Htio bi staviti jos 1 ili 2 gb rama u hp compaq nc6400, e sad ne znam ni koju memoriju trebam uzeti, ni gdje ni koliko kosta, pa ako neko moze pomoci....
Misliš ram memoriju za laptop...
Prvo skini Everest i pogledaj koju memoriju sada imaš, te u kojoj je konfiguraciji (koliko slobodnih utora imaš).
P.S. taj model. koliko vidim ima 2 utora i maksimalno podržano 4 GB rama.
@Rider15
Ja neznam šta ti mora biti u glavi da napišeš ovako nešto.
Odgovor na temu:
Tvoj laptop podržava DDR2 memoriju.
Tvornički je u njega ugrađena ona od 533 Mhz. Neznam da li podržava veće brzine, no odgovarajuća bi bila ova recimo:
http://vemil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1120017
Još bi dobro bilo da malo pogledaš i user manual od svog laptopa(knjižicu koju si dobio s njime) kako bi mogao vidjeti koje kapacitete podržava, module, eventualno da li ima nekompatibilnosti sa nekim proizvođačima.
Generalno ne bi trebao imati, no nije loše provjeriti.
@Rider15
Ja neznam šta ti mora biti u glavi da napišeš ovako nešto.
Odgovor na temu:
Tvoj laptop podržava DDR2 memoriju.
Tvornički je u njega ugrađena ona od 533 Mhz. Neznam da li podržava veće brzine, no odgovarajuća bi bila ova recimo:
http://vemil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1120017
Još bi dobro bilo da malo pogledaš i user manual od svog laptopa(knjižicu koju si dobio s njime) kako bi mogao vidjeti koje kapacitete podržava, module, eventualno da li ima nekompatibilnosti sa nekim proizvođačima.
Generalno ne bi trebao imati, no nije loše provjeriti.
Šta ti pričaš Skyline pitao sam ga kad nije rekao ni za šta mu treba ram memorija za destkop kompjuter ili laptop...
Jesi ti svjestan u kojem se podforumu nalazis?
Cak i da se dogodilo da je pogrijesio podforum(a nije), vidi se iz aviona po oznaci da je rijec o laptopu.
To su osnovne stvari.
A i ja uzalud trosim vrijeme....
hvala ekipa na brzom odgovoru, vidim da je cijena jako niska pa me zanima jeli bolje uzeti dva puta po 1 gigu ili 2 u komadu, i vidim da pise za vemil da produkt nije raspoloziv, to se njima trebam javiti da naruce?
Da trebao bi im se javit, al sudeći kako im posao propada u posljednje vrijeme, mislim da će ti reć da se ne može naručit
Al uvijek možeš probat ništa te ne košta
Bolje je 2GB u komadu. Ako te baš zanima zašto mogu i objasniti...
Što se tiče stanja na skladištu, to ne bih znao nazovi i provjeri.
Ali imaš još milijon dućana IT opreme. Sad bar znaš što trebaš tražiti pa pravac www.nabava.net i gledaj koji ti dućan najviše odgovara.
Moje mišljenje je da je bolje 2x po 1 GB, jer tako rade u dual-channel modu, jel tako?
A što se tiče Vemila, njih nemoj niti uzimati u obzir. Danas sam slučajno svratio i zatekao sam prazne police, pustu trgovinu, nigdje nikoga, robe nema. Mislim, već jedno vrijeme znam da je samo pitanje dana kada će skroz zatvoriti trgovinu, ali svejedno izgleda tužno, kada se prisjetim kako je prije bilo.
jel bi mi ovo pasalo
http://www.svijet-medija.hr/transcend_1_gb_ddr2-533_ts1gsysz1,18048,154.aspx
na netu nisam nigdje uspio naci ddr2 od 533 mhz 2 GB
Jesi ti svjestan u kojem se podforumu nalazis?
Cak i da se dogodilo da je pogrijesio podforum(a nije), vidi se iz aviona po oznaci da je rijec o laptopu.
To su osnovne stvari.
A i ja uzalud trosim vrijeme....
Svjestan sam u kojem sam podforumu ,znao sam da je laptop ,a zašto se ja prepirem sa tobom ti da znaš osnovne stvari nebi se prepirao sa mnom nego pomagao ali očito neznaš pa sam redaš postove govoreći meni da neznam ništa...
@macak
U pravu si sto se tice dual-channela.
Međutim budući da mu laptop ima samo 2 utora 2x1GB će biti lošiji izbor zbog toga što će postojeće memorije morati izvaditi van. Time automatski gubi ukupni kapacitet. A kad bi se odlučio na modul od 2GB(ako takav i pronađe), onda bi imao kapacitet od 2GB+XY MB/GB(jednog od onda dva stara).
A dual channel donosi nekih 10% na performanse, ako i toliko.
A ovo za vemil nisam znao....Znao sam da je hgspot banana, ali vemil....
jel bi mi ovo pasalo
Vjerojatno bi odgovaralo. Ali nije potrebno tražiti memoriju koja radi na 533 MHz. Možeš kupiti i neku od 667, 800 ili 1066 MHz, jer svaka od njih podržava i manje brzine, pa se jednostavno prilagodi računalu. U tom smislu, postoje i jeftinije varijante.
Primjerice:
Kingston je kvalitetno rješenje.
@macak
U pravu si sto se tice dual-channela.
Međutim budući da mu laptop ima samo 2 utora 2x1GB će biti lošiji izbor zbog toga što će postojeće memorije morati izvaditi van. Time automatski gubi ukupni kapacitet.
Ovo ne mora nužno biti loše. U nekim slučajevima neke memorije jednostavno se ne slažu, tako da, moj izbor bio bi maknuti postojeću memoriju i ubaciti dva identična memorijska modula. Danas su ionako postali cjenovno pristupačni.
Eto opet te kompatibilnosti :). Imao sam raspravu na tu temu nedavno...(zato sam se i u prvom postu odmah "ogradio" od takve mogućnosti, rekavši mu da pročita manual od laptopa u vezi memorije).
To je sad za dublju diskusiju. U teoriji je bolje imati 2 ista modula, no u praksi se rijetko događa da ćeš vidjeti pad performansi, BSOD, itd. zbog različitih modula. Ja iskreno nikada nisam vidio tako nešto. Vidio sam problem kada je memorija bila dvostrana, a ploča podržavala jednostranu(ali to se nemože okarakterizirati kao problem kompatibilnosti o kojoj mi ovdje govorimo). Pa se događa da komp vidi samo pola ukupnog kapaciteta, ali da je bilo problema zato jer je jedan modul bio Samsung, a drugi Kingston ili neka druga kombinacija - to nisam.
I druga stvar, možda se tako nešto nekome i dogodilo, pa eto sad puše i na hladno.
Dali mi netko može pomoći dobijo sam komjuter s 256gb rama može li mi netko objasnit kako stavit novo ja imam neki ram DIMM 133mh. kada to stavim u odgovarajuće utore dali šta treba instalirati.
u koji utor to trebam stavit
hvala za odgovore!
Dali mi netko može pomoći dobijo sam komjuter s 256gb rama može li mi netko objasnit kako stavit novo ja imam neki ram DIMM 133mh. kada to stavim u odgovarajuće utore dali šta treba instalirati.
hvala za odgovore!
Imas 256mb (vjerujem da jos ne postoji izum sa 256gb RAM-a) DDR, DDR2, ili DDR3 i koliko MHz?.. Tebi bi bilo najbolje da si skines everest i sa njim sve to lijepo vidis
I usput mislim da je DIMM samo slot ili utor za RAM a ne i sam RAM (ispravite me ako grijesim)
sorry za pograške ja sam novi na forumu i nemam gb nego mb.
imaš pravo to je samo utor to nije sam ram.
dali kada ubacim ram treba nesto istalirati.
molim objašnjenje.
hvala
dali kada ubacim ram treba nesto istalirati.?
molim objašnjenje.
hvala
Ne, ne treba nista..
(Samo bi bilo dobro da imas isto ili vise Mhz u tom novom ram-u. Dakle, kad ih imas dva ili vise, njihova brzina se racuna po manjem.)
ja baš imam manje dali je pametno onda da ugradim ionako ga bezveze držim kući.
hoće li mi ubrzati rad kompa.
hvala za odgovore.
imam 3 slota
imam još jedan ram DDR400 512 MB
jeli tako da mi to nemože na komp
za koliko to mogu prodat.
hvala za odgovore.
Nece, jos ce ti smanjit brzinu 
imam još jedan ram DDR400 512 MB
jeli tako da mi to nemože na komp
za koliko to mogu prodat.
To ti ne moze, a za to prodavanje se obrati ovdije (otvoris novu temu u "procjena")
hvala za odgovore!
dali kada ubacim ram treba nesto istalirati.
molim objašnjenje.
hvala
hvala za odgovore.
Za to imas gumb 
Poštovanje"
Imam isto pitanje, pa vec da ne otvaram novu temu postat ću u ovu !
Dakle imam ovaj laptop, trenutno je gore po postavkama 1 gb rama dali bi se dao piknut jos jedan ili kupit jedan od 2gb rama? ako treba everest report saljem na pp :)
Hvala, Mario
Poštovanje"
Imam isto pitanje, pa vec da ne otvaram novu temu postat ću u ovu !
Dakle imam ovaj laptop, trenutno je gore po postavkama 1 gb rama dali bi se dao piknut jos jedan ili kupit jedan od 2gb rama? ako treba everest report saljem na pp :)
Hvala, Mario
laptop se može nadograditi do 4 giga rama. inače, u njega ide ddr2 memorija. mislim da ti je još jedan giga najisplativija opcija, s obzirom da su cijene ddr2 poprilično skočile. ako imaš love kupi još jedan keks od 2 giga, zašto ne. ali ako staviš preko 3 gige rama, onda ti treba 64 bitni operacijski sustav koji će prepoznati sve rame.
Ako sam dobro pročitao tamo, laptop ima 2x512 MB memorije tako da su ti oba slota zauzeta. Ako želiš više morati ćeš uzeti jedan keks od 2 GB.
kaže "maximum expandability : 4,096 MB" ne bi li onda u njega moglo ići 4 giga?
Može npr. uzeti 2 keksa od 2 GB memorije i eto ti 4GB. :)
Meni je na ploči, da ti bude jasnije, samo 4 slota za memoriju a maksimalno može primiti do 16GB.