AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.804
|
čitano: 6.860.729
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ja stvarno neznam vise kaj se dogada s ovim procesorom. Od jucer navecer se zajebavam sa driverima,fan curvima,mjenjanjima hladnjaka da bi mi i dalje temperature isle u nebesa.
Na slikama je r5 5600x hladen s Arctic 34 Esport Duo u NZXT H510 kucistu s 2 intake i 2 exhaust ventica. Hladio sam ga i sa NZXT Krakenom M22 da bi mi u igrama bilo 79 stupnja. Nekad se cak popelo na 83...
Zanimljivo je to da je overclockani i5 8600k na 4.7GHz bio na 69 stupnjeva maks tijekom prime95. Lud sam vise,neznam sta da radim. Kada spojim taj vrazji AIO ponasaju se temperature kao da ga i nemam iako mi je pumpa na 4000RPM-a i ventici na 100%. Isto tako dok je u idleu,svako malo dize ventice na 100%. Ne znam je li do maticne problem ( aorus b550 elite ) ili do samog procesora.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
xLockdown kaže...

Ja stvarno neznam vise kaj se dogada s ovim procesorom. Od jucer navecer se zajebavam sa driverima,fan curvima,mjenjanjima hladnjaka da bi mi i dalje temperature isle u nebesa.
Na slikama je r5 5600x hladen s Arctic 34 Esport Duo u NZXT H510 kucistu s 2 intake i 2 exhaust ventica. Hladio sam ga i sa NZXT Krakenom M22 da bi mi u igrama bilo 79 stupnja. Nekad se cak popelo na 83...
Zanimljivo je to da je overclockani i5 8600k na 4.7GHz bio na 69 stupnjeva maks tijekom prime95. Lud sam vise,neznam sta da radim. Kada spojim taj vrazji AIO ponasaju se temperature kao da ga i nemam iako mi je pumpa na 4000RPM-a i ventici na 100%. Isto tako dok je u idleu,svako malo dize ventice na 100%. Ne znam je li do maticne problem ( aorus b550 elite ) ili do samog procesora.

Pasta i sve dobro pošerafano, ako nije problem ponovno skinut i provjerit. Do ploče nije sigurno. Jedino da ne očitava krive temperature. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 22:13 (mislioc).
7 godina

sve sam to napravio vise puta, cak sam isao po kvalitetniju pastu danas i opet ista stvar. Bilo bi malo glupo da 3 puta za redom fulam a npr u drugoj konfi kad sam selio coolere sve iz prve pogodio..

13 godina
PBO uključen ili si sam postavio ručno overclock? Pretpostavljam da si imao nekog Ryzena prije na toj ploči kako se to ponašalo?
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 22:17 (mislioc).

0 0 hvala 0
12 godina
xLockdown kaže...

sve sam to napravio vise puta, cak sam isao po kvalitetniju pastu danas i opet ista stvar. Bilo bi malo glupo da 3 puta za redom fulam a npr u drugoj konfi kad sam selio coolere sve iz prve pogodio..

Lako moguce da imas kriva ocitavanja u HW Monitoru jer je ta serija procesora tek izasla, isto je bilo i sa 3xxx na pocetku gdje je HW Monitor znao pokazivati 70+ a AMD Ryzen Master 40-50c... Sto ti kaze Ryzen Master za temp procesora?

6 godina
protjeran

Ima Zen 3 još aduta, undervolt bi trebao biti brutalno dobar pa će ionako vrlo efikasni Zen 3 biti još bolji, crna godina za Intel:

1 0 hvala 0
12 godina
Riot kaže...

Ima Zen 3 još aduta, undervolt bi trebao biti brutalno dobar pa će ionako vrlo efikasni Zen 3 biti još bolji, crna godina za Intel:

#stopbenchmarksintheworld

4 godine
protjeran
xLockdown kaže...

Iskljuci svu automatiku za pocetak, pokusaj sve manualno namjestiti u BIOS-u od taktova do napona i LLC-a pa onda vidi situaciju, za monitoring koristi HWinfo64 najpouzdaniji softwer po mom dugom iskustvu.

6 godina
protjeran
ibme74 kaže...
Riot kaže...

#stopbenchmarksintheworld

Haha taman sam naletio na to na jednoj stranici, tko prati USA izbore nasmijat će se .

17 godina
Rhodin kaže...

Intel će 100% nešto izbaciti. I neće biti nekonkurentno, vjerojatno.

Dobro si napisal, a ono kaj misle izbacit bilo bi bolje da uopče i ne izbace.Čemu se ti nadaš pa sve je več poznatno, dakle bit če vrlo nekonkurentno ili rastrošni CPU pucanj u prazno.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/intel-i7i9-club/202738.aspx?page=323&jumpto=6239746&sort=asc&view=flat

AMD,........is that Epyc or what?
7 godina
mislioc kaže...
PBO uključen ili si sam postavio ručno overclock? Pretpostavljam da si imao nekog Ryzena prije na toj ploči kako se to ponašalo?

Nista nisam dirao na ploci. Ploca je skroz nova i prvi proc koj je na nju stavljen je ovaj sada.

6 godina
protjeran

Da, Intel će izbaciti kratkotrajni Rocket Lake s masivnom potrošnjom koja će oboriti sve rekorde, a u svemu ostalom će biti vrlo upitan proizvod, prodavat će se još manje od 10th serije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 22:27 (Riot).

0 0 hvala 0
7 godina
ibme74 kaže...
xLockdown kaže...

Lako moguce da imas kriva ocitavanja u HW Monitoru jer je ta serija procesora tek izasla, isto je bilo i sa 3xxx na pocetku gdje je HW Monitor znao pokazivati 70+ a AMD Ryzen Master 40-50c... Sto ti kaze Ryzen Master za temp procesora?

u ryzen masteru isto prelazi preko 70 :( idle takoder 40-50

10 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...

samim time, ukoliko je vrm držao 3600x, držat će potpuno jednako i sa skoro jednakim temperaturama i 5600x (ako troše isto) bez obzira što je 5600x možda teži za ohladiti zbog manje površine

5600X zapravo ima mrvicu veću jezgru, 81mm2 u odnosu na 74mm2 kod 3600, ali TDP limit im je obojici isti. Dakle full opterećeni su oba na 65W TDP (odnosno 88W PPT), uz razliku što 3600 većinom boosta na oko 4GHz all-core, a 5600X praktički na 4.5GHz. Kad dodaš još 11% bolji IPC (mjereno u cinebenchu), job well done.

ansha: Pomelo te
4 godine
protjeran
xLockdown kaže...

u ryzen masteru isto prelazi preko 70 :( idle takoder 40-50

Pogledaj si u windowsu onaj power plan kako je namjesten... Inace, i ocekivano je da se griju pa neznam kolike si temp ocekivao, ali da ce se vise grijati od 8600k i starog ryzena to definitivno.

13 godina
Riot kaže...

Da, Intel će izbaciti kratkotrajni Rocket Lake s masivnom potrošnjom koja će oboriti sve rekorde, a u svemu ostalom će biti vrlo upitan proizvod, prodavat će se još manje od 10th serije.

Mani se proročanstva i prognoza i šupljih priča. Baci se na posao na svom imaginarnom Ryzenu 3900X i ne laži ovaj napaćeni narod.

10 godina
neaktivan
ActionReaction kaže...

Pogledaj si u windowsu onaj power plan kako je namjesten... Inace, i ocekivano je da se griju pa neznam kolike si temp ocekivao, ali da ce se vise grijati od 8600k i starog ryzena to definitivno.

Ako im je TDP isti kao i kod starog ryzena a jezgra čak nešto malo veća, na koju foru je očekivano da se više griju?

xLockdown 

Vjerojatno je problem kao i sa prethodnim ryzenima u početku, agresivan turbo boost pa tako i napon.. prvo nadogradi bios na F11d ako već nisi.

ansha: Pomelo te
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 22:43 (Kaby).
6 godina
protjeran
xLockdown kaže...

Ajde ti nama pokazi napone?!

kladim se da je opet AMD-ov sugavi AUTO napon!!!

Once upon a time bila dva prijatelja, zvali su se intel i nvidia....kraj price.
6 godina
protjeran
Kaby kaže...
ActionReaction kaže...

Ako im je TDP isti kao i kod starog ryzena a jezgra čak nešto malo veća, na koju foru je očekivano da se više griju?

xLockdown 

Vjerojatno je problem kao i sa prethodnim ryzenima u početku, agresivan turbo boost i pa tako i napon.. prvo nadogradi bios na F11d ako već nisi.

Na više recenzija sam vidio da je 5000 serija hladnija i do 10c, evo citat s jedne:" We could see that the 5900X runs 7 to 8 degrees cooler than the 3900X under the same test conditions, despite running at a slightly higher clock speed using the same 7nm process. Part of this will be down to 7nm maturity, but AMD has also included a number of architectural optimizations. These enhancements also allow for a slightly lower vcore which would have helped to reduce power consumption and therefore thermals."

11 godina
ActionReaction kaže...

Da cujem sad analiticare i ulozeno/dobiveno zagovornike iz AMD kabineta 5600x 2800kn, bome 10700k sija kao zlato na cjeniku 

Ima nesto sto se zove postepeno snizavanje cijena, za takvo sto Intel jos nije cuo. Uostalom, kad za koji mjesec dodje 5600 se javi opet.. :)

12 godina
HCgamingCRO kaže...
xLockdown kaže...

Ili Aorus ploca, znamo kakve su bile u B350/450 serijama...

btw zasto se gleda 5600x za 2800kn ? Pa znam da su mi par u intel temi rekli da se ne gleda sadasnja cijena nego cijena kad je taj proizvod bio najjeftiniji na trzistu, kolko ja znam to je 2423kn

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 22:48 (hahhaajaads).
12 godina
Kaby kaže...
picajzla0707 kaže...

samim time, ukoliko je vrm držao 3600x, držat će potpuno jednako i sa skoro jednakim temperaturama i 5600x (ako troše isto) bez obzira što je 5600x možda teži za ohladiti zbog manje površine

5600X zapravo ima mrvicu veću jezgru, 81mm2 u odnosu na 74mm2 kod 3600, ali TDP limit im je obojici isti. Dakle full opterećeni su oba na 65W TDP (odnosno 88W PPT), uz razliku što 3600 većinom boosta na oko 4GHz all-core, a 5600X praktički na 4.5GHz. Kad dodaš još 11% bolji IPC (mjereno u cinebenchu), job well done.

ma ok, ja sam odgovarao na njegov posta ne gledajući jel podatak o grijanju procesora točak

čisto onako logično razmišljanje, da ako se procesori i griju više zbog manje površine, da to ne bi trebalo utjecati na temperaturu vrm-a na ploči, jer njegovu temperaturtu određuje potrošnja procesora, odnosno opterećenje

17 godina
ActionReaction kaže...

Da cujem sad analiticare i ulozeno/dobiveno zagovornike iz AMD kabineta 5600x 2800kn, bome 10700k sija kao zlato na cjeniku 

I dalje bolji CPU od 10700k, redom - novija tehnologija, bolje performanse, manje zagrijavanje, manja potrošnja i na kraju unatoč poskupljenju skoro sa 500 kuna manjom cijenom.

Bonus analiza, dođe sa hladnjakom...

Yippee ki-yay, motherfucker! :)
13 godina
Riot kaže...
Kaby kaže...
ActionReaction kaže...

xLockdown 

Vjerojatno je problem kao i sa prethodnim ryzenima u početku, agresivan turbo boost i pa tako i napon.. prvo nadogradi bios na F11d ako već nisi.

Na više recenzija sam vidio da je 5000 serija hladnija i do 10c, evo citat s jedne:" We could see that the 5900X runs 7 to 8 degrees cooler than the 3900X under the same test conditions, despite running at a slightly higher clock speed using the same 7nm process. Part of this will be down to 7nm maturity, but AMD has also included a number of architectural optimizations. These enhancements also allow for a slightly lower vcore which would have helped to reduce power consumption and therefore thermals."

Pa ti imaš 3900X daj reci koje su temperature. 

6 godina
protjeran
boxer kaže...
ActionReaction kaže...

I dalje bolji CPU od 10700k, redom - novija tehnologija, bolje performanse, manje zagrijavanje, manja potrošnja i na kraju unatoč poskupljenju skoro sa 500 kuna manjom cijenom.

Bonus analiza, dođe sa hladnjakom...

Ubio si ga  :

6 godina
protjeran
hahhaajaads kaže...
HCgamingCRO kaže...
xLockdown kaže...

Ili Aorus ploca, znamo kakve su bile u B350/450 serijama...

btw zasto se gleda 5600x za 2800kn ? Pa znam da su mi par u intel temi rekli da se ne gleda sadasnja cijena nego cijena kad je taj proizvod bio najjeftiniji na trzistu, kolko ja znam to je 2423kn

Znas zato? zasto sto je HRvatska centar svijeta i sve krece od HR.

MF je prodavao za msrp 299- LOL cak onaj OTTO iz njemacke koji prodaje ves masine frizidere i zenske gacice je imao 5600 i 5800x i kostali su onak 20-30 eura vise od msrp-a.

Jer ti nije smijesno zasto se dosad nije spominjalo kako je 10600k ili jos gore 10400 doslovno na razini 10900k-a u nekim igrama na nekim rezama i da je onda 10900k propal proizvod?!!. Bitno da se sada jedan 16 jezgras usporedjuje stime. IBTW nema veze sto 16 jezgri na mainstream-u kostaju ispod 1000 eura, bitno je sto kosta jedan 5600x. Koliko je kostao ono zanima me 10600k na release day? hmmmm a 10900k?

Koliko je kostao jedan 8 jezgi 6900k tamo 2016 prije dolaska RYZENA na vlast

https://ark.intel.com/content/www/de/de/ark/products/94196/intel-core-i7-6900k-processor-20m-cache-up-to-3-70-ghz.html

Once upon a time bila dva prijatelja, zvali su se intel i nvidia....kraj price.
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 23:00 (HCgamingCRO).
12 godina
neaktivan

@xlockdown

long shot obzirom da je nova konfiguracija, ali ako si skidao neke igre za testiranje ili slicno, probaj sa malwarebyteom skenirat komp. mozda si fasovo neki mining virus pa ti u pozadini konstantno komp radi?

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.11.2020 23:00 (jovial).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Svatko najbolje za sebe zna koliko mu je dubok džep, ali ono, po meni je apsurdno dati 100% više love za 10ak% gejming performansi. i5 10400f košta 1250kn dok je r5 5600x 2700kn - nema se tu više o čemu pričat. Radije ostatak love preusmjerit u bolju grafu.

0 0 hvala 0
7 godina
Kaby kaže...
ActionReaction kaže...

xLockdown 

Vjerojatno je problem kao i sa prethodnim ryzenima u početku, agresivan turbo boost pa tako i napon.. prvo nadogradi bios na F11d ako već nisi.

Bios je updatean od pocetka na F11d. Lud sam stvarno vise, neznam trebam li mozda pod garanciju provuc plocu i procesor ili da pricekam novije verzije biosa?

7 godina
jovial kaže...

long shot obzirom da je nova konfiguracija, ali ako si skidao neke igre za testiranje ili slicno, probaj sa malwarebyteom skenirat komp. mozda si fasovo neki mining virus pa ti u pozadini konstantno komp radi?

Na frisko su windowsi stavljeni, bas radi takvog upgradea sam isao napravit sve po ps-u

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice