AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.804
|
čitano: 6.869.855
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
dabar_solta_V2 kaže...
zašto ne na high performance a u biosu upalit power saving?

High performance mu ne da da spusta takt tako da nema power savinga...

15 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

ja koristim cijelo vrijeme high performance

s obizorom da mi voltaža i frekvencija osciliraju, držim ga tako cijelo vrijeme

evo probao sam staviti na balanced, i koliko vidim, voltaža, potrošnja i sl., mi je na istome kao i na high performance

potrošnja u oba moda ne pada ispod 20w zbog clockanja

u idle-u se drži na 20-21w

vrm temperature u idle su mi iste

što se tiče spuštanja voltaže i frekvencije, ovisi kako je clockan i kako matična dozvoljava to dvoje 
recimo meni moja ako clockam normalnim putem, ne daje spuštanje voltaže i clocka, jer ih zaključa

a ako clockam sa p-state opcijama (hvala bogu pa sam ih dobio sa updateom biosa brzo nakon kupnje), onda mi spušta i voltažu i frekvenciju 

tako da je kod mene stalno clockan sa p-state opcijama na 3.8 ghz, i nema nikakvih problema uopće, sve radi kao podmazano 

battlelog: dev0lver - war thunder: dev0lver
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.12.2018 10:00 (matija656).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Sto se tice chipset drivera, citao sam da oni prvo dodu na sluzbenu AMD stranicu pa sa zakasnjenjem i na stranicu od vendora. U slucaju ove MSI b450 Tomahawk cini mi se da je obrnuto, sluzbene stranice verzija 18.10.180 i stranica ploce verzija 18.10.30. Razlika u velicini fajla je pozamasna, 65mb naspram 723mb, vidim da na ovom vecem pise da ukljucuje i graphic drivere koji nece biti potrebni pa je mozda razlika u driverima samo u tome pa da skinem ove sa AMD stranice?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Bok ekipa, evo i mene u ovoj temi pošto sam sad prešo na Ryzen build.

Dosad se nisam bavio clockanjem jer sam bio zadovoljan sa stock prefromansama, al sad zbog razlike u cijenama intela i adm procesora čini se da ću se morat bacit u te vode kako bi izvuko max.

Kao što vidite u Moj PC imam:

CPU: Ryzen 1600X na kojemu je ADM Wraith Max cooler

MBO: ASUS PRIME X370-PRO
RAM: 2x8GB GSkill Aegis DDR4 3000Hz

Kad sam sve komponente posložio rami su mi se vrtili na 2100Hz tak da sam podesio u biosu rame na DOCP mod i sad mi rade kako su i reklamirani na 3000Hz.

U biosu ima neki wizard putem kojeg on samo postavi neke OC postavke na temelju odabranih opcija i samim time digne procesor sa 3,6 na 3,8.

Pošto sam kao što sam već reko tek ulazim u te OC vode, dali vi imate kakve prijedloge, neke korisne videe koji bi mi mogli koristit da iz svoje konfe izvućem što je više moguće i da bude sve stabilno ?

Hvala unaprijed

Well... if you dont know me you cant trust me, and if you cant trust me, odds are low youll leap in front of a flying arrow to save my life.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
war3_tft kaže...

Sto se tice chipset drivera, citao sam da oni prvo dodu na sluzbenu AMD stranicu pa sa zakasnjenjem i na stranicu od vendora. U slucaju ove MSI b450 Tomahawk cini mi se da je obrnuto, sluzbene stranice verzija 18.10.180 i stranica ploce verzija 18.10.30. Razlika u velicini fajla je pozamasna, 65mb naspram 723mb, vidim da na ovom vecem pise da ukljucuje i graphic drivere koji nece biti potrebni pa je mozda razlika u driverima samo u tome pa da skinem ove sa AMD stranice?

skini sa amd stranice, tamo ćeš imat točno onaj koji ti treba
proizvođač matične naravno da ima veći file, jer mora zadovoljiti cijelu obitelj procesora, i one sa integriranom grafikom, i one bez nje

vjerujem da je ovaj veći file samo zbog toga jer ima driver za grafičku

AmonZero možda ti ovo može poslužiti kao neki guideline

ja sam svojega po tome clockao prvo, a kad sam dobio p-state opcije sa ovim vodičem 

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.12.2018 11:00 (matija656).
12 godina
AmonZero kaže...

Bok ekipa, evo i mene u ovoj temi pošto sam sad prešo na Ryzen build.

Dosad se nisam bavio clockanjem jer sam bio zadovoljan sa stock prefromansama, al sad zbog razlike u cijenama intela i adm procesora čini se da ću se morat bacit u te vode kako bi izvuko max.

Kao što vidite u Moj PC imam:

CPU: Ryzen 1600X na kojemu je ADM Wraith Max cooler

MBO: ASUS PRIME X370-PRO
RAM: 2x8GB GSkill Aegis DDR4 3000Hz

Kad sam sve komponente posložio rami su mi se vrtili na 2100Hz tak da sam podesio u biosu rame na DOCP mod i sad mi rade kako su i reklamirani na 3000Hz.

U biosu ima neki wizard putem kojeg on samo postavi neke OC postavke na temelju odabranih opcija i samim time digne procesor sa 3,6 na 3,8.

Pošto sam kao što sam već reko tek ulazim u te OC vode, dali vi imate kakve prijedloge, neke korisne videe koji bi mi mogli koristit da iz svoje konfe izvućem što je više moguće i da bude sve stabilno ?

Hvala unaprijed

Ja ti mogu rec za ram, imam isto aegis 3000mhz ali 1x8, stock latencije su bile na 16-18-18-38. Ja sam ih prek ryzen dram calculatora uspio navuc na 14-17-17-34 i radi sve stabilno vec 3 tjedna. Potreban ti je ovaj i ovaj program. jedino s cim sam muku mucio je s memory typeom... znaci par dana sam trazio koja je to memorija unutra i na nekom forumu nasao da je micron b-die, tako da to stavis pod "memory type" u ryzen dram calculatoru. Evo ti 

i tu je sve lijepo objasnjeno i ako budes sve pravilno namjestio radit ce ti bez problem. 

14 godina

Prije mjesec dva sam kupio Acer 2500U model, najjeftiniji, 3800HRK plaćen.

FHD IPS ekran, dosta dobar no ne i najbolji, 2X4GB DDR4 2400MHZ, 256GB SSD.

Memorija, SSD, HDD bay, svemu je lako pristupiti.

Dosada nije bilo problema, jedino bitno je GPU driver povući preko 1803 verzije Win10, jer ostali nisu radili, black screen nakon instalacije.

Do sada je bio još jedan update putem Winsa, 1809 verzija ga povlači.

Nema freezanja, štekanja, nisam dosada igrao jer radim dosta zadnje vrijeme ali ću vrlo rado onima koje zanima odvrtjeti testove.

Baterija traje od 3-4H ovisno o power modu.

Ja sam za te novce prezadovoljan a mene nije lako zadovoljiti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.12.2018 12:57 (zoharbizo).

4 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
Ajd odvrti kad stignes ak ti nije problem. Fortnite, lol il kaj vec imas na kompu a da je slicno pa javi rezultate. Bas me zanima. Pa me tagiraj u postu kad objavis rezultate. Hvala puno.
------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Budem sad kroz koji dan kad budem kući.

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Evo slozili frendu 2600x konfu, usli u bios, pokrenuli instalaciju winsa i problem je kako se komp mora restartati par puta za vrijeme instalacije winsa da zapne jednostavno na black screenu. Instalacija ide preko usba koji je ustekan na prednji panel kucista, neki savjet?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Probajte izvadit USB kad se prvi put restarta prije inicijalizacije bios-a ,da nastavi setup. Jer ako je usb ustekan ako je tako podešen svaki put iznova radi istu stvar pa se zblesirao možda.
I jos jedna stvar, ako je instalacija na SSD preporučujem da fizički isključite sve ostale diskove dok ne inst windows ako ih ima jer zna i to stvarat problem .
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.12.2018 16:04 (error_666).
Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina

Takav problem sam i ja imao bio sa Ryzen 5 1600 i nakon puno muke i testiranje svog živog hardware-a i drugih windows-a, ispostavilo se da je bio defektan CPU. Kad su bili poslali drugi, sve je bilo ok onda i od tada nema greške.  A to je meni bilo prije godinu i pol dana. Ja bi probao prvo te neke jednostavne i brze stvari što možeš testirati, ako je ista stvar, šaljite na reklamaciju CPU+MBO+RAM i amen. Provjeri MBR or GPT partition style, USB port drugi (stražnji) i drugi stick/windows. Ako možeš, testiraj RAM kod sebe. Ako ne upali, ja se više ne bi patio nego reklamacija i malo čekaj i šta ćeš. Dešava se .

P.S. I to što kaže kolega error_666 treba probat, da.

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.12.2018 21:19 (itomic009).
13 godina
protjeran
Evo instalirali se winsi. Promjenio ssd na GPT i ustekao usb direkt u maticnu i sve proslo ko po spagi :)
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
protjeran
war3_tft kaže...
Evo instalirali se winsi. Promjenio ssd na GPT i ustekao usb direkt u maticnu i sve proslo ko po spagi :)

A odakle van uopce ideja ustekavat win usb na kuciste a ne direkt u maticnu...

13 godina
protjeran
A nemam pojma tak sam sebi zadnjih par puta i jos par frendova. Palo mi na pamet kad nije htjelo da bi to mogao biti problem, sva sreca da je na tome ostalo...
8 godina
neaktivan
ansha kaže...

kakve to veze ima?

ravna zemlja i šupalj mjesec... dobim, dobiš, dobe...
17 godina
odjavljen
ansha kaže...
war3_tft kaže...

Svaki puta tako radim i nikada problema...zašto ne?

17 godina
ansha kaže...
war3_tft kaže...

Baš. Sram ih bilo što koriste jedan od ponuđenih portova, pogotovo što je s prednje strane i pristupačniji.

Nego, dva nova Athlon APU-a su puštena u prodaju, 220GE i 240GE.

https://www.pcper.com/news/Processors/AMD-Announces-Availability-Athlon-Processors-Vega-Graphics-APUs

Mislim, dakle half adder
16 godina

Si siguran onda da je B-Die ? pošto ovaj alat kojeg si linko pokazuje A-Die.

Well... if you dont know me you cant trust me, and if you cant trust me, odds are low youll leap in front of a flying arrow to save my life.
13 godina
protjeran
Zapravo je ansha u pravu, instalacija winsa preko prednjeg panela zna stvarati probleme, samo sto eto nije se dogadalo prije pa sam automatski naprijed ustekao.

Posto sam bio na knap s vremenom odmah sam na forum doletio jer nesto mi u sjecanju ostalo da se ryzen u nekim slucajevima malo duze restarta (kod oc-a memorije jel mozda?) pa reko da odmah pitam i ne gubim vrijeme dok smo gpt rjesavali posto je javilo error vezano uz njega kod drugog pokusaja instalacije.

Na kraju ne znam jel gpt pomogao il zato kaj smo ustekali usb iza posto smo to dvoje napravili u tom trecem pokusaju.

EDIT: Muka mi dosla kad sam procitao itomicov post o defektnom procesoru, zajebancije sa prestekavanjem rama itd...
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.12.2018 21:07 (war3_tft).
12 godina
AmonZero kaže...

Sorry, mislio sam da ce bit isti tip memorije. Hynix A-die, jedino sta u ryzen dram calculatoru pise Hynix AFR, MFR i CJR.. pitanje je sad, koji tip odabrat 

9 godina
ansha kaže...
war3_tft kaže...

zašto je problem front panel, jeli radi loših kabela/konektora ugrađenih u većinu kućišta ili loših asmedia usb ćipova?

sicam se da je bilo nešto priće da usb na am4 ima problema i to prije releasea.

17 godina

Problem je zato sta se po pravilu moraju prvo instalirati chipset driveri da bi radio prednji port. Zato se uvijek radi instalacija sa usb portova na maticnoj ploci i to najbolje na usb 2.0 portu za koji si siguran da sve radi kako spada. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
0 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
hahhaajaads kaže...
AmonZero kaže...

Sorry, mislio sam da ce bit isti tip memorije. Hynix A-die, jedino sta u ryzen dram calculatoru pise Hynix AFR, MFR i CJR.. pitanje je sad, koji tip odabrat 

Koliko vidim AFR je u pitanju tako da znas sto odabrati :)

11 godina

Kada na trziste izlazi novi Ryzen, zna li se?

8 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

Problem je zato sta se po pravilu moraju prvo instalirati chipset driveri da bi radio prednji port. Zato se uvijek radi instalacija sa usb portova na maticnoj ploci i to najbolje na usb 2.0 portu za koji si siguran da sve radi kako spada. 

znači kad instaliraš drivere u windowsima onda možeš dizati os iz boota... ... usb port kao svaki drugi ako bios vidi uređaj onda ne vidim zašto sa njega ne bi mogao dizati os, inače i on je na ploči (nije na marsu) samo je povezan kablovima na front panel

ravna zemlja i šupalj mjesec... dobim, dobiš, dobe...
13 godina
The_Fichek kaže...

Kada na trziste izlazi novi Ryzen, zna li se?

Treci/cetvrti mjesec 2019 vrlo lako moguce

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
17 godina

Ovi kazu da bude predstavljanje na CES 2019. 

link

(G)jokaCRO ingame
15 godina

ja dok sam na svom išao instalirati windowse na ssd, uštekao sam ssd u port na matičnoj sa manjim brojem (da ima prioritet za bootanje), i biosima posložio da je on glavni za boot i prvi

nakon toga štekanje usb-a straga u matičnu i preko boot menua izabrao da boota sa usb-a

instalacija windowsa se normalno pokrenula, a nakon prvog samostalnog reboot-a, nastavlja dalje sa instalacijom normalno bez prvog bootanja sa usb-a
taklo da samo treba posložiti boot order u biosu i to je to, nema nikakvih komplikacija 

više puta tako napravio, nikad problema 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Dali je normalna temperatura od 67-70 stupnjeva u igrama za ryzena 1600x

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice