..
od 19-og a ja bi došao 21-og. To se zove usluga! O upotrebi klime za 5 ojra je suvišno pričati. Imam osjećaj da bi Dalmatinci najviše voljeli novac u naprijed i da im se nitko ne pojavi.
Profesor Srića je svojedobno spominjao "internetski turizam". Ne znam točno da li je na to mislio, ali ja sam to uvijek smatrao najboljom idejom ikada - vi s kontinenta nam pošaljte lovu preko PayPala, a mi vama fotku apartmana.
Win-win situacija...
- kasnite (dalmoši..) mi 'slavonci' (dal.kolokvijalizam za kontinentalci, sve s ove strane Velebita..), smo to odavno ne otkrili, nego primijenili (hint đačka eksurzija i nestala lova). Dok Srića kasni pa nije neki uzor (general poslje bitke). Dok u začecima takvog turizma imaš elektroničku komunikaciju (uplata->slanje sličke apartmana), u razvijenijoj verziji je samo uplata, nema daljnje komunikacije.. zero trošak, zero vrijeme.. max profit. KISSovski efikasno. Srića? Neće on to još par godina otkriti, što naš 'slavonac' (sad sinonim za onog selju, Jazavac pred Sudom) otkrije jednako kao cigo ili Kerum.. bez škole, analize excelice itd., na prste. (a da ne spominjemo srednji prst).
..
E sada što se događa...dolazi do navale turista koji širom raširenih očiju traže poste na kojima je bilo snimanje. More Amerikanaca. Al pazite ovo...kako se tu radi o dosta aranžmana sa kvalitetnim obilaskom općenito stare jezgre, njih to preveć ne zanima. Ni što je Unesco ni koji dijelovi baštine su specifični....ama ništa (izvor vodiči s terena). Samo ih zanimaju kadrovi iz serijala i na kojem se dijelu zidina snimalo.
Eventualno dožive BSOD kada čuju da je Dubrovačka republika prva priznala SAD ili da je ukinula ropstvo 400g prije njih.
..
- pa da ti priznam, mada sam intelektualac i inače super tip (
), bar ko tri amera i rus pride.. ni mene ne zanima unesco, tucamkamen (tutankamon?) i sl. nego Sevkina barka, Bruce Willis i sl. Od filma davinci code više je profitiralo neko selo u angliji nego naši kinooperateri, a paradox, više ljudi je naučilo u filmu sto je 1123581321.. nego što državnih djelatnika s diplomom PMFa (lažnom) zna što je to.
- btw, 'svi' su ukinuli ropstvo prije njih... a ima i jedna paradox, sve EU razvijene demokracije su još uvjek kraljevine.. no to ih ne ometa u uporbi droga, općenito kriminala, expliatacije kolonija itd.. dok robovi više nisu ''in'' (izašli iz mode nakon Julkeca Cezara), skupi. Kina je jeftinija.
-aeto što ti je apsurdistan... i ja se začudo slažem, ..
- no naravno, ti se slažeš samo delkarativno, pa grizeš već prvog susjeda.. a ja kažen da su gospari baš dobri, ljubazni.. ma duša od (ok, ne baš čovika, al darwinovski, skoro..). Gle, 5min na zidinama i Tunis 5 dana? Pa vidi iPhone i kinesku repliku, vidi domperignon i zagorski 'čisti' gemišt.... nije stvar umijeća naplatiti manje za nešto nego obrnuto, naplatiti više i duplo, za ništa (ne ni za šta).
JEdino i mene muće Hvarani.. i Bracani.. nikako im izvuć više od kune na paypalu.. a proda san im sve, i parcelu na mjesecu, ma neće platit da si mu otac (to implicira odnos sa majkom..).
Može im bit...pa ti sad pričaj što hoćeš. I niko te ne goni na zidine po zvizdanu za masne pare....pa ti lik na pola puta iza kantuna nudi Janu za 20kn ...ja uz predočenje osobne imam skoro gratis
.
-da, to su oni slavonski slavonci (da ne zbunimo ostale neupućene).
-ja prolazim i bez IDa, .. jesan slavonac, al san i domaći... bodulan. O tome ovisi npr piva 15 ili 10 a i konobarica me drugačije gleda (bar ne malti muve po meni krpom, genetski ostatak/nasljeđe iz doba u koje nas Drago vraća, starinski konobar s čikom u zubima, krpa.. i onako ...).
Sori - promakao mi je ovaj biser analitike.
..
- ma previše faktora, teško je sad usporediti i uz korekciju tečaja itd. 'vrijednost' ili koliko smo tad koga očerupali vs sad.
.. rekao bi da se tadašnje brojanje 'po glavi' zaistavljalo na tome. Danas ih usput ošišamo ko ovce (dodatne usluge, sve se plaća, parking, voda.. itd..) pa do tog da promotivno i Milanović dijeli ENCeve.. (ali naplatimo i to). Tako da glava tad i glava danas ne mora biti mjerljivo. Ne znam, ne mogu znati i ne želim znati (jer je povezano i s količinom poreza kojeg tad kroz davanja idu državi, pa i boravišna taxa itd..). Kad bi to znali, kad bi znali 'prave' brojke.. ili prijavljene brojke.
Kako to objasniti.. npr u mom ''malom slavonskom selu'' (nije malo, nije slavonsko, nije selo, ali fabula.. Jakobsfeld), možeš platit parking SMSom, ali mjesečni ne, ni online nikako samo keš.. a keš je najlakše (khm..) u doba hiteča izdaju neki jadni papirić (fiskaliziran!) i spremaju keš u jednu ladicu...
Koliko tavkih ladica postoji, npr uz zidine i kruzere, na općini s brojem apartmana i gostiju (eh, da rođo radi tamo..) itd. ?? Koje brojke? Kako tad imati 'stav' dal sad zarađujemo manje/više? Neki zarađuju, neki ne.. tako je bilo i bit će dok je libertasa.... 

....