Zanimaju me kolke su u praksi brzine interneta, tj. kolko odstupaju od deklarirane.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Svaki ISP i vrsta pristupa internetu imaju svoja odstupanja ...tj nisu svugde ista...
Malo edukacije: ne postoji pojam "brzina interneta" nego brzina pristupa Internetu (zapazi veliko slovo i).
A kolika su odstupanja. Ovisi o nizu faktora: o vrsti pristupa, udaljenosti do prvog čvora, kvaliteti vodova (više bakra nego optike), itd.
Ono što je sigurno, svaki DSL operater garantira brzine sve do 2Mbit/s, znači ako ti u ugovoru stoji 2Mbit/s moraš imati i tu realnu brzinu do njihove komutacijske opreme (centrale). Nitko ti nemože garantirati da ćeš imati propusnost 2Mbit/s do nekog servera recimo u Gruziji.
I da 2Mbit/s (megabit) je teoretski 250kB/s (kilobayt).
Ja imam ADSL (kod kuće) i XCARNet (u Osijeku). Kod XCARNeta brzina je (DL 2048kbps a stvarna je cca 1950kbps, UL 384kbps a stvarni cca 360kbps) dok kod T-Com ADSL-a (DL 2000kbps a stvarna cca 1720kbps, a UL 256kbps a stvani cca 210kbps).
Mjereno na speedtest.net do Zagreba.
Meni je u osnovnom paketu T-coma max brzina bila 208 KB/s, a u B.neta oko 280KB/s.
Ja koristim Optimu, na 2MBit/s mi je stvarna brzina bila do maximalnih 250kb/s, sada koristim 3Mbit/s i stvarna je maximalnih 360kb/s
Neki dan sam koristio OptiBLAST i max brzina koju Optima može meni pružiti je 651kb/s
Jedna napomena koju sam primjetio pri BLAST opciji:
brzina će se povećati nakon nekih 5-10min, i nemojte mjeriti speedtestom ili nekim drugim servisima jer su mi svi pokazivali 3Mbit/s, probajte utorrentom provjeriti max brzinu...