Pojačalo je refreshano s Mundorfima prije 2-3 godine, to nije dio novog slušnog testa, to je već uhodan upgrade. Sad se samo kabeli mijenjaju.
super, ali i dalje je bolje nego je bilo, prvo je bolje kad stavis filter letvu, pa kad skines filter letvu je opet bolje, pa kad vratis opet je bolje itd itd...
ispada da samo treba mjenjat i da ne moze bit losije, kad cu vise dozivit da neko napise da je losije/isto/necujno/greska/nepotrebno/magla...ispada da vise vrijedi zadnji metar strujnog kabela nego koji zvucnici su u sistemu.
stvari koje su opisane kao promjena u zvuku kabel niti teoretski ne moze uzrokovati, pogotovo ne strujni. Uvjek sam se divio audiofilskoj fizici i elektrotehnicii koje stvari su ovdje moguce, ta cuda bi posramila i samog Isusa
stvari koje su opisane kao promjena u zvuku kabel niti teoretski ne moze uzrokovati, pogotovo ne strujni. Uvjek sam se divio audiofilskoj fizici i elektrotehnicii koje stvari su ovdje moguce, ta cuda bi posramila i samog Isusa
Dobro, koliko si Cardas i Nordost kabela isprobao?
I ja i brat smo isto tako govorili 10 godina i sad kad je isprobao strujne kabele, čuje primjetnu razliku. Ja se još nisam uvjerio, jer još nisam čuo njegov sustav, a u sebe nisam radio usporedbu, pa ne mogu komentirat.
Ako želiš tehničko objašnjenje, radi se o materijalima od kojih je žica napravljena, o geometriji te žice, o unutarnjoj strukturi (konkretno Nordost je micro mono-filament) i o izolaciji, a to sve utječe na brzinu protoka signala kroz žicu (realno signal ide po žici i oko žice u magnetnom polju, kroz žicu ne ide struja), što uzrokuje bolju/lošiju zvučnu sliku. Onaj koga baš zanima, može naći tehnička detaljna objašnjenja i može se uvjeriti tako da sam posluša ili u sebe (ako imaš dobar sustav) ili kod nekoga drugoga.
Hoćemo ovo dignit s audio fantazija na metalurgiju, kemiju i modernu proizvodnju? Trebat će ti sati poduke dok shvatiš koliko toga se može mijenjat u signalu samo radi žice.
Uostalom, meni ti kabeli izgledaju lijepo, ja želim da mi sustav bude dio uređenja dnevnog boravka i svaka komponenta mora vizualno odgovarat, pa tako i kabeli. Ako netko ima para i umišlja da mu je zvuk bolji, šta te to briga, pusti nas na miru u našim fantazijama. 
P.S.
"The electrical energy or signal (the electromagnetic wave) moves much faster than the electrons, usually between 50% and 99% the speed of light, depending on the wire's insulation and properties." I sad je dalje stvar sinergije ostalih kabela i uređaja koje imaš.
super, ali i dalje je bolje nego je bilo, prvo je bolje kad stavis filter letvu, pa kad skines filter letvu je opet bolje, pa kad vratis opet je bolje itd itd...
ispada da samo treba mjenjat i da ne moze bit losije, kad cu vise dozivit da neko napise da je losije/isto/necujno/greska/nepotrebno/magla...ispada da vise vrijedi zadnji metar strujnog kabela nego koji zvucnici su u sistemu.
To za kondicio/filter letvu je greška mene i brata šta smo slušali određenog audioila/servisera. Nismo se do sad zamarali sa strujom i strujnim kabelima, jer smo kao i ti mislili da je to sve prodavanje magle. Ja živim na Braču, pa meni i odgovara imat malo bolju zaštitu za sustav, ali sad kad smo došli do ovde, i ja ću isprobat razliku i mijenjat stvari, ali prvo moram osnovnu instalaciju u kući sredit.
Evo, tebi će bit zanimljiv ovaj dio. Trenutno bolje zvuči CD palyer s onim jeftinim kabelom od kompjutera, nego sa skupim Viablue kabelom, jer je Viablue bia loš odabir, nije za digitalne uređaje, srebro i jednostavno nije za taj uređaj pogođen. Znači najobičnija žica je trenutno bolja od skupog, ali krivog kabela. Cardas je nešto drugo, on odgovara i on mijenja na bolje.
I ne radi se o zadnjem metru kabela, nego o prvom metru kabela. I u pravu si, to je najbitniji dio, ne trebaš kopat cijelu kuću i provlačit Nordost Vishnu kroz kuću do trafo stanice. Prvi metar je najbitniji. Naravno, ako već imaš dobre zvučnike i dobar ostatak sustava, kabeli su zadnji, ali isto bitni.
I baš je zanimljivo da ja sve ovo pričam samo s inženjerima elektrotehnike koji su daleko stručniji od većine vas ovde, ali ste svi pametniji od njih. Baš cool.
Evo koga zanima update, kaže brat da najviše osjeti razliku u zvuku u "znatno većoj izdvojenosti instrumenata, nije sve utopljeno u jednu zvučnu čorbu". A trenutno je pretpojačalo spojeno s običnim noname kabelom, pa ću javit dojmove kad stigne Nordost Heimdal 2 za otprilike mjesec dana. Vjerujem da cijela promjena nije samo do Cardas kabela na CD playeru, nego i do Furutech letve i do uklonjenog filtera struje i do novog razmještaja uređaja na strujnoj letvi, ali sve skupa odlično "surađuje".
Pusti trolove. Mene uvijek fascinira kad se gluhi ljudi javljaju i komentiraju zvuk.
Trenutno bolje zvuči CD palyer s onim jeftinim kabelom od kompjutera,
...
I baš je zanimljivo da ja sve ovo pričam samo s inženjerima elektrotehnike koji su daleko stručniji od većine vas ovde, ali ste svi pametniji od njih. Baš cool.
ok, pitaj inzinjere nek objasne onda pa nam to ovde kopiraj da smo manje glupi.
mene stvarno zanima teorijski dio, tocnije koji problem specijalni strujni kabeli rješavaju.
super, ovo za cd player je korisna info mozda u pravom smjeru, cd player je vjerovatno s switching napajanjem, ko zna sta ti custom kabeli s parazitskim ili namjernim parametrima rade skupa s smps filterom, mozda i oscilira nešto, horor.
meni sistem zvuci najbolje kad spojim toster u istu produžnu letvu, ako ne vjerujete probajte, cak ima i zgodno a/b testiranje s indikatorom integrirano i jos se najedem.
I ja i brat smo isto tako govorili 10 godina i sad kad je isprobao strujne kabele, čuje primjetnu razliku. Ja se još nisam uvjerio, jer još nisam čuo njegov sustav, a u sebe nisam radio usporedbu, pa ne mogu komentirat.
Ako želiš tehničko objašnjenje, radi se o materijalima od kojih je žica napravljena, o geometriji te žice, o unutarnjoj strukturi (konkretno Nordost je micro mono-filament) i o izolaciji, a to sve utječe na brzinu protoka signala kroz žicu (realno signal ide po žici i oko žice u magnetnom polju, kroz žicu ne ide struja), što uzrokuje bolju/lošiju zvučnu sliku. Onaj koga baš zanima, može naći tehnička detaljna objašnjenja i može se uvjeriti tako da sam posluša ili u sebe (ako imaš dobar sustav) ili kod nekoga drugoga.
Hoćemo ovo dignit s audio fantazija na metalurgiju, kemiju i modernu proizvodnju? Trebat će ti sati poduke dok shvatiš koliko toga se može mijenjat u signalu samo radi žice.
Uostalom, meni ti kabeli izgledaju lijepo, ja želim da mi sustav bude dio uređenja dnevnog boravka i svaka komponenta mora vizualno odgovarat, pa tako i kabeli. Ako netko ima para i umišlja da mu je zvuk bolji, šta te to briga, pusti nas na miru u našim fantazijama. 
P.S.
"The electrical energy or signal (the electromagnetic wave) moves much faster than the electrons, usually between 50% and 99% the speed of light, depending on the wire's insulation and properties." I sad je dalje stvar sinergije ostalih kabela i uređaja koje imaš.
Ne moras mi objasnjavati tehnikalije, time jako dobro baratam, tehniciki faks imam, namjerio se precizno svega i svaceg. Ovo sto pises o kabelim obican marketing koji veze sa stvarnosti nema. A i hifi samjedno 30 godina, svasta sam slusao, prisustvoao raznim slusanjima gdje apsolutnoniko nije mogao razlikovati niti dva poprilicno razlicita interkonekta, pa da o ostalom ne govorimo, a svi odreda bili velik iznalci i oni koji cuju ogrome promjene . Tako da moje iskustvo i znanje idu jedno uz drugo, nema tu nikakve magije, ako se nesto i cuje to sa kaqbelima nema puno veze, barem ne ovo sto se opisuje.
Ali postujem hobi i koga to veseli samo naprijed, cak i vizualni dio, nema nista protiv toga.
Pusti trolove. Mene uvijek fascinira kad se gluhi ljudi javljaju i komentiraju zvuk.
Ha ha, ak imas znanje onda si trol, najlakse bez argumenata nekog nazvati gluhim. A pola zagovaraca sluh toliko los vec ima da ni teoretski ne mogu vise cuti neke od stvari koje se spominju
Trenutno bolje zvuči CD palyer s onim jeftinim kabelom od kompjutera,
...
ok, pitaj inzinjere nek objasne onda pa nam to ovde kopiraj da smo manje glupi.
mene stvarno zanima teorijski dio, tocnije koji problem specijalni strujni kabeli rješavaju.
super, ovo za cd player je korisna info mozda u pravom smjeru, cd player je vjerovatno s switching napajanjem, ko zna sta ti custom kabeli s parazitskim ili namjernim parametrima rade skupa s smps filterom, mozda i oscilira nešto, horor.
meni sistem zvuci najbolje kad spojim toster u istu produžnu letvu, ako ne vjerujete probajte, cak ima i zgodno a/b testiranje s indikatorom integrirano i jos se najedem.
Pa napisao sam, možda ne dovoljno detaljno...
Dakle, obični noname kabel je bakar, obični, ne pretjerano čisti bakar. Viablue skupi kabel je 99,9% OFC čista bakrena žica posrebrenjena. Signal kroz žicu putuje brzinomm od 50% brzine svjetlosti do 99% brzine svjetlosti i na tu brzinu protoka signala utjeću materijali i izolacija kabela. CD player Moon koji mi brat ima je sam po sebi jako detaljan i analitičan u zvuku, brz. Srebro bolje i brže provodi signal, pa sa srebrenim žicama player postaje još analitičkiji, detaljniji i to ga čini malo zamornim za slušanje. Mijenjajući srebro za bakar taj efekt se malo ublažuje i player postaje ugodniji za slušanje, nije dobro kad je zvuk predetaljan, postaje sterilan i hladan.
Kako kaže kolega Pixel, to je marketing proizvođača kabela i to je istina, ovo su opisi koji će pisat proizvođači kabel. Puno ljudi se kune da čuju tu razliku i evo sad mi je i brat jedan od njih, a kako znam sustav od brata, s njim 20+ godina slušam i mijenjam komponenete, tako znam točno šta i kako čuje i kakao mu zvuči sve, onda mu vjerujem da ne izmišlja gluposti. Ponavljam, ni meni to nema smisla, ali bratu ipak vjerujem više nego ikome kad je zvuk u pitanju, a i Google AI me uvjerava da sve to ima smisla. Znam da AI samo kupi podatke s foruma i od proizvođača, jer se to vidi u odgovorima, ali ako se detaljno kreneš raspravljati s AIem možeš doći do gomile jako tehničkih objašnjenja, mjerenja, formula, svašta korisno ti AI može pokazat. Naravno, na kraju treba ili poslušat ili ne, vjerovat i probat ili odmahnut rukom.
I za kraj, ne radi se o nekim skupim nitko nikad čuo firmama, nego govorimo o par najpoznatijih, najcjenjenijih i najkvalitetnijih: Cardas (specijalna metalurgija i geometrija žica), Nordost (razvijali žicu u suradnji s NASAom za Space Shuttle, micro mono i dual filament tehnologija), Furutech (japaski specijalisti za struju i žice), sve USA ili Japan proizvodnja. Valjda nešto znanosti ima u svemu tome.
P.S.
Moon CD Player ima 2 toroidna trafoa, kakvo pobogu switching power supply. 
P.S.
Ne moras mi objasnjavati tehnikalije, time jako dobro baratam, tehniciki faks imam, namjerio se precizno svega i svaceg. Ovo sto pises o kabelim obican marketing koji veze sa stvarnosti nema. A i hifi samjedno 30 godina, svasta sam slusao, prisustvoao raznim slusanjima gdje apsolutnoniko nije mogao razlikovati niti dva poprilicno razlicita interkonekta, pa da o ostalom ne govorimo, a svi odreda bili velik iznalci i oni koji cuju ogrome promjene . Tako da moje iskustvo i znanje idu jedno uz drugo, nema tu nikakve magije, ako se nesto i cuje to sa kaqbelima nema puno veze, barem ne ovo sto se opisuje.
Ali postujem hobi i koga to veseli samo naprijed, cak i vizualni dio, nema nista protiv toga.
Ako određeni kabel brže provodi signal, onda upravo ovaj opis o više detalja i široj zvučnoj slici ima logike. Veća brzina, više detalja, bolja kontrola bassa, veća razdvojenosst instrumenata. Sporiji signal, veća zamućenost, manje detalja. Meni upravo to i ima logikei sad prvi put razumijem zašto bi ipak kabeli mogli utjecat na zvuk i bolje i lošije. Uređaji koje brat ima su svi jako brzi, precizni i osjetljivi, pa ima dodatno smisla da kabeli utjeću na rad uređaja. Naravno da na neke prosjećne slabije uređaje nikakav kabel neće napravit razliku.
OK, ti ne čuješ razliku, bar nećeš trošit pare na kabele.
Dakle, obični noname kabel je bakar, obični, ne pretjerano čisti bakar. Viablue skupi kabel je 99,9% OFC čista bakrena žica posrebrenjena. Signal kroz žicu putuje brzinomm od 50% brzine svjetlosti do 99% brzine svjetlosti i na tu brzinu protoka signala utjeću materijali i izolacija kabela. CD player Moon koji mi brat ima je sam po sebi jako detaljan i analitičan u zvuku, brz. Srebro bolje i brže provodi signal, pa sa srebrenim žicama player postaje još analitičkiji, detaljniji i to ga čini malo zamornim za slušanje. Mijenjajući srebro za bakar taj efekt se malo ublažuje i player postaje ugodniji za slušanje, nije dobro kad je zvuk predetaljan, postaje sterilan i hladan.
......
kad pricas o signalu sad mi više nije jasno dali pricas o interkonektima ili o napajackim kabelima. ako pricas o napajackim kabelima onda stvarno si pomješa šta je bitno za napajacke kabele, signal delay jednostavno nije bitan u ovom slucaju.
razlike su u nanosekundama, i za delay više igra ulogu izolacija nego sam vodić isto ko šta su rf plocice drugog materijala umjesto fr4, a isto bakar znaci i tu te zezni "ai", plus rf je rf i nije audio i nevalja pricat ko da se radi o istoj stvari....
P.S.
Ako određeni kabel brže provodi signal, onda upravo ovaj opis o više detalja i široj zvučnoj slici ima logike. Veća brzina, više detalja, bolja kontrola bassa, veća razdvojenosst instrumenata. Sporiji signal, veća zamućenost, manje detalja. Meni upravo to i ima logikei sad prvi put razumijem zašto bi ipak kabeli mogli utjecat na zvuk i bolje i lošije. Uređaji koje brat ima su svi jako brzi, precizni i osjetljivi, pa ima dodatno smisla da kabeli utjeću na rad uređaja. Naravno da na neke prosjećne slabije uređaje nikakav kabel neće napravit razliku.
OK, ti ne čuješ razliku, bar nećeš trošit pare na kabele.
Kako to kabel brze provodi signal ?
Samo da se na brzinu ubacim u temu. Previše se potencira uvriježeno mišljenje da je srebro ovakvo, a bakar onakav. Ne ide to baš tako u praksi. Dobar srebreni kabel može biti itekako prirodan, bez naznaka negativnosti koje se često pripisuju srebru kao izboru materijala. Oyaide je, recimo, dobar primjer za to.
da se maknemo od nepotrebnih svadja evo mala "recenzija" i slike iznutrica i info kojih baš i nema po internetu.
usb audio interface ESI Amber i4 , pcb rev 1.0
namjena za mene je bus powered mjerni interface s 48v phantom napajanjem za mjerni mic i mogucnost floating mjerenja npr pojacala. namjena proivodjaca je recording interface, obecanje neke niske latencije iako po reaperu minimalno moguce vidim 3.3+3.3 milisekunde, koliko stabilno jos neznam.
zašto u moru drugih interface-a baš ovaj, jer dolazi s AKM AD/DA konverterima a interface koji imam je Focusrite s Cirruslogic konverterima i za audio je odlican ali noise performanse mu nisu baš.
odma na pocetku par velikih zamjerki, plasticna kutija, 6.3mm jackovi nisu zavidani na šasiju, smješno loš kontrolni softver, tracking na gain potenciometrima (input kanali 1 i 2) su off preko 5%, "chongx" elkosi. +1 vidi *..
tehnikalije:
napajanje je preko usbc i ima dodatni piše 5v input isto usbc ali znaci bez power delivery-a oba, +- napone radi mali boost konverter texas instruments proizvodnje, tocnije TPS6513x
odakle radi phantom 48v nemam pojma nisam naiša na nekakav još induktor negdi ni boost konverter, pretpostavljam da uzima +15v i da radi neki jednostavan doubler s par dioda ili tako neko polu rješenje.
e sad dsp nije ko u konkurentskim uređajima, kvalitetan i dokazan xmos, u ovom slucaju radi se o RWA828, za kojeg se neda nac ni datasheet, niti koja je to firma RWA, tako dodat i ovo na listu zamjerki *. isto ako dobro vidim radi se o usb2.0 uređaju.
e sad napokon dac/adc kombinacija, AKM oba, AK4458VN i AK5554VN
mozda limitirani izborom dsp-a, bar na papiru, iako 32/768 je apsurd bar meni, interface je rated 24/192, meni dobro zvuci/mjeri i na 24/48. ugl veoma jeftin nacin za dokopat se dobrih AKM konvertera je ovaj proizvod.
izlazni opampovi su onsemi MC33178, a ulazni su klasik/kopija klasika/kopija kopije kopije itd itd, HuaGuanSemi tocnije jrc4580
potenciometri su neki plave boje, ali nisu alpski.
zgodan low res ekrancic zanimljivo brzog odziva s svim bitnim informacijama.
slike svega u privitku..
zvuk:
jedino sta sam primjeti je da koliko god raspalim amp nema noisa, sta su mjerenja i potvrdila noise prakticki ne postoji, i mozda malo primjetno dobra stereo separacija, digitalna volumen kontrola odlicna, puno bolje nego analog pot..
sta se mene tice definitivna preporuka cak iako vam treba samo stereo izlaz makar i single ended, balansirani izlazi trpe short na jednoj strani evo svira tako vec 5-6 sati na maks i ništa se ne buni, jeftinije od focusrite i slicnih iz par ocitih razloga, ali svejedno jako dobro slozeno.
ups, sad sam skuzi da sam zezni garanciju odma prvi dan, a ionako ce chongx kondici riknut prije svega ostalog a nije neki trošak to zamjenit.
zivili.