Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.140.778
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Idemo u Njemacku? 

8 godina
protjeran

du bist ajne klajne majne švajne...

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas, nemamo sreće
15 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
picajzla0707 kaže...
Sve je to slabo, treba smanjivat i dužnosnike i službenike, dakle ne medicinske sestre, policajce na terenu i profesore, nego birokraciju koja se nakotila i u dosta javnih službi veći dio dana češe jajca. Pogotovo u gradovima, gdje su navikli odradit dva-tri predmeta dnevno, u međuvremenu odigrat uru-dvije pasijansa, uru-dvi ćakulat, otić na pijacu, popit tri-četiri kave i u dva popodne se spremat za doma.

To je samo po sebi đaba.

Odnosno, da otpuste svih 14.000 ljudi koji rade recimo u općinama i županijama, neznam koliko bi prosječnom čovjeku narasle ni plaća ni penzija. Pa da se i podjeli ta lova među ljudima to bi bilo oko 10-20 kuna po glavi.

Mislim da se pogrešno (čak sam i ja to tvrdio) situacija prezentira na način da bi samo otpuštanjem recimo 50% ljudi sutra ujutro (pa i nakon 700 jutara) bilo ikome bolje.

Otpuštanje ima smisla kada bi se ušteda preusmjerila (bubnut ću, recimo 60-70%) u plaće doktorima, profesorima (počevši od visokog školstva na niže) i recimo određenim stručnjacima (instituti, kultura, urbanisti itd), a ostatak na rezanje nameta privredi.. no o tom puk ne razmišlja kad se spomene "rezanje dužnosnika" već se na njih gleda kao na "sredstvo za objesit jer su krivi".

U "državi" radi 232.059 osoba. Kad se makne školstvo, zdravstvo, kultura, socijalna skrb... ostaje oko 60.000 ljudi, kad makneš pravosuđe i MUP, ostaje oko 25.000 osoba.

Najveći problem je što su većinom to sve žene ( a neke su i pred penziju). Čak 70% zaposlenika su žene. U pravosuđu - žene 86%, - socijalnoj skrbi - 86%, zdravstvu - 76%, u kulturi, znanosti i obrazovanju - 76%). U državnim agencijama - 73%, u državnoj upravi 66%, a u županijama, gradovima i općinama 63%.

Dakle od onih gore 232.059 osoba, žena je 162.441. A u općinama i županijama, od 14.000 negdje cca 8.856 gospođa. Politički bi to bilo samoubojstvo jer bi nakon 3 dana otkaza netko shvatio da na biro šalju žene (dakle u omjeru) pa bi imali 200.000 ljudi na trgu u roku od 12 sati.

No, kada bi se paralelno išlo sa smanjenjem broja općina (recimo nekakav omjer stanovnika i površine), smanjenjem poreza (mislim na prireze, dobit itd), povećanjem plaća doktorima (pa da ne moraju ići van na duple plaće), stručnjacima i profesorima, rasterećenjem poduzetnika od 500 nameta, uz nekakvo stimuliranje zapošljavanja na neodređeno u privtnom sektoru (statistički najveći demografski problem - poslodavci češće ugovore "za stalno" daju mladim muškarcima nego mladim ženama jer se "boje" porodiljnih), kvalitetnije nadziranje plaćanja poreza (a ne da firme prijavljuju 18% prometa s onim forama "ovo nije fiskaliziran račun" pa da pošteni više nemaju nelojalnu konkurenciju), i podizanje (dakle skidanje svih davanja osim penzije) plaća počevši od minimalca pa do plaće od 2.000€ da se od minimalca može bar preživljavati, a da ovi s većim plaćama ne moraju tražiti bolje ponude u Njemačkoj.. i da od viška para naprave i recimo 5 novih penzionih domova... e onda bi to bila ozbiljna reforma.

Da se mene pita, svih 22 milijarde od EU ulupao bi u školstvo i mladu pamet.

Idem se zabavljat s Macanom i spodobom :D

13 godina
protjeran

Masa otkaza = manje love u državnoj a i privatnim blagajnama. Ljudi bez posla nemaju kaj trošiti.

Kaj je više love u cirkulaciji svima je bolje.

Na kraju dana, ministarstva i slične službe imaju ispodprosječne plaće (4.000 kn). Nije neka ušteda na njima. Sve su mahom entry level poslovi koje radi ekipa nakon stručnog osposobljavanja i zbriše jer vidi da tu nema para.

Npr. matičarstvo u državi izumire, novih matičara nema, stari odlaze u mirovinu, i na područje oko 50.000 stanovnika imate 2 matičara.

Jako je zabavno kad su izbori i sl. pa krene popis birača, manjine i takve pizdarije, susjeda je nedavno se umirovila kao matičar ... sad su ih odšutali pod županiju, donedavno su bili pod državom sa plaćom od 4.000 kn (sve više je dodatak na staž, pa oni pred mirovinu imaju 5k), županija sad daje 7.000 kn.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.7.2020 14:19 (Jarvan).
17 godina
odjavljen

Zdravstvo ima manjak, plaće doktora bi trebale rasti (inače će odlaziti vani), bolnice su dužne. Opcija je ili dignuti neko davanje (doprinos ili porez, pa plaćati iz proračuna) ili naći negdje uštedu.

Otpuštanja sama po sebi možda nemaju svrhu, ali kad ga prati smanjenje birokracije, onda itekako ima. Dosta propisa i papira služi samo da bi opravdali radna mjesta, ali osim skupljeg državnog aparata, kojeg privatni sektor mora financirati, to za posljedicu ima i dodatni trošak poslovanja jer netko u firmi mora i ispuniti sve te papire, čekati za predati ih i slično.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
12 godina
Nemreš 'odbit' zdravstvo, školstvo i štoveć po defoltu, jer birokracije ima previše i u tim djelatnostima. I naravno da ne bi svima ostalima bilo dobro istog trena, dapače, odjednom bi se našao veliki broj nezaposlenih. No država mora postat manja po broju zaposlenih jer je birokracije jednostavno previše i zbog toga, između ostalog, imamo previsoke namete.
I nitko 20 godina to nije rezao, nego se samo povećavalo, a kad bubne kriza, kakva će bit i ova, hrpa ljudi u realnom sektoru će izgubiti posao, u javnom opet nitko.
Nema druge, oni moraju to rezat, možda ne preko koljena, ali svakako moraju, zabranom zapošljavanja, otkazima uz otpremnine, preusmjeravanjem na druge poslove itd.
15 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Zdravstvo ima manjak, plaće doktora bi trebale rasti (inače će odlaziti vani), bolnice su dužne. Opcija je ili dignuti neko davanje (doprinos ili porez, pa plaćati iz proračuna) ili naći negdje uštedu.

Otpuštanja sama po sebi možda nemaju svrhu, ali kad ga prati smanjenje birokracije, onda itekako ima. Dosta propisa i papira služi samo da bi opravdali radna mjesta, ali osim skupljeg državnog aparata, kojeg privatni sektor mora financirati, to za posljedicu ima i dodatni trošak poslovanja jer netko u firmi mora i ispuniti sve te papire, čekati za predati ih i slično.

Točno, nekako mislim da nitko nema ništa protiv zdravstva i da bi se tu konsenzus postigao relativno brzo. Nek mi skinu još 100kn s plaće i zdravo. Kad bi top kirurg imao 10.000€ plaće.. pa nek ima čovjek. Narod želi imat besplatno zdravstvo pa je isti K plaćali to ovako ili onako. Nema tu štednje nit štednja ima smisla. Uvjek je zdravstvo rupa bez dna i zna se da doktor mora imat plaću na razini EU ili će otić vanka. Isto i za medicinske sestre itd.

picajzla0707 kaže...
Nemreš 'odbit' zdravstvo, školstvo i štoveć po defoltu, jer birokracije ima previše i u tim djelatnostima. I naravno da ne bi svima ostalima bilo dobro istog trena, dapače, odjednom bi se našao veliki broj nezaposlenih. No država mora postat manja po broju zaposlenih jer je birokracije jednostavno previše i zbog toga, između ostalog, imamo previsoke namete.
I nitko 20 godina to nije rezao, nego se samo povećavalo, a kad bubne kriza, kakva će bit i ova, hrpa ljudi u realnom sektoru će izgubiti posao, u javnom opet nitko.
Nema druge, oni moraju to rezat, možda ne preko koljena, ali svakako moraju, zabranom zapošljavanja, otkazima uz otpremnine, preusmjeravanjem na druge poslove itd.

Da, slažem se. Dug je bio post pa sam rezao. Mislio sam reć da u zdravstvu i školstvu vjerojatno ima najmanje uhljeba (u odnosu na ostale "agencije") ali to je nužno zlo u svakom velikom sustavu pa recimo da se može donekle i zanemarit (ima većih problema u drugim sektorima). Al s bolnicama i nekakvim rezanjem imam problem: Nit doktor može bit računovođa, nit ekonomist može bit doktor. Bolnicu vodit na pozitivnim računicama se ne može i kad netko mora odlučiti hoće li se nekome ušpricnut lijek od 100.000kn ili ne, radije nebi da o tome odlučuje računovođa. O birokraciji bolnica neznam puno, nisam nikad bio po bolnicama pa osim "nek bude svima besplatno" nemam šta pametno reći i neznam koliko ima viška, znam da ima manjka doktora.

Mislim da je veći problem u nekonzistentnoj kvaliteti usluge pa stječemo dojam da se hvata male na glupostima. Birokracija može biti velika, ali ako je kvalitetna to može biti plus. Npr. Nisu problem papiri za građevinsku dozvolu nego činjenica da njih 5 od 6 uposlenih u odjelu za graditeljstvo radi na lokacijskim informacijama zato što se urbanizam (dakle zakon) neda pročitat bez autora pa se zbog jednog zareza taj papir stopira na 5 dana i onda se jedna građevinska čeka 8 mjeseci ili više. Koliko je meni poznato, nitko se ne buni na "sanitarne uvjete" ili potvrdu HEPa nego na čekanje nego kada ti nakon 8 mjeseci usfali jedan papir pa čekaj još 8 mjeseci.. I tu ljudi puknu. Ali ako 95% radnih sati urbanizma otpada na lokacijske informacije i arhive - nije za čekanje kriv urbanizam.

Iako ima sve danas na netu, starcima je to problem pa se jadni muče u redovima bezveze. Ja sam znao po 15 biljega (za 20kn) davat starčekima u redu da ne hodaju do Fine nakon šta su čekali za vlasnički list po sat vremena iako to sve mogu preko e-građanina... Ili fulaju jadni pa misle da je to katastar, a ne sud.. To bi jedan studoš na pol radnog vremena sve mogao rješavati ap tap.

Moram reć da se u zadnjih 10 godina to sve toliko na bolje promjenilo da je nemoguće uspoređivat sadašnje stanje i ono prije 10 godina. Te neke nepotrebne birokracije stvarno više nema. Ima ono zbog GDPRa i sprečavanja pranja novca i tih svih statističkih gluposti koji se šalju "tamo nekom" pa se to šalje u EU, al ovo ostalo i nije neka tlaka. Od uvoza auta pa do građevinske dozvole, stvarno nije komplicirano niti se birokracija tu pokazuje kao rak rana. Oke, treba jednom pročitat što sve treba donijeti ali jbg.. Osobno se ne sjećam kad sam imao neki problem s birokracijom ili "fali ti jedan papir" situaciju pa da sam popizdio, a u birokraciji sam minimalno jednom tjedno. Od Varaždina, Pule pa do Zadra. 95%  toga danas ide mailom i teško mi je potvrditi da ima nekih problema.

Vjerojatno u Turističkim zajednicima, raznim odborima, komorama i šumama ima svačega.. doći će to na red sigurno.

16 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...

Ne, to je neizvedivo. Ni teoretski to ne mogu napraviti, jer bi time izgubili vlast. Nema šanse da itko takne glasački stroj koji odlično funkcionira.

Točno je da nitko u javnom sektoru neće dobiti cipelu, ali ni ne mora, jer će se novaca za njih uvijek naći. Uvijek postoji novi "povoljni kredit". Evo, anemični je upravo jedan takav uzeo i sav je sretan. Ima za uhljebe koliko treba, ostatak će otići na nove vikendice 2m od mora, Audije i što kome iz HDZ/SDP duopola zatreba. 

14 godina
ivan dragi kaže...
picajzla0707 kaže...
Sve je to slabo, treba smanjivat i dužnosnike i službenike, dakle ne medicinske sestre, policajce na terenu i profesore, nego birokraciju koja se nakotila i u dosta javnih službi veći dio dana češe jajca. Pogotovo u gradovima, gdje su navikli odradit dva-tri predmeta dnevno, u međuvremenu odigrat uru-dvije pasijansa, uru-dvi ćakulat, otić na pijacu, popit tri-četiri kave i u dva popodne se spremat za doma.

To je samo po sebi đaba.

Odnosno, da otpuste svih 14.000 ljudi koji rade recimo u općinama i županijama, neznam koliko bi prosječnom čovjeku narasle ni plaća ni penzija. Pa da se i podjeli ta lova među ljudima to bi bilo oko 10-20 kuna po glavi.

Mislim da se pogrešno (čak sam i ja to tvrdio) situacija prezentira na način da bi samo otpuštanjem recimo 50% ljudi sutra ujutro (pa i nakon 700 jutara) bilo ikome bolje.

Otpuštanje ima smisla kada bi se ušteda preusmjerila (bubnut ću, recimo 60-70%) u plaće doktorima, profesorima (počevši od visokog školstva na niže) i recimo određenim stručnjacima (instituti, kultura, urbanisti itd), a ostatak na rezanje nameta privredi.. no o tom puk ne razmišlja kad se spomene "rezanje dužnosnika" već se na njih gleda kao na "sredstvo za objesit jer su krivi".

U "državi" radi 232.059 osoba. Kad se makne školstvo, zdravstvo, kultura, socijalna skrb... ostaje oko 60.000 ljudi, kad makneš pravosuđe i MUP, ostaje oko 25.000 osoba.

Najveći problem je što su većinom to sve žene ( a neke su i pred penziju). Čak 70% zaposlenika su žene. U pravosuđu - žene 86%, - socijalnoj skrbi - 86%, zdravstvu - 76%, u kulturi, znanosti i obrazovanju - 76%). U državnim agencijama - 73%, u državnoj upravi 66%, a u županijama, gradovima i općinama 63%.

Dakle od onih gore 232.059 osoba, žena je 162.441. A u općinama i županijama, od 14.000 negdje cca 8.856 gospođa. Politički bi to bilo samoubojstvo jer bi nakon 3 dana otkaza netko shvatio da na biro šalju žene (dakle u omjeru) pa bi imali 200.000 ljudi na trgu u roku od 12 sati.

No, kada bi se paralelno išlo sa smanjenjem broja općina (recimo nekakav omjer stanovnika i površine), smanjenjem poreza (mislim na prireze, dobit itd), povećanjem plaća doktorima (pa da ne moraju ići van na duple plaće), stručnjacima i profesorima, rasterećenjem poduzetnika od 500 nameta, uz nekakvo stimuliranje zapošljavanja na neodređeno u privtnom sektoru (statistički najveći demografski problem - poslodavci češće ugovore "za stalno" daju mladim muškarcima nego mladim ženama jer se "boje" porodiljnih), kvalitetnije nadziranje plaćanja poreza (a ne da firme prijavljuju 18% prometa s onim forama "ovo nije fiskaliziran račun" pa da pošteni više nemaju nelojalnu konkurenciju), i podizanje (dakle skidanje svih davanja osim penzije) plaća počevši od minimalca pa do plaće od 2.000€ da se od minimalca može bar preživljavati, a da ovi s većim plaćama ne moraju tražiti bolje ponude u Njemačkoj.. i da od viška para naprave i recimo 5 novih penzionih domova... e onda bi to bila ozbiljna reforma.

Da se mene pita, svih 22 milijarde od EU ulupao bi u školstvo i mladu pamet.

Idem se zabavljat s Macanom i spodobom :D

Ja bi sve dao Borasu na ruke.

Toliko je napravio za Zagrebačko da zaslužuje sve.

Ljudi koji vi kurac pričate ? Jeste vi normalni ? Kakvih 22 Milje ? Jel ste pročitali koliko je bespovratno ?

U čega bi vi ulagali, u javni sekor koji je najkorumpiraniji u EU ? 20% prosvjete je višak bokte !

Zdravstvena usluga - DA, ako će slijediti kvalitetom ostale zemlje, a ne da odeš u Vinkovačku bolnicu ili Brodsku, a da nemaju struje na onkologiji !!!

Bez valorizacije rada nikakva povećanja plaća nikome ! Kako oni vele nama u privatnom, ako vam se ne sviđa - idite.

Jel ste zaboravlili na jednu sitnicu poput JAVNOG DUGA ? 

Nevjerovatno, nitko da bi spomenuo gospodarstvo zbog kojeg smo i dobili ovu socijalnu pomoć.

Al daj hrvatu ribu, nemoj ga učiti pecat. On je tako navikao.

neutrino kaže...
picajzla0707 kaže...

Ne, to je neizvedivo. Ni teoretski to ne mogu napraviti, jer bi time izgubili vlast. Nema šanse da itko takne glasački stroj koji odlično funkcionira.

Točno je da nitko u javnom sektoru neće dobiti cipelu, ali ni ne mora, jer će se novaca za njih uvijek naći. Uvijek postoji novi "povoljni kredit". Evo, anemični je upravo jedan takav uzeo i sav je sretan. Ima za uhljebe koliko treba, ostatak će otići na nove vikendice 2m od mora, Audije i što kome iz HDZ/SDP duopola zatreba. 

Ziher će rezat granu na kojoj sjede :-)

0 jebenih otkaza ! 0 !!!

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.7.2020 8:05 (DarthMarkus).
15 godina
picajzla0707 kaže...
treba smanjivat i dužnosnike i službenike

očekivati da će se preko noći podijeliti hrpa otkaza je nerealistično koliko i nepotrebno i to ne iz razloga "političkog suicida"..

i ako se napravi preustroj županija, radna snaga će se prenamjeniti i preraspodijeliti, eventualno skresati malo plaće, jer će eto biti manje "dobrih" pozicija i to je to.. mislim da je ključno suzbiti nepotrebno povećanje mašinerije, što se praktički oduvijek i stalno događa i raditi na povećanju efikasnosti iste, pa će se time i veličina mašinerije malo po malo, dijelom i kroz mirovine smanjivati. takve stvari se ne događaju od danas do sutra.

ono što je bitnije, kao što je @ivan dragi rekao, poticati ulaganja i rad u privatnom sektoru, smanjenjem parafiskalnih nameta i prireza i naravno jača borba protiv korupcije i kvalitetnije nadziranje plaćanja poreza.

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
17 godina
nine kaže...

ono što je bitnije, kao što je @ivan dragi rekao, poticati ulaganja i rad u privatnom sektoru, smanjenjem parafiskalnih nameta i prireza i naravno jača borba protiv korupcije i kvalitetnije nadziranje plaćanja poreza.

Kod nas je problem sto nema dovoljno neovisnog i raznovrsnog kapitala.

Strana ulaganja su primarno usluge i prodaja, dok je domaci kapital, barem veliki u desetljecima u rukama 4 bogatasa koji se drze svoje industrije i ne diversificiraju svoja ulaganja.

1. Todoric - jedini koji je ulagao u neku proizvodnju (jer je hranu trebalo i pakirati) je radio presigurne korake koji su mu se obili u glavu. Svu svoju proizvodnju je primarno usmjerio u svoj maloprodajni lanac, pa je, i pod ovom optuzbom se pokazuje, lijevao iz supljeg u prazno. Maloprodaja ne moze biti oslonac industrije, jer netko prodavati mora, pa su uspjesi kratkorocni, a neuspjehe iskoristi konkurencija. Da je Konzum zatvoren, vec bi Plodine/Spar/Tommy pokrili ta mjesta.

Problem je sto je uspjesima proizvodnog djela koncerna Todoric krpao rupe u inozemna ulaganja, ali i trpao u dzepove, pa bi propascu Konzuma - koji je generirao najvecu prodaju Leda, Jamnice i Belja, propala i ta proizvodnja ili bi se dugotrajno morala oporavljati.

2. Tedeschi, iako se na stranicama hvali da je dio prehrambene industrije, to ipak nije, pa njegovi proizvodi nisu dio primarnih proizvoda potrosacke kosarice, a samim time tesko je ocekivati da ce Atlantic ikada uloziti u sasvim novi proizvod. Njihova logistika je usmjerena na proizvodnju artikala sa duljim rokom stajanja na polici, kao i farmaceutika i dodaci prehrani, pa Atlantic nije osnovni generator industrije.

3. Vlahovic je kapital zaradio na proizvodu koji je danas najlabilniji na trzistu - duhan - pa je takodjer ziheraski ulozio u osiguranje, opet usluzna djelatnost, a ne proizvodjacka industrija. Nakon prodaje duhanske industrije, primarni posao je turizam, koji je ionako zasicen ulaganjima.

4. Roglic - Orbico se bavi distribucijom, opet industrija koja je prateca/usluzna i nije primarna industrija.

Nitko od njih ne ulaze u primarne industrije, dok su ulaganja u razvoj novih industrija/tehnologija i privlacenja stranog kapitala za pokretanje proizvodnje vanjskih proizvoda takodjer nepostojeca.

Nitko od njih nije otvarao investicijske fondove kojima bi indirektno otvarali ili stvarali nova trzista, ili generirali neku proizvodnu vrijednost van core-businessa.

Turizam, Osiguranja, Maloprodaja i Logistika su pratece industrije, i u nekim slucajevima luksuzne industrije koje na malim trzistima imaju dva problema:

1. Konkurenciji se tesko probiti ukoliko je trziste vec preuzeto od strane nekog zrelog igraca, pa se nece pojaviti manji konkurent koji bi boljom uslugom nadmasio veceg,

2. Morao bi se pojaviti neki globalno jaki igrac sa jakim kapitalom da izgura postojeceg - sto se, vidimo vecini stranih ulagace ne isplati jer su projekcije dugorocne zrade dovoljne za postojeceg igraca, ali nedovoljne za opravdati sredstva koja su potrebna za osvojiti profitabilni dio trzista.

Investicijski fondovi su, u sprezi sa lokalnom vlascu i ulaganjima Muska direktno stvorili Teslu, SpaceX i Solar City, dok su samostalna ulaganja stvorila i gotovo sve moderne tehnoloske kompanije. Dapace, u stvaranju tih imena sudjelovalo je mnogo fondova, koji su u Hrvatskoj nepostojeci, ili je do njih jako tesko doci (umjesto da horizontalnim djelovanjem poticu vise inovacije, strogim vertikalnim uzdizanjem idu na sigurno i ne riskiraju, ali se i ne micu van core-businessa.)

Imao sam ove godine prilike upoznati dva investitora, jedan koji iza sebe ima 25 godina karijere u Appleu i 8 uspjesno prodanih start-upa.

Drugi drzi desetak patenata za Siri, drzi patente za QuietRock - najzastupljeniji eko-knauf u USA, ali i kompaniju cija su eko-stakla danas na Empire State Buildingu.

Kao kontrast ovoj dvojici iznad, Todoric i Tedeschi, skupa sa familijama bi najradije tisucljecima drzali svoj dio trzista, i kako smo premaleni da poput Poljske privucemo strani kapital, nastavili bi gusiti svaki pokusaj sirenja raznovrsnog poslovanja.

Rivian je, kao proglasena konkurencija Tesli, vec privukao 3 milijarde $ kapitala, a i Tesla i Rivian su produkti investicijskih fondova. Nije bilo Srculenca Todoriceve kceri, ni pokusaja ubojstva Milana B. G-Klasom Emila Tedeschija.

No i mi imamo konja!

Sasa Cvetojevic - ne za trku, vec za eto, imamo konja.

Crane, kao vehicle za neprikosnoveni genij Sase C. se hvali da su u 11 godina ulozili 40 milijuna kuna, a sam Sasa se na stranicama hvali da je ulozio u 8 firmi. Bilo bi i 9. da nije ponudio 10 000 kuna za velik komad onog pita grafikona ispod kojeg pise vlasnicki udjeli. Crane bi mozda ulozio i vise, da celni covjek nije trazio da se skrati 3-strani pitch na jednu stranicu jer on nema vremena. Proizvodnja skoro-patentiranog proizvoda od strane ekipe koja ima vec ima ugovorenu proizvodnju za drugi proizvod popularnog internacionalnog biznisa.

Da stavim u perspektivu - 40 milijuna kuna je 8 - godisnje poslovanje butige uredskom i racunalnom opremom sa 7 zaposlenih, i 6-godisnje poslovanje dobrog, ali malog restorana u Dubrovniku. Znam, jer sam vodio oba poslovanja.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Drzava tu tesko moze napraviti pomak. Moze se nadati da ce onim poticajima za MSP stvoriti neki dobar temelj, ali opet - kad bude trebala investicija od milijun eura, tesko da ce to itko na nasem trzistu investirati.

Svi ti pomaci i reforme su dobrodosli, jer bi rjesavanjem zdravstva i birokracije olaksali posao svima, ali opet - to nece pokrenuti industriju koja na sebe veze jos investicija.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
14 godina

Bravo frende. Jako dobro analitčki i studiozno objasniš stvari. Ja nemam živaca ni volje da ulazim toliko duboko u analizu.

Pumpati zdravstvo i školstvo (koji su totalno u kurcu infrastrukturno ), da bi nakon toga školovani kadar nabio državu na kc i otišao jer naravno nema uvjete za poslovanje.

Mene i dalje fasciniraju ljudi s kao desnim svjetonazorom i socijalističkim sklopom u glavi.

Baš čitam o onoj Krišto, pa jebote žena je esktremni desničar koji živi od socijalizma već godinama.

Jel to onda nacionalsocijalizam ili koji klinac ?

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.7.2020 22:23 (DarthMarkus).
15 godina
neaktivan

A jbg, nisu nam ni resursi baš nešto. Nafte nemamo, zlata, metala, ostalih ruda isto za kurac.. i odakle da nešto fizički proizvedeš i prodaješ kad ti svu sirovinu drže stranci. Nema ni kritične mase pameti pa da se od 400 godina rudarenja izrodi 7 marki automobila ili da proizvedemo stroj ko švabe gdje jedan košta 30 milijuna eura. Kod nas je najskuplji jedinični proizvod kojeg naša pamet može proizvest - kuća uz more. Woohoo jebena pamet nam je to di je zidar iz ukrajine, klima iz japana, pločice iz španije, cijevi iz kine... Ajd Rimac nešto izmišlja i možda to i nije loše. Nemojte zaboravit Žapčića, lik je sa HSom dosta dobro istržio "trg".

Ali mislim da nama ni netreba 10 giganata jer oni nemaju ništa "naše" što bi ugurali u proizvod pa prodali vanka. Jedna bolja firma može svo drvo u RH zakupit i pretvorit u namjštaj (karikiram naravno, nismo velika država pa da ima prostora za 10 takvih firmi). Isto, jebeš brod (obična metalna barža koja se napravi varenjem malo čeličnih ploča) ako ovisi o kineskom čeliku. Bolje imat 5 manjih firmi koje prave luskuzne jahte pa da ugrađuju našu nekakvu pamet. Hoću reć dovoljno bi bilo da se potiče manje i srednje poduzetništvo gdje bi svaka peta kuća neki kurac radila (kao u Istri primjerice), a da se usput gura mlade u znanost i obrazovanje pa nek sami izmišljaju nekog vraga.

Ne tvrdim da je najpametnije niti da je jedino ispravno ali mislim da je školstvo u smislu ulaganja u znanje (đir stem) koje može nešto za 5 godina proizvest - way to go strategija. Ne mislim da treba donest 3 bureta keša Borasu, ali s obzirom da smo svi sad nešto "green love" nastrojeni i da nesmijemo zagadit zrak ko ameri pa da nas nitko ne jebe 100 godina, možda treba dat guzice ovima šta prave električne automobile pa da neki kurac krenemo proizvodit, istovremeno dovlačiti pametne strojare, mehaničare, inženjere iz inozemstva nek podučavaju. Bolje na takvu pamet potrošit lovu nego na "strategiju ruralnog razvoja i europske direktive sedmog kruga".

Česi, slovaci i ta ekipa se dobro uguzila na fau veu pa je možda sad vrijeme da se i mi uguzimo nekim Norvežanima ili Teslićima.

Ako ne ništa bar zato da bi rekli da nešto eto proizvodimo. Ili da se narod okuraži i da se nauči proizvodit jer zadnjih 40 godina samo trgujemo i ljevamo amo tamo - a sve što se u Jugi i proizvodilo je ošlo u kurac. Nemožeš tačke kupit da su u HR proizvedene. Ja bi tako nekom eletro-tesliću krkno ravne zemlje na 3 pozicije da se proizvodnja rasporedi, povezao cestama i infrastrukturom i osigurao da se za 3 godine - dok se izgradi fabrika oškoluje dovoljno radnika inženjera, mehaničara čega li već da počnu slagat aute, siceve, žice, šta već treba. Pa nek se bar 5.000 ljudi uposli da možemo reć: eto, bar smo ovo proizveli. A možda nekog vraga i naučimo od te proizvodnje pa netko sam smisli i proizvede nešto drugo, npr tačke.

Treba to sve nešto eko-green gurat jer to sad europa puši. Makar u svakoj županiji podjelili đaba zemlju proizvođačima - al samo da krenemo proizvodit bilo što šta se može prodat u inozemstvo pa nek jedno gura drugo.

11 godina
protjeran

Ma, ljudi šta se vi toliko brinete oko sistema?

Sistem juri 300 km/h prema zidu, provaliji. Ako se ovako nastavi slijedi kolaps sistema. Zdravstvo je već dobrano narušeno, a mirovine generacija šta slijede biti će sve manje i manje. Možda, država ni neće imati za isplate istih.

Bira političare za narod, radničku klasu. To moraju shvatiti svi oni koji još vjeruju u sistem.

Pusti milijarde će se trošiti na uhljebništvo i privatne džepove. Nije problem politici da vara ove iz Evropske unije.

Kada dođe do kolapsa sistema, svi ti veliki domoljubi i ovi kaj se tobože brinu za narod će prvi letom pobjeći negdje drugdje. 

Zato, mislim i držim da se svatko treba pobrinuti sam za sebe. Oni koji su otišli preko grane su već učinili veliki korak ka tome. 

Na privatnom planu optimizam i bolja budućnost slijedi onima koji rade za nju, a na kolektivnom planu kako većina želi.

Ne vjerujem da će za ovo zadnje budućnost biti baš svijetla.

Panzerkampfwagen.dzg-C++-USA. :-)
15 godina
ivan dragi kaže...

Makar u svakoj županiji podjelili đaba zemlju proizvođačima ..

džaba sva zemlja, kada u startu nemamo klimu za ulaganje..

zašto bi se išta od auto industrije guralo u hr. kada imamo najskuplju radnu snagu od čitavog istoka europe (a i manjak iste), a uz to ne nudimo nikakve poticaje i olakšice za investicije i otežavamo poslovanje birokratskom mašinerijom.. zašto bi neki teslići radije uložili u hr. nego u bugarsku, rumunjsku ili srbiju? imamo mi par aduta, članica smo EU, možda u dogledno vrijeme i schengen zone, dobro smo prometno povezani sa zapadom i unutar države, a i sa ostatkom svijeta što se brodskog prometa tiče, ali to jednostavno nije dovoljno.

uspjeli smo i ne pogurati dok-ing, svjetski poznatu firmu na području robota za razminiravanje i rudarenje, koji je u pravo vrijeme, taman kada je krenuo hype oko električnih auta, imao koncept malog premium električnog auta kojeg nisu mogli sami staviti na tržište. a uz to je i R&D je kod nas blesavo skup, upravo zbog visokih poreza na dohodak.. 

kako je irsta doživila ekonomski boom? TL:DR - kresanjem poreza je privukla investicije.. nisam ekonomski stručnjak, ali da bi se investicije privukle, treba stvoriti odgovarajuću klimu, a mi kao da uporno radimo suprotno.. 

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
16 godina
neaktivan
nine kaže...
ivan dragi kaže...

Makar u svakoj županiji podjelili đaba zemlju proizvođačima ..

džaba sva zemlja, kada u startu nemamo klimu za ulaganje..

zašto bi se išta od auto industrije guralo u hr. kada imamo najskuplju radnu snagu od čitavog istoka europe (a i manjak iste), a uz to ne nudimo nikakve poticaje i olakšice za investicije i otežavamo poslovanje birokratskom mašinerijom.. zašto bi neki teslići radije uložili u hr. nego u bugarsku, rumunjsku ili srbiju? imamo mi par aduta, članica smo EU, možda u dogledno vrijeme i schengen zone, dobro smo prometno povezani sa zapadom i unutar države, a i sa ostatkom svijeta što se brodskog prometa tiče, ali to jednostavno nije dovoljno.

uspjeli smo i ne pogurati dok-ing, svjetski poznatu firmu na području robota za razminiravanje i rudarenje, koji je u pravo vrijeme, taman kada je krenuo hype oko električnih auta, imao koncept malog premium električnog auta kojeg nisu mogli sami staviti na tržište. a uz to je i R&D je kod nas blesavo skup, upravo zbog visokih poreza na dohodak.. 

kako je irsta doživila ekonomski boom? TL:DR - kresanjem poreza je privukla investicije.. nisam ekonomski stručnjak, ali da bi se investicije privukle, treba stvoriti odgovarajuću klimu, a mi kao da uporno radimo suprotno.. 

Rezanjem poreza si riješio samo pola problema. Bi li ti ulupao milijune eura investicija u RH uz ovakvo pravosuđe?  

16 godina
neaktivan
PzKpfw kaže...

Kada dođe do kolapsa sistema, svi ti veliki domoljubi i ovi kaj se tobože brinu za narod će prvi letom pobjeći negdje drugdje.  

Neće nikada doći do toga. Ali čak i da dođe, nemaju ti "domoljubi" kuda bježat, jer jedino za što su sposobni je voziti taksi ili čistiti hotel.

Takvi bi si međusobno oči iskopali da dođe do kolapsa.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.7.2020 10:14 (neutrino).
17 godina
nine kaže...

nisam ekonomski stručnjak, ali da bi se investicije privukle, treba stvoriti odgovarajuću klimu, a mi kao da uporno radimo suprotno.. 

Tocno, mi imamo najgore od oba svijeta.

Desnica vjeruje biznisu, a pokusava imati red tako da kontrolira pojedinca pa zato sistem okrece slobodi biznisa, dok ljevica vjeruje covjeku, ali ne i biznisu pa sistem nazivno okrece covjeku.

Tu je nekoliko problema:

1. Kako desnica najvise uporista ima po pitanju autoriteta, isti se najlakse uspostavlja ideologijama. Paradoks desnice je da istovremeno ganja slobodu biznisa i malu drzavu, ali kako pokusava kontrolirati covjeka uspostavlja se jaka policijska i ideoloska drzava. Kapital i autoritet idu skupa - prirodno se cijeni vodja/leadership pa kratkorocno dolazi do uspjesne simbioze, koju onda kapital preuzme. Problem takve simbioze je da je covjek u oba slucaja izjeban - nit mu Vlada daje da slobodno zivi, nit mu biznis daje benefite da dobro zivi. Ljude oko ovoga muce marketinski spinovi kompanija koje se nazivno bore za jednakost, ali itekako imaju jedino benefita od desnicarskog smanjivanja poreza i regulacija. Desnica privlaci najveci kapital, jer u tom sustavu je mandatorno da postoje vodje i da postoje potrosni neuspjesnici - koji su po definiciji desnice bioloski i evolucijski produkt koji se ne moze promjeniti socijalnim programima. Samim time prava svakog covjeka nisu ista, jer nisu ni mogucnosti, pa se uvodi meritokracija.

2. Ljevica bi ojacavanjem prava covjeka, tj. progresivnim ukidanjem iskoristavanja manjina trebala uspostaviti sistem u kojem se covjek ne bi trebao brinuti za osnovne potrepstine, a da se socijalnim programima dugorocni problemi premoste u jednoj generaciji. Ljevica bi vecim, progresivnijim i ciljanim porezima trebala ojacati manji i srednji kapital, jer bi socijalnom sigurnoscu bankrot bi manji rizik, pa bi i vise ljudi - koji su obrazovaniji jer je edukacija dostupnija - trebalo aktivno sudjelovati na trzistu rada.

Koji je problem danasnjeg desnicarskog kapitala:

1. Osim sto vodi u autoritativnost, vodi i u dehumanizaciju, jer je meritokracija ljestvica dobivenih prava - no ljestvica se postavlja po najjacima. Desnicarski kapital je izrabljivacki, jer uvijek mora postojati onaj najnizi, pa zato u USA imamo dva paradoksa koji im desetljecima unistavaju ekonomiju. Prvi je da imaju valove zaposljavanja i otkaza - jer je najbrojniji radnik zamjenjiv i lako otpustljiv, kao sto i sam radnik brzo nadje drugi posao.  Time se osigurava da odredjeni postotak stanovnistva nikad ne napreduje, pogotovo po pitanju edukacije koja je preskupa, pa se prirodni bazen educiranog stanovnistva mora nadopunjavati imigracijom - koju ne voli ideologija i koja i daje populisticku snagu kapitalu.

2. Kako los posao prate i losi benefiti, takav radnik je i podlozniji ozlijedi i smrti, pa se mora uvoziti i radna snaga za najnize poslove. Taj proces se moze zamjeniti outsourceanjem, sto veliki kapital i radi iz bitnije, financijske koristi, ali i zato jer u Kini i Africi/Latinskoj Americi ne vrijede regulacije koje vrijede u USA ili Europi. Opet, dugorocno, outsourcanjem desnicarski kapital ubija svojeg glasaca, jer mu unistava jedini posao za kojeg je sposoban raditi. Trump je svojim idiotskim ekonomskim potezima u biti ogolio desnicarski kapitalizam, jer je postalo jasno da veliki kapital, koji ga je i doveo na vlast ne moze pomiriti toliku zaradu i da tu zaradu usmjeri u americkog radnika - zato se glas radnika pribavlja teorijama zavjere, krvolocnim ljevicarima i autoritetom, koji gle cuda vodi u fasizam.

Ljevica ima druge probleme

1. Ljevica je prvom generacijom solidarnosti trebala, ako cemo za ilustraciju uzeti (pojednostavljenu) Che Guevarinu teoriju, stvoriti klasu nacitanih koja ce prosvijecena znanjem voditi druge k tom nivou. No, moc=kapital, pa kako kapital vodi u autoritativnost, i Cheova teorija je pala jer je klasa autoriteta odlucila taj autoritet zadrzati za sebe, slicno kao i Staljin, pa i Mao, pa i Pol Pot, pa i Tito pa i danasnja Kina.

Dogodilo se to i na nasim sveucilistima, gdje prva generacija masovno obrazovanih jos uvijek kroji sudbinu radnicke klase, samo sto ideologije nisu bas po uzdbeniku pa se mediji malo zbunjuju, jer nekako je Boras u isto vrijeme i produkt ljevicarske solidarnosti, ali i provodi klerikalni autoritet. Imena koja se pojavljuju kao autoriteti su u veoma poznim godinama - pa se nije dogodila ni smjena klasa, ali ni prirodan progres, koji je i po inerciji prirodniji ljevici - jer u solidarnom sustavu neplanirane katastrofe nemaju jednak utjecaj na radnika kao u meritokratskoj desnici.

Primjetite slicnosti i razlike:

1. Oba sustava su pala na progresu klasa, jer ne postoji vertikalni progres stanovnistva, vec se dogodio horizontalni gdje se dno piramide siri eksponencijano, a vrh lineralno.

2. Razlika je da desnica podrazumijeva kako se klasni sistem nikada nece promjeniti jer je prirodno i obavezno da postoje gubitnici, a da je teret uzdizanja iskljucivo na pojedincu. Ljevica je pametnije primjetila da postoje trenutne razlike izmedju pocetnih polozaja ljudi, pa se trudi dati solidarne alate kako bi uzdizanje bilo na korist i pojedinca i grupe - no problem se dogodi kada jedna klasa - opet najjaca - zaustavi proces uzdizanja. Zato Kina nije ljevicarska drzava - vec je bliza autoritativnoj desnici, jer je stjecanje kapitala temeljeno na potrosnosti radnika.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Gdje smo mi:

1. Mi imamo malen prinos meritokratskog kapitala, ali onaj koji je morao nastati unutar drzave se tako ponasa - Todoric je vlastorucno snizio cijenu rada i beneficija u Hrvatskoj, koji drugi kapital mora slijediti.

2. Mi nemamo toliku spregu ideologije i kapitala, ali je ideologija dovela vlast kojem se kapital prilagodio, pa mi nemamo ekonomske desnice, vec postoji samo ideoloska, koja politicke mehanizme koristi da bi ogranicila covjeka i ojacala ciljane skupine - crkva, veterani, istomisljenici.

3. Regulacije su ostale, sto je dugorocno dobro (Sve drzave koje su pokrenule Washingtonski konsenzus deregulacija u svrhu privlacenja kapitala su u gorim situacijama nego prije pokretanja tog procesa), ali su se sumanuto mjenjale politike potpora i provela se katastroficna privatizacija, pa nije bilo ni jakih ekonomskih temelja ni ekonomske stabilnosti.

4. Iako bi desnica ideoloski trebala smanjivati drzavu kako bi ojacala poziciju kapitala - kako kod nas nije bilo puno kapitala, drzava raste

5. Dobro je sto se ne ukidaju socijalni programi solidarnosti, ali istima se katastrofalno lose upravlja pa od njih nema benefita kojima bi se u jednoj generaciji uzdiglo stanovnistvo. Bolnice ne proizvode zdravije ljude, a skolstvo ne proizvodi pametniju djecu.

6. Manjak proizvodnog kapitala nije nastavio stvarati radnicku klasu, pa se ljevica i nema na sto uhvatiti. Dio stanovnista ima benefite od ovo malo kapitala, a dio ima benefite od drzave, pa se lijeva politika ne moze ni stvoriti.

Zato imamo i toliko podjeljene i nesuvisle ekonomiste.

Solidarni sustavi se ne mogu preko noci privatizirati, pa su trosak koji bode u oci, a samim time privlace i masu novostvorenih ekonomista koji u socijalnim programima vide iskljucivo parazitiranje i trosak - Index prednjaci u takvima kolumnama. Nekidan su objavili podugacku analizu neke studentice zasto je SDP propao - bez da se ijednom rjecju dotakla da SDP niti nema prirodnog glasackog tijela - tj. da je primat glasanja za SDP borba protiv ultra-desnicarske ideologije, a da se gospodarski program uopce i ne spominje kao razlog.

Pogledajmo platformu Mozemo:

Sindikat i studenti kao osnova ljevicarske politike, gotovo i ne postoje kao organizirana klasa ljudi. Najveci sindikat je drzavnih sluzbenika, a studente je uljuljkala Bolonja.

Green New Deal kod nas ne prolazi jer nije bilo ni premasovnog kapitala koji bi krsenjem regulacija stvorio potrebu za ikakvim "novim" dealom.

Opce je misljenje da se neki kapital privuce posto-poto, pa se ideja racionalnog, ekoloskog, odrzivog i proradnicki orijentiranog kapital odbacuje kao neprijatelj inozemnih investitora - jer regulama tjeramo prave novce.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sto Drzava moze:

1. Prenamjeniti porezni sustav iz bottom-up u top-down.

2. Preusmjeriti novac iz obrane i racionalizacije uprave u obnovu Bolnica, s time da se i potakne lokalne jedinice da se prijavljuju za fondove EU

3. Agronom ≠ Ekonom, pa poticati njihovo udruzivanje radi smanjenja broja ekonomista koji ili rade za usluzne industrije ili cekaju drzavnu sluzbu.

4. Poreznim olaksicama poticati osnivanje investicijskih fondova (ukoliko ce fond biti joint venture - cime bi se odigurala i neovisnost, moze se ici i do 100% porezne olaksice za novac ulozen u fond)

5. Organizirati mrezu ureda za edukaciju i provodjenje projekata iz EU fondova - ovdje mora biti visoka sprega lokalnih zajednica, ministarstva i sveucilista.

6. Poticanje poduzetnistva za vrijeme studiranja - sveuciliste moze imati svoj investicijski fond (kojeg bi financirala i drzava, i sveuciliste i industrija)

7. Ogranicavanje rada profesora na fakultetu na odredjeni broj godina, kao i do apsolutne zakonske granice od 65 godina (zakonske dobi za rad) - 10 godina zaposljavanja pod laznom potrebe manjka kadra unistava dvije generacije diplomanata i jednu generaciju doktoranata.

Drzava inace mora izbjegavati i predisruptivne mjere - strucno osposobljavanje je bilo lose, sadasnje pripravnosti opet radi distinkciju realnog i javnog sektora - iako bi mjere morale ici iskljucivo u realni sektor - ne samo zbog prirode poslovanja, veci zato jer dio stanovnista vec i previse agitira zaposlenju u javnom sektoru.

Drzava mora izbjegavati i apsolutno idiotske poteze poput Obrtnicke komore - gdje je clasntvo obavezno, a djeluje samostalno, sto je cudan buckuris javnog i prvatnog. Nedavno su novcem clanova platili izradu softvera za ugostiteljstvo, u svrhu olaksanja posla - pa su mogli novcem clanova i platiti izradu novih Windowsa, Facebooka, otvarati kafice i restorane kako bi trenirali radnike, otvarati obrte, mjenjati obavezno clanstvo za vlasnicke udjele, postati vlasnici svih obrta i krojiti im ekonomski smjer.

HOK bi, umjesto placanja izrade komercijalnog softvera privatnoj firmi (bogtejebo imbecila i kretena) trebao educirati i drzavu kako se predracunima vara sustav fiskalizacije kako bi svojim clanovima osigurala trziste bez nelojalne konkurencije.

Obrtnicka Komora je bas primjer najgoreg od oba svijeta - jer su mandatorni autoritet koji ubija trziste prekomjernim i glupim mjerama, kao i ovlastima i pogodnostima koje ili moraju vec biti dio drzvnog servisa, ili su pogodnosti koje industrije samostalno moraju ugovoriti. Obaveznost clanstva u biti i negira pogodnosti, te su one umjetno stvorene.

Ali o HOKu malo kasnije, previse sam napisao...

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
neutrino kaže...

Rezanjem poreza si riješio samo pola problema. Bi li ti ulupao milijune eura investicija u RH uz ovakvo pravosuđe?  

Ti brigu, isto "investiras" u to "pravosude"... 

Truth in engineering.
12 godina
Fino si to izanalizirao, samo po mojem mišljenje olako od odgovornosti izuzimaš ljevicu, odnosno sdp kao njihovog najjačeg predstavnika.
Ne gubi sdp izbore zato jer nema biračkog tijela, nego zato što se sdp pretvorio u salonsku ljevicu koja nema pojma kako svoje birače motivirati da izađu i glasaju za njih. Nakon prošlog njihovog mandata teško da itko ima iluzija kakvu politiku imaju prema odnosu kapitala i radnika.
Radnicima kurac od radničkih prava i porezna presija, kapitalu oprost poreza i dugova kroz pljačkaške predstečajne nagodbe.
Od socijaldemokracije i ljevičarskih politika samo floskule i muljanje, u čemu su očito ipak nešto bolji ovi iz hdz-a, pa bolje i prolaze na izborima.
13 godina

Na sve strane se pise da ce vladajuca klasa u Hr dobit 22 milijarde eura za trosit?

Sampanjac ce tec u potocima..... 

https://www.24sata.hr/news/soping-kralj-pavic-je-novcem-ministarstva-kupio-36-butelja-vina-skupe-parfeme-i-dezice-707243

17 godina
picajzla0707 kaže...
Fino si to izanalizirao, samo po mojem mišljenje olako od odgovornosti izuzimaš ljevicu, odnosno sdp kao njihovog najjačeg predstavnika.

Tocno, taj dio fali jer sam ga valjda prihvatio kao razumnu cinjenicu.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/jad-i-bijeda-hrvatske-socijaldemokracije/2199402.aspx

Ovo je clanak.

picajzla0707 kaže...
Ne gubi sdp izbore zato jer nema biračkog tijela, nego zato što se sdp pretvorio u salonsku ljevicu koja nema pojma kako svoje birače motivirati da izađu i glasaju za njih.

Kao i Samarzija - previse je lako reci da je Bernardic nesposoban, a da SDP prosipa floskule. Nas problem nije to zakljuciti - jer to bi trebao biti sposoban zakljuciti i gimnazijalac.

Prema ovoj studentici je vidiljiv i doseg politike u nas - a to je da se prema nekakvim zapadnjackim trendovima analiziraju nepostojeci pandani u hrvatkoj politici.

Mi nemamo socijal-demokracije jer takva struktura stanovnistva ne postoji.

picajzla0707 kaže...
 Nakon prošlog njihovog mandata teško da itko ima iluzija kakvu politiku imaju prema odnosu kapitala i radnika.

Pa kad nema ni kapitala ni radnika.

Struktura se mjenja u oba smjera - student koji agitira prema javnom sektoru ili inozemnom kapitalu je vec izgubljen kao ekonomski glasac ljevice, i njega mogu pribaviti samo ideoloski, dok ga kapital lako moze prebaciti u meritokraciju. Zasto bi middle-visi menadzment HTa ili neke osiguravateljske kuce glasao za radnicka prava? Kad direktno zivi od deregulacije i monopola?

picajzla0707 kaže...
Radnicima kurac od radničkih prava i porezna presija, kapitalu oprost poreza i dugova kroz pljačkaške predstečajne nagodbe.

Ali tko je radnik u Hrvatskoj? 250 000 ljudi u javnom sketoru nisu nezavisni radnici - i njih tek mozes dobiti ukoliko se ojaca prosvjeta i zdravstvo - ali tako da imaju vise koristi nego sto imaju od sadasnje koristi sinekure i prekarijata.

Od djelatnosti koje ionako moraju biti na trzistu - maloprodaja i usluzne industrije i ne mozes ocekivati da ce stvarati radnicke pokrete - jer su prvi prezamjenjivi, a drugima nije u interesu da osnivaju sindikate, radnicke kooperacije i sl.

U Hrvatskoj je takav pokret mogao doci iz brodogradnje prije 30ak godina, ali je ista bila u rukama Drzave, pa se otupio radnicki pokret. Mogao je doci iz poljoprivrede, ali su tu subvencije i ulazak Todorica poremetile prirodne procese ojacavanja zajednickih interesa.

picajzla0707 kaže...
Od socijaldemokracije i ljevičarskih politika samo floskule i muljanje, u čemu su očito ipak nešto bolji ovi iz hdz-a, pa bolje i prolaze na izborima.

Ali kako ce socijal-demokracija pomoci proizvodjacu Cedevite, duhana i prodavatelju osiguranja? Todoric je bio drzava za sebe, a ljudi su obicno intertni i prespori uvidjeti kad se sa 300 kuna godisnje desetljecima smanjuje neciji benefit i placa.

Todoric je ubio i dolazak konkurencije - pa je spijecio i pozitivan i negativan kapital - iako oba kapitala prirodno stvaraju osnove za socijal-demokratsku politiku.

Uljanik je bio primjer nekakve radnicke kooperacije, ali nije stvoren prirodno, pa je subvencijama bio previse trom za promjene trzista - od kojeg se i nije mogla ocekivati stabilnost, vec bi u idelanom slucaju pratilo i makroekonomski, europski trend pada proizvodnje.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Skolstvo ne prati razvoj ni gradjanstva ni industrije. Fakulteti bi trebali prepoznati trendove i adresirati ih, ali tko ce to napraviti? Boras kojem je zivotni san napraviti Monarhisticko-Klerikalnu drzavu fakulteta u kojem ce do smrti sjediti isti ljudi? Ili Barisic koji Hrvatskim Studijima potkopava Filozofski?

Socijal-demokracija je sprega solidarsnog skolstva, zdravstva i radnistva, ali se ta sprega kod nas nije nikada dogodila.

Samim time, lako je reci da je Bernardic nesposoban, ali kako rjesiti uzrok problema?

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Socijal-demokracija po vidjenju ove studentice se lako analizira kad usporedis Bernardica sa udzbenikom, a tesko je analizirati zasto je Bernardic uopce dospio na celo necega sto postoji samo imenom dok uopce ne postoji sustav socijal-demokracije. Takav pokret buja u USA jer ga tamo nikada nije ni bilo, pa je lako detektirati gdje je isti primjenjiv - besplatno skolstvo i zdravstvo kao i zabrana prakse union-bustinga su ogromni koraci kad toga nikad nije ni bilo, ali ima kapitala.

Kod nas svi navedeni sustavi solidarnosti postoje, pa sto bi SDP trebao mjenjati? Je li ova studentica primjetila da je sadasnja situacija posljedica procesa koji traju 3 desetljeca?

Nikad nije bilo lakse reci da je SDP los, jer SDP nikad nije dostigao ni razine europske socijal-demokracije 90-ih.

Cija je to krivica?

Njih samih jer ne privlace moderne lijevo orijentirane ekonomiste, ali i obrazovnog sustava koji je podredjen javnom i usluznom sektoru.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ja bih rekao da je krivica bas u Sveucilistu.

Ovo je popis kojeg TPortal navodi kao najprivlacnija sveucilista:

Prema omjeru broja prvog prioriteta i upisne kvote, najpoželjniji studijski programi su

- Izobrazba trenera; smjer Kondicijska priprema sportaša, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu,

- Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu,

- Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu,

- Izobrazba trenera; smjer Fitnes, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i

- Fizioterapija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu.

Spominju se Ekonomski fakultet, FER i slicni - ali to su odskocni programi - njih ciljaju studenti iz razloga inozemnog zaposlenja, ili zaposlenja u psotojecim kompanijama. Tu su Pravo i Medicina, ali to nisu poslovi koji stvaraju kapital, dapace.

A sto radi Sveuciliste? Gdje je opozicija Borasu? Gdje je diskurs koji istovremeno izrodi Petersona i cijelu cetu ljevicara iako su na istom fakultetu?

Vedran Mornar je kao ministar obrzaovanja u SDPovoj vladi prvo otisao Bozanicu, da bi potom poslao sina na privatno sveuciliste u USA. Pavo Barisic rusi strukturu i jacinu diplome Filozofskog Fakulteta kako bi proveo klerikalnu politiku Borasa.

Koje to sveuciliste u svijetu dopusta da mu se desetljecima interno namece spajanje sa bogoslovijom?

Gdje je tu Ekonomija? Industrija? Istrazivanje?

I otkud onda ocekujes obrazovanu masu koja ce zamjeniti Bauka, Marasa i Bernardica?

17 godina
neaktivan

Što je ovo, ihush naučio pravopis?

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
12 godina
Uh, preopširni ti je post za odgovaranje s moba, detaljnije ću kad dođem doma. Ali ukratko, itekako bi sdp imao birače jer nidu ljevičari samo rafnici u industriji koji stvaraju 'pokrete'.
Ne trebaju njima radnički pokreti nego da pokažu brigu za 'malog čovjeka', time se dobivaju glasovi. A tu su zakazali, od podrške istom tom todoriću, pogodovanja uvozničkom i trgovačkom lobiju, nebrige za radnička prava, do toga što su potaracali i ono malo poljoprivrede na način da je onaj rakun podijelio poticaje za male proizvođače svojim kumovima u šećeranama, uz spomenuto pogodovanje uvoznicima umjesto proizvođačima, druga sranja da ne spominjem. I kako će onda seljak ili radnik imati motiv izaći i glasati za njih, a tu je najmanja odgovornost berine bezličnosti i (ne)sposobnosti.
Za birače se treba izboriti, ali ne floskulama i salonskim ljevičarenjem, nego konkretnim akcijama i u oporbi i u vlasti. Najlakše je rrć - mi u hrvatskoj nemamo biračog tijela i time se opravdati, upravo to jest salonsko ljevičarenje, filozofiranje i slijeganje ramenima, a kad dođu na vlast od floskula i obećanja kita
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.7.2020 13:50 (picajzla0707).
17 godina
picajzla0707 kaže...
Uh, preopširni ti je post za odgovaranje s moba, detaljnije ću kad dođem doma. Ali ukratko, itekako bi sdp imao birače jer nidu ljevičari samo rafnici u industriji koji stvaraju 'pokrete'.
Ne trebaju njima radnički pokreti nego da pokažu brigu za 'malog čovjeka', time se dobivaju glasovi. A tu su zakazali, od podrške istom tom todoriću, pogodovanja uvozničkom i trgovačkom lobiju, nebrige za radnička prava, do toga što su potaracali i ono malo poljoprivrede na način da je onaj rakun podijelio poticaje za male proizvođače svojim kumovima u šećeranama, uz spomenuto pogodovanje uvoznicima umjesto proizvođačima, druga sranja da ne spominjem. I kako će onda seljak ili radnik imati motiv izaći i glasati za njih, a tu je najmanja odgovornost berine bezličnosti i (ne)sposobnosti.
Za birače se treba izboriti, ali ne floskulama i salonskim ljevičarenjem, nego konkretnim akcijama i u oporbi i u vlasti

Tocno, samo sto ja govorim da nije stasala ni nova generacija koja bi imala takve, bolje norme i nacela.

Maras, Bauk pa sad i Vukas nisu kapaciteti koji bi bili sposobni za takve reforme.

Sto se "pokreta" tice, njih sam spmenuo u kontekstu prijasnjih desetljeca kada se iz takvih ozracja moglo sprijeciti da danas glavni poriv za glasanje bude ideoloski.

Škoro niti jedan glas nije dobio iz ekonomskih razloga, a to je dobar dio glasova.

Ja gledam kako to promjeniti jer za sada iz tabora ljevice stize tek Grmoja koji je vec 77 puta u dva dana spomenuo da ce nam ljevica inkarnirana u Peovicki svima ukrasti stednju, ali i madrace i carape, te Tomasevic koji ce rjesiti Bandica, sto je jako bitno poljoprivredniku iz Darde.

(A gore spomenuta Kristo se vec kune da cemo zabraniti pobacaj)

12 godina
Jbga, škoro, živi zid i slični su anomalije kakvih će uvijek biti, to opet ne opravdava činjenicu da je više od 50% birača ostalo doma, vjerujem većinom upravo onih koje je sdp mogao i morao potaknuti na izlazak.
Predizborne ankete mogu pogriješiti, ali ne ovoliko puno - razlika je što anketaru od doma odgovoriš za koga bi glasao u izboru ovog ili onog, a na biralište izlaziš ako te se motivira za ili protiv.
Nit je sdp motivirao ljude da izađu za njih, nit je ovaj put hdz, anemičnom zahvaljujući, motivirao ljude da izađu protiv njih. Samo što sdp i ne bi trebao čekati da idiot poput karamarka ili lopov poput sanadera toliko revoltiraju ljude da im vlast hdzovim samoubojstvom iz zasjede padne u krilo, nego time da ljude potaknu da izađu i biraju za sdp, a za to su dvaput propustili priliku u vlasti i bezbroj puta u oporbi
15 godina
neaktivan
nine kaže...
ne pogurati dok-ing, svjetski poznatu firmu na području robota za razminiravanje i rudarenje, koji je u pravo vrijeme, taman kada je krenuo hype oko električnih auta, imao koncept malog premium električnog auta kojeg nisu mogli sami staviti na tržište. a uz to je i R&D je kod nas blesavo skup, upravo zbog visokih poreza na dohodak..

Da!

Kada su predstavljali dok-ing XD (kasnije su ga preimenovali u Loox) radio sam kao novinar. Zapravo prvi put sam bio u njihovom postrojenju (zapravo mislim da je to bilo nekakvo polje uz hangar - poligon, a ne njihovo postrojenje) kad su predstavljali neki vatrogasni robot par godina ranije pa smo išli snimat kako makina štrca vodu i neku pjenu na daljinski i tada su nam prezentirali i ove mašine za razminiranje (možda nađem slike na kompu pa stavim navečer).

Što se auta tiče, tadašnja verzija je imala 3 sjedišta (1 napred na sredini i 2 iza, ako me pamćenje služi, to je bilo pred 10-11 godina) i prvo je bilo da će uz nekakve poticaje to koštat oko 10.000€. Al tad je bila ona kriza pa se tih 10 pretvorilo u 25 ili 30.000 za premium električni auto pa se hajp splasnuo jer je to tada bilo previše love za takvo nešto. Općenito im je markting bio li-la. Mislim da je FER kupio jedan (ili je planirao kupiti, ne sjećam se detalja više) i da su napravili policijsku verziju ali je to sve na kraju bilo preskupo. Mislim da su poslje napravili veću verziju sa 4 sjedala ali tada to više nisam pratio i neznam više detalje.

Ako se dobro sjećam razgovora sa dizajnerom ili vlasnikom, sve je trebalo biti proizvedeno u RH osim baterije i imali su super priču i ideju ali je klima tada bila "spašavaj glavu" zbog krize i termin jednostavno nije bio pogođen. Kasnije to više nisam pratio, znam da su 5 puta najavljivali serijsku proizvodnju i nikad niš od toga. Navodno su se prebacili na skutere i neke druge stvari.

Ali da sada proizvedu 10 komada za testiranje, nekako mislim da je bolji trenutak za eko vozila pa bi i hype bio veći. Mislim da moraju zaboravit na cijene od 30.000€, to treba koštat od 15.000€ za neki slabiji paket pa do 25.000€ jer su baterije jeftinije i puno je veća potražnja za tim malim elektro vozilima (taxiji, dostave, pošta, službena vozila komunalaca itd), punionice već imamo i lakše bi se to tržilo.

16 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
Jbga, škoro, živi zid i slični su anomalije kakvih će uvijek biti, to opet ne opravdava činjenicu da je više od 50% birača ostalo doma, vjerujem većinom upravo onih koje je sdp mogao i morao potaknuti na izlazak.
Predizborne ankete mogu pogriješiti, ali ne ovoliko puno - razlika je što anketaru od doma odgovoriš za koga bi glasao u izboru ovog ili onog, a na biralište izlaziš ako te se motivira za ili protiv.
Nit je sdp motivirao ljude da izađu za njih, nit je ovaj put hdz, anemičnom zahvaljujući, motivirao ljude da izađu protiv njih. Samo što sdp i ne bi trebao čekati da idiot poput karamarka ili lopov poput sanadera toliko revoltiraju ljude da im vlast hdzovim samoubojstvom iz zasjede padne u krilo, nego time da ljude potaknu da izađu i biraju za sdp, a za to su dvaput propustili priliku u vlasti i bezbroj puta u oporbi

Jesi ti stvarno toliko zadojen SDP-om, da misliš kako bi svi koji nisu glasali zaokružili crvene da su izašli na izbore?? 

SDP je HDZ-ova druga momčad. Jednako kriminalna i jednako nesposobna.

Da je veći broj birača izašao, HDZ bi imao još više mandata, like it or not. Ništa ne bi bilo drugačije, jer narod tako razmišlja (ako se to uopće može zvati razmišljanjem).

17 godina
15 godina
ivan dragi kaže...

Što se auta tiče... Što se auta tiče. Općenito im je markting bio li-la.

obavljao sam par puta neke posliće kod njih, pa sam imao priliku vidjeti auto i kratko sjesti u njega.. nisam bio impresioniran iskreno, puno je veći nego kaj izgleda na slikama, doslovno buhtla sa 3 sjedala..

marketing nije bio nešto, ali ni sam proizvod nije imao potencijala dići hype..

ivan dragi kaže...

imali su super priču i ideju ali je klima tada bila "spašavaj glavu" zbog krize i termin jednostavno nije bio pogođen. Kasnije to više nisam pratio, znam da su 5 puta najavljivali serijsku proizvodnju i nikad niš od toga.

na stranu kriza, to je bilo savršeno vrijeme za takav projekt, nitko od velikih igrača se još nije gurao u te vode. upravo to je i tesli, pa i rimcu dalo vjetar u leđa.. dobar timing i ideja, ali na koncu loša realizacija..

što se proizvodnje tiče, pričali su više od limitiranoj manufakturi nego nekoj serijskoj proizvodnji.. šteta, razvili su platformu i auto, nisu morali ostati na tom dizajnu i formatu, uz mali push i malo više motivacije su mogli razviti neko tržište, pa čak i dobiti nekog od velikih igrača da se uključi u priču..

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice