Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.357.237
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Old Iggy kaže...
Deus ex machina kaže...

Pitanje - ako je to nezakonito (a trebalo bi biti jer bonovi nisu "Legal Tender"), kako to da nitko nije tuzio Konzum?

Nije nezakonito, to je poklon bon.

Iggy ne pričamo o poklon bonovima (onim lijepim karticama sa mašnicom i autekima na koje uplatiš koliko želiš) pričamo o ovome tj "potvrdi za pristup dugu" 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
17 godina
ddarknessfairyy kaže...
Old Iggy kaže...
Deus ex machina kaže...

Pitanje - ako je to nezakonito (a trebalo bi biti jer bonovi nisu "Legal Tender"), kako to da nitko nije tuzio Konzum?

Iggy ne pričamo o poklon bonovima (onim lijepim karticama sa mašnicom i autekima na koje uplatiš koliko želiš) pričamo o ovome tj "potvrdi za pristup dugu"  

+ problem legitimiranja... (još jedan zakon, uz nezakonito prikupljanje podataka..).

edit: a to što je javno, što se sve zna, pa opet nikom ništa.. tako je u bezbroj slučajeva, što veći, manje se vidi :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.12.2016 18:49 (ihush).
17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
AA-d00d kaže...

Ili ti šef podružnice "ponudi" ugovor da dobrovoljno pristaješ na taj način kompenzacije.

Jedna greska u koju sam jako dugo vremena vjerovao, jest da je ugovor svetinja - a nije.

Pravo, u smislu zakona, je hijerarhijsko - odredjeni zakoni su vise vazni od nekih drugih, a ustav je uglavnom iznad svega.

Dakle, s obzirom da ustav (nagadjam) nalaze da je legalno sredstvo placanja "Kuna", ugovor (potpisani!) u kojem stoji da se covjek moze isplacivati u bonovima je nevazeci - ukoliko se sudu predoci kao takav. Naravno, nitko nece *zabraniti* isplacivanje u nekoj custom valuti (npr. bitcoin) ali mora postojati suglasnost obje stranke.

Nije mi bas jasno zasto se nitko ne tuzi. Moguce je, vjerujem, traziti anonimnost kad se predoci financijsko stanje i strah od opustanja.
Takodjer, zar ne postoji niti jedna unija ili udruga kojoj bi se to moglo povjeriti?
Ovdje u Kanadi obicno unija ima team odvjetnika koji "siluju" kompaniju, i uglavnom je siluju za sto vise novaca mogu jer se 'profit' dijeli izmedju unije i ostecenih (uglavnom 30%-40% pripada uniji ako je clanstvo besplatno, oko 20-25% ako se clanstvo placa).

Nista od toga? Netko bi se trebao sjetiti organizirati te radnike :-\

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
18 godina
Konzum bon ne može biti dio plaće. Može biti dodatan dio (božićnica , poklon za dijete i slično). I to jedino poklon bon (bez obzira što nema mašnicu).
18 godina
Deus ex machina kaže...
Old Iggy kaže...
AA-d00d kaže...

Ili ti šef podružnice "ponudi" ugovor da dobrovoljno pristaješ na taj način kompenzacije.

Jedna greska u koju sam jako dugo vremena vjerovao, jest da je ugovor svetinja - a nije.

Pravo, u smislu zakona, je hijerarhijsko - odredjeni zakoni su vise vazni od nekih drugih, a ustav je uglavnom iznad svega.

Dakle, s obzirom da ustav (nagadjam) nalaze da je legalno sredstvo placanja "Kuna", ugovor (potpisani!) u kojem stoji da se covjek moze isplacivati u bonovima je nevazeci - ukoliko se sudu predoci kao takav. Naravno, nitko nece *zabraniti* isplacivanje u nekoj custom valuti (npr. bitcoin) ali mora postojati suglasnost obje stranke.

Nije mi bas jasno zasto se nitko ne tuzi. Moguce je, vjerujem, traziti anonimnost kad se predoci financijsko stanje i strah od opustanja.
Takodjer, zar ne postoji niti jedna unija ili udruga kojoj bi se to moglo povjeriti?
Ovdje u Kanadi obicno unija ima team odvjetnika koji "siluju" kompaniju, i uglavnom je siluju za sto vise novaca mogu jer se 'profit' dijeli izmedju unije i ostecenih (uglavnom 30%-40% pripada uniji ako je clanstvo besplatno, oko 20-25% ako se clanstvo placa).

Nista od toga? Netko bi se trebao sjetiti organizirati te radnike :-\

Da tebi čika Tomo objasni: daklem... kako si sam rekao, za sve u RH zakoni ne vrijede jednako. Da ideš tužit Konzum jer ti forsira svoje bonove kao vid kompenzacije, tvoja tužba bi završila u nekoj od ladica i vjerovatno nikad više ne bi vidila svjetlo dana. Javna je tajna da Konzum tako radi, a nitko iz države i iz inspektorata neće da im pokuca na vrata. Kada je bilo sranje sa salmonelom, kada su našli lošu robu u Konzumu, po medijima je bilo da su u jednom trgovačkom (nije navedeno u kojem) lancu našli salmonelu. Kad su našli u drugim lancima, onda je bilo jasno napisano (imenom lanca) gdje je to nađeno.

Dalje, mislim da ima zakonski rok u kojem se obaveze moraju plaćati (nisam siguran ali mislim da je riječ o 2-3 mjeseca). Ako ne platiš, možeš tužit, nisam siguran jel država tu može kako reagirat i kako sankcionirat dužnika. Naravno da Konzum ne poštuje te rokove. Ako želiš isplatu u roku, ili ćeš uzeti bonove, ili ćeš pristati na određeni postotak ukupnog duga, a dio zaboraviti, ili ćeš čekati dok ti se Konzum ne smiluje pa ti za jedno godinu dana ili dvije plati sve. Naravno, državu ne zanima što se ti nisi naplatio, pa po svakoj izdatoj fakturi moraš platiti PDV i porez. Ako pak pošalješ ovrhu, tužiš ili nešto, možeš zaboraviti da ćeš ikada više raditi sa Konzumom (također, vidi ono "tužba u ladicu"), dakle, izgubio si velikog dobavljača, gdje ćeš plasirati proizvod?

Uglavnom, banda koja je iznad zakona.

Evo ti primjer: http://www.index.hr/vijesti/clanak/index-otkriva-bivsa-todoriceva-tvrtka-placa-mandarine-konzumovim-bonovima/936755.aspx

Rvat katolik!
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Svasta. Stvarno predugo nisam bio izlozen tom maltretiranju. Navikao sam se na kompletno nenormalne stvari, kao npr. kad te poslodavac osteti, mozes ga normlano tuziti i pobjediti.

No, drugo pitanje (ne proturijecim) je - jel itko ikad uopce pokusao tuziti Konzum? Pitam se da li je u pitanju malo kokos-jaje. Nema smisla tuziti iz folklora, pa nitko ne tuzi, a Konzum posluje.

Pitam se da li bi, da netko zaista povuce tuzbu, nadrapao.

Edit:

citam ovaj tvoj link, i kaze jedan covjek kako mu nisu platili po pola godine. Pa zar ih ne mogu takvi tuziti? Covjeku moze propasti cijeli biznis na taj nacin!

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.12.2016 20:54 (Deus ex machina).
18 godina

Pa možeš ga tužiti, vjetovatno je da ta tužba nikad neće doći do suda i da će dočekati zastaru, platit ćeš odvjetnika, eventualno neke troškove a novce nećeš vidit.

Kao što sam rekao, možeš zaboraviti da ćeš ikada više raditi sa Konzumom, a Konzum će lako naći novog dobavljača jer ih ima milijarda. Ako ti nećeš tolerirati ove njegove uvjete, naći će nekog tko hoće. Dok god ima kretena koji će tolerirati takva sranja, Hrvatska ostaje vukojebina kakva i je. Dok god ljudi toleriraju da se sa njima ponaša prema stoci, ne idemo naprijed. Dok god ne uhvatimo vile, kašikare i zaostale kalašnjikove iz domovinskog rata, pa pravac na Markov trg, i dalje će nas svi guziti.

Rvat katolik!
18 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
Deus ex machina kaže...

Ljudi koji su placeni u bonovima bi mogli dobiti novac za ostecenje, kad se to iskalkulira godinama unatrag, Todorica bi se moglo jednostavno pokopati.

Da i potpišeš takav ugovor on je u potpunosti nevažeći. Plaća se samo i jedino može isplatiti u novcu. Božićnica i ostale nagrade nisu plaća.

18 godina
Old Iggy kaže...
Deus ex machina kaže...

Zapravo je odavno ustanovljeno da je isplata bilo kojeg dijela plaće ili božićnice protuzakonita jer uspostavlja paralelnu valutu HRK (ilegalno), te stoga jer se time izbjegava plaćanje PDV-a. 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/drzavni-inspektorat-u-diokiju-i-konzumu-placanje-radnika-u-bonovima-je-protuzakonito/603397.aspx

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/178625/Konzumovi-bonovi-su-protuzakoniti.html

This space for rent!
18 godina
BlackDog22 kaže...

Da i potpišeš takav ugovor on je u potpunosti nevažeći. Plaća se samo i jedino može isplatiti u novcu. Božićnica i ostale nagrade nisu plaća.

To nema nikakve veze jesu li plaća ili nisu. Zaobilazi se legalna valuta korištenjem paralelne valute (bonova). 

This space for rent!
18 godina
neaktivan
Drago kaže...
Old Iggy kaže...
Deus ex machina kaže...

Zapravo je odavno ustanovljeno da je isplata bilo kojeg dijela plaće ili božićnice protuzakonita jer uspostavlja paralelnu valutu HRK (ilegalno), te stoga jer se time izbjegava plaćanje PDV-a. 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/drzavni-inspektorat-u-diokiju-i-konzumu-placanje-radnika-u-bonovima-je-protuzakonito/603397.aspx

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/178625/Konzumovi-bonovi-su-protuzakoniti.html

Iz istog linka (2. link, mislim):

Plaća se prema zakonu ne smije isplaćivati u bonovima, oni su prihvatljivi samo kao dar u naravi, primjerice za Božić....

18 godina
BlackDog22 kaže...

Iz istog linka (2. link, mislim):

Plaća se prema zakonu ne smije isplaćivati u bonovima, oni su prihvatljivi samo kao dar u naravi, primjerice za Božić....

Božićnice su zakonom i kolektivnim ugovorima (u granama industrije gdje su obavezne, tamo gdje nisu nikom ništa) mahom definirane kao novčani iznos (iako ima iznimaka), a ne kao dar (u naravi).

Primjerice, ako radnik po nekom osnovu (kolektivnom ugovoru, ugovoru o radu) ima pravo na božićnicu (neoporezivo do maks. 2.500 kuna, ali gornja granica nije limitirana, samo je neoporezivi dio limitiran na maks 2.500 kn), a nije specificirano da se radi o daru (u naravi), tada se božićnica može isplatiti jedino u novcu. 

Isplata dijelova plaće i božićnica koje nisu definirane kao dar, već kao isplata novčanih sredstava, ne smije se vršiti u bonovima. 

Ukratko - gdje god nije izrijekom navedeno da se radi o daru, bonovi nisu dozvoljeni kao način isplate.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

To nema nikakve veze jesu li plaća ili nisu. Zaobilazi se legalna valuta korištenjem paralelne valute (bonova). 

Citao sam negdje da je u Engleskoj sasvim legalno uspostaviti vlastiti novac (dokle god postujes pravilo da moras prihvatiti i funtu!), i da je neko vrijeme jedan okrug i imao svoj novac pored funte. Zato je npr. bitcoin potpuno legalan u Engleskoj. Mislio sam da ta situacija vrijedi za cijeli svijet?

18 godina
neaktivan
Hrvatsko pravosuđe. Možeš tuzit Konzum (npr.) ali dok to dođe do suda, pa dok to potraje i dobis parnicu (ako dobiš) prođe cijela vjecnost. Naravno u međuvremenu si suspendiran ili ti je urucen otkaz iz cisto drugog razloga jer nisi dosao na posao na vrijeme (?!).
pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
9 godina
protjeran
Drago kaže...

Isplata dijelova plaće i božićnica koje nisu definirane kao dar, već kao isplata novčanih sredstava, ne smije se vršiti u bonovima.  

Je li gdje u zakonu navedeno da se Božićnice ne bi smjele isplaćivati ateistima ?

To bi bilo razumno.

Što više, svaki čestiti ateist bi trebao odbiti Božićnicu.

Inače da, malo je to spetljano ali se taj nenovčani dio zove DAR u "naravi" (glupa riječ kao i "u naturi" ali zakonski postoji)

https://www.moj-posao.net/Press-centar/Details/72199/Imate-dobre-radnike-Vrijeme-je-da-ih-nagradite/48/

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.12.2016 22:10 (Tony Marconi).
18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Božićnice su zakonom i kolektivnim ugovorima (u granama industrije gdje su obavezne, tamo gdje nisu nikom ništa) mahom definirane kao novčani iznos (iako ima iznimaka), a ne kao dar (u naravi).

Primjerice, ako radnik po nekom osnovu (kolektivnom ugovoru, ugovoru o radu) ima pravo na božićnicu (neoporezivo do maks. 2.500 kuna, ali gornja granica nije limitirana, samo je neoporezivi dio limitiran na maks 2.500 kn), a nije specificirano da se radi o daru (u naravi), tada se božićnica može isplatiti jedino u novcu. 

Ukratko - gdje god nije izrijekom navedeno da se radi o daru, bonovi nisu dozvoljeni kao način isplate.

Pošto zakon u principu ne definira božićnicu ona je definirana kolektivnim ugovorima ili ugovorima i da, ako je navedeno u njima da se radi o novcu onda se ona mora isplatiti u novcu. Neisplatom u u novcu ne krši se zakon nego taj kolektivni ugovor ili ugovor. 

S tim da ako nije iričito navedeno vrijedi baš suprotno. Ako nije izričito navedeno da je božićnica navac onda ju poslodavac može prikazat i kao dar u naravi. 

12 godina
neaktivan
Tony Marconi kaže...
Drago kaže...

Je li gdje u zakonu navedeno da se Božićnice ne bi smjele isplaćivati ateistima ?

To bi bilo razumno.

Inače da, malo je to spetljano ali se taj nenovčani dio zove DAR u "naravi" (glupa riječ kao i "u naturi" ali zakonski postoji)

https://www.moj-posao.net/Press-centar/Details/72199/Imate-dobre-radnike-Vrijeme-je-da-ih-nagradite/48/

Božićnica nije nagrada za zaposlenike koji su katolici, već prigodna nagrada za radnike na kraju godine. A Božićnica se naziva samo zbog toga što se isplaćuje oko Božića.

A ako te već toliko peće kožica oko toga što ateisti dobivaju božićnicu onda bih te molila da ove godine slaviš "pravi" Božić te ga nemoj slaviti 25. prosinca već nekog drugog datuma jer se Isus nije rodio 25 prosinca. Slaviš ga 25 samo da bi se potisnuo pagansko slavljenje zimskog solsticija te kasnije saturnalije. Isto nemoj kititi jelku jer je to paganski običaj iz rituala Yula gdje se drvo kitilo 21 prosinca kako bi podsjećalo na to da nakon zime počinje vrijeme obilja. Nikako nemoj jesti kolač imenom Božićni panj jer se u orginalu zove Yule log i dobio je ime po komadu drveta koji se tradicionalno pali u Germanskom paganizmu. Ni darove nemoj kupovati jer je običaj darivanja potekao od Rimljana koji su za vrijeme Saturnalije(17-23 prosinca) morali donositi darove svom vladaru.

Da i djed mraz je izmišljotina Coca cole. Uživaj 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.12.2016 22:44 (ddarknessfairyy).
14 godina
Tony Marconi kaže...
Drago kaže...

To bi bilo razumno.

Istina, tkđ ti koji si turbo 'atolik, znaš da to nije pravi datum Kristova rođenja, pa ćeš isto s gnušanjem odbiti...

Matere mi moje, kad vidim Raosa i tvoj komentar, pomislim da i sam biviši intelektualac (sad samo alkoholni "tele"ktualac ) stoji iza komentara ...

ddarknessfairyy daj ga nemoj besplatno educirat...

P.S. Ninjala si me

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.12.2016 22:44 (DarthMarkus).
10 godina
neaktivan

ddarknessfairyy , Eto, još samo fali da jadnom čovjeku kažeš i da Djed Božičnjak ne postoji.....

Sram te i stid bilo.

P.S. kad smo kod toga, jel tko uopće stavio guzicu na prozor za Svetog Nikolu (8.12.) ?

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.12.2016 22:44 (fer-de-lance).
10 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...

ddarknessfairyy , Eto, još samo fali da jadnom čovjeku kažeš i da Djed Božičnjak Uskršnji zec ne postoji.....

Sram te i stid bilo.

P.S. kad smo kod toga, jel tko uopće stavio guzicu na prozor za Svetog Nikolu (8.12.) ?

Edit: ne smijem više pit 

Prvo napišem nekaj drugo, a ne ono kaj sam htio,pa onda umjesto uredi ja stisnem citiraj, citiram sam sebe, napravim edit, i onda mislim da nekaj ne štima s forumom 

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.12.2016 22:50 (fer-de-lance).
14 godina
fer-de-lance kaže...

Eto, još samo fali da jadnom čovjeku kažeš i da Djed Božičnjak ne postoji.....

Sram te i stid bilo.

Postoji, jučer na Savskom nasipu on i neka ženska u ljubavnom klinču razmljenjuju darove...

Merry fckng X mas rekoh sebi i ubrzah kas...

12 godina
neaktivan
DarthMarkus kaže...

ddarknessfairyy daj ga nemoj besplatno educirat...

P.S. Ninjala si me

A moram kad mi je već puna kapa(da ne kažem nešto drugo) ovakvih djetinjastih fora. 

fer-de-lance kaže...
fer-de-lance kaže...

ddarknessfairyy , Eto, još samo fali da jadnom čovjeku kažeš i da Djed Božičnjak Uskršnji zec ne postoji.....

Sram te i stid bilo.

Zeko postoji. Došao iz paganskog blagdana Ostare gdje simbolizira plodnost i brzu reprodukciju. 

10 godina
neaktivan
DarthMarkus kaže...

Postoji, jučer na Savskom nasipu on i neka ženska u ljubavnom klinču razmljenjuju darove...

Merry fckng X mas rekoh sebi i ubrzah kas...

Sličan slučaj, prije cca. 9 godina, kod Glavnog kolodvora, na ulazu u pothodnik (oko ponoći), idem s curom i lik i treba me žicaju pare za cugu (oboje u santa odijelima).

Dam liku par kuna, lik veli: zezam se, imam para, ja se nasmijem, curi neugodno.

Krenemo mi, pita on: nećeš ništa popit.

Rekoh: ne, žurimo.

I krene lik za mnom, ajde daj.

Rekoh, ajde guc, a i ova moja se nije protivila.

Uzmem viski u ruke, nagnem, a ovi se već praše na stepenicama.

Spustim flašu na pod, velim: nećemo smetat i šturka....

Bili su i u novinama, navodno nisu samo jednom slavili tamo taj dan....

Kruha i igala...
17 godina
Deus ex machina kaže...
..

Edit:

citam ovaj tvoj link, i kaze jedan covjek kako mu nisu platili po pola godine. Pa zar ih ne mogu takvi tuziti? Covjeku moze propasti cijeli biznis na taj nacin!

-LOL .. u slučaju naplate, Todorić kroz svoje podružnice opet zarađuje 10%.. ah, ispustio sam, agencije koje se bave naplatom potraživanja, pogodi tko je vlasnik :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
Deus ex machina kaže...

Ljudi koji su placeni u bonovima bi mogli dobiti novac za ostecenje, kad se to iskalkulira godinama unatrag, Todorica bi se moglo jednostavno pokopati.

Ti si vani dosta dugo pa si zaboravio kako to ovdje ide...

Nevezano uz bonove, ali je slicna prica kako se posluje ovdje:

Prije par godina mi je buraz poceo raditi kod poznatog tajkuna. Ono, krema hrv drustva...puni ga stupci Glorije, Storya itd... buraz radio nekih 2 ili 3 mjeseca neprijavljen i dobivao lovu na ruke. Naravno da nije sve dobio i naravno da ce ga prijaviti iduci mjesec. Samo da se tajnica vrati s bolovanja, pa da nadje papire pa ovo pa ono... klinji bilo super kaj sa 19 godina dobiva neku lovu i sutio je i radio. Onda starom puko film i zajedno smo otisli na inspektorat da ga prijavimo. 10 ujutro, kuca o na vrata. Otvara neka zenska i govori nam da su svi inspektori na terenu. Kaze stari da bi podnio prijavu. Naravno da nema problema ali moramo pricat sa inpektorom. Svi su trenutno na terenu pa neka dodemo kasnije ili jos bolje sutra. Dodemo sutra i opet ista zenska kaze da nema inspektora i jos se izdere na nas da nije ona nikom majka da zna kad je netko na poslu. Nakon cetvrtog puta uhvatimo inspektora i ispricamo sve. Frajer poslusa i kaze da postoji mogucnost da buraz na***e posto je svjesno radio na crno. Ali kao bude se on zaletio na adresu firme da vidi o cemu se radi i da cemo doma dobiti dopis. 

Dopis je dosao za 8 mjeseci u kojem pise da doticnog nisu pronasli na adresi firme niti na boravisnoj adresi i da smo slobodni podnjeti privatnu tuzbu. Welcome to the working life of croatian worker 😘

Da nisam osobno isao i vidio rekao bi da me neko za***ava i da se radi o Albaniji a ne o Hrvatskoj. 

Ako sam ti pomogao opali TD!
13 godina

sad je bivša todorićeva tvrtka i plaća konzumovim bonovima, a tako je bilo i ranije dok je bila u sklopu agrokora

prije 5-6 godina radio sam neku reportažu u ravnim kotarima baš oko agrofructusa, kako je super malim proizvođačima jer ima im tko otkupiti robu itd

da bi se otkrilo kako im agrofrustus plati nekad s pola, nekad s godinu dana zakašnjenja, kako dio dobiju u bonovima ili kako nekad niti ne plate sve

da im plaćaju tek kad vide po kojoj se cijeni uspije prodati i onda im izračunavaju otkupnu cijenu, što ne prodaju u konzumu i drugim trgovinama ide u otpis i za to ne plaćaju otkup - dakle rizik prodaje je na dobavljačima

uglavnom, napravim pozitivni dio priče i počnem se pripremati za nastavak, jedva nagovorim nekoliko ljudi da mi anonimno ispričaju što se događa i naravno da vlasnik novina blokira priču, jer... marketing ima dobar deal s njima

dam priču i kontakte kolegama iz drugih novina - isto im se dogodi, eto koliko je neovisno naše novinarstvo

18 godina
Drago kaže...
Old Iggy kaže...
Deus ex machina kaže...

Jedna stvar je plaća, drugo su pokloni. Kao ni što božićnica po kolektivnim ugovorima, ako nije drugačije dogovoreno, ne može biti u bonovima.

Tu je puno veći problem izbjegavanje javne nabave i slično, a što nitko ne navodi.

18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Jedna stvar je plaća, drugo su pokloni. Kao ni što božićnica po kolektivnim ugovorima, ako nije drugačije dogovoreno, ne može biti u bonovima.

Tu je puno veći problem izbjegavanje javne nabave i slično, a što nitko ne navodi.

Zakon je vrlo jednostavan. Prvo pravilo je da je dozvoljeno sve što zakonom nije zabranjeno. Zakon ne definira božićnicu, odnosno definira ju u smislu da ona nije sastavni dio plaće, a plaću definira kao isplatu isključivo u novcu. Drugi zakoni definiraju što još poslodavac može i kako isplatiti radniku i u principu se definiraju zbog poreza. Odnosno državi je bitno da platiš porez.

Znači prema tome što se zakona tiće ne postoji obaveza isplaćivanja božićnice, niti postoji obaveza isplaćivanja božićnice u novcu. Može se, ali ne mora.

Ispod zakona postoje kolektivni ugovori i ispod njih ugovori poslodavac-posloprimac. Kolektivni ugovori su svi različiti i imaju snagu ugovora, a ne zakona. Ugovorom božićnica može biti definirana samo kao dar, ili kao dar u novcu ili kao dar u naravi, a može biti samo navedeno da radnik u tim i tim uvjetima na nju ima pravo bez da se dalje precizira kakvu i koliku.

Tako da npr. članak xy kolektivnog ugovora poduzeća blabla kaže "U slučaju da poduzeće djeluje s dobiti radnicima će biti isplaćena Božićnica". Ona može biti 1kn, može biti purica, poklon bon za masažu ili sve troje zajedno. 

Isto tako može pisat da će se isplatiti božićnica u novcu u iznosu od 500kn. Onda ona mora biti u novcu. U slučaju da poslodavac ne isplati 500kn u novcu nego ti da poklon bon on time ne krši zakon, nego krši taj ugovor. Odnosno ne možeš ga prijavit inspekciji rada (pošto njih zanima zakon) nego moraš dići privatnu tužbu protiv poslodavca. U slučaju da se radi o kolektivnom to bi trebao napraviti sindikat u ime radnika ili nekakva zajednička tužba. 

18 godina
protjeran
BlackDog22 kaže...
Old Iggy kaže...

Zakon je vrlo jednostavan. Prvo pravilo je da je dozvoljeno sve što zakonom nije zabranjeno. Zakon ne definira božićnicu, odnosno definira ju u smislu da ona nije sastavni dio plaće, a plaću definira kao isplatu isključivo u novcu. Drugi zakoni definiraju što još poslodavac može i kako isplatiti radniku i u principu se definiraju zbog poreza. Odnosno državi je bitno da platiš porez.

Znači prema tome što se zakona tiće ne postoji obaveza isplaćivanja božićnice, niti postoji obaveza isplaćivanja božićnice u novcu. Može se, ali ne mora.

Ispod zakona postoje kolektivni ugovori i ispod njih ugovori poslodavac-posloprimac. Kolektivni ugovori su svi različiti i imaju snagu ugovora, a ne zakona. Ugovorom božićnica može biti definirana samo kao dar, ili kao dar u novcu ili kao dar u naravi, a može biti samo navedeno da radnik u tim i tim uvjetima na nju ima pravo bez da se dalje precizira kakvu i koliku.

Tako da npr. članak xy kolektivnog ugovora poduzeća blabla kaže "U slučaju da poduzeće djeluje s dobiti radnicima će biti isplaćena Božićnica". Ona može biti 1kn, može biti purica, poklon bon za masažu ili sve troje zajedno. 

Isto tako može pisat da će se isplatiti božićnica u novcu u iznosu od 500kn. Onda ona mora biti u novcu. U slučaju da poslodavac ne isplati 500kn u novcu nego ti da poklon bon on time ne krši zakon, nego krši taj ugovor. Odnosno ne možeš ga prijavit inspekciji rada (pošto njih zanima zakon) nego moraš dići privatnu tužbu protiv poslodavca. U slučaju da se radi o kolektivnom to bi trebao napraviti sindikat u ime radnika ili nekakva zajednička tužba. 

Ovaj dio posta ti je pogrešan, u situaciji kada su prava radnika obvezno uvijek uređena Zakonom o radi i Ugovorom o radu (između radnika i tvrtke) a opcionalno i kolektivnim ugovorom za radnika se primjenjuje ono što je za njega najpovoljnije. Tako ako npr. u kolektivnom piše da mu se za klasično bolovanje mora isplatiti u visini 80% od osnovice a u Zakonu o radu i ugovoru stoji 70% onda se primjenjuje odredba kolektivnog ugovora. ista stvar je s božićnicom i ostalim pravima (npr. broj dana godišnjeg...). Ostatak posta je ispravan.

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
18 godina
neaktivan
Prince-Artas kaže...

Ovaj dio posta ti je pogrešan, u situaciji kada su prava radnika obvezno uvijek uređena Zakonom o radi i Ugovorom o radu (između radnika i tvrtke) a opcionalno i kolektivnim ugovorom za radnika se primjenjuje ono što je za njega najpovoljnije. Tako ako npr. u kolektivnom piše da mu se za klasično bolovanje mora isplatiti u visini 80% od osnovice a u Zakonu o radu i ugovoru stoji 70% onda se primjenjuje odredba kolektivnog ugovora. ista stvar je s božićnicom i ostalim pravima (npr. broj dana godišnjeg...). Ostatak posta je ispravan.

Kruške i jabuke. U hijerarhiji zakona i propisa zakon je iznad svih ostalih ugovora što znači da svi ugovori moraju biti u skladu i ne smiju proturječiti zakonu. U slučaju da propis u kolektivnom proturječi zakonu on je ništavan. odnosno u tvom primjeru kad bi u zakonu pisalo da isplata osnovice kod bolovanja iznosi MAKSIMALNO 70% u kolektivnom ugovoru ne može pisati 80% jer bi bio protivan zakonu. 

No pošto u praksi zakoni određuju zakonske MINIMUME kolektivni ugovori i drugi ugovori su nužno jednakih prava ili viših. 

Znači donošenje i hijerarhija zakona ide odozgo prema dolje, ustav-zakoni-ostali propisi i ugovori i stepenica niže ne smije proturječiti stepenici iznad (bez obzira bili oni povoljniji za nekog ili ne).

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice