To je istina SIMEKZ :) ali obveze isto znaju stisnut hehe.. da bilo bi fora kad bi se raid mogo save na par dana
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ma taj raid od 5-6h odradis vikendom kad si bas ono free... preko dana i radnog tjedna nema sanse jer uvijek nesto iskrsne. Ima i puno drugih stvari u igri za radit osim Raidanja a dok dodes do 50lvl prode vremena.
Raid ima BIS gear, svi zele BIS gear. Nema nista gore nego kad zapnes na tier 3 gearu, a znas da postoji tier 5 + pink items koji su vjerojatno u rangu tier 6, 7 (nepostojeci tier - ekvivalent legendary u WoW-u).
Dakle kad krenes od pretpostavke da svaki average joe zeli najbolji gear u igri, a ti si dao content koji ce niti 10% ljudi zavrsavat, onda imas problem - onih 90% prije ili kasnije prestaje placat pretplatu.
Ovo je prolazilo WoW-u prije 10 godina, medjutim jedva, te su vec nakon vanille ukinuli pojam 40 man raida i presli na 10 i 25, s time da je i 25 znao biti problem odredjenim igracima.
Ovdje imas JOS jedan problem, a to je da nijedno mjesto u raidu nije za casual igrace - WoW je imao tenka i healera (vise njih) gdje je tenk u biti trebao znat gdje tenkat bosa, kako ga okrenut i slicno, healeri su stajali na mjestu, ali morali su biti uvijek 100% sigurni kada i kako se micat ovisno o fazama combata, i onda si imao vecinu raida (ajmo rec 60-70%) koji su spamali 3-4 tipke DPS rotaciju i nista drugo. Morali su, dakako, znat kako se pomicat ovisno o fazi u kojoj se boss nalazi, ali to uglavnom nije bilo prezahtjevno.
Ono sto Wildstar ima je 40 ljudi od kojih svih 40 mora biti aktivno svake sekunce combata. Nema vise casual pozicija, nema slackanja, 40 ljudi mora biti top tier igraca u startu, a i oni ce pogibat.
To je ok u ideji, ali skupit 40 takvih koji mogu radit raid od 6 sati (dakle 2-3 dana u tjednu posvetit jednom raidu - kad se uracunaju wipeovi) je malo.... hrabro ajmo rec.
Cak i devovi su imali komentar na to i rekli su da imaju slobodu ic sa raidingom kako god zele i ako vide da ovaj tip contenta (40 man) nema paznje koliko bi oni htjeli, mogu uvijek za dalje radit manje raidove i koncentrirat se na drugi content, ali imat ce barem taj 1 40 man raid za HC igrac.
To je sve super u teoriji, opet ponavljam, treba vidjet ingame kako ce se stvari ponasat. 20 man raid nece biti ociscen prvi mjesec sigurno, a po svemu sto citam ugodno ce me iznenadit ako u 2 mjeseca uopce bude pokusaja 40 man raida. Pod time mislim da ozbiljne pokusaju, ne "usli smo da vidimo iako nemamo gear za to".
Fora stvar je jedino sto ne moras dobit item drop u samom dungeonu, mozes ga uvijek kupit sa elder gemstoneovima (farmaju se 1 gem svakih 70k expa na max levelu sa nekim dnevnim maksimumom) - ali SAMO nakon sto si sujelovao u ubijanju bossa.
Meni od svih ovih komentara jedino nije jasno zašto se ljudi žale. Traže end game content , dobiju ga, i sada to nevalja. Ja više neznam što da se odradi da netko ne prigovara. Ali dobro, 100 ljudi 100 ćudi... Pazi, Eso je već mjesec dana out, oni tek najavljuju 12 man dangeon.... A ovdje imaš 5 man , 10, 20 , 40 i sad to opet ne valja... E jeb ga.....
Pa eto, ono sto bi valjalo je 2-3 10 man i 20 man umjesto jedan 20 i jedan 40 man. Pogotovo sa ovako (za vecinu igraca) zahtjevnu igru po pitanju mehanike aktivnog combata i kompliciranih telegrapha. Takodjer svi reidovi su koncipirani na nacin da ti treba 2-3 sata da ih zavrsis, 4 sata max. Cemu forsirat raid od 6 sati, nije li ga bilo moguce rascjepkat u 2 raida od 3 sata? Uostalom pricekaj igru da izadje pa ces vidjet o cemu se radi. Nema smisla stalno izmisljat toplu vodu kad ju je wow izmislio prije 10 godina i onda napustio za neka druga rjesenja kad su uvidjeli probleme, a imali su 8mil subscribera u to vrijeme... Ova igra sada tek radi svoju bazu.
EDIT: zaboravio sam te pitat, a sto je ovdje tocno 10 man content? Koliko znam skace se sa 5 man dungeona na 20 i kasnije 40 man raid bez icega izmedju.
Wildstar nema 10-man content (osim ako računate public evenete u end-game zonama).
Ovako otprilike izgleda PVE end-game za grupno igranje:
Q: Once you reach max level what kind of work needs to be done to do end game content? Like do you need to grind none elder game dungeons or can you hop right into the endgame?
A: The best bet is doing Veteran Adventures once you hit 50 to get gear for Veteran Dungeons. You can also craft decent gear for Vet Dungeons and hopefully gold runs.
The current content progress once you hit 50 is
SSM(Sanctuary of the Sword Maiden, highest non veteran dungeon) > Veteran Adventures > Veteran Adventures(Gold) > Veteran Dungeons > Veteran Dungeons(Gold) > Genetic Archive(20man raid) > 40man Raid
Q: Long time MMOer with job and two kids here: what's the time commitment on that stuff? Both individually (like a single dungeon) or the long haul?
A: Normal SSM shouldn't take more than a couple hours to complete.
Veteran Dungeons will probably take 2-3 hours your first time through. Vet SSM most likely an additional hour, since it has a couple more bosses than the other dungeons.
Once you've done the dungeons already, however, they shouldn't take more than 1-1.5 hours, depending on your group's competence. This number cuts down drastically as you get gear; our 5-mans take around 25-30 minutes to do all the vets except SSM, under 25 minutes for a really good run, though we are all really well-geared. SSM probably takes like 40-50 minutes for a leisurely clear, but we haven't gone back there with veteran difficulty in quite some time.
Long haul? If you only look at gearing, maybe 50 hours? Depends on your luck with drops. You can accelerate this time by leveling up your crafting professions, as the the lowest tier of Expert Research crafted gear is on-par with most veteran dungeon gear. There's also a fairly decently long attunement quest chain
, but a lot of the required quests is also part of your gearing process.
Ma taj atunement je najmanji problem, (osim onog koji zahtjeva ubijanje dva 40 man raid bosa u isto vrijeme - to je smijesno). I dungeoni moraju biti takvi - 2 sat, max 3 prvi put, sa slabim, leveling gearom, a sa sve boljim gearom da nakraju padne na pola sata, ili SSM 40-50 minuta. To je sve prihvatljivo. Mene zanima time commitment u raidovima, a to je uspjesno izbjego u odgovoru osobi koja ga je intevrjuirala.
Ono sto je meni najvaznija stvar u igri, ili ajmo reci najzanimljivija, je end game dungeon/raiding , a po svemu sto sam citao bojim se koliko cu moc raidat, pogotovo 40 man - nece biti bezbroj guildi koji ce radit taj content, u to mozete biti sigurni. Barem ne u prvim mjesecima prije nerfova koji ce, siguran sam, takodjer uslijedit.
EDIT: citam link i krivo sam shvatio, znaci uz unlockanje infusiona na weaponima i ostalom gearu da bi ih ucinio jacima, moras se dodatno attuneat za raidove :D
Dakle jos dodatno vremena ulozenog, uz cinjenicu da daily questovi oduzimaju 1-2 sata - sto moze osoba poput mene koja ima 3-5 sati dnevno za igru? Preskocit sve daily questove i craftanje, posvetit se u potpunosti dungeonu i nadat se dropovima. ispada da je to otprilike sto mogu ocekivat.
https://www.youtube.com/user/crazypeopleteamcro
Al ne kuzim kaj tebi nije jasno. Znaci ne bunim se da ima previse contenta, izrazavam svoju zabrinutost za dostupnost tog contenta vecini ljudi, tako i meni. Vi ko da ste sa marsa pali pa ne znate koliki postotak ljudi je vidio odredjeni dio contenta u vanialla WoW-u
Kaj ti znaci imat 10 razlicitih raidova ako 80% populacije eventualno vidi prvi? Koncipirat igru na nacin da ce samo elitisti ili HC igraci vidjet sav content nije najbolji izbor, i nadam se iskreno da to nece biti slucaj. Citas li ti uopce sto ja pisam, ili vidis ime, prvu recenicu sa kojom se ne slazes i onda napises protukomentar?
Stvarno mislis da ce netko placat 5 mjeseci pretplate, a ne vidjet vise od prvog ili prva 2 bosa u 20 man raidu i onda negdje procitat da dolazi novi, jaci i tezi 40 man koji zahtjeva atunement i gear u prvom 40 man raidu? Pa odustat ce ljudi kad shvate da igra progresira puno brze nego oni sami.
Ako napravis content takav da u tom trenu 80% ljudi ima gear iz trenutnog 40 man raida i moci ce ubrzo preci na novi, ok. ako koncipiras stvari tako da trenutno 10% ljudi ima gear iz 40 man raida, 10% ima sve iz 20 man, i na pola 40 man raida su, a 80% ljudi nije gearano ni za 20 man raid, onda imas problem.
WoW je u vanilli uvidio sto znaci imat hrpetinu end game oncenta na bazi 40 igraca gdje se dodatno moraju ljudi attunat i ne znam sto sve izvodit da bi prelazili u slijedeci tier i odustali su od toga jer su ljudi odustajali od istog. TBC nema takav content, sa razlogom i nisu ga vracali slijedecih 8-9 godina kroz nekoliko ekspanzija - sa razlogom.
To ne znaci da se sadrzaj mora poglupit, nego da se koncipira na manji broj ljudi, tipa 10 i 20 ili 25.
Zasto? Logistika. 20 ljudi mogu ja organizirat i sam provest kroz raid. Oni se geraju u dva 10 man raida da bi uopce mogli ic u 20 man raid. To je doable sa guildom koji ima 25-30 ljudi, sto je skolski razred i nije toliki problem niti za organizirat, niti za dogovarat se.
40 man raid zahtjeva 2*20 man raid za gearanje. Znaci barem 60 ljudi koji ce uskakat ovamo ili onamo kad netko od "standardne ekipe" ne dodje. Samo postojanje tolike kolicine "standardne ekipe" znaci da ce od 60 ljudi barem 20 izvisit, a moras ih imat jer nemos inace zavrsit raid (garantiram ti da 100% nece u vremenu za raid od 40 ljudi uvijek 40 istih biti spremno igrat). Jel zelis ti bit osoba koja ce tjednima cekat dok konanco ne dodje tvoj red za ic nekamo?Ili smatras da onima koji vjecito cekaju nece to dojadit prije ili kasnije?
10 man raid se moze i pugat, 20 man tesko, ali moguce, 40 man nikako.
Koliko vidim iz dosadasnjih streamova, nema apsolutno nicega u 40 man raidu sto nije moglo biti skalirano na 20 ili 25 ljudi - niti se pojavljuje 5 skupina adova, niti 30 switcheva koje treba stikat u isto vrijeme dok netko tenka bossa, naprosto su isli bubat broj od 40. Mogli su isto tako stavit 60 i imali bi istu ovu raspravu samo sa vecim brojem i dovoljan broj ljudi bi govorio kako je 60 man raid way to go.
Moje misljenje nije da kolicina njihovog contenta ne valja ili da ga ima previse, vec da previse ljudi zahtjeva da bi se on obavljao za vecinu populacije, osim ako ce biti doista lagan, ali onda koja je smisao svega toga? Radije bih radio 5 ili 10 man content u kojem se moram postavit na glavu da bih ga zavrsio, jer znam da cu pronac 4 ili 9 ljudi sklonih istome, nego da se moram bakcit sa 39 drugih od koji su pola debili i/ili slackeri, samo da bih zadovoljio formu. Siguran sam da ce u guildu sa kojim cu raidat u 40 man raidu i nasih 10-15-20 zamjena, SVI biti moji najbolji prijatelji i jedva cu docekat da pricam sa svima od njih.
Ja samo zelim reci da imas content za casual i hard core igrace... Uostalom igra ce zivjet od casual igraca koji ce pretplati placat, ostali ce vecinom goldom kupovat...
Zato hormoni na nizu razinu, udahni zraka i bez ljutnje...
Upravo o tome i jest rijec ovdje sime, citaj sto pisem... Igra ZIVI od CASUAL igraca koji zele vidjet SVE sto i ostali. Jedina razlika izmedju casual i HC igraca je sto casuala boli briga za neki achievement, nije mu skroz bitno da ima BIS gear, sve mountove i slicno, ali nece se nikako zadovoljit sa time da mu end game ostane trajno nedostupan.
Nema igraca koji kupi igru, odluci placat pretplatu i kaze "ja cu levelat svoje likove, setat prirodom i gledat kako zgodno su napravili ovaj svijet. Pokoji dungeon, a dalje cemo vidjet" - to imas jednoznamenkasti postotak ljudi koji ce tako igrat. PvP igraci ce se mozda drzat PvP-a, ali PvE igraci, makar samo casual, zele vidjet sve sto igra pruza.
Ako ce im raidovi ostat zakljucano (sto je bio problem u vec spomenutom naslovu) brzo ce se pocet bunit, cak i odustajat od igre.
WoW-u to nije bio problem, bio je medju prvima, bio je pionir, dosao je iz fransise koja je zaludila generaciju (warcraft, warcraft 2 kad je doso i onda WoW - 3D warcraft 2 u kojemu si TI heroj) i bio je okruzen sa puno drugacijim igrama i daleko drugacijom konkurencijom.
Zasto gotovo nijedan MMO danas ne uspijeva ono u cemu je WoW postao apsolutni car - zadrzavanju pretplatnika? Zato sto za iste pare nudi daleko manje sadrzaja koji je obicno puno problema. Izbaci sad vanilla WoW? Pa izbacilo je dovoljno kompanija od onda... Da danas postoji igra sa 10 mil pretplatnika koji 10 godina igraju taj MMO i dodje WoW, kao i mnogi drugi, tipa AoC, LOTRo, SWTOR i slicno ne bi ni wow uspio.
Wildstar je prva igra nakon dugo vremena koja teoretski moze zadrzat pretplatnike (iako to mnogi tvrde i za ESO) - ali ne na nacin da distancira "casual" igrace od end game contenta.
Svi kažu (i ja skupa s njima) da bi se vratili u vanilla WoW. Jel' to zbilja tako, ne znam. Privatni vanilla WoW serveri postoje, ali nije baš da ih ima na stotine i da su krcati igračima.
Međutim, ono što je sigurno je da je WoW počeo propadati u trenutku kada je sve sadržaje pojednostavio i učinio ih dostupnim svim igračima (LFR itd.).
Slažem se da bi bilo dobro da se nađe neka sredina sa implementiranjem 10-man conenta kao što je nekad bio UBRS u WoW-u. To je bio super zabavan entry-level raid. Lako je moguće da će Wildstar i to dobiti, samo ne odmah po izlasku.
Ja im skidam im kapu i za sve ovo što su nagurali u startu.
Ma WoW je poglupio sve, u tome je bio problem. Sve je poglupio i onda da bi stvari bile interesantnije je uveo brdu razlicitih farmova, od reputacija, preko achievementa, dailya itd.
LFR necu komentirat jer ga nisam isprobao i ne bih se bavio time. Ono sto mogu komentirat je da je 40 man jako tesko za organizirat i da ga veliki broj igraca, upravo iz tog razloga, nece vidjet.
Ja ovjde ne govorim da bi sadrzaj trebao biti lagan, dapace vidite sami kakvih telegrapha ima u igri i koliko je borba dinamicna, to samo po sebi nije casual friendly. Da li je doista potrebno uz to tjerat guildove da organiziraju 40 man runove... ne znam.
Ocito su racunali da ce ti isti guildovi organizirat i 40 man warplotove - buduci da warplots, PvP content, ne funkcioniraju bez raidanja, PvE content, u kojima se nabavljaju najbolji dodaci za warplot. To je sasvim nova tema koju nisam htio ni zapocet ovdje.
Ovdje je dobar intervju sa Design direktorom Wildstara vezano uz raidove.
Bill Murphy: You lot once said you were OK if only so many people got to ever see this content. Is that still the case? Will there ever be a time when you might released a “Noob Version” for PUGs and smaller groups to at least see them, with lesser rewards of course?
Mike Donatelli: They are the hardest of hardcore, for PVE group oriented play. Our Warplots are for PVP hardcore players. The PCPs (Post Cap Playspaces) and World Story Stuff will be for the hardcore solo players that like to progress at their own pace. Those, by the way, feed into the story and we will even have instances and the like for solo players. We want elder game content for everyone, but the raids? Those are are just for raiders. We have no intention to dumb it down, no LFR here.
Bill: You’ve mentioned that WildStar’s raids will be hard...core. How long are you expecting it will take for Genetic Archives and Datascape to be cleared?
Mike: For the Galactic Archives, we expect people will clear them in three to four hours if they have it on farm status. It’ll take about 6 hours to clear the 40 man raid. Like we said, they’re long experiences, and not to be taken lightly. We want progression through each of them to take some time, and not be something you’re guild is clearing on the first time through.
Meni je zanimljivo i to što je spomenuo end-game content za solo igrače "Post Cap Playspaces and World Story Stuff".
Vidio sam dio tog contenta (barem mislim) i nije nis spektakularno. Ugl te solo instance ti objasnjavaju nesto vezano uz lore i nexus story, zasto nema vise eldera i slicno. Ako sam dobro shvatio nema tu ni loota ni niceg spektakularnog i radit ce to svi koje zanima lore.
A dobro, ova njihova inzistiranja da raidovi MORAJU toliko trajat... sto rec. Mislim... kupio sam igru, igrat cu je, kad shvatim da nije za mene prestat cu, ali ne vjerujem da inzistiraju danas na contentu koji ce bit dostupam malom broju igraca. Jasno mi je da postoje igraci koji se zele okarakterizirat kao HC igraci, sve 5, ali kad HC ne znaci nista drugo nego "voljan je grindat i ulozit 8 sati dnevno u igru" to nije ni HC ni dobar igrac, to je osoba koja ima viska vremena.
Kvalitetno i tesko, te masivno i dugotrajno su 2 sasvim razlicite stvari.
Pa mozda ce biti mogucnost rajda ko u wow.u da ce trajat tj dana pa reset. P se onda taj rajd podjeli na par dana. U wow-u se islo par boseva,i nakon dva-tri dana nastavilo.Naravno tu ce jedino biti problem mozda skiput stalno 40 ljudi.ali recimo u dva dana - dan po 3-4 h ne bi trebao bit problem.
ako sam ja to dobro skuzio....
Jasno mi je da postoje igraci koji se zele okarakterizirat kao HC igraci, sve 5, ali kad HC ne znaci nista drugo nego "voljan je grindat i ulozit 8 sati dnevno u igru" to nije ni HC ni dobar igrac, to je osoba koja ima viska vremena.
Upravo to što si naveo i jest uvriježena definicija "hard core" igrača. Onaj koji visi na igri non-stop. Tzv."No lifer".
Pa ono... sve ovisi kako cemo definirat HC igrace.
Ovdje se moze raid, kao i u WoW-u, podijelit na vise dana (reset je utorkom ako se ne varam). Problem je sto oni planiraju raid koncipirat na nacin da jednom kad ga imas na "farm" statusu, taj raid traje 3-4 sata 20 man i oko 6 sati 40 man.
Farm status znaci da si ga dovrsio vise puta i da vise manje svi imaju gear iz njega i eventualno si jos traze "bolje" zamjene za pokoji sloz ili gear za alternativni build (dakle tenkovi i healeri za dps, dps igraci za tenk ili heal build). Drugim rijecima prije nego ti je raid na "farm" statusu, ako uopce uspijes ubijat bosove, racunaj da treba visestruko vise vremena da bi se cistio.
Sve to nije jednostavno, ali je prihvatljivo osim cinjenice da je tesko takvo sto organizirat sa 40 ljudi jer ce stalno imat situacije da dio ljudi moze ic prvi dan, ali ne i slijedeci. Dogovarat termin necega sa 40 ljudi je nemoguce, stalno ce se mijenjat ljudi, ponovo ce se objasnjavat taktike i slicno.
Oni ovo testiraju zadnjih godinu dana sa guildovima koje su placali da im testiraju taj content. Ljudisu bili organizirani otprije, vise manje imali su stalnu postavu i dobivali su pare da igraju ovo i svejedno u godinu dana testiranja nisu prosli vise od 3 bosa u 40 man raidu - samo 1 guild je ubio tog treceg bosa, koliko ja znam.
Neka zadnjeg bosa nitko niti ne ubije, sto je teze duze ce se igrat, sto se duze igra vise ljudi bude gore. Danas su nazalost svi nauceni na lagodan zivot u MMo igrama. Kad se sjetim WoW vanille da ti je trebalo do zadnjeg lvl.a cijela vjecnost, ovo danas su gluposti. Wildstar nekako vuce na tu vanillu. Ako zele imalo biti blize WoW.u odmah na startu moraju izbaciti ogroman content jer ga WoW isto ima. tesko je nadoknadit 12 godina WoW.a odmah na pocetku, ali Wildstar ima buducnost ako ne budu zakenjali i slusali wajnere na forumu kako je nesto tesko.
Neka zadnjeg bosa nitko niti ne ubije, sto je teze duze ce se igrat, sto se duze igra vise ljudi bude gore. Danas su nazalost svi nauceni na lagodan zivot u MMo igrama. Kad se sjetim WoW vanille da ti je trebalo do zadnjeg lvl.a cijela vjecnost, ovo danas su gluposti. Wildstar nekako vuce na tu vanillu.
Da, slažem se. Wildstar bi mogao biti "Dark Souls" MMORPG-ova.
Inače, evo jedan zgodan pregled što je sve moguće cross-realm.
Currently available cross-realm:
- Anything you enter through the matchmaking system so long as you have not selected "My Realm Only"
- Chat (tells)
- Friends
- Grouping
- Dungeons and adventures, both normal and veteran, accessed via instance portal
Not accessible cross-realm:
- The open world (you can't meet your buddy in Thayd or the Arkship)
- Raids
- Guilds/Circles
- Arena Teams/Warparty membership (you can still be matched cross-realm)
- Housing
Šteta što Raidovi nisu uključeni u cross-realm grupiranje, lakše bi se ekipa skupila. Ali opet, možda to promijene s vremenom.
Zanimljiva teza "danas su svi na zalost nauceni na lagodan zivot u MMO-ima..." - to je igra, ne posao. Nekakva ideja mi je doc i uzivat, ne bit frustriran, pod stresom i slicno. Odredjena doza frustracije mora postojat zato da bi se osjetilo odusevljene, svojevrsna katarza, nakon svakog (veceg) uspjeha, ali ne smatra vecina ljudi lupanje glavom o zid kroz dulji period vremena zabavnim. Radije bih da svaka 3-4 mjeseca izbace novi raid pa da se bavimo novim izazovima, cak i novim tierom geara u tom slucaju, nego da lupam glavom o zid mjesecima na istom, bez nekog progressa.
Ako nitko ne uspije ocistit taj raid do kraja godine, po meni to nece oznacavati "konacno dobru igru" vec fundamentalnu pogresku u pristupu teama ovakvom tipu contenta. Da ne kazem da bi takve sulude odluke mogle doprinjeti polakom opadanju populacije i definitivnom prelasku igre na B2P/F2P model. Ne kazem da je to lose, ali recimo da je to nesto sto oni zele izbjec.
Gotovo je nemoguce da se to desi, ali ne vidim razloga da bi to netko zelio... ti kazes da ce vise ljudi igrat, ja ti tvrdim sasvim suprotno... puno ljudi ce odustajat. Pogotovo kad se procuju takve stvari, pitanje tko ce uopce zapocinjat, osim, kako ti kazes, HC igraca... a takvi nisu u vecini i ne mogu financirat igru sami.
zato mi ponovo nije jasan taj pristup da se radi igra u kojoj baza mora financirat igru, ali nikad ne vidjet end-ame content, vec je taj content rezerviran za "elitu", "hc igrace" i slicno. Zanima me koliko ce to prolazit, ako doista bude tako.
što bi ja htio od MMOa a čini mi se da WildStar upravo takav. Raid mora bit HC po skillu a ne po utrošenom vremenu. Znaći da kad dođem do max levela sa 2-3 sata dnevno mogu vidjet večinu sadržaja ako imam dovoljno skilla. Nemam ni volje ni vremena za 5 satne raidove više.
Ali nikako da rade što me nakraju odgurnulo nakon 3-4 godine WoW-a. Prestao sam igrat u Wotlk-u kad smo cca. 3 mjeseca grindali gear u raidovima i jedva prolazili bossove, wipeali na desetke sati, a onda je došao neki patch i za značkice iz 5man-a si mogao kupit opremu jaću od ovog što sam farmao mjesecima. Sječam se jednog klinca iz guilda što mu je škola završila pa je vrtio sve instance i u 10 dana imao jaći gear od mene. Poludio sam. Maknuo sub i uninstalirao WoW. :)
Igra mora bit HC da bi imao osječaj uspjeha, mora bit ono "ooooo fala k.... napokon" al nadam se da će bit nekih vremenski normalnih guildova s ljudima koji koliko toliko znaju igrat
Gle, neki LFR i slicno sto WoW ima sada, skupljanje znackica kojima se bez raidanja moze nabavit BiS gear itd, upgrade geara sa nizeg tiera na tier ili 2 iznad i slicno su gluposti. To je poglupljivanje igre, to nikad nije dobro. Ja sam za to da se najbolji gear moze nabavit jedino u raidu, ja sam za zahtjevan raid sto se tice skila, ja jesam za to da se odredjeno vrijeme mora utrosit u raidu da bi se zaradile nagrade iz njega, nista od toga nije sporno. Ono sto meni jest sporno je kombinacija koju wildstar radi - 40 ljudi u raidu, 6 sati raid timea tjedno u slucaju da/jednom kad je taj raid na farm statusu (dakle puno vise prije nego raid dodje na farm status) i skill koji ce taj raid zahtjevat.
Telegraphi su zahtjevni, pogreske kostaju, od svih se zahtjeva maksimalna paznja, nema vise staticnih likova koji spamaju rotaciju od 2.3 tipke sa povremenim pomicanjem ovisno o fazi i slicno i to ne bih nikako mijenjao jer mi je dosta dps-ova koji u biti ulazu nista u sam raid i konstantno rollaju na gear.
Cinjenica da ce trebat 40 takvih "skilled" igraca za svaki raid attempt, a da sam raid nije trivijalan i zahtjeva puno vremena kroz vise dana u tjednu, je ono sto bi po meni moglo biti sporno. Naprosto kolicina ljudi, nista drugo. Ne zelim laksi sadrzaj, to nikako, samo volio bih da bude lakse organizirat raid.
Na zalost u 40 man vidim problem, jer ne mozes nikako ocekivat da ce svih 40 ljudi moc raidat svaki put kad ce se ic u raid, buduci da ocekujem ispocetka da ce se ic barem 3-4 puta tjedno. Svaki put kad ce se mijenjat ljudi nastat ce problemi oko taktika i uigranosti. Druga stvar je sto ce svih 40+ ljudi morat bi prije toga gearano u 20 manu, a i atunano. govorimo o 60 ljudi (moja procjena, moguce da ce dovoljno biti i manje) da bi to sve skupa radilo, znaci 3 20 man raida gearanih i atunanih ljudi za 40 man. To zahtjeva ogromnu vremensku investiciju guild leadera i officera u tjednima prije ozbiljnih 40 man attemptova.
Ako procitat ono sto sam pisao samo u tome vidim probleme i radije bih da je to 10 man i 20 man cisto jer bi sve skupa bilo lakse organizirat. 10 man raid su 2 veteran dungeon skupine i nije problem. nakon toga bi se mogle 2 takve skupine spajat, lakse bi bilo i spojit 2 manja guilda jednom kad bi 10 man bio na farmu, logitika je manja i lakse je sve organizirat.
40 man znaci 12 veteran dungeon grupa odnosno 3 20 man raid grupe odnosno 60 ljudi da bi guild mogao imat ozbiljan progres dalje... To je hrpetina ljudi, puno officera, previse posla za vecinu guildova koji ce se formirat nakon releasea i bojim se da vecina radi kaoticnog ponasanja pojedinaca i cinjenice da je tesko racunat na pojedince kod tako velikih skupina ljudi, imat na zalost problema.
Nitko nije niti vidio niti igrao odavde ove raidove... treba pogledati par videa, odigrati pa onda reci jel valja. Sad sam odradio full onaj prvi dio questa gdje onaj Big Mech ozivi i pocne tamanit sve predsobom i to sa ekipom da bude brze gotovo. U novom podrucju vec vidim tipa GW2 quests on the go... izleti zmaj ili neka spodoba pa mlatimo.
Fino je to sve slozeno... najbitnije da ima contenta a toga ne nedostaje cak i na pocetku. A questovi cak i nisu dosadni, jer se svakih par koraka pojavi neki epic moment pa ostanes paff.
Nitko nije niti vidio niti igrao odavde ove raidove... treba pogledati par videa, odigrati pa onda reci jel valja. Sad sam odradio full onaj prvi dio questa gdje onaj Big Mech ozivi i pocne tamanit sve predsobom i to sa ekipom da bude brze gotovo. U novom podrucju vec vidim tipa GW2 quests on the go... izleti zmaj ili neka spodoba pa mlatimo.
Fino je to sve slozeno... najbitnije da ima contenta a toga ne nedostaje cak i na pocetku. A questovi cak i nisu dosadni, jer se svakih par koraka pojavi neki epic moment pa ostanes paff.
Ma igra je bolesna, vidjet ces dalje questove. uglavnom naginju idejom prema onome sto je GW2 postavio kao temelj, iako su vise grindy kao u WoW-u. Vidi se i impact na podrucje ko u GW2, ali nedovoljno sam testirao da vidim je li vise kao u ESO da se jednom dovrseni questovi vise ne vracaju u pocetnu fazu ili da se povremeno obnove i da ih se treba ponovo dovrsavat. Stvarno taj dio nemam pojma jer ne zelim igrat dovoljno da bih saznao - da si ne spoilam sve.
Statisticki ti mogu rec do sada sve sto sam citao da su svi jako zadovoljni raidovima i jedva cekaju release da bi ih mogli dalje igrat, sa druge strane ti mogu rec da devovi nisu uspjeli ocistit 40 man raid i da je samo 1 guild do sada prosao treceg bossa. Uzmite to kako zelite, sami vucite van svoje zakljucke, ja samo izrazavam osobne strahove u sto bi se progress u general populationu mogao pretvorit. bojim se da ne krenu svi pokusavat, a da samo mali broj guildova uspije i da bude u stvari lutrija u kakvom guildu zavrsite.
Prelazak izmedju guildova je uvijek moguc, dakako, ali pitanje kakvih ce mjesta bit... Odredjene klase/uloge ce moc prelazit, odredjene nece... Ja ovaj put u igru idem samo sa jednim frendom tako da tesko da cemo nas dvojica, s obzirom na ideju 40 man raidova, uspjet ovaj put organizirat stvari, mislim da cemo se morat prikljucit nekome i polako napredovat.
Zanimljiva teza "danas su svi na zalost nauceni na lagodan zivot u MMO-ima..." - to je igra, ne posao. Nekakva ideja mi je doc i uzivat, ne bit frustriran, pod stresom i slicno. Odredjena doza frustracije mora postojat zato da bi se osjetilo odusevljene, svojevrsna katarza, nakon svakog (veceg) uspjeha, ali ne smatra vecina ljudi lupanje glavom o zid kroz dulji period vremena zabavnim. Radije bih da svaka 3-4 mjeseca izbace novi raid pa da se bavimo novim izazovima, cak i novim tierom geara u tom slucaju, nego da lupam glavom o zid mjesecima na istom, bez nekog progressa.
Ako nitko ne uspije ocistit taj raid do kraja godine, po meni to nece oznacavati "konacno dobru igru" vec fundamentalnu pogresku u pristupu teama ovakvom tipu contenta. Da ne kazem da bi takve sulude odluke mogle doprinjeti polakom opadanju populacije i definitivnom prelasku igre na B2P/F2P model. Ne kazem da je to lose, ali recimo da je to nesto sto oni zele izbjec.
Gotovo je nemoguce da se to desi, ali ne vidim razloga da bi to netko zelio... ti kazes da ce vise ljudi igrat, ja ti tvrdim sasvim suprotno... puno ljudi ce odustajat. Pogotovo kad se procuju takve stvari, pitanje tko ce uopce zapocinjat, osim, kako ti kazes, HC igraca... a takvi nisu u vecini i ne mogu financirat igru sami.
zato mi ponovo nije jasan taj pristup da se radi igra u kojoj baza mora financirat igru, ali nikad ne vidjet end-ame content, vec je taj content rezerviran za "elitu", "hc igrace" i slicno. Zanima me koliko ce to prolazit, ako doista bude tako.
Pa wow je tako funkcionirao do wotlk i mogucnosti giranja u 5 man inci za end game content, a na kraju je to i pokopalo wow, izgubio je tu neku draz koju je imao do wotlk, a i vrijeme i zasicenost je naravno uradila svoje. Ja sam imao frenda koji je otisao raiditi na brod 3 mjeseca i ostavio mi acc sa rogom i oba warglaive of azzinoth, koje je sreco dobio u rekordnom vremenu, sjecam se partija wsga koje sam igrao, svi ignoriraju flag kad mene vide sa warglaive samo svi hoce da ja umrem, dobijao sam 95% partija
. Tada da bi mogao raidat trebalo je imat dobar guild pa krenut sa karazhan pa polako... Tako da kad si vidio nekoga sa warglaive dok je bio aktualan black temple to je bilo respect na desetu, dok bi stajao s tim njegovim rogom u Orgrimmaru to je bilo mali milijun wispova tipa omg man you are awesome.
Ja mislim da jedan mmo to treba, taj neki osjecaj kad vidis nekoga sa imba girom da znas da iza toga stoje sati i sati predanosti, rada i skilla i da znas da to nemoze bas svatko i ako ulozi tonu vremena imati. To je u recimo ako ce mo usporedjivati danasnji wow i bc tada bilo puno bolje rijeseno i kad je rijec o pvp i pve giru. Sada recimo ja bih mogao uz malo srece svog roga kojeg sam ostavio da ceka iducu expanziju nakon sto sam u mopu skupio full epic gear iz prvih normal raidova za tri tjedna opremiti da budem vitalan clan hc raid tima, a to je retardirano. Ili recimo ovako, za mjesec dana dana mozes dignuti i zgirati lika da bude kao i lik od nekoga tko igra 8 godina non stop, a to je retardirano ako mene pitas, treba uvesti nekakve talente ili posebne skilove koji daju prednost ljudima koji su dulje u igri, steta sto nijedan dev nema hrabrosti da to ucini... Ma i sama ideja hc instanci i raidova je smijesna, ali je sigurno lakse to uraditi, nego praviti vise sadrzaja i napraviti sadrzaj slojevit po tezini...
Ja cu 95% preskociti wildstar, najvise zbog svijeta koji mi nije bas legao, art style itd..., pa i nekako mi je iritanto to sto se igra previse nasilno trudi da bude cool, betu sam igrao, nije to lose, ali nije za mene. Ali zbog zbog igre i nekih buducih mmo nadam se da nece uvesti to da je sav sadrzaj svima dostupan, po meni je taj model teski fail, treba staviti dovoljno sadrzaja u obliku nekakvih zabavnih daily questova ili eventova, pa open world bossova koji bi se random spawnali, inteligentne ekonomije i gathering/craftanja, gdje kad nesto skupljas ili craftas imas osjecaj da cinis razliku u virtualnom svijetu itd...
Kvaliteta igre je presudna za solidnu bazu igraca, a po meni je puno kvalitetniji sustav gdje nije sve svakome dostupno jer ostavlja tu neku draz onoga necega sto je awesome i sto mozda ipak jednog dana iskusis u igri...
Za one koji igraju betu, isprobajte ove addonove, koji definitivno poboljšavaju dojam igre:
- CustomFoV - možete povećavati Field of View tj. polje vidljivosti, koje je inače dosta usko.
- Classic Quest Dialog - meni osobno najdraži addon. Zamjenjuje dosta loše koncipirane originalne quest prozore sa starim, prepoznatljivim prozorom koji sve obuhvaća.
- BijiPlates
Nisam isprobao custom field view, imas negdje neki screenshot da vidim razlike? imam ih dosta za isprobat, nebih bas 100 skidao pa onda 95 micao.
Nisam sad baš u prilici napraviti screenshot, ali uglavnom, radi se o horizontalnom povećanju FOV-a tj. u širinu. Ja sam ga malo povećao (cca sa 45 na 60 po mjeraču) i nije loša stvar. Preveliko povećanje daje efekt "ribljeg oka", što baš i nije ugodno. Neštoi slično je bilo moguće u GW2 sa camera mod-om koji nije bio odobren od strane Aneta.
Evo slike za usporedbu:
FOV 50
FOV 60
Reddit link