Ultimativna tema za odabir prijenosnika izdvojena tema

poruka: 37.665
|
čitano: 14.614.497
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Ultimativna tema za odabir prijenosnika
moukie kaže...

vidio sam da ima hladenje donjoj strani

ima li mozda neki bolji sto se tice hladenja?

Uzmi laptop sa pasivnim hlađenjem, ne treba ti CPU sa 6/12 (core/threads) da bi gledao flimove i serije, 4/4 ti je sasvim dovoljno, 8-12GB RAMa, 256-512GB SSD, što laganiji i što bolji display.

13 godina
Meni moj stigao, ekranom sam apsolutno oduševljen, kombinacija rezolucije, refresh rate-a i svjetline ekrana je baš ono šta mi treba. Kvaliteta izrade i tipkovnica odlična. Čista 10ka šta se mene tiče!
Moj PC  
2 0 hvala 0
6 godina
neaktivan

imas prijedloge neke?

budem li  ovaj ideapad 5 pro koristio na posteljini kreveta za lakše zadatke (ne igranje igrica), hoće li nastajati problemi radi oslabljenog hlađenja?

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.4.2022 21:54 (moukie).
14 godina
neaktivan
2happy2beu kaže...
Meni moj stigao, ekranom sam apsolutno oduševljen, kombinacija rezolucije, refresh rate-a i svjetline ekrana je baš ono šta mi treba. Kvaliteta izrade i tipkovnica odlična. Čista 10ka šta se mene tiče!

Što si prije imao, čisto usporedbe radi za ekran.

moukie kaže...

imas prijedloge neke?

budem li  ovaj ideapad 5 pro koristio na posteljini kreveta za lakše zadatke (ne igranje igrica), hoće li nastajati problemi radi oslabljenog hlađenja?

Gle, taj ideapad ima aktivno hlađenje, mislim dva ventilatora i na dnu ima rešetke za ventilaciju, ako ga staviš na posteljinu te rešetke će biti blokirane i laptop će se više grijati, ventilatori će brže vrtjeti i imati ćeš nepotrebnu buku i laptop čiji potencijal nećeš previše iskoristiti. Uz to gušiš laptop jer ventilatori neće moći pravilno usisavati zrak. Po meni je to loše potrošen novac, bez obzira što je u pitanju dobar laptop on jednostavno nije idealan za tvoje potrebe. Zvučnici su isto s donje strane pa ako su ti oni bitni posteljina će ti blokirati zvuk.

Imaš tu kolegu post iznad tvoga pa ako je od volje neka napravi test i javi kako se ponaša kad se recimo pusti fHD ili 2k film i laptop stavi na posteljinu. Možda ima tako dobro hlađenje da neće biti problema, ali čisto sumnjam. Drugi problem je što baterija ne voli previše grijanje i u ovim situacijama ćeš onda skratiti životni vijek baterije i kapacitet.

Tebi bi odlično odgovarao Macbook Air M1, ali za njega ti treba oko 1500kn više od tvog budžeta. Odgovarao bi ti jer ima pasivno hlađenje i M1 čip se neće niti zagrijati dok budeš gledao filmove, uz to ima izvrstan ekran i bateriju koja traje i traje. Opet je malo šteta jer nećeš iskoristiti puni potencijal M1 čipa, ali barem ovo drugo će ti biti jako korisno. Također je oko 30% lakši od ideapada 5 pro i manjih dimenzija pa je praktičniji za bacanje po krevetu. 

Od drugih HP Envy početni modeli su oko 6kkn. Ranije spomenuti Chuwi laptopi, možeš za 3-4kkn dobiti laptop za displayom kakav ima 2-3 puta skuplji laptop.

5 godina
neaktivan
mzopg kaže...

Tebi bi odlično odgovarao Macbook Air M1, ali za njega ti treba oko 1500kn više od tvog budžeta. Odgovarao bi ti jer ima pasivno hlađenje i M1 čip se neće niti zagrijati dok budeš gledao filmove, uz to ima izvrstan ekran i bateriju koja traje i traje. Opet je malo šteta jer nećeš iskoristiti puni potencijal M1 čipa, ali barem ovo drugo će ti biti jako korisno. Također je oko 30% lakši od ideapada 5 pro i manjih dimenzija pa je praktičniji za bacanje po krevetu. 

Sve pet, ali ja bih više volio gledati filmove na 16" nego na 13". Ako mu je mala dijagonala ok, onda može gledati filmove i na tabletu.

9 godina

Pozz, koji laptop preporucujete do 3,5k kuna ? Namjena bi mu bila samo surfanje po netu..

13 godina
Ja sam do sad koristio privatno Lenovo G710 sa HD+ rezolucijom na 17.3" i glossy ekranom, tako da je svakako novi ekran nebo i zemlja od njega, a poslovno sam koristio mislim Thinkpad T480 (znam da je bio FHD, 14" i touch), zena koristi HP Elitebook 840 G5 i ovaj Ideapad 5 pro je ljestvica iznad definitivno, nekako izradom i ekranom najslicniji bratovom Macbook Pro.
Sto se tice koristenja na posteljini bas cu probati, iako to izbjegavam na svakom laptopu, koristim iskljucivo na tvrdoj podlozi.
Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
josip12 kaže...

Sve pet, ali ja bih više volio gledati filmove na 16" nego na 13". Ako mu je mala dijagonala ok, onda može gledati filmove i na tabletu.

To isto stoji, ali ovisi o korisniku. Veći ekran je obično bolji za rad, ali je onda i laptop veći i glomazniji, teži, a naravno i cijena uređaja je veća ukoliko ima ekran iste kvalitete kao 13" laptop. Osobno znam koristiti Macbook Pro 13" baš za ovo što je pitao kolega i nije mi problem za gledanje filmova što je ekran 13", stojim dosta blizu kad gledam tako da je pitanje da li bi imao koristi od većeg ekrana.

PlaYBoYcro kaže...

Pozz, koji laptop preporucujete do 3,5k kuna ? Namjena bi mu bila samo surfanje po netu..

Imaš baš za tu namjenu već puno puta spomenute odlične Chuwi laptope, možeš birati za 3,5kkn i dobiti odličan uređaj. Pogledaj LarkBook X.

https://www.chuwi.com/product/items/Chuwi-LarkBook-X.html

Dobri su i Gemibook modeli, a vjerojatno bi ti ok bila i najjeftinija Herobook serija. Samo gledaj po mogućnosti da je CPU 4/4 i da ima najmanje 8GB RAM-a, poželjno 12 ili 16 da si duže miran.

Mislim da je krajnje vrijeme da mi Chuwi isplati koji Yuan za ovo silno reklamiranje. 

12 godina
neaktivan
Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Trenutni laptop:

Asus

Processor: AMD Fusion APU E2-1800 (Dual-Core) - 1.7 GHz

Memory: 4 GB

Graphic: AMD Radeon HD 7340 Built-in E2-1800 (Dual Core)

Kupio sam ga oko 2014 g.

Po kvaliteti izrade, robusnosti, ono, već godinama govorim mu, krepaj gade. 

Još je živ, itekako, nije baš ono  neupotrebljiv. Office programi rade dobro, ali ima probleme sa Youtube na višim postavkama (od 720 p na dalje). Filmovi kodirani u h.264 formatu ne mogu se gledati.

I općenito spor je. Procesor je gotovo uvijek na 100%.

Kupio bih novi laptop za Internet, office, filmovi. Igrice me ne zanimaju.

Čitajući vaše prethodne postove, odlučio sam se za ovaj laptop za 5350 kn. lenovo-ideapad-5-pro

Postoji isti takav laptop sa posebnom grafičkom karticom GeForce GTX 1650 4GB za 8000 kn. Moram priznati da mi je malo preskupo, ali išao bi i na njega ukoliko je to za moje potrebe toliko vrijedno, za dodatnih 2500 kn više lenovo-ideapad-5-pro-geforce-gtx-1650-4gb.

Sada sam u dilemi, gledam kako jeftinije proći, mislite li da neću pogrešiti ako idem na ovu jeftiniju varijantu (sa integriranom grafikom).

0 0 hvala 0
12 godina
Tino_TA kaže...

Čitajući vaše prethodne postove, odlučio sam se za ovaj laptop za 5350 kn. lenovo-ideapad-5-pro

Postoji isti takav laptop sa posebnom grafičkom karticom GeForce GTX 1650 4GB za 8000 kn. Moram priznati da mi je malo preskupo, ali išao bi i na njega ukoliko je to za moje potrebe toliko vrijedno, za dodatnih 2500 kn više lenovo-ideapad-5-pro-geforce-gtx-1650-4gb.

Sada sam u dilemi, gledam kako jeftinije proći, mislite li da neću pogrešiti ako idem na ovu jeftiniju varijantu (sa integriranom grafikom).

nemaš nikakve potrebe za zasebnom grafom s tim potrebama, dapače, samo ćeš imati potencijalno više problema s vremenom

14 godina
neaktivan
Tino_TA kaže...

Trenutni laptop:

Asus

Processor: AMD Fusion APU E2-1800 (Dual-Core) - 1.7 GHz

Memory: 4 GB

Graphic: AMD Radeon HD 7340 Built-in E2-1800 (Dual Core)

Kupio sam ga oko 2014 g.

Po kvaliteti izrade, robusnosti, ono, već godinama govorim mu, krepaj gade. 

Još je živ, itekako, nije baš ono  neupotrebljiv. Office programi rade dobro, ali ima probleme sa Youtube na višim postavkama (od 720 p na dalje). Filmovi kodirani u h.264 formatu ne mogu se gledati.

I općenito spor je. Procesor je gotovo uvijek na 100%.

Taj za 5350kn je za tebe više nego dovoljan, nakon tog muzejskog primjerka češ se preporoditi. 

Odličan laptop za tu cijenu i s njim si miran sljedećih 8 godina.

Posebna grafička ti ne treba kad nećeš igrati igrice, raditi 3D rendering ili nekakav video editing, tako da nema smisla plaćati ekstra za nešto što nećeš koristiti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2022 21:38 (mzopg).
10 godina
neaktivan

Pozdrav, 

Momci i djevojke (ako imamo takvih :) ) molim vas preporuku laptopa za radit, a mozda nekad nesto i zaigram. Do sada sam imao stolno racunalo sa rtx2070 super i R5 3600, 16gb rama na 3200. 

Zamijenio bih ga laptopom iz prakticnih razloga, posao je digitalni marketing, nije nista HC ali tu i tamo editiranje slika i videa ali vise volim imati jaci komp nego na knap. Inace sam igrao dosta aktivno iako sam stao u zadnje doba ali pustio bih si i tu opciju. 

Bitna mi je dobra baterija, da mogu raditi od kud hocu, performanse da to ide kako treba i mislio sam neki 144HZ ekran jer sam se naviknuo. Velicina ekrana mi nije toliko bitna, vise sam za opciju 15.6 jer doma imam 27" 144HZ zakrivljeni pa sve zahtjevnije cu raditi na njemu. 

Ono sto sam ja smislio je ovo: 

https://www.links.hr/hr/laptop-lenovo-ideapad-gaming-3-82k20131sc-ryzen-5-5600h-16gb-512gb-ssd-geforce-rtx-3050-4gb-15-6-ips-fhd-freedos-crni-015000839

https://www.links.hr/hr/laptop-hp-victus-16-e0042nm-4l9z6ea-ryzen-5-5600h-16gb-512gb-ssd-geforce-rtx-3050-4gb-16-fhd-ips-144hz-freedos-sivi-015000838

(koliko se isplati dati 500kn vise za HP s mrvicu vecim ekranom? Da li "proizvodac" nosi neki sigurnost? Lenovo vs HP?

Budet: do 7500kn

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Mislim da su na ekupi čak i povoljniji...

Pucaaaajjjj :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
moukie kaže...

imas prijedloge neke?

uzmi neki cooler za laptop i riješen problem. Imam namjeru isto uzet taj laptop zbog dobre pokrivenosti boja, samo me zanima jel ekran mat finish?

16 godina
neaktivan
2happy2beu kaže...

Jel ekran mat ili glossy?

EDIT: Mat ekran. Odlično!

EDIT 2: Jedina mana po meni...zalemljen ram, nema drugog slota za upgrade. Crkne....pišaj ga. Aj..aj...možeš odlemit i zalemit XD

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.4.2022 17:58 (TiMi79).
10 godina

Ekipa molim vas ako je tko voljan da baci oko na ovaj laptop:

https://www.instar-informatika.hr/ultrabook-asus-vivobook-pro-14-oled-k3400pa-oled-km521-14-wqxga-oled-90hz-intel-core-i5-11300h-up-to-44ghz-16gb-ddr4-512gb-nvme-ssd-intel-iris-xe-graphics-no-os-2-god/4360625/product/

da li to valja što?? Znači tražim neki ultrabook do max 7000, bitan mi je ekran tj. Ekran mi je najbitniji, omjer 16:10, onda sve ostalo.

ako imate neke preporuke slušam... možda Huawei Matebook umjesto ovog Asusa? Ili nešto treće? Unaprijed zahvaljujem

0 0 hvala 0
10 godina
Matthew26 kaže...

https://www.instar-informatika.hr/ultrabook-asus-vivobook-pro-14-oled-k3400pa-oled-km521-14-wqxga-oled-90hz-intel-core-i5-11300h-up-to-44ghz-16gb-ddr4-512gb-nvme-ssd-intel-iris-xe-graphics-no-os-2-god/4360625/product/

da li to valja što?? Znači tražim neki ultrabook do max 7000, bitan mi je ekran tj. Ekran mi je najbitniji, omjer 16:10, onda sve ostalo.

ako imate neke preporuke slušam... možda Huawei Matebook umjesto ovog Asusa? Ili nešto treće? Unaprijed zahvaljujem

https://www.links.hr/hr/laptop-asus-vivobook-15-oled-513ea-oled-l721t-core-i7-1165g7-16gb-512gb-ssd-intel-graphics-15-6-fhd-ips-windows-10-srebrni-014600899

Ovaj možda? Da li se isplati dati 1100kn više u odnosu na laptop iznad??

15 godina

zanimljiv bunddle:

MacBook Air refurbished

476 $

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Matthew26 kaže...

Lenovo ideapad 5 pro. uzeo ga danas u elipsa. Fenomenalan! Još ih je par uzelo isti pa pročitaj dojmove

16", 16:10 IPS ekran, 100% sRGB, metalna šasija, na akciji ti je do 29.4

https://www.elipso.hr/informatika/laptopi/LENOVO-82L50080SC/?utm_source=nabava.net&utm_medium=cpd&utm_campaign=nabava.net_cjenik

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2022 22:55 (TiMi79).
16 godina
neaktivan
2happy2beu kaže...

Jep. Uzeo ga danas. Lupio Linux i vozi! Milina!

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2022 23:02 (TiMi79).
10 godina
TiMi79 kaže...
2happy2beu kaže...

Jep. Uzeo ga danas. Lupio Linux i vozi! Milina!

To govoriš za taj Lenovo Ideapad?

11 godina
TiMi79 kaže...

Lenovo ideapad 5 pro. uzeo ga danas u elipsa. Fenomenalan! Još ih je par uzelo isti pa pročitaj dojmove

https://www.elipso.hr/informatika/laptopi/LENOVO-82L50080SC/?utm_source=nabava.net&utm_medium=cpd&utm_campaign=nabava.net_cjenik

Huh, bome su dobro otišle cijene, kolega 2happy ili kak se zove je piknuo za 5250 na ekupi . Nazalost sad i ova elipso cijena stvarno je akcija

Kupujem HUAWEI stickove za mobilni internet, ponude na PM ;)
13 godina

Da, Ideapad 5 pro sam uzeo kao šta je kolega gore linkao iz Elipsa (mene je na ekupi ispao 5129 kn).

Ja sam oduševljen, baterija je stvarno odlična, ekran baš ugodan za rad, sve radi glatko i fluidno, Windows 11 mi se baš sviđa, USB-C 3.2 i brzina prebacivanja podataka - super stvar,   face unlock još bolja stvar!

Instalirao sam Dirt rally 2.0 čisto da probam kako radi i nemam zamjerke, nema nikakvih problema na high postavkama.

Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina
2happy2beu kaže...

USB-C 3.2 i brzina prebacivanja podataka - super stvar

još je to gen1 sa 5gbps

da je gen2×2, sa 20gbps pa da imamo koristi od novih prijenosnih ssd-ova ili nvme ssd-ova u kućištu koji podržavaju i četiri puta veće brzine, uh

recimo ovaj sandisk  podržava do 2000mbps, na novim gen 2×2 prebacivaju se podaci punom brzinom ili bar približno, na tom gen1 vidjet ćeš maksimalno 450mbps od tog ssd-a

nažalost, to niti nadolazeća 6xxx generacija rajzena neće podržavat, ako se ne varam

u speckama vidim samo usb 3.2 gen1, sa 10gbps 

EDIT

zna li se uopće kad stižu prijenosnici sa novom 6xxx generacijoim rajzena

ovakav ideapad pro sljedeće generacije sa 6800h bi bio nešto što ciljam, najviše zbog rdna2 grafike koja bi konačno trebala pomaknuti amd igpu perfomanse iznad prastare gtx 960

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.4.2022 17:02 (picajzla0707).
16 godina
neaktivan
srcipesak kaže...
TiMi79 kaže...

Huh, bome su dobro otišle cijene, kolega 2happy ili kak se zove je piknuo za 5250 na ekupi . Nazalost sad i ova elipso cijena stvarno je akcija

Nestalo ga na ekupi, zato elipso.

5 godina
neaktivan

Prvo pozdrav svima
Nije mi žurba a kupio bih laptop u klasi R3 5300u ili R5 5500u, možda i3 1115G4.
Ovih sada ima na popustima a očekuju su nove generacije procesora.
Isplati li se čekati, s obzirom na karakteristike i cijene.
Hvala

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.4.2022 12:09 (GrgaMrga1971).
12 godina
Isplati se možda kod rajzena čekat jače procesore zbog igpu koja konačno prelazi na rdna2. Procesori su ionako zen3, pa tu nema skoro nikakve razlike.
U slabijim serijama još je gore, jer ostaje vega igpu, tako da će razlika bit još manja.
Kod intela je veća razlika, jer ćeš umjesto 2core i3 imati 6core i3. Igpu i tu nije bogzna što, tako da ti preporučam tražiti akcije sa 5300u.
5500u se isplati jedino ako ćeš raditi nešto zahtjevnije, za surfanje, filmove i one igre koje igpu mogu pokretat razlike baš i nema između 5300u i 5500u, tak da se teško isplati ovaj skuplji
12 godina
picajzla0707 kaže...
2happy2beu kaže...

USB-C 3.2 i brzina prebacivanja podataka - super stvar

još je to gen1 sa 5gbps

da je gen2×2, sa 20gbps pa da imamo koristi od novih prijenosnih ssd-ova ili nvme ssd-ova u kućištu koji podržavaju i četiri puta veće brzine, uh

recimo ovaj sandisk  podržava do 2000mbps, na novim gen 2×2 prebacivaju se podaci punom brzinom ili bar približno, na tom gen1 vidjet ćeš maksimalno 450mbps od tog ssd-a

nažalost, to niti nadolazeća 6xxx generacija rajzena neće podržavat, ako se ne varam

u speckama vidim samo usb 3.2 gen1, sa 10gbps 

EDIT

zna li se uopće kad stižu prijenosnici sa novom 6xxx generacijoim rajzena

ovakav ideapad pro sljedeće generacije sa 6800h bi bio nešto što ciljam, najviše zbog rdna2 grafike koja bi konačno trebala pomaknuti amd igpu perfomanse iznad prastare gtx 960

Ima i USB-C gen2 - 10gbps

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-IdeaPad-5-Pro-16ACH-review-Ryzen-5000-laptop-with-large-120-Hz-LCD.558244.0.html

Za gen2x2 - 20gbps, to ni novije desktop matične nemaju a kamoli da ces to naci na laptopu u tom rangu cijene, jedino kod desktop mbo mozes dodati expansion card

https://www.protis.hr/products/details/lc-power-lcpcicusb322x2--usb-adapter--pcie-x4--usb-32-gen-2x2-x-1/179944?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.4.2022 14:16 (roby27).
12 godina
Kako misliš da niti novije nemaju? Imaju i novije i starije i još starije.
Recimo mid range ploča poput b460, dakle ne aktualna, ne prošla, nego pretprošla serija ima gen 2x2 usb
12 godina
picajzla0707 kaže...
Kako misliš da niti novije nemaju? Imaju i novije i starije i još starije.
Recimo mid range ploča poput b460, dakle ne aktualna, ne prošla, nego pretprošla serija ima gen 2x2 usb

Ne znam, gledao sam ovu mbo koju hvališ da je best buy pa ja tu ne vidim taj port...

https://www.msi.com/Motherboard/PRO-B660M-A-DDR4/Specification

Ajd stavi ti neku bas da vidim sa b460 i jos neke ako znas da imaju, nisam dugo gledao podršku na desktop pločama mozda mi je promaknulo...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice