Rec da su uzeli blizzardovo nije tocno, znacilo bi da su imali pristup kodu WoW servera, a to bi bio ogroman propust od strane blizzarda.
Neko je to pisao, jel krenuo iz nule ili je neko negdje leakao kod za server prije 10-12 godina pa se to uzelo kao bazu(i sigurno rewritalo N puta) ne znas.
Vecinu servera mozes sam skompajlirat i podic jer se nalazi na githubu i slicnim servisima, SVI mogu doc do koda.
Evo primjer mangos server https://github.com/mangoszero/server
Da se unutra nalazi kod od blizzarda sigurno nebi javno objavili pod GPLv2 licencom izvorni kod servera.
Tak da se moze rec, sa 100% sigurnoscu, da su likovi sve napravili sami, a iskreno, nije to nist posebno, poznavanje C++ i puno puno volje.
Da su uzeli i prekopirali od Blizzarda onda nebi zadnjih 10 godina pojedinci posebno skriptirali instance, bossove i ostatak.
Klijenta sam kupio, imam jos kutiju od vanille i BC-a, igranje na njihovom serveru se placa mjesecno, ako neto igra na drugom serveru, koji je netko drugi napravio, iz nule, samo naprijed.
Jel protokol blizzardov ili ne cak ni nema veze(hrpa chat programa je podrzavala MSN-ov protokol za dopisivanje, pa nisam vidio da je MS tuzio nekog), sve dok kod na serveru nije kopiran od blizzarda vec napisan iz nule, moze se blizzard pokrit po usima.
Inace, ovaj mangos server ima 4MB izvornog koda....
Mislim da ni sam server i igranje nije problem, vec web(gdje se moze tvrdit za se oni predstavljaju kao blizzard).
Privatni serveri se svako malo dizu iz pepela, zgore i uvijek se nadje novi. Svi koji su igrali ili igraju na privatnima moraju toga biti svijesni, a i sigurno su to dozivjeli. Kome se to ne svidja plati blizzardu 100kn svaki mjesec i tam igra.
Steta kaj se to dogodilo, al se strpite, netko ce dic novi ili vec je, polako se bu ekipa skupila i opet u krug.
Povremeno platim mjesec dana WoW-a na blizzardu, odigram par puta ak stignem i to je to.
Endgame me ne zanima, levele protutnjis, dungeone preletis, a da ni ne saznas koje su klase clanovi partija.
Zanimljivo mi bilo craftanje i levelanje, sad se levelas u heirloomima da bi sjedio u garissonu. Ono iskustvo istrazivanja svijeta je nestalo, mountas leteceg mounta i preletis sve. Cak bi rekao da je letenje ubilo WoW kakav je bio, najznacajnija promjena. Naravno, nikom se ne trci na svakom characteru do Tanarisa kroz 5-6 istih zona sam da te na putu gankaju N puta i kampiraju. Sad preletis sve i jedino sto se vidi su quest hotspotovi i plava mjesta na mapi gdje nesto ubijes par puta pa ti kaze da se vratis. Sve ostalo je meh. Nema imerzije u igru, a nije ni nuzno blizardova krivnja. Igra se mijenjala da se prilagodi vecini igraca, koji su prije 10 godina bili srednjoskolci/studenti i imali vremena trckarat po mapi, odrasli oni, odrasla i igra da se tome prilagodi.

PSN - DeniZg80
Ja tako retardiranu kompaniju više nikad neću podržati. Već sam prednaručio Overwatch i sad više ne mogu tražiti pare natrag, inače bi i to napravio.