Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.019.354
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Friday kaže...
axos kaže...

Mislim da je to jednako korisno. On će lakše sagledati širu sliku, a netko drugi će bolje odraditi pojedini detalj.

Možda je moja pretpostavka kriva, ali mislim da poanta doktorata nije proširivanje slike nego usko fokusiranje na određenu materiju.

Mislim da si u pravu. To i je nekakva poanta doktorata. Ali osobno mislim da je dobro proširivati znanje.

17 godina
odjavljen
axos kaže...

Ali osobno mislim da je dobro proširivati znanje.

Naravno, ali u svom području. Ako netko npr doktorira nešto iz kemije, pa onda filozofiju... Polit benzinom i užgat!

Freak Show Inc.
15 godina
neaktivan

Što je vezano, kao npr. matematika, fizika i kemija to je OK. Ali, šta je sa osobama koje rade diplomske i doktorate za novac?

17 godina
protjeran

Pa neka svatko radi sta zeli i koliko zeli,
osobno me boli briga ako netko zeli imati 5 fakulteta i 7 doktorata.. njegov problem..

Long Live Freedom
17 godina
odjavljen
The Black Iso kaže...

Pa neka svatko radi sta zeli i koliko zeli,
osobno me boli briga ako netko zeli imati 5 fakulteta i 7 doktorata.. njegov problem..

E pa ti bi nama anarhiju na mala vrata, jel? Tako ti to ide - danas se odlučiš za drugi doktorat, sutra već bacaš molotovljeve koktele na policiju! Već viđeno tisuću puta!

Freak Show Inc.
15 godina
neaktivan

Mislim da je veći problem sticanje diplome/titule. Masovno varanje na ispitima na sve moguće načine, mito i kupovina radova. Osobno poznajem malo osoba koji su sami izradili diplomski rad. Još kad se samo sjetim tko je sve magistrirao i na koji način, dođe mi da se ranim.

16 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Mislim da je veći problem sticanje diplome/titule. Masovno varanje na ispitima na sve moguće načine, mito i kupovina radova. Osobno poznajem malo osoba koji su sami izradili diplomski rad. Još kad se samo sjetim tko je sve magistrirao i na koji način, dođe mi da se ranim.

A nekima ne trebaju doktorati, oni znaju sve!

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
15 godina
neaktivan

Ma oni su male mace prema onome što znam. Evo npr. osoba koja bi u "normalno" vrijeme morala završiti specijalnu školu ali otac je nekakv viši službenik u administraciji i naravno sramota je u selu da mu sin pohađa specijalnu školu. Znam da ta osoba ima završene najmanje tri srednje škole i ima najmanje  tri diplome sa "nekakvih" fakulteta. Također, znam da ta osoba prilikom pisanja rukom miješa štampana i pisana slova, naravno ne poznaje niti minimum gramatike a posebno se "ističe" u društvenim odnosima. Čak znam da su istom podmetnuli pogrešan subtitle u film koji je gledao i nije shvatio da nešto ne štima sa prevodom. Posebno je poznat po tome što je jednom ljeti, kada je bilo puno vruće, u namjeri da se rashladi, popio Paracetamol. I takve osobe imaju diplomu/diplome kod nas

14 godina

Evo baš kad ste se uhvatili fakulteta i obrazovanja, od danas nešto ...

Baš danas ujutro u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" (tako u prolazu gledam dok maznem doručak), priča onaj tip s medicinskog fakulteta (neki dekan baja 150 godina tamo ne može ga se ekipa riješit, radi na 3 mjesta, dekan, operira u bolnici, član ovog onog odbora, ne znam koliko plača prima i kad sve stigne) i sada pitanje zašto oni imaju prijemni a neki fakulteti potpuno priznaju maturu.

Kasnije kad je rekao, da im državna matura nosi 50 % i još prijemni (ostalo njihovi testovi) 50 %, pa mislim si čovječe kako će se mamini i tatini sinovi upisat vakultete za doktora ić, ako ne mogu negdje varat i sredit upis. Skoro sam se ubio kad je ovaj pričao na televiziji, ne znam kome maže tip oči. Strašno , koji frajer

(da se ogradim, ima poštenih ljudi naravno koji svojim trudom i radom uspiju u životu, ali, živimo u Hrvatskoj)

17 godina
ContoNick kaže...

Evo baš kad ste se uhvatili fakulteta i obrazovanja, od danas nešto ...

Baš danas ujutro u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" (tako u prolazu gledam dok maznem doručak), priča onaj tip s medicinskog fakulteta (neki dekan baja 150 godina tamo ne može ga se ekipa riješit, radi na 3 mjesta, dekan, operira u bolnici, član ovog onog odbora, ne znam koliko plača prima i kad sve stigne) i sada pitanje zašto oni imaju prijemni a neki fakulteti potpuno priznaju maturu.

Kasnije kad je rekao, da im državna matura nosi 50 % i još prijemni (ostalo njihovi testovi) 50 %, pa mislim si čovječe kako će se mamini i tatini sinovi upisat vakultete za doktora ić, ako ne mogu negdje varat i sredit upis. Skoro sam se ubio kad je ovaj pričao na televiziji, ne znam kome maže tip oči. Strašno , koji frajer

(da se ogradim, ima poštenih ljudi naravno koji svojim trudom i radom uspiju u životu, ali, živimo u Hrvatskoj)

Popljuv'o ti čovjeka, ali nisam baš uspio shvatiti - zašto?

13 godina

Medicina u zg ima svake godine stvarno dosta kandidata - mislim da njima državna matura ne radi dovoljnu ''filtraciju''. Klinci koji prođu biologiju, kemiju, fiziku na maturi bez problema padnu na prijemnom iz istih predmeta, nuff said - uostalom, državna matura je napravljena da obuhvati sve i nije ''pravi'' selekcijski postupak jer nema za cilj izlučiti samo najbolje.

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
neaktivan
ElektričnaOvca kaže...

... državna matura je napravljena da obuhvati sve i nije ''pravi'' selekcijski postupak jer nema za cilj izlučiti samo najbolje.

Ovo za sobom vuče niz po meni zeznutih pitanja o maturi i školstvu. Ako državna matura nije pravi selekcijski postupak, čemu služi, osim postojanju Centra ili kakosezove za vanjsko vrednovanje? Šta nije smisao državne mature da bude objektivni selekcijski postupak + nekakva ocjena pojedinih škola i profesora? Da li postoji kakva nagrada/kazna, feedback profesorima/školama čiji učenici odstupaju od prosjeka na državnoj maturi? Jer ako nije selekcijski postupak (milsim da 30ak fakulteta ima prijemne) onda temu eseja mogu smisliti profesori pojedine škole na kavi večer prije mature, čemu cijela frka i pompa... Na kraju Ljilja (u moje vrijeme smo joj skandirali Ljilju u spilju! :-)) ima pravo.

I druga, ozbiljnija stvar, a to je nepostojanje sustava školovanja u RH. Zamisli zapravo kako je strašno da učenici koji prođu bez beda maturu ne znaju za prijemni. Da te cijela srednja ne pripremi za ono što je objektivno pol semestra prve godine faksa. Isto vrijedi i za skok iz osnovne u srednju, a da ne govorim o prijelasku sa faksa na posao HZZ. Imamo škole, ne znamo što bi s njima.

iddqd
15 godina
badmad kaže...

Ovo za sobom vuče niz po meni zeznutih pitanja o maturi i školstvu. Ako državna matura nije pravi selekcijski postupak, čemu služi, osim postojanju Centra ili kakosezove za vanjsko vrednovanje? Šta nije smisao državne mature da bude objektivni selekcijski postupak + nekakva ocjena pojedinih škola i profesora? Da li postoji kakva nagrada/kazna, feedback profesorima/školama čiji učenici odstupaju od prosjeka na državnoj maturi? Jer ako nije selekcijski postupak (milsim da 30ak fakulteta ima prijemne) onda temu eseja mogu smisliti profesori pojedine škole na kavi večer prije mature, čemu cijela frka i pompa... Na kraju Ljilja (u moje vrijeme smo joj skandirali Ljilju u spilju! :-)) ima pravo.

I druga, ozbiljnija stvar, a to je nepostojanje sustava školovanja u RH. Zamisli zapravo kako je strašno da učenici koji prođu bez beda maturu ne znaju za prijemni. Da te cijela srednja ne pripremi za ono što je objektivno pol semestra prve godine faksa. Isto vrijedi i za skok iz osnovne u srednju, a da ne govorim o prijelasku sa faksa na posao HZZ. Imamo škole, ne znamo što bi s njima.

Isto tako matura nije dala (ili bar mi to ne znamo) statistiku o prolaznosti po školama i profesorima jer u procesu školovanja sudjeluju učenici (oni koji primaju znanje) i profesori (oni koji predaju znanje). Već je dovoljan broj matura prošao da bi se mogla steći slika o tome kakve su pojedine škole i profesori te poduzeti korektivne radnje da se cijeli proces podigne na viši nivo.

S druge strane je pitanje kako i s čim? Neopremljenost i neadekvatnost (po pitanju prostora) naših škola je činjenica.

Školstvo koje ne drži korak s novim tehnologijama ne može producirati učenike koji su spremni rabiti iste. Ne kažem da se neće pojaviti tu i tamo pojedinci ili grupice koje će odskakati ali namjena školstva nije školovati par najboljih već školovati masu i time direktno utjecati na razvoj zemlje. Osobno mislim da podizanjem razine znanja i vještina, kod većine, dovodi i do boljitka države.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
badmad kaže...

Smisao državne mature mi je potpuno nepoznat. Niti imaš konkretne rezultate iza (jer je više generički pisano nego orijentirano nekom studiju) niti možeš na osnovu toga dati rezultate za korekciju školstva.

Princip ocjene + prijemni ispit je neusporedivo bolje funkcionirao.

A školstvo u cjelini, to je noćna mora.

17 godina

danas bi moglo biti "zanimljivo" u 21.00h na Maksimiru. Pri tom ne mislim na nogometnu utakmicu :/
http://www.index.hr/sport/clanak/iz-zatvora-u-svecanu-lozu-mamic-stize-na-maksimir/830965.aspx

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
14 godina

Vec je starija tema, ali sam tek jucer skuzio poruku.. Nekad mi se cini da smo i mi "balavci" mentalno zreliji..

sup bro?
17 godina
Strm kaže...

Vec je starija tema, ali sam tek jucer skuzio poruku.. Nekad mi se cini da smo i mi "balavci" mentalno zreliji..

Nemaju godine ništa sa inteligencijom, stečenim znanjem i odgojem. Plus toga, potpuno je individualno.
Osim jasno razvojnog stadija do adolescencije i poznih godina gerijatrije gdje mnogi intelektualno potonu (čast izuzecima).
Malo je u tom rakursu apsurdno da populacija staračkih domova ima glasačko pravo, a mladi u srednjoj školi koji savladavaju
kvantnu fiziku atoma i matematičke derivacije nemaju.
Problem je i kad cijelo društvo polako tone, kad zamah uzimaju retrogradni pokreti poput straha od 
liječničko farmaceutske pomoći, teorija zavjere i vjerskog fanatizma. Meni je osobno tužno vidjeti i 
kad velik dio mladih ima glavne razgovore na izlasku o tome
-kako je netko u stanju popit a drugi mu se na to divi, 
-kako su ped*ri ovi iz onog navijačkog tabora, a heroji ovi koje nije strah policije i nije sram pokazivati nacističke simbole
-kako je i bi ko koga j*bo.
i sve to uz treštanje turbo folka na Zrinjevcu na večer, centru glavnog grada hrvatske.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
17 godina

Kad smo vec na satorasima, jel sator jos tamo? Cijela prica je odjedanput stala.

Rvat katolik!
16 godina
tnakir kaže...

Kad smo vec na satorasima, jel sator jos tamo? Cijela prica je odjedanput stala.

Šator jest tamo, no u njemu ni oko njega nema puno ljudi (barem je tako izgledalo iz tramvaja kad sam prolazio).

17 godina
captain_soap_McTawish kaže...
tnakir kaže...

Šator jest tamo, no u njemu ni oko njega nema puno ljudi (barem je tako izgledalo iz tramvaja kad sam prolazio).

Vjerovatno im je vruce... Ko ce prosvjedovat po ovoj vrucini. Ili nisu dobili naredjenje od HDZ-a da moraju nastaviti sa prosvjedom... Ko ce ga znat...

Rvat katolik!
15 godina
neaktivan

Otišli ljudi na more da se zasluženo odmore, zna se!

17 godina
odjavljen

Dečki ajmo malo poštovanja, molim lijepo! Kako bi vama bilo da sa 25.000 kn mjesečno morate na more?

Freak Show Inc.
15 godina
neaktivan

realno se bolje stanje kod nas ne može očekivati  biti će sve gore i gore dok ne dođe do potpunog bankrota tek onda će se mjenjati cijeli sistem i politika tek onda  može ići na bolje. a što se izbora tiče pobijedio hdz ili sdp oni će i dalje provoditi istu politiku i sve će se nastaviti  oni će na silu održavati ovakvo stanje i neće uvoditi promjene  i sve dok je ovan sistem održiv bit će nam sve gore i gore.

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Smisao državne mature mi je potpuno nepoznat. Niti imaš konkretne rezultate iza (jer je više generički pisano nego orijentirano nekom studiju) niti možeš na osnovu toga dati rezultate za korekciju školstva.

Princip ocjene + prijemni ispit je neusporedivo bolje funkcionirao.

A školstvo u cjelini, to je noćna mora.

Ocjene + prijemni ispit je 50% potpune debilane. Mislim konkretno na ovaj dio ocjene. 2 četvorke nisu bile jednake u mom razredu, a di u dva razreda kojima predaju različiti prof, a da ne govorimo dalje što znači 5-ica iz matematike u MIOC, a što u Kukuruzovištu donjem kod alkića pred penzijom koji se mora držat za ploću dok piše (kao neki koje znam).

http://www.jutarnji.hr/inflacija-petica--vise-od-80-posto-daka-je-odlicno/304968/ (malo stariji, ali sumnjam da su se rezultati promjenili).

Po meni jedini kriteriji za upise na fax mogu biti nekakvi standardizirani ispiti. Da li će to biti prijemni ili državna matura, svejedno. Prijemni možda malo više favorizira učenike srodnih škola zbog čega bi joj dao prednost. No onda je mature nepotrebna i besmislena. Tako da po meni je najbolja kompinacija opće mature + specijaliziranih prijemnih za neke fakultete gdje je to potrebno. Faklutete gdje su potrebna neka specifična znanja i vještine. Arhitektura, umjetnički studiji, jezici i sl.

17 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Ocjene + prijemni ispit je 50% potpune debilane. Mislim konkretno na ovaj dio ocjene. 2 četvorke nisu bile jednake u mom razredu, a di u dva razreda kojima predaju različiti prof, a da ne govorimo dalje što znači 5-ica iz matematike u MIOC, a što u Kukuruzovištu donjem kod alkića pred penzijom koji se mora držat za ploću dok piše (kao neki koje znam).

Nije ni MIOC nešto posebno. Poznao sam 2 studenata koji su završili tu srednju i nisu se baš proslavili na fakultetu, čak su mi i sami rekli da nije bio neki problem završiti tu školu.

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
15 godina
AA-d00d kaže...

Nije ni MIOC nešto posebno. Poznao sam 2 studenata koji su završili tu srednju i nisu se baš proslavili na fakultetu, čak su mi i sami rekli da nije bio neki problem završiti tu školu.

Eto sve si reko. Sumnjao sam da su krac od škole ali ovo tvoje svjedočanstvo mi je u potpunosti i do kraja otvorilo oči.

Inače što se tiče ostalih škola u RH, upoznao sam dva srednjoškolca koji su završili srednje u RH i NI JEDAN od dvojce nije uopće išao na fakultet. Toliko o školama u Hrvatskoj.

17 godina
ivan dragi kaže...
AA-d00d kaže...

Eto sve si reko. Sumnjao sam da su krac od škole ali ovo tvoje svjedočanstvo mi je u potpunosti i do kraja otvorilo oči.

Inače što se tiče ostalih škola u RH, upoznao sam dva srednjoškolca koji su završili srednje u RH i NI JEDAN od dvojce nije uopće išao na fakultet. Toliko o školama u Hrvatskoj.

E tu dvojcu i ja poznam. Ovaj prvi je kupovao neki dan herbicid za travu. Viđen u blizini poljuda. Užas nam je to školstvo.
Nego, natrag na temu...
http://www.vecernji.hr/hrvatska/potrosio-je-vec-209-milijuna-kuna-koji-su-baceni-u-vjetar-1014957
Ovo ne kužim, jerbo novinari nisu precizirali. Nije li u toj cijeni uračunat otkup zemljišta, pristupne ceste i obalni temelji?
Ili stvarno grade nešto sasvim deseto? Nemam pojma, jer "novog" nacrta čini mi se nema? Nije vrag de je predizborna kampanja:)
http://www.jutarnji.hr/europska-komisija-jos-nije-odlucila-financirati-peljeski-most--to-sto-se-sada-govori-je-preuranjeno--prvo-trebamo-dobiti-sluzbeni-zahtjev-/1383771/

17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...
AA-d00d kaže...

Još da sam rekao da je to krac od škole.....

Rekao sam ono što su i meni rekli ljudi koji su pohađali tu školu. Za prosječnog učenika MIOC je kao svaka druga škola, za one talentiranije postoje voljni profesori za dodatan rad. Ja nisam išao u MIOC ali sam zato 4 godine išao u razred sa čovjekom koji je u drugom, trećem i četvrtom razredu redovito pohađao natjecanja iz matematike, kemije i fizike i uvijek bio u top3 (radi se o ISTOJ osobi) u Hrvatskoj i na onim međunarodnim olimpijadama. Znači li to da je moja srednja škola vrhunska?

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
17 godina
AA-d00d kaže...
 Znači li to da je moja srednja škola vrhunska?

Ne. to znači da ti je ivandragi ironijom natuknuo da su to anegdotalne priče za popodnevnu kavu, a ne neki dokaz ičega.
http://net.hr/danas/crna-kronika/lazne-kune-izradivali-u-sloveniji-glavni-operativac-je-bila-mladahna-hrvatica/
Kako mi ide na živce kopi pejst novinarstvo. Jel nije nitko mogao nazvati mup i pitati po čemu se daju točno raspoznati konkretne falsificirane novčanice.
Nije da smo krcati sa 500 i 1000 kuna apoenima, ali bemu...450 000 kuna je dosta novca. moglo bi još negdje biti falsifikata kod ni krivih ni dužnih prevarenih.

17 godina
neaktivan

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Gradanska-inicijativa-Za-referendum-nije-uspjela-prikupiti-dovoljan-broj-potpisa

Gle ove specijalce. Ja sam iskreno mislio isprva da je ta inicijativa satirični performans kad sam vidio onaj njihov video na jutubu. Uglavnom, specijalci nisu skupili potpise i sad su im krivi političari koji su ih mudro stavili na ignore jer što možeš reći čovjeku koji hoće referendum za referendum osim da je tudum.

Još kaže "a prikupljanje dostatnog broja potpisa otežala je i činjenica da se potpisi nisu prikupljali za referendum o nekom svjetonazorskom i emocionalnom pitanju.". Pa normalno majke ti, kao da treba za svaku sitnicu pitati naš obrazovani narod. Isti onaj narod koji prosvjeduje protiv traženja nafte u Jadranu a sutra se pita zašto Hrvatska nema industrije. No to je sad nebitno. Mislim neš ti referenduma ako ne možeš ni 10% građana privuć da te podrže. Kakav bi bio odaziv na referendumu da su kojim slučajem prikupili potpise, sve me strah. Ako ne možeš privući 10% građana da te podrže, onda nikog ne boli ona stvar za tvoj cilj. Plain and simple.

Trebalo bi fino uvesti zakon da dio novaca (nekih 50%) za organizaciju referenduma ide direktno iz džepa naroda i inicijatora pa bi vidjeli koliko bi nam bila bitna pitanja gej brakova i referenduma za referendume.

Do you understand life?! Do you?!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice