imam uveden ADSL nekih 6 mjeseci, i nedavno sam htio povecanje brzine. povecao sam sa 2 na 8, i nije bilo problema. nakon toga povecao sam sa 8 na 16. to je bilo taman onda kad je pocela akcija T-comovog povecanja brzina, pa su mi odmah dali 20. ali doslo je problema sa stalnim pucanjem veze. router je bio zyxel, u bridge modu, a mikrotik je routao internet.
nakon 10ak poziva u t.com konacno se udostojio doci tehnicar u kucu da vidi u cem je problem. nakon 15 minuta namrgodjenog mjerenja veze zakljucio je da moj router uopce ne podrzava tu brzinu. ja mu velim "podrzava, kad sam ja skidao brzinom od 20 megabita i skidalo je, jedini je problem pucanje veze svakih par sati" onda veli "linija vam ne podrzava tu brzinu". ja mu takodjer odgovorim "sigurno podrzava, jer sam skidao tom brzinom...". na kraju je nesto izmrmljao, smanjio mi brzinu na 16, nesto petljao oko zica i otisao...
naravno, problemi se nisu rjesili, pa sam ja posudio od frendova routere da vidim u cem je problem. prvo sam nabavio neki stari adsl modem, neznam koji model tocno, ali i s njim je pucala veza... nakon toga sam nabavio klijesta za krimpanje, i na sve kabele u kuci stavio origigi konektore i one produznike, da eliminiram problem instalacija po kuci. inace, od splitera do routera ima nekih 10m kabela a, mislim da to nije prevelika duzina, da bi to stvaralo probleme...
kako ni to nije pomoglo, opet sam zvao u t-com. ovaj put mi je dosao neki debil koji nije ni znao kaj je IP adresa. veli mi nek se spojim na router, i ja upisem adresu 10.80.0.254, koju sam mu postavio, a on veli ne tu, upisi 192.168.1.1. ja mu velim da sigurno to nebu radilo, jer sam ga ja stavio na drugu adresu, al on ne slusa i ne slusa. na kraju je sam probao, i kad nije mogao otvoriti sa 192.168.1.1, zakljucio je da je router krepao (zyxel), i dao mi speedtouch. (i uzeo zyxel, tenkre...)
ali problem je sto speedtouch nisam uspio srediti da radi u bridge modu za mikrotik. sa windowsima radi, ali sa mikrotikom ne, ne kuzim zasto. na kraju sam se zamjenio sa frendom za router. ja njemu posudio speedtouch, on meni d-link. naravno, veza i dalje puca, a ja bespomocan...
ovak to izgleda: http://img254.imageshack.us/img254/2387/tcomdc.jpg
a ovak izgleda stanje veze u d-linku: http://img145.imageshack.us/img145/4446/stanjeveze.jpg
ako ima neko ideju zasto puca veza., dal je stvarno preslaba linija, il nekaj drugo zeza, pomagajte...
hvala!