Nakon 70-ak sati Battlefielda 1 odlucio sam ponovno instalirati Battelfield 3 kojeg sam kupio 2011. da usporedim dvije igre. Zelim svoje zakljucke podijeliti sa zajednicom:
Battelfield 1 je igra za djecu. Pola sata sam igrao BF 3, Gulf of Oman... igra je zakon! Igra ima sve: tenkove, helikoptere, eksplozive, raketne bacace, dodatke, puske... Vojske imaju svoje baze! Jeehad jeep i AC-130 FTW. Abramsi i T-90 urlaju, veterani i dalje igraju, medici bacaju kitove, supportovi municiju, Engineer klasa! (to mi je falilo) Ribboni, medalje koje actually mozes bilo kada naganjati (a ne samo tjedno). Gameplay je brz, dinamican... Rakete, javelini, reconi imaju spawn radio, anti-tank roboti... Mape su zakon: Caspian Border, Bazaar, Alborz Mountains, Operation Firestorm...
Iskreno, razocaran sam s Battlefield 1. Nisam igrao BF 4, pa ne znam kakav je, ali mislim da su s Hardlineom DICE, EA i Battlefield otisli k vragu. BF 1 je nekakvo cudno eksperimentiranje. To nije Battlefield, to je igra koja pokusava biti Counter-Strike i Team Fortress. Pravi Battlefield je igra u kojoj se timski ratuje, strateski planira, a bitke se vode na velikim poljanama i u sirokim dolinama. Pravi Battlefield se od drugih FPS uvijek razlikovao po tome što je kombinirao moderno ratovanje s vojnom tehnikom. To je nivo realizma kojeg je prvi definirao Battlefield 2, a potom je svoj vrhunac ostvario u Bad Companyju 2 i BF 3. Zadnji koliko-toliko dobar pokusaj bio je BF 4.
Netko bi mi mogao prigovoriti: "ti tražiš tenkove i helikoptere, ali Battlefield 1 je upravo to što jest jer je radnja smještena u 1. svjetski rat, a ne 2000-e. Halo!". Slažem se, ali isto tako smatram da je to potpuni promašaj. Battlefield serijal je oduvijek bio smješten u kontekst modernoga načina ratovanja. Bez tenkova i dinamične tehnologije, Battlefield više nije Battlefield. U povijesnom kontinuitetu,
najranija točka modernog ratovanja je WWII, sve iza toga nije moderno ratovanje, a samim time niti Battlefield. Još jedan prigovor mom postu bi mogao biti ovaj: "ne spammaj ovaj forum sa svojim kritikama". I s time se slažem. No ovaj podforum se zove "Battlefield 1" i mislim da je ovaj post kao kritika relevantan.
Da zaključim: Battlefield 1 je grafički, tj. tehnički impresivna igra. No, po pitanju gameplaya podbacuje. Objektivna je činjenica da u odnosu na druge Battlefielde nudi manje sadržaja za isti novac. To je neupitno. BF 1 je populistički, konzumeristički proizvod, proizvod koji podilazi strastima mlađe generacije igrača koji još uvijek nisu razvili sposobnost da rasuđuju što je kvalitetan, a što nekvalitetan proizvod. Nažalost, tržište oblikuje ukus potrošača i oni nisu krivi što ne znaju da postoji bolje. Jedini način da se odupremo niskoj kvaliteti igara koja je postala svakodnevica je da kao potrošači više ne kupujemo loše proizvode. Nadam se da će moj komentar pomoći nekome pri odluci od (ne)kupnji Battlefielda 1 (i DLC-jeva).