AM3+ je blizu, kao i Bulldozer zaključana tema

poruka: 3.556
|
čitano: 561.866
|
moderatori: pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: AM3+ je blizu, kao i Bulldozer
microman kaže...

Postoji jedan osnovni problem: Jel se itko sjeca onih postova di su se tresla brda i doline i di su najačeg FX-a uspoređivali sa 980X/990X?

Za takve postoji samo jedna riječ: RAZOČARANJE ili ti Tresla se Brda, rodio se miš.

Uglavnom početni najači FX će se(baš kao što je svak razuman očekivao) smijestit između i7 2600K i i5 2500K, te nece biti jači u odnosu na 2600K(eventualno u jednom do dva benchmarka). Igre su sasvim druga priča i između najačeg FX-a, 2500K, 2600K nema neke velike razlike, a uostalom svi znamo da igre su benchmarci za GPU-ove,  a ne CPU-ove.

Ukratko problem nekih zagriženih AMD-ovca je što godine iz godinu(od Core2 arhitekture) ocekuju AMD-ov preporod i doba dobrih starih Athlona 64. No takvim očekivanjima promašuju glavnu bit. S obzirom na Financijsku razliku i razliku u kapacitetima proizvodnje između AMD-a i Intela, možete slobodno biti ponosni i zadovoljni činjenicom da se AMD po prvi puta nakon izlaska prvih inačica bori sa aktualnim Intelovim procesorima u High End rangu.

Uglavnom mislim da će na kraju krajeva, svi buduci vlasnici Buldozera biti iznimno zadovoljni tim procesorima.

Ta će highend borba biti kratkog vijeka obzirom da je još malo pa Sandy bridge E tu.

18 godina

Ja bi se pristao vratiti i na 4-jezgreni :), samo da mi za slične novce napravi posao bar 1.5x brže ... da je vrijedno nadogradnje.

Tako svejedno što piše na procesoru i koliko threadova se vrti u TaskManageru. Dapače, povećanje broja jezgri/threadova vodi u suprotnom smjeru jer je nemoguće postići idealnu skalabilnost. Cinema4D (Cinebench) kao i ostale 3D aplikacije uspijevaju izvući najviše do 1.8x ubrzanja na dvije jezgre, a daljnjim multipliciranjem to samo opada. Naravno, ostaje ona glavna prednost da je u jednoj makini (jedna kutija, jedna ploča, jedno napajanje ...) upakirano što više snage.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 17:03 (Mladen).
15 godina
Mladen kaže...

. Dapaće, povećanje broja jezgri/threadova vodi u suprotnom smjeru jer je nemoguće postići idealnu skalabilnost. Cinema4D (Cinebench) kao i ostale 3D aplikacije uspijevaju izvući najviše do 1.8x ubrzanja na dvije jezgre, a daljnjim multipliciranjem to samo opada.

Ne može se protiv matematike

18 godina
ATiGamer kaže...
rambox kaže...

Mene nije uopče razočaral bez greške ko drugo, taj test je polu Banana jer je površan kak sam več rekel Cinebench je Lila od testa e sad me onda baš zanima koje ti to ostale testove smatraš za realne. S obzirom da je Handbrake jedino normalan, to se vidi s Mjeseca pa ne misliš valjda da su oni ostali testovi ok jel jer nisu to je sve dječiji vrtič opet pitam di je Winrar, 7Zip ,H264 HD test ili Windows Media Encoder recimo zakaj to nisu napravili.{#}{#}

Pročitaj još jednom post od kolege Mladena. Cinebench je test koji ulitizira svih 8 threadova i daje vjernu sliku mogućnosti procesora pošto nema ograničenja u ulitizaciji. Dok se uspoređivao Phenom x6 sa i5 2500K uvijek se uzimao Cinebench kao smjernica, a sad je odjednom to samo neki lijevi čmark.

Ma sve ja to znam odavno ali je glupo raspravljat, vezano za ovaj test smotanih Rumunja jel SuperPi je tu i ostale igrarije pa i Cinebench recimo. Ali gle vraga Winrar ili 7Zip kojeg koriste gotovo svi, u svakodnevnom zivotu nema nigdje ili nek rade test kak spada ili nek pobrišu taj test jer je bezveze.{#}{#}

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
17 godina
neaktivan
ATiGamer kaže...

Ta će highend borba biti kratkog vijeka obzirom da je još malo pa Sandy bridge E tu.

S obzirom na njihovu cijenu to ti je Enthusiast klasa koju rjetko tko si može priuštiti.

Onoga Quadonju iz SB-E ni ne računam jer jedina poštena razlika između njega i 2600K će biti u Memory benchmarcima s obzirom da ovaj koristi četverokanalni Memorijski kontroler.

Al opet si djelomično upravu jer je Ivy bridge taj koji će donjeti novu ljestvicu.

I'll be back
16 godina
neaktivan
rambox kaže..

Ma sve ja to znam odavno ali je glupo raspravljat, vezano za ovaj test smotanih Rumunja jel SuperPi je tu i ostale igrarije pa i Cinebench recimo. Ali gle vraga Winrar ili 7Zip kojeg koriste gotovo svi, u svakodnevnom zivotu nema nigdje ili nek rade test kak spada ili nek pobrišu taj test jer je bezveze.{#}{#}

Rumunji napravili test....neka se oni drze sakupljanja bakra a testove neka ostave nekome sposobnijem...

Nemam potpis jer sam nepismen...
16 godina
protjeran

Ako je X8 bager brži od 2500k, a cjenom bude jednak ili jeftiniji, onda je svakako pun pogodak,

jer za iste ili manje novce dobiješ više.

Uostalom, high end AMD ploče su jeftinije od Intelovih High End ploča,

tako da se i tu da uštedjeti, a ne izgubiti ni jedan od featurea nove generacije.

Uostalom vidio sam komentare da je BD trebao skinuti 980X/990X procesore.

Pa u ostalom i je, jer je samo 5x povoljniji a nije 5x lošiji.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
16 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Ako je X8 bager brži od 2500k, a cjenom bude jednak ili jeftiniji, onda je svakako pun pogodak,

jer za iste ili manje novce dobiješ više.

Uostalom, high end AMD ploče su jeftinije od Intelovih High End ploča,

tako da se i tu da uštedjeti, a ne izgubiti ni jedan od featurea nove generacije.

Uostalom vidio sam komentare da je BD trebao skinuti 980X/990X procesore.

Pa u ostalom i je, jer je samo 5x povoljniji a nije 5x lošiji.

ne slazem se...

u najmanju ruku mogli bismo govoriti o identicnim ili pribliznim cijenama - a za to se upravo pobrinuo Asrock (argument stoji, jer ne ulazim u kvalitetu izrade, o cemu bi se moglo pisati - ona nije ni daleko losija ni bolja od ostalih)

argument kako je napisan stoji - no ne slazem se opcenito s kategorizacijom, odnosno pozicioniranjem. Bully je trebao ugroziti plafon Intelove ponude za desktop - no nije, iskljucivo gledajuc performanse. Bully ce bit dobar za gaming, mozda ako se cjenovno dobro pozicionira, bude povoljnija opcija, no po pitanju cistih performansi mora se jos dugo raditi....

i tak da znate, ima za kupit Gulfica vec od kojih $500 dolara, a ovo sa otkljucanim mnoziteljem - ne znam koliko pomaze. na SB-u je super, no Zaki-jev i7 970 je ocit dokaz da se premija od dodatnih $500 dolara za otkljucan mnozitelj ne isplati. Covjek ima bench stabilan Gulftown na sobnoj temperaturi (ljeto) na 4,95Ghz, a ne sumnjam da nece premasiti 5Ghz na zraku ovih dana.

edit: ne zaboravimo da dolazi SB-E, pa ce se taj gap izmedju Bullyja i top ponude jos povecati....

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 18:35 (xyan).
16 godina
protjeran

Tko je spomenuo ASRock osim tebe?

Pogledaj realno:

http://www.nabava.net/trazilica.php?q=Z68&tpkp=1&kPostavke.pregledSortTrazilica=3&kPostavke.pregledBrojProizvoda=30

http://www.nabava.net/trazilica.php?q=990FX&tpkp=1&kPostavke.pregledSortTrazilica=3&kPostavke.pregledBrojProizvoda=30

Najskuplja 990FX ploča je točno 700kn jeftinija od najskuplje Z68 ploče,

koja usputno ne nudi ništa više od AMD-ove.

Dakle kupnjom High End AMD ploče se već u startu štedi 700kn naspram Intelove ploče.

OK. Recimo da imamo 3000kn max za ploču i 2000kn max za procesor.

Dakle total od 5000kn.

Kupiš intelovu za 3k kn, ostane 2k za procesor.

Najjeftiniji 2600K koji je dostupan je preko 2300kn:

http://www.nabava.net/trazilica.php?q=2600K&tpkp=1&kPostavke.pregledSortTrazilica=2&kPostavke.pregledBrojProizvoda=30

Dakle ne može se uzeti taj procesor, nego 2500K.

Kod AMD-a imaš na raspolaganju 2700kn za procesor.

Ako ćemo gledati da će FX 8-core biti cca 250USD, dakle 250€, po tome on košta u idealnim uvjetima oko 1825kn,

ali da košta i 2200kn opet je jeftinije i opet ti ostane 500kn za 8GB RAM-a, što kod intela nije slučaj.

A i 8-core FX je brži u većini testova od 2500K, dakle isplativiji je.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
15 godina
neaktivan
AM3+ je blizu, kao i Bulldozer

jedva cekam jedan test 3 god star i5 / i7 (nehalem) vs 8 jezgreni bully.. na istom taktu ofc...

xfact
Moj PC  
3 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

vidi to..nisam uopće razmišljao na tu opciju.

jeftinija ploča+skuplji proc.

sad moram vidit jel ima koja jeftina ploča koja nudi isto što i ona koju planiram uzet(adm 1000 i sitno kn: asrock z68 extreme3 gen3)

Win7 je glupost ziva.....neke jako dobre igrice nemogu na njega zato sto je prenov...za nekih 2-3 god. ce bit dobro imat -Atom
15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Tko je spomenuo ASRock osim tebe?

Pogledaj realno:

http://www.nabava.net/trazilica.php?q=Z68&tpkp=1&kPostavke.pregledSortTrazilica=3&kPostavke.pregledBrojProizvoda=30

http://www.nabava.net/trazilica.php?q=990FX&tpkp=1&kPostavke.pregledSortTrazilica=3&kPostavke.pregledBrojProizvoda=30

Najskuplja 990FX ploča je točno 700kn jeftinija od najskuplje Z68 ploče,

koja usputno ne nudi ništa više od AMD-ove.

Dakle kupnjom High End AMD ploče se već u startu štedi 700kn naspram Intelove ploče.

OK. Recimo da imamo 3000kn max za ploču i 2000kn max za procesor.

Dakle total od 5000kn.

Kupiš intelovu za 3k kn, ostane 2k za procesor.

Najjeftiniji 2600K koji je dostupan je preko 2300kn:

http://www.nabava.net/trazilica.php?q=2600K&tpkp=1&kPostavke.pregledSortTrazilica=2&kPostavke.pregledBrojProizvoda=30

Dakle ne može se uzeti taj procesor, nego 2500K.

Kod AMD-a imaš na raspolaganju 2700kn za procesor.

Ako ćemo gledati da će FX 8-core biti cca 250USD, dakle 250€, po tome on košta u idealnim uvjetima oko 1825kn,

ali da košta i 2200kn opet je jeftinije i opet ti ostane 500kn za 8GB RAM-a, što kod intela nije slučaj.

A i 8-core FX je brži u većini testova od 2500K, dakle isplativiji je.

Done, zasto bi iko normalan, kome hardware sluzi za posao, dao 3000kn za maticnu?

Kod mene je skoro uvijek maticna kostala ko pola procesora a nikad nisam imao sr*nje maticnu..

16 godina
protjeran

Zato što kad ideš na high, onda je ili sve high ili je sve mid..

Super je kad netko kupi N68 ploču za 300kn koja ja TDP 95W,

a stavi na nju X6 1100T koji je 140W TDP..

15 godina

Šta se dobije uopće ako uzmeš matičnu od 3000 kn umjesto od 1000 kn ????  Dobiješ samo u razini statističke greške bolje performanse i dobiješ neke stvari od kojih većinu NEtrebaš uopće. Te skupe ploče su baš extremne i baš za takve korisnike. Što se tiče usporedbe FX8 i Sandy procesora, treba sačekat službeno predstavljanje i testove i pravit zaključke onda. Slažem se sa negdje gore navedenim, da je jedini objektivan način usporedbe omjer uloženo-dobiveno !! Znači ako oba koštaju oko 2000 kn i jedan je brži ili bolji generalno, onda je i bolja kupovina. Ako je na primjer Intelov i7 990X je nešto brži od FX8 a skuplji 3 puta, onda je puno lošiji omjerom dobiveno-uloženo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 20:47 (itomic009).
17 godina
neaktivan

Don Kihoty pretjeruje kao i inače.

OVA je čisto dosta da iskoristi sav potencijal i7 2600K, a dođe upola manje od Kihotyevih 3000kn.

I'll be back
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Pa i ova će iskoristiti sav potencijal 2600K ali nije high end;

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_352&products_id=10103

17 godina

jel se kome bager javija kad stiže, nit se javlja nit piše{#}

koliki mi je da ga pola moran držat u živideru
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
microman kaže...

Don Kihoty pretjeruje kao i inače.

OVA je čisto dosta da iskoristi sav potencijal i7 2600K, a dođe upola manje od Kihotyevih 3000kn.

Za tu lovu bolje uzet Asus z68 v pro.. Ne zato kaj ju ja imam, neg zato kaj sam imal GB UD seriju i baš nisam bil zadovoljan pločom..

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 20:51 (zvonac).
15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Zato što kad ideš na high, onda je ili sve high ili je sve mid..

Super je kad netko kupi N68 ploču za 300kn koja ja TDP 95W,

a stavi na nju X6 1100T koji je 140W TDP..

Ma nemoj me zezat?!  Super je i kad neko kupi AM2 plocu i na nju stavi Intela 1155?

Imam intelov procesor koji si spominjao u onom postu i maticnu koja kosta 1200-1300kn i ploca je cak predobra za moje potrebe. 12 digitalnih faza, USB 3.0, Quad SLI/Crossfire, Sata 3, 8 channel audio... reci mi jedan razlog da idem na skuplju plocu od te.

EDIT: da napomenem da su moje potrebe velike.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 21:51 (BlueMax).
15 godina
protjeran

Ma da, a kako da ja znam koji HW ti imaš ??? MOJ PC nema ništa ... tako mogu ja pričat imam ti ja I7 990x ali validacija če doći nikad ....

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

ocito Don misli na ovu plocu . ne vidim zasto bi ikome trebala takva ploca (znam kako glupo zvuci jer znam kome bi i kada trebala) za nekakav zahtjevniji rad. ova ploca je napravljena samo za jednu namjenu, i to joj stoji u imenu - LN2 i za rekorde. I UD7 bi u istoj situaciji mozda obavljala jednak posao kao i navedena ploca, a 500kn jeftinija. tako da Done, razumijem tvoj komentar, al ovo je izoliran slucaj. uostalom moze se za taj budzet dobiti i jaca kombinacija od SB, a to je dobar stari X58  - i Gulftown (970-tka).

edit: molim "komentatore" da koriste naziv serije - aka Gulftown, ili arhitekture - Westmere (Nehalem C), kako bi obuhvatili sve relevantne procesore (ovo je ujedno i argument diskreditacije skupoće navedenih)

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 22:06 (xyan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Bulldozer kaže...

Ma da, a kako da ja znam koji HW ti imaš ??? MOJ PC nema ništa ... tako mogu ja pričat imam ti ja I7 990x ali validacija če doći nikad ....

Ako meni to govoris, nema smisla da upisujem ista u "moj PC" kad imam 6 desktop racunala od kojih je jedan iMac + 2 laptopa i HTPC a kostantno nesto mijenjam tako da bi "moj PC" vise zbunjivao nego pomogao.

Trenutno pricam o ovome s kojeg trenutno i pisem a to je i7 2600k + asus P8Z68-V.

Ako ne vjerujes, odlicno, ne pada mi na pamet tebi nesto dokazivati.

17 godina
neaktivan
xyan kaže...

ocito Don misli na ovu plocu . ne vidim zasto bi ikome trebala takva ploca (znam kako glupo zvuci jer znam kome bi i kada trebala) za nekakav zahtjevniji rad. ova ploca je napravljena samo za jednu namjenu, i to joj stoji u imenu - LN2 i za rekorde. I UD7 bi u istoj situaciji mozda obavljala jednak posao kao i navedena ploca, a 500kn jeftinija. tako da Done, razumijem tvoj komentar, al ovo je izoliran slucaj. uostalom moze se za taj budzet dobiti i jaca kombinacija od SB, a to je dobar stari X58  - i Gulftown (970-tka).

edit: molim "komentatore" da koriste naziv serije - aka Gulftown, ili arhitekture - Westmere (Nehalem C), kako bi obuhvatili sve relevantne procesore (ovo je ujedno i argument diskreditacije skupoće navedenih)

Ma za SB je i ploča od 1000kn dobra. Imaš na HW botu likove koji su ih vozili preko 5,5Ghz sa šroteks pločama od 800kn.

Problem je što sve ovisi o primjerku procesora, moš se hebat sa ovom Asusovom za 3000kn kad CPU ima Množitelj zaključan na 50x(primjerice).

I'll be back
18 godina

Da se vratimo on topic ... još malo benchmarka, naravno različitih :)

http://4.bp.blogspot.com/-7lZxwM5b-ro/TnLfcTZiaEI/AAAAAAAABDY/_LQaaoTiv0U/s1600/results.png

Budući da sam prije spominjao Cinebench, komentirat ću samo to ... prema ovim sličicama je 6.93 a ne 6.01 kao u postovima prije.

(postoji i mogućnost da je tih 6.01 sa x86 (32-bit) verzijom Cinebencha, jer ovdje jasno piše da je x64).

Iako nešto bolji rezutat i dalje ništa impresivno u usporedbi sa starim, istina oc-anim, X6 ...

FX-8150 @3.6GHz - 6.93 vs. X6 @4.0GHz - 7.02

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Upravo tako. Procesori su zakljucani na odredjenoj frekvenciji i najcesce se ta frekvencija moze uloviti i sa 4-8 faznom regulacijom na zraku. Eventualno uzmes nesto jace od toga da si miran u glavi i onda imas maticnu za 1200-1300 kn kojoj ne iskoristavas ni 30% mogucnosti. A di je tek ona za 3000. Neki HC gameri imaju korist od triple GPU a quad GPU je i njim a besmislen. meni je i sad u BIOS-u pogaseno vise od pola opcija.

3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Mladen kaže...

http://4.bp.blogspot.com/-7lZxwM5b-ro/TnLfcTZiaEI/AAAAAAAABDY/_LQaaoTiv0U/s1600/results.png

Budući da sam prije spominjao Cinebench, komentirat ću samo to ... prema ovim sličicama je 6.93 a ne 6.01 kao u postovima prije.

(postoji i mogućnost da je tih 6.01 sa x86 (32-bit) verzijom Cinebencha, jer ovdje jasno piše da je x64).

Iako nešto bolji rezutat i dalje ništa impresivno u usporedbi sa starim, istina oc-anim, X6 ...

Svaki napredak u Cinebenchu je vrijedan paznje. Imamo situaciju da novi procesor sa pobjedjuje stari procesor uz znatno manji TDP. Samo se ceka cijena da bi odredjene kategorije korisnika mogle reci da je to bas za njih.

18 godina
Mladen kaže...

Ako su ovi benchevi točni, onda je po meni procesor sasvim OK u usporedbi sa starim AMD-ima, a sigurno

će s vremenom biti i više optimizacija, bolji biosi za matične i slično koji će još malo popraviti rezultate

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
18 godina
Mladen kaže...

Jel ti znaš od kog su to testovi,{#}  radi se o OBR klaunu kojeg niko ne uzima za ozbiljno jer je prije dva mjeseca imal testove svog ES Bagera koje su svi na internetu pokupili. No onda je na kraju rekel da se šalil, i da su svi rezultati Fejk tj lažiral je rezultate kaj je fino i navel na tom svom Klaunskom Blogu.{#}{#}

Ak primječuješ u tim njegovim novijim rezultatima Retail Bagera, FX-8150 je bolji za 7fps od i7 2600K u drugom prolazu X264 HD testa i ak nisi možda primjetil taj isti Bager u Winrar testu čak ima bolje rezultate i od 990X.{#}{#}

Usput Bager ima bolje rezultate po OBR od 2600K, iako malo i u 7Zip testu očeš mu vjerovat i kaj sad onda jel Fake ili nije li čekaš do službenih rezultata sa normalnih stranica a ne se oslanjat na Blogere zabavljače. {#}{#}

http://obrovsky.blogspot.com/2011/07/you-were-punkd.html

Fejk ili kaj sad s tim? Fejk ili kaj sad s tim?
Fino je ljude nasanjkal do daske! Fino je ljude nasanjkal do daske!
http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 23:01 (rambox).
18 godina

Nisam ni ulazio u raspravu da li je fake ili ne ... samo još jedan u nizu (možda su svi fake :) ).

Iako, gledajući sad onaj "rumunjski" rezultat, ako je bila 32-bit verzija Cinebencha, onda čak sve skupa i ima smisla.

Razlika između 32 i 64-bit verzije Cineme je baš tih 15%.

Jesu uvrstili benchmarke Bulldozera na kladionice ? da i ja jednom zaigram :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2011 23:11 (Mladen).
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice