- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Birati se uvijek može i mora - ako ništa drugo, onda uvijek ima i ona da se političare i pelene treba redovito mijenjati - iz istog razloga.
Slicna situacija se dogadja trenutacno u USA - Bidena se napada da je olicenje korporativne, robovlasnicke struje u Demokratskoj partiji, ali tek se nedavno pocelo izglasavati one koji njemu drze stolicu - iako je gradjastvo cijelo vrijeme imalo moc da se rijesi tih korporativnih lesinara.
Kod Bidena je tricky situacija. Naime Demokrati su dva puta zajebali Bernija, a onda od lijevih glasača traže da glasaju za njihihovog korporativno-centrističkog kandidata. Prošli put im se to obilo u facu s Hillary, ali izgleda nisu ništa naučili, pa bi možda trebalo ponoviti, da shvate da ne mogu računati na lijeve glasove, a potpuno ignorirati njihove želje.
Problem je što ako im se opet pokaže srednji prst to znači još četiri godine trumpokalipse i potonuće iz kojeg će se oni i cijeli svijet izvlačiti desetljećima. E, to je težak izbor, a ne Most. Ja sam za to da ih sjebu, ali nisam spreman platiti tu cijenu. Osim toga Biden nije zdravstveno najbolje, pa uz dobru podpredsjednicu to može i dobro ispasti.
Birati se uvijek može i mora - ako ništa drugo, onda uvijek ima i ona da se političare i pelene treba redovito mijenjati - iz istog razloga.
Ima samo jedna mala psihicka prepreka.
Ljudi su u politici skloniji schadenfreudu nego promjeni.
Stav "Ne moze bit gore ako ostane isto" prednjaci davanju povjerenja novoj osobi, iako se nepovjerenje temelji na kriminalnosti i neradu postojece vlasti.
Slicna psihoza se dade primjetiti i kod ulazenja u novu vezu - Ti ces mene varati kao i bivsi/bivsa.
Schadenfreude dolazi do izrazaja kad se novom kandidatu pokaze da i nije 100% onakav kakvim se reklamira, pa i tih 1% mana moze rezultirati ushicenom izjavom - vidis, svi su oni isti.
Istost takodjer odrzava status quo - cak i kod ekstremnijih stavova - zato je na internetu veoma popularna teorija potkove - u kojem su lijeve i desne politike u biti iste stetocine, jer su na liniji potkove blizi jedno drugome nego "prosvijecenom centru".
To kod nas i nema neke tezine, jer mi imamo samo ekstremnu desnicu i neki pokusaj kopiranja ljevice, ali teroija istosti HDZa i SDPa nekako uvijek ide na ruku HDZu, jelda?
Tocno. Previse su ulozili u Hilary, savrsena nasljednica Obamine nepostojece politike*, ali je tu Bernie pomutio plan.
Plan je bio da je Trump toliko los, da Hilary po inerciji mora pobijediti, bez izjasnjavanja ikakvog stava osim da ona nije Trump, dok je Bernie natjerao na izjasnjavanje o besplatnom zdravstvu i skolstvu.
*Nepostojeca politika - u kojoj se nastavlja americki imperijalisticki protekcionizam, ali se "boljitak" i "progres" reklamira iskljucivo neukidanjem Roe v. Wade. Ne mjenja se nista osim sto se "grcevito bore" za "neukidanje" necega sto stoji 47 godina.
Hahahahaha.
Ovo sam rekao kad je Bernie popusio na Super Tuesday, nek Biden pobijedi pa da drugi val korone, ili njegovi medicinksi slucajevi iz 90-ih dovrse posao, iako se kuha plan da se postavi neki progresivniji VP (zena) da se umiri AOC krilo stranke.
Ako nekoga smeta to sto mislim da bi ovakav scenarij gdje pojedinac umre, ali to donese boljitak, bio dobar, ja to racionaliziram ovako:
Radije bi da rikne on, nego neka postena baka, otac, majka dijete, koji si nisu mogli priustiti lijecenje. Jer Biden ima moc spasiti zivot, a to ne cini, a ta baka, otac, majka nemaju.
(Bidenov track record je katastrofalan i definitivno je medju najgorim Demokratima)
Tvoj stav dolazi iz nerazumijevanja suštine politike. U politici imaš mnoštvo različitih interesa i nije prirodno da samo jedna grupacija vlada. Idealno bi bilo da su sve stranke u jednoj velikoj koaliciji, ali to bi paraliziralo vlast, no to ne znači da je koaliranje, pa čak i sa suprotnim spektrom loše. HDZ godinama koalira s manjincima i to je u principu u redu. Na taj način i manjinski interesi budu u nekoj mjeri zadovoljeni. Politika je vječno pregovaranje i licitiranje. Ako živiš u zemlji u kojoj je 30% filofašističkih debila, moraš računati da ćeš raditi neke ustupke u tom smjeru, što je daleko bolje nego da su oni na vlasti i tebi ne rade nikakve ustupke.
U politiku se razočaraju oni koji imaju krivu predodžbu, kao što se i u znanost razočaraju oni koji imaju krivu predodžbi i očekivanja. Pa se sada ljute na znanstvenike što nisu još izmislili cjepivo ili riješili koronu na neki drugi način.
EDIT: predugo živim neposredno uz politiku da bi me netko mogao diskreditirati procjenom da sam razočaran jer ne razumijem suštinu. Ali, ako ti je tako lakše, samo naprijed
Prokleta kurva - daje svima osim tebi
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
znači ili sam razočaran jer ne razumijem suštinu ili sam razočaran jer sam naletio na prokletu kurvu koja meni nije dala
nije nit jedno nit drugo, predobro ih poznajem i to je sve, živim i radim uz politiku (ne od nje) gotovo cijeli život
svi, odnosno gotovo svi, su isti i gledaju isključivo vlastitu ili korist vlastite grupe, floskule radi kojih se odlučujete za jedne ili druge su samo to - floskule
ali dok vas vesele samo izvolte, jednima su bolji ovi, drugima oni, život ide dalje
Tvrditi nekome (replicirao si forumašu SilentHoror) da je neki dojam pristran ili ne je debilno jer naravno da su svi dojmovi pristrani kad to ide po definiciji riječi. I sad je tebi problem što je momak imao dojam da je Plenki rasturio i ti ga sprdaš da je pristran..
budimo realni, svi smo očekivali da će plenki sažvakati i ispljunuti beru, ali to nitko tko je iole nepristran nije vidio.. hoćeš reći da netko tko u istom postu baca hvalospjeve hasanu, kaže da je plenki razguzio beru i nastavi o cenzuri na bugu i leftardima, nije ni malo pristran? IMO nije ni vrijedno diskusije i trošenja tipkovnice..
ne pratim ni medije ni portale, pročitam povremeno ponešto što ljudi shareaju na fejsu, redditu ili tu, nebitno bili lijevo ili desno orijentirani i sam formiram svoje mišljenje.. puca mi ona stvar i za šprajca koji je često totalno isforsirani debos, kao i za puhovskog..
Realno, Bernardić je pokazao ograničenost kapaciteta. U sučeljavanje je ušao šablonski i nije iskoristio niti jednu gol šansu koje mu je Plenković non stop namještao. Jedino pozitivno kod Bernardića što smo vidjeli je da lako govori istinu a teško laže pa je na pitanje Tito ili Tuđman ko iz topa odgovorio Tito, a kad je lagao kako nisu makli s liste čovjeka za kojeg se doznalo da je homoseksualac zamuckivao je i na faci mu se vidjelo da laže. Plenković laže s pokeraškom facom. Da je situacija obrnuta i da je HDZ maknuo čovjeka zato jer je homoseksualac, Plenković bi na takvom pitanju zaradio bodove.
svi, odnosno gotovo svi, su isti i gledaju isključivo vlastitu ili korist vlastite grupe, floskule radi kojih se odlučujete za jedne ili druge su samo to - floskule
ali dok vas vesele samo izvolte, jednima su bolji ovi, drugima oni, život ide dalje
Znači Grmoja i Petir su isti kao i Glavašević i pokojni Gotovac?
Račanova Vlada je ista kao i Karamarkova? Ništa se ne mijenja ovisno o tome tko je na vlasti?
Meni se čini da si ti sebi fino racionalizirao stvari tako da si se riješio bilo kakve odgovornosti.
Račanova Vlada je ista kao i Karamarkova? Ništa se ne mijenja ovisno o tome tko je na vlasti?
Meni se čini da si ti sebi fino racionalizirao stvari tako da si se riješio bilo kakve odgovornosti.
pa mijenjaju se ljudi na čelu državnih firmi 
Što mislite koliko zastupnika može dobiti Pametno?
u splitu bi trebali sigurno imat mandat, oni očekuju 3+, a neke ankete im nedaju ni 1 
Ali, kao sto je vec navedeno nekoliko puta - ovo nije stvar jesi li fan Mariceve ili Lalovceve politike oporezivanja, niti smo stanovnici drzave u kojoj je politicka obrazovanost gradjana na tolikom nivou da radikalni populizam ne prolazi, a bome nismo ni visedesetljetna demokracija koja je vec dovoljno stabilna da su politicki ekscesi posljedica jakih globalnih katastrofa.
Imas dvije opcije:
1. Izjednacavati SDP i HDZ, ali jesu li oni isti?
- Osim Rijeke, ima li SDP ijednu utvrdu? HDZ redovito pobjedjuje u vecini od 11 izbornih jedinica, ali cak i to nije sustina problema.
Sustina problema, koju ti i mnogi ne uvidjate, jest da je proslo 25 godina, sto je dovoljno vremena da se sprega lokalne i drzavne politike dovoljno dobro gladi, miluje i uzgaja. Kazneni zakon poznaje termin "child grooming" gdje odrasla osoba manipulira djetetom kako bi dijete bilo podlozno radnjama. Istu metodu koristi i HDZ.
- Josipa Rimac ima 40 godina - od 18e godine odgajaju je bas oni kojima odgovara poslusno celjade koje ce biti lojalno koruptivna - pa se eto sad malo vise drznula - ali ako je ona stvorila 5 stanova, uhljebila familiju, postala drzavni tajnik, sredila 3 poticaja i vladala najvecom investicijom u zadnjih 10 godina - gdje je ta istost u SDPu?
- Josip Đakić je prislonio pištolj čovjeku na čelo. On ima 60 godina i saborski je zastupnik od 2003.
- Ivica Kirin je 2003. ima 23 godine.
- Tomislav Tolusic je imao 24 godine.
(EDIT - fulao godine, a bit je bila bas pokazati da su u vrijeme Sanaderove vlasti obojica bili balavi mulci - ali sa koruptivnim namjerama)
Jesu li Kirin i Tolusic samoinicijativno glupi koruptivni uhljebi ili je Đakić, u ulozi vrhunskog predatora našao baš njih da s njima osigura vlast u svojoj županiji? Gdje je tu istost SDPa primjerice u Dubrovacko-Neretvanskoj zupaniji?
Eto odi pokreni posao u Viroviticko Podravskoj zupaniji pa mi reci kako su Đakić i SDP isti?
Znas li uopce tko je u SDPu u Istri? Tko je SDPov "vrhovnik" u Dubrovniku? A kako to da znamo da su Stier i Kovac radikalna struja?
Je li Milanovic odgajao Kuscevica da postane Ministar uprave? A Tolusic je eto, sasma slucajno postao Ministar - djelijtelj poljoprivrednih poticaja.
Kako je to isto?
Vojko Obersnel vlada Rijekom 25 godina, nastavno na Linicevu vlast, no koliko na tebe utjece "odgoj" Obersenla - je li on postao ministar? Je li on, u maniri Rimac osigurao stan svima u siroj i blizoj obitelji? Je li se on kockao sa ljudskim pravima, kako bi udovoljio zabraniteljima pobacaja?
Je li Vojko Obersnel dobar politicar - nije. Rijeka bas i ne napreduje, moze daleko, daleko bolje.
No, zasto si naivan? Jer podlijezes toj istosti u kojoj iste principe primjenjujes samo na jednu stranu. Ako ja kazem da volim plavo, ali i sve boje, ti me prozivas licemjernim jer sam izabrao i ljubicastu, i poistovjecujes me sa onime tko lopovlukom brise boje i odgaja nove brisalice.
Bero je nekvalitetan, ali razlika je njega i Milanovica - sposbna razlika, brojke, matematika, teroija racunanja, ekonomije, industrije.
Tko je bio oponent Plenkovica? Radikalna struja koja je dovela Karamarka i njegovu zenu preko koje je MOL vec drugi puta utjecao na Hrvatsku Vlast. I koja je cak i mimo "lobiranja" uspijela zaraditi tesku optuznicu za ogromnu poreznu i financijsku prijevaru.
2. PRIHVATITI DA JE PROMJENA NUZNA KAKO ĐAKIĆ NE BI ODGAJAO NOVU GENERACIJU POSLUSNIH KORUPTIVNIH MLADIĆA I GRLENIH KRALJICA.
Lista radova u mojoj opcini tijekom 6 godina mandata nakon sto je pobijedila mladja progresivna lista:
1. Asfaltirane su sve ulice i postavljena nova rasvjeta i plocnici
2. Uredjena je luka u jednom mjestu, napravljena setnica, uredjene su sve plaze, selo ima lucicu sa atraktivnim mostom za pjesake, svi ugostitelji na rivi su dobili uredjene terase koje su sada u kulturnim granicama da ne smetaju setacima.
3. Lukobran
4. Apsolutno svaka kuca u opcini je ili dobila sve prikljucke ili ih dobiva u nekoliko slijedecih godina - radovi su u etapama radi turizma.
5. Rjesen je kolektor otpadnih voda, kao i biciklisticka staza koja prolazi pored
6. Preuzet je propali autokamp od koncesionara koji je tuzen zbog upropastavanja dobra i dugova, taj kamp je sada jedan od 3 u drzavi koji ima 5 zvjezdica
7. Uspjesno je tuzen je najveci otocki gospodarstvenik zbog desetljetne ilegalne eksploatacije kamenoloma (na cijem je kapitalu taj "poduzetnik" postao vlasnik dva hotela u drugim opcinama - sto bi bilo da se ranije reagiralo)
8. Rennovirani su opcinski trg i stara mjesna jezgra u jedno mjestu opcine
9. Osigurana su sredstva za renovaciju trga u drugom selu, kao i izgradnja kulturno-turistickog centra, a idejna rjesenja su dana na izglasavanje mjestanima kako bi se dobilo demokratsko rjesenje.
10. Potican je investitor koji je renovirao zapusteniji hotel, kamp i apartmansko naselje koje je prenamjenjeno u luksuzne vile i kamp sa 4*.
11. Uspjesno je tuzena drzava za lose upravljanje bivse policijske postaje, koja je uspjesno prenamjenjena u Drustveni centar sa programima za cjelodnevni besplatan boravak djece.
12. Rjeseva se pitanje Romske manjine.
13. Opcinska vlast je svim raspolozivim sredstvima stala iza mjestana koji su bili protiv izgradnje LNGa (ne ulazim u za/protiv, ali je bitno da je vlast stitila interese svojih sumjestanina)
14. Osigurana su sredstva za uredjenje rive u drugom mjestu.
15. Stopiran je projekt koji bi nekoliko desetaka tisuca kvadrata zelenih povrsina uz more prenamjenio u gradjevinsko, sada je to permanentna zelena povrsina sa zabranom ikakve gradnje.
16. Uspjesno je tuzen izvodjac radova koji je bivsoj vlasti, i u suradnji sa bivsom vlasti, prenaplatio nekoliko milijuna kuna radova na vrticu, pa je i zbog garancija izvodjac o svom trosku morao usavrsiti projekt i dovesti ga u stanje koje je bilo obecano ugovorom.
17. Uspjesna realizacija nekoliko EU projekata - primjerice onaj za WiFi na javnim povrsinama
18. Povecane stipendije
19. Izgradjuje se kanalizacijski sustav, pa nema straha od "sranja masovnog turizma" - vidi Projekt Srđ u Dubrovniku.
20. Sve to iako je propalo najvece poduzece u opcini - za sto kriva drzavna vlast - Sanader, Jezic i losa drzavna jamstva krivim investitorima
21. Sve to uz opcinski proracun od 30 milijuna kuna.
Znas kako shvatis da se dogodila promjena?
Nekidan sam bio na rostilju kod susjeda. Sjetio se kako nas je kao klince gledao kako ko majmuni skacemo sa hrdjavog mola, i da je sretan sto nitko nije probio glavu na te hrdjave siljke koji su virili iz mora. Sad se idem setati po novoj setnici, koja stoji uz tu novo-uredjenu plazu, gdje su dva uredjena kafica, i nema traga hrdjavih siljaka.
ne bi vjerovao, meni su svi isti
znaš, kao kad vidiš hrpu vojnika u paradi i svi ti izgledaju isto, jednako stupaju, jednako lupaju
onda se približiš, upoznaš ih i opet ti svi izgledaju isto
da, milka ima sise, marko nema, ratko je agresivan, mirko malo više nježan, ali u suštini su isti - ljudi su, takvi su i političari kod nas - svi isti, jer su - političari
jel se išta promijenilo od račana do karamarka, ne znam baš, iako mi je račan neizmjerno simpatičniji, nisam siguran da je suštinski bilo ikakve razlike u rezultatu jer, nažalost, takvi sustavi ne ovise i ne mijenjaju se promjenom jednog čovjeka
sdp funkcionira isto kao hdz, bez obzira tko im bio na čelu
interes partije je na prvom mjestu, za sve ostalo ne ostaje previše vremena jer su četverogodišnji ciklusi prekratki za išta drugo osim paničnog pokušaja ponovnog osvajanja vlasti
nitko od njih ne radi prvenstveno za narod, rade prvenstveno za sebe i svoje, jel im pritom u ustima domovima, imovina ili radnička prava, tako je svejedno kad im nit jedno od toga zapravo ne znači ništa, tosu floskule kojima se dodvoravaju onom ili ovom dijelu biračkog tijela
gluma, koju ekipa puši kao što poslovična kućanica puši suze rosalinde amadillo u nekoj španolskoj sapunici, pridavajući rosalindi karakteristike koje ova zapravo nema jer nije stvarna osoba
međutim, kućanica to negdje duboko u sebi zna, dok prosječni birač adezeja ili esdepeja po tom pitanju čak je i naivniji, da ne kažem gluplji, od poslovične kućanice koja slini nad španjoslkim ili turskim serijama
narod je za njih sitna stoka, gnjavaža kojoj se treba dodvoriti da bi bili ponovno izabrani, nešto što ih užasno uzrujava jer sebe same smatraju iznad ostalih, smatraju se elitom, skoro pa modernom verzijom plemstva i ovisnost o volji naroda im svima ide jednako na živce - to je njihov odnos prema narodu, narod je za njih nužno zlo, gnjavaža, dobrom dijelu njih narod se zapravo gadi, tim više što su duže u politici, a to je upravo kod hdz-a i sdpa- slučaj, predugo su u politici, predugo su gore i previše ukupno gledajući sliče jedni na druge, sliče im politike, sliče im programi, sliče im pokušaji lopovluka, sliče metode uhljebljivanja, sliče im unutarstranački izbori, sliče im nastupi, sliče ko jaje jajetu
čast izuzecima, to tih je izuzetaka toliko malo da kao izuzeci ne znače niti promil razlike u konačnom rezultatu
Znas kako shvatis da se dogodila promjena?
što bi sad trebao odgovoriti da bude jednako anegdotalno
npr., da ti napravim listu od jedno dvije stranice promjena koje je doživjela jedna općina poličnik u 20 godina neprekinute vlasti lika koji izgleda ovako (slika dolje)
ovo što si nabrojao je pičkin dim za ono što je on napravio u poličniku, a nije ni mlad nit progresivan
npr., da ti napravim listu od jedno dvije stranice promjena koje je doživjela jedna općina poličnik u 20 godina neprekinute vlasti lika koji izgleda ovako (slika dolje)
ovo što si nabrojao je pičkin dim za ono što je on napravio u poličniku, a nije ni mlad nit progresivan
Znaci na argument kako politicka promjena sa visegodisnje lose vlasti na posteniju i sposobniju moze uzrokovati univerzalno dobar boljitak svih gradjana - ti mi odgovaras primjerom visegodisnje dobre vlasti?
Pretpostavljam da njega istices zbog dobrog posla, jer nisam upoznat sa tom opcinom, iako sam ljetovao u Crnom.
Ovo ti je kao da ja na tvoje lamentiranje o istosti kriminalne elite kazem da je to anegdotalni dokaz jer eto u Monacu su svi bogati godinama.
(Pa da, jebote, ne kazem da treba mjenjati dobru vlast ako je visegodisnja i radi u korist svojih gradjana, vec da visegodisnja losa vlast privlaci takodjer koruptivne pojedince JER JE JEBENI CILJ OSTATI NA VLASTI I BIT DOBAR U SVOJU KORIST.)
Mozes sastaviti i listu od milijardu stranica dobrih primjera iz Danske, ali kakve to veze ima sa time da je Đakić postavio Kirina i Tolusica na pozicije radi osobne koristi i da ih se jedino moze smjeniti glasanjem ZA DRUGU OPCIJU NA IZBORIMA.
ne bi vjerovao, meni su svi isti
znaš, kao kad vidiš hrpu vojnika u paradi i svi ti izgledaju isto, jednako stupaju, jednako lupaju
Slika zadnjeg saziva Hrvatskog sabora (i predzadnjeg i onog prije...)
BOG TE JEBO KOJI POLITICKI I LJUDSKI IDOTIZAM, oprosti.
Pa jebote Sanader je optuzen za ratno profiterstvo i prakticki VELEIZDAJU drzave, prije 40 godina bi bio strijeljan?
A Karamarkova zena je osim sto je varala drzavu na porezima, bila promotor ISTE lobisticke skupine koja je i Sanadera podmitila da pocni veleizdaju.
Najbolje da se ubijemo jelda. Da pusimo kurac svaki dan i da se ubijemo, da eto kao mrtvi glasamo za HDZ.
A ovo za cikluse. Kako si jebeno naivan.
Kad ti banka da kredit za biznis imas godinu do dvije poceka. Kako jebena banka moze ocekivati da ces nakon 2 godine pocet vracat pare i bit profitabilan, a ti njima placipickasto dajes argument kako je 4 godine premalo.
Koje lizanje cizme.
nitko od njih ne radi prvenstveno za narod, rade prvenstveno za sebe i svoje, jel im pritom u ustima domovima, imovina ili radnička prava, tako je svejedno kad im nit jedno od toga zapravo ne znači ništa, tosu floskule kojima se dodvoravaju onom ili ovom dijelu biračkog tijela
A eto, moj mladji brat ima gdje biti cijeli dan pod strucnom brigom i vodstvom, moji susjedi mogu ici raditi u Rijeku jer im netko ima brinuti za djecu i nakon 15:00 sati, moji prijatelji rade u finim restoranima i pristojnim kaficima i kampu sa 5*, jer eto samo smo glasali za nekog drugog.
I kad povucem vodu nakon sranja ne moram brinuti jesam li ispumpao septicku. Moj je zivot bolji, a ti suzama isplakanim o istosti HDZ=SDP cisti cizme eliti.
(HINT - to i zele
)
međutim, kućanica to negdje duboko u sebi zna, dok prosječni birač adezeja ili esdepeja po tom pitanju čak je i naivniji, da ne kažem gluplji, od poslovične kućanice koja slini nad španjoslkim ili turskim serijama
Jebiga, moja Rosalinda i ja, kao ravnopravni cistac WC u kucanstvu ne moramo brinuti hoce li nam navala turista potjerati govna nazad u WC. Seremo i peremo WC u miru.
Ne znam, stoka u mom selu ima nekoliko umjetnickih galerija, dva Drustvena centra, obnovljenu skolu, romanticne setnice, prekrasne rive, vile sa bazenima, bespovratna govna, procistace za ta ista govna, djeca idu u nove vrtice, djeca imaju 37 razlicitih besplatnih radionica i edukacija, a ubrzo i nekoliko trgova za svoje manifestacije. Nismo kune dali Đakiću i eliti.
Djeca su i godinama prije Divjakice imala besplatne sate Talijanskog, Informatike i subvencije za glazbene skole, kao i besplatne treninge za rukomet, sah, gimnastiku i nogomet, veslanje i bocanje.
A kako moja nacelnica ima 37 godina, pitam se ovako glup - ne bi bi li bilo ljepse da mi je ona u Saboru, a ne Rimac, Kuscevic, Tolusic i Kirin?
Znaci na argument kako politicka promjena sa visegodisnje lose vlasti na posteniju i sposobniju moze uzrokovati univerzalno dobar boljitak svih gradjana - ti mi odgovaras primjerom visegodisnje dobre vlasti?
da, u čemu je problem
zašto moj primjer ne bi bio barem jednako dobar kao i tvoj, iako je potpuno suprotan
zapravo su oba primjera zakurac, jer to što je lončar napravio u poličniku ne znači da je hdz zato iole manje lopovska, uhljebnička i odurna stranka nego što bi bila bez njega
u globalu naravno, za stanovnike poličnika vjerujem da ima neke razlike, isto kao i za stanovnike tvoje općine, pa će jedni zagovarat mlade i progresivne, a drugi starije i dokazane, jedni hdz, drugi sdp ili koju već treću stranku koja se njima čini boljom
no, jel to općenito sdp čini boljim od hdz-a, po kojim mjerilima, koliko je to subjektivno i zašto bi nečija mjerila bila iznad tuđih
dapače, obzirom da se biračima adezeja često kvači epitet kockoglavih, odnosno glupastih, od ovih suprotnih bi čovjek očekivao da ih je teže prevarit, da su zahtjevniji i oprezniji, a ne da im je vječna izlika manjeg zla baš kao i onima na suprotnoj strani
netko je ovdje spomenuo i 10 ili 5 logora
jel uopće taj razmišlja o čemu govori?
jel bi birao jednog u odnosu na drugog jer je ovaj drugi ubio 10-ero djeca, a ovaj prvi 'samo' 5-ero?
o čemu pričamo zapravo, stupnjevanju 'istosti' kako bi nastavili opravdanja ove ili one strane s ovako morbidnim primjerima
ma dobro je ustvari, naravno da na koncu za nekog treba glasati
svatko neka bira tko mu se više sviđa, nema tu velike koristi od rasprave, osim rasprave same da se malo ispucamo
EDIT:
a što da ti kažem na sve ovo iznad kad se služiš anegdotama
jednako tako je dobro i stanovnicima poličnika, koji mogu zaključiti da je jedini pravi put birati starog i pouzdanog hadezeovca (čak su ga stavili i u sabor, dok eto tvoju načelnicu još nisu)
sad možemo ti na svoju stranu, netko na drugu nastaviti uvjeravati na osnovu tog primjera da su bolji ovi ili oni, podjednako u pravu i u krivu, ovisno od gledišta
ali vratimo se mi bandiću, izdanak je to 'poštene' stranke, biraju ga građani najvećeg grada u hrvatskoj, intelektualna elita je tu najjača, nema tu kozojeba i kockoglavih, pa opet mile jebe skoro milijun ljudi uzduž i poprijeko već desetljećima valjda, može li to biti neki primjer naše politike i pameti birača
jel možemo iz te anegdote, ili je zagreb prevelik da bi bio anegdota, izvući kakav poučak?
Ne razumijem kako su vam i jednom i drugom tvrdnje povezane.
Ne trolam, zaista mi nije jasno kako su vam tvrdnje povezane kada svake izbore može doć nova lista s obećanjima da će napravit nešto super i tako svake 4 godine, a eventualan sud možeš donosit nakon 8 godina, a nakon 8 koga više boli kurac kako je bilo pred 8 godina. Tko se od vas sjeća koja je vlast bila pred 2 mandata na lokalnoj razini i kakve je rezultate imala u odnosu na onu vlast pred 12 godina.. i tako unedogled.
Primjerice, SDP će bit u Rijeci na vlasti koliko i IDS u Istri. S čim da tu vlast uspoređujem kad je nemam s čim usporedit. Woohoo, HDZova vlast bi možda bila bolja, možda bi najbolji bio Živi zid, al nije da IDS biraju zato što su sposobni. Kao ni SDP u Rijeci, pa kako onda donijet ikakav sud??
Valjda se loša vlast pokaže lošom tek kad dođe neka nova bolja, jer dok je jedna te ista vlast na vlasti - pa ni nemaš je s čim usporedit.
Opcija A. Vlast A stalno pobjeđuje na izborima i očito je narodu dobro. Lista B uvijek gubi i listu A nemamo s čime usporediti jer nitko drugi ni nije bio na vlasti. Lista A mora bit odlična iako znamo da nije al eto.
Opvija B. Lista B pobjedi na izborima bivšu vlast A i obeća da će bit bolje. Nakon 4 godine, na izbore izlaze lista B i neka nova lista C koja opet obećaje promjenu na bolje jer iako je B bila bolja od A, C smatra da može još bolje od toga. Hoću reć, di je tu kraj, a di je početak. Dal je fer reć da je B vlast bila "loša" jer je potencijalno lošija od C (to neznamo i saznat ćemo nakon 4 godine) iako je bila bolja od A, što je lista B pred 4 godine i obećala, a i ispunila.
Što ćemo onda. Prisilno mjenjat vlast svake 4 godine jer naravno da će konkurencija nuditi nešto bolje i više, ili nikad ne mjenjat vlast pa reć kako je vlast očito super jer se nikad ne mijenja.
A uspoređivat općine na jadranu koje imaju parcele uz more kojima se cijena kreće pa čak i oko 700€/m2, gdje komunalije mogu biti i 200kn/m3, a koje će imat para pa da ništa ne rade, s nekom žnj općinom u Lici gdje su parcele po 10 lipa (dakle ne po kvadratu nego cijele parcele), gdje se SDSS bori provest struju za 10 baba na 8 km udaljenosti.. a ono, nije baš fer. Nije općina baš nimalo zaslužna za to što se nalazi uz obalu. Pa ti onda ta općina od 1000 stanovnika odlučuje koji će stranac i za koliko kupovat parcele prvi red do mora, tko će preko noći postat milioner, tko se smije kupat za besplatno, a tko mora platiti.. Ha ha, kad se sjetim da je Crikvenica lani naplaćivala autobusima šta voze ljude na kupanje i po 40.000kn sezonski za dozvole ulaska u grad.. Bas su super vlast, jer eto čuvaju svoje mjesto ljepim i urednim, to što si netko iz Gline nemože priuštiti drugačiji način kupanja - a bitno da je vlast Crikvenici super. Iskreno neznam tko je tamo na vlasti da me nebi optuživali da sam za ili protiv nekoga.
Ne razumijem kako su vam i jednom i drugom tvrdnje povezane.
Ne trolam, zaista mi nije jasno kako su vam tvrdnje povezane kada svake izbore može doć nova lista s obećanjima da će napravit nešto super i tako svake 4 godine, a eventualan sud možeš donosit nakon 8 godina, a nakon 8 koga više boli kurac kako je bilo pred 8 godina. Tko se od vas sjeća koja je vlast bila pred 2 mandata na lokalnoj razini i kakve je rezultate imala u odnosu na onu vlast pred 12 godina.. i tako unedogled.
Primjerice, SDP će bit u Rijeci na vlasti koliko i IDS u Istri. S čim da tu vlast uspoređujem kad je nemam s čim usporedit. Woohoo, HDZova vlast bi možda bila bolja, možda bi najbolji bio Živi zid, al nije da IDS biraju zato što su sposobni. Kao ni SDP u Rijeci, pa kako onda donijet ikakav sud??
Valjda se loša vlast pokaže lošom tek kad dođe neka nova bolja, jer dok je jedna te ista vlast na vlasti - pa ni nemaš je s čim usporedit.
Opcija A. Vlast A stalno pobjeđuje na izborima i očito je narodu dobro. Lista B uvijek gubi i listu A nemamo s čime usporediti jer nitko drugi ni nije bio na vlasti. Lista A mora bit odlična iako znamo da nije al eto.
Opvija B. Lista B pobjedi na izborima bivšu vlast A i obeća da će bit bolje. Nakon 4 godine, na izbore izlaze lista B i neka nova lista C koja opet obećaje promjenu na bolje jer iako je B bila bolja od A, C smatra da može još bolje od toga. Hoću reć, di je tu kraj, a di je početak. Dal je fer reć da je B vlast bila "loša" jer je potencijalno lošija od C (to neznamo i saznat ćemo nakon 4 godine) iako je bila bolja od A, što je lista B pred 4 godine i obećala, a i ispunila.
Što ćemo onda. Prisilno mjenjat vlast svake 4 godine jer naravno da će konkurencija nuditi nešto bolje i više, ili nikad ne mjenjat vlast pa reć kako je vlast očito super jer se nikad ne mijenja.
A uspoređivat općine na jadranu koje imaju parcele uz more kojima se cijena kreće pa čak i oko 700€/m2, gdje komunalije mogu biti i 200kn/m3, a koje će imat para pa da ništa ne rade, s nekom žnj općinom u Lici gdje su parcele po 10 lipa (dakle ne po kvadratu nego cijele parcele), gdje se SDSS bori provest struju za 10 baba na 8 km udaljenosti.. a ono, nije baš fer. Nije općina baš nimalo zaslužna za to što se nalazi uz obalu. Pa ti onda ta općina od 1000 stanovnika odlučuje koji će stranac i za koliko kupovat parcele prvi red do mora, tko će preko noći postat milioner, tko se smije kupat za besplatno, a tko mora platiti.. Ha ha, kad se sjetim da je Crikvenica lani naplaćivala autobusima šta voze ljude na kupanje i po 40.000kn sezonski za dozvole ulaska u grad.. Bas su super vlast, jer eto čuvaju svoje mjesto ljepim i urednim, to što si netko iz Gline nemože priuštiti drugačiji način kupanja - a bitno da je vlast Crikvenici super. Iskreno neznam tko je tamo na vlasti da me nebi optuživali da sam za ili protiv nekoga.
HDZ
Ako je meni SDP bliži (za koje btw nisam nikad glasao), tebi je ADZ u krvi.
Mislim da smo te već zajebavali zbog tog
.
Cijela HR nije kontala tko su MOSTOVCI i što su. Dobro možda ti jesi, ali vjeruj mi ostali nismo.
Petrov je na svako svjetonazorsko pitanje odgovarao sa retorikom na dosadašnju pljačku. Sami su se predstavljali kao skupina osoba sa različitim stavovima, sa fokusom na ekonomiju.
Skoro sam i glasao za njih.
HDZ
LOL
Moj post se odnosi dakle na lokalnu razinu.
Neki žnj gradonačelnik može u manjem gradiću bit 26 godina na vlasti i nikom niš. Na državnoj se razini to ipak mjenja i jasnije se može reć tko je bolji/lošiji. Možda to treba ograničiti na 2 mandata i zdravo. Čisto da se prolufta i da se dadne šansa mlađima (nekako je praksa pokazala da mlađi zaista budu bolji, možda više dolaze u medije pa imam krivi dojam al jbg..)
HDZ
LOL
Moj post se odnosi dakle na lokalnu razinu.
Neki žnj gradonačelnik može u manjem gradiću bit 26 godina na vlasti i nikom niš. Na državnoj se razini to ipak mjenja i jasnije se može reć tko je bolji/lošiji. Možda to treba ograničiti na 2 mandata i zdravo. Čisto da se prolufta i da se dadne šansa mlađima (nekako je praksa pokazala da mlađi zaista budu bolji, možda više dolaze u medije pa imam krivi dojam al jbg..)
samo ako mlađi ne znači Pernar 
Ako je meni SDP bliži (za koje btw nisam nikad glasao), tebi je ADZ u krvi.
možda i jest, koliko sam toga pisao o njima da su mi možda stvarno ušli pod kožu
ili jednostano previše očekujem od druge strane i njihovih birača
EDIT:
eh da, to sam zaboravio što se tiče mosta, ali daleko prije pregovora znalo se da ono njihovo nacionalno vijeće drže grozdovci i hrastovci, da im je savjetnik bio 'obiteljaš' relković, da je grmoja osnivač udruge koja propagira 'kršćanske vrijednosti', istraživanje komunističkih zločina i svu sličnu tematiku, da je bio u hrastu, za petrova se znalo u startu da je konzervativac, povezivalo ga se sa barba lukom (bebićem), tu je i ona priča o lovi koju mu je posudio svećenik za kuću, iz intervjua prije početka pregovora moglo se jasno vidjeti njegove stavove, ništa bolji nisu bili prgomet, grmoja i ostali, jasno se znalo da su desni
ajde što ti nisi znao, makar je čudno ukoliko si iole pratio politiku, ali da sdp nije znao s kim imaju posla i kakvi su stavovi jednog grmoje, petrova ili relkovića, e to mogu povjerovati samo francuske sobarice
Prijedlog izmjena izbornog i ustavnog zakona;
*nikakve Reboot i slične koalicije prije izbora.
*ako prelaziš u drugu stranku obavezno vraćaš mandat stranci s kojom si ušao u Sabor pa ti onda poslije izbora idi gdje hoćeš.
*podići izborni prag na 10%
*jedna osoba može biti maksimalno dva mandata u Saboru.
Mislim da ove četiri točkice trebaju biti prioritet budućoj vladi RH.
*nikakve Reboot i slične koalicije prije izbora.
A koje su onda opcije?
Jednopartijski sistem, ili postizborna dodvoravanja i korupcija kako bi se preuzela vlast?
Slicne scene vidis i danas, kako su postizborni pregovori najcesce tek ucjenjivanje direktorskim i ideoloskim pozicijama, samo sto bi to bilo jos vise izrazeno kad se barem dio stranaka ne dogovori prije izbora.
Ovo bi zahtijevalo promjenu ili ukidanje sustava preferencijalnih glasova, o ovome se moze raspravljati jer mi se cini da i stranka i pojedinac imaju benefit nestranackih osoba na listi.
No, da, sam cin prelaska je veoma mutan i tesko je dokazati da se radi o cistoj korupciji.
Ovo bi dugorocno obeshrabrilo i demotiviralo manje pokrete da se ukljucuju u vlast - jer politika moze biti i ciljani projekt (reforma skolstva npr.). Jedan moguci, crniji scenarij je da bi se tim putem jacali partijski sistemi koji vode u dvostranacje - koje ima mnogo negativnih posljedica - vidljivo u USA i UK.
Ovo nije losa ideja, ja bih ovo primjenio i na lokalnoj razini, samo sto smatram da prije treba promjeniti stav pucanstva da je politika najbolje sredstvo bogacenja i ostajanja na poziciji moci.
super, nije sdp-hdz kompaniji dovoljno naklonjen izborni sustav pa im treba još malo pomoći 
prvo točka je ok, no što dobivaš s drugima?
umjesto da se potiče individualizam, da još više mandata bude dobiveno preferencijalno, ti bi ugušio i ono malo vanpartijskog razmišljanja prisilnim vraćanjem mandata čim netko počne razmišljat svojom glavom
podizanjem izbornog praga dobivaš što? sustav koji opet paše sdp-hdz kompaniji + eventualnim populistima koji se mijenjaju za svake izbore, bio to most, živi zid, škoro ili neko četvrto govno, a svi ostali stop
i čemu ovo oganičavanje mandata na dva puta? opet u korist sdp-hdz bagre koja ima dovoljno članstva da može rotirati i stvoriti sustav koji baš njima paše, dok bi male stranke s kvalitetnim ljudima na taj način izbacio iz igre
zašto umjesto ograničavanja mandata ne bi ostavio mogućnost da se ljudi biraju direktno, pa ako je kvalitetan biti će biran i raditi u saboru ako treba i doživotno, nije to funkcija poput predsjedičke pa da jedna takva osoba na doživotnoj dugoročnoj funkciji znači pretvaranje države u diktaturu, poput onoga što je ovih dana napravio ruski car
stvarno ne vidim ništa pozitivno u tvojem prijedlogu osim zabrane predizbornih koalicija
Nisam imao pojma da su izbori u nedelju, moram poslat mail lokalnom HDZu ako mi osiguraju taxi do ambasade i nazad imaju moj siguran glas.