Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.019.069
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
AA-d00d kaže...

Još da sam rekao da je to krac od škole.....

Rekao sam ono što su i meni rekli ljudi koji su pohađali tu školu. Za prosječnog učenika MIOC je kao svaka druga škola, za one talentiranije postoje voljni profesori za dodatan rad. Ja nisam išao u MIOC ali sam zato 4 godine išao u razred sa čovjekom koji je u drugom, trećem i četvrtom razredu redovito pohađao natjecanja iz matematike, kemije i fizike i uvijek bio u top3 (radi se o ISTOJ osobi) u Hrvatskoj i na onim međunarodnim olimpijadama. Znači li to da je moja srednja škola vrhunska?

Nikog ne zanimaju ekstremi, ni oni super odlični ni oni totalno katastrofalni jer ti ekstremi čine 5-10% ukupne populacije i potpuno su nebitni u bilo kakvim raspravama. Ja tu ne govorim o jednom koji je išao na natjecanja ili o nekom tko nije dolazio u školu uopće nego govorim o ostalih 23-28 učenika u razredu. A kad govorimo o dobrim ili lošim školama/učiteljima onda govorimo o prosjeku. 

To u praksi znači da kad bi jedan razred MIOC-a (ja ne znam kakva je škola uzimam samo kao primjer jer se priča da je dobra škola) pisao isti test kao moj razred od 1-10mj po rezultatima imao bi 8 ljudi iz MIOC-a i 2 talenta iz moje skole. Pa onda od 10-20 mjesta imao bi opet 2 talenta iz mog razreda i ostatak iz njihove škole. Ja govorim o tome, a ne da postoji negdje neki što je išao na natjecanja.

"Rekao sam ono što su i meni rekli ljudi koji su pohađali tu školu. Za prosječnog učenika MIOC je kao svaka druga škola,..."

A slušaj mi smo imali stepenice u školi i za nas 99% to je bio sasvim prosječna šetnja, no onom u kolicima baš i nije. Tako da ti je opet argument nepromišljen i brzoplet jer prosječan đak najboljih škola nije prosječan đak u prosječnoj školi. Zato način vrednovanja znanja kroz ocjene 1-5 na subjektivnoj razini svakog profesora je potpuno nerealan i besmislen. Jer 4-ka iz matematike u mom razredu nije ista kao 4 u nekoj drugoj školi/razredu.

17 godina

I kaj sad pojeo vuk magare, no reda radi besčutnom vlasniku pesa, njemu ipak treba onako reda radi razbit nosi ili izbit pokoji zub.Šta da radimo sa banana državom, u kojoj eto ljudi slobodno bez brnjice mogu šetat okolo potencijalno vrlo opasne pasmine pasa.Zna se kakvi su Stafordi ili Pitbull peseki, pa nije to Bernardinac ili neka druga slična miroljubiva pasmina pasa.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/policija-pokrenula-istragu-crni-pas-rastrgao-macku-taju-maskotu-peristila-/831010.aspx

Hebeš državu koja ne može složit jednostavan zakon, dakle za potencijalno vrlo opasne pasmine pasa za njih je obavezna brnjica.Ako neko takve pese šeta okolo bez brnjice, eto kazna 5000kn pa ti šetaj takvog psa bez brnjice.

Ajde lopine kradite nezaključan bicikl uz ovakvog naoko dobročudnog čuvara.Čemu komplikacije jel, bolje je i glavom pokušat razvali taj U-Lock na drugom biciklu, nego ič probat ukrast tu specijalku bila ona zaključana ili potpuno nezaključana.

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
17 godina
phoenix2003 kaže...

Mislim da je veći problem sticanje diplome/titule. Masovno varanje na ispitima na sve moguće načine, mito i kupovina radova. Osobno poznajem malo osoba koji su sami izradili diplomski rad. Još kad se samo sjetim tko je sve magistrirao i na koji način, dođe mi da se ranim.

Ja, sam do sada sve seminarske, eseje i na kraju Završni rad napisao sam, ali u nekim trenucima imao sam pomoć ljudi koji su bili bolji u tome, konkretno oko oblikovanja rečenica, jer nisam osoba od pera. Što se tiče literature: preko 13 knjiga, odnosno preko 1000 stranica samo u knjigama i preko 100-injak znanstvenih članaka. Ispod 2000 stranica nisam pročitao. Inače svaki mjesec nastojim da ne budem ispod 1000 str. pročitano samo u knjigama, a ako uračunamo i znanstvene članke, isto nije prosječno ispod 1500-2000 str.

I thought that I heard you laughing I thought that I heard you sing I think I thought I saw you try But that was just a dream That was just a dream
17 godina
rambox kaže...

I kaj sad pojeo vuk magare, no reda radi besčutnom vlasniku pesa, njemu ipak treba onako reda radi razbit nosi ili izbit pokoji zub.Šta da radimo sa banana državom, u kojoj eto ljudi slobodno bez brnjice mogu šetat okolo potencijalno vrlo opasne pasmine pasa.Zna se kakvi su Stafordi ili Pitbull peseki, pa nije to Bernardinac ili neka druga slična miroljubiva pasmina pasa.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/policija-pokrenula-istragu-crni-pas-rastrgao-macku-taju-maskotu-peristila-/831010.aspx

Hebeš državu koja ne može složit jednostavan zakon, dakle za potencijalno vrlo opasne pasmine pasa za njih je obavezna brnjica.Ako neko takve pese šeta okolo bez brnjice, eto kazna 5000kn pa ti šetaj takvog psa bez brnjice.

Ajde lopine kradite nezaključan bicikl uz ovakvog naoko dobročudnog čuvara.Čemu komplikacije jel, bolje je i glavom pokušat razvali taj U-Lock na drugom biciklu, nego ič probat ukrast tu specijalku bila ona zaključana ili potpuno nezaključana.

Hrvatski ovčar, je jako dobar pas, najčešće nisu agresivni, ali imao sam par puta prilike naletiti na neke, gdje sam morao ih šutati, da odjebu od mene. A opet, vidio sam i pasmine koje su "krvoločne" grdosije, pa su bila umiljata janjad. Sve ovisi o vlasniku, u velikom broju slučajeva.

I thought that I heard you laughing I thought that I heard you sing I think I thought I saw you try But that was just a dream That was just a dream
17 godina
rambox kaže...

Zna se kakvi su Stafordi ili Pitbull peseki

Se zna? Kakvi?

Staford od moje sestre je bebica. On i zec su spavali u istom krevetu. Macke okolo kuce nisu imale problema sa njim. Jer je odgojen.

Moj ši-cu je agresivan prema psima na "svom" terenu i ne voli da je diraju nepoznati ljudi. Jer je neodgojen. Voli ganjat mačke, ali ne da ih kokne, nego u igri. Ako mačka ne reagira onda nije zanimljiva.

Problem je u tome što staforde i pitbule većinom uzima ekipa koja želi imati agresivnog psa, i krivo ga odgaja. I onda ti psi dođu na loš glas.

Rvat katolik!
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
rambox kaže...

Se zna? Kakvi?

Staford od moje sestre je bebica. On i zec su spavali u istom krevetu. Macke okolo kuce nisu imale problema sa njim. Jer je odgojen.

Moj ši-cu je agresivan prema psima na "svom" terenu i ne voli da je diraju nepoznati ljudi. Jer je neodgojen. Voli ganjat mačke, ali ne da ih kokne, nego u igri. Ako mačka ne reagira onda nije zanimljiva.

Problem je u tome što staforde i pitbule većinom uzima ekipa koja želi imati agresivnog psa, i krivo ga odgaja. I onda ti psi dođu na loš glas.

Samo što su odjedamput svi zaboravili da su stafordi i pit bullovi generacijama selektirani da budu što agresivniji.  Ti psi su došli na zao glasi i prije nego što su ih ljudi držali za kućne ljubimce, a pravi problemi su nastali kad su ih ljudi počeli držat za kućne ljubimce jer ti psi nisu selektirani da budu kućnu ljubimci. Još veći problemi nastaju što su to izrazito obrambeno nastrojeni psi odani svom čoporu (obitelji) i teritoriju, a gradovi gdje je velika koncentracija ljudi na maloj površini ne funkcioniraju na način koji njima odgovara, odnosno koji nama odgovara.  

15 godina
BlackDog22 kaže...
Samo što su odjedamput svi zaboravili da su stafordi i pit bullovi generacijama selektirani da budu što agresivniji.  Ti psi su došli na zao glasi i prije nego što su ih ljudi držali za kućne ljubimce, a pravi problemi su nastali kad su ih ljudi počeli držat za kućne ljubimce jer ti psi nisu selektirani da budu kućnu ljubimci. Još veći problemi nastaju što su to izrazito obrambeno nastrojeni psi odani svom čoporu (obitelji) i teritoriju, a gradovi gdje je velika koncentracija ljudi na maloj površini ne funkcioniraju na način koji njima odgovara, odnosno koji nama odgovara.  

Samo jedna napomena.

Razlikujemo tipove i pasmine. Tipove poput lovački psi, psi čuvari... Često se pod "pit bullovi" zapravo misli na tip psa, a u što se ubrajaju pasmine poput US pit bull terijer, US staford terijer, staford bull terijer, a ponekad i US buldog i bullterijer. Čak neki za boxere i frac. bulldoge kažu da su pit bulovi.

Kada se opisuje napad nekog psa najčešće svi kažu "pit bull" što postaje nazivnik svih pasa koji napadaju ljude neovisno o pasmini. Više puta sam se u to uvjerio, "neki pit bul mi je napao mačku/psa" kad ono nema veze ni s pit ni s bulovima, obično se radi o mješancu lutalici koji nema ni gazdu nit se može reć koje je pasmine. Može napast bilo koji s kratkom dlakom i 90% ljudi će reć da ih je napao pit bull.

Također, uz "pit bulove" kod kojih se zapravo misli na ovih nekoliko pasmina imamo još gotovo dvadesetak pasmina koje su selektirane za borbu: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dog_fighting_breeds a ne spominju se baš toliko često kao "pit bullovi" kod napada na čovjeka. Mišljenja sam da je ponajprije to zbog slučajeva u SADu gdje je uobičajeno čuti "PIT BULL DJETETU ISKOPAO OKO" pa za tri dana svaki napad psa se klasificira kao "PIT BULL PONOVNO NAPADA". I onda naši to kopi pejstaju i stave "ilustraciju" sliku bilo kojeg rotvajlera jer je i to pit bull.

Nije toliko bitno za što je koji pas selektiran kada danas gotovo svi mogu biti lijepi ljubimci uz pravilan odgoj i pravovremenu kastraciju ukoliko se netko ne misli baviti uzgojem. Svaki pas ima određenu količinu energije koju mora potrošiti da bi bio normalan i ako netko nije u stanju zadovoljiti osnovne uvijete kao što su hrana/voda, aktivnost i odgoj za neku određenu pasminu, vrlo jednostavno - nemoj imat takvog psa.

10/10 ljudi će reć da su im najopasniji "pit bullovi" pa njemački ovčari, rotvajleri i dobermani samo zato što se takvima prikazuju kroz novine i filmove.

Nije problem nimalo u pasmini već u profilu ljudi koje ove vrste privlače upravo zbog filmova i novina.

17 godina
tnakir kaže...
rambox kaže...

Se zna? Kakvi?

Kad bi to bilo tak jednostavno, onda navedene pasmine pasa ne bi bile na tak lošem glasu.To kaj taj tvoj sestrin Staford miran i ok, to ti ništa u praksi ne znači jer određeni psi imaju svoju čud.Eto da recimo tvoja sestra živi u Njemačkoj, onda ne bi mogla niti imat tog pesa, a slično je i u raznim drugim državama.

https://petolog.com/articles/banned-dogs?CODE=banned-dogs

Postoji dobar razlog jel, zašto ogromni Bernardinac ili St-Bernard nikako ne spada pod opasne pasmine pasa.Ali eto smotani Ukrajinici i njih imaju na listi potencijalno opasnih pasmina pasa.propisuje.Moš ti u ilegalno vlasništo takvih pasa fučkaj ga, ali kad te neko prijavi onda se nemoj ljutit zakaj me sad gadno kažnjavaju.

Rumunjska

In order to own such dogs you must be at least 18 years, have a certificate from a psychiatrist and judicial resolution.

Španjloska

In order to obtain a license for the housing of these breeds its owner must be of a legal age, have no criminal records, be mentally and physically healthy, as well as get liability insurance for a total of 120 000 euros.

Njemačka

Since 2001 following dog breeds are officially prohibited:

1. American Pitbull Terrier
  2. American Staffordshire Terrier
  3. Staffordshire Bull Terrier
  4. English Bull Terrier

Norveška

From 2004 in this country were banned following dogs:

1. Dogo Argentino
  2. American Pitbull Terrier
  3. American Staffordshire Terrier
  4. Tosa Inu
  5. Czechoslovakian Wolfdog
  6. Fila Brasileiro (Brazilian Mastiff)

1. Švicarska

From 2010 banned breeds include:

1. American Staffordshire Terrier
  2. English Bull Terrier
  3. Staffordshire Bull Terrier
  4. American Pitbull Terrier
  5. Bandog

All hybrids and mixes of these breeds that have at least 10% of their bloodlines.

1. Italija

In September 2003 Italy has adopted a list of 92 breeds that were prohibited or restricted for keeping. It included even harmless Border Collies and Welsh Corgi. On 14 January 2007 the law was revised and the list of especially dangerous dogs was shortened:

1. American Bulldog
  2. Yugoslavian Shepherd Dog
  3. Anatolian Shepherd Dog
  4. Central Asian Shepherd Dog
  5. Caucasian Shepherd Dog
  6. Portuguese Sheepdog
  7. Fila Brasileiro (Brazilian Mastiff)
  8. Dogo Argentino
  9. Perro da ganado majorero
  10. Dogo Canario
  11. Pitbull and all its variants
  12. Portuguese Mastiff
  13. Rottweiler
  14. Tosa Inu 

In 2009 the list of restricted breeds was cancelled and today the law requires owners of all to focus on ensuring public safety through walking their dogs on a leash and having a muzzle (even for small breeds).

Dakle eto vidiš kakva je praksa u raznim EU državama, par istaknutih primjera je dovoljno, dakle zna se kakvi su Pitbulli i Stafordi.Opet isto fučkaj ga zna se kakvi su Bernardinci, zato njih praktički i nema na popisu potencijalno opasnih pasmina pasa.

A gdje je tu Hrvatska pa nigdje, mi eto zakonski ne možemo složit niti one osnovne zakonske restirkcije.Dakle opet isto fučkaj ga, Staford ili Pitbull pas po ulici samo sa brnjicom ili 5000kn kazna.Na koju državu da se ugledamo, ili je ipak lakše žmirit i pretvarat se da ozbiljan problem ne postoji.Meni se posebno sviđa ovo sa psihijatrima kod Rumunja, ili nekažjavanost osobe kod Španjolaca jel.Dakle ako si iskompleksirana i nenormalna budala(uh takvih kod nas ima kolko hočeš) sklona kriminalu, zaboravi na legalno držanje opasnih pasa.Takvi opasni/dresirani psi često puta služe kao neko oružje, uostalom baš me zanima ko još koristi ogromnog Bernardinca za istu namjenu.

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.7.2015 16:16 (rambox).
12 godina

iskreno ne razumijem uopće zašto itko ide nabavljat takvog psa, osim onih što ih puštaju da se bore ili onih koji žele izgledati "opasno"

u svakom slučaju mislim da u oba slučaja ti ljudi imaju ozbiljnih problema

kad vidim pitbulla ili staforda bez brnjice, prelazim s djecom na drugu stranu ulice

ja jednostavno s takvim psima NE MOGU I NE ŽELIM riskirati, jer možda će mi dijete prije ugrist neka nadrkana pudla, ali pudla mi djetetu ipak nije sposobna otrgnut ruku ili nogu

15 godina
neaktivan

ili se nekome jednostavno sviđa ta pasmina?

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
16 godina
ROFLOLMAO kaže...

Svidjala se nekom ili ne, treba ju zakonski regulirati. Ako ne proglasiti ilegalnom, onda postroziti uvjete za držanje takvog psa. 

Potpis!
14 godina

A bas su slatki ovi moji, u kavezu su kj sam kosio travu pa da mi nesmetaju... Znaci imam ih 5 godina a engleaskog pitbulla 6 i taj pas je ko djete, on se zaleti na mene i onda se baci na ledja oce se mazit lol.. najgori incident s njime je bio kad je bio na macku sjeo..

sup bro?
17 godina
neaktivan

Meni su ti psi nekako najbliži u suporedbi s oružjem. Nije oružje opasno samo po sebi, nego je opasno ako njime barata nesposobna i neodgovorna osoba. No baš zbog toga što je svijet pun nesposobnih i neodgovornih ljudi mi oružje zabranjujemo i ograničavamo bez obzira što se možda baš sviđa nekim ljudima ili što bi ga baš htjeli imati.

S tim da to ne znači da ne smije nitko imat pištolj ili pušku, no moraš proći neku obuku (valjda, pretpostavljam) i dobit dozvolu, a ako se na prvu pokaže da nije puška za tebe treba ju ti se oduzet. 

12 godina
ROFLOLMAO kaže...

može se nekome i sviđati, sto ljudi sto ćudi - no ipak psa se uzima za ljubimca, ne za liječenje osobnih kompleksa, manjka samopouzdanja i inih psihičkih problema, za što ipak mislim da većina vlasnika tih pasa ima

pas je na glasu kao ubojica, izgleda kao ubojica, uzgajan je isključivo sa svrhom da bude ubojica i zato ima sposobnosti ubojice - ako se to nekome sviđa, nešto ipak nije u redu s njim - bez ljutnje, to je samo moje mišljenje

ja ću svakako i dalje izbjegavati takve pse, pogotovo kad idem s djecom i svojim psićem u šetnju

17 godina

Originalna selekcija tih pasa je da budu agresivni borci. Jednostavno najagresivnije i najmišićavije primjerke se puštalo pariti, ostale ne. Kao što je obratan slučaj npr sa Golden retrieverima.
Naravno sada kada se većinom te životinje slobodno pare, ima i agresivnih goldena i dobroćudnih pitbulla. Priče o odgoju ne drže vodu kad vidiš da su neki već kao štenad agresivni. Možeš to zatomiti
dresurom, ali karakter/instinkt nekad može pobijediti poslušnost. Evo za primjer "umiljati" štenac golden retrievera. 

No naravno, to ne poništava činjenicu da stvarno ima prekrasnih umiljatih i druželjubivih pasa svih rasa, samo ked se djeluje u cjelini, gleda se nažalost statistički a ne anekdotalno.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
13 godina
Strm kaže...

A bas su slatki ovi moji, u kavezu su kj sam kosio travu pa da mi nesmetaju... Znaci imam ih 5 godina a engleaskog pitbulla 6 i taj pas je ko djete, on se zaleti na mene i onda se baci na ledja oce se mazit lol.. najgori incident s njime je bio kad je bio na macku sjeo..

mhm...inače imaš miljon slika svojih mezimaca, al samo je eto ova iz kaveza 

Tread softly because you tread on my dreams.
14 godina
ElektričnaOvca kaže...
Strm kaže...

hahaha ova mi je bila prva pri ruci

sup bro?
17 godina
neaktivan
ElektričnaOvca kaže...

Probo je napravit jednom jednu van kaveza ali je zaboravio isključit blic...ruku su doktori spasili no na žalost fotiću nije bilo spasa tako da ima samo ove slike iz kaveza.

15 godina

Mislim da bi ovo mogla biti zanimljiva priča - prije dosta godina sam radio web za jednog policajca koji ima hotel za pse i prodaju čistokrvnih pasa, pasa čiji su roditelji pobjedili na natjecanjima, neki primjerci koštaju i do 20000€. Takve pase kupuje policija, jedan takav je našao onu meksikanku na marjanu...

Radi i dresuru, znači dovede mu se pas i za nekoliko tjedana pas služa zapovijedi, vlasnik dobije dresiranog gotovog psa.

I ja njega pitam za dobermana... pa mu ispričam sve priče koje sam ćuo u životu, tipa da mu neka kost izraste u glavi, priče koje sigurno on i zna.

I on kaže, parafraziram, doberman je poseban pas. On će ti 20 puta napravit što mu kažeš, a 21 put će ti napravit po svome. Jedini pas koji to radi.

http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/ http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/
13 godina
KIKI3ooo kaže...

I on kaže, parafraziram, doberman je poseban pas. On će ti 20 puta napravit što mu kažeš, a 21 put će ti napravit po svome. Jedini pas koji to radi.

ono, 20 puta ti donese loptu, a 21. put ti uruči tvoj grkljan - ne bu njega niko je...

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
KIKI3ooo kaže...

Mislim da bi ovo mogla biti zanimljiva priča - prije dosta godina sam radio web za jednog policajca koji ima hotel za pse i prodaju čistokrvnih pasa, pasa čiji su roditelji pobjedili na natjecanjima, neki primjerci koštaju i do 20000€. Takve pase kupuje policija, jedan takav je našao onu meksikanku na marjanu...

Radi i dresuru, znači dovede mu se pas i za nekoliko tjedana pas služa zapovijedi, vlasnik dobije dresiranog gotovog psa.

I ja njega pitam za dobermana... pa mu ispričam sve priče koje sam ćuo u životu, tipa da mu neka kost izraste u glavi, priče koje sigurno on i zna.

Da ali i on ti se referirao na kontrolirani rasplod, inače nebi mogao provoditi kontrolianu profi dresuru. 
Nekontrolirani rasplod (nemoraju biti mješanci, isto je i unutar vrste) ti rezultira totalno šarolikim 
karakterima. Imaš dokumentarac gdje su dokazali kako se kontroliranim rasplodom dobija domaću
životinju iz divlje - najsvježiji primjer su ruske lisice, koje su rasplođivane iz divljih. Samo odabirom
druželjubivih pitomih i poslušnih lisica dobili su automatski jedinke koje su počele lajati i imale klempave uši 
poput današnjeg prosječnog psa. Još neznaju zašto se to javlja. Ali to neide bez stroge kontrole rasploda, 
jer je divlji gen još jako izražen, i samo jedan rasplod dvije pitome lisice imat će barem pola "divljih" potomaka.
Probali su vučje leglo dresirati zajedno od rođenja sa malim vučjacima. Ali 3 od 4 vuka su 
unatoč tome što nikad divljine nisu vidjeli, i istu dresuru kao braća i srodnici - podivljala.
Ono, prepoznaju oni dresere i dobri su si s njima, ali u granicama čopora. Inače ne slušaju, i međusobno i u prirodi su potpuno divlji vukovi.
Netko bi ovog jednog pitomog vuka tako mogao slikati za youtube i proglasiti kako je eto vuka moguće učiniti pitomim i umiljatim.
Ali to je dezinformacija na temelju odabira krivih primjera koji potvrđuju pravilo.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
15 godina

Pa dobro overhaul pas je pas, vuk je vuk. Razmnožavanje pasa kontrolira čovjek, vukove ne kontrolira.

Svi psi su ista vrsta, razlikujemo pasmine. Canis lupus familiaris, to su svi psi koji postoje, kao takvi su podvrsta vuka (canis lupus), pripitomljeni vuk. Psi se mogu pariti i s vukovima i obrnuto i imat plodne potomke, samo je stvar taksonomije nazvali mi njih istom vrstom ili različitom. Psi su "nastali" pripitomljavanjem vuka odnosno "ciljano" u svrhu koja je čovjeku trebala (lov, zaštita..). Da, neki agresivniji, neki pitomiji, ali čovjek je od početka "birao" pitomije pse za određenu zadaću (a ponekad i agresivnije pse) i normalno je da ako pustiš pse da se nekontrolirano razmnožavaju bez prisustva čovjeka da će se vratiti u čopore i ponašat ko vukovi jer pitomi psi bez pomoći čovjeka ni nemaju šanse preživjeti u divljini među agresivnijim psima. Kako da se jedna čivava prorodno razmnožava pored rotvajlera ili dobermana? Pa i pitomi doberman će nakon dva dana morat grist ostale da dođe do hrane. Bilo koji pitomi pas bi među "divljim" - nekontroliranim psima ili podivljao ili riknuo.

Pasmine su tako i nastale, biranjem određenih osobina (kratka dlaka, duga dlaka, inteligencija, upornost, njuh, sluh..) da bi pas mogao pomoć čovjeku u traženju jazavaca, lovu ptica i lisica, riba, za čuvanje stoke, zaštitu itd. Kad više nemaju svrhe, nestaju kao pasmina i čovjek si "bira" bolje pasmine za novu funkciju koja mu je potrebna. Moguće je potomke vukova učiniti pitomima ako dopustiš samo pitomijim vukovima da se razmnožavaju. I danas imaš nekoliko pasmina koje su nastale mješanjem vukova i pasa. Njemački ovčar koji postoji cca 110 godina je tako nastao, s namjerom su njemci križali određene "hibride" (a zapravo nisu hibridi jer su ista vrsta) vuka s nekim psima.

Svaki pas (pa i bilo koja druga domaća životinja) kojoj čovjek ne kontrolira razmnožavanje i život skrenut će u "divlje" ako želi preživjeti među ostalim divljim životinjama. Zato i jest bitno da se pse kastrira na vrijeme da ne bi dobili Atenske čopore uličnih bandi koji iako ne love ljude po cesti ko vukovi, ali svejedno predstavljaju prijetnju.

Postoji zanimljiva "priča" kako smo pripitomili životinje tek kada smo pripitomili sebe (kako bi inače netko bolestan ili bez noge preživio) tako da pas ipak nije prva pripitomljena životinja već je to čovjek! Kada su proučavali domestikaciju životinja i osobine koje su potrebne da bi čovjek mogao pripitomit neko biće, gotovo svaku stavku možeš primjeniti i na čovjeka

15 godina
ElektričnaOvca kaže...
KIKI3ooo kaže...

ono, 20 puta ti donese loptu, a 21. put ti uruči tvoj grkljan - ne bu njega niko je...

ono, neće on dobar je

http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/ http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/
14 godina

Ovo za pse, neznam sta da kazem. Ujak mi veterinar i kad god umre pas, on uzme novog (cistokrvnog). Znaci dobermana, njem ovcara itd... Psi cuvari, posto zivi na "selu" i ima veliki vrt. Ti psi su istrenirani da doslovce kud on okom, tu oni skokom. Prije dosta godina (jos sam u vrtic isao, sad imam 26 god) smo tokom noci culi dernjavu i rezanje. Neki lik, valjda htio provalit i usao u dvoriste i napao ga Sik (pokoj mu dusi), doberman koji je sa ujakom isao na izlozbe itd. Uglavnom cucak je liku doslovce nogu odrao do kosti, i izgrizao mu ruke i krenuo na vrat. Pas se uopce nije obazirao na ujaka, samo je grizao lopova. Onda je deda uzeo stap i poceo lemat psa nakon cega je on pobjegao u kucicu. Znaci nije je**o vlasnika ni pol posto. A naravno govorimo o covjeku koji je imao iskustva u ophodjenju sa psima. Osobno nbih htio imat "agresivnu" pasminu da imam malu djecu. Jbg dovoljno je jednom da se desi.

Ako sam ti pomogao opali TD!
17 godina
FuzzyBrain kaže...

Neki lik, valjda htio provalit i usao u dvoriste i napao ga Sik (pokoj mu dusi), doberman koji je sa ujakom isao na izlozbe itd. Uglavnom cucak je liku doslovce nogu odrao do kosti, i izgrizao mu ruke i krenuo na vrat.

Da nije upao na tuđi posjed s tom namjerom, nebi do toga došlo.

16 godina

Malo promašena rasprava, zar ne?

Ljudi su visoko inteligentna bića (većinom izvan RH) pa se opet ekipi zamrači um i popizde k'o Šeks bez cuge.

Smiješno je onda vjerovati da postoji pas kojem se neće ili ne može dogoditi isto, ma koliko ti njega trenirao. 

Ja sam osobni malo "nazi" po tom pitanju pa mislim da psima u gradu uopće nije mjesto. There, i said it

Battlelog: [deda] lubosaur
17 godina

Gle ovog, ubojstvo mu je u ocima.

Pas je onakav kakvim ga odgojis.

Ako netko misli da je odgajanje psa treniranje vojnika koji slusa i izvrsava naredbe, uopce se ne treba cuditi ako se pas bude ponasao cudno ili napravi nesto ekstremno i "neocekivano".

Pas/zivotinja je kao i osoba. Osoba s drugacijom perspektivom na zivot. Tretiraj ga s ljubavlju, prihvacanjem, igrom i razumijevanjem, pas ce nauciti biti pun ljubavi, veselja i igre.

Ljudi koji tako odgajaju pse su odgojili najmiroljubljivija bica od tzv. "agresivnih pasmina".

Meni je odvratno kad vidim nekoga da psa odgaja kao vojnika koji treba slusati i sluziti. Zao mi je te zivotinje.

Istina neke pasmine mozda i jesu poznate po agresiji ali reci da je neki pas agresivan zbog neke pasmine, a ne zbog odgoja mi je kao da kazes da su crnci agresivniji od bijelaca jer su crnci.

My 2 cents.

- Psiho246
13 godina

Dosta često viđam nekog starijeg lika kako šeta navečer svog prilično masivnog rotvajlera (baš je mrcina) bez ikakve uzice i/ili brnjice!

Ljudi često pogledavaju i okreću se, vidio sam par puta kako prelaze cestu kada ih vide i slično. Pas je miran i staložen, istina, vjerojatno dobro izdresiran, ali majku mu nikad ne znaš kada može "poluditi".

Baš svaki put osjetim nelagodu, bez iznimke.

Nije isto kada poludi neki mali pas na baterije koji jedva može probiti kožu ili ovo tele od 50, 60 kila koje te doslovno može rastrgat kada mu se prohtije.

Ne znam što kaže zakon za ovakve kretene, ali čisto sumnjam da je dopušteno to što radi.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.7.2015 13:42 (pr0n_addict).
11 godina
neaktivan
pr0n_addict kaže...

Dosta često viđam nekog starijeg lika kako šeta navečer svog prilično masivnog rotvajlera (baš je mrcina) bez ikakve uzice i/ili brnjice!

Ljudi često pogledavaju i okreću se, vidio sam par puta kako prelaze cestu kada ih vide i slično. Pas je miran i staložen, istina, vjerojatno dobro izdresiran, ali majku mu nikad ne znaš kada može "poluditi".

Baš svaki put osjetim nelagodu, bez iznimke.

Nije isto kada poludi neki mali pas na baterije koji jedva može probiti kožu ili ovo tele od 50, 60 kila koje te doslovno može rastrgat kada mu se prohtije.

Ne znam što kaže zakon za ovakve kretene, ali čisto sumnjam da je dopušteno to što radi.

isto tako blizu moje kuce lik sa curom navečer šeta pit bulla bez uzice i brnjice ali jest pašče dresirano ali ja bi mu masnu kaznu naplatio

IMA JOŠ KRVI U STAROM JARCU
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Gle ovog, ubojstvo mu je u ocima.

Oči ko u plišane životinje, ali zubi...

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice