Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.357.237
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
protjeran
Re: Što se događa s našim društvom?
BlackDog22 kaže...
Prince-Artas kaže...

Ovaj dio posta ti je pogrešan, u situaciji kada su prava radnika obvezno uvijek uređena Zakonom o radi i Ugovorom o radu (između radnika i tvrtke) a opcionalno i kolektivnim ugovorom za radnika se primjenjuje ono što je za njega najpovoljnije. Tako ako npr. u kolektivnom piše da mu se za klasično bolovanje mora isplatiti u visini 80% od osnovice a u Zakonu o radu i ugovoru stoji 70% onda se primjenjuje odredba kolektivnog ugovora. ista stvar je s božićnicom i ostalim pravima (npr. broj dana godišnjeg...). Ostatak posta je ispravan.

Kruške i jabuke. U hijerarhiji zakona i propisa zakon je iznad svih ostalih ugovora što znači da svi ugovori moraju biti u skladu i ne smiju proturječiti zakonu. U slučaju da propis u kolektivnom proturječi zakonu on je ništavan. odnosno u tvom primjeru kad bi u zakonu pisalo da isplata osnovice kod bolovanja iznosi MAKSIMALNO 70% u kolektivnom ugovoru ne može pisati 80% jer bi bio protivan zakonu. 

No pošto u praksi zakoni određuju zakonske MINIMUME kolektivni ugovori i drugi ugovori su nužno jednakih prava ili viših. 

Znači donošenje i hijerarhija zakona ide odozgo prema dolje, ustav-zakoni-ostali propisi i ugovori i stepenica niže ne smije proturječiti stepenici iznad (bez obzira bili oni povoljniji za nekog ili ne).

Ne razumješ radno pravo. Njegova svrha je utvrditi minimalna prava radnika. Ako neki interni akt firme radniku daje VEĆA PRAVA od onih koje mu zakonski pripadaju to nije protivno zakonu. To bi bio nonsene da se nekoj firmi zabrani da ide radniku u korist na svoj trošak. Primjer, državni uhljebi su se izborili da im za klasično bolovanje bude isplaćeno 85% od osnovice (u odnosu na zakonski minimum od 70%)

Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike članak 49

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
18 godina
neaktivan
Prince-Artas kaže...

Mislim da ti ne razumiješ pošto imaš članak zakona o radu koji kaže da je maksimum godišnjeg odmora 30 dana godišnje. Znači može tebi u kolektivnom pisat da imaš i 387 dana kad zakon kaže drugačije...

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 11:37 (BlackDog22).
18 godina
protjeran
BlackDog22 kaže...
Prince-Artas kaže...

Mislim da ti ne razumiješ pošto imaš članak zakona o radu koji kaže da je maksimum godišnjeg odmora 30 dana godišnje. Znači može tebi u kolektivnom pisat da imaš i 387 dana kad zakon kaže drugačije...

Gore si argumentirano demantiran pa se sad hvataš za ovo

Ovo što ti pišeš ja nisam izjavio. Inače što se tiče godišnjeg zakonski minimum na koji svaki radnik ima pravo je 20 dana godišnje, poslodavcu nitko ne brani da ih baš tebi dodjeli 30.

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
18 godina
neaktivan
Prince-Artas kaže...
BlackDog22 kaže...
Prince-Artas kaže...

Gore si argumentirano demantiran pa se sad hvataš za ovo

Ovo što ti pišeš ja nisam izjavio. Inače što se tiče godišnjeg zakonski minimum na koji svaki radnik ima pravo je 20 dana godišnje, poslodavcu nitko ne brani da ih baš tebi dodjeli 30.

Ali ti brani da ti dodjeli 31...

18 godina
protjeran

Da sad ne tražim možeš mi dati članak gdje je propisan maksimalan broj dana godišnjeg?

EDIT: vidim da ne odgovaraš pa sam se potrudio

ZOR, članak 77

http://www.zakon.hr/z/307/Zakon-o-radu

Čini mi se da pričaš napamet

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 12:03 (Prince-Artas).
18 godina
BlackDog22 kaže...
Prince-Artas kaže...

Ne kaže. ZoR kaže u čl. 9. st. 3 "Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, kolektivnim ugovorom ili zakonom, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo, ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije određeno.".

Isto tako, u ZoR-u mislim da uopće nemaš tog limita od 30 dana.

18 godina
neaktivan

Prije par dana smo odradili novi kolektivni na poslu i poslali na vladu.

Nema dileme da kolektivni ugovor može dati radniku veća i šira prava (plaća, naknade, dane odmora, otpremninu i sl.) ako se ugovorene strane o tome dogovore. EOD. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
18 godina
neaktivan
Prince-Artas kaže...

Da sad ne tražim možeš mi dati članak gdje je propisan maksimalan broj dana godišnjeg?

EDIT: vidim da ne odgovaraš pa sam se potrudio

ZOR, članak 77

http://www.zakon.hr/z/307/Zakon-o-radu

Čini mi se da pričaš napamet

Na poslu sam pa bi se tu i tamo trebao malo pravit i da radim.

Da, izgleda da zakon ne propisuje, ne znam odakle i ostalo to o max trajanju godišnjeg. 

No princip ti je i dalje isti. Svi podzakonski akti (u koje spadaju i ugovori) ne smiju biti u suprotnosti sa zakonom. Bez obzira na čiju korist ili štetu idu. 

18 godina
protjeran
BlackDog22 kaže...

No princip ti je i dalje isti. Svi podzakonski akti (u koje spadaju i ugovori) ne smiju biti u suprotnosti sa zakonom. Bez obzira na čiju korist ili štetu idu. 

Opet ti po svom unatoč argumentaciji, EOD od mene na ovu temu.

18 godina
neaktivan
Prince-Artas kaže...
BlackDog22 kaže...

Opet ti po svom unatoč argumentaciji, EOD od mene na ovu temu.

Članak 5. (ustav)
U Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom.

Članak 2. (zako o obveznim odnosima)
Sudionici u prometu slobodno uređuju obvezne odnose, a ne mogu ih uređivati suprotno Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima i moralu društva.

18 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Članak 5. (ustav)
U Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom.

Sudionici u prometu slobodno uređuju obvezne odnose, a ne mogu ih uređivati suprotno Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima i moralu društva.

I šta sad sa time? Polako i sa razumjevanjem pročitaj članke. 

I usput jedno pitanje da li se zakonom o radu predviđaju sve moguće stvari, obaveze i prava radnika i poslodavaca u baš svim profesijama

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 15:18 (boxer).
18 godina
neaktivan
boxer kaže...
BlackDog22 kaže...

Članak 5. (ustav)

I šta sad sa time? Polako i sa razumjevanjem pročitaj članke. 

I usput jedno pitanje da li se zakonom o radu predviđaju sve moguće stvari, obaveze i prava radnika i poslodavaca u baš svim profesijama

Ne i ne znam kakve to veze ima, bitno je samo da ono što predvidiš nije u suprotnosti sa zakonima. Sve ostalo ti je slobodno za tumačenje i prilagođavanje kako god ti paše.

18 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Ne i ne znam kakve to veze ima, bitno je samo da ono što predvidiš nije u suprotnosti sa zakonima. Sve ostalo ti je slobodno za tumačenje i prilagođavanje kako god ti paše.

Zakon ti garantuje neka prava i  obaveze, kolektivnim ugovorom, ovisno o potrebi razrađuješ neka prava i ako imaš više prava ona nisu u suprotnosti sa zakonom. 

17 godina
neaktivan

Sta kazete na ove novajlije? Kaze clanak, sastavljeni od ljudi kojima politika nije primarna misija, i sastavljeni od novinara, intelektualaca, aktivista... zvuci obecavajuce.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/upoznajte-novu-ljevicu-evo-kako-planiraju-preoteti-clanove-sdpu-/937880.aspx

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
17 godina

.. ''pontonski most'' (platforma, most-II) :) sve isto.. jedno ako oni ovjere kod javnog bilježnika.. ne, ni to nije pomoglo :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina

u nasem regionu sve ljevicarske stranke i udruge su vise new age klubovi , rainbow stjegonose ili  skupine politickih mediokreta koji se nisu uspjeli uvaliti medju velike igrace 

jadno je sto mlade generacije koje mogu nesto uciniti/promijeniti ne shvataju da se CCCP raspao i da je danas Rusija drzava zasnovana na kapitalistickim vrijednostima sa aktualnom vlasti koja je veoma blizu klerofasizmu ,pa nastavljaju sa glorifikovanjem majke Rusije kao da su 40'

waaagh
17 godina

da.. mada idealistička ideja nije loša, loši su ljudi, kvarljivi.. a bez njih je ideja =ništa. Društvo će biti dobro-loše, neovisno kako ga formalno tituliramo, Zapad su još uvjek kaljevine.. no švedi nisu kmetovi. CCCP, neki dan Fidel.. ostaje još samo StarTrek :)

13 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Sta kazete na ove novajlije? Kaze clanak, sastavljeni od ljudi kojima politika nije primarna misija, i sastavljeni od novinara, intelektualaca, aktivista... zvuci obecavajuce.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/upoznajte-novu-ljevicu-evo-kako-planiraju-preoteti-clanove-sdpu-/937880.aspx

Upravo ono sto nam treba u 21. stoljecu i sto ce nas izvuci iz govana-salonska ljevica koja ce trkeljati o ljudskim pravima i sa minimalnim iskustvom u realnom sektoru.U glavnom odboru jos im samo fali Komandir Samil

Uz ovakvu opoziciju,HDZ-u je vlast osigurana u slijedecih 10 godina.Nazalost.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 18:38 (geronimo4661).
17 godina
geronimo4661 kaže...
..

Uz ovakvu opoziciju,HDZ-u je vlast osigurana u slijedecih 10 godina.Nazalost.

nedavno su bili pozicija.. ista rečenica je ambivalentna. Kakava desnica, ni ljevica ne može biti bolja.. a u sredini 'mostić' :) joj, katastrofa.. radije bi uplatio kruzing titanicom ili na mars.. bolja perspektiva budućnosti.

18 godina
neaktivan
boxer kaže...
BlackDog22 kaže...

Zakon ti garantuje neka prava i  obaveze, kolektivnim ugovorom, ovisno o potrebi razrađuješ neka prava i ako imaš više prava ona nisu u suprotnosti sa zakonom. 

Ja živim u gradu i ne uzgajam svoju hranu nego ju kupujem. Meni bi bilo sasvim prihvatljivo da dio svoje plaće dobivam u bonovima nekog trgovinskog lanca kad bi to meni odgovaralo u slučaju da recimo umjesto 1000kn novca mjesečno se mogu dogovorti s polodavcem da mi daje 1250kn bonova u bilo kojem trgovinskom lancu. Da li je mogućnost da se ja ili ljudi iz moje firme možemo dogovoriti s poslodavcem oko tih bonova više prava za mene ili manje?

Ili recimo sljedeći tjedan nemam nikakvih planova, a trebalo bi mi više novca. Poslodavac ima potrebu taj tjedan za više radnih sati, a ja bi recimo volio odraditi još 4-5 sati nakon radnog vremena jer ionako nemam šta pametno raditi doma, a idem na produženi viken drugi mjesec. Zašto ja ne bi mogao u svom ugovoru dogovoriti da ću odraditi recimo 25 prekovremeni tjedno kad to želim, a poslodavcu to treba? Šta nije ta mogućnost izbora više prava za mene?

Ili zašto ja ne bi dogovorio s poslodavcem da ne želim ove godine iskoristit godišnji nego želim da mi on to isplati u novcu? Da li je ta mogućnost za mene više prava ili manje?

17 godina

black.. imaš izbor npr možeš raditi ako želiš za pola plaće.. tko ti to može zabraniti? .. hm, može zakon npr, kao i radno vrijeme, ako si vozač obavezna pauza-spavanje po tahografu.. :)

vidiš, čak je zakon 'glup' npr ako izraziš želju, raditi besplatno.. to ti zakon neće dozvoliti (porez-prirez..) i problem kako onda kvalificirati robovlasništvo..

btw, nisi li već uvidio promašaj u argumentaciji.. dovoljno je :)

18 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Ja živim u gradu i ne uzgajam svoju hranu nego ju kupujem. Meni bi bilo sasvim prihvatljivo da dio svoje plaće dobivam u bonovima nekog trgovinskog lanca kad bi to meni odgovaralo u slučaju da recimo umjesto 1000kn novca mjesečno se mogu dogovorti s polodavcem da mi daje 1250kn bonova u bilo kojem trgovinskom lancu. Da li je mogućnost da se ja ili ljudi iz moje firme možemo dogovoriti s poslodavcem oko tih bonova više prava za mene ili manje?

Ili recimo sljedeći tjedan nemam nikakvih planova, a trebalo bi mi više novca. Poslodavac ima potrebu taj tjedan za više radnih sati, a ja bi recimo volio odraditi još 4-5 sati nakon radnog vremena jer ionako nemam šta pametno raditi doma, a idem na produženi viken drugi mjesec. Zašto ja ne bi mogao u svom ugovoru dogovoriti da ću odraditi recimo 25 prekovremeni tjedno kad to želim, a poslodavcu to treba? Šta nije ta mogućnost izbora više prava za mene?

Ili zašto ja ne bi dogovorio s poslodavcem da ne želim ove godine iskoristit godišnji nego želim da mi on to isplati u novcu? Da li je ta mogućnost za mene više prava ili manje?

Neke oblasti su zakonski obrađene sankcijama i tu se ne može pretjerivati ili odricati u pravima. OK?

17 godina

ne možeš sve svima objasniti.. npr osoba može izjaviti da se odriče života, no to ostatku ne daje pravo usmrtit tu osobu :) mada će spomenuti nastaviti s argumetiranjem kako on može.. :)

ode Split na bubanj... kupit ću si Tigra.. i Marjan ako bude povoljno :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2016 19:29 (ihush).
17 godina
neaktivan
geronimo4661 kaže...

Pa, onda mi nije jasno ovo:

- ako su politicari - nista ne valja jer su svi korumpirani

- ako su intelektualci - onda su salonci i nemaju veze s realnoscu

- ako su ljudi iz naroda - necemo da nas vode seljaci

Nikako zadovoljiti ljude!

Politika korumpira ljude, ja mislim, upravo zbog ovakvih razloga - pocnes kao dobar politicar s pozitivnom idejom, ljudi ne obracaju paznju na 1000 dobrih stvari koje si napravio i muku koju si prosao da ih rijesis, nego nadju neki Tweet ili sliku iz tvoje mladosti gdje si se slikao bez gaca, i sad odjednom svatko ima neki komentar za napisati. Putin kriminalac najvise klase, ali se slikao na konju bez majice i sad je heroj.

Pa u takvoj situaciji, s takvim vrijednostima - kome se da muciti oko naroda? I isus bi odustao i uhljebio samo sebe i svoje bliznje, a ostale tko ih sisa.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
18 godina
neaktivan
boxer kaže...
BlackDog22 kaže...

Neke oblasti su zakonski obrađene sankcijama i tu se ne može pretjerivati ili odricati u pravima. OK?

Aha, znači ne smiješ se dogovoriti kolektovnim ugovorom (ili drugim ugovorima) nešto što je u sporotnosti sa zakonom bez obzira na čiju je to korist ili štetu? Odnosno znači kolektivni ugovor i drugi ugovori moraju biti u suglasnosti sa zakonom?

12 godina
neaktivan
Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
17 godina

fairyy? koincidencija? prvo poklon bon sad fotoforenzika.. možda se zoveš Ozna (koja sve dozna..), no recimo da je ipak slučajnost (al nemoj više bar dan-dva..) :))

12 godina
neaktivan
ihush kaže...

fairyy? koincidencija? prvo poklon bon sad fotoforenzika.. možda se zoveš Ozna (koja sve dozna..), no recimo da je ipak slučajnost (al nemoj više bar dan-dva..) :))

Jok kristalna kugla mi radi prekovremeno 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
18 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...
boxer kaže...
BlackDog22 kaže...

Aha, znači ne smiješ se dogovoriti kolektovnim ugovorom (ili drugim ugovorima) nešto što je u sporotnosti sa zakonom bez obzira na čiju je to korist ili štetu? Odnosno znači kolektivni ugovor i drugi ugovori moraju biti u suglasnosti sa zakonom?

Evo educiraj se:

Temeljna je svrha kolektivnih ugovora da omoguće radnicima i poslodavcima da putem zajedničkog dogovora detaljnije uređuju funkcioniranje radnih odnosa u praksi, što istovremeno pruža priliku radnicima da se, putem svojih organizacija – sindikata, izbore za povoljnije uvjete rada i prava iz radnog odnosa od onih koja su propisana zakonima ili sadržana u njihovim individualnim ugovorima o radu.

Dakle, kolektivnim ugovorom prava radnika mogu se samo povećati u odnosu na Zakon i u odnosu na ugovor o radu i pravilnik o radu. Svrha je kolektivnog ugovora da se njime povećaju prava radnika odnosno da se prava radnika, postojeća ili veća, zajamče dokumentom koji obvezuje poslodavca.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2016 0:38 (boxer).
14 godina
warhammer kaže...

u nasem regionu sve ljevicarske stranke i udruge su vise new age klubovi , rainbow stjegonose ili  skupine politickih mediokreta koji se nisu uspjeli uvaliti medju velike igrace 

jadno je sto mlade generacije koje mogu nesto uciniti/promijeniti ne shvataju da se CCCP raspao i da je danas Rusija drzava zasnovana na kapitalistickim vrijednostima sa aktualnom vlasti koja je veoma blizu klerofasizmu ,pa nastavljaju sa glorifikovanjem majke Rusije kao da su 40'

Imao Mašturko odličnu kolumnu na tu temu...Kao wtf rainbow warrior ima sa gerilskim ratnicima koji su se suprostavili četincima, ustaFama, handžar bojnoj, nedićevcima i cijelom nacističkom ratnom stroju ? Srp i čekić ? Wat ?

Pa homoseksualce su liječili elektrošokovima u Dubrovniku Bokte...!!!

Inače ja sam "left to the core" što se tiče radničkih prava, Tileta, prezirem kvazi rvatine, ZDS kretene, interenet ustaFe i licemjene HDZ-ovce koji bi ćaću prodali Šešelju,

aliiii neke stvari što se tiče državnog uređenja, tu volim malo konzervativniji desni centar

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2016 11:54 (DarthMarkus).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice