Pomoć oko i5 750 overclockinga

poruka: 28
|
čitano: 4.102
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Moju konfu vidite u Moj PC.

Bios mi je updejtan na zadnju verziju, znači 2004 verziju.

http://support.asus.com/download/download.aspx

Htjeo bi podić jačinu procesora sa 2,66 na 3,0mhz, nemislim kupovati novi hladnjak.

Jel mi može netko objasnit kako se to radi, dat mi upute na koji broj šta da upišem, šta da stavim enabled/disabled....

Unaprijed hvala.

Я умираю, но не сдаюсь!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.3.2011 15:34 (maks-rs).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Re: Pomoć oko i5 750 overclockinga

ali ipak prvo pročitaj ovo da bi uopće znao šta radiš, jer nije mala šteta ako skuriš nešto, a i veći je gušt ako sam to napraviš pa šljaka{#}, a onda kasnije ako ti ipak neš nije jasno viči! ;)

od svih stvari koje sam izgubio, pamet mi najviše fali...
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.3.2011 15:32 (McNEKONTROLIK).
15 godina
neaktivan

Pročito sam.Sad kužim šta je što i o čemu se radi.

Pročito sam i neke strane, al svi dižu na preko 3.5 pame to nezanima.

Ja mislim dignut na 3.0 ili 3.1,  sa stock ventilatorom.

Ako može itko pomoć oko toga, šta da napravim, kolko da što digne, i tako te kombinacije.

Sa čime da onda izmjerim toplinu...

Ajde molim vas pomozite mi oko toga, neželim sam prčkat. :)

Я умираю, но не сдаюсь!
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.3.2011 17:22 (Tsar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jel bi mi mogo itko pomoć oko toga?

Da mi napiše postupak kako i šti izmjenit u biosu, te čime da provjerim dali je temperatura dobra.

Dizao bi frekvenciju na 3.0 ili 3.1. Nadam se da to može sa stock hladnjakom?

Я умираю, но не сдаюсь!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pa imaš milion tutorijala po netu i ovdje ako se ne varam. Ostavi stock voltažu i lagano diži bclk s memorijskim djeliteljima nebi trebao imati problema zbog tvoje brze memorije. Skini si core temp i prati temperaturu. Za takav tip overclocka doslovce jedan broj trebaš promijeniti u biosu, mogao bi dobit dosta preko 3GHz na stock naponu ako imaš dobar primjerak procesora.

[url=http://sc2sig.com/profile/eu/216192/1/Seka%25C4%258D/][img]http://sc2sig.com/s/eu/216192-1.png[/img][/url]
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Na koliko mi trebaju MHz biti RAMi, ako diše frekvenciju CPUa na 3.0 ili 3.1?

Treba li dizati voltažu?

Što ako mi je FSB zaključan, kako da ga otključam da mogu broj promijenit?

Čime da testiram dali to sve dobro radi nakon što OCam?

Kolike bi temperature trebale biti?

Dajte molimvas pomozite mi, prvi put mi je.

Hvala.

Я умираю, но не сдаюсь!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo, digao sam bclk na 150. Nisam našao di je multiplier, al mislim da je on na 20.

E sad, kad upalim CPU-Z on meni automatski svake dvije sekunde diže ili spušta multiplier, tako da se brzina mijenja i diže/spušta se core voltaža.

Zašto se to dešava, kako da isključim da on meni automatski to prebacuje i da bude kako sam ja stavio?

BCLK nisam vidio u početku, pa sam nešto stavio na manual i pokazalo m ise par stvari, pa i bclk.

Gdje da nađem multiplier? Vjerovatno ga treba na manual stavit, da se nemijenja.

Ovo sam usliko, al taj se multiplier mijenja od 12-20 svake dvije sekunde.

Я умираю, но не сдаюсь!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Jel su ti uključeni oni parametri za štednju energije kao C1E?

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | Nekaže se VOLTAŽA nego NAPON FFS
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kako je puno ime toga?

Dal treba to isključit?

Я умираю, но не сдаюсь!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Tsar kaže...

Kako je puno ime toga?

Dal treba to isključit?

Puno ime i je C1E, samo vjerovatno ima još koja opcija. Znam da je kod core 2 bio EIST, kod AMD-a je Cool&Quiet.

One ti snižavaju frekvenciju procesora u idle-u pa ih sigurno nećeš ostavit upaljene kada clockaš jer uzrokuju nestabilnost.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | Nekaže se VOLTAŽA nego NAPON FFS
15 godina
neaktivan

Idem sad pogledat. Daj mi reci sa čim da izmjerim temperaturu procesora?

Я умираю, но не сдаюсь!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Real Temp, Core Temp, AIDA64, HWmonitor...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Isključeno mi je to.

Al mi je pri paljenju zazvonio da mu je temperatura prevelika, pa sam sve na defauld vratio.

Šta da radim?

EDIT:

evo sa real temp. (vratio sam na defauld)

Я умираю, но не сдаюсь!
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2011 12:00 (Tsar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Da kad već radiš OC preporuča se isključiti C1, EIST i TURBO.

Za provjeru stabilnosti ti je dovoljno koristiti PRIME95 uz REALTEMP za nadgledanje temperatura.

Kaj se tiće voltaže za 4GHz i 0/24 ja osobno nebih išao iznad 1.32v, rađe bih onda ostao na nekih 3,6 GHz i voltažom na 1.3v ili manje. Uz to eventualno dignuo voltažu chipseta za jedan stepen, ono stabilnosti radi.

Ak ti prođe nekih 20min u primeu na full torturi nema šanse da ti nebude stabilan u nekoj igri. iPak je to 100% na punih 20min kaj ni jedna igra nemre, a u toj minutaži se bome može i lijepo zagrijati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2011 13:32 (Doctor Freak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Doctor Freak kaže...

Ak ti prođe nekih 20min u primeu na full torturi nema šanse da ti nebude stabilan u nekoj igri. iPak je to 100% na punih 20min kaj ni jedna igra nemre, a u toj minutaži se bome može i lijepo zagrijati.

Iznenadio bi se kako zna puknut u igri...

20 min prime-a je ništa. Nek odvrti 20 loopova LinX-a, prime je ništa za njega.

14 godina
protjeran

Meni je uvijek dovoljno, možda ne stavljaš test od ona 3 koji najviše stresa cpu??

A Linx je samo debilno zagrijavanje komponenti, pošto ne postoji igra ili program za rad koji može tolko isforsirat cpu. Ja znam da ako mi prođe prime i na ostalim stvarima mi bude sve stabilno. Linx je za mene malo preekstreman.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2011 13:44 (Doctor Freak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Al opet ni LinX ti ne znači ništa previše, jer evo u mom primjeru proc mi radi već godinu i par mj stabilno bez ijednog rušenja u čemu god i kolko god bio opterećen, ali Linx ne prolazi.

Zato bi ti najbolje bilo da komp testiraš u onome kaj najviše koristiš, tipa od igara ja testiram BF BC2.

Isto tako sam imao obrnut slučaj s grafom. Klokana je prolazila sve žive i mrtve testove kolko god ju testirao, a rušila se samo u jednoj igri -L4D2.

everybody lies
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2011 13:55 (Core2Duo2).
15 godina
neaktivan
Doctor Freak kaže...

Da kad već radiš OC preporuča se isključiti C1, EIST i TURBO.

Za provjeru stabilnosti ti je dovoljno koristiti PRIME95 uz REALTEMP za nadgledanje temperatura.

Kaj se tiće voltaže za 4GHz i 0/24 ja osobno nebih išao iznad 1.32v, rađe bih onda ostao na nekih 3,6 GHz i voltažom na 1.3v ili manje. Uz to eventualno dignuo voltažu chipseta za jedan stepen, ono stabilnosti radi.

Dakle ja ga oću dić na 3.0 ili 3.1 a da bude stabilan, da se negrije previše, sa stock coolerom. Dali je to moguće?

Sad mi recite kaj da stavi disabled a kaj enabled, neznam puno oko toga, i recite mi zašto mi multiplier šeta, malo je 15, malo 19, malo 20, malo 12, koji k. Kako da ga zaključam na 20?

Mislim da ima više toga što je TURBO, koje točno treba isključit?

Я умираю, но не сдаюсь!
14 godina
protjeran

Umjesto da si za 5 min pročitao jedan od ona 3-4 vodiča za OC-ing lakše je nas ubijati totalno glupim pitanjima.

Imaš uključeno da ti štedi energiju i koristi proc po potrebi a pitaš kako ti se smanjuje i povečava množitelj??!

Pa upravo zbog toga.

Isključi taj EIST, C1 i TURBO BOOST( valjda znaš osnove engleskog i na koji turbo se misli :( )

Za 3 GHz netrebaš ni dirati voltažu, ipak je to samo manje od 400Mhz naspram 2,66 kolko je default.

Samo pazi da ti ram ne radi na večoj frekvi nego je po defaultu jer bude on radio sranja i zbog toga bude pc nestabilan.

S druge strane oc sa 2,66 na 3,00 nema smisla, em je takt tolko mali da nečeš ni osjetiti previše razliku, em kad imaš uključen turbo CPU ti radi na 2,88 GHz kaj ti je tu negdje.

Sad bi još mogao pisati danima o tome kako bi bilo pametno da se voltaže sa AUTO postaviš manuelno, da bi bilo pametno da si korigiraš latencije rama na njegove vrijednosti koje su postavljenje za određenu frekvenciju, jer na AUTO također nema puno smisla.....no bolje prouči tih par tutoriala i malo se poigraj ili daj nekome ko se kuži u to da ti pokaže te cake.

Ovako možemo tjedan dana pisati daj sad ovo, daj sad ono, promjeni ovo...

Mani se čorava posla, jer razlike nebudeš osjetio. A kad si nabaviš pošteni hladnjak i budeš spreman za 4GHz+ frekvu za 0/24 onda se javi pa ti rado pomognem. Žalosno je imati takav i5 na defaultu kada daje puno više.

I STAVIO SAM TI JEDNU SLIKU, MOŽDA TI BUDE JASNIJE.

bios bios
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2011 14:46 (Doctor Freak).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo kakko kod mene to izgleda.

Jel mi moš sad reći kako da šta napravim?

Я умираю, но не сдаюсь!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Tsar kaže...

kao sto ti je kolega rekao u prethodnom postu,nema smisla ga dizati na 3ghz i ako vec mislis to raditi prouci malo imas pun forum kako i sto,

i najbolje da ako se ne kontas da se okanis corava posla,mada je klokanje i5 750 jedno od laksig i bez neke velike mudrosti idu skoro pa svi na 4ghz koja ces i osijetit u radu

[url=http://bfbc2.statsverse.com/stats/pc/dart_tom%20%5BCRO%5D][img]http://bfbc2.statsverse.com/sig/clean6/pc/dart_tom%20%5BCRO%5D.png[/img][/url]
15 godina
neaktivan
Ma pomoglo bi mi dosta kad bi stavio igru na 3.1, jer igram strategije i kad ima jako puno ljudi na mapi, zna stekat malo ili raditi usporeno, a to je zato jer te igre koriste 1 ili dvije jezgre pa mi je 2.6 malo.
Tek cu oko nove godine kupit hladnjak pa cu na 4ghz probat dic, a za sad bi volio na 3ghz.

Vidis kak je tebi ponudjen multiplier u biosu, al meni nije. Moze pomoc oko toga?
Я умираю, но не сдаюсь!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Tsar kaže...

Vidis kak je tebi ponudjen multiplier u biosu, al meni nije. Moze pomoc oko toga?

Kako nije ? Na prvoj slici koju si dao u prošlom postu imaš "CPU Ratio setting" - tu podešavaš množilac (stavi ga na 20 koristeći tipku "+" ). Moraš prvo staviti Ai Overclock Tuner na " manual ".

BLCK stavi na 150 ( memorija automatski ide na DDR3-1500 MHz). Asusove P7 ploče po defaultu isključuju turbo boost i sve uštede energije čim povećaš BLCK pa sve ostalo možeš ostaviti za početak na AUTO.

I da , prije će biti da ti strategija šteka zbog lošeg interneta-pinga nego CPU-a.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2011 15:33 (maks-rs).
15 godina
protjeran
Tsar kaže...

Imaš na trećoj slici start auto tuning

Pokreni ga i kad se računalo restarta imat ćeš kojih 3.4 ghz, bios će sam isključiti opcije za intel speed step i C1E.

Auto tuning je asus napravio za lajbeke.

Napraviš što sam ti rekao i nemoj se zamarat s OC-om naglo, možeš samo nešto syebat.

Uči polako, traži na you tubeu videa gdje ljudi overclockaju i5...samo se treba malo potruditi.

15 godina
neaktivan

Jel misliš da može bit stabilan na 3.4?

Я умираю, но не сдаюсь!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Tsar kaže...

Jel misliš da može bit stabilan na 3.4?

Moj i5 je stabilan na 4.2, a ne znam zašto tvoj ne bi na 3.4 s auto tuningom koji je izmislio ASUS.

15 godina
neaktivan

:(

Neradi tako, kaže mi pri paljenju da je temperatura prevelika.

A niš, budem sad iskoristio ovaj servis u Linksu, pa nek vide jel sve u redi s kompom... pa ću odmah uzet neku pastu i namazat, valjda će to malo sredit temperaturu.

Kolika bi trebala biti temperatura? Jel može neko sliku postat s real tempom?

Я умираю, но не сдаюсь!
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice