Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.047.924
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Ivan(4) kaže...

Možda grešim, ali moje shvatanje je da kod njih to postoji jer tamo nije običaj da se daje napojnica, nego ti se usluga doda kao zasebna stavka računa.

bit napojnice je da ja kao ne/zadovoljan gost samostalno odlučim koliku i kome ću napojnicu ostaviti i odrediti fiksnu i obaveznu cijenu napojnice pobija cijeli koncept i bit postojanja iste...

17 godina
wyks kaže...
Drago kaže...

To smo zapravo uvezli iz Italije. To se kod njih zove "coperta" - postavljanje stola i uobičajeno je.

A i u pravilu nije samo pribor. (Kojeg u takvim restoranima dobiješ mnogo više ili se mjenjaju nakon svakog slijeda)

Većina lokala naplaćuje umake (kečap, majoneza, negdje je i kajmak oko 10-15 kuna), masline, feferone, sireve (parmezan) kao i kruh, dok je tom slučaju sve pokriveno s tim "postavom stola".

U većim restoranima gdje bi u pravilu konobar trebao biti pristupačniji stolu kojeg poslužuje, očekuje se da se dio jela i priprema pri stolu, stoga se naplaćuje taj iznos kako bi se nadomjestila bolja usluga, sommelier i sl. (ne možeš sve naplatiti u cijeni jela).

Talijani su taj iznos postavili jer je kod njih sasvim normalno pojesti mnogo kruha i maslinovog ulja/peperončine/parmezan/masline prije jela. Isto je sa Amerikancima i Sjevernjacima koji mi gotovo nikad ne odbijaju tost sa maslacem ili češnjakom (što ja ne naplaćujem just for info :)).

Kao nekakav vid pred-predjela.

S time te žele i destimulirati da popiješ sok ili kavu za stolom i umjesto toga ideš na šank. Cilj je imati stolove slobodne za troškadžije koji će stvarno naručiti hranu, a ne kafenisati tri ure, kao kod nas.

This space for rent!
17 godina
neaktivan

Ali imaš i ljude koje naruče predjelo, glavno jelo i desert i nakon sto to sve pojedu ostanu i dalje za stolom jedan sat.

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.6.2015 14:16 (AA-d00d).
17 godina
AA-d00d kaže...

Ali imaš i ljude koje naruče predjelo, glavno jelo i desert i nakon sto to sve pojedu ostanu i dalje za stolom jedan sat.

Bacač plamena jedino rješenje.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

S time te žele i destimulirati da popiješ sok ili kavu za stolom i umjesto toga ideš na šank. Cilj je imati stolove slobodne za troškadžije koji će stvarno naručiti hranu, a ne kafenisati tri ure, kao kod nas.

Sjedenje se rijetko gdje prakticira, osim kod nas.

Pubovi i biergarteni su jedina mjesta gdje se zasjedne.

Već sam spomenuo grupu Amerikanaca s kojima sam proveo zadnjih 5 mjeseci. Prva stvar koju su primjetili je to da nema velike kave za van.

Tamo se sjedi jedino ako se jede marenda. Koncept sjedenja u grupama između obaveza im je bio jako čudan, više prakticiraju sjedenje s laptopom.

AA-d00d kaže...

Kod nas je rijetka navika rezervacije stola. 

(Imao sam mnogo neugodnosti kad su ljudi htjeli da tjeram ljude iz prvog reda do mora).

No postoji rješenje i za to da se postavi "booker" ispred restorana koji će ljudima jasno reći koji je stol slobodan, za kojim stolom mogu sjesti, koliko je stol slobodan ili ponekad mogu li uopće sjesti bez rezervacije.

Što se tih postava i inih usluga tiče, sve mora biti ovjereno na cjeniku.

Svaki restoran mora imati cjenik ispred ulaza, tako da se potencijalni gost može informirati o cijeni.

Ako cjenika nema, to je posao inspekcije.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
neaktivan

Kao sto Drago kaze bacač plamena. Eto da ne ispadne da kritiziram samo ugostitelje, takve goste smatram jako nepristojnima. Ja nisam jedan od onih koji smatra da je gost kralj i uvijek u pravu vec smatram da treba postojati uzajamno postovanje i profesionalnost.

17 godina
odjavljen

S našim cijenama, ako je netko pojeo predjelo, glavno jelo, desert i popio nešto usput - to je par tisuća kn. Za te novce bih sjedio i češao jaja dok god mi se hoće...

Freak Show Inc.
15 godina
Friday kaže...

Problem je što se sramotimo. Ne taj ugostitelj nego mi kao zemlja koja živi od turizma. Zato bi trebalo zabraniti prodavanje bulšitova bez obzira kako informiran kupac bio. Ako je nešto sranje - nije dovoljno da u meniju piše "sranje" jer će danas-sutra ljudi poistovjetiti našu ponudu sa sranjem!

Ti nebi bio dobar spin doktor.

Nit se on, nit sam se ja, nit su se Plitvičke osramotile. Najmanje cijela zemlja.

Ko radi taj i griješi, kuhar se malo zanio i eto sad imamo besplatnu reklamu svugdje po svijetu. Ja bi od toga napravio brand i dovlačio Japance da jedu Ličke Hamburgere.

Oke, hamburger izgleda šit, vjerojatno je takvog okusa, ali zar je sad taj burger toliko bitan da kolektivno režemo žile ili da lika objesimo za jaja jer je osramotio domovinu.

Prebacit to na šalu, malo se s time sprdat, printat majce (Ono ko chegevara al je lički hamburger), stavljat memeove po 9gagu, Chiveu, napravit privjeske i razglednice.. šta ja znam..

Nema loše reklame. Onaj šta je razbio pive dobio nagradu od firme, žena krivo nacrta isusa i privuče više ljudi nego mona liza.. Šta se mi imamo sramit našeg ličkog hamburgera.

I stavit ga 100kn, a ne 30.

17 godina
odjavljen

Možemo onda i ličko rukovanje uzdignuti na razinu nacionalnog brenda. Rado bih bio u odboru za doček neke strane reprezentacije odbojkašica pa da im pokažem taj specijalitet...

Freak Show Inc.
12 godina
Friday kaže...

Možemo onda i ličko rukovanje uzdignuti na razinu nacionalnog brenda. Rado bih bio u odboru za doček neke strane reprezentacije odbojkašica pa da im pokažem taj specijalitet...

osim što je degutantno, to je inače samo za impotentne suce, koji još mogu jedino prste gurat, ili prstima jezik 

odbojkašicama bi ja pokazao nešto drugo...

EDIT: molim brzo admina - briši ovo, žena mi stiže  BRZOOOOO!!!!

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.6.2015 15:30 (picajzla0707).
17 godina
AA-d00d kaže...

Kao sto Drago kaze bacač plamena. Eto da ne ispadne da kritiziram samo ugostitelje, takve goste smatram jako nepristojnima. Ja nisam jedan od onih koji smatra da je gost kralj i uvijek u pravu vec smatram da treba postojati uzajamno postovanje i profesionalnost.

A najbolje da ja hranu za van naručim, je li? Ili još bolje da si ju i sam pripremim.

Pa nema mi dražeg nego nakon večere još sat - dva do mora ispijati vino ili bevandu. Zato i plaćam pizdarije tipa rezervacija stola 100kn, postavljenje stola 80 kuna, parking i garderoba 20 kn. Još nisam niti naručio, već sam osta bez 200 kuna. Pa fak of da mi još štopaš koliko dugo jedem ili sjedim za stolom.

Ako moram na vrijeme jesti, koja mi je onda svrha da odem u restoran?

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan

Uzmi za van, cugu pod pazuh i sjedni se u parkić i uživaj.

15 godina

Vezano za ovo postavljanje stola - to je po meni čista glupost. To su čisto ono šeme dodatnih 100kn po stolu puta toliko i toliko stolova u tom i tom periodu - i može se dodatno zaradit taj i taj iznos. Nema tu ništa fancy i made in Italy. I ja isto... dok sam se bavio bookingom, sam jednu sezonu naplatio čišćenje apartmana 10 eura. 100 tura x 10 € pa vi zaradite te pare. To su te šeme. Deranje turista. U Italiji ima razloga jer je tamo i normalno da kad popiješ piće da ti odmah dolazi konobar i nosi to sa stola. Iako ja po Firenci i Viareggiu nisam nigdje to vidio a čak sam bio u restoranu/diskoteci, znači kad pojedeš diže se stolnjak i pleše se po stolovima - pa opet nisu naplatili neko čačkanje oko stola

Ali više od toga mi smetaju kratki pirevi. Pa jeli se tko sjeća kad su pirevi trajali do ujutro a ne do 2-3? Pa mislim, nekad sam tek ulazio u diskoteku u 2! I torta kad se rezala u 3-4 ujutro a ne u 11:30/ponoć.

Slučajno sam, prije par godina bio na 2 pira u mjesec dana, na istom mjestu. I baš odlučim promotrit taj konkretan čin, tj. na koji način će oni potjerat goste, ponašanje osoblja, vlasnice itd. Znači, slijedovi su ubrzani (siti ljudi ni ne zaplešu a moraju opet jest), torta u ponoć a onda mudro, oko 1:30/2:00 - priguše svjetla lagano. Pa za sat još laganije. Mislim kad sam to vidio, sam se nonšalantno digao sa stola, i kao da nisu moja posla, kao kakav specijalni agent, se naslonio na zid kraj svjetla i lagano povećao rasvjetu, te se polako udaljio do svog stola. To nisu skužili bar sat vriemena, nakon toga kad su opet to napravili, ja opet isto... ;p

http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/ http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.6.2015 23:04 (KIKI3ooo).
15 godina
neaktivan

Moderan biznismen!

13 godina

Meni je taj ''kuver'' ok za tu cijenu ako uključuje neki ''amuse-bouche'', pardon maj frenč.

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
neaktivan

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/386854/Slusam-Moju-domovinu-jer-je-ona-danas-sve-sto-Hrvatska-nije.html

Kako ispravo kritizira ovaj poznati skladatelj.

Baš pogađa da Hrvatska stvarno nije ono što smo idealizirali i opjevavali u začetku naše države.

Nisam ekspert, ali smatram da treba tom skladatelju dati neku visoku političku funkciju bar na 5 godina da uvede promjene ka tom uzvišenom cilju.

Siguran sam da to može, i da će to učiniti kad jednom dođe na tu funkciju.

Evo čitam da ima i stranku, pa zamislite kakva bi to kombinacija bila da on kao predstavnik stranke bude na toj visokoj politčkoj funkciji, a da mu stranka ima većinu u saboru i Premijera...

Hmmm, bojim se da je to samo san...

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
wyks kaže...

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/386854/Slusam-Moju-domovinu-jer-je-ona-danas-sve-sto-Hrvatska-nije.html

Kako ispravo kritizira ovaj poznati skladatelj.

Baš pogađa da Hrvatska stvarno nije ono što smo idealizirali i opjevavali u začetku naše države.

Nisam ekspert, ali smatram da treba tom skladatelju dati neku visoku političku funkciju bar na 5 godina da uvede promjene ka tom uzvišenom cilju.

Siguran sam da to može, i da će to učiniti kad jednom dođe na tu funkciju.

Evo čitam da ima i stranku, pa zamislite kakva bi to kombinacija bila da on kao predstavnik stranke bude na toj visokoj politčkoj funkciji, a da mu stranka ima većinu u saboru i Premijera...

Hmmm, bojim se da je to samo san...

Poruka mora sadrzavati tekst i to...

- Psiho246
16 godina
neaktivan

KLIK

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.6.2015 12:47 (kizo2703).
17 godina

E moj Šuksi dakle malo se koturalo na okladama jel.Ajd da je tu informaciju izbacio neki Tabloid, ali ovaj puta ništa od toga jer informacije nosi ARD.

http://www.index.hr/sport/clanak/suker-igrao-za-bracu-sapina-nijemci-tvrde-da-je-uplacivao-oklade-za-nogometnu-mafiju/827517.aspx

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.6.2015 15:58 (rambox).
11 godina
neaktivan

i to je predsjednik hnsa

pjeva i treat you like a real lady a rijanu vratio na tvorničke postavke
17 godina
odjavljen

Suker je clan HDZ-a koji je oslobodio drzavu i izgradio temelje ove bogate i mocne RH, nema sanse da je podlezan kriminalnim radnjama.

http://isvijet.com.hr, Siemens C60, SE K700i, Samsung D600, Sam. Omnia i900, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, Galaxy SIII, Nexus 5
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.6.2015 19:26 (Edge).
15 godina
neaktivan

Možeš ti i 100 puta igrati za Real Madrid, zabijati na mundijalu, imati svjetsku slavu i što sve drugo ne, ali da se odvališ od balkanskog brda - sigurno nećeš!

17 godina

Kada god svjedocim Sukerovim neprobavljivim budalastinama, sjetim se covjeka kojeg smo znanac i ja slucajno upoznali u kupeu vlaka za Osijek.

Bilo je to negdje taman kad je Brand trebao prelaziti u Arsenal, znanac i ja smo pricali o njemu i divili se njegovom talentu. Covjek koji je putovao s nama se ukljucio u razgovor i rekao da mu je bio trener u mladjim kategorijama; ne sjecam mu se imena, ali se dobro sjecam recenice koju je rekao prilikom razgovora: "Decki, ja vam mogu reci: Suker je bogomdana susta sportska inteligencija, ali - druge inteligencije on nema".

Normalno, tada nismo mogli vjerovati u takvo sto, niti smo znali covjeka niti ga ikad vise vidjeli, svasta ti prodje kroz glavu pa smo sutili iz pristojnosti i presutno kimali glavom u nevjerici. Pa ipak, svaki put kad vidim Brandona i svjedocim njegovim nesuvislim tlapnjama, sjetim se te prorocanske izjave. Tako glup ne mozes postati, niti uz maksimalnu kolicinu truda, zalaganja ili srece. Takav se jednostavno moras roditi.

13 godina
17 godina
neaktivan

Prvi znakovi propasti zemlje(usa).

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2015 10:26 (tunder).
14 godina
tunder kaže...

Propala zemlja, ko i sve zemlje na zapadu. 

13 godina
tunder kaže...

Nemoj samo početi sa svojim teorijama, rano je.

Ubi bene, ibi patria.
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2015 10:41 (Et_Tu_Brute?).
17 godina

S druge pak strane, prvi znak progresa je lustracija počinjena od pripadnika tajne policije. 

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
Ranko Kukumar kaže...
tunder kaže...

Propala zemlja, ko i sve zemlje na zapadu. 

Tunder s kokardom?!?!?!?!?

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Tunder s kokardom?!?!?!?!?

Onaj trenutak kada ni Google ne zna što je to... 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice