Strateške igre razvijaju mozak

poruka: 41
|
čitano: 17.286
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Neki dan sam prvi puta čuo da na HTV-u govore o igrama u pozitivnom smislu. Bila je neka emisija o mozgu, njegovom razvijanju i održavanju. Gošća, koja je bez sumnje stručnjakinja u tom polju, kaže da se mozak razvija, između ostalog, i sa video igrama, naročito strategijama.

Ajde da je i taj dan došao Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Strateške igre razvijaju mozak
to je istina stvarno razvijaju mozak jer nisu to FPS ovi je kod kojih samo pucat
u RTS ovima morate planirati napad unaprijed a ne samo kao u FPS-ovima idete na MARŠ
17 godina
neaktivan

Pa ovisi o vrsti strategija, klasični RTS-ovi poput C&C-a ili AoE-a baš i nisu neka muka za mozak, ali naprednije vrste npr. Europa Universalis ili Civilizacija te zbilja tjeraju da misliš i planiraš. Isto tako, mislim da su logičke igre također odlične za vježbanje mozga, ima čak i specijaliziranih igara baš za treniranje mozga, onaj Dr. Kawashima Brain Training na Nintendo DS-u.

Ma nije lijepo da ja budem lud, a da to neznam...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Quiet Riot kaže...

Pa ovisi o vrsti strategija, klasični RTS-ovi poput C&C-a ili AoE-a baš i nisu neka muka za mozak

Kako ne? Ako su rađeni po rock-paper-scissors principu (StarCraft, Age of Empires 2 i Warcraft 3, recimo), mogu biti popriličan izazov jer uvijek moraš biti spreman brzo reagirati i balansirati jedinice. Između ostalog, dakako. Tu je još i raspolaganje resursima, iskorištavanje terena i popriličan broj drugih stvari na koje treba paziti.
17 godina
neaktivan

...ali ima i puno drugih stvari koje također razvijaju mozak, a ne uzimaju toliko vremena. ili ih bar mozemo konkretno iskoristiti u zivotu. npr. za bolji posao, plaću, dodatnu kvalifikaciju itd.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

unknown kaže...
to je istina stvarno razvijaju mozak jer nisu to FPS ovi je kod kojih samo pucat
u RTS ovima morate planirati napad unaprijed a ne samo kao u FPS-ovima idete na MARŠ
    Nije baš tako. Neka istraživanja su pokazala da FPS razvija reflekse i snalaženje u prostoru. Osmijeh

Developer,developers,developers...coming and coming and coming...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
igre su za igranje, a za razvoj mozga, reflekse, snalazenje u prostoru itd. sigurno ima puno boljih i zdravijih nacina!

meni recimo strategije nikad nisu bile drage jer je sve nekako usporeno u usporedbi s fps-ovima i sl. igrama, te imam osjecaj da nemam potpunu kontrolu nad svojim "likom"...
17 godina
protjeran

U potpunosti se slažem, jer ovi što igraju igrice, samo traže razumijevanje okoline i onda govore da između ostalog igrice razvijaju i mozak....eh nije sve što je korisno i dobro.

Skupljam Kinder-jaja!
17 godina
neaktivan

Određene igre mogu razviti određene vještine. Ne govorim o totalno idiotskim igrama, nego o nekim pametno koncipiranim strateškim igrama. Ito tako FPS, trkaće i sl. brze su iznimno dobre za vježbanje koncentracije - jedna greška i gotov si. Uostalom, postoje simulatori koji su jako korisni. Ako još ne vjerujete prijavite se za Imagine Cup i natječite u Project Hoshimi kategoriji pa ćete vidjeti da se kroz igranje može i naučiti i to kroz više aspekata.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
manic kaže...

Određene igre mogu razviti određene vještine. Ne govorim o totalno idiotskim igrama, nego o nekim pametno koncipiranim strateškim igrama. Ito tako FPS, trkaće i sl. brze su iznimno dobre za vježbanje koncentracije - jedna greška i gotov si. Uostalom, postoje simulatori koji su jako korisni. Ako još ne vjerujete prijavite se za Imagine Cup i natječite u Project Hoshimi kategoriji pa ćete vidjeti da se kroz igranje može i naučiti i to kroz više aspekata.

Možda su gameri sa foruma prestari ili nisu još dostigli poželjni level da se prijave na tako nešto, mada su ima nebrojivo puno osvojenih zastavica ili pređenih misija, nivoa, levela, osvojenih kupova, utakmica u nogama, bezbrojeno puno homerun-ova....i tako dalje...
....et cetera.

Skupljam Kinder-jaja!
17 godina
neaktivan
unknown kaže...
 Postoje i strateški FPS- ovi ako nisi znao u kojima također moraš planirat unaprijed.
17 godina

Razvijaju ali samo mali mozak, od sex se razvija veliki mozak, ili otvorene veze, tako je doktor rekao poslje doktorice.:)

Rekao je da koristimo puni kapacitet mozga, samo mi toga nismo svijesni...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

mislis takticki FPS? Da, iziskuju dosta planiranja unaprijed kao i same taktike a usput kombiniraju akciju koja opet zahtijeva reflekse. U RTS-ovima je ipak veci naglasak na taktici i planiraju nego u FPS-ovima.

Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
17 godina
neaktivan
ako i postoje neke pozitivne stvari kod igranja bilo strategija bilo fps-a, kompletan organizam toliko pati od sjedenja pred kompom da si generalno gledajući radimo štetu. I ja se volim igrat, ali bar sam svjestan da ima mnogo po zdravlje štetnih posljedica!

Samo se zapitajte da trcite, vjezbate u teretani i recimo igrate tenis toliko puno koliko se igrate, u kakvom bi stanju bili fizicki? (muskulatura, refleksi, oci, kondicija itd.)
17 godina

istina i FPS strateske igre razvijaju mozak kao GHOST RECON ili RAINBOW SIX ali kod tih igra ne volim samo suigraćevu inteligenciju ima ih tri a svako malo netko umre i moram ga oživljavat

Došla Severina u crkvu i kaže:
- Oče, zgriješila sam.

A na to će otac.
- Znam, gledao sam.
17 godina
neaktivan

Apsolutno svaka igra razvija, odnosno nadograđuje i budi sinapse, zbog velike "plastičnosti" mozga. Uostalom, kao i svaka druga aktivnost, igre urezuju određeni obrazac svladavanja zadataka već koji su potrebni za svladati. Npr. FPS igre razvijaju iznimno osjećaj za 3D, odnosno sposobnost snalaženja u prostoru, koordinaciju itd. Svaka moždana aktivnost čini mozak još sposobnijim za ponovno svladavanje te aktivnosti.

To što laici misle da će mu djete biti ubojica, ako mu daju da igra Doom 3, to je samo rezultat neznanja. To će se dogoditi i bez krvavih igara ako je dijete shizofrena ličnost ili ga zlostavlja poremećeni roditelj. Pucačine nemaju baš nikakav negativan utjeca na normalne, stabilne osobe, kao ni jedna druga igra.

Danas djeca znaju abecedu, brojeve s 5 godina, matematičke radnje, logična zaključivanja zbog tehnologija, odnosno elektroničke zabave, a ne zbog igranja u pjesku. Nemam ništa protiv igara u prirodi, dapače, ali ne može se bez poznavanja neuroznanosti govorkati po televiziji i novinama da igre štete, dok znam iz prve ruke da to nije istina.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Nadam se da svi znate onu staru  i  istinitu :" Sve je otrov samo je bitno  odrediti  pravu količinu"

Mozak  se  uvijek  razvija.  Razvija  se  cak  i  kada  ljenčarite,  samo  što  tada  kao  rezultat  razvoja,  nastoji  izbjeci  svaki  društveno  koristan  rad.

Dakle  mozete  se  razviti  u  što  god  hocete,  a  drugi  je  par  rukava  da  li  ce  Vam  to  biti  od  koristi  ili  ce  vas  to  uništiti.

Što  se  tiče  povezanosti mog rogoborenja na igare,  netko tko  je  na  niskom  ili  jednostavno  drugačijem  stupnju  igra  mu  definitivno  moze  pomoci  da  se  "razvije", no nemojte zaboravit da veeelika vecina igara ima šuplju logiku, na koju prilagođavate svoje sive stanice pa Vam se lako moze desiti da i sami postanete šuplji.

Pamet  u  glavu i mislite o onome sa početka priče...

Petjerujete  li  u  igrama  postat  ce  te  žrtva  logike  koja  je  šuplja  zbog  tehničko/ekonomskih  ograničenja.

Ljudi  mogu  puno  više  i  bolje  od  toga  pa  se  nadam  da  Vam  igre  nece  biti  izgovor  za  gubljenje  vremena. 

17 godina
neaktivan

Istina, ali i to je bolje nego sjediti pred Tv-om koji te zatupljuje i opet si neaktivan. Dok igraš trošiš više kalorija nego kad gledaš TV. A i svaku stvar treba raditi umjereno.

A to što se ja ne mogu odvojiti od neke nove igre barem 5 dana, to je druga stvar Osmijeh.

17 godina
neaktivan
unknown kaže...
Hahaha. FPS-ovi dokazano razvijaju reflekse, percepciju i sposobnost koncentracije.

Sama priroda današnjih igara zahtijeva razvijanje sposobnosti na svim mogućim poljima počevši s logičkim zaključivanjem, percepcijom i brzinom reakcija do paralelnog planiranja i strateško-taktičkog razmišljanja.

Neke igre nas dosta ograničavaju. RTS-ovi tzv. glupog PRS tipa kao C&C, SC itd. prisiljavaju nas na ukalupljen i vrlo ograničen stil razmišljanja, ali istovremeno nas uče kako najbolje raspolagati onim ograničenim resursima koje imamo. Naprednije strategije poput čak i AOE-a uče nas i naprednijim taktičkim analizama (brinemo o više stvari), a 'prave strategije' poput Civ-a uče nas dugoročnom planiranju.

Stvarnost ili igra, apsolutno je svejedno za naš mozak. Mozgu je sve to isto. Igre su samo simulatori i vježbaju mozak u jednakoj mjeri koliko to rade i stvarne situacije. Razlika je samo u nedostatku fizičkog podražaja koji nam u 90% situacija ne treba.

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.2.2008 10:29 (naxeem).
17 godina
neaktivan

Ne samo strateske nego opcenito igre...nije ni cudo da imam jedne od najboljih rafleksa i mogucnost zakljucivanja u kvartu i sire...a iz Vrapca sam Viče

...:::MB Gigabyte M55S, AMD Athlon X2 64 4000+, 2x1GB Kingmax 800Mhz,Gainward GeForce 7900GS 512MB,160GB & 250GB Seagate Baracuda & 750GB WD external,Foltron 500W Blue,Thermaltake Soprano case,MX518 gaming mouse,Audigy2,Samsung SyncMaster 226BW,2X Pioneer DVD/RW:::...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Aral kaže...

Ne samo strateske nego opcenito igre...nije ni cudo da imam jedne od najboljih rafleksa i mogucnost zakljucivanja u kvartu i sire...a iz Vrapca sam Viče

Nije ti onda teško...

Entrepreneurs are simply those who understand that there is little difference between obstacle and opportunity and are able to turn both to their advantage.
17 godina

Sve je to li-la,pogledajte rejting igara,najcesce je teen,ne mislim da su napravljene za narociti razvoj mozga,sigurno je da se desava neki pomak,ali mislim da igre nemaju ucinak koji bi se mogao postici recimo sa sudoku/matematickim igrama,svaka cast ozbiljnim strategijama ali toga vecina je i dalje za zabavu a ne za upgrade neokorteksa

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

U pozitivnom ili negativnom smislu, zivcira me kada se od raznih hobija i nacina zabavljanja pokusava izvuc neka posebna filozofija, koliko je to dobro/nije dobro. Igram zbog zabave, necu prestat igrat zbog neke minorne stetnosti ili neznam cega, a sigurno me neki potencijalni plusevi nece natjerat da ista igram. Ne vidim ikakvu svrhu daljnje price.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
to je stvarno istina no ne samo da RTS ovi razvijaju mozak već ih razvijaju i druge igre one ne zaglupljuju one razvijaju
17 godina
neaktivan
sub_zero kaže...
to je stvarno istina no ne samo da RTS ovi razvijaju mozak već ih razvijaju i druge igre one ne zaglupljuju one razvijaju
 Ima iznimaka, posebno u slučaju najboljih u nekim turnirima ili online igrama koje zbog nekog "rekorda" tetoše i uzvisuju do te mjere da im ovi i povjeruju. Pogledaj samo "King of Kong" dokumentarac što se desilo tipu koji je umislio da je najbolji igrač na svijetu.
17 godina
neaktivan

ljudi koju stratešku igru bi  mi preporučili a da nije WORLD OF WARKRAFT al da je dobra volio bih nešto vrste uzdržavanja svojih ljudi znate ono kad im graite one kućice ond kasnije preraste u gradove

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.2.2008 17:26 (MAX).
17 godina
MAX kaže...

ljudi koju stratešku igru bi  mi preporučili a da nije WORLD OF WARKRAFT al da je dobra volio bih nešto vrste uzdržavanja svojih ljudi znate ono kad im graite one kućice ond kasnije preraste u gradove

World of Warcraft nije strateska igra. Warcraft 1/2/3 su strateske igre. Big difference.

Neznam tocno na sto mislis pod kucice koje prerastu u gradove, mozda na Civilization? U svakom slucaju, probaj Civilization 4, odlicna igra. Od novijih strategija jos su dobre i Supreme Commander, Company of Heroes, World in Conflict, Medieval II Total War etc. Nadam se da imas kolko-tolko moderan kompjuter.
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.2.2008 19:59 (Trigger).
17 godina
neaktivan

Uvijek me je zivciralo kad ekipa pocne o tome sto razvija i ne razvija mozak - zivot razvija mozak! Zbroj iskustva koja dolaze iz razlicitih izvora je ono sto je bitno. Uostalom, sto uopce znaci razvija mozak?

A i ne treba reci da me totalno razivcani kad vidim ljude koji kao papige ponavljaju onu fintu s koristenjem 10 % mozga - makar sam imao prilike upoznati ljude koji se tako ponasaju, svaki covjek koristi 100 % mozga! Ako ikada pogledati neki sken glave i onda one boje koje se tamo nalaze, nikad se ne vidi dio mozga koji nista ne radi. Kako rekoh, ima ljudi koji se ponasaju kao da koriste samo mali dio, ali to je vrazja neistina.

Recenzent, urednik, Bugovac, ljubavnik - ne nuzno tim redoslijedom
17 godina
neaktivan
Goran Racic kaže...

A i ne treba reci da me totalno razivcani kad vidim ljude koji kao papige ponavljaju onu fintu s koristenjem 10 % mozga - makar sam imao prilike upoznati ljude koji se tako ponasaju, svaki covjek koristi 100 % mozga! Ako ikada pogledati neki sken glave i onda one boje koje se tamo nalaze, nikad se ne vidi dio mozga koji nista ne radi. Kako rekoh, ima ljudi koji se ponasaju kao da koriste samo mali dio, ali to je vrazja neistina.

Vidiš, to je poput procesora. On je isto stalno u radu dok je komp uključen, ali je iskorištenost rijetko 100%. Nevinašce
17 godina
neaktivan

Ne možeš mozak prikazivati na taj gauge način. Mozak radi na principu sektora i nema razinu opterećenja. Radi se jednostavno o binarnoj situaciji, tj. milijunima binarnih stanja.

Koristimo 100% mozga za 100% zadaća kojima su određeni segmenti dodijeljeni.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice