Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.119.614
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran

Ma, kako hoćete.

Industrija hrane vas je preuzela.

Konstantno skreće sa rasprave.

Niste vi kao problem, nego drugi.

Ne znam, jel shvaćate ili ne, meni svejedno.

Nemojte  se dati smesti.

Dobar tek!

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
9 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
tnakir kaže...
warhammer kaže...

sve pod kljucem ,  a uza sebe imam samo palicu i cakiju

Da nisi iz Dugopolja možda?

nisam , ja sam bosanac 

waaagh
12 godina
ddarknessfairyy kaže...
PzKpfw kaže...

@ddarknessfairyy

Bez veze se mučiš za dokazivanje vrta, samo sam napisao da ljudi mogu imati nešto svoje, ne da bu se tim prehranili.

...

Aha znači daješ vrt za primjer tek toliko da nešto napišeš..nice. 

Zimnica nije jeftinija od prerađene hrane, ali ako ti sad napišem sve cifre opet ćeš napisati da si pisao tek toliko kao primjer pa se uopće neću zamarati.

ma kakva zimnica, to je moja stara radila, em se naradi dok sve to spremi, em košta poprilično i nema baš neke uštede

kupujem u zadru u trgovini stanić smrznuto povrće, paketi po 400 grama za 4,5 - 5,5 kuna, ovisno koje je povrće - za ručak uz komad nekog mesa sasvim dovoljno za nas četvero, nikakva faking zimnica nemere tu niti primirisat cijenom

pa sad jel to nezdravije od onoga na tržnici, sumnjam, pogotovo kad vidim da ovi sa tržnice svako jutro kupuju na zelenoj tržnici robu iz uvoza - iz španjolske, turske, nizozemske... robu koju kasnije prodaju pod "domaće", a nemaju pojma jel špricano, kad je uopće ubrano, koliko stoji u hladnjači i slično

i onda naš prdzvkwp kupi jabuke, tikvice, mrkvu i ostalo povrće i voće koje u sebi ima toliko pesticida i kemije koliko neće onaj starac ubaciti u sebe u mjesec dana jedenja tih pilića-goluba i još sam sebe uvjerava da jede "zdravo"

još koju godinu tako i narast će mu sise na leđima, ali nema veze i to je zdravo dok te guze da te drže za sise

18 godina
PzKpfw kaže...

Ma, kako hoćete.

Industrija hrane vas je preuzela.

Konstantno skreće sa rasprave.

Niste vi kao problem, nego drugi.

Ne znam, jel shvaćate ili ne, meni svejedno.

Nemojte  se dati smesti.

Dobar tek!

Malo ti se "manta".

Kakva industrija hrane? Ja sam dvaput tjedno "na placu", iz Slavonije dobivam dosta toga "prirodnog", sam radim kobasice, djeca mi dobivaju više "prirodne" hrane od 90% RH.

Domaće / prirodno / bio je skupo. Posebno u ovo doba godine (jer nij ni prirodno da je jeftino). A 90% građana RH si ne može priuštiti isključivo stvarno prirodnu i zdravu hranu.

16 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

.....
Zimnica nije jeftinija od prerađene hrane, ali ako ti sad napišem sve cifre opet ćeš napisati da si pisao tek toliko kao primjer pa se uopće neću zamarati.

.....

Ja bih volio vidjeti te cifre.

Zelim usporediti razlike jer po nasem iskustvu, mi smo ustedjeli preko 1000$ (ukljucujuci struju i zacine!) kupujuci na trznici na veliko i onda doma preradivsi u zimnicu. Primjerice za 13$ svjezeg kupusa - imamo 120$ teglica ukiseljenog (i to kad usporedimo najjeftiniji brand, zidovski brandovi bi dosli barem 150$). Za 70$ pomidora, imamo pomidor-sos za preko 400$. Koristli smo plinsku bocu od 50$ koja jos uvijek ima dovoljno plina za cijelo ljeto kampiranja. I da podsjetim, mi smo kupili svjeze namirnice, nismo ih uzgojili sami (to planiramo ovo ljeto).

Prosli vikend sam doma kuhao sapun. Istina, iako cemo ustedjeti oko 1/2 novaca koje danas trosimo na sapun - moj primarni motiv je bio poziv Dr. Durdena 

Uglavnom, u Kanadi, ako kupujes preradjene namirnice, zaista izgleda jeftinije u startu, dok si na blagajni - ali ako sjednes i izracunas si koliko mjesecno novaca potrosis na hranu i kuhanje - u minusu si i to debelom. Kupiti povrce u bulku dodje vise novaca, ali od tog povrca mi uvijek imamo dovoljno za par obroka i uvijek nam ostanu leftovers koje odnesem na posao za rucak, umjesto da kupim nesto - to se isto, vjerujem, treba dodati u racunicu.

Enivej, znam 100% kalkulaciju za Montreal, mi smo kalkulirali da li nam se uopce isplati kuhati zimnicu, i ako ispadne skuplje, da li zelimo platiti vise da bi "znali sto jedemo".

Na kraju, eto, dva bonusa, em je nasa hrana, em smo si sa ustedjenim novcem taman platili godinu dana satove plesanja.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
17 godina

dobra računica. .. uz jedan previd, rad (radno vrijeme/satnica nekog mexikanera ili tvoja) za obavljeni posao. Tad isplativost (cijena) možda nije razlog, .. no podržavam jer znaš što jedeš + korisniji hoby nego bezbrojni drugi. Ponekad su razlozi 'pogrešni' ali rezultat je važan.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

dobra računica. .. uz jedan previd, rad (radno vrijeme/satnica nekog mexikanera ili tvoja) za obavljeni posao. Tad isplativost (cijena) možda nije razlog, .. no podržavam jer znaš što jedeš + korisniji hoby nego bezbrojni drugi. Ponekad su razlozi 'pogrešni' ali rezultat je važan.

To je istina, ali to je namjerno zbog jedne druge veze: vrijeme koje sam potrosio radeci na zimnici, potrosio bi vjerojatno na dokolicu, nista produktivno. S obzirom da ne placam sam sebi dokolicarenje, nema mi nekog smisla da racunam satnicu ni za posao.

Mislim, na vrt (malo veci) koji gradim ove godine, vjerojatno cu potrositi vise vremena nego zelim, i tu cu itekako racunati isplativost vs. rad. No za kupus - aktivni posao je bio mozda 2 sata ako i toliko, ostatak je fermentacija i samo provjeravanje.

Pomidori su trazili puno vise posla (zbog toga dva vikenda), ali i tu rad odnosi pobjedu jednostavno jer smo za ta dva vikenda posla dobili dovoljno sosa za cijelu jesen, i kako nam zamrzivac izgleda - biti ce dovoljno za cijelu ovu godinu takodjer.

Usput - struja za zamrzivac je takodjer ukljucena u racunicu, i na taj nacin smo odabrali koji zamrzivac kupiti (volumen i model). Iz istih razloga, zamrzivac sada sjedi u maloj prostoriji ispod vanjskih stepenica, koja nema termicke izolacije - tako da uz -10 zamrzivac gotovo ni ne radi aktivno. Kad zagrije, preselit cemo ga u drugu prostoriju koja je hladnija ljeti.

Ne znam da li je ovo ludjacki nacin razmisljanja, jer kad sam bio dijete u mojoj obitelji se uglavnom odlucivalo po tome sto je "jednostavnije" i mislim da je to bio jedan od glavnih razloga naseg siromastva. Meni izgleda pametnije uloziti posao (umjesto sjedenja ispred TV-a) i ustediti par desetaka dolara.

10 ovdje, 10 ondje i nakupi se. Na kraju godine, sjedes i izracunas, i vidis da si ustedio sve skupa 1000-2000$. Mozda nije puno za cijelu godinu, ali cisto sumnjam da bi itko, da nadje 1000$ na ulici, okrenuo glavu i hodao dalje.

Pored toga, tih 1000$ ne moras ni trositi, stavis ih u neki investicijski fond i zaboravis na njih, nek se gomilaju sami od sebe.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
18 godina
Deus ex machina kaže...

Na kraju, eto, dva bonusa, em je nasa hrana, em smo si sa ustedjenim novcem taman platili godinu dana satove plesanja.

Jesi ti možda i linuksaš?

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže... 

Jesi ti možda i linuksaš?

::gasp:: kako znas! Iako, razlog zasto _nisam_ sevio u srednjoj nije linux, vec balet 

13 godina
Deus ex machina kaže...

::gasp:: kako znas! Iako, razlog zasto _nisam_ sevio u srednjoj nije linux, vec balet 

Vidi ti samo tu grivu, jao!

Mrnjau...

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
12 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...

ma kakva zimnica, to je moja stara radila, em se naradi dok sve to spremi, em košta poprilično i nema baš neke uštede

kupujem u zadru u trgovini stanić smrznuto povrće, paketi po 400 grama za 4,5 - 5,5 kuna, ovisno koje je povrće - za ručak uz komad nekog mesa sasvim dovoljno za nas četvero, ...

Smrznuta brokula, mrkva, grašak, karfiol i čini mi se špinat imaju više vitamina i antioksidansa od svežeg povrća jer se povrće bere nedovoljno zrelo pa dozrijeva u halama te kasnije gubi svježinu na policama i tržnicama(ukoliko nije taj dan ubrano). Smrznuto povrće se bere zrelo i ide direktno na duboko smrzavanje.

Al šta mi industrijski preuzeti znamo, jer nemamo pojma o ničemu i ne znamo što je zdrava hrana. Nemamo pojma kako su zdravi krastavci sa tržnice od OPG-a. A to što pouzdano znam da ih špricaju u isto vrijeme kad ih i beru bez obzira što bi trebala postojati karenca i to što špricaju jabuke u prosjeku 15-20 puta nema veze. 

Deus ex machina kaže...

Ja bih volio vidjeti te cifre.

...

Evo ovak ovisno o godini cijene povrća i voća kod nas skaću u nebesa dok su cijene zimnice manje više stalno iste. Ako ne računamo plin, struju, vodu i začine, prošle godine je kila paprike paradajzerice(za kiseljenje) bila oko 4kn, roga je bila 6-7kn, krastavaca zbog plamenjače nije bilo ispod 8kn po kili, kila cikle oko 4kn, patlidžan 5kn, luk 3kn.

Ako radiš ajvar uz povrće treba i najmanje litra do dvije ulja(18kn) i ocat(7kn). 

Staklenke ako uloviš na dobroj akciji su oko 7kn komad a poklopci(koji su kod nas jednokratni jer pohrđave nakon jedne godine pa ih treba svake godine kupovati) su na debeloj akciji 10kn 10komada.

Znači ako imaš 8kn u startu za flaše + 8kn kila krastavaca od kojih dobiš 3 flašice(znači ugrubo 2,6kn) to je 10,6kn po teglici bez zaljeva i energije a imaš za kupiti teglicu krastavaca već po 5kn(Slatinski krastavci) dok je Podravka 7-10kn. 

Ajvar dođe oko 16kn 700gr što je skoro cijena samo ulja i teglice. Slično je i sa paprikom, ciklom...

Kupus se još isplati jer nema nekih ulaganja osim kupusa, soli i papra a kupovni zna biti zakiseljen octom pa izgubi kiselinu kad ga kuhaš.

Deus ex machina kaže...

Ne znam da li je ovo ludjacki nacin razmisljanja, jer kad sam bio dijete u mojoj obitelji se uglavnom odlucivalo po tome sto je "jednostavnije" i mislim da je to bio jedan od glavnih razloga naseg siromastva. Meni izgleda pametnije uloziti posao (umjesto sjedenja ispred TV-a) i ustediti par desetaka dolara.

Da se razumijemo ja također imam svoj eko vrt, svoju "kiselinu" bez konzervansa,  pekmeze, ajvare, ljutenice, čili paprike i svoj paradajz sos. Sadim 200 vrsta rajčica i 30-tak vrsta ljutih paprika. Jedino ne kiselim svoj kupus jer ga ne smijem jesti i zimnica me izađe jeftinije jer imam pun podrum staklenki koje kao hrčak skupljam i koje mi cijela obitelj skuplja(kupujem samo poklopce). Ali mi ne pada napamet tvrditi da je uzgoj povrća jeftin, ne traži puno mjesta(i vremena) i da se čovjek može bez problema hraniti zdravo jer to nije istina. Zdrava hrana je skupa. Eko/bio uzgoj je skup jer ima puno veće gubitke zbog ne korištenja pesticida i logično je da će se time baviti samo oni malo "luđi". Ja za sada još balansiram između domaćeg i kupovnog, koliko ću dugo moći vidjet ćemo. 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
16 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

Evo ovak ovisno o godini cijene povrća i voća kod nas skaću u nebesa dok su cijene zimnice manje više stalno iste. Ako ne računamo plin, struju, vodu i začine, prošle godine je kila paprike paradajzerice(za kiseljenje) bila oko 4kn, roga je bila 6-7kn, krastavaca zbog plamenjače nije bilo ispod 8kn po kili, kila cikle oko 4kn, patlidžan 5kn, luk 3kn.

Ako radiš ajvar uz povrće treba i najmanje litra do dvije ulja(18kn) i ocat(7kn). 

Staklenke ako uloviš na dobroj akciji su oko 7kn komad a poklopci(koji su kod nas jednokratni jer pohrđave nakon jedne godine pa ih treba svake godine kupovati) su na debeloj akciji 10kn 10komada.

Znači ako imaš 8kn u startu za flaše + 8kn kila krastavaca od kojih dobiš 3 flašice(znači ugrubo 2,6kn) to je 10,6kn po teglici bez zaljeva i energije a imaš za kupiti teglicu krastavaca već po 5kn(Slatinski krastavci) dok je Podravka 7-10kn. 

Ajvar dođe oko 16kn 700gr što je skoro cijena samo ulja i teglice. Slično je i sa paprikom, ciklom...

Kupus se još isplati jer nema nekih ulaganja osim kupusa, soli i papra a kupovni zna biti zakiseljen octom pa izgubi kiselinu kad ga kuhaš.

Ovako kad napamet/nabrzinu vrtim u glavi, mislim da cijene idu proporcionalno s nasima. Slazem se kompletno za krastavac, i mi smo kiselili svoj, ali samo par puta je je svjezi zaista skup i sve skupa dodje skuplje od kupovnog, i mislim da u biti bas ovdje lezi nesuglasica: za ciklu, pomidore, kupus, jabuke i krumpir - dogovorili smo se sa tipom na trznici i kupili velike kolicine (12 kaseta pomidora, 4 vrecetine kupusa, etc), i to je bilo za nas i njezine roditelje pa smo dobili popust. Isli smo na dvije trznice i malo se raspitivali i ovaj tip zastupa nekoliko lokalnih farmi (koje smo provjerili na internetu) i dao nam je dobru cifru. Istu stvar smo napravili s lokalnim mesarom, ima odlicne kokosi, i kupili smo 50 komada u tiru, podijelili cifru i kokosi i ustedjeli 1.50$ po kokosi (~15%).

Cinjenica je da svjeze voce i povrce kosta vise od preradjene hrane, i ako kupujes male kolicine - financijski se definitivno ne isplati doma procesirati i s time se kompletno slazem. 

ddarknessfairyy kaže...

Da se razumijemo ja također imam svoj eko vrt, svoju "kiselinu" bez konzervansa,  pekmeze, ajvare, ljutenice, čili paprike i svoj paradajz sos. Sadim 200 vrsta rajčica i 30-tak vrsta ljutih paprika. Jedino ne kiselim svoj kupus jer ga ne smijem jesti i zimnica me izađe jeftinije jer imam pun podrum staklenki koje kao hrčak skupljam i koje mi cijela obitelj skuplja(kupujem samo poklopce). Ali mi ne pada napamet tvrditi da je uzgoj povrća jeftin, ne traži puno mjesta(i vremena) i da se čovjek može bez problema hraniti zdravo jer to nije istina. Zdrava hrana je skupa. Eko/bio uzgoj je skup jer ima puno veće gubitke zbog ne korištenja pesticida i logično je da će se time baviti samo oni malo "luđi". Ja za sada još balansiram između domaćeg i kupovnog, koliko ću dugo moći vidjet ćemo. 

Aj bok... ja mislio da sam industriozan sa 2 vrste pomidora :-D Ne bi se slozio s time da je eko uzgoj skup; slozio bi se s time da je skuplji od ne-eko uzgoja. Procesi kao sto su companion planting i "starobabpske" metode zastite biljaka i osvjezavanja tla (kora od jajeta, osisana kosa) su za nas radile sasvim fino, bez kupovine vitamina i pesticida, sve posadjeno jedemo i nemam u glavi neku sliku da sam izgubio ista. Proslo ljeto smo uzgajali onako na blef, cisto da vidimo da li se isplati, i uz minimalno posla i puno ucenja, uzgojili smo 6 zdravih stabljika koje su davale pomidore cijelo ljeto bez zadrske.

Nasa _sreca_ je (moderno receno, privilegija), i ovo je ja mislim najbitnija stavka u cijeloj racunici - sto imamo dvoriste i suncano je dokle god ima sunca. Tako da bez dodatnih ulaganja (osim nesto vislje rente) imamo opciju uloziti trud da nesto uzgojimo. Mnoge obitelji ne mogu jer ili nemaju dvoriste, ili nemaju mjesta, ili nemaju vremena (jer rade 2-3 posla) ili jednostavno nemaju sunca.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.2.2017 19:06 (Deus ex machina).
18 godina

Fucking hippies... There goes the neighbourhood (& forum)...

This space for rent!
17 godina

I ja bih htio imati svoj eko vrt. Nizozemsku verziju eko vrta.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
18 godina
moderator
Drago kaže...

Fucking hippies... There goes the neighbourhood (& forum)...

Ja sam nedavno kupio nekoliko kilograma domaće junetine za koju garantiraju da nije pojela šaku koncentrata.

Da malo izbalansiram temu i kontriram ovim biljojedima :D

Inače isto se trudim imati što više domaće hrane. Jaja, sir, piletina, sve je iz pouzdanih izvora.

Ujak se bavi plasteničkom proizvodnjom pa i tu dobijem vrhunskog povrća u sezoni po dobrim cijenama.

Naravno, nije dovoljno pa balansiram s kupovnim.

Iza kuće je isto mali vrt ali je većinom loša zemlja (glina), pa osim jagoda, malina i ponekad luka, ne ide ništa više. Ali je lijepo vidjeti kad se dijete zaleti u luk, iščupa i odmah jede (oprano, afkors).

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.2.2017 19:54 (DrNasty).
12 godina
DrNasty kaže...

Ja sam nedavno kupio nekoliko kilograma domaće junetine za koju garantiraju da nije pojela šaku koncentrata.

Da malo izbalansiram temu i kontriram ovim biljojedima :D

to je to, treba malo balansa

svojevremeno, dok sam živio u lici znali smo imati i svoje praščiće, pa kad baciš dva komada od 150 kila na tavan u kobasice, slanine i pršute, pa dva takva u škrinju + peradi kojekakve, nema zime

a znali smo bogme napunit i drugu škrinju napola dinstanim satarašom, mahunama, graškom, ciklom i ostalim povrćem, pripremati ajvar u litrama, kiseli kupus u bačvama, krumpira u podrumu dosta do iduće sezone, sve svoje s vlastite zemlje, nabrati desetke kila vrganja i osušiti ih...

no, danas u zadru, s kućom koja nema dvorište i tavanom koji je naslonjen na susjednu kuću pa ima jedan prozor bez propuha, to sve mogu samo sanjati

jedino što kupujem ili dobijem, a da je "zdravo", dila mi poznanik u posedarju u obliku riba, rakova i školjki

12 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Aj bok... ja mislio da sam industriozan sa 2 vrste pomidora :-D Ne bi se slozio s time da je eko uzgoj skup; slozio bi se s time da je skuplji od ne-eko uzgoja. Procesi kao sto su companion planting i "starobabpske" metode zastite biljaka i osvjezavanja tla (kora od jajeta, osisana kosa) su za nas radile sasvim fino, bez kupovine vitamina i pesticida, sve posadjeno jedemo i nemam u glavi neku sliku da sam izgubio ista. Proslo ljeto smo uzgajali onako na blef, cisto da vidimo da li se isplati, i uz minimalno posla i puno ucenja, uzgojili smo 6 zdravih stabljika koje su davale pomidore cijelo ljeto bez zadrske.

Rajčice su takve da im ako je dobra godina ne treba ništa, ali ako je godina kišna s puno vlage bez špricanja protiv plamenjače nećeš dobiti gotovo ništa. Jednom kad plamenjača krene nemoguće ju je suzbiti eko preparatima i metodama. Jedino čupanjem cijele biljke dok se ne proširi na ostale. U dobroj godini od 200 komada možeš dobiti skoro tonu rajčica a kad dođe loša godina kao zadnje dvije sretan si ako uspiješ očuvati jednu berbu i izvuči 40-tak kila. 

DrNasty kaže...

Iza kuće je isto mali vrt ali je većinom loša zemlja (glina), pa osim jagoda, malina i ponekad luka, ne ide ništa više. Ali je lijepo vidjeti kad se dijete zaleti u luk, iščupa i odmah jede (oprano, afkors).

Nabavi si zečeve 

Ne treba im puno mjesta, hrane se zelenim otpadom, kukuruzom, smjesom i sijenom a dva do tri zečeka proizvedu dovoljno kakice za gnojivo koje ne smrdi i odlično gnoji glinastu zemlju.

Moj vrt je čista glina(mogu radit lonce od nje), svake godine gnojim pola vrta (plodored i te fore) i imam dobar prinos. Nije kao što bi bio na npr crvenoj zemlji, ali je dobar s obzirom na glinu.  

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
17 godina
ddarknessfairyy kaže...

desetaka dolara.

Fučkaj ga šta če ti ofucani pekmezi, pa zna se da je kuhano voče okvirno uništeno ili mrtvo voče.Slično ide i za povrče, dakle rađe pohrustat sirovu mrkvu jer od one u juhi osim arome baš i nema koristi.Eto jednog od najbezveznijih jela ili pila, kompot od jabuka ili kaj ja znam šljiva itd.Jadna kuhana jabuka ili šljiva, pa u to obično ide i šečer i eto ti zašečerene prazne vodurine sa mrtvim jabukama ili šljivama itd.

ddarknessfairyy kaže...
Deus ex machina kaže...

Rajčice su takve da im ako je dobra godina ne treba ništa, ali ako je godina kišna s puno vlage bez špricanja protiv plamenjače nećeš dobiti gotovo ništa. Jednom kad plamenjača krene nemoguće ju je suzbiti eko preparatima i metodama. Jedino čupanjem cijele biljke dok se ne proširi na ostale. U dobroj godini od 200 komada možeš dobiti skoro tonu rajčica a kad dođe loša godina kao zadnje dvije sretan si ako uspiješ očuvati jednu berbu i izvuči 40-tak kila. 

Paradajzer treba opasat ili ogradit Konopljom, i eto ti zaštite od koje bježi sav korov i ostale napasti ili gamad.

18 godina
moderator
ddarknessfairyy kaže...

Nabavi si zečeve 

Ne treba im puno mjesta, hrane se zelenim otpadom, kukuruzom, smjesom i sijenom a dva do tri zečeka proizvedu dovoljno kakice za gnojivo koje ne smrdi i odlično gnoji glinastu zemlju.

Ima hrpa ovaca ovdje u sezoni, pa kad me žene natjeraju onda ja to skupim i dovezem.

Ne znam jel bolje ili lošije od zečeva, ali vjerujem da je bolje nego ništa :D

17 godina

.. navukli i mene na hortikulturu :) .. u mom vrtu, bit će patuljci, a možda i pokoji indijanac (sorta vinetu). .. i pokoja ukrasna biljka za opuštanje uz ragge..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina

Čuo danas dobru foru.

Da li je J.K. bio u vojsci?

Nemam pojma ali pouzdano znam da je nekoliko puta bio u vodećim strukturama NATO-a.

Stručnjak za odmaganje...
14 godina
mario.L_hr kaže...

Čuo danas dobru foru.

Da li je J.K. bio u vojsci?

Nemam pojma ali pouzdano znam da je nekoliko puta bio u vodećim strukturama NATO-a.

10/10 Da je u JNA bio kuhar i da je tetovažu prepravio u "ONA" ili "BOJNA".

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.2.2017 4:25 (DarthMarkus).
10 godina
odjavljen
DarthMarkus kaže...

10/10 Da je u JNA bio kuhar i da je tetovažu prepravio u "ONA" ili "BOJNA".

Kuhari su najvažniji, pa i najvredniji dio svakoga kolektiva. To je najbolje vidljivo u Big Brotheru gdje do finala uvijek dogura barem jedna stara baba - često arhetip autoritarne i čangrizave domaćice starog kova - koju ostali stanari trpe samo zato što bi bez nje bili gladni.

vocap, bičz?
17 godina
Izgleda da dobro kuhas. Da nisi, prema nekima, davno bi letila iz Big Bro... Ovaj, sa foruma :-D

P.S. just kidding, I love you.
Rvat katolik!
12 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Ima hrpa ovaca ovdje u sezoni, pa kad me žene natjeraju onda ja to skupim i dovezem.

Ne znam jel bolje ili lošije od zečeva, ali vjerujem da je bolje nego ništa :D

Ček malo jel skupljaš friški gnoj ili odstajali?

Ako skupljaš friški radiš više štete nego koristi jer je gnoj koji nije odstajao najmanje 6 mjeseci prejak za biljke i "pali" nježno korjenje. 

Kakica od zečeka je najbolje organsko gnojivo za povrće koje postoji. Ima više dušika, fosfora i kalija od ostalih gnojiva.

Vrijednosti se odprilike kreću:

Zečji N- 2.4 P-1.4 K- 0.6

Kokošji N- 1.1 P- 0.8 K- 0.5

Ovčji i konjski N- 0.7 P- 0.3 K- 0.6

Kravlji N- 0.25 P- 0.15 K- 0.25

Ne smrdi dok se ne počne prerađivati u kompost, ali i onda ima jako blag miris. Imam kompostište par metara od balkona i ne osjeti se ništa dok ne raskopaš neprerađeni dio. 

"Kuglice" se smatraju suhim gnojivom i to je jedino organsko gnojivo koje se može koristiti direktno bez da odstoji. Ako se koristi zreli gnoj(mješavina kakice i ostataka stelje) onda treba čekati 6mj. Nakon što odstoji isto se može koristiti direktno, ne treba ga zaoravati. Ja svoje rajčice sadim tako da iskopam rupu, bacim unutra dvije vrtne žlice zrelog gnoja, šaku mljevene ljuske od jaja i puknem na to sadnicu. Rastu na glini ko šašave bez ikakve dodatne prihrane. 

18 godina
moderator
ddarknessfairyy kaže...

Ako skupljaš friški radiš više štete nego koristi jer je gnoj koji nije odstajao najmanje 6 mjeseci prejak za biljke i "pali" nježno korjenje. 

Bude star 10-15 dana, znači friško, vruće :D

17 godina

Predcjednica vraća vojni rok, a Bandić sanja o uniformama u školama. Samo čekam da nekome padne na pamet da vrati crkvenu desetinu.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
12 godina
DrNasty kaže...
ddarknessfairyy kaže...

12 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Onda bolje nemoj ništa stavljati.

picajzla0707 kaže...

slikica

Nope to je plamenjača.

12 godina
ddarknessfairyy kaže...

Nope to je plamenjača.

i onda sam ja picajzla...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice