- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Drugi problem, pod uvjetom da je netko stvarno radio stvarni posao, a ne zabušavao na izmišljenom radnom mjestu, zapravo nešto između - u početku je možda posao radio neadekvatno i sporo, ali i bez diplome je od kolega mogao naučiti kako se stvari rade, pa kasnije posao raditi korektno. To bi značilo da je preko pleća svojih kolega, ali i poreznih obveznika došao do edukacije kojom je poslije korektno radio posao. Međutim, to ne znači da je službena edukacija nepotrebna.
Što se tiče pravne osnove za oduzimanje zarade, već sama činjenica da je radni odnos zasnovan na prevari bi trebao biti dovoljan razlog za oduzimanje zarade i proglašenje iste protupravnom, međutim, izričita odredba u zakonu bi riješila sve sumnje i proizvoljna tumačenja.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
Drugi problem, pod uvjetom da je netko stvarno radio stvarni posao, a ne zabušavao na izmišljenom radnom mjestu, zapravo nešto između - u početku je možda posao radio neadekvatno i sporo, ali i bez diplome je od kolega mogao naučiti kako se stvari rade, pa kasnije posao raditi korektno. To bi značilo da je preko pleća svojih kolega, ali i poreznih obveznika došao do edukacije kojom je poslije korektno radio posao. Međutim, to ne znači da je službena edukacija nepotrebna.
Što se tiče pravne osnove za oduzimanje zarade, već sama činjenica da je radni odnos zasnovan na prevari bi trebao biti dovoljan razlog za oduzimanje zarade i proglašenje iste protupravnom, međutim, izričita odredba u zakonu bi riješila sve sumnje i proizvoljna tumačenja.
To zasnivanje je davno u zastari, sad je teško ozbiljno išta pokretati.
A ako je nekome smetao - trebalo je reagirati odmah. Meni se više čini da su to standardna državna "VSS" radna mjesta.
Postoje dva problema:
Prvi je - je li posao odradio ili nije? Ako je, ne može se samo tako uzeti zarada.
Drugi je - je li taj posao odradio kako spada ili ne? Ako nije (jer nema znanje), trebao ga je netko davno otpustiti. Ako pak je, za to radno mjesto ne trebaju nikakve diplome i slične stvari - promijeniti zahtjeve za to radno mjesto.
Ja sam samo iznio primjer iz realnosti i znam dobro u čemu su problemi pravne naravi, ne mogu u detalje jer bi bilo previše pisanja.
U duhu prave i iskrene borbe protiv tih stvari, ako ćemo realno tu ne postoje dva problema, nego samo jedan a to je da kod svih oblika nezakonitosti treba oduzimati zaradu koja je proistekla na taj način, bez bilo kakvog uvažavanja i obzira. Samo tako će se poslati poruka da se prevare, korupcija itd. - NE ISPLATE. U konkretnom slučaju se njemu isplate jer nije ništa izgubio, čak i da je ranije uhvaćen nebi ništa puno bio kaženjen jer su kazne mizerne - uvjetne osude.
Dakle u konkretnom slučaju imaš koristi dok te ne uhvate (mito korupcija, svjedodžba, mito korupcija zaposljenje+plate, mirovinski i ostala prava), no kada te uhvate džaba si se trudio, dakle povrat svih uplaćenih sredstava, svih mirovinskih uplata, brisanje radnog staža + noga u dupe i krivična sankcija.
Samo tako i nikako drugačije se može donekle boriti i poslati poruka o nultoj stopi tolerancije prema tim stvarima. Sve ostalo je šminka i uljepšavanje sranja.
I Old Iggy
Nisam bio dovoljno jasan.
Htio sam naglasiti dvije stvari:
1. Da se na u Hrvatskoj na partijskoj sinekuri moze, za lokalne prilike, zaraditi ogroman novac jer je trziste slabo i nema jakog kapitala koji bi preduhitrio lokalne mocnike - kad se gleda situacija u USA - najbogatiji politicari su ili bivsi top manageri iz kompanija ili su lobisti za te kompanije - ali pricamo o najjacim kompanijama na svijetu. Samim time rijetko ce se dogidti da lokalni politicki mocnik drzi pola ekonomije grada pod svojom kontrolom, vec to radi za neku veliku kompaniju.
2. Sto se oduzimanja zarade tice, da, trebao sam naglasiti da bi se to trebalo poduzeti od trenutka kada se dokaze da je pocinjeno kazneno djelo, jer od tog trenutka direktno cinis stetu poslodavcu.
Zakonski je to cak i lakse - jer politicki posao nije posao za kapital, vec je to naknada, pa ako u nekim zemljama postoji zakonska odredba kojom se moze nekome oduzeti pravo na obavljanje javne duznosti do kraja zivota, mislim da se moze i regulirati vracanje zarade. Dapace, to se vec radi u dva konkretna slucaja:
- Ako se utvrdi da si lazirao dokumente za npr. invalidninu - vratiti se mora cijeli iznos.
- Stipendijski ugovori - ukoliko student ne polozi godinu, vraca cijeli iznos dobiven do tada, neovisno koliko je godina fakulteta polozeno.
Znaci zakonski se moze regulirati, jer bi trebalo naplatiti i nadoknadu stete, jer se u principu ne razlikuje od recimo ako namjerno unistis imovinu firme - iako postoji osiguranje, firma moze sudski traziti nadoknadu stete.
Treba uzeti u obzir da u slucaju imovinske korupcije (ne politicke), kakva je slucaj Sanader van je logike da se drzava namiri samo iznosom mita - jer on nije morao biti novcani (slucaj BMW ili nekakva pozicija) a i nezanatan, pa se time ne nadoknadjuje stvarna i potencijalna steta. Javni posao nije kompetitivni i samim time se mora naglasiti da se radi o poslu u dobroj vjeri, pa je samim time i zarada garantirana. Jos bitnije je da ta zarada nije stecena, vec je prikupljena pa bi samim time i odgovornosti trebalo biti zakonski mjerljivo vece.
A ako je nekome smetao - trebalo je reagirati odmah. Meni se više čini da su to standardna državna "VSS" radna mjesta.
S obzirom da su propisane relativno mlake sankcije one i vrlo brzo zastare i radi se o SSS (spominjao sam svjedodžba), još da dodam da se radi političkim potrčkom i štićeniku. Krivotvorena svjedodžba SSS odnosno njezin smjer i radno mjesto u javnoj službi za pružanje usluga poprilično velikom broju građana nemaju nikakvih dodirnih tačaka čak ni u teoriji, ali eto čisto da ispuni opći uslov zapošljenja a to je SSS. 
S obzirom da su propisane relativno mlake sankcije one i vrlo brzo zastare i radi se o SSS (spominjao sam svjedodžba), još da dodam da se radi političkim potrčkom i štićeniku. Krivotvorena svjedodžba SSS odnosno njezin smjer i radno mjesto u javnoj službi za pružanje usluga poprilično velikom broju građana nemaju nikakvih dodirnih tačaka čak ni u teoriji, ali eto čisto da ispuni opći uslov zapošljenja a to je SSS. 
Što biješe s onim rođama iz holdniga ? CCA 300+ lažiranih ?
Što biješe s onim rođama iz holdniga ? CCA 300+ lažiranih ?
Čije rođe, čiji holding? 
Tvoj nije, pa ne brini. Imaš ti novu većinu u KS pa se tim zabavi.
U normalnim državama se zna tko je morao reagirati, pa ako slučaj zbog nereagiranja te osobe ode u zastaru, ta osoba odgovara zbog nesavjesnog obavljanja posla, odnosno, javne funkcije.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
Tvoj nije, pa ne brini. Imaš ti novu većinu u KS pa se tim zabavi.
To su tvoje rođe, pa ti odgovori čovjeku.... 
U normalnim državama se zna tko je morao reagirati, pa ako slučaj zbog nereagiranja te osobe ode u zastaru, ta osoba odgovara zbog nesavjesnog obavljanja posla, odnosno, javne funkcije.
Eh, u normalnim državama... Možeš misliti kolika bi se pomama i frka digli oko radnog mjesta u našoj državnoj upravi kojem je po opisu i SSS dovoljan...
Uf, surfam najdražim forumom i vidjeh ovu temu.
Vraćam se da vidim kada je otključana, a ono prije tri dana. Meni je drago zbog toga.
Mislim da treba ovakva jedna tema, jer bolje ona, pa se zaključa kada ekipa pretjera, a ne da se više stvari raspravlja po više tema.
A, u jednoj temi je i lakše pratiti prekršitelje forumskih pravila.
Well, nego, mimo ovih akutalnih političkih događanja, te dobre evropske jeseni Dinama, meni bi zanimalo što forumska raja misli o cijenam nekretina u HR. Dal' će padati, ostati iste, ...?
A, cijena rente, dal' če padati, rasti,...Kako će ta famozna nova kriza utjecati na trište nekretnina?

Evo maloprije čitam ovo. Pa mislim, katastrofa... Škole stvaraju nesposobnjakoviće. Čitanje sa analognog sata im je stresno.
Pretjerano ugađanje i pogodovanje će u konačnici uzeti danak.
Što je slijedeće, ispravljanje svih knjiga u kojima se spominje "u smjeru kazaljki na satu" ? :)
Evo maloprije čitam ovo. Pa mislim, katastrofa...Škole stvaraju nesposobnjakoviće. Čitanje sa analognog sata im je stresno.
Pretjerano ugađanje i pogodovanje će u konačnici uzeti danak.
Tendencija ugađanja djeci će uzeti danak. Već uzima. No, mislim da je pogrešno školu kriviti za to. To ugađanje kreće od doma, a na školu se svakodnevno vrši ogroman pritisak i upravo je zbog toga sve teže biti učitelj, ma što god tko mislio o tome.
Iako godinama slušam komentare pojedinih roditelja da zašto ih u današnje vrijeme uopće gnjavimo time,
SVI učenici u 2. razredu osnovne škole nauče čitati vrijeme na analognom satu.
Problem je u tome što nakon 2. osnovne ti isti klinci naučeno znanje nemaju gdje primijeniti u stvarnom svijetu. Ima li smisla i za to kriviti školu? Da, dogodi se da klinac na maturi ne zna koliko još vremena ima do kraja pisanja eseja (primjer iz Hrvatske), usprkos nastavnom planu i analognim satovima u hrvatskim učionicama.
No, ponavljam, moramo li baš za sve okriviti školu?
A možemo o ovoj temi i ovako:
Učiteljica sam samo zbog slave i para. ;)
Primjena znanja je ključna jer zbog čega učimo ako (to, što god bilo) nešto nemamo gdje primjeniti? A očitavanje vremena sa analognog sata je osnova i vrlo je korisno. Ono, ako znaš brojke, pa valjda bi bio red i da naučiš čitati vrijeme. I ne vidim razlog izbacivanja takvog sata. Škole bi trebale imati takav sat u svakoj učionici, pa eto neka učenici primjenjuju stečeno znanje.
Odgoj kod kuće je vrlo bitan, ali nipošto ne i presudan. Karakter je iznimno bitan, kao i okolina u kojoj se osoba nalazi. Ne krivi se škola za sve. Mora da ste nastavnica.
EDIT: Učiteljica. Sada vidim u "potpisu".
Dal' je istina da klinici, sve teže i teže prihvaćaju matematiku. Drugim riječim, da im je sve teža i teža.
??
Okay, znam za rezu državne mature, ali se opet to pitam....Zašto se spuštaju kriteriji?
Posto ne mogu koristit MUP-ovu aplikaciju za prijavu pizdarija, jel ima jos koji bezbolan nacin za prijavu?
https://www.facebook.com/Purger86/videos/468402397408261/
Chat u kojem se debili/akteri sa videa javljaju je jos dragocjeniji.
Posto ne mogu koristit MUP-ovu aplikaciju za prijavu pizdarija, jel ima jos koji bezbolan nacin za prijavu?
https://www.facebook.com/Purger86/videos/468402397408261/
Chat u kojem se debili/akteri sa videa javljaju je jos dragocjeniji.
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA jebem ti
napravio pizdariju,pao sjebo se i jos dobio nogom ekipa stoji i gleda. Idemo dalje.
Na trgu je bilo puno vise pizdarija,dobro da se nije snimalo.
I eto, opet je kriv.
A sad lekcija iz dosljednosti:
Hoce li Sanaderu nositi kolace?
Mene zanima zasto to jos nijedan novinar nije pitao Kolindu? Koja je po njoj granica "presumpcije nevinosti" i izuzimanja i distanciranja od dosadasnjeg politickog partnera i sefa koji je eto do danasnjeg dana bio u istom statusu pred sudom i tehnicki je bio nevin?
Ta granica je sasvim proizvoljna, ovisi samo o njenoj izjavi.
Eto i Slokovic vec godinama pise zalbe da su Sanaderu oduzeta neka prava, da je to politicki proces, pa zasto ne vjeruje Sanaderu ako vec vjeruje gospodinu Bandicu?
Kako zna da se mora distancirati od Sanadera, a gospodin Bandic je nevin dok se ne pokaze suprotno - i treba mu pokazivati lojalnost?
Znaci gospodjo Kitarovic vi ste politicki oportunist?
I to je amaterizam naseg novinarstva - jebala vas ploca u Vukovaru - ovo su osnovna pitanja.
Sto mene ne zaposle na "suceljavanju", trajalo bi 10 minuta i nitko ne bi bio izabran. Hvala.
napravio pizdariju,pao sjebo se i jos dobio nogom ekipa stoji i gleda. Idemo dalje.
Sjecam se kad je ekipa HDZ-ove mladezi postavila onu bombu na trgu, jer sam zaspao na posao pa sam isao kasnijim busem i taman sam prolazio kad je vec bio ocevid.
I to je isto bilo javno, pa smo svi presli preko toga.
Eto, dosada i obijest od lagodnog zivota - a moglo je vrlo lako biti akt domaceg terorizma - jebiga i sam bih to tako okarakterizirao.
@nixass
Ah, remećenje javnog reda i mira, će mu ovi danas(sudstvo) dati.
Huligan najobičniji...zamisli nemilu situaciju, srušiš maskotu, zdrobiš nečije dijete, to dijete nešto slomi, zbog nečije obijesti...
Nitko se više ne boji zakona i represivnog aparata, dobro što mala djeca ne gađaju policiju kamenjem,...
Za silovanje kod nas te puste iz zatvora, a da to napraviš u nekoj uređenoj zemlji, recimo Francuskoj, samo pokušaj fasovati ćeš barem deset godina robije. I to ne ovi zatvori koji više vuku na hotele, a manje na popravne ustanove...
Eh, da si dobio malo gumenih bombona tu noć uz drakonsku novčanu kaznu i odštetu što bi morao platiti, ne bi se više netko baš tako usudio iz obijesti ovo raditi.
Možda će u nekoj drugoj prilici naići na malo žešći kaznu od ove što ga je imala snaći.
Tako je bilo prije par godina jedan od mnogih slučajeva na zagrebačkom Ribnjaku, gdje je netko isto tako ima porive da se dokazuje, al' to nije baš prošlo kao ovo.
Sjecam se kad je ekipa HDZ-ove mladezi postavila onu bombu na trgu, jer sam zaspao na posao pa sam isao kasnijim busem i taman sam prolazio kad je vec bio ocevid.
I to je isto bilo javno, pa smo svi presli preko toga.
https://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika/petorica-bombasa-s-trga-su-iz-vodica-jedan-je-clan-mladezi-hdz-a-i-brat-vatrogasca-poginulog-na-kornatima---272146.html
Eto, dosada i obijest od lagodnog zivota - a moglo je vrlo lako biti akt domaceg terorizma - jebiga i sam bih to tako okarakterizirao.
U jbt zaboravih na to. Ocito policija nije odradila svoj dio posla.
Pkwzf a u drugoj temi pricas drugacije...
@Kolacic
Čovjek je imao vjerojatno neki prometni prekršaj. Ekipa sa foruma je stala već da sapuna dasku, digla kuku i motiku na njega, ono baš se išla guštati na tuđu nevolju.
Taj forumaš će odgovarati za to što je učinio, ali ne možeš to uspoređivati sa tipom kaj napada sa leđa, čovjeka koji radi svoj posao da bi zaradio koju paru, a ovaj ga onako "muški" sa leđa ruši.
Greške u prometu su iz nehaja, a ovo je smišljeno iživljavanje.
To ti druže nisu baš iste stvari.
A, i ovaj forumaš sa druge teme se već pokajao, te je u brizi.
A, ovaj huligan se uz svo svoje ponašanje, još naveliko preserava.
Nisu iste situacije.
Well, nego, mimo ovih akutalnih političkih događanja, te dobre evropske jeseni Dinama, meni bi zanimalo što forumska raja misli o cijenam nekretina u HR. Dal' će padati, ostati iste, ...?
A, cijena rente, dal' če padati, rasti,...Kako će ta famozna nova kriza utjecati na trište nekretnina?

Hrvatska je jako širok pojam kada govoriš o cijenama nekretnina. Padati neće u centrima gradova koji imaju prirast stanovništva ili se nalaze uz obalu, niti će padati u interesantnim turističkim mjestima. Padati će u mjestima gdje i sada padaju cijene, odakle se ljudi iseljavaju i na mjestima gdje je postoji velika mogućnost prevelike konkurencije na tržištu.
Cijena rente neće nikad padati jer tamo gdje se stanovi rentaju uvijek ima više potražnje od ponude (turistička renta će pak sigurno padati neovisno o krizi, ponuda je naprosto prevelika i razlike u kvaliteti ponude postaju sve očitije).
U ovih punih 7 godina koliko se bavim prodajom nekretnina, mogu reći da postoje određene smjernice koje svatko može pratiti i na temelju toga donositi odluke vezane za kupnju nekretnine.
Samo ukratko:
Ako se kupuje na kredit, u cijenu stana treba uračunati i kamate na kredit. Često ljudi misle da je stan 2000€/m2 isti ako se kupuje kešom ili kreditom, što na ciframa iznad 100.000€ čini ogromnu razliku. Uzmimo stan od 50m2 po 2000€/m2.
Primjer - ZABA, stan od 100.000€ na kredit ukupno dođe 147.000€ na 25 godina (bez vlastite gotovine). Stan košta 2940€/m2.
Primjer, PBZ na 10 godina, isplatite 122.000€. Stan košta 2440€/m2.
Jako je malo lokacija u Hrvatskoj u kojima vrijednost takovog stana može pratiti iznos kamata. Drugim riječima, ako vam nekretnina nije biznis, na stanu gubite ako niste na top lokaciji.
Prodavatelji su shvatili da slike prodaju pa ćete sve češće naići na super novouređene stanove sa masnim cijenama. Sve te gluposti probajte ignorirati i neka vam na umu bude samo lokacija. Ploćice i zidove, sve možete promjeniti ali lokaciju ne. Bolje kupiti "lošiji" i prljaviji stan na dobroj lokaciji nego super stan na lošijoj lokaciji. Ti prljavi stanovi su često i jeftiniji, ako ima sve papire tako ćete najbolje proć.
Kada kupujete, nemojte kupovati na lokacijama na kojima vidite još 100 novih gradilišta u bližoj okolici. Svaka nova zgrada u budućnosti vam je potencijalna konkurencija u možebitnoj prodaji.
Da živim i radim u Zagrebu, vjerojatno bi sa 100.000€ kupio prvu kuću sa većim zemljištem koja je na 20 minuta autom od centra u nekom sređenijem mjestu. Nebi kupio stan, njih će biti previše za 10-20 godina. Kuće se manje grade i zemljišta više dobivaju na cijeni od stanova (dijeli se sa više kvadrata pa 10€ zarade po kvadratu igra veliku ulogu kod parcela). Stanovi sada koštaju previše i manje je prostora za rast cijena. Situacija u nas se ipak sređuje i za očekivati je da ćemo pratiti zapadne trendove u kojima svi bogatiji žive na periferijama gradova i rijetko u centru. No, kratkoročno, kuće su veći rizik, stan se brže proda ako se mora hitno prodati.
Što se krize tiče, a i u krizi se trguje, uvijek netko ima novaca. Ovo do 100.000 eura malo pada u smislu cijene, najviše padaju cijene nekretnina koje su sada preko 150.000€. Sada su puno manje kamate, iz iskustva mogu reći da su kupci oprezniji (a i investitori), papiri sređeniji, ipak je sada dosta to sređenije nego prije 10 godina. Mi previše ovisimo o okolini, ako kriza svima bude duga i teška, bit će i nama, ako se ostali brzo oporave, i mi ćemo se ovaj put brže oporaviti. Nema više gradnje na rizičan kredit pa investitori neće tako lako pokleknuti kao kod prošle krize i Hypoovih kredita svakom tko misli da može. Jako malo imam slučajeva skidanja kredita prodavatelja (1 ili 2 na 2 godine) i to su iznosi do 20% vrijednosti nekretnine.
Greške u prometu su iz nehaja, a ovo je smišljeno iživljavanje.
To ti druže nisu baš iste stvari.
A, i ovaj forumaš sa druge teme se već pokajao, te je u brizi.
On je u brizi kako da se izvuče iz sranja koje je napravio, ili kako da izbjegne posljedice svojeg nedjela. Bilo kakvo opravdavanje i izvlačenje od posljedica upravo i dovodi do toga da se neki u autima osjećaju kao da sve mogu i sve znaju, pa eto, iz nehaja slučajno pokupiš dva, tri pješaka. Ili u zavoju izletiš i zabiješ se nekome u dnevni boravak, eto iz nehaja kako si rekao. Slučajno. Što bi čovjeku sudili ili davali bodove za to, pa već se sto puta vozio pijan ili preko ograničenja i niko nije stradao, što ćemo mu onda sudit za taj jedan put kad se dogodilo. Beezveze totalno.
"Padati neće u centrima gradova koji imaju prirast stanovništva"
Koji su to? Koliki je taj prirast točno u njima baš me zanima?
Evo u Kini su malo gledali black mirror