Studenti štrajkaju

poruka: 240
|
čitano: 37.925
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Studenti štrajkaju

Neće Rusija nikoga napasti. Rusi trebaju SAD i Europu kao što mi trebamo njih. Isto tako i Kina treba cijeli Zapad inače bi se utopili u potopu gospodarstva. Treba još samo bombardirati Sj. Koreju da se umire.

17 godina
naxeem kaže...

Školarine se neće smanjiti, nego povećati, a ako nas udari inflacija (ja sam već prebacio svih par tisuća kuna:D u devize) što bi se lako moglo dogoditi i ako uz ovakav dug nastavimo, prijeti nam bankrot. Pogledaj malo poslovni klub; ja sam gledao jutros u 4...

suludo je bilo ocekivati da ce studenti ista postici s prosvjedom u vrijeme kada drzava uzima 6% drzavnim sluzbenicima. po meni je ova buna nastala samo iz bijesa studenata Pedagoskog fakulteta u Zagrebu zbog odlaska celnika u Brazil na teret skolarina (po meni opravdano). ostali fakulteti samo su neorganizirano nastavili svoje....
isto tako mislim da studenti imaju puno drugih i opravdanijih razloga za dizanje prosvjeda nego zbog skolarine...
16 godina
neaktivan
igy kaže...
naxeem kaže...

Školarine se neće smanjiti, nego povećati, a ako nas udari inflacija (ja sam već prebacio svih par tisuća kuna:D u devize) što bi se lako moglo dogoditi i ako uz ovakav dug nastavimo, prijeti nam bankrot. Pogledaj malo poslovni klub; ja sam gledao jutros u 4...

suludo je bilo ocekivati da ce studenti ista postici s prosvjedom u vrijeme kada drzava uzima 6% drzavnim sluzbenicima. po meni je ova buna nastala samo iz bijesa studenata Pedagoskog fakulteta u Zagrebu zbog odlaska celnika u Brazil na teret skolarina (po meni opravdano). ostali fakulteti samo su neorganizirano nastavili svoje....
isto tako mislim da studenti imaju puno drugih i opravdanijih razloga za dizanje prosvjeda nego zbog skolarine...
Sigurno nije suludo kao sto je 500 milijuna kuna skolskih knjiga baciti u smece, kao sto je odluceno da ce biti ove godine jer se stare knjige ne vracaj. Samo da napomenem za pokrivanje svih skolarina
bi bile potrebene oko 300 - 400 milijuna kuna. Ova "buna" je nastala mnogo prije ali izgleda da se malo tko sjeca prosvjeda za besplatno skolstvo prosle godine nakon kojih su slijedila obecanja o besplatnom poslijediplomskom studiju koja su i ispunjena za godinu 08/09 nakon cega je odluka ukinuta i trbalo je ponovno placati, tako da su ove blokade ipak veoma dobro uspjele u jednoj stvari, a to je privuci paznju javnosti i potaknuti ljude da razmisljaju o ovom problemu. A kad smo vec kod suludo, koliko je suludo s jedne strane govoriti o krizi i kako smo u banani a s druge cvrsto i bahato opravdavati izgradnju monumentalnih gradevina kao sto je famozni MOST koji ce cak i ove godine stajati milijarde kuna i nece se isplatiti do bog zna kad.
Izgleda da su u hrvatskoj ipak vaznije prazne dvorane nego pune ucione.
.
btw. nije pedagoski nego filozofski fakultet :)
I za kraj kao i uvijek za one koje zele znati vise, sve sto se tice blokade i zasto se islo na blokadu, mozete u kratko i jaso naci ovdje
pa svakako bacite pogled...
All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.5.2009 23:42 (drnde).
17 godina
neaktivan
Studenti štrajkaju

Čitao sam početak posta i htjedoh ti reći za most i upitati te zašto očekuješ nešto logično u državi u kojoj idiot od premijera usred recesije ustraje na izgradnji svog spomenika (jer želi da bude poznat po tome i čak da se most zove Most Ive Sanadera).

16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Čitao sam početak posta i htjedoh ti reći za most i upitati te zašto očekuješ nešto logično u državi u kojoj idiot od premijera usred recesije ustraje na izgradnji svog spomenika (jer želi da bude poznat po tome i čak da se most zove Most Ive Sanadera).

Ja osobno ne ocekujem nista logicno od nasih imperatora svemira kako se sad vole nazivati (prije su se zvali hrvatska vlada), ali svakako ocekujem od stanovnika,
gradana, naroda (kako god zelis nazvati) da se vise jednom dignu sa svojih guzica i prestanu kukati da nist ne valja. Kad se samo sjetim kako se nas car drIvo
uplasio grupe na fejsbuku prosle godine, a kad na kraju ipak nije bilo toliko strasno ponovno se ohrabrio. Tako da to mozda ljudima nije jasno, ali ovi na vlasti se boje.
Boje se da ce dobiti nogu u te svoje samozadovoljne guzice, samo da se narod malo ohrabri a to nikako ne smiju dopustiti.
.
Zato i sudjelujem u ovom topiku, jer ja nisam student filozofskog fakulteta ali sam sudjelovao na plenumima i na prosvjedu prosle godine
jer mislim da se radi o plemenitoj i opravdanoj stvari. Ljudi cuju od ministra koliko se vise ulaze u obrazovanje, samo sto zaboravljaju da se
godinam ulagalo sramotno malo tako da danas imamo, niti jedan kampus koji barem izbliza funkcionira kako bi trebao, daleko premalo
studentskih domova, nedovoljno dvorana, uciona i knjiznica na fakultetima, stalno rastuce skolarine a sve to uz veci broj studenata svake godine,
a da ne kazem da narod postaje sve siromasniji. Takvo stanje je jednostavno neodrzivo. A studensti krediti svakako nisu rijesenje, mislim covjece
zaduzis se i prije sto uopce krenes u samostalan zivot, zaduzivanje nije rjesenje nego PROBLEM (to je cak i nasa vlada do neke mjere svatila ovih godina).
.
Sto se tice MOST-a, 3 milijarde i 660 milijuna kuna (a najvjerovatnije puunoo vise) za prokleti most (podjeljeno na vise godina), graditi tako nesto a u isto
vrijeme ljudima smanjivati place pokazuje koliko visoko na listi vlada ove zemlje ima svoj narod, da se ovo dogada u nekoj drugoj drzavi vec bi odavno
cijelu stranku protjerali iz zemlje. Ali svakako moze i jos lude jer se planira izgradnja mosta Pelješac - Korčula sama najava tako necega je po meni van svakog
racionalnog razmisljanja.
.
Da nebi ljudi pomislili da sam u mladezi SDP-a ili nest, moram rec da osobno smatram da su jednako nesposobni kao i trenutan vlada, zapravo svi su oni
jednako "losi", dok ih se ne natjera da rade sto obecavaju.
A pljuvati po studentima jer rade ono za sto nitko drugi u ovoj drzavi nazalost nije sposoban ili zeljan je u najmanju ruku sramotno.
All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.5.2009 22:51 (drnde).
17 godina
Studenti štrajkaju

bolje bi bilo da ste prosvjedovali zbog bolonje koja je mrtvo slovo na papiru kod nas... upravo losi programi i los sustav dovodi do prekovremenog studiranja i placanja fakulteta.

bolje da ste se borili protiv korupcije i nepotizma koji nisu rijetki na nasim fakultetima...

bolje da ste se borili na pojacani nadzo nad radom profesora...

skolarine su trebale biti na zadnjem mjestu u cijeloj prici na hrv studijima.

cinjenica jeste da ste se digli, sto nitko nije, ali je cinjenica i ta da ste to napravili u krivo vrijeme i na neorganizirani nacin...

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.5.2009 23:21 (igy).
16 godina
neaktivan
igy kaže...

bolje bi bilo da ste prosvjedovali zbog bolonje koja je mrtvo slovo na papiru kod nas... upravo losi programi i los sustav dovodi do prekovremenog studiranja i placanja fakulteta.

bolje da ste se borili protiv korupcije i nepotizma koji nisu rijetki na nasim fakultetima...

cinjenica jeste da ste se digli, sto nitko nije, ali je cinjenica i ta da ste to napravili u krivo vrijeme i na neorganizirani nacin...

Vecina fakulteta je uz zajednicke zahtjeve, medu kojima je prvi bio besplatno obrazovanje, zahtjevala medu ostalom i sredivanje bolonje.
Sad, zasto se trazilo ukidanje skolarinama? Problem je taj da sto se dublje ulazi u privatizaciju visokog skolstva, to je teze izaci iz nje.
Bas iz tog razloga je potrebno djelovati sto prije dok je to jos moguce.
Obrazovanje je javno dobro, a ne roba i kao takvo mora biti dostupno svima pod jednakim uvjetima.
.
Svakako nitko ne moze zeljeti sustav visokog skolstva kakav je danas u SAD-u, gdje bogati (i pokoji sretnik koji uhvati stipendiju) mogu studirati
na jako dobrim privatnim fakultetima (Harvard,Yale,.....) dok su javna (cijenom pristupacna) sveucilista ispod razine nasih hrvatskih iako su
medu ekonomski najjacim drzavama na svijetu.
.
Sto se tice neorganiziranosti moras znati da zapravo nikad nisu bile planirane blokade fakulteta po cijeloj hrvatskoj nego su studenti ffzg-a blokirali
svoj fakultet, a drugi su se fakulteti "spontano" prikljucili zahtjevima i blokirali svoje fakultete. S time da je svaki fakultet neovisno o drugima organizirao
svoju blokadu preko vlastitih plenuma i medusobno su se dogovarali oko daljnih postupaka, s time da je svaki fakultet bio slobodan raditi "sto ga je volja"
tj. ono sto se odluci na njihovom plenumu se bezuvjetno respektira od svih drugih. Tako da je uspjesnost pojedine organizacije ovislia od fakulteta do fakulteta.
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2009 0:18 (drnde).
17 godina
neaktivan

drnde, daj ne drndaj gluposti. Američka javna sveučilišta su miljama iznad bilo kojeg našeg. UCLA, Berkeley, sve vojne akademije, Florida, Virginia... s niti jednim im nismo do koljena.

16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

drnde, daj ne drndaj gluposti. Američka javna sveučilišta su miljama iznad bilo kojeg našeg. UCLA, Berkeley, sve vojne akademije, Florida, Virginia... s niti jednim im nismo do koljena.

Ja sam mislio na tzv. community collage u americi na koja ides ako nemas para jer dodu nekih 2000$+ godisnje i nikako nisu na razini nasih sveucilista
i traju 2 godine nakon cega ako zelis napraviti bachelor moras upisati neki liberal arts collage koji traje 4 godine sto naravno kosta vise ali su neki bolji ipak
na vrlo dobroj razini.
Berkeley ce te doci oko $20,000 do $49,000 (svi troskovi ukljucujuci hrana, smjestaj,itd..) guglao sam a takoder i, UCLA od 18.000$ do nekih 47.000$
sve ovisi o tome da li zivis doma, na kampusu, privatno, da li stanujes u toj drzavni ili drugoj, itd..itd...
Kada se gleda prosjecni prihod po kucanstvu koji je $44,389 u 2005 to ni za amere nije ni malo jeftino, a sad je vjerovatno nizi a ne visi.
.
Ali da u pravu si trebao navesti da mislim na ovu vrstu fakulteta a ne na drzavna sveucilista (koja su drzavna uglavnom samo po nazivu).
Svakako nije jeftino i tesko da si netko moze priustiti ako nema imucne roditelje ili stipendiju.
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2009 2:26 (drnde).
17 godina
neaktivan

Naravno da može priuštiti: američki studenti imaju jednu stvar za koju (očito) ne znaš; uzmu kredit u banci kojim bez problema mogu platiti studiranje, a vraćaju ga nakon fakulteta.

17 godina
lepi kaže...
ja bih josh dodao da se ima za katolicku crkvu (500 milijuna kuna), da se ima za nakladnike (500 milijuna kuna jer se bacaju svake godine udzbenici po novom prijedlogu hadezeja),da se ima za oprost hajduku i dinamu 800 milijuna kuna dok mamici i shtimci zaradjuju silne pare na tim istim klubovima koji nisu privatni al ko da jesu,da se ima 250 milijuna kuna za promicanje demokracije u afganistanu iako im mi nismo nishta napravili da bi se sad vadili i ima josh jako puno toga,al eto,niko nish
A ja bih još dodao da se ima i za sveučilišni kampus u Mostaru (ne znam ni sam koliko desetaka ili stotina milijuna kuna), a nema za naše studente. No dobro...
Ipak, nije mi jasno nešto - ako već živimo u kapitalizmu (ne samo kao uređenje naše vlastite države, već i globalno), jasno je da treba opstati u tržišnim uvjetima. U tom slučaju nema mjesta besplatnom školovanju i sl. No, s druge stane, obrazovanje bi zaista trebalo biti besplatno i dostupno svima, kako kod nas, tako i bilo gdje u svijetu. Sad, koliko se to prepoznaje, druga stvar... Ono što mene muči je sljedeće: zar stvarno nije moguće urediti nekakav ugovor koji bi definirao da svi koji studiraju na teret države su obavezni svoje zaposlenje realizirati u toj istoj državi - dakle, tretirati sve studente kao stipendiste?
Znam da niti to nije idealno, ali ne treba se zavaravati, nama trebaju rješenja, a ne izvlačenja i floskule. Nakon što odradiš studij imaš ugovor koji te obvezuje na zaposlenje u državi (dakle plaćanje poreza i sve ostalo što ide u to), osim ako ga sam ne otplatiš (bilo tokom studiranja, bilo naknadno) ili za tebe to ne učini neki tvoj poslodavac (strana firma i sl.).
Doduše, to otvara mnoge druge probleme, jer bi država tada trebala biti u stanju predvidjeti svoj vlastiti razvoj, iako bi trebala to napraviti i ovako, samo ne rade. Trebalo bi imati 5, 10 i 20-godišnje projekcije, trebalo bi točno znati kamo se ide i koliko nam kojih struka treba za 5, 10, 20 i više godina, a ne da se sve radi ad-hoc, kao do sada. No, to je neka druga tema...
Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan

Hrvatska ne može imati plan razvoja zato što je redovito aktualna vlast zainteresirana isključivo za trenutne interese pojedinaca i manjih grupa.

Nažalost, ali neke države koje su američki protektorati i nakon bombardiranja, brže će se razvijati od Hrvatske.

Hrvatska je samo formalno demokratska država, a zapravo je diktatura.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2009 8:23 (naxeem).
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
 Ono što mene muči je sljedeće: zar stvarno nije moguće urediti nekakav ugovor koji bi definirao da svi koji studiraju na teret države su obavezni svoje zaposlenje realizirati u toj istoj državi - dakle, tretirati sve studente kao stipendiste?

O ovome sam i ja razmišljao i ja bi se zalagao za ovo...
Ukoliko ti država plati školovanje, trebao bi se odužiti na neki način, a ne otići s diplomom van u Njemačku ili već gdje, jer time država onda od tebe nema nikakvu korist, a bezveze je investirala...
Can't find a better Jam!
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Hrvatska ne može imati plan razvoja zato što je redovito aktualna vlast zainteresirana isključivo za trenutne interese pojedinaca i manjih grupa.

Nažalost, ali neke države koje su američki protektorati i nakon bombardiranja, brže će se razvijati od Hrvatske.

Preciznije, oligarhijska partitokracija sa primjesama patokracije.
Developers,developers,developers...coming and coming and coming...
16 godina
neaktivan
igy kaže...

Neslažem se sa tobom!
Student sam FER-a, koji je također primio bolonju. Naša bolonja (FER) od ostalih bolonja se jako razlikuje. Stvar je kako če tko protumačiti tu bolonju, koliko če netko uložiti rada da nešto uspije. Iz prve ruke mogu reći da je bolonja (FER) nešto odlično, nešto što bi trebalo biti na svim fakultetima. Imam prijatelja na drugim fakultetima i jako se razlikuje naš sustav od njihovog. Slični sustavi su na Strojarstvu i Arhitekturi.
Ovo što si rekao da su studenti bili neorganizirani nema veze sa istinom (moje mišljnje). Mislim da su studenti bili orgariziraniji od cijele naše RH!
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...
naxeem kaže...

Preciznije, oligarhijska partitokracija sa primjesama patokracije.
Ovo mi ide u sig... :)
random89 kaže...
igy kaže...

Neslažem se sa tobom!
Student sam FER-a, koji je također primio bolonju. Naša bolonja (FER) od ostalih bolonja se jako razlikuje. Stvar je kako če tko protumačiti tu bolonju, koliko če netko uložiti rada da nešto uspije. Iz prve ruke mogu reći da je bolonja (FER) nešto odlično, nešto što bi trebalo biti na svim fakultetima. Imam prijatelja na drugim fakultetima i jako se razlikuje naš sustav od njihovog. Slični sustavi su na Strojarstvu i Arhitekturi.
Ovo što si rekao da su studenti bili neorganizirani nema veze sa istinom (moje mišljnje). Mislim da su studenti bili orgariziraniji od cijele naše RH!
Ne slažem se s tobom!!!
Svaki seljak svoga konja hvali, ali bolonja je u Hrvatskoj općenito degradirala kvalitetu studija. Programi su smanjeni (FER i FESB pogotovo, izbačeni neki cijeli kolegiji), skraćeni, a sloboda studenta da uči kada želi ako će u nekom roku položiti, praktički je uništena sustavom obaveznih kolokvija.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Svaki seljak svoga konja hvali, ali bolonja je u Hrvatskoj općenito degradirala kvalitetu studija. Programi su smanjeni (FER i FESB pogotovo, izbačeni neki cijeli kolegiji), skraćeni, a sloboda studenta da uči kada želi ako će u nekom roku položiti, praktički je uništena sustavom obaveznih kolokvija.
 Možda tebi je uništena, ali meni je bolji ovakav način nego stariji model studiranja.
Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
random89 kaže...
igy kaže...

Neslažem se sa tobom!
 pravilna primjena bolonje je rijetkost na nasim fakultetima, znam kako se provodi u splitu na nekim fakultetima, znam kako u osijeku.
a  o organizaciji prosvjeda mogu reci da ne valja, jer sam i sam vidio u zivo kako je organizirana. (npr. pravni faklutet u osijeku - usao lik u citaonicui vikao  - ajmo svi van od sada su prosvjedi... a pametan ce se pitati oprosti, a tko si ti i koga ti predstavljas i zasto prosvjedujemo. Vidio sam organizaciju i na filozofskom - 0 bodova. Meni je to pokazatelj da su studenti u Osijeku medusobno i prema van neorganizirano djelovali... Da su organizirano djelovali digli bi se svi studenti odjednom, a ne kad se tko sjeti... prosvjed je na kraju uz duzno postovanje prema svima, prdnuo u fenjer.... 
a druga stvar je sto je prosvjed bio utopija...
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2009 16:31 (igy).
17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...
naxeem kaže...
 Možda tebi je uništena, ali meni je bolji ovakav način nego stariji model studiranja.
Zato što si tek izašao iz srednje pa ti nema promjene. Ja uz faks radim na nekoliko poslova i jednostavno mi srednjoškolsko vođenje za ručicu ne odgovara rasporedom.Na FESB-u je bolonja relativno solidno provedena (za razliku od katastrofalne ekonomije) pa su u redukciji gradiva reducirane one stvari koje je ionako trebalo reducirati, ali nisu svi te sreće.
Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
17 godina
naxeem kaže...
Paolo2612 kaže...
naxeem kaže...
Zato što si tek izašao iz srednje pa ti nema promjene. Ja uz faks radim na nekoliko poslova i jednostavno mi srednjoškolsko vođenje za ručicu ne odgovara rasporedom.Na FESB-u je bolonja relativno solidno provedena (za razliku od katastrofalne ekonomije) pa su u redukciji gradiva reducirane one stvari koje je ionako trebalo reducirati, ali nisu svi te sreće.
Upravo je ovo veliki problem - jedna od poanta fakulteta je i bila da si samo o sebi ovisan, učiš se raspoređivati vrijeme i sam odgovaraš za svoje postupke. Sada se srednja škola produljila, a nakon diplome će se od čovjeka očekivati apsolutna samostalnost. Na temelju čega?!

I još jedna stvar, vezano na arhitekturu (post malo gore) - iz prve ruke znam da je u vrijeme uvođenja bolonje jedina razlika bila to što su neke predmete sa prve godine porazbacali po drugim godinama, zatim su isto ponovili i sa predmetima s druge, pa s treće, četvrte i pete godine. na kraju se ništa nije realno promijenilo u samom studiju, svi predmeti, svi profesori, sve je ostalo isto. Doduše, arhitektura je drugačija i zato što ionako moraš provesti gotovo čitav dan na faxu na vježbama, pa se bolonja toliko i ne osjeti, ali ipak, to je samo šminka...
Pazi, gledam te!
17 godina
Studenti štrajkaju

Studiranje se u ovoj zemlji mora plaćati. Studenti su većinom tukci koji ne žele ništa učiti. Pa kad je tako neka plaćaju to što drugi gube vrijeme na njih.

Oni koji su nemaju love, a sposobni su - za njih su fakulteti zainteresirani i naći će načina da im subvencioniraju školovanje. Jedan od načina je da se tukcima uzme novac i plati normalne ljude koji žele studirati.

No beer? Aaaaaaaahhhhh!
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Paolo2612 kaže...
naxeem kaže...
 Ne bih rekao da to ovisi o izlasku iz srednje, nego o navikama učenja i dostupnom vremenu. Netko je kampanjac  koji će pola godine drkat k.... i onda u tjedan dana naštrebat 600 stranica i izać na ispit, dok netko voli postupno učiti i davati malo po malo. Isto tako i za predmete -  ja se žalim da su dva predmeta po bloku pilana jer katastrofa mi je svaki dan slušati 4 puna sata matematike - em je zamorno, a i ako fulam jedan sat to gradivo je teško nadoknaditi u tako malom vermenu, a meni se prijatelj žali kako na kraju semestra ima iz 7 različitih predmeta završni ispit u 6 dana (jer nema blokove).
Svakome nešto odgovara ali se ne može udovoljiti svima. Moj faks zasad dobro provodi bolonju. Na početku godine je bilo lošije, ali se trude i ispravljaju greške u hodu te prilagođavaju se da nama bude lakše .
Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
protjeran
naxeem kaže...
Ako već o nečemu raspravljaš, pristojno je o tome biti i informiran.
Afganistan je odlična zarada za profesionalne vojnike, a misije subvencionira Vijeće sigurnosti; NATO je pitanje nacionalne sigurnosti, politike i gospodarstva i pitanje koje je trebalo riješiti na isti način bez obzira na sve ostalo; "kenjara" je lokalni problem lokalnog šerifa (a izgleda da ga purgeri i opet žele), a blindirani BMW je problem idiota koji su pred neko vrijeme glasovali za HDZ.
Slazem se,pa zato,evo ti cinjenice
NATO nije pitanje nacionalne sigurnosti nego vishe nacionalne nesigurnosti (sad mozemo spadati u red neprijatelja nekih teroristickih organizacija)
drugo,nije istina da je od nacionalne sigurnosti rat u afganistanu,niti da je od nacionalne sigurnosti financiranje demokratizacije afganistana
uostalom,nismo mi niti napravili te zemlje nedemokratskima,vec su to napravile velike sile tijekom zadnjih parsto godina
nije nadalje istina da su nashi vojnici sufinancirani,vec ih financiramo sami
troshkovi proshle godine su bili 160 milijuna kuna,ove su 250 milijuna kuna
nadalje,plan opremanja i modernizacije HV-a zbog NATO-a iznosi 15 milijardi kuna,ne NATOovih,ne UN-a,vec hrvatskih poreznih obveznika
dalje,vlada je potroshila 17 milijuna kn na reklame za web (http://www.otvorena-vrata.hr)
slobodno bacite pogled i uvjerite se da li te stranice doista vrijede 17 milijuna kuna
u peljeshki most se misli uloziti 270 milijuna eura,u 6 dvorana za prvenstvo u rukometu ulozeno je 1,5 milijardi kuna (halo!!!) a shkole josh uvijek nemaju shkolske sportske dvorane (haloo!!!!)
nogometnim klubovima oproshteno 700-800 milijuna kuna
katolicka crkva svake godine dobiva cca 500-tinjak milijuna kuna
nakladnicke kuce ce sada svake godine dobivati cca 500-tinjak milijuna kuna koji ce svake godine zavrshiti u smecu
korupcija pocini shtetu od 6 milijardi kuna godishnje (procjena precjednika nacionalnog vijeca)

naxeem kaže...
Zahtjevi koje se tražilo su nerealni i neizvedivi, pogotovo u vrijeme recesije. "Blokada" nema efekta jer je naštetila samo studentima; ljudi koji su na vlasti u Hrvatskoj ne razumiju nikakve demokratske metode - blokirati je trebalo glavne prometnice, sukobiti se s policijom, blokirati Markov trg, zgradu Sabora, baciti suzavac u Saboru i sl. metode.
Ako mirne metode ne prolaze u jednoj Francuskoj, koja je demokratska zemlja, kako očekivati da prolaze u jednoj banana-republici poput Hrvatske? - Nemojte se zavaravati da se bilo tko 'tamo' boji blokade fakulteta, dok istovremeno na lokalnim izborima bez srama, bez kontrole i bez sankcija pripadnici mladeži HDZ-a umjesto glasača zaokružuju listiće i mrtvih i živih i onih živih koji to na svoje oči vide i ne smiju ništa jer dobiju šakom u glavu.
ne znam otkud ti ovo "nerealno i neizvedivo"?!?!?
pa dokaz ti je samo jedan dekret,jedna odluka,za vrijeme dok je trajala blokada,kada je primorac sa smranaderom odlucio kupovat udzbenike za 500 milijuna kuna,a onda ih slijedece godine bacat i nanovo kupovat
nerealno je 300-tinjak milijuna kuna za studente,pogotovo sada u vrijeme recesije?!?!?!?
o cem mi pricamo,halo???
i da,slazem se da je trebalo biti radikalniji
i pogotovo se slazem o glasanjima gdje su krali glasove,pogotovo u ruralnim sredinama (u gradovima im je puno teze) i otud ti nesrazmjeri brojki kada recimo u karlovcu pobijede,iako su u samom gradu izgubili izbore,ali okolica ih "spasi"
uostalom,ako znash ovo poboldano di se i kada desilo,zashto nisi prijavio nikom,gongu recimo?
naxeem kaže...
Stoga, umjesto da se i iduće godine kao djeca igrate demokracije i prosvjeda i izvodite show za medije, dopustite predavanja i završite fakseve da možete visjeti na birou ili otići u neku drugu državu i zaposliti se.
super ti je rjeshenje
na pragu veleumnog primorca ili mesica,ili josh bolje onih ha ha ovaca cicka i banca
naxeem kaže...

eto,govorish o ovcama koji glasaju na izborima i koji zive u ovoj drzavi,a sam si spomenuo nacin na koji dobijaju glasove (kojih nema,a dodao bih tu nesrazmjer od 500.000 glasova u samoj hrvatskoj,gdje ima 3,5 milijuna glasaca,ako se odbiju svi mladji od 18,a prijavljeno je 4 milijuna!?!?!? i to su priznali u DZS,ali nikom nish),a josh gore,sam tu govorish da sanader sebi dize spomenik sa peljeshkim mostom
pa jesi li ti doista tako naivan da mislish da oni to rade zbog izbora ili autospomenika?
to su sekundarni efekti,ono,dobro dodju
glavni i primarni cilj je kradja,lopovluk,mafijashenje,kriminal u najgorem obliku,korupcija,kupovina satova i slicno
pogledaj TKO radi,TKO gradi,vidi TKO je suvlasnik,TKO posjeduje dionice i sve ce ti bit jasno
ceste koshtaju duplo ili troduplo vishe od realnih cijena (prije samo par godina,kad su drugi bili na vlasti),a kvaliteta je sve loshija i loshija
(podsjeca na Maxmagnus,kada je ministar financija kupovao oruzje od trgovca...veli trgovac:imate najjeftinije i najloshije kvalitete,srednje i srednje kvalitete,i najskuplje najbolje kvalitete...na shto ce ministar: dajte mi ove najloshije kvalitete sa racunom od najbolje kvalitete)
eto
zelim,hocu,mogu al neam koga
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2009 10:38 (lepi).
17 godina
protjeran
igy kaže...

prvo,bolonja je losha sama po sebi,i ne znam shto bi tu trebalo pokretati uopce sa mrtvog slova na papiru,kada vani vec traze izlaz iz tog smeca
shto trebamo kaskati i ponavljati tudje greshke?!?
drugo,ono do ceg ti je dovela komercijalizacija shkolstva ti je slijedece:
- skoro 200% porast studenata,a nimalo slican porast broja profesora i predavaona => nemoguce obrazovanje,loshe obrazovanje,nekvalitetna nastava odnosno obrazovanje
- da se upisuju studenti loshije kvalitete
- da se upisuju studenti koji su loshiji,ali imaju novaca,a otpadaju bolji koji nemaju novaca (socijalna nepravda)
- puno loshiji studenti koji imaju novaca,a kojih je poprilican broj ovom komercijalizacijom su kriticna masa za exploziju korupcije na fakultetima,jer je za korupciju potrebno dvoje(sa kvalitetnijim studentima koji nemaju para,takvih bi bilo puno manje)
- micanje fokusa profesorima i dekanima sa obrazovanja na zaradu i management => ka ta strofa
naxeem kaže...

eto,dokaz je da i javni fakulteti mogu biti jako dobri (u europi je to josh vishe slucaj)
dakle,ako se slozish gore da je jedan od kljucnih razloga losheg studija kod nas,vidjet cesh i da ce dekomercijalizacija dovesti do poboljshanja kvalitete,pa cemo biti blizi UCLA i Berkley-u,npr.
naxeem kaže...

Naravno da može priuštiti: američki studenti imaju jednu stvar za koju (očito) ne znaš; uzmu kredit u banci kojim bez problema mogu platiti studiranje, a vraćaju ga nakon fakulteta.

i time postanesh rob firme,jer si u gabuli ako se posvadish sa idiJotskim shefom koji ti da otkaz,nepravedno,i nadjesh se na ulici odnosno u gabuli
rjeshavat stvari samo i iskljucivo kreditima je loshe,jako,jako loshe
postajesh rob firme,shto je loshe,jako,jako loshe
a osim toga,nemaju svi roditelje,pa da im roditelji dignu kredite,nemaju svi kuce,stanove,ne znam shto,s cime bi jamcili kredite
i opet,dostupnost kredita je uglavnom samo bogatima,kojima oni opet,nit ne trebaju ili mogu uzeti ako su povoljni
Veliki Brat kaže...
A ja bih još dodao da se ima i za sveučilišni kampus u Mostaru (ne znam ni sam koliko desetaka ili stotina milijuna kuna), a nema za naše studente. No dobro...
Ipak, nije mi jasno nešto - ako već živimo u kapitalizmu (ne samo kao uređenje naše vlastite države, već i globalno), jasno je da treba opstati u tržišnim uvjetima. U tom slučaju nema mjesta besplatnom školovanju i sl. No, s druge stane, obrazovanje bi zaista trebalo biti besplatno i dostupno svima, kako kod nas, tako i bilo gdje u svijetu. Sad, koliko se to prepoznaje, druga stvar... Ono što mene muči je sljedeće: zar stvarno nije moguće urediti nekakav ugovor koji bi definirao da svi koji studiraju na teret države su obavezni svoje zaposlenje realizirati u toj istoj državi - dakle, tretirati sve studente kao stipendiste?
Znam da niti to nije idealno, ali ne treba se zavaravati, nama trebaju rješenja, a ne izvlačenja i floskule. Nakon što odradiš studij imaš ugovor koji te obvezuje na zaposlenje u državi (dakle plaćanje poreza i sve ostalo što ide u to), osim ako ga sam ne otplatiš (bilo tokom studiranja, bilo naknadno) ili za tebe to ne učini neki tvoj poslodavac (strana firma i sl.).
Doduše, to otvara mnoge druge probleme, jer bi država tada trebala biti u stanju predvidjeti svoj vlastiti razvoj, iako bi trebala to napraviti i ovako, samo ne rade. Trebalo bi imati 5, 10 i 20-godišnje projekcije, trebalo bi točno znati kamo se ide i koliko nam kojih struka treba za 5, 10, 20 i više godina, a ne da se sve radi ad-hoc, kao do sada. No, to je neka druga tema...
 mislim da je kampus u mostaru 300-tinjak milijuna kuna
no,da se vratimo problemu,niko ne brani u kapitalistickoj zemlji osnovati privatne fakultete,pa i sad ih se ima
samo od drzavnih raditi privatne prcije dekana,e to je nimalo kapitalisticki,nije niti socijalisticki,vec je kriminalisticki (kriminalno,al je pasalo)
uglavnom,shto hocu reci
recimo,dekan,koji prima placu od poreznih obveznika,koji koristi zgradu koju su podigli i opremili i koju odrzavaju porezni obveznici,e on bi onda odjednom naplacivao,odlucivao koliko ce ih placati,i koliko ce placati
pa poskupljuje,recimo kregar,100% shkolarine,doshlo mu
pa odluci da ce besplatno studirati samo 25%,moze mu se,a drzava to jedva docekala
a roditelji te djece su sve to vec platili kroz porez,i njihove place,i zgradu,i opremu i sve
e,to je kriminalno
neka lijepo kregar i njemu slicni,odu,nadju kapital sami,kako god znaju i umiju
kupe zgradu,opreme ju,TIM i TAKVIM novcima
i onda fino naplacuju shto,koliko,kome i kako hoce
e,to je onda kapitalizam
ovako,nek odjebu
a shto se tice,da moraju 10-tak godina raditi u drzavi,i to je tocno,to treba staviti klauzulu prilikom upisa,ako zeli besplatno studirati,pa da tako vrati dug drushtvu
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2009 10:56 (lepi).
17 godina
naxeem kaže...

Stoga, umjesto da se i iduće godine kao djeca igrate demokracije i prosvjeda i izvodite show za medije, dopustite predavanja i završite fakseve da možete visjeti na birou ili otići u neku drugu državu i zaposliti se.
 Pratio sam malo raspravu i najviše me zaboli ovo gore što sam zacrnio. J..... istina uvik boli...
17 godina
neaktivan

Nemam vremena ni živaca rašlanjivati svaku rečenicu pa ću ti odgovoriti u komadu.

NATO jest pitanje nacionalne sigurnosti. Članstvo u NATO-u nam je dugoročno drastično smanjilo troškove u vojnom sektoru, a opasnost od sukoba s radikalnim susjedima (Vehanije, RS itd.) je sada zanemariva.

NATO je ogroman korak ka ekonomskoj stabilnosti, pouzdanosti za strana ulaganja i razvoj vlastitog gospodarstva počevši od turizma do trgovine i industrije (vojne npr.). Sudjelovanje u Afganistanu ne financira se direktno, ali se financira. A komentar o tome kako mi njima demokraciju nismo ni oduzeli je malo jadan. Pogledaj kako žive ljudi u Afganistanu, pogotovo žene pa će ti biti jasnije da osim izvora pitke vode (dugoročan motiv) i kontrole tog prostora u konstrastu s Rusijom, Afganistanski angažman ima i druge motive. NATO financira dosta toga btw.

Mostovi na Korčulu i Pelješac su užas svoje vrste, a osim ogromnog mažnjavanja love, i spomenici egotriperu na vlasti. Za dvorane je jasno da su ogroman bačeni novac.

Ono rješenje je humor. :)

A nerealno i neizvedivo je i to s knjigama. OK, možda je izvedivo, ali je suludo. - Besplatno školovanje je nerealno i neizvedivo jer u državi koja počiva na privatnom interesu vlastodržaca, besplatno školstvo nema života.

A krediti su po mom mišljenju super. To je jedan model koji uči i odgovornosti koja je nužno potrebna u današnjem društvu.

Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
17 godina
protjeran
lepi kaže...
dalje,vlada je potroshila 17 milijuna kn na reklame za web (http://www.otvorena-vrata.hr)
slobodno bacite pogled i uvjerite se da li te stranice doista vrijede 17 milijuna kuna
u peljeshki most se misli uloziti 270 milijuna eura,u 6 dvorana za prvenstvo u rukometu ulozeno je 1,5 milijardi kuna (halo!!!) a shkole josh uvijek nemaju shkolske sportske dvorane (haloo!!!!)
nogometnim klubovima oproshteno 700-800 milijuna kuna
katolicka crkva svake godine dobiva cca 500-tinjak milijuna kuna
nakladnicke kuce ce sada svake godine dobivati cca 500-tinjak milijuna kuna koji ce svake godine zavrshiti u smecu
korupcija pocini shtetu od 6 milijardi kuna godishnje (procjena precjednika nacionalnog vijeca)

Pogriješio si, ovo je prava stranica: Otvorena vrata

Nema NATO što tražiti ni u Afganistanu ni u Iraku. A ta propaganda o "demo(n)kraciji" je kranje licemjerna od strane NATO saveza, kao "bombardiranje za mir u svijetu".
Developers,developers,developers...coming and coming and coming...
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2009 12:10 (the_tux).
16 godina
neaktivan
Studenti štrajkaju

To ti je ona ako nisi sa nama onda si protiv nas e jebiga, morat ćemo u rat. Naime, platili su nam da uđemo u njega.

s.t.a.l.k.e.r. semi-pro
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Nemam vremena ni živaca rašlanjivati svaku rečenicu pa ću ti odgovoriti u komadu.

NATO jest pitanje nacionalne sigurnosti. Članstvo u NATO-u nam je dugoročno drastično smanjilo troškove u vojnom sektoru, a opasnost od sukoba s radikalnim susjedima (Vehanije, RS itd.) je sada zanemariva.

NATO je ogroman korak ka ekonomskoj stabilnosti, pouzdanosti za strana ulaganja i razvoj vlastitog gospodarstva počevši od turizma do trgovine i industrije (vojne npr.). Sudjelovanje u Afganistanu ne financira se direktno, ali se financira. A komentar o tome kako mi njima demokraciju nismo ni oduzeli je malo jadan. Pogledaj kako žive ljudi u Afganistanu, pogotovo žene pa će ti biti jasnije da osim izvora pitke vode (dugoročan motiv) i kontrole tog prostora u konstrastu s Rusijom, Afganistanski angažman ima i druge motive. NATO financira dosta toga btw.

Mostovi na Korčulu i Pelješac su užas svoje vrste, a osim ogromnog mažnjavanja love, i spomenici egotriperu na vlasti. Za dvorane je jasno da su ogroman bačeni novac.

Ono rješenje je humor. :)

A nerealno i neizvedivo je i to s knjigama. OK, možda je izvedivo, ali je suludo. - Besplatno školovanje je nerealno i neizvedivo jer u državi koja počiva na privatnom interesu vlastodržaca, besplatno školstvo nema života.

A krediti su po mom mišljenju super. To je jedan model koji uči i odgovornosti koja je nužno potrebna u današnjem društvu.

proshle 160,ove 250,slijedece? za 5 god?
15 milijardi kuna i slijedecih par godina je isto tako smanjenje troshkova?!?!?
gdje si ti ucio matematiku?
a shto se tice sigurnosti,norveshka je fakat nesigurna zemlja
ili shvicarska
a i bash su ekonomski nestabilne zemlje :)))))))))))))))))))))
za razliku od stabilne amerike,engleske i slicnih zemalja ;P
a komentar shto se tice oduzimanja demokracije afganistanu nije nimalo jadan
ono shto se dogadja u cijelom svijetu,a najvishe u tom dijelu svijeta,jest upravo i jedino krivnja zapadnih velikih sila
od engleske,preko amerike,do francuske i neshto njemacke (manje),nekada i shpanjolske
ja samo znam da je arapski svijet bio duplo i vishe puta razvijeniji od zapadnog,u srednjem vijeku i kasnom srednjem vijeku
pa i poslije
sveucilishta,znanost,poezija,knjizevnost,svugdje su nas shili barem puta dva
a mi smo poslije,kolonijalizmom,ratovima,osvajanjima,od njih napravili kolonije,a time smo ih ne samo osiromashili bogatstvom,vec i duhom (unishtili smo im sveucilishta,shkole)
tako je najlakshe vladati
ono shto smo im napravili poslije 1 svjetskog,pa poslije 2 svjetskog je zlocin,za svaku osudu
tada smo im najvishe napravili ovo sve shto oni danas imaju
ja ne smatram da je hrvatska za to kriva
niti je hrvatska od toga imala koristi
neka onaj ko je imao koristi,ko se obogatio na njihov racun sada i placa
a zna se tko su ti
a ne da sad te troshkove "dijelimo" sa njima
nek se jebu,sorry,al tak je
no,da se vratimo kod nas
velish da je to sa knjigama suludo,al ocito je realno (jer se moze) i izvedivo (jer ce se napraviti)
zar nije bolje onda da se ti isti novci samo prebace u besplatne shkolarine,a kusur u stipendije za najsiromashnije,koje ne bi trebali niti vracati,ako sve u roku zavrshe?!?
a shto se tice privatnog interesa vlastodrzaca,ne kuzim shto si htio rec
ako si htio rec da je na djelu kapitalizam,imash besplatnog shkolstva u mnogim kapitalistickim zemljama
a ako si htio rec da nije u interesu kriminalaca na vlasti,da imaju pametan narod (vidi pod raspravu o arapima),onda si u pravu,no to ne znaci da cu i ja misliti kako besplatnog shkolstva ne bi trebalo bit
upravo suprotno
a shto se tice kredita,probaj dvaput promislit prije nego shto to kazesh
razmisli koji krug stvorish
prvo,mala shkola ekonomije,kredit ne mosh dobit ako se banka ne moze osigurati vezano uz vracanje (sa kamatama plus josh malo vishe,jer kod rasprodaje pada cijena)
ako si sirotinja,a imash pameti,shto to banci znaci? nish,nesh dobit kredit
ne dobijash ga niti sada,ne kuzim kako cesh u buducnosti
kredit mosh dobit samo ako imash vec neshto zauzvrat
dakle,sirotinja otpada
oni koji nemaju tatu i mamu otpadaju
oni ciji su tata i mama na kreditu za stan i jedva zive,takodjer otpadaju
ostaju ti ionako oni koji imaju
i shto onda taj tvoj kredit rjeshava?!?
ja doista ne vidim
a na stranu josh i to da postanesh rob firme,jer ne smijesh si dozvolit odbrusit shefu da sere govna i da te maltretira,poshto sutra mosh zavrshit na cesti i tko ce ti otplacivati kredit?!?
ovako morash gutat i jest govna
no,ako bi ti to tako zelio...
ja osobno ipak ne bih
17 godina
protjeran
stalker kaže...

To ti je ona ako nisi sa nama onda si protiv nas e jebiga, morat ćemo u rat. Naime, platili su nam da uđemo u njega.

platili su nam shto?
mi smo njima platili 250 milijuna kuna
mi smo njima platili nashe vojnike
oni nama?
pa,cek da se sjetim...hmmm
ah da,vize vishe ne vrijede na 5 godina,nego na 10
danke amerika
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice