Može li se početi igrati WoW sada, recimo polovicom 12. mjeseca i biti kompetitivan. Pod kompetitivan mislim da te ljudi ne ignoriraju u raidovima. Da možeš normalno sudjelovati bez da ti pišu "gtfo noob" i slično. Glupo bi mi bilo igrati ako u samom startu nemam šanse za BiS iteme jer eto, nisam igrao prethodnih 15 godina. :D Drugo pitanje je može li se normalno igrati na mišu sa 3-4 tipke? Vidim da se internetski ljudi nabrijavaju i kupuju one sa tipkama kao na telefonskoj govornici, a meni se takva periferija pomalo gadi.
Kompetitivan odmah neces biti, ali se da u relativno razumnom roku biti solidan.
Ako hoces napredovati na raiding sceni, gledaj to kao na neku karijeru i morati ces prijeci nekoliko stepenica da bi dosao do kvalitetnog levela raidanja. Pod kvalitetno raidanje mislim ciscenje mythica tezine (najveca tezina) u razumnom roku, tj gilde koje redovno pokupe cutting edge achievement. Ono sto je takodjer bitno je da gilda ne raida previse u odnosu na ucinak, jer kad dodjes do neke razine ne zelis trositi vrijeme na neefikasno raidanje.
E sad koliko ce to brzo biti ovisi samo o tebi i koliko si kompetitivan inace kao gejmer. Imao sam prilike igrati sa iznimno talentiranim raiderima koji su doslovno u godinu i pol dosli do top 10 svjetskih gildi, tako da je moguce brzo napredovanje ako si to bas zacrtas kao cilj, a istovremeno znam i one koji ni nakon hrpe godina godina raidanja sa jednom te istom klasom nemogu odraditi postenu rotaciju bez da nesto ne sjebu. Citaj, gledaj, educiraj se i napredovat ces.
Ako stvarno zelis napredovati u raidanju, predlazem ti https://www.warcraftlogs.com/ . Tamo napravis account i uploadas svoje logse (to najcesce radi netko u gildi ako gilda imalo valja ali nemoj se pouzdat u njih) i onda vidis gdje si u usporedbi sa drugima. Dobra stvar je sto se mozes usporedjivati sa top igracima i vidjeti gdje grijesis. Uglavnom esencijalan tool za svakog ozbiljnog raidera.
Inace, trenutni wow sistem je podesen na casual raidere posto ima hrpa raznih tezina, tako da ti za pocetak predlazem da nadjes neku casual raiding gildu za i krenes od tamo. Nakon toga ces vidjeti da li mozda zelis nesto zahtjevnije, pa ces shodno tome onda potraziti i bolju gildu. Za loot se nemoras brinuti, prije par godina blizzard je to promjenio pa je sada loot personal ( nakon svakog bossa imas odredjenu sansu da ti padne item) sto znaci nema da ti guild master, raid leader ili tko vec nakon svakog ubijenog bossa raspodjeljuje loot. Ako se nesto nije promjenilo jer sam prestao igrati prije par godina.
Za sto manje drame, definitivno bi ti preporucio nebalkanske gilde. Domace gilde u pravilu ne traju dugo i generalno mozes ocekivati sranja. Strane gilde, pogotovo one sa dosta skandinavaca su iz mog iskustva daleko stabilnije.
Sto se tice miseva, previse tipki na misu nije potrebno ako keybindas na tipkovnici sve sto koristis a to je obavezno, nemoj se navikavati da clickas sa kursorom spellove koje imas u baru.
tl;dr ako si i inace kompetitivan u gejmingu i sklon perfekcionizmu, i ulozis vremena, biti ces dobar i u wowu.

Intel i AMD fanboy Po danu navijam za AMD a preko većeri za Intel