Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.312.167
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen

Laku noć, Hrvatska!

Jel netko u brojke od "pada nezaposlenosti" uračunao broj prodanih karata za Minken, Dublin...? Još malo pa će trebat uvozit Sirijce da rade sezonu samo nisu ni oni ludi, tko će radit za ove krkane ovuda?

I ide se ća sa aerodroma dotura Tuđmana. Epic!

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.2.2017 19:33 (Sum_of_all_fears).
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?

1931. 3.430.270 stanovnika
1948. 3.779.858 stanovnika
1953. 3.936.022 stanovnika
1961. 4.159.696 stanovnika
1981. 4.601.469 stanovnika
1991. 4.784.265 stanovnika
2001. 4.437.460 stanovnika
2011. 4,284,889 stanovnika
2017. 3,9 milijuna

To je sve što se treba znati o genijalnosti ove države.

This space for rent!
10 godina
neaktivan

Kaj se toga tiče, u mom selu 80% mladih otišlo van.

Jedna anegdota: jedan frend otišao vozit kamion u švabiju prošle godine, sad je našao i stan tamo, odveo je i ženu i 5 kćeri sa sobom  (mladi par, ova je imala tek 20 godina kad je rodila petu kćer) prije dva tjedna.

Sad odmah ukinuli jedan razred u lokalnoj školi .

Budući da su bile po dva para blizanki i jedna zasebno unutar 3 godine, a tu ima malo djece, i škola je imala spojenu nastavu - po dva razreda, odmah je nestala potreba za jednim razredom...

Primjera radi, kad sam ja u tu školu išao bilo nas je 50-ak, a sad ih ima manje od 20 u 4 razreda.

Kruha i igala...
10 godina
odjavljen
fer-de-lance kaže...

:D

vocap, bičz?
17 godina
Drago kaže...

1931. 3.430.270 stanovnika
1948. 3.779.858 stanovnika
1953. 3.936.022 stanovnika
1961. 4.159.696 stanovnika
1981. 4.601.469 stanovnika
1991. 4.784.265 stanovnika
2001. 4.437.460 stanovnika
2011. 4,284,889 stanovnika
2017. 3,9 milijuna

To je sve što se treba znati o genijalnosti ove države.

- zanimljivo.. a recimo želiš biti u prvih 10? .. :)

pa potpitanje, zašto su ili koje države u prvih 10, odnosno posljednjih 10..

lux, cyp, lhšt su posebne zone (ekonomski..) irelandiju i mi dopumpavamo, no ispada da smo jednostavno unutar zadanih gabarita, neovisno što želimo, 'zaslužujemo' .. ili SLO?.. hint, druge zemlje nemaju hdz&sdp pa opet ista stvar. Problem su 'rvati ili što? Inače bi po negativnom natalitetu ugl tumačili kao 'najnapredniju' zemlju (visokog standarda i sl.). tak da stvarno, što su te brojke dokaz osim sam broj.

+ koja brojka je važeća, popis birača ili referendumska brojčica.. ovisno o potrebama.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
18 godina

Skoro sam 100% siguran da ti znaš što si htio reći.

This space for rent!
10 godina
neaktivan
Arendelle kaže...
fer-de-lance kaže...

Hvala kaj si mi pokvarila večernju kavicu.

Tek kad vidim tog krkana i seljobera Škoru postanem svjestan u kakvoj državi živimo...

Kruha i igala...
17 godina
Drago kaže...

Skoro sam 100% siguran da ti znaš što si htio reći.

naravno, a ti? :)

16 godina
neaktivan

Činjenica je doduše da danas nije neko sveto pismo nekamo otići, a ni vratiti se. Kada sam išao na fax, odlazak u Zagreb činio se poput nekakvog putovanja na mjesec, sada maltene možeš skočit na ručak i vratit se isto popodne.

Slažem se s ovim brojkama (i s time na što one ukazuju), i sam sam koristio broj stanovnika u diskusiji "o Titu.." što dokazuje da nam juga nija bila scila i harbida kao što se u narodnim mitovima tumači. No na svoje uši sam se uvjerio da postoji određeni broj seratora koji ne odlaze jer je ovdje toliko loše već zbog vlastite gluposti/ljenosti/jer je in. Primjer je recimo jedan konobar (radio je više poslova, konobarenje je zadnji posao kojeg je obavljao u RH) koji je više puta uhvaćen u krađi. Nebi kucao račune i uzimao bi si lovu. Kad je dobio otkaz počeo je kenjkat kako je RH sranje, kako se ovdje nemože živjeti (konobar preko ljeta u tom kafiću ima 7k + bakša, što preko ljeta dođe do 10k kn, preko zime je 4-4500) iako nije imao malu plaću itd. Nisam baš čuo da je netko otišao zbog grozne situacije. Razumijem "Slavonce", ali Krk, gdje je nezaposlenost na 3% i gdje preko ljeta uvezemo par hiljada kontinentalaca.. tu je veći problem nać radnika nego posao. (BTw, traži se knjigovođa/tkinja sa 3-5 god radnog iskustva, na neodređeno, plaća oko 10k kn→pm). Već imamo sobarice iz rumunjske, bugarske.. iz bosne imamo valjda stotine radnika..

Tako da sam prilično siguran da određeni broj tih odlazi zbog vlastitih grešaka/ljenosti itd. Ovi koji su otišli, a poznam ih - mogu reć da su si sami krivi jer ni u školi nisu bili bogzna što, živjeli su na način da im je lakše od matere uzet 30 kuna za cigar i kavu nego nešto konkretno radit. I onda prosipa pamet radnom narodu po kafićima kako je RH sranje.

Floskule s kojima se susrećem:

Ovdje nemoš zaradit za stan (istina), sramota je bit podstanar - pa ode u podstanare u Njemačku, (sâm sam podstanar i ništ mi ne fali).

Nema se para - al ima za kavu, cigarete i neki iphone.

Svaka vlast mu je kriva za sve - također i svaki privatnik kod kojeg je radio.

Nema posla - u 3 godine nije bio ni na jednom razgovoru za posao osim za konobara gdje radi sezonski.

Nakon 6 mjeseci Njemačke, evo njega nazad 2 tjedna za ljeto prosipat nam štorije kako je Njemačka super, a svi smo mi budale. Ode iskuće u 6, vraća se u 18.

Da se razumijemo, nema se šta branit nekoga. Činjenica je da je država u mnogim segmentima šit, neznam kako se neki Ličanin ili Slavonac nosi s time jer ne živim na tom području. Ovdje uopće nije loše, preko ljeta je gužva za popizdit.. ali ljudi nisu toliko gnjili, ne slušam žalopojke svakodnevno, okružen sam koliko tolko konstruktivno optimističnim ljudima pa mi je možda zbog toga dojam bolji no što je realno.

10 godina
odjavljen
fer-de-lance kaže...

Tek kad vidim tog krkana i seljobera Škoru postanem svjestan u kakvoj državi živimo...

Meni je ful simpatičan. Točno zna kakvi su kapaciteti njegove publike i shodno tome prilagođava svoj javni nastup u svakom smislu. U modernom se svijetu to naziva receptom za uspjeh.

vocap, bičz?
10 godina
neaktivan

Upravo to i je žalosno...

Kruha i igala...
16 godina
ivan dragi kaže...
Ovdje nemoš zaradit za stan (istina), sramota je bit podstanar - pa ode u podstanare u Njemačku, (sâm sam podstanar i ništ mi ne fali).

Ništa, osim što tvoj boravak tu ovisi o dobroj volji vlasnika koji ti može zakomplicirati život kad poželi. A povod tome može biti to što mu se ne sviđa tvoj stil života, kako si koristiš neki namještaj ili bilo što:

http://www.telegram.hr/politika-kriminal/ovo-je-iva-ona-trazi-stan-u-zagrebu-kaze-da-je-to-problem-jer-ljudi-ne-vole-iznajmljivati-samohranim-mamama/

Postoje zakoni koji to pomalo reguliraju, no to u praksi uglavnom ne funkcionira, posebice ako nemaš dovoljno novca. Da ne govorim da te kod nas mnogi vlasnici gledaju kao "uljeza" iako plaćaš stanarinu.

I općenito ne vidim zašto bi u društvu u kojem svi koriste stanarsko pravo (svi moraju negdje živjeti), stanarsko vlasništvo bilo ograničeno na manjinu koja od toga ubire zaradu.

ivan dragi kaže...
Nema se para - al ima za kavu, cigarete i neki iphone.

Baš me zanima koliko to ljudi posjeduje iphone na koji su dali 5,6k kuna pa kukaju kako nema novca. Da ne kažem da se starije verzije mogu naći 2, 3k kuna, postoje razne ponude kod teleoperatera. Ili kava i cigarete, po tebi ispada da za te pare ljudi mogu napraviti bogzna što. Evo ti podatke:

http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/318022/ovo-je-tuzna-slika-hrvatske-u-2016-godini-manje-nas-je-od-42-milijuna-a-cak-840-tisuca-graana-nema-za-hranu-i-grijanje

Inače, osoba koje žive u takvim kućanstvima, kao i onima s niskim intenzitetom rada, te su u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti u Hrvatskoj je lani bilo 29,4 posto, dakle, gotovo svaki treći građanin!

- Statistika sasvim sigurno upućuje na negativne tredove, no objektivno stanje je puno gore. Kako i ne bi bilo kad 28.000 ljudi u ovom trenutku ide na posao bez ikakve naknade, 80 tisuća ih radi za minimalac, a više od 60 posto Hrvata prima prosječnu plaću (5663 kune u travnju op.a.) s kojom se jedva da preživjeti. Siguran sam stoga da je puno veći krug ljudi u Hrvatskoj u riziku od siromaštva. Režije su poskupjele, a kako bi ih kućanstvo uspjelo podmiriti, njegovi su se članovi prvo prisiljeni odreći nove odjeće i obuće. Pogledajte samo ove rasprodaje robe po trgovačkim centrima koje traju mjesecima, a police se ne prazne jer ljudima ni to što je sniženo više nije povoljno. Sjećam se 2007. i 2008. godine, prije nego što je i službeno započela kriza, već drugi dan nakon oglašavanja sezonskog sniženja, trgovine bi bile poharane jer se kupovalo - građani se nisu bojali zaduživati i peglati kartice. Danas se ljudi boje da im "crkne" kućanski aparat, o nekakvim većim ulaganjima u kuću, poput obnove fasade, i ne razmišljaju jer ih je jednostavno strah budućnosti - kaže Sever.

ivan dragi kaže...

Činjenica je doduše da danas nije neko sveto pismo nekamo otići, a ni vratiti se. Kada sam išao na fax, odlazak u Zagreb činio se poput nekakvog putovanja na mjesec, sada maltene možeš skočit na ručak i vratit se isto popodne.

Preseliti se negdje nije isto kao i tek tako otići iako je to danas stvarno dosta lakše zbog EU.

ivan dragi kaže...

(konobar preko ljeta u tom kafiću ima 7k + bakša, što preko ljeta dođe do 10k kn, preko zime je 4-4500)

I kad to sve zbrojiš i podijeliš na 12 mjeseci u godini koliko dobiješ? Ne znam koliko točno jer nisi baš precizan, no ne bih rekao da to bude previše impresivna brojka.

ivan dragi kaže...

Da se razumijemo, nema se šta branit nekoga. Činjenica je da je država u mnogim segmentima šit, neznam kako se neki Ličanin ili Slavonac nosi s time jer ne živim na tom području. Ovdje uopće nije loše, preko ljeta je gužva za popizdit.. ali ljudi nisu toliko gnjili, ne slušam žalopojke svakodnevno, okružen sam koliko tolko konstruktivno optimističnim ljudima pa mi je možda zbog toga dojam bolji no što je realno.

Možda tebi na Krku nije loše, no na razini države je, odlaze uglavnom mladi ljudi i to je velik problem za budućnost države. Standard života nam strašno opada i među najnižim je u EU. Tebi je možda takvo nešto ok, ali većini ljudi s pravom nije.

I naravno da ne idu svi ljudi trbuhom za kruhom, to je valjda očito svakome niti se to krije.

18 godina
Arendelle kaže...
fer-de-lance kaže...

Video ti gadno odudara od teme, zato buš sad požutila pa eto drugi put pazi kakav video kačiš.

10 godina
odjavljen
rambox kaže...

Video ti gadno odudara od teme, zato buš sad požutila pa eto drugi put pazi kakav video kačiš.

Pa ne baš. Ne znam samo je li problem u tome što nisi skužio tekst pjesme ili pak ne vidiš poveznicu između pjesmina alegorijskog značenja i kolegina posta.

vocap, bičz?
18 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

...

Slavonci se nikako ne nose s time.

Po nekim izračunima, prosječne potrošnje kruha po domaćinstvima, Osijek je negdje na 65K stanovnika sada (uzmimo i obzir sveopće siromaštvo u Slavoniji u obzir i manju potrošnju.. no svejedno).

Također, skoro svakim odlaskom van Osijeka (na teren, poslovno-- ne ispijati kavice :) ) čujem za barem jednu osobu/familiju koja bježi van. Pleternica, Požega - strašno. Cijele ulice su prazne. VK, VU.. pustinja.

Ah taj famozni turizam (pinku koju si spominjao za konobara tamo - većina konobara ovdje bi prodala mater za takva primanja); on vas drži i imate priljev novca od toga (koliko se samo poreza izbjegne platiti to je druga priča) - no svejedno čujem od IT kolega iz primorskog i dalmatinskog dijela države da planiraju ići ća - i to ne samo ta brašna, već ljudi svih profesija (i ne, nisu ljenčine).  Ne mogu svi biti konobari niti kuhari (niti svi to žele). Mislim.. postajemo država konobara, kuhara i profesionalnih lovaca na partizane/komuniste/ustaše.

Suma summarum. Nije država u mnogim segmentima šit. Već je kompletna država hrpa slonovskih g*vana izbačenih iz aviona pri brzini od 1.1 macha. 

Ova država nema budućnost jer ju je zahvatila epidemija nekrofilije i bavi se samo mrtvima i prošlošću. Budučnost je čisti SF. Malograđanština se širi kao kuga u najboljim danima crne pošasti. Prva smo država na svijetu koja je na mjesto predsjednika države odabrala dokazano mentalno zaostalu osobu kojoj treba pomoći a ne ju postaviti na takvu poziciju. O vladi da ne pričam. Sve genitalac do genitalca.

Ovi što su "konstruktivno optimistični" su ili na teškim drogama ili im trebaju slušni aparati i naočale. Kategorički tvrdim - budučnosti ovdje sa ovakvom hrpom kretena koja dirigira ovom državom već 25 godina NEMA.

I kad-tad će i oni i turizam vama sj*bati.

Pozdrav iz Slavonije (hopefully i taj pozdrav će se promjeniti u budućnosti)

“From the naturalistic point of view, all men are equal. There are only two exceptions to this rule of naturalistic equality: geniuses and idiots.”
17 godina
neaktivan
Littlemanbeingerased kaže...
ivan dragi kaže...

...

Slavonci se nikako ne nose s time.

Po nekim izračunima, prosječne potrošnje kruha po domaćinstvima, Osijek je negdje na 65K stanovnika sada (uzmimo i obzir sveopće siromaštvo u Slavoniji u obzir i manju potrošnju.. no svejedno).

Također, skoro svakim odlaskom van Osijeka (na teren, poslovno-- ne ispijati kavice :) ) čujem za barem jednu osobu/familiju koja bježi van. Pleternica, Požega - strašno. Cijele ulice su prazne. VK, VU.. pustinja.

Ah taj famozni turizam (pinku koju si spominjao za konobara tamo - većina konobara ovdje bi prodala mater za takva primanja); on vas drži i imate priljev novca od toga (koliko se samo poreza izbjegne platiti to je druga priča) - no svejedno čujem od IT kolega iz primorskog i dalmatinskog dijela države da planiraju ići ća - i to ne samo ta brašna, već ljudi svih profesija (i ne, nisu ljenčine).  Ne mogu svi biti konobari niti kuhari (niti svi to žele). Mislim.. postajemo država konobara, kuhara i profesionalnih lovaca na partizane/komuniste/ustaše.

Suma summarum. Nije država u mnogim segmentima šit. Već je kompletna država hrpa slonovskih g*vana izbačenih iz aviona pri brzini od 1.1 macha. 

Ova država nema budućnost jer ju je zahvatila epidemija nekrofilije i bavi se samo mrtvima i prošlošću. Budučnost je čisti SF. Malograđanština se širi kao kuga u najboljim danima crne pošasti. Prva smo država na svijetu koja je na mjesto predsjednika države odabrala dokazano mentalno zaostalu osobu kojoj treba pomoći a ne ju postaviti na takvu poziciju. O vladi da ne pričam. Sve genitalac do genitalca.

Ovi što su "konstruktivno optimistični" su ili na teškim drogama ili im trebaju slušni aparati i naočale. Kategorički tvrdim - budučnosti ovdje sa ovakvom hrpom kretena koja dirigira ovom državom već 25 godina NEMA.

I kad-tad će i oni i turizam vama sj*bati.

Lika će za 50 godina postati talijansko lovište. Jer je iseljenost ogromna, mladi odlaze a oni koji imaju interes ostaju.Ličani se ne nose sa ničim niti pačaju u što (većina njih) gledaju samo  kako će preko Hdz-a i Milinovića dobit koju kunu. Kažem ne svi ali većina da.

Još da ne govorim o primitivizmu koji hara u lici a i velikoj dozi nacionalizma...

Lika i Slavonija su znatno propale, jedino što se još drži je dalmacija sa turizmom, Istra,Zagorije i Zagreb.

Greetings
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.2.2017 22:20 (ris).
9 godina
neaktivan

Zanimljivo je kako su svi danas svjesni da smo u dobu dekadencije, banke i nenaplativi krediti, toliko smiješno enormne cifre dugova država, neke od kojih bi svo srebro i zlato svijeta jedva polovicu moglo pokriti, korupcija, terorizam, siromaštvo itd. Većina nas je tog svjesna. I svi stalno komentiraju to, i dalje hipnotizirani malim i velikim ekranima, žive kao na laganom tripu. Živimo iluziju. I naravno svi pričamo o utopijama, kako bi moglo bit kad bi bla bla. Toliko smo svi "informirani" o svemu, a ne vidimo da se budućnost ostvaruje i mogla bi biti jako vedra. Ko uvidi značaj ove tehnologije shvatit će da je to internet 2.0, koji će riješit probleme koje naš prvi internet informacija nije uspio. Samo je obogatio mega korporacije, bankare i slična stvorenja. Već dugo se u sjeni vodi rat protiv centraliziranih sustava. Niste ni svjesni toga, a događa se već godinama. Već su divovi vidjeli značaj i pitanje kako će se boriti protiv toga. No tehnologija se neće moć zaustaviti ni regulirati, nekim djelom naravno hoće, ali će to više biti u smislu da će se oni prilagođavat tehnologiji jer ju ne mogu ubit. Odavno znamo za takav sustav. Revolucija će se dogoditi puno prije nego prošla.

No budućnost se najbolje predviđa tako se gradi. U našim rukama je naša budućnost, a većina još ni ne zna.  Uskoro ćemo shvatiti.

10 godina
neaktivan

Ti si si očito dao za zadatak da pišeš neke kvaziinspirirajuće zbrljotine  kao motivacijske tekstove, tj. pamflete protiv megakorporacija, Skyneta 2.0 (ili kak ga već nazivate) ciljane prema pripadnicima današnjeg dekadentnog društva, poglavito prema zbunjenoj mlađariji, s ciljem samopromocije svojih vještina iz područja Matrix-filozofskih© društvenih znanosti itd.

Na kraju krajeva, nabacao si hrpu floskula bez glave i repa, i zapravo jedino pripremaš teren za svoj sljedeći post u ovoj temi.

P.S. nemoj shvatiti ovaj post kao uvredu, možeš ti i bolje, ako se malo potrudiš 

I zapamti: samo je jedan I.P. !!!!

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.2.2017 0:59 (fer-de-lance).
16 godina
neaktivan
Littlemanbeingerased kaže...

Pozdrav :)

Da. Svatko valjda sudi po sebi. No i ja sam bio u groznim krizama sa 20 kuna u džepu za tri dana pa nisam razmišljao toliko pesimistično koliko toga danas gledam po medijima. Nevjerojatno, ali bio je rat pa nije toliko ljudi otišlo...

Ne volim žalopojke da su svi ostali krivi. Jednostavno mi je teško vjerovati da njih 150 u saboru/vladi može imati toliku moć nad baš svim ljudima da svima useru život. Ako je tako, onda smo vi seronje i pizde. Ako svaka vlast (a bilo je gorih od sadašnje i prošle) može baš cijelom narodu usrat volju za životom, pa ajmo svi pred markov trg, harakiri i mirna bosna. Šta mi je kriv "uhljeb" u katastru koji prima 4500kn mjesečno sa VSS. Ili šalterica u banci koja nema ni toliko. Nije mi jasno odakle tolika mazohistička potreba da se gleda svaki kurac šta ministar/premijer/predjednik izjavljuje kao da će ikada ijedna riječ biti korisna za ikoga. Ako netko ide nek ide zbog sebe, a ne zbog kretena na vlasti.

Konobara sam spomenuo kao primjer. Ovdje je normalno da ima 4.000-4,500kn mjesečno od 10. do 05. mjeseca, a ljeti oko 6-7-8.000 (i više) kako gdje. Al njihov je broj zanemariv (zimi). Keramičara fali da dolaze većinom sve bosanci. Školovanih nema. Zidara također. Armirača i sličnih profesija zaboravi. Ja neznam za vodoinstalatera koji ti može doć unutar 30 dana, svi su krcati poslom. Stolarija se čeka bar 15 dana ako ti je kunjado, 45 ako si običan smrtnik. Drvena sobna vrata i prozori bar 3 mjeseca. Kvadrat kamenog zida je 60€/m2 (a jedan metar zida ima 2 strane, dakle x2) ima ih valjda 5 i nemoš ni doć do njih. Hebo me pas, lik koji diže rampu na parkingu ima 4000kn, jedva ih se skupi troje-četvero. Mi smo u firmi tražili 6 mjeseci radnika za finu plaću, javilo se njih 4(četvero). Za stolara lik nudi 8.000kn(!?), na kraju je zaposlio momka iz Slovenije i plaća mu stan i hranu + 1000€ jer naše budale neznaju radit na onom CNC stroju (ili tako nest). Ja neznam za građevinara koji ima ispod 7.000 plaću. Sad je 18.02. cijeli krk piša krv od posla, asflatiranja, gradnje, danas u centru nisam mogo nać parking što mi se nikad preko zime još nije desilo. Samo prošle godine se otvorila 2 nova fina hotelčića od 8. miljona eura.. (Vinotel i Villa Margaret) Čak i LNG ide.. Investicija ne fali.

I nema 3000 otvorenih kafića. Ima kao i svugdje, valjda 30% od broja koji radi preko sezone. I ne, nemamo spešl kafiće za one s Pol en Šark majcama. Piješ kavu di idu svi i nije sramota doć na kavu u kuti. Zamisli si to na špici rofl.

Zatim dođu slovenci (80% mojih klijenata), svi odreda kukaju kako je Slovenija šit, kako se tamo krade, kako smo mi svoje ipak zatvorili a njih i dalje kradu, kako svi novce izvlače van i da će se cijela slo urušit kroz 5 goidna... a kako smo mi super, i onda (u prosjeku) spička 150.000€ na neku nekretninu. Nismo toliko grozni, pretpostavljam.

I znate tko najviše sere? I svima je sve relativno okej osim našima. Pitaj bilo koga tko je najgori gost neovisno o platežnom razredu. Bilo da se radi o makijatu ili kući od pola miljona. 9 od 10 Zagrepčana će mi prodavat maglu i srat po svemu, kakva god tema bila. Mi smo ovdje belo roblje, oni su gospoda. Na telefon se javlja (in posprdno purgerski ton) "Ovde Biserka K. zovem iz Zagreba [...] menjala bi svoj krasan stan na elitnom dijelu Pešćenice (ja kao neznam šta je pešćenica) od 45m2 za nekaj od 180m2 na Krku..". Žena je nazvala samo da bi se svađala s nekim, da bi lječila komplekse.. da bi istresala svoju mižeriju po ostalima. A čemu? Ja se s nekim iz Rijeke, Bjelovara, Križevaca dogovorim oko bilo čega doslovce za 3 minute. Sve krasni ljudi. Al "Purgeri".. ubi bože. Kad sam radio ko konobar nije im valjala kava jer ona oće "decaf", pa u restoranu oće "blitvu... poslužili ste mi špinat", a ovdje nikad nitko nije ni vidio špinat nit znamo šta je to. Imaš blitva na dalmatinski i ćaobao. Al nije do zahtjevnosti. Talijani su zahtjevni (espresso u 23h), mađari (jezik).. svatko može bit zahtjevan.. ali ti niko neće prenijet toliko gorčine i pesimizma u tako kratkom kontaktu ko "naš čovjek", 95% da je "purger". Kako znamo da su "purgeri". Čudo, al baš ti svaki to u prvoj rečenici naglasi. (disclaimer* Pod "purgerima" zaprvo ne mislim na zagrepčane već na evidentne dotepence koji misle da je bit iz zagreba nešto spešl). (I ja sam rođen u zagrebu i sav sam si spešl)

Tak da... Malo optimističnih postova/vijesti nam nebi škodilo. Na kraju krajeva ni naslov teme ne povlači nužno loše događaje.

short story. Pričaju mi jučer slovenci kako su bili na riječkom maratonu "homo si teć" prošle godine. I sad tamo djeca, mlado, staro, svi nose te majce, zastave i parole.. i tako nabasali moji slovenci na neke engleze/amere koji se čudom čude i slikaju sve šta stignu uz komentare (na engleskom ofc) "o bože, pa kako su u ovom gradu tako svi tolernatni.. vidi čak i djeca trče u povorci za gay prava" (homo - gay, got it?).

12 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Pozdrav :)

Da. Svatko valjda sudi po sebi. No i ja sam bio u groznim krizama sa 20 kuna u džepu za tri dana pa nisam razmišljao toliko pesimistično koliko toga danas gledam po medijima. Nevjerojatno, ali bio je rat pa nije toliko ljudi otišlo...

Ne volim žalopojke da su svi ostali krivi. Jednostavno mi je teško vjerovati da njih 150 u saboru/vladi može imati toliku moć nad baš svim ljudima da svima useru život. Ako je tako, onda ...

Najbolje da se cijela Hrvatska preseli na more pa će svi biti sretni i zadovoljni.

Inače se sa tvojim postovima manje više slažem, ali u ovom si se debelo zayebao. 

Govoriš kako svatko sudi po sebi i onda napišeš cijeli post o tome kako ljudi fali kod tebe i kakve su plaće kod tebe. Zar zaista misliš da se razvoj jedne države treba temeljiti na samo jednoj regiji?

Kažeš kako jedan uhljeb koji prima 4500kn ne utječe na gospodarstvo nekog kraja. Jedan možda ne, ali ne radi se o jednom nego o desecima uljeba. Ne radi se o 150 političara već o aparatu ispod njih, o silnim pomoćnicima, tajnicima i ostalima. Isto tako radi se o službenicima koje plaćaju "općine" iako one posluju s minusom i opet ih plaća država. Ne govorimo o jednom radniku koji dobije 4500kn već o stotinama ako ne i tisućama. To su milijuni kuna koji idu na ljude koji svoje plaće ni ne zasluže a taj novac se mogao daleko bolje iskoristiti.

Sa tih 50 000kn koliko se isplati jedna osoba neka općina je mogla sufinancirati prijevoz đaka u Slavoniji u kojoj je prijevoz sramotno skup. Sa plaćama stotinjak uhljeba po raznim katastrima, općinama, mjesnim odborima mogao se financirati i pripremiti teren za otvaranje neke firme koja bi sama zapošljavala ljude i koja bi bila konkurentna na tržištu.

Čudiš se kako više ljudi iz Slavonije odlazi nego za vrijeme rata bez da izgleda uopće znaš kakav je život u Slavoniji. Posla kao što je očito nema jer tvornica više nema, poljoprivredu smo uništili do te mjere da mogu opstati samo veliki proizvođači. Zabranili smo prodaju na kućnom pragu ako nemaš opg. Uništili smo poljoprivredno industrijske kombinate koji su okupljali male poljoprivrednike kao nešto što je zaostalo iz prošle države bez da smo omogućili ikakvu alternativu, ograničili smo ljude da idu u nadnice jer poljoprivrednici moraju iskeširati za vaučere. Velika većina slavonskih sela još nema ni osnovne uvjete za život kao što su vodovod, kanalizacija, plin, internet. Liječnika nema, na područjima od 30km nema ni jedan liječnik opće medicine a tamo gdje ima radi jednom ili dva puta tjedno, u nekim krajevima pedijatra nema na 50km. Javni prijevoz gotovo da ne postoji, u mnogim krajevima autobusi voze 4 puta dnevno dok traje škola, kad nema nastave autobusi ne voze uopće. I sad ti očekuješ da netko osnuje obitelj i ostane živjeti u mjestu u kojem nema posla, ne može osigurati djeci normalan život i gdje se mora boriti da preživi. Pa normalno da ljudi odlaze. 20 godina su čekali da bude bolje i sad im je dopyzdilo.

Što se tiče plaća konobara 8000kn, ajmo biti realni 8000kn dobiva jako mali broj konobara.  Ako i uzmemo 7000kn kojih dobiva najviše 6 mjeseci, to je 42 000kn od kojih bi taj netko trebao sebi plaćati hranu(smještaj još imaju, ali hranu rijetko), slati familiji u npr Čepin, platiti klincima prijevoz koji nerijetko košta i više od 1000kn mjesečno i od toga živjeti dok ne radi u regiji koja je jedna od najskupljih za život . I još treba živjeti sa saznanjem da država smatratra kako mu je riješila sve probleme sezonskim radom. 

A što se tiče rada na CNC-u i tu je kriv nitko drugi nego država, tj naš obrazovni sustav. Iz fakulteta i škola nam izlaze ljudi koji nisu ni u kom slučaju spremni za rad. Imamo programere CNC-a koji znaju programirati stroj, ali bi trebali još jednog jadnika koji će im pripremiti sve ostalo. Nemaju pojma o materijalima. Nemamo keramičara, stolara i ostalih zanatlija jer ih se već godinama sustavno ponižava. Od osnovne škole se ponavlja(i to sam čula više puta) da ukoliko učenik neće učiti završit će kao automehaničar ili zidar. Kako očekivati da će nam ljudi završavati srednje zanatske škole kad se posprdno gleda na sve zanate? 

Riješenje problema u državi nije konobarska plaća 6 mjeseci, niti sezonsko zapošljavanje. Treba ljudima stvoriti uvjete za život pa će ljudi sami se pokrenuti. Očekivati da će netko napraviti tvornicu ili posao negdje gdje nema podršku općina niti stabilnu internetsku vezu(mislim da je potpuno jasno da je to u današnje vrijeme jednako važno kao isve ostalo) je najblaže rečeno iluzorno.  

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
16 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

Najbolje da se cijela Hrvatska preseli na more pa će svi biti sretni i zadovoljni.

Inače se sa tvojim postovima manje više slažem, ali u ovom si se debelo zayebao.

Vidim da nisam bio jasan kod poante svojih postova. My bad.

Ja podržavam sve koji odlaze negdje gdje misle da će im biti bolje jer je totalno retardirano da stojiš na gnjilom mjestu u kojem nema mogućnosti. Nemam baš ništa protiv odlazaka, nadam se da će svi ti nać svoju sreću. Svakako bolje od toga da trule u državi u kojoj ne vide budučnost.

Ono što mene smeta oko tih priča jest kontstantan naglasak na sve negativno. Svaka vijest je negativna, svaki članak je pun gorčine, svaki post u ovoj temi je više manje rant prema nekoj državnoj instituciji. Ja se sad nesjećam ni jedne "good vibe" priče ili novinskog članka.

Zašto se netko stalno pumpa negativom i trpi istu? Ok, mnogi rješenje vide u odlasku iz zemlje, i ja ću svakog pozdravit sa smješkom i nadati se da će tamo negdje biti sretniji i zadovoljniji čovjek. Drago mi je vidjeti da su uzeli svoju sudbu u vlastite ruke! Ono što me nervira je kad ljudi kukaju, a ništa ne poduzimaju.

Što se tiče tvog posta, ja neznam za uhljebe na lokalnoj razini (ovdje) koji do te mjere imaju utjecaj da svima zagorčaju život. Uhljeba u pravom smislu ima koliko ima, ali također vidim gro ljudi koji pišaju krv na poslu, jedinu pauzu koju imaju jest 30 minuta između 10.30-11.00h. Zar je i takav čovo uhljeb? Nije! Broj uhljeba je teško dokazati i definirati, ne zavaravam se, svi znamo da ih ima možda i na miljone, no kada se stekne dojam da ih je previše.. ovdje ljudi jednostavno više ne glasaju za tu stranku. Primjer je jedna općina koja je za načelnika raspisala javni natječaj. Stari (uhljebljeni) je svima išo na jetra i prije 4 godine ljudi su glas dali drugoj opciji koja je sve radila transparentno.

Sad rantaš na mene (jer ja NEMAM ništa protiv odlazaka iz zemlje, postom sam htio svima reći da eto ima lokacija u RH koja nije trulež i gnjilež, a o kojoj nitko ništa nezna jer nam je 99% vijesti Zagreb), iako ni jednim slovom nisam kriv nikome za lošu situaciju. Ne čudim se što odlaze! Čudim se što dopuštaju državi da im utječe na živote u tolikoj mjeri da se maltene čeka sveta ruka premijera da svima dadne posla.

Zašto svi čekaju da im država nešto dadne, stvori uvjete ili da mogućnost? Jel država tjerala 5000 studenata na ekonomiju? Jel imaju SVI pravo izbora? Zašto je meni pol ženine familije u zanatskim poslovima, pituri, vodoinstalateri, tokari i zidari? Ni jedan nema završen fakultet, ni jedan ne sjedi doma besposlen. Zašto? Jer je u Zagrebu sramota otić u dućan bez opeglane košulje i ajfona za zulufima, ja ovdje odem u gaćama i svakog boli đon kako izgledam. Odem čak i u kroksicama! Klima je zdravija i ljudi nisu opterečeni statusima, košuljama, fakultetima ili državom. Oćeš posla? Uzmi i radi.

I guess what? A što bi falilo da svi dođete ovdje? Ovo je informatički forum, doduše nemamo slicijsku dolinu, pa za IT ovdje nema bogzna kakvog kruha. No ionako svi negdje odlaze, od Njemačke je Krk ili Istra bliža. Jebeš državu i sve. Ako je rješenje da se maknete iz tih sredina (jer ja sam također pobjegao iz Zagreba nakon faksa jer bi se pod vlak bacio koliko su svi mutavi i opterećeni glupostima), pa dođite na more i gradite si budućnost ovdje.

Loše ti je u Slavoniji i nemožeš ništa promjenit? Sjedni danas na vlak i idi na mjesto gdje misliš da će ti biti bolje. Pošto sam emotivno vezan za BUG forum, eto htio ba da dio tih ljudi svrati usput i do nas ovdje pa se možda nekom posreći i neće imat potrebe za plaćat kartu do Njemačke. Samo nemojte se puniti negativom i pesimizmom svakodnevno. Čemu trošit gnjev i žal na ministarstva i vlade. Ako vidiš da ti atmosfera ne odgovara, da ti sredina ne nudi budućnost, pa nemojte čekat svetog Petra.

Ovo govorim zato što sam se na vlastitoj koži uvjerio koliko jedan čovo može umati utjecaja na sve oko sebe. U selu smo od problema s drogom i raseljavanjem došli do toga da smo jedno od poželjnijih mjesta za život. Među rijetkim smo regijama koja konstantno ima povećanje stanovnika, brakova, djece... Zašto da onda govorim da je ovdje sve loše kada zaista nije baš tako loše.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.2.2017 13:34 (ivan dragi).
12 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

...Ono što mene smeta oko tih priča jest kontstantan naglasak na sve negativno. Svaka vijest je negativna, svaki članak je pun gorčine, svaki post u ovoj temi je više manje rant prema nekoj državnoj instituciji. Ja se sad nesjećam ni jedne "good vibe" priče ili novinskog članka.

Zašto se netko stalno pumpa negativom i trpi istu? Ok, mnogi rješenje vide u odlasku iz zemlje, i ja ću svakog pozdravit sa smješkom i nadati se da će tamo negdje biti sretniji i zadovoljniji čovjek. Drago mi je vidjeti da su uzeli svoju sudbu u vlastite ruke! Ono što me nervira je kad ljudi kukaju, a ništa ne poduzimaju...

Novine imaju negativne vijesti jer negativne vijesti privlače klikove a klikovi rade lovu. 

Bježanje u Njemačku, Krk ili u Varaždin nije nikakvo rješenje. Slavonija se zbog takvog razmišljanja gasi. Ostaje samo starčad koja nema mogućnosti da pobjegne. I šta za jedno 20 godina? Od žitnice Hrvatske ostat će prazna polja. Rješenje nije reći ljudima nek se odsele gdje im je bolje. Rješenje je dati ljudima uvjete da ostanu. Ne možeš reći ukidamo željeznički prijevoz jer se 20 000 ljudi odselilo iz županije. Trebaš omogućiti ljudima da vide potencijal i ostanu pa neće biti potrebe da se odsele. 

U mojoj općini je devedesetih vozio ZET. Imali smo liniju koja je vozila skroz do Črnomerca svakih 15 minuta. Autobusi su bili puni stalno. Promijenila se vlast, došla je nova načelnica uzeli su ponudu Zagorjetransa. Autobusi su počeli voziti svakih 2 sata kod jače kiše ili snijega uopće nisu vozili, život u općini nikakav(nije bilo ničega osim crkve, male osnovne škole i jedne birtije) ljudi je bilo sve manje. Povezanost sa Zagrebom se pala i ljudi su se počeli odseljavati. Generacije i generacije su odselile u Zaprešić i Zagreb da budu bliže poslu. Onda kad je u školi u kojoj je uvijek bilo tridesetak učenika po razredu upisano 10 učenika prvog razreda nastala je panika. Pa je općina odlučila sufinancirati prijevoz učenika, napravljen je vrtić, ambulanta, boravak u školi, dvorana i ljudi se vraćaju. One generacije koje su otišle se sad sa svojom djecom vraćaju jer imaju sve što im treba na malom prostoru. Na taj način se utječe na ljude da se vrate a ne govoreći im da idu gdje im je bolje.

I nitko tebi ne govori da ne smiješ reći kako tebi je tebi dobro već sam samo reagirala na to što rantaš na one kojima nije dobro. Moraš shvatiti da se ne može očekivati od svih da se sami pokrenu kad im nitko ni lokalna ni državna vlast ne omogućuje nikakavu budućnost.

O obrazovanju bi mogli napisati cijele plahte teksta, ali stojim kod toga da iako je izbor fakulteta ili škole slobodan djeci su već glave toliko isprane omalovažavanjem zanatlija da im ne pada na pamet ići u strukovne škole jer strukovne škole nisu "dovoljno dobre" za njih.

A što se tiče Zagreba i odlaska van u kroksama ja ne znam gdje si živio, valjda negdje oko trga gdje stanuje "elita" jer vjeruj mi u gradskim četvrtima kao što su Gajnice, Podsused, Kustošija itd ljudi uredno šeću pse u papučama i trenirci a u trgovinu idu u ogrtaču sa uvijačima na glavi 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
17 godina
ddarknessfairyy kaže...
.. a u trgovinu idu u ogrtaču sa uvijačima na glavi 

- nevažni su modni trendovi :) ..

ono što ja vidim, ljudi idu u trgovinu bez prebite kune (ni plastične), to ih malo muči.. a gore ivan kaže, da mana ne pada s neba.

uz to, ima dosta onih koji čekaju neku pinku, a netko je sad zatvorio pipu, malo ih to muči, možda više od lgbt ili plagijata.

tko što treba napraviti, ne znam (nemam recept), svatko za sebe. Tekovine novog neoliberalnog (divljezapadnog) kapitalizma, anti-društvo.

16 godina
ivan dragi kaže...

Onih 8M € je hrvatski investitor? Ja radim na sjeveru naše "države". Ono što sam naučio i vidio u 7 god staža je da hrvatski vlasnik jako slabo plaća radnike. Stranci nemaju s tim problem.
Ovo je link na "općinu" gdje radim pod gospodarstvo možeš vidjeti firme i ako želiš proguglati (preporučam omco i vetropack). Strane firme (s hrvatskim) direktorom jako dobro posluju i plaćaju radnike. Prijatelj mi radi u Omcu nakon godine dana dobio je ugovor za stalno i 700kn povišice (sad ima 6k kn) završio je za autolimara, a radi na CNC stroju, kod hr. firme možeš to sanjat. Firma u istom mjestu koja se bavi istim poslom (hr.vlasnik) u prosjeku imaju plaću manju do 1k kn.

Ode čega vi živite na Krku, a da nije veznao za turizam? Mislim tebe sam shavtio da se baviš IT pretpostavljam programiranje, nešto ljudi CNC, a ostatak? 

14 godina

Bezvremenska...

18 godina
neaktivan

Slavonija je trula i umire još od 19. st. i Kozarca.

Do you understand life?! Do you?!
16 godina

Jebo te, koliko kukate vi u Hrvatskoj! Mi u Bosni i Hercegovini ili još nismo skontali gdje živimo ili je ovamo pravo dobro?!

10 godina

kad citam ove gore postove mogu samo zakljuciti imamo srece sto smo Bosanci i zivimo u BiH , ma bolje nam je u svakom pogledu nego nasim zapadnim susjedima 

waaagh
13 godina
mac92 kaže...

...hrvatski vlasnik jako slabo plaća radnike. Stranci nemaju s tim problem.

zajebo bi se...

novi hoteli s pet zvjezdica kod zadra, kompleks petrčane u vlasništvu austrijske tvrtke falkensteiner, plaća radnicima minimalac uz uvjeravanje kako će zaraditi na manči (tringeltu), a manču pokupe voditelji prije nego dozvole sobaricama ulaz u sobu - kad kojim slučajem sobarice uspiju ući prve u sobu, gosti doista ostavljaju po 10-20 eura po sobi

prekovremene ne plaćaju, uz objašnjenje da će ti dati slobodne dane koje na kraju ne možeš dobiti jer nema dovoljno radnika

topli obrok su ostaci od gostiju, doslovno, s tim da nekad natrpaju sve što je ostalo u veliku zdjelu i uvale radnicima pod "hladnu salatu"

lik koji je došao kao ispomoć iz austrijskih hotela iste firme nakon tjedan dana tražio premještaj nazad u austriju ne vjerujući da je to ista njegova firma

ovo sve iz prve ruke od moje vlastite žene, koja se zajebala jednom i nikad više

16 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

Novine imaju negativne vijesti..

Bježanje u Njemačku, Krk ili u Varaždin nije nikakvo rješenje. 

Pa zar nitko od vas ne vidi problem u tome što se crne vijesti čitaju? Zašto se crne vijesti čitaju? Zašto one generiraju lovu i klikove? Jer smo kreteni koji se očito hrane tuđom mižerijom i patnjom. Sam nek je njemu loše, meni je odmah bolje. Ja sam iz medija zbog toga i izašao. Sve mora bit BOMBA!!! BREJKING NJUZ!! Što više mrtvih, problema, korupcije, pesimizma to bolje. Nemojte ih čitati.

Zašto bježanje u Njemačku ili Krk nije rješenje? Šta ja i ti skupa možemo pomoć Slavoniji? Baš ništa osim poslat koju kunu kad su poplave. U politiku neću ići jer me politika ne zanima, skupove ne mislim organizirat jer ne poznam previše ljudi iz Slavonije.. i šta da radim? Nemam čarobni štapić da pomognem svima, al ako se malo pomuvam amo tamo, možda pomognem sebi. Biram opciju 2. Eto pred malo su bježali iz dalmacije u slavoniju (tako su moji sa Brača došli zbog bolesti vinove loze), sad bježmo nazad. Tko je plako nad dalmatincima pred 100 godina. Jesmo pisali Bečanima kak nam je loše jer je 90% loze pocrkalo.. Nitko te nikad ništa nije pitao, sam se snalazi kako znaš.

Realno, da postoji nekakvo univerzalno rješenje za taj problem, valjda bi ga netko u državi već dokučio. Al nema. Nit će ga ikad biti.

...nitko ni lokalna ni državna vlast ne omogućuje nikakavu budućnost..

Tko bi trebao dati Slavoniji rješenje? Država? Općine i gradovi? Pa ne sjede u tim općinama marsovci. To su vam sugrađani koji žive koju ulicu dalje od vas i koje ste izabrali na prošlim izborima. Ja sa svojim gradonačelnikom popričam svaki put kad ga vidim. Čovjek je 23 godine gradonačelnik. Nije ni fantastičan, niti je kreten. Relativno dobro radi i nemaš mu šta reć. Koji su to uvijeti koji bi privukli ljude u Slavoniju i kako da ih država stvori? Kako da država "oparcelizira" 30 puta podjelitu zemlju gdje se od 100 hektara došlo do 500m2 po vlasniku? Taman da država i stvori sve uvjete, tko garantira da će investitor doć? Nitko.

Možemo mi generalno razgovarati na razini "moglobse trebalobse", svi znamo da bi bilo super kada bi Slavonija bila poduzetnički hub sa 3.4M radnih mjesta. I bilo bi super kada bi to država napravila, al da me pitaš kako da to država napravi i s kojim parama, rekao bi ti da neznam. Ako ti znaš, imaš moj glas na sljedečim izborima.

mac92 kaže...

Onih 8M € je hrvatski investitor? Ja radim na sjeveru naše "države". Ono što sam naučio i vidio u 7 god staža je da hrvatski vlasnik jako slabo plaća radnike. Stranci nemaju s tim problem.
Ovo je link na "općinu" gdje radim pod gospodarstvo možeš vidjeti firme i ako želiš proguglati (preporučam omco i vetropack). Strane firme (s hrvatskim) direktorom jako dobro posluju i plaćaju radnike. Prijatelj mi radi u Omcu nakon godine dana dobio je ugovor za stalno i 700kn povišice (sad ima 6k kn) završio je za autolimara, a radi na CNC stroju, kod hr. firme možeš to sanjat. Firma u istom mjestu koja se bavi istim poslom (hr.vlasnik) u prosjeku imaju plaću manju do 1k kn.

Ode čega vi živite na Krku, a da nije veznao za turizam? Mislim tebe sam shavtio da se baviš IT pretpostavljam programiranje, nešto ljudi CNC, a ostatak? 

Ovih 8M je krčki kapital (Jedan je koštao 5M, drugi nešto manje). Ljudi su obiteljski biznis stvaran doslovce generacijama (bar 3) oplodili gradnjom hotela, ne mislim tu na konglomerat od 35.000 soba, ali u kontekstu otoka to je lijepa investicija. Osim Blue Wavesa resorta na Krku nema stranih investitora (koliko ja znam) pa nemam na temelju čega suditi o plaćama "strano-ddomaće". Nekakvo generalno pravilo je da lokalce svi drže na višim plaćama jer ih žele zadržat (za razliku od sezonaca, koji dobiju veće pare tek ako odluče ostat, što mnogi i rade). . Al imamo gro domaćih investitora/poduzetnika (ovi šta rade Žlahtinu, GP Krk, ribare, masline, pršute i sireve, ima mali miljon obrtnika itd. dobro se izvlače pare iz fondova), što je dovoljno da 20k stanovnika živi/radi cijelu godinu, a kad dođe ljeto uzimamo sezonce. Od ove godine, prvi puta će neki hoteli ostat cijelu godinu otvoreni. Mislim da to dosta govori.

Ne bavim se IT. Prodajem nekretnine. Igrom slučaja, ma zapravo.. tu živi 20.000 ljudi, a radim 6 godina, sve upoznaš i sve čuješ. Tko pita ne skita jel'. I stalno netko traži neke radnike. O CNCu znam toliko da prijatelj (namještajem se bavi) nije mogao nać nikog pa je uvezo radnika iz Slovenije. Ovo me tvoje zanima, dat ću si sutra vremena da to proguglam.

Al nije poanta (samo) visina plaće. Cijelokupna atmosfera je zdravija. Manje je stresa, kvalitetnije se živi. Nemam nikakve ogromne novce (podstanar sam) al sam zadovoljan i hepi. Nisu ovdje svi milijarderi i ne teče med i mlijeko u potocima. Ali jednostavno se osjeti da nema te gorčine, nema pesimizma kad pričaš s ljudima. Kad čitam novine, pa ovu temu, pa popričan s ljudima po otoku... kao da živim u drugoj državi.

Dosta toga je vezano za turizam i strance. Da smo bili kreteni i gradili komplexe od 35.000 soba sad bi imali drek, a strance u tragovima. Al evidentno su dovoljno dobro posložene stvari da se konstantno nešto gradi, investira.. jedno pokreće drugo. Bolji privatni smještaj (a ima ga dosta pa si primoran ulagat) dovodi i bolje goste. To pak izrodi nove hotele. Novi hoteli donesu još bolje goste kojima trebaš dat bolje restorane i popratnog sadržaja. To pak pokrene nekretnine jer ljudi žele investirat. To pokreće građevinski sektor koji vuće za sobom ostale benefite.. što pak pokrene novi Urbanistički Plan sa rigoroznijim zakonima (što je dobro), što diže kvalitetu otoka, novi vrtići, infrastruktura... poanta je jasna. Ja vam tvrdim da su 90% mojih kupaca stranci koji u Krku i RH vide dobru budućnost (inače nebi ulagali u nekretnine), pa nisu svi kreteni i debili.

No to zapravo nije bitno. Niti sam ja zaslužan za to, niti je neki slavonac kriv za lošu situaciju gore. Tako je kako je, kao što je pred 100 godina Slavonija dalmatincima bila izlaz od gladi, sad je to jadran slavoncima. Pa nek se netko drugi bakča s rješenjima dal slavoniji treba ovo ili ono.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice