AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.804
|
čitano: 6.869.011
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
big smoke kaže...
Koliko je pametno podesiti samo množitelj na 34 naprimjer a sve ostalo ostaviti kako je i bilo pošto je trenutno sve na auto ?
Kao što kaže Matija, da se ne bi desio undervolt pa da onda ne bih imao problema sa stabilnošću.
Trenutno sam u gužvi pa se nemam prilike zezati dizanjem i spuštanjem voltaže.

teško da će ti se desiti undervolt sa 3.4 ghz

kažem ti, radi sigurnosti da će ti sigurno radit, stavi vcore na 1.25v i množitelj na 3.4 i bootaj, vjerujem da sve bude stabilno, ali moraš testirati da se osiguraš

prilikom clockanja, nije poželjno da se voltaže ostavljaju na auto, jer onda matična sama određuje koliko voltaže ide procesoru, pa se lakše može desit undervolt

najbolje ti je stavit na 0.000v, ne normal, ne auto, na nulu, i onda od tu dalje ideš na dodavanje voltaže i dizanje iste da bi ti procesor bio stabilan na traženom clocku 

kažem, ja sam imao 3.7 ghz i 0.000v na vcore i vcore soc, u cpuid mi je pokazivalo 1.272v na vcore, a vcore soc je bio na 1.116v (to je stock vrijednost dakle, ako je bilo na +0.000v oboje )

trenutno sam na 3.8 ghz na 1.356v vcore i 1.156v vcore soc, sve stabilno, dakle držim se sweetspota za r5 1600 koji je 3.8 ghz, i temperature ne prelaze 66°c trenutno sa jeftinim lc cc 120 coolerom od 180 kn 

da imam bolje hlađenje probao bi na više, ali tu onda dolazi i veća potrošnja struje i više temperature, jer bi morao i voltažu dizati na više 

vcore soc sam malo dignuo, tj +0.032v (tako nešto) čisto radi lakše i bolje stabilnosti

battlelog: dev0lver - war thunder: dev0lver
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.8.2017 20:55 (matija656).
13 godina
Hvala svima na odgovorima.
@matija656
Kada se recimo vcore i vcore soc podesi na 0.000v, što to znači točno ? Onda je na stock voltaži ili ?
Ili da bolje odmah stavim na recimo 1.20 - 1.25 v
15 godina
big smoke kaže...
@matija656
Kada se recimo vcore i vcore soc podesi na 0.000v, što to znači točno ? Onda je na stock voltaži ili ?

Stock je osciliranje voltaže ovisno ovisno o loadu procesora, aka auto postavka

Dok postaviš na 0.000v, to znači da ćeš imati održavanje voltaže na razini koju zadaješ, na 0.000v je to oko 1.272v (barem je meni tako)

Recimo dok je na auto, kako ti procesor ima load, tako matična daje voltažu koliko njemu treba i spušta ako je load manji 

Probaj stavit sve na stock i kontrolirati voltažu procesora dok nešto radiš, skakati će samo tako gore i dolje, i to ne malo

A dok je na 0.000 ili nekoj razini koju joj zadaješ, imati će puno manje oscilacije, eventualno jedan ili dva koraka na više ili manje, a to je poželjno kod clockanja zbog stabilnosti rada samog procesora i spriječavanja undervolta i nestabilnosti

Što se tiče toga na koliko da postaviš voltaže, ja nebi išao na manje od 1.27 ako radiš bilo kakav clock 

Ako ideš na više od 3.5 ili 3.6, obavezno minimum stavi 1.27, ako vidiš da imaš viška voltaže, uvijek ju možeš spustiti malo i testirati stabilnost 

I da zadaješ više voltaže nego li ti treba, neće bit nikakvih problema, sve dok je voltaža manja od 1.45v siguran si, jer je 1.45 safe limit za ryzen što se tiče voltaže, sve više od toga je riskiranje izdržljivosti čipa i njegove dugotrajnosti, odnosno prženja 

Napravi ovako:

Frekvencija procesora x37.00, dakle 3.7 GHz 

Vcore stavi na / složi na 1.272v ( to je vjerojatno 0.000v)

Vcore soc stavi na 1.156v, offset od +0.032v je to mislim (za bolju stabilnost clockanja)

Pod power opcijom ugasi Windows hpet opciju 

U dodatnim postavkama frekvencije ugasi global c state Control, AMD cool and quiet i core performance boost

Spremi postavke pod profil i restartaj

Sve dok ti boota u Windows, na konju si, jedino što ti onda ostaje je testiranje stabilnosti procesora i podešavanje voltaže na više ako je potrebno za stabilan rad

Ako ne ulazi slučajno u BIOS, napravi clear cmos, da vratiš BIOS na tvorničke postavke, daj mu još malo voltaže da možeš upaliti komp normalno

Ako ćeš trebati slike mojih postavki u biosu reci, pa to sutra dok se probudim napravim

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.8.2017 22:28 (matija656).
15 godina
neaktivan
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ljudi zanima me sad jos da uzmen ssd samsung evo 250gb 800kn u linksa ili da idem na m2 za ovu moju plocu posto imam vec 240gb kingston uv400 ssd do 800-900kn budet

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.8.2017 23:41 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
augi80 kaže...

Ljudi zanima me sad jos da uzmen ssd samsung evo 250gb 800kn u linksa ili da idem na m2 za ovu moju plocu posto imam vec 240gb kingston uv400 ssd do 800-900kn budet

Ja znam da vjerojatno dok ću tak nekaj kupovati, ću ic na m.2 ssd vjerojatno, jer kad mi već matična ima podršku za njega, uzeo bi njega zbog manje kablova i lakše instalacije 

14 godina
neaktivan

R15 uz pozadinsku muziku...

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.8.2017 3:13 (Viator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
16 godina

Pružila se prilika pa sam zamijenio Asus B350 Prime za Asus X370 Prime i umjesto Kingston 2400Mhz RAM-a uzeo G.Skill Trident 3200Mhz kit. Baš me živo zanima razlika :) .. sutra dolaze komponente pa isprobam.

It is always darkest just before the dawn.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.8.2017 10:55 (mrsmith).
Moj PC  
5 0 hvala 0
14 godina

Ponosni vlasnik GB AX370 GK3/R7 1700/G.Skill 3200MHZ, setup spojen ali nisam imao vremena za instalaciju OS-a.

4 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Koja je fora s tim single rank/dual rank? Za ryzen pise da je dual rank memorija brza, a dalje citam da su single rank brze? 

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Na istom taktu i latencijama, DR je nešto brža, ali je puno lakše podesit SR na visokom taktu sa niskim latencijama pa se ta prednost gubi i prelazi na stranu SR-a.

17 godina
Ryzen vise profitira od brze memorije, tako da je sr bolja opcija, vjerojatno kroz 2 tjedna slazem drugu ryzen konfu pa cu vjerojatno uzeti crucial sport 2400 ili nesto slicno tome sa b die.
12 godina

Jel se sve normalno ponasa na ryzenima...kad se slozi stavisos i upali i vozi...bit ce ryzen 5 1600..killer sli x370i corsovi rami led ili lpx cl15 na 3000....zanimam me ak i padnu ispod toga kad se sve sklopi da necu imat gluposti u bootanju i blue screenove i da je stabilno...znaci plug and play....

razorblade
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Trebalo bi sve raditi bez iakvih problema sa b die memorijom, eventualno ces sam morati namjestiti brzinu rama, lpx je b die ako se ne varam tako da je ok konfa, makar sam ja vise za crucial sport 2400, nisam gledao koja je razlika u cijeni u hrv.
13 godina
neaktivan

Corsair 3000c15 ima više verzija pa treba obratit pozornost koju zapravo kupuješ. Također crucial je isključivo na micronu jer je to njihov brand, a micron b-die =/= samsung b-die. Po mogućnosti svi bi trebali koristit samsung b-die za najbolje performanse.

12 godina

Lpx imaju danas jedino crvene....vngance led 3000c15 ciji su unutra mem chipovi..a kaki su gskill fortis i flare x za amd?  Ili kinhstonoi

razorblade
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.8.2017 13:50 (mariolla79).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Nije crucial iskljucivo na micronu, neznam otkud ti taj info?
13 godina
mariolla79 kaže...

Lpx imaju danas jedino crvene....vngance led 3000c15 ciji su unutra mem chipovi..a kaki su gskill fortis i flare x za amd?  Ili kinhstonoi

Ta je memorija kod mene (ne LED) i radi odlicno 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
12 godina

CMR16GX4M2C3000C15

CMU16GX4M2C3200C16R

A oa 2 modela corsa jel bi radila?

razorblade
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pa micron je vlasnik crucial brenda i koriste svoje IC-eve na svojim proizvodima. Otkud tebi info da koriste nešto drugo?

17 godina

Koliko znam nisu iskljucivo micron cipovi, bilo je tu i hynixa koji su se prodavali na nekim trzistima, tako da tvrditi da je crucial iskljucivo micron nije istina i zato sam te i pitao otkud ti taj info? Svoj info sam nasao direktno od cruciala

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
matija656 kaže...
big smoke kaže...
@matija656

Stock je osciliranje voltaže ovisno ovisno o loadu procesora, aka auto postavka

Dok postaviš na 0.000v, to znači da ćeš imati održavanje voltaže na razini koju zadaješ, na 0.000v je to oko 1.272v (barem je meni tako)

Recimo dok je na auto, kako ti procesor ima load, tako matična daje voltažu koliko njemu treba i spušta ako je load manji 

Probaj stavit sve na stock i kontrolirati voltažu procesora dok nešto radiš, skakati će samo tako gore i dolje, i to ne malo

A dok je na 0.000 ili nekoj razini koju joj zadaješ, imati će puno manje oscilacije, eventualno jedan ili dva koraka na više ili manje, a to je poželjno kod clockanja zbog stabilnosti rada samog procesora i spriječavanja undervolta i nestabilnosti

Što se tiče toga na koliko da postaviš voltaže, ja nebi išao na manje od 1.27 ako radiš bilo kakav clock 

Ako ideš na više od 3.5 ili 3.6, obavezno minimum stavi 1.27, ako vidiš da imaš viška voltaže, uvijek ju možeš spustiti malo i testirati stabilnost 

I da zadaješ više voltaže nego li ti treba, neće bit nikakvih problema, sve dok je voltaža manja od 1.45v siguran si, jer je 1.45 safe limit za ryzen što se tiče voltaže, sve više od toga je riskiranje izdržljivosti čipa i njegove dugotrajnosti, odnosno prženja 

Napravi ovako:

Frekvencija procesora x37.00, dakle 3.7 GHz 

Vcore stavi na / složi na 1.272v ( to je vjerojatno 0.000v)

Vcore soc stavi na 1.156v, offset od +0.032v je to mislim (za bolju stabilnost clockanja)

Pod power opcijom ugasi Windows hpet opciju 

U dodatnim postavkama frekvencije ugasi global c state Control, AMD cool and quiet i core performance boost

Spremi postavke pod profil i restartaj

Sve dok ti boota u Windows, na konju si, jedino što ti onda ostaje je testiranje stabilnosti procesora i podešavanje voltaže na više ako je potrebno za stabilan rad

Ako ne ulazi slučajno u BIOS, napravi clear cmos, da vratiš BIOS na tvorničke postavke, daj mu još malo voltaže da možeš upaliti komp normalno

Ako ćeš trebati slike mojih postavki u biosu reci, pa to sutra dok se probudim napravim

Hvala ti na opširnom odgovoru, budem probao svakako kad ulovim vremena.

Uz samo dizanje frekvencije na 3.4Ghz i disableanje global c-state controla voltaža je bila na 1.200v dok je na 3.5 Ghz bila 1.236-1.248V. Na 3.2 je 1.104-1.116v.

Moram jedan dan uzeti vremena pa manualno podesiti voltažu. Svakako me zanima koliko još mogu ići dolje.

9 godina

jel netko zna zašto su mi ovakve latencije na x370 i 1700?
power profil je high performance, svi oni power saving stateovi u biosu iskljuceni.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
dabar_solta_V2 kaže...

power profil je high performance, svi oni power saving stateovi u biosu iskljuceni.

http://www.thesycon.de/eng/latency_check.shtml

aj upali ovo i koristi komp pa vidi sta ce biti, moze biti problem sa driverima ili "nekompatibilnosti" hardvera 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
15 godina
odjavljen
dabar_solta_V2 kaže...

Ja sam provjerio na svom, meni je u redu, čak i kad je proc pod laganim opterećenjem.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
9 godina
chaselol kaže...
..

http://www.thesycon.de/eng/latency_check.shtml

aj upali ovo i koristi komp pa vidi sta ce biti, moze biti problem sa driverima ili "nekompatibilnosti" hardvera 

s tim sam prvim gleda pa sam naša da nevalja na win10 nego ovaj drugi ali isti su rezultati.

kad upalim cinebench i kad je pc u idle razlike ima ali i dalje ima pikova s ogromnom latencijom, navodno je kriv neki driver za hdd po onom drugorm programu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.8.2017 19:40 (dabar_solta_V2).
17 godina

Prva (i jedina?) ITX ploca kod nas: ASRock Fatal1ty X370 Gaming-ITX

Isplati li se uzimat ili bolje uzet izvana neku B350 ITX za cca 150€?

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos | Prodajem i5-4440 za 900kn, RAM 8GB za 300kn, Fractal Node 304 za 400kn
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
djigibao kaže...

Prva (i jedina?) ITX ploca kod nas: ASRock Fatal1ty X370 Gaming-ITX

Isplati li se uzimat ili bolje uzet izvana neku B350 ITX za cca 150€?

to moras sebe pitati :)

koliko mislis uloziti u ITX stroj i kakav ce on biti / izgledati, koji ces CPU koristiti 4/6/8 core

kako sam i sam ovu godinu nabrijan na ITX racunala, gledao sam i opcije za Ryzena, cekam da vidim kakva ce biti Nano Vega, pa mozda napravim i jedan AMD ITX

preporucio bih ti da malo procitas vise o tome ovdje https://smallformfactor.net imas i osvrt bas na tu plocu koju si linkao

sretno

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.8.2017 22:03 (X3M).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice