U moje doba, onih godinu dana sluzenja vojnog roka je mnogima bila pozitivna prekretnica u zivotu.
Mnogi su tek u vojsci po prvi puta naucili slagati svoj krevet i ta navika ostaje cijeli zivot. Provincijske bitange su se suocile sa otporom okoline i dobili vojnickog pritvora sto im je ohladilo usijane glave i bar u nekima od njih korigiralo svjetonazor nabolje.
Bio je jedan razmazeni bogatas iz beograda ( svaki tjedan dobivao paket sa soft toaletnim papirom i sl jer mu je onaj vojnicki grebal rit... ) koji je mrzio albance a da ni sam nije znao zasto. Nakraju vojnog roka je bio drugi covjek: albanac mu je postao najbolji frend ( posle su se i pokumili ) ,a toliko je ocvrsnuo i izgradio se da je puno lakse svladavao svakojaka sranja koja zivot zna svakodnevno donijeti.
I tak, u tih godinu dana mnogi su se otkinuli od mamine cice, postali su bolji ljudi, maze su prestale plakati, bitange su spustene nazemlju, ljencine su poprimile radne navike, nesnalazljivi su naucili biti snalazljivi...
Higijena spavaona, odjeće, obuće, kuhinje.....je bila na vrlo visokom nivou, daleko visem nego je vecina vojnika imala doma situaciju.
Hrpa njih si je u tih godinu dana sredila zapustene zube...
Uglavnom, za mene je to bilo pozitivno iskustvo koje me dovelo u mnostvo novih situacija koje su me bolje pripremile i oblikovale za nadolazeća vremena.
Tri tjedna je smijurija, kao i mogucnost dnevnih ili vikend odlazaka doma jer ti je vojarna par kilometri od stana. Neke stvari u glavi i neki procesi će se poceti odvijati u tebi tek u okolnostima ako nemas laku odstupnicu u svakom trenutku za bijeg od necega sa cime se dosada nisi znao suociti.
Danas kad vidim tu mladu generaciju kako sjede u parku ili kaficu i jedan sa drugim spikaju preko fb a smartphon ne ispustaju iz ruku ni danju ni nocu, mozda bi im ta godina reda, rada , discipline, mnogima nabolje usmjerila zivote...
Vjerojatno bi dozivjeli i kakvu neugodnost no to bi bilo u daleko manjoj mjeri u odnosu na pozitivna iskustva.
I naravno, ista obveza bi trebala vrijediti za oba spola, bez iznimke... I mnostvo mladih djevojaka po vecinu dana i noci zure ko zombiji u razne ekrane i puna im je glava informacija da nije bitno znanje i diploma vec je najbitnija estrada i nogomet tj lova. Godina dana reda, rada, odsjecenost od babine penzije, bi mnoge od njih postedjelo kasnijih problema u zivotu...
😊

Kruha i igala...