Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.279.846
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran
Re: Što se događa s našim društvom?

@rambox

Ma, O.K., frende. Samo sam htio napisati da je YU bila bolja od RH, ne samo po zdravstvu, javnoj stanogradnji, te školstvu(i drugim stvarima), nego i po kinematografiji, te drugim aspektima kulture.

Znači, zaključno YU-kinematografija je bila jača, nego današnja HR-slikopis.

Panzerkampfwagen.Dinamo Zagreb.Matija.Leaving or dead, always ahead...
11 godina
neaktivan

Možeš li pročitati jednu rečenicu sa razumijevanjem? Nisam pisao traktat kao ti. Ključna riječ je "većina".

Filmove koje si naveo  potpisujem, osim Neretve i Ryana ali si zaboravio (ili nisi gledao) Lisice i možda najbolji dramski film hrvatske i YU filmografije Rondo.

Festivali osim Venecije i donekle Cannesa funkcioniraju po sistemu "ti meni ja tebi". Pula je nešto značila do sredine 80 tih.

Ovdje je tema kinematografija, čini mi se, a ne kazalište, koncerti i balet, a domaće muzičke festivale nisam nikada pratio pa mi je to irelevantno.

Zašto je hrvatska kinematografija bila slabija od npr. srpske u YU? Za to ima praktičan razlog, U Srbiji je bilo moguće snimati filmove u privatnoj produkciji dok je u hrvatskoj to bilo zabranjeno. To je tamo dovelo do puno veće produkcije i posredno poneke kvalitete dok kod nas progurati film bilo je isto kao da pokušaš samostalno sa scenarijem kod MGM-a.

Što se tiče Neretve i najpopularnijeg filma u Kini, ne znam baš, bio sam poslovno u Moskvi 94 godine, kolega me odveo u restoran s kockarnicom, sve puno Kineza, Čečena i Mongola. Odjedamput puste neku glazbu, svi Kinezi skaču na noge i pjevaju, meni se učini nekako poznato, kolega se smije i kaže gledaj kako razvaljuju Valter brani Sarajevo :)

DartMarkus: Pelenu na usta!!

14 godina

Ako nam Srbi zaista nisu dali da imamo privatnu produkciju, svaka im čast.

Zapravo, prvog Srbina kojeg sretnem ima piće. Mislim ako su nas htjeli sjebat s time, učinili su nam *ebačku uslugu.

Uskratili su nas za SF komedije i parodije Jakova Sedlara, te opusa neizostavne obitelji Vrdoljak.

Hvala SRBI !!!

Na stranu zajebancija, mi i film je nešto nespojivo. Prvo, Srbi imaju filmsku akademiju, dok se kod nas kazališni glumci trpaju gdje treba i gdje ne treba. Drugo, jebeno smo preukočeni za film, dok Srbi to rade više spontano.

Treće, uopće ne koristimo žargon, a bogami i humor nam je koma (čast Smojinim izuzecima). Četvrto, što smo ono rekli, industralizacija, informatizacija ??? Peto - Sačuvaj me Bože, Srpskog ponosa i Hrvatske kulture. M.K.

Treba hvalit svoje, ali treba bit i realan.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.9.2017 22:44 (DarthMarkus).
16 godina
maximilian kaže...

Zašto je hrvatska kinematografija bila slabija od npr. srpske u YU? Za to ima praktičan razlog, U Srbiji je bilo moguće snimati filmove u privatnoj produkciji dok je u hrvatskoj to bilo zabranjeno. To je tamo dovelo do puno veće produkcije i posredno poneke kvalitete dok kod nas progurati film bilo je isto kao da pokušaš samostalno sa scenarijem kod MGM-a.

Čak i da je točno ovo što si napisao velika većina uspješnih filmova je producirana od strane velikih producentskih kuća. Privatno je Joško Marušić mogao nacrtati kakav kratki crtani film ili da Petar Lalović (u Srbiji) snimi Svet koji nestaje. Privatna produkcija je u jugoslovenskoj kinematografiji bila beznačajna. Osim velikih producentskih kuća postojali su veliki režiseri poput Lordana Zafranovića, Hajrudina Krvavca, Ademira Kenovića, Slobodan Šijan, Živko Nikolić, Emir Kusturica.....i mnogi drugi da ih sada ne navodim jer bi ovaj post postao prilično veliki. Pored režisera postojali su genijalni scenaristi poput Dušana Kovačevića, Abdulaha Sidrana.....glumce je bespredmetno i nabrajati. 

11 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...
maximilian kaže...

Čak i da je točno ovo što si napisao velika većina uspješnih filmova je producirana od strane velikih producentskih kuća. Privatno je Joško Marušić mogao nacrtati kakav kratki crtani film ili da Petar Lalović (u Srbiji) snimi Svet koji nestaje. Privatna produkcija je u jugoslovenskoj kinematografiji bila beznačajna. Osim velikih producentskih kuća postojali su veliki režiseri poput Lordana Zafranovića, Hajrudina Krvavca, Ademira Kenovića, Slobodan Šijan, Živko Nikolić, Emir Kusturica.....i mnogi drugi da ih sada ne navodim jer bi ovaj post postao prilično veliki. Pored režisera postojali su genijalni scenaristi poput Dušana Kovačevića, Abdulaha Sidrana.....glumce je bespredmetno i nabrajati. 

Najbolji film općenito kojem nemaš što dodat i oduzet, Šijanov "Ko to tamo peva" sniman je privatnom produkcijom s mizernim budžetom. Jedva su skupili novac za najam kamere od Avala filma, a i nju su im oduzeli na pola snimanja i dali neki šrot što se i vidi u drugoj polovici filma (očajna fotografija) jer je sniman u vremenskom kontinuitetu. Nisu imali para ni za rasvjetu pa je sve odrađeno u prirodnom svjetlu. Tu je bio "problem" Pavle Vujsić jer je on uvijek tražio honorar unaprijed. Takvih filmova imaš masu, ne da mi se nabrajati

Nemoj miješati distribuciju sa produkcijom. U Srbiji su mogli snimati filmove privatnici ali ne i distribuirati, to je bio nekakav cenzorski filter, trebao si sklopiti ugovor sa npr. Avala filmom, RTB ili sl. da bi film išao u kina. To te buni vjerojatno jer se pojavljuje na odjavnoj roli.

Lordan Zafranović po kvaliteti nikako ne ide u isti autobus s ovima koje si naveo bez obzira na Prašku školu.

Rasprava filmski, kazališni ili univerzalni glumci traži jako puno prostora, a to i nije tema.

Zakon o kulturi u Hrvatskoj je bio takav i to je to, kao npr. zakon o zdravstvu u Srbiji prema kojem liječnici i zubari nisu mogli imati privatnu praksu nego jedino rintati u domovima zdravlja za kikiriki, a naši zubari privatnici mlatiti lovu.

10 godina
neaktivan

Jedan moj frend je to jako dobro pretočio u jednu rečenicu: srbi imaju jebene filmove zato kaj znaju glumit da su prirodno retardirani.

Slažem se, ali isključivo zato jer naši glumci su prirodno retardirani bez da glume uopće...

Kruha i igala...
14 godina
fer-de-lance kaže...

Jedan moj frend je to jako dobro pretočio u jednu rečenicu: srbi imaju jebene filmove zato kaj znaju glumit da su prirodno retardirani.

Slažem se, ali isključivo zato jer naši glumci su prirodno retardirani bez da glume uopće...

Isuse Bože, suze mi idu.

Zapravo, ako je nešto turbo retardirano, prelazi u gledljivo. 

Npr. K.T. 2.

Svaki put kad "višlji" inspektor Primorac kaže "šnjime" okinem od smija. Čak mislim da je jednom rekao da pretraže mjesto zločina....wait for it...

"SČUKOM !!!"

EDIT : *ebote sad kad bolje promislim, mislim da je to jedini prirodan "podnebaljski" govor ikada zabilježen na HR tv seriji

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.9.2017 0:28 (DarthMarkus).
18 godina
maximilian kaže...

...

Zašto je hrvatska kinematografija bila slabija od npr. srpske u YU? 

...

Iskreno, nemam pojma koja ti je sada teza (i u postu ispod) i kakve to ima veze s onim tvojim prvim postom po kojem su jako gledani filmovi loši - nisam siguran ni da sam znaš, ali ova mi je rečenica totalni nonsens.

Hrvatska kinematografija je u 60-tim i 70-tim pa i 80-tima bila ispred srpske, iako se tada to uopće nije dijelilo na hrvatsku i srpsku nego je sve to bio jugoslavenski film.

Krajem 80-tih Vrdoljak je ekranizirao Glembajeve, izvrsne od početka do kraja, a tu su i Sokol ga nije volio (meni sranjuckav, ali gledan i nagrađivan), Život sa stricem (isto),  ranije Samo jednom se ljubi, Ritam zločina i tako...

Mislim da ti je debelo ispod 30 i da se informiraš o kinematografiji u bivšoj državi paralelno s tipkanjem u dretvi.

This space for rent!
16 godina
maximilian kaže...
phoenix2003 kaže...
maximilian kaže...

Rasprava filmski, kazališni ili univerzalni glumci traži jako puno prostora, a to i nije tema. 

U našem slučaju ovo uopće nije problem. Gotovo svi glumci i ostala krema Yu kinematografije je živjela i radila u Ateljeu 212. To im je bio većini osnovni izvor prihoda. To su bili boemi, umjetnici, koji su igrali u Ateljeu 212, pili i družili se u njegovom bifeu a kad se napiju davali su jedni drugima uloge u bifeu i tamo radili kojekakve scene samo za svoju dušu. Kad se radio kakav film vadili su ih iz Ateljea 212 i radili film a zatim su se vraćali u kazalište. Većina njih i nije imalo neke velike prihode. Krpili su se i sastavljali kraj sa krajem. Bili su ljudi iz naroda i zato su znali da nam dočaraju svaku scenu iz filma u kojem su igrali. Čak je i legendarni scenarist Dušan Kovačević jedno vrijeme praktično stanovao u Ateljeu 212. 

Ovo što si ti napisao važi za američku kinematografiju, za našu ne.

13 godina
neaktivan
Hrpa mladih jucer na Thompsonu. Jako lijepa slika, cini se da drustvo, posebice mladi ipak ne puse te liberalne/ljevicarske brije.
14 godina
LeskiRM kaže...
Hrpa mladih jucer na Thompsonu. Jako lijepa slika, cini se da drustvo, posebice mladi ipak ne puse te liberalne/ljevicarske brije.

Želim ti da ozdraviš.

11 godina
neaktivan
Drago kaže...
maximilian kaže...

Iskreno, nemam pojma koja ti je sada teza (i u postu ispod) i kakve to ima veze s onim tvojim prvim postom po kojem su jako gledani filmovi loši - nisam siguran ni da sam znaš, ali ova mi je rečenica totalni nonsens.

Shvaćam da ne razumiješ. Ipak si ti stariji od mene, a za mene je svijet počeo nastankom gugla. Hebiga, odrast ću pa možda se i nakupi nešto znanja

*Kada tuđi vrijednosni sud o nečemu doživljavaš kao napad na sebe, a nedostatak znanja u nekom području kompenziraš napadom ad hominem onda baš nisi neki materijal za kvalitetnu raspravu.

.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.9.2017 2:21 (maximilian).
11 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

U našem slučaju ovo uopće nije problem. Gotovo svi glumci i ostala krema Yu kinematografije je živjela i radila u Ateljeu 212. To im je bio većini osnovni izvor prihoda. To su bili boemi, umjetnici, koji su igrali u Ateljeu 212, pili i družili se u njegovom bifeu a kad se napiju davali su jedni drugima uloge u bifeu i tamo radili kojekakve scene samo za svoju dušu. Kad se radio kakav film vadili su ih iz Ateljea 212 i radili film a zatim su se vraćali u kazalište. Većina njih i nije imalo neke velike prihode. Krpili su se i sastavljali kraj sa krajem. Bili su ljudi iz naroda i zato su znali da nam dočaraju svaku scenu iz filma u kojem su igrali. Čak je i legendarni scenarist Dušan Kovačević jedno vrijeme praktično stanovao u Ateljeu 212. 

Ovo što si ti napisao važi za američku kinematografiju, za našu ne.

Bili su dobra ekipa ali ne treba pretjerivati. U jednom periodu zaista najbolje kazalište u YU. Bili su boemi kad im je bilo potrebno i kad je to bilo in. Financirani su od Republičkog sekretarijata za kulturu Srbije i Beograda izdašno i opravdano.

13 godina
neaktivan
Nema smisla ulaziti u raspravu s tobom. Vi tzv tolerantni ste tolerantni u granici dok se svi slazu s vama.
Kako god bilo, meni tvoje stajaliste ne smeta ali me iskreno i ne zanima.

Zdrav sam da zdraviji ne mogu biti, gledam sa svoja vlastita dva oka, volim srcem a mislim mozgom. Tu demagogiju nemoj meni prodavat.
16 godina
LeskiRM kaže...

Još je samo tu trebalo da se pojavi Don Kaćunko, Nives Celzijus, Simona i DJ Krmak i kulturni događaj bi bio savršen!

13 godina
neaktivan

O ovome ja pričam! Mnoštvo mladih ljudi. Ponosan sam kaj sam Hrvat.

Fantastična slika, za razliku od krezubog skupa 60+ ekipe u Kumrovcu. 

Izgleda da se ipak društvo mijenja na bolje! 

Antife na aparatima.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.9.2017 15:31 (LeskiRM).
17 godina

Ako nam je Thompson budućnost Hrvatske i sve što on predstavlja, onda nije ni čudo što sve više mladih visokoobrazovanih Hrvata slavi St. Patricsa, a ne Velku Gospu.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
13 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Ako nam je Thompson budućnost Hrvatske i sve što on predstavlja, onda nije ni čudo što sve više mladih visokoobrazovanih Hrvata slavi St. Patricsa, a ne Velku Gospu.

Bio sam i u Irskoj, sve klošar do klošara, narkoman do narkomana. Takvima ni ja ne bih dao posao u HR. Uspjeh im je kad se ujutro probude, umjesto na doručak, oni udare po travi. Ima i takvih kao što ti kažeš, ali su u debeloj manjini.

12 godina
neaktivan

Zanimljivo kako svakih par dana uleti novi padobranac na temu i prosipa već prožvakane fore i pokušaje troluckanja očekujući stampedo ljutih odgovora a na kraju dobije govance. Ne znam kak im se samo da.

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
15 godina
ddarknessfairyy kaže...

Zanimljivo kako svakih par dana uleti novi padobranac na temu i prosipa već prožvakane fore i pokušaje troluckanja očekujući stampedo ljutih odgovora a na kraju dobije govance. Ne znam kak im se samo da.

Samo pogledaj godinu rođenja (ako je prava) i sve će ti biti jasnije.

Mene interesira na koji naćin su mladim ljudima uspjeli obrisati mozak i osobnost te naćin razmišljanja vlastitom glavom.

15 godina
protjeran
Tiby kaže...

Mene interesira na koji naćin su mladim ljudima uspjeli obrisati mozak i osobnost te naćin razmišljanja vlastitom glavom.

To što si sada napravio se zove ageism.

Kako su uspjeli isprati mozak svim ovim sdp/hdz glasačima. Jedni veličaju Pavelića a drugi Tita.

Obje strane ispranih mozgova.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.9.2017 17:03 (lovacmaki).
13 godina
neaktivan
Nikakav trol, samo kometiram drustveno dogadanje, sto je vezano za temu.
To kaj vama smeta kaj se skupio tako velik broj vasih neistomisljenika dok je vama vrhunac lupanje td-ova, to je neki drugi par cipela.
Lijepo li je Hrvat biti majko hvala ti.
14 godina
LeskiRM kaže...
To kaj vama smeta kaj se skupio tako velik broj vasih neistomisljenika dok je vama vrhunac lupanje td-ova, to je neki drugi par cipela.

A ti si hrvat?? Pa blago tebi, baš ti zavidim! Oduvijek sam htio biti hrvat, to mi je san od malih nogu. I dalje mi je to cilj, neću umrijeti sve dok ne postanem hrvat, želim to svim srcem i siguran sam da ću uspjeti! Svaka ti čast kad si ti hrvat, naklon do poda!

15 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...

A ti si hrvat?? Pa blago tebi, baš ti zavidim! Oduvijek sam htio biti hrvat, to mi je san od malih nogu. I dalje mi je to cilj, neću umrijeti sve dok ne postanem hrvat, želim to svim srcem i siguran sam da ću uspjeti! Svaka ti čast kad si ti hrvat, naklon do poda!

Zašto tebi smeta što se on ponosi time što je Hrvat?

14 godina
lovacmaki kaže...

Oprosti, samo sam ljubomoran, jer biti hrvat je nešto nevjerojatno lijepo!

15 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...

Oprosti, samo sam ljubomoran, jer biti hrvat je nešto nevjerojatno lijepo!

Čemu jeftin sarkazam? Ne možeš li samo odgovoriti, zašto ti to smeta?

13 godina
neaktivan
To su ti oni koji domoljublje izjednacavaju sa fasizmom.
Meni apsolutno ne smeta tko je on i kako se deklarira. Uvazavam ga, al on mene ocito ne, s obzirom da volim cinjenicu sto sam Hrvat.
Toliko o "tolerantnosti"
9 godina
neaktivan
lovacmaki kaže...

to je društveni događaj par excellence, kad se kod nas u bangladešu rodi hrvat slavimo tjednima i svi smo pomalo zavidni

ravna zemlja i šupalj mjesec
15 godina
protjeran
Louis Pluto kaže...

to je društveni događaj par excellence, kad se kod nas u bangladešu rodi hrvat slavimo tjednima i svi smo pomalo zavidni

Dakle ako se netko ponosi time što je Hrvat je izgovor za izrugivanje?

Ili svi moraju biti pomodni pa biti ponosni na to samo kada je stanje u državi super?

12 godina
neaktivan
Tiby kaže...

Za njega bar znamo đe je bio devesprve 

LeskiRM kaže...

Proziran si 

lovacmaki kaže...

Dakle ako se netko ponosi time što je Hrvat je izgovor za izrugivanje?

Nitko nikome ne brani da se ponosi što je Hrvat. Al kad se nacrtaš na temi na kojoj te nikad nema i nisi u stanju napisati ni jedan post bez bacanja parola to je da prostiš preseravanje.

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice