Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.124.456
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran
Re: Što se događa s našim društvom?

U moje doba, onih godinu dana sluzenja vojnog roka je mnogima bila pozitivna prekretnica u zivotu.

Mnogi su tek u vojsci po prvi puta naucili slagati svoj krevet i ta navika ostaje cijeli zivot. Provincijske bitange su se suocile sa otporom okoline i dobili vojnickog pritvora sto im je ohladilo usijane glave i bar u nekima od njih korigiralo svjetonazor nabolje.

Bio je jedan razmazeni bogatas iz beograda ( svaki tjedan dobivao paket sa soft toaletnim papirom i sl jer mu je onaj vojnicki grebal rit... ) koji je mrzio albance a da ni sam nije znao zasto. Nakraju vojnog roka je bio drugi covjek: albanac mu je postao najbolji frend ( posle su se i pokumili ) ,a toliko je ocvrsnuo i izgradio se da je puno lakse svladavao svakojaka sranja koja zivot zna svakodnevno donijeti.

I tak, u tih godinu dana mnogi su se otkinuli od mamine cice, postali su bolji ljudi, maze su prestale plakati, bitange su spustene nazemlju, ljencine su poprimile radne navike, nesnalazljivi su naucili biti snalazljivi...

Higijena spavaona, odjeće, obuće, kuhinje.....je bila na vrlo visokom nivou, daleko visem nego je vecina vojnika imala doma situaciju.

Hrpa njih si je u tih godinu dana sredila zapustene zube...

Uglavnom, za mene je to bilo pozitivno iskustvo koje me dovelo u mnostvo novih situacija koje su me bolje pripremile i oblikovale za nadolazeća vremena.

Tri tjedna je smijurija, kao i mogucnost dnevnih ili vikend odlazaka doma jer ti je vojarna par kilometri od stana. Neke stvari u glavi i neki procesi će se poceti odvijati u tebi tek u okolnostima ako nemas laku odstupnicu u svakom trenutku za bijeg od necega sa cime se dosada nisi znao suociti.

Danas kad vidim tu mladu generaciju kako sjede u parku ili kaficu i jedan sa drugim spikaju preko fb a smartphon ne ispustaju iz ruku ni danju ni nocu, mozda bi im ta godina reda, rada , discipline, mnogima nabolje usmjerila zivote...
Vjerojatno bi dozivjeli i kakvu neugodnost no to bi bilo u daleko manjoj mjeri u odnosu na pozitivna iskustva.

I naravno, ista obveza bi trebala vrijediti za oba spola, bez iznimke... I mnostvo mladih djevojaka po vecinu dana i noci zure ko zombiji u razne ekrane i puna im je glava informacija da nije bitno znanje i diploma vec je najbitnija estrada i nogomet tj lova. Godina dana reda, rada, odsjecenost od babine penzije, bi mnoge od njih postedjelo kasnijih problema u zivotu...

😊
17 godina
bunkermax kaže...
...

Jebiga druže, odgoj kreće iz kuće. Problem je što te vojska uopće trebala preodgajati. 

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.2.2017 10:39 (tnakir).
12 godina
protjeran
Slazem se, kućni odgoj je pocetak tvog oblikovanja... No ako je u toj fazi iz bilo kojeg razloga doslo do omaške, kasniji korektiv je pozeljan.

A hoće li te korigirati vojni rok, zatvor, ili komuna za narkomansko odvikavanje, je lutrija... Nekima nikaj vise nemre pomoći niti ih korigirati.

16 godina
bunkermax kaže...
Slazem se, kućni odgoj je pocetak tvog oblikovanja... No ako je u toj fazi iz bilo kojeg razloga doslo do omaške, kasniji korektiv je pozeljan.

A hoće li te korigirati vojni rok, zatvor, ili komuna za narkomansko odvikavanje, je lutrija... Nekima nikaj vise nemre pomoći niti ih korigirati.

Umjesto zatvora, komune i vojnog roka na čovjeka može isto tako pozitivno utjecat bilo kakav samostalan život bez roditelja, zar ne? Zar se isti rezultat neće dobit kad se plaćaju režije iz mjesec u mjesec, kad se kupuju namirnice i pripremaju obroci u vlastitom aranžmanu... zar ta osoba neće sebi namjestit krevet, oprat i složit odjeću? Naravno, preduvjet za to je posao - pa bi onda, shodno tome, trebalo razmišljati kako da se mladi zaposle i osamostale a ne o nekakvom igranju vojničića 3 tjedna u kojima neće ništa drugo radit nego natezat onu stvar, pušit i pit.

Nadalje, svi oni koji vide rat ili oružani sukob kao rješenje za gospodarsko i političko stanje te za monotoniju u vlastitom životu - želite rat? Zaposlite se, pokrenite startup, upišite studij, oženite se, otiđite u inozemstvo... napravite drastičnu promjenu u svom životu i svaki dan vodite svoj mali rat kao i drugi ljudi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.2.2017 11:36 (KIKI3ooo).
18 godina
moderator

Ja kad vidim ove dugačke citate i ispod jedna rečenica, ja poželim da vas pošaljem u vojsku na preodgoj.

Dajte to kratite ili nemojte citirati nikako.

Onda obrišem pa bude jao cenzura, ovo-ono...

12 godina
protjeran

@kiki3000

Gle, opća sklonost je ići linijom manjeg otpora. Znam stotine osoba koje traze posao a mole boga da ga ne nadju. Jednostavno, mnogi se neće pokrenuti dok su im trenutni uvjeti podnosljivi.

Tri tjedna je sarkazam.

2-4 godine optimum, po mogućnosti prvih godinu dana bez kontakta sa prošlošću...

😊
17 godina
DrNasty kaže...

Ja kad vidim ove dugačke citate i ispod jedna rečenica, ja poželim da vas pošaljem u vojsku na preodgoj.

IspraviJo!

Rvat katolik!
17 godina
bunkermax kaže...

@kiki3000

Gle, opća sklonost je ići linijom manjeg otpora. Znam stotine osoba koje traze posao a mole boga da ga ne nadju. Jednostavno, mnogi se neće pokrenuti dok su im trenutni uvjeti podnosljivi.

Tri tjedna je sarkazam.

2-4 godine optimum, po mogućnosti prvih godinu dana bez kontakta sa prošlošću...

Da zbilja nemaju novaca, onda bi radili bilo šta, samo da si skupe love za kruh. S obzirom da im novac ne treba, odnosno, dobivaju ga od staraca ili slično, onda ih zaboli hoće li naći posao.

Rvat katolik!
18 godina
moderator

Oslobađam te vojne obaveze, a i malo si mi anemičan.

17 godina
DrNasty kaže...

Mislija sam da ces pizdit jer nisam multiquotao  

Rvat katolik!
12 godina
protjeran

@tnakir

Gle, stvarnost je cesto daleko od ideale. Dok je mamine penzije, to će mnogima biti dovoljno da studiraju do 35 godine i sl...

Osim toga, zasto da djete ispasta ako su mu roditelji bitange, narkomani, ili delaju po cjele dane i noći pa umjesto kućnog odgoja obrazuje ih ulica. Privremeno čupanje iz takvih okolnosti u novu sredinu, makar i u vidu vojnog roka, moze im promijeniti zivot nabolje.

Naravno, netreba generalizirati, no godinu dana rada, stege, discipline neće onom najširem dijelu populacije ništa lošeg donijeti.

Kako je kod nas sve nahero, opet bu ostavili zakonske rupe koje će omogućavati "odabranima" izbjegavanje sluzenja bilo kakve obveze...
18 godina

Kao netko tko je odslužio vojsku, osnovnu i tzv. specijalistčku obuku i kasnije sviranje spolovilu do kraja obveznog roka - stvarno ne znam iz kakvih obiteljskih i ekonomskih prilika dolaze oni koji misle da bi ih vojska mogla nečemu naučiti što bi im bilo korisno u životu ili što bi im pozitivno oblikovalo karakter.

Na koji se način, recimo, "očvrsne" u vojsci, molio bih da mi se to razjasni? 

Znate li, primjerice, da je među adolescentima u vojsci nekoliko puta veća incidencija samoubostava nego među onima koji ne služe vojsku?

Znate li, primjerice, da je vojni rok jedan od poznatih i priznatih okidača teških psihoza, shizofrenije, koje ostaju do kraja života?

Koji mušakrac, koji je odslužio vojsku, u ostatku (civilnog) života svaki dan ustaje u 4:30, trči 3 kilometra, posprema krevet i u 22 sata ide na spavanje (kad bi to, iz nekog meni neshvatljivog razloga, bilo poželjno ponašanje)?

Koja je pozitivna posljedica dresiranja ljudi da bezpogovorno slušaju zapovjedi drugih ljudi bez obzira kako idiotske bile, tipa kopanje i zakopavanje te iste rupe; strojevi korak; zborno deranje na zapovjed i slično?

Na koji način čišćenje tuđih govana u zahodu "gradi karakter" ili maltretiranje nekoga tko po bilo čemu makar minimalno odskače od ostatka čopora?

Vojska može biti i jest nužno zlo. Je li opće služenje vojnog roka u ovom trenutku nužno možda i može biti tema rasprave (osobno mislim da nije, ali dugo mi je za objasniti), ali ideja da je samo služenje vojske nešto "pozitivno" i što će imati dobar uticaj na nečiji život je toliko kretenska, izvučena iz guzice, da me raspizdi zbog same gluposti kojom zrači.

This space for rent!
14 godina
neaktivan

Po toj logici svi koji su završili u zatvoru kad izađu postaju uzorni građani hmm...

12 godina
protjeran

@drago

Slaba je bila ta tvoja osnovna i specijalisticka obuka ako moras postavljati pitanje kako takve stvari "očvrsnu" čovjeka.

No ajde, lako za tvoj stav i omalovažavanje neistomišljenika, više za objektivne čitatelje ću navest primjere kojima sam svjedočio.

Baš to ustajanje ranim jutrom, teske fizicke aktivnosti tijekom dana i uredno spavanje u doba kada organizam ima najvise koristi od sna, je mnogima promijenilo nezdrave zivotne navike, popravilo zdravlje, pojacalo imunitet, skinulo visak kg, popravilo izgled i drzanje te mu stvorilo novo samopouzdanje.

A to sto se posle vratio starom nezdravim navikama je problem pojedinca, jer sansa i znanje su mu pruzeni kako moze bolje brinuti sam o sebi.

Pokazujes elementarno neznanje psihologije jer nerazumijes zasto se u vojsci rotira na raznim duznostima, od pranja toaleta do straze ili pomaganja u kuhinji. Al ajde, pojasniću ti onak laički : Ciscenje toaleta će u glavama najveceg broja vojnika poluciti to da ubuduće bude uredniji u tom toaletu jer će shvatiti da pocinjeni nered mozda bas njega sutra zapadne da cisti. A i neznam za tvoju vojsku, jer u nasoj je bio požarni 24 h pred spavaonama i kupaonama i onaj tko je napravio nered u toaletu je jako brzo bio suocen sa tvrdom kritikom najuzeg kolektiva te spavaone nakon cega je i taj pazio na red u toaletu.

Gomila novaka u vojsci nije mogla pretrcati 100 m, niti nijedan zgib napraviti, a drzanje ko šlep sajla u bunkeru. Vec nakon tjedan dva su bili vidljivi pozitivni pomaci i u izgledu i u kondi a i u općem ponasanju.

Neznam treba li uopće spominjati da su rijetke zivotne situacije usporedive sa onim vojnim okolnostima koje bi mogle u nama pobuditi i razviti onaj najdublji osjećaj humanizma i covjecnosti kad ti potpuno nepoznata osoba dijeli s tobom zadnji deci vode na pjesackom 40km marsiranju natovaren sa 24 kg. Takve emocije mozda mozes dozivjeti samo npr pri teskim elementarnim nepogodama i sl. Jbg, neka kemija u tijelu se aktivira tek pri ekstremnoj izlozenosti ili naporu i nemres to umjetno izazvati u teretani. Nakon toga sam i ja lakse dijelio vodu iz moje "ćuture" iako sam i sam bio zedan...

I tak, usprkos tvog omalovazavajuceg tona, bih ti do jutra mogao nabrajati primjere kojima sam osobno svjedocio a da su imali pozitivan utjecaj na razvoj necije osobnosti, zdravlja ....

A to sto ti nepoznajes elementarnu psihologiju koja rotirajuce duznosti u vecini udzbenika navodi kao jednu od najefikasnijih metoda za bolje medjusobno razumijevanje i medusobno postovanje, nije moj problem ( dost mi je bilo psihologije u prve dve god faxa )...

😊
18 godina
bunkermax kaže...

@drago

Slaba je bila ta tvoja osnovna i specijalisticka obuka ako moras postavljati pitanje kako takve stvari "očvrsnu" čovjeka.

No ajde, lako za tvoj stav i omalovažavanje neistomišljenika, više za objektivne čitatelje ću navest primjere kojima sam svjedočio.

Baš to ustajanje ranim jutrom, teske fizicke aktivnosti tijekom dana i uredno spavanje u doba kada organizam ima najvise koristi od sna, je mnogima promijenilo nezdrave zivotne navike, popravilo zdravlje, pojacalo imunitet, skinulo visak kg, popravilo izgled i drzanje te mu stvorilo novo samopouzdanje. ...

LOL - pa ovo su piševi. :-)

Znači, dođe ti 18-godišnjak, al' ono, poseban slučaj - totalno sjebanog zdravlja i "narušenog imuniteta" (dafuq je to? Ima sidu?) i onda ga zrihtaš u vojsci...?! 

Prvo - da bi uopće došao u vojsku moraš biti zdrav, tako da je ovo tvoje fantaziranje gore nešto što može pričati neki curetak koji o vojsci sudi na osnovu akcijskih filmića C produkcije koje je gledala kao mlađa tinejdžerka, a vojsku nije ni primirisala. 

Drugo - u vojsci se upravo stekne tona loših navika - od pušenja i opijanja ("jer svi tako rade") do viška kilograma jer kad je završena osnovna i specijalistička obuka - ne radiš qurtza. 

Treće - tko se grbi do 18-te i ne bavi se nikakvom fizičkom aktivnošću, može biti siguran da u vojsci neće postati Rambo niti dobiti 20 kila mišića. 

Četvrto - tko doma nije bio uredan i normalno odgojen nije ga ni vojska odgojila. 

Skoro 100% sam siguran da ti nisi bio u bilo kakvoj vojsci. 

This space for rent!
11 godina
protjeran

Meni ovo silovanje od strane jednih da se mora ići u vojsku pod obavezom, liči kao kada frustrirane babe kao žestoke feminskinje savjetuju, zgodne, mlade i uspješne djevojke kako i što trebaju raditi u svojem životu naspram muškoga roda.

Tako i muškarci, svojevrsni mačisti, žele od nas koji nisu bili u vojsci napraviti "muškarce". Ne znam, zakaj bi svoju muškost išao dokazivati na način da učim kako nekoga ubiti, kako biti spreman bespogovorno izvršavati naredbe, te da kako biti "spreman".

Jedna je stvar kad se čovjek recimo ubija od sporta, jer jednostavno tako želi, a druga je stvar kada te netko sili da radiš neštko kontra svoje psihe i ubija te u pojam mentalno i fizički.

Čini se da su mačisti i militaristi isfrustrirani sa samim sobom, te žele preko drugih normalnih ljudi liječtiti svoje komplekse.

Čovjek se može ostvariti na bezbroj način, ne mora biti stroj za ubijanje.

Dakako, druga je stvar kada netko ide dragovoljno služiti vojsku u ime svojih ideala, ideja ili nečega drugoga.

Tvoj život, tvoja tijelo, tvoja pravila.

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
12 godina
DrNasty kaže...

da budemo precizni, kolega pati od  talasemije minor ili tzv. mediteranske aka fjaka-anemije, pri čemu je oslobađanje od vojne obaveze opravdano 

12 godina
protjeran
Drago kaže...

Skoro 100% sam siguran da ti nisi bio u bilo kakvoj vojsci. 

Uf uf uf ....   Pretpostavka je majka za većinu zajeba na ovoj planeti.

Nepada mi napamet da ja tebi ovdje dokazujem gdje i koliko dugo sam služio , no informativno mogu navesti

1985/1986 jna,  1991-1995 zna se, povremeno tamo di "nismo bili" ,a ostatak karijere do umirovljenja je isto bio

u sličnim službama ...

Zdravstveni kriteriji   za vojnu službu nisu prestrogi, tako da te neka uobičajena pretilost , nekondicioniranost, slab karakter ili nedostatak samopouzdanja sigurno neće 

na nekakvom liječničkom pregledu osloboditi služenja vonog roka...

Sticanje loših navika je moguće svuda, od ulice, prek škole tj školske ekipe  do radnog mjesta u nekoj firmi tj tvojih radnih kolega. Po tome vojska nije iznimka,

jer niti tamo nisu svi alkići i narkomani pa da ti je neizbježno da i ti postaneš takav..  Osim toga, u moje doba se za takve stvari išlo prvo u prtvor a 

u slučaju recidivizma i u zatvor plus produljenje ako baš pretjeraš...  U slobodno vrijeme smo upražnjavali sportske aktivnosti , čak su i klubovi organizirani

za ona nekadašnja natjecanja armijskih oblasti.. Pri izlascima u grad su se neki naravno i naroljali, no većina je ipak nastojala osvojiti pokoju lokalnu djevojku...

Nravno da u vojsci nećeš postati rambo, ali ćeš možda dobiti neke uvide i spoznaje koje ti doma iz bilo kojeg razloga nisu pružene.

Da li ćeš ih iskoristiti ili zanemariti je na dušu svakome pojedincu...

Bez obzira na tvoje tvrdnje, ja osobno poznajem osobe koje su u tadašnjoj vojsci i zanat završili, dobili onu vozačku za teretna vozila i poslije im je to bio kruh , .... 

Nemoj gledati vojsku samo iz kuta da su to osobe koje služe isključivo ratovanju i u nekom zlom kontekstu.

Sjeti se koliko vojska može biti ljudstvom i tehnikom u pomoći pri nekim nepogodama katastrofalnim...

Ako se nevaram, čak i zadnja tv anketa pokazuje da je veći dio stanovništva RH za obvezu služenja vojnog roka ( jučer to vidjeh na tv tu anketicu )..

Čak i države koje dugo nisu bile izložene ratnim strahotama nisu ukinule dokraja vid oružanih snaga , svaka naravno prilagođena lokalnim okolnostima, tradiciji  i sl ...

Tak, niti tvoje niti moje gledište nisu mjerodavni i odlučujući, već bu zadnju riječ imala olovka u rukama većine onih koji izadju na neki vid odlučivanja o tome

pa bio to referendum ili saborsko glasovanje ( tada tipka a ne olovka ) ... Mi samo našim piskaranjem možemo nekome pomoći da sagleda problem iz raznih perspektiva.

18 godina

Znači od tone pozitivnih posljedica služenja vojske završili smo na tome da će netko (možda) dobiti vozačku dozvolu C kategorije? 

Dis iz da ting s obaveznom vojskom - obično (as in 99% of cases) ti ne daju ono što bi ti htio ("Hoču voziti kamijon!"), već te pošalju tamo gdje im treba ljudi - brdska artiljerija, primjerice. Pa tako taj jadnik koji nema uvjeta niti za doći do C kategorije normalnim, civilnim putem, gura brdski topić uzbrdo-nizbrdo, umjesto da vozi dajca kako se nad'o.

Zdravstveni kriteriji su takvi kakvi jesu - još nisam vidio medicinski članak koji kao terapiju za bilo koju boljeticu propisuje služenje vojske. Daj mi, molim te, link na jedan takav ili nemoj izmišljati u hodu.

Vojska uistinu može pomoći tijekom izvanrednih stanja i elementarnih nepogoda i mi, ekšli, imamo vojsku, profesionalnu, koja je to i radila i radi. U čemu je s time problem?

S obzirom da se vikendom oblačim u uniformu i zekam se s drugim takvim tipovima kojima je isto zabavno pucanje i šmucanje po zvizdanu, snijegu, kiši, šumi i blatu, međusobno podjebavanje i odmjeravanje tko je veći alfa mi nije odbojno, ali to što je meni osobno to zabavno ne daje mi apsolutno nikakvo pravo da serem kvake i tvrdim kako je vojska izvrsna stvar za svakog (apsolutno nije) i da bi svi trebali ići u vojsku (apsolutno ne bi). 

To što većina ljudi nešto misli ili vjeruje nije nikakav argument. Većina Hrvata vjeruje da ih Isus voli, a posebno njegova mama, nepismena Židovka iz Palestine, koja se po njima posebno zanima i brine za narod koji nije ni postojao u doba kad je ona već davno bila mrtva. Ja to osobno smatram debilnim i teško da itko ima argumente koji bi me uvjerili da to nije debilno. 

Na koncu, mijenjaš argumentaciju, uz isti zaključak, što znači da polaziš od zaključka, a ne od argumenata, pa tako možeš u nedogled i besmisleno je.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.2.2017 13:04 (Drago).
12 godina
protjeran

Moja argumentacija je postojana, a ti ju pokusavas izokrenuti.

Evo ti tv rtl, txt stranica 115 ( u ovom trenutku ) anketa koja kaze da vecina anketiranih želi vraćanje vojnog roka, i u tome vide priliku za ucenje discipline i vjestina te generalno pripremu za zivot. Nitko od njih nevidi vojsku kao gomilu narkomana koja riba toalete...

Jbg, lokalna forumska većina se slaze s tobom, a većina iz ove tv ankete misli kao ja.... Pogodi čija bu zadnja, forumskih ratnika ili glasacke masinerije....

12 godina

Koliko histerije oko moguća tri tjedna vojnog roka.

Ako si normalna osoba nitko i ništa od tebe u tri tjedna nemože napraviti alkoholičara, drogeraša ili ovisika o nikotinu, a pogotovo ne stroj za ubijanje.

Ne vidim ništa loše u tome da se u tih dvadesetak dana osoba nauči nekim osnovama tipa kako reagirati na potres, poplavu i ostale nepogode, a u krajnjem slučaju i svladavanje baratanja oružjem. Švicarci su naoružani do zuba pa sigurno nisu nikakvi krvožedni psihopati.

18 godina
bunkermax kaže...

Moja argumentacija je postojana, a ti ju pokusavas izokrenuti.

Evo ti tv rtl, txt stranica 115 ( u ovom trenutku ) anketa koja kaze da vecina anketiranih želi vraćanje vojnog roka, i u tome vide priliku za ucenje discipline i vjestina te generalno pripremu za zivot. Nitko od njih nevidi vojsku kao gomilu narkomana koja riba toalete...

Jbg, lokalna forumska većina se slaze s tobom, a većina iz ove tv ankete misli kao ja.... Pogodi čija bu zadnja, forumskih ratnika ili glasacke masinerije....

Tvoja glasačka mašinerija neće "pobijediti" iako vas je više jer se uopće ne raspravlja o vraćanju pravog služenja vojske, nego tri tjedna nekakvog sranja koje nema veze s ničim, a niti će vas itko pitati da glasate o bilo čemu.

U školama su ukinuli Obranu i zaštitu, Tehnički odgoj, Prvu pomoć i Domaćinstvo ("socijalistički predmeti"), a sada bi u tri tjedna besmislenog drkanja na nepostojećim lokacijama (spominju se stare kasarne - s obzirom da se erzovt susreti održavaju često baš u starim kasarnama, mogu odmah reći da su one toliko uništene i neupotrebljive za smještaj ljudi da nema teorije da se tu ikoga smije smjestiti zbog opasnosti od urušavanja konstrukcije) to nadoknadili.

To se neće dogoditi jer nema love, uvjeta ni smisla. 

A da je vas koji mislite da je vojska "graditelj karaktera" više, to uopće nije upitno. U narodu s prosječnim IQ-om među nižima u Evropi, to je sasvim normalno.

This space for rent!
18 godina
moderator

Kakvi su (bili) kriteriji kod polaganja C kategorije u vojsci?

Ako su kriteriji te obuke loši, takvog kretena koji nije u stanju normalnim putem doći do kamiona ne želim na cesti, tako da to nije plus.

Ako si naučio na Pinzgaueru, ostani u šumi ili dokaži da si za cestu.

9 godina
neaktivan

@bunkermax

Eto, sve si lijepo sažeo u dvije rečenice...

Glavna glasačka mašinerija je ona kojoj je glavni izvor "nepristranih" informacija TV i teletext.

I onda se mi čudimo u kakvoj državi živimo...

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.2.2017 13:21 (fer-de-lance).
12 godina
protjeran

Samo se ti tješi. I najduže putovanje počinje prvim korakom. Sad tri tjedna, a jednom možda i dulje...

Tvoje podcjenjivanje iq-a glasacke masinerije je razocaravajuce, jer ni nakon 30 god nisi shvatio šahovsku taktiku. Nije bitan iq glasaca vec je bitan iq masinerije koja ce te glasace navesti da podrze neki njihov potez ili projekt.

Nista,, moram ici nekaj delati, a vi trk u teretanu ili park da nebu ribanja toaleta prvi tjedan.....

😊
15 godina

Ne znam za tebe @bunkermax ali ja sam služio vojsku u bivšoj državi (mornarica) i to tri mjeseca u Puli i 9 mjeseci u Kumboru (Boka Kotorska, Crna Gora). U Puli smo imali idiote za desetare (polupismeni likovi koji su samo slušali narodnjake, opijali se i iživljavali na običnim vojnicima) i stalno smo radili nekakve pizdarije koje nemaju veze sa zdravim mozgom. Ne kažem da nije bilo korisnih aktivnosti ali većina toga je bila potpuno beskorisna (na pamet mi pada POIV i gledanje dnevnika). Hrana u Puli je bila katastrofa, nedovoljno i nekvalitetno a u kantini ako si zakasnio bilo je dođi sutra.

U Kumboru je bilo nešto drugačije jer sam zadužio brod i radio kao strojar na brodu ali ono doslovce radio. Kad sam ja došao u Kumbor sa službe je odlazio lik zadužen za stroja pa sam ga ja zadužio (preskočio jednog ispred mene jer je lik bio bez završene srednje škole i prilično ograničen). Bilo je najmanje 20-tak situacija kada me je samo sreća spasila od pogiblji ili ozbiljnih ozljeda (par njih zbog mene ali većina zbog drugih). Zamisli si dolazak u luku i treba brod prebaciti na vanjski izvor napajanja (to ti je vanjski ormar s otvorenim priključcima) i budala uspije napraviti kuršlus da pregori osigurač u trafostanici. Njemu nije bilo ništa osim što ga je malo bacilo a mene su šamponirali idućih tjedan dana.

Da ne pričam o tome da je nama vezivanje u bilo koju luku značilo ilegalnu nabavku veće količine vina njen transport na brod i pijanku.

Jedina korist od vojske je u tome da se upoznaš s osobnim naoružanjem i borbenim sredstvima. Iskustvo je to koje mi je pomoglo par godina kasnije u ratu.

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
DrNasty kaže...

Kakvi su (bili) kriteriji kod polaganja C kategorije u vojsci?

Ako su kriteriji te obuke loši, takvog kretena koji nije u stanju normalnim putem doći do kamiona ne želim na cesti, tako da to nije plus.

Ako si naučio na Pinzgaueru, ostani u šumi ili dokaži da si za cestu.

Ja ti mogu samo reći jedno "Vježba čini majstora" a u vojsci vježbaš dok ti se jaja ne objese od vježbanja.

Stručnjak za odmaganje...
9 godina
neaktivan
m77 kaže...

Švicarci su naoružani do zuba pa sigurno nisu nikakvi krvožedni psihopati.

Ali, zaboravio si najvažnije; oni su relativno civiliziran narod, a ne hrpa balkanskih zatucanih krðana.

Premda, zatucani

balkanci su počeli i švicarsku potkovat, govorim iz iskustva..

Kruha i igala...
16 godina
bunkermax kaže...

@kiki3000

Tri tjedna je sarkazam.

😊

Znači smatraš da se ljudi neće sami od sebe potrudit raditi stvari koje će pozitivno utjecati na nihov karater već predlažeš da ih se prisilno odvede 2-4 godine da to na silu nauče i da dalje u životu "po inerciji" nastave sa takvim načinom života. I još se smiješ.

17 godina
DrNasty kaže...

- a kad će to biti 'standardno' za moderiranje?

- U slučaju kad quoter uopće ne sudjeluje u temi.. kad ni ta rečenica baš ništa osim svađe ne može pridonjeti temi.

- što kad ta rečenica uopće nema veze s temom ili qoutanim plahtama?

u ovoj temi, modovi znaju da moraju održavati red, jeli to jedina razlika-razlog? u odnosu na npr ...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice