Nadogradnja routera

poruka: 7
|
čitano: 2.665
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Nadogradnja routera

Pozdrav!

Koristim A1 Homebox mobilni internet i imam ZTE MF286R router kojeg bi zelio nadograditi. Uskoro mi dolazi optika, pa da imam ok router spreman, kad se to realizira. Gledam Asus ac-86u ili nesto slicno.

Pitanje je kako spojit npr. asusa sa ovim ZTE routerom/modemom? Predpostavljam, iz ZTE LAN1 kablom spojim na WAN port Asusa al ne kuzim sto onda asusu nakonfigurirati.

Koji mi je username i pass i koji su dns-ovi i to? To nista nemam na papirima Homeboxa. Kako to nakonfigurirati i spojiti?! Koji je tip internet konekcije to, PPPoE ili AutomaticIP?

0 0 hvala 0
10 godina
Re: Nadogradnja routera

Ja sam to sa mikrotikom radio, ima na ZTE opcija da se ugasi router mod i prebaci u "modem" (ne sjećam se iskreno, znam samo da je doslovce on/off) pa to ugasi DHCP, NAT... a na svom routeru upališ automatic ip ili tako nešto, ne bridge i to je to, dalje na svom routeru štimaš wifi, dhcp, dns-ove koje želiš koristiti...

15 godina
neaktivan

Cackam po ruteru i ne vidim nigdje ruter mode opciju..

14 godina
neaktivan
Nadogradnja routera

Početkom ove godine sam postavio svoj router pa da ti kažem što i kako.

Za početak, gledaš Wi-Fi 6 routere jer je to najnoviji standard koji polako dolazi na uređaje. Ima i noviji 6E, ali isti je još debelo u razvoju i, osim što uređaja koji podržavaju isti možeš nabrojati na prste jedne ruke, ekstremno su skupi i ne isplati ih se kupovati.

Također, obrati pozornost na brzinu i funkcije koje su ti potrebne. Recimo, ako preko mreže planiraš dijeliti datoteke s USB-a ili prijenosnog diska, gledaš da router podržava tu opciju i USB 3.x. 

Od brendova gledaj Asus, TP-Link, D-Link, Ubiquiti, Mikrotik i te neke popularnije. Asus je dosta skup, ali i dosta toga nudi. TP-Link nude otprilike sve što i drugi routeri, ali su dosta jeftiniji. Osobno imam TP-Link Archer AX20 i imam samo riječi hvale za njega.

Sad, što se tiče instalacije; mrežni kabel jednim krajem spajaš u LAN port routera od operatera, a drugi kraj spajaš u vlastiti router, u WAN port. Sljedeći korak je podešavanje IP adresa. Iako je najbolje postaviti statičku IP adresu na vlastitom routeru, ako se ne kužiš u sve to, odabereš dinamičku IP adresu. Router od operatera će u tom slučaju sam tvom routeru dodijeliti IP adresu i sve pet!

Ono što je još važno napomenuti; na routeru od operatera isključi Wi-Fi, UPnP, port forwarding i slično kako bi oslobodio što više resursa. To sve ćeš koristiti od vlastitog routera, pa nema smisla da imaš milijun Wi-Fi mreža ili uključen UPnP koji ionako na starom nećeš koristiti.

I to ti je više manje to. Namjestiš si postavke kako ti odgovaraju, spojiš uređaje i surfaš u bržem internetu.

DankoH kaže...

Cackam po ruteru i ne vidim nigdje ruter mode opciju..

Router = LAN + Wi-Fi

Modem = LAN

Dakle, router nudi spajanje preko kabela i Wi-Fija, a modem samo preko kabela.

Neki routeri imaju opciju za odabir načina rada, ako ima prebaciš na način rada kao modem. Ako nema, ugasiš Wi-Fi u postavkama routera i voila, eto ti modema.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.5.2021 20:37 (Marko :D).

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hvala na detaljnom odg. Al jednu stvar koju ne znam nisi napisao. Koje su postavke na WAN portu novog routera ako se koristi ZTE kao modem.

11 godina
Nadogradnja routera

ZTE 286 ima gore u desnom kutu "Trenutni način rada" i tu se prebaci u LTE bridge, naravno prvo treba dolje isključiti konekciju klikom na zeleni ON. Postavke default pppoe ipv4

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Ne moraš namještat nikakve postavke WAN porta na vlastitom routeru. Samo prikopčaš kao što sam rekao i odabereš dinamičku IP adresu kada te pita. I to je to.

I zaboravi na taj ZTE router. Kad dobiješ optiku, dobit ćeš drugi, Huawei.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.5.2021 22:15 (Marko :D).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice