Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.063.798
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...
phoenix2003 kaže...

..

od 19-og a ja bi došao 21-og. To se zove usluga! O upotrebi klime za 5 ojra je suvišno pričati. Imam osjećaj da bi Dalmatinci najviše voljeli novac u naprijed i da im se nitko ne pojavi. 

Profesor Srića je svojedobno spominjao "internetski turizam". Ne znam točno da li je na to mislio, ali ja sam to uvijek smatrao najboljom idejom ikada - vi s kontinenta nam pošaljte lovu preko PayPala, a mi vama fotku apartmana. 

Win-win situacija...

- kasnite (dalmoši..) mi 'slavonci' (dal.kolokvijalizam za kontinentalci, sve s ove strane Velebita..), smo to odavno ne otkrili, nego primijenili (hint đačka eksurzija i nestala lova). Dok Srića kasni pa nije neki uzor (general poslje bitke). Dok u začecima takvog turizma imaš elektroničku komunikaciju (uplata->slanje sličke apartmana), u razvijenijoj verziji je samo uplata, nema daljnje komunikacije.. zero trošak, zero vrijeme.. max profit. KISSovski efikasno. Srića? Neće on to još par godina otkriti, što naš 'slavonac' (sad sinonim za onog selju, Jazavac pred Sudom) otkrije jednako kao cigo ili Kerum.. bez škole, analize excelice itd., na prste. (a da ne spominjemo srednji prst).

torrente kaže...

..

E sada što se događa...dolazi do navale turista koji širom raširenih očiju traže poste na kojima je bilo snimanje.  More Amerikanaca.  Al pazite ovo...kako se tu radi o dosta aranžmana sa kvalitetnim obilaskom općenito stare jezgre, njih to preveć ne zanima. Ni što je Unesco ni koji dijelovi baštine su specifični....ama ništa (izvor vodiči s terena).  Samo ih zanimaju kadrovi iz serijala i na kojem se dijelu zidina snimalo. 

Eventualno dožive BSOD kada čuju da je Dubrovačka republika prva priznala SAD ili da je ukinula ropstvo 400g prije njih.

..

- pa da ti priznam, mada sam intelektualac i inače super tip (), bar ko tri amera i rus pride.. ni mene ne zanima unesco, tucamkamen (tutankamon?) i sl. nego Sevkina barka, Bruce Willis i sl. Od filma davinci code više je profitiralo neko selo u angliji nego naši kinooperateri, a paradox, više ljudi je naučilo u filmu sto je 1123581321.. nego što državnih djelatnika s diplomom PMFa (lažnom) zna što je to.

- btw, 'svi' su ukinuli ropstvo prije njih... a ima i jedna paradox, sve EU razvijene demokracije su još uvjek kraljevine.. no to ih ne ometa u uporbi droga, općenito kriminala, expliatacije kolonija itd.. dok robovi više nisu ''in'' (izašli iz mode nakon Julkeca Cezara), skupi. Kina je jeftinija.

mrki_tua kaže...
Iako sam dalmatinac, slažem se sa svime. ..

-aeto što ti je apsurdistan... i ja se začudo slažem, ..

mrki_tua kaže...
Nemoj mi o Dubrovniku i gosparima, najgor sorta ljudi uz Hvarane! Oderali bi rodjenu mater, a svoju kunu pet puta okrenu. Za 10 minutno šetanje po zidinama obitelj može otić u Tunis 5 dana. A na Hvaru za večerat možeš u Splitu 3 obroka pojest.

- no naravno, ti se slažeš samo delkarativno, pa grizeš već prvog susjeda.. a ja kažen da su gospari baš dobri, ljubazni.. ma duša od (ok, ne baš čovika, al darwinovski, skoro..). Gle, 5min na zidinama i Tunis 5 dana? Pa vidi iPhone i kinesku repliku, vidi domperignon i zagorski 'čisti' gemišt.... nije stvar umijeća naplatiti manje za nešto nego obrnuto, naplatiti više i duplo, za ništa (ne ni za šta).

JEdino i mene muće Hvarani.. i Bracani.. nikako im izvuć više od kune na paypalu.. a proda san im sve, i parcelu na mjesecu, ma neće platit da si mu otac (to implicira odnos sa majkom..).

torrente kaže...
..
 Zadnje tri godine Dubrovnikom je preplavljem slavoncima. ..

Može im bit...pa ti sad pričaj što hoćeš.  I niko te ne goni na zidine po zvizdanu za masne pare....pa ti lik na pola puta iza kantuna nudi Janu za 20kn ...ja uz predočenje osobne imam skoro gratis .

-da, to su oni slavonski slavonci (da ne zbunimo ostale neupućene).

-ja prolazim i bez IDa, .. jesan slavonac, al san i domaći... bodulan. O tome ovisi npr piva 15 ili 10 a i konobarica me drugačije gleda (bar ne malti muve po meni krpom, genetski ostatak/nasljeđe iz doba u koje nas Drago vraća, starinski konobar s čikom u zubima, krpa.. i onako ...).

Drago kaže...
..

Sori - promakao mi je ovaj biser analitike. 

..

- ma previše faktora, teško je sad usporediti i uz korekciju tečaja itd. 'vrijednost' ili koliko smo tad koga očerupali vs sad.

.. rekao bi da se tadašnje brojanje 'po glavi' zaistavljalo na tome. Danas ih usput ošišamo ko ovce (dodatne usluge, sve se plaća, parking, voda.. itd..) pa do tog da promotivno i Milanović dijeli ENCeve.. (ali naplatimo i to). Tako da glava tad i glava danas ne mora biti mjerljivo. Ne znam, ne mogu znati i ne želim znati (jer je povezano i s količinom poreza kojeg tad kroz davanja idu državi, pa i boravišna taxa itd..). Kad bi to znali, kad bi znali 'prave' brojke.. ili prijavljene brojke.

Kako to objasniti.. npr u mom ''malom slavonskom selu'' (nije malo, nije slavonsko, nije selo, ali fabula.. Jakobsfeld), možeš platit parking SMSom, ali mjesečni ne, ni online nikako samo keš.. a keš je najlakše (khm..) u doba hiteča izdaju neki jadni papirić (fiskaliziran!) i spremaju keš u jednu ladicu...

Koliko tavkih ladica postoji, npr uz zidine i kruzere, na općini s brojem apartmana i gostiju (eh, da rođo radi tamo..) itd. ?? Koje brojke? Kako tad imati 'stav' dal sad zarađujemo manje/više? Neki zarađuju, neki ne.. tako je bilo i bit će dok je libertasa....

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Drago kaže...

600 kuna u tri dana, dakle 200 kuna po posjetitelju po danu - uključene karte, smještaj, hrana... Ono - haj lajf...

Je, al ti tu nije prikazana potrošnja na droge. Pitaj lokalne dilere, realna potrošnja je bar triput veća!

Gledam te!
17 godina
odjavljen
ihush kaže...

Kako to objasniti.. npr u mom ''malom slavonskom selu'' (nije malo, nije slavonsko, nije selo, ali fabula.. Jakobsfeld), možeš platit parking SMSom, ali mjesečni ne, ni online nikako samo keš.. a keš je najlakše (khm..) u doba hiteča izdaju neki jadni papirić (fiskaliziran!) i spremaju keš u jednu ladicu...

Koliko tavkih ladica postoji, npr uz zidine i kruzere, na općini s brojem apartmana i gostiju (eh, da rođo radi tamo..) itd. ?? Koje brojke? Kako tad imati 'stav' dal sad zarađujemo manje/više? Neki zarađuju, neki ne.. tako je bilo i bit će dok je libertasa....

Priča mi frend tu u Osijeku, uspjeli su napokon srediti parking za sva vozila. Firma im plaća svakome kvartalnu kartu od 300 i nešto kn pa mogu parkirati u nekoj zoni (ne znam kojoj). Rekoh super cijena i ja bih si onda to otišao napraviti. Kaže on "ma ne možeš tek tako otići jer mora otići službena osoba iz firme (da se vidi da je poslovna potreba) i ne dobiješ nikakvu potvrdu o plaćanju". Zanimljivo, dobili su koncesiju od grada (elektromodul je firma) i sakrivaju od grada pare i na crno naplaćuju. Baš fora...

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 10:35 (Friday).
17 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Hrvatski hotelijeri treba da se ugledaju na Tursku. Pogledajte samo ponude u Turskoj. Vrhunska usluga, kupiš jednu avio kartu a drga gratis, besplatan smještaj djece do 15 godina... Itd, itd i sve to dođe jeftinije nego ljetovanje u Hrvatskoj. Kad ću ja dočekati da mi Dalmatinac plati kartu vlakom iz Zenice u Ploče (cca 100 kuna)? Nikad! Evo zadnji primjer kada mi vlasnik apartmana nije htio iznajmiti apartman jer je apartman slobodan od 19-og a ja bi došao 21-og. To se zove usluga! O upotrebi klime za 5 ojra je suvišno pričati. Imam osjećaj da bi Dalmatinci najviše voljeli novac u naprijed i da im se nitko ne pojavi. 

Bio u Turskoj tri tjedna.

Nit dobro, nit loše, onak - eto guzica vidla puta.

mrki_tua kaže...
Nemoj mi o Dubrovniku i gosparima, najgor sorta ljudi uz Hvarane! Oderali bi rodjenu mater, a svoju kunu pet puta okrenu. Za 10 minutno šetanje po zidinama obitelj može otić u Tunis 5 dana. A na Hvaru za večerat možeš u Splitu 3 obroka pojest.

Joj, djeco, nemojte mi samo molim vas o turizmu.

Joj, oni hoštapleri informatičari, odvida 3 vide, klikne tri botuna i mazne mi šesta kuna. Šta bi još tija ženu i mazgu da mu dam!!?

I što sad?

Levis košta 700, Amadeus 150, Ralph Lauren 1700. I što sad?

Od 14 godine se selim po svijetu. Ok, najčešće Hrvatska.

Dubrovnik je možda najugodnije mjesto u kojem sam živio.

11 godina radim u turizmu od toga 4 u Zagrebu.

U Zagreb se ne vraćam tako skoro.

Zaključak?

Ne možeš po dva tjedna odmora suditi ljude.

Zatvori Zagrebački Gornji grad ili Osječku Tvrđu, pa svakodnevno 5 mjeseci ukrcavaj 15 -20 tisuća ljudi od 8 - 16 sati.

Taksi je skup, kao što je i svugdje bio. Znači kolektivno su taksisti bili gamad, samo su sad manja gamad :).

Manite se komentiranja o turizmu. Ako te oderao Jozo iz Primorske Kolibe iz Podstrane, nije ti Dalmacija ništa kriva, već  Jozo iz  Primorske kolibe.

Ako me odero Mirko iz PeCe Informatike nije Zagreb hoštaplersko gnijezdo derača kože, već je to drug Mirko.

Onih 3 tjedna u Turskoj. Još u Autobusu sam platio 130€ vodiču za 3 izleta - Pammukale (sedreni stepenasti slapovi), Aju Sofiju i neki "party brod".

Imao sam grupu Amerikanaca koje sam 4 mjeseca vodio po Dubrovniku i okolici. Uz vikend izlet u Sarajevo, obilazak grada i "party brod" ostalo je novaca za toranj pive u Exit Baru.

Dubrovnik je zanimljivo mjesto. Kao i Rim, kao i Beč, kao i Venecija, kao i London, kao i Pariz.

E sad, zašto smo toliko iskompleksirani da meni nije problem (dapače uživao sam) platiti 7€ komad pizze kod Panteona, 15€ kavu i kolač blizu Autobusnog kolodvora Beča (ili 7€ kobasicu na ćošku), 7E kavu na Markovom Trgu, 6 funti za pintu u nekom random pubu, ili 10€ za kroasan i espreso oko Luvrea, dok je skuplja kava na Stradunu deranje kože nacionalnog bića?

Upravo su ti Amerikanci bili jako zanimljiv ekperiment. Mladi ljudi, veoma pametni, neki čak i u hotelijerskoj struci. Napunili im uši da je Hrvatska treći svijet i da je sve za džaba. Gotovo svima je ovo bio prvi izlet u Europu. Bilo je njurganja ispočetka dok nisu malo proputovali ostatkom Europe (Pariz, London, Amsterdam, Bosna, Crna Gora), pa je Dubrovačko primorje odmah postalo jeftinije (u odnosu na London i Amsterdam), ugodnije (u odnosu na Rim i Veneciju) i sigurnije (u odnosu na gradiće Bosne i CG).

Zaključak?

Iznesi svoje iskustvo i..... STANI. To je to. Nemoj donosti izaključke jer ih  ne možeš donijeti objektivno i razumno.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
15 godina
mrki_tua kaže...

Možeš se na Hvaru, ili bilo gdje drugdje, proć jeftino a dobro provest ako se napravi pametno. Otić plesat cijelu večer u Venerande a opet ne potrošit 1500kn na 4 ture pića tako da cura ili žena stavi 5-6 malih votkica u bošicu i kupite jedan sok pa mješate cijelu večer - i eto, gospoda pije cijelu večer u Venerande - za 100kn, lol. Znači možeš bit gospodin ali se muktat, ufino, samo treba znat, bit pametan. Ima mješano meso u otmjenom restoranu ispred katedrale u Hvaru je 80kn, isto kao u Splitu. Pivo pola litre točeno 15kn, na sred Rive (a kafić do 2 deca vina 90kn).

Ali u suštini te potpuno shvaćam. Ja uopće ne volim turizam i ta turistička središta ponaravno. Nisam nikad imao svoje apartmane, moji su iznajmljivali sobu 80-tih a ja sam se bavio sa bookingom u svojim 20-tima, išlo nam je super (€) ali koja je to gadarija i koliko g... tu moraš pojest kao agencija/posrednik da mi je bilo drago mi je bilo kad su talijani prestali dolazit da se mogu potpuno posvetiti webu i hostingu, a ženi sam prepustio to sve, jer za to stvarno treba imat želudac. Radije bi imao uredna primanja i uredan posao nego sve one pare i ono smeće šta ide uz to.

http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/ http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/
17 godina
odjavljen

Meni je neshvatljivo to da sam prošlo ljeto u okolici Omiša vidio svega 3 registarske pločice koje su HR a nisu lokalci. Naši ljudi više ne mogu ići na naše more. Jasno je da svi teže tome da što više naplate svoju uslugu, ali svejedno ne mogu shvatiti da će neki radije imati prazan apartman nego malo spustiti cijenu. Konkretno, imali smo neki totalno usran apartman u kojem smo samo prenoćili pa smo ujutro tražili drugi. Za sobu sa bračnim krevetom, pomoćnim ležajem i sudoperom (ne znam jel ima 15 kvadrata) traže po 60-70€ za noćenje (u vražjoj materi u brdu, ni blizu mora). Svi se prave da je sve popunjeno i da se sigurno nigdje ne može naći slobodna soba. I svi redom lažu. Pita me lik koliko bih dao za sobu - ja kažem maksimum 45€. On kaže da ne da ispod 50. Nek stoji prazan i nek realno bude na gubitku jer nije meni iznajmio, šta će njemu glupi slavonac prljati plahte, ne?

Jednu večer smo se provozali do Splita sa nakanom da negdje tamo večeramo. Ćevapi po 90 kn, obična tjestenina 80... Okrenuli smo se i otišli jer smo to nema smisla. U povratku kući smo stali u Sarajevo i tamo su ćevapi cca 32 kn (o kvaliteti neću ni pričati). Da se razumijemo, ja dobro zarađujem i nisam socijalni slučaj koji bi htio ljetovati sa troje djece za 50 kn dnevno. Ali da odem na večeru sa djecom i da me nekakva izdrkotina od jela za nas 5 izađe 600-700 kn? Ne, hvala...

Treba naplatiti ono što vrijedi i neka ljudi žive od toga, ali neke stvari su definitivno pretjerane. Prije koju godinu pričam sa šogorom koji živi na Rabu - pitam ga pošto je pivo van sezone (cca 20 kn je u birtiji). Kaže on meni "pa ista je cijena, ovo je otok. Znaš li ti koliko treba da se tu doveze roba?". Ja si kontam - šleper vozi robu u vrijednosti barem milijun kn, ne? Trajekt je 1000 kn u jednom smjeru. Realno to znači 200 kn kapetanu na ruke i mir. Ali OK, neka je trošak 2000 kn samo taj prijelaz tamo i nazad. To je 2 promila od ukupne cijene robe. A oni na takav način pravdaju što je sve skuplje za 20-30 i više posto?

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Drago kaže...

600 kuna u tri dana, dakle 200 kuna po posjetitelju po danu - uključene karte, smještaj, hrana... Ono - haj lajf...

Je, al ti tu nije prikazana potrošnja na droge. Pitaj lokalne dilere, realna potrošnja je bar triput veća!

A da ne pričamo koliko se toga zaboravi fiskalizirat...

15 godina
neaktivan
Friday kaže...

....

Jednu večer smo se provozali do Splita sa nakanom da negdje tamo večeramo. Ćevapi po 90 kn, obična tjestenina 80... Okrenuli smo se i otišli jer smo to nema smisla. U povratku kući smo stali u Sarajevo i tamo su ćevapi cca 32 kn (o kvaliteti neću ni pričati).Da se razumijemo, ja dobro zarađujem i nisam socijalni slučaj koji bi htio ljetovati sa troje djece za 50 kn dnevno. Ali da odem na večeru sa djecom i da me nekakva izdrkotina od jela za nas 5 izađe 600-700 kn? Ne, hvala...

.....

Drugi put svrati u Zenicu, ćevabdžinica "kod Seje" nalazi se u centru grada (kod robne kuće Zeničanka). Boljih ćevapa nema sigurno a koštaju cca 20 kuna!

17 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...
Friday kaže...

....

Jednu večer smo se provozali do Splita sa nakanom da negdje tamo večeramo. Ćevapi po 90 kn, obična tjestenina 80... Okrenuli smo se i otišli jer smo to nema smisla. U povratku kući smo stali u Sarajevo i tamo su ćevapi cca 32 kn (o kvaliteti neću ni pričati).Da se razumijemo, ja dobro zarađujem i nisam socijalni slučaj koji bi htio ljetovati sa troje djece za 50 kn dnevno. Ali da odem na večeru sa djecom i da me nekakva izdrkotina od jela za nas 5 izađe 600-700 kn? Ne, hvala...

.....

Drugi put svrati u Zenicu, ćevabdžinica "kod Seje" nalazi se u centru grada (kod robne kuće Zeničanka). Boljih ćevapa nema sigurno a koštaju cca 20 kuna!

A dobri su i kod Bešlića sa kajmakom...

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
E jebiga s kajmakom. Dobra je i kuhana cvjetača s kajmakom...
Gledam te!
17 godina

jesam ja jedini kojem za cevape treba samo dobro nasaftana i mrvicu prepecena lepinja i luk?

kakav kajmak? kaj je to? :D

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
17 godina
odjavljen
nixass kaže...

jesam ja jedini kojem za cevape treba samo dobro nasaftana i mrvicu prepecena lepinja i luk?

Šta vi irci znate šta je dobar ćevap

Freak Show Inc.
15 godina
boxer kaže...
phoenix2003 kaže...
Friday kaže...

....

.....

Meni su u Sarajevu najbolji čevapi u Brajlovića. Jedini koji imaju onaj "šunc", kako se kaže :)

Inaće kad smo već kod čevapa, evo recept od za čevape predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza (možda danas bivšeg...), vlasnika restorana Noštromo, Zlatka Marinovića:

Danas u Hrvatskoj nitko ne radi dobar pravi ćevap. Razlog za to je što ćevap traži malo vremena, a mi g anemamo, ili pak smatramo da je to nepotrebno. Moj pokojni prijatelj gosp. Stipe Mamić, veliki kuhar od kojeg sam naučio prve kuharske korake, a i tajne uz dobru spizu i dobru kapljicu, dao mi je i prvu lekciju u vezi s ćevapom.

On je tvrdio, a ja sam se u to uvjerio, da je potvrda dobrog ćevapa kada on odskoči nakon što ga bacimo na neku plastičnu dasku koju postavimo na pod, te ga uhvatimo ustima.

Kada bismo danas bacili ćevap, on bi se raspao. Da bismo postigli njegovu "odskočnost", svaki ćevap moramo provući  između dlanova desetak upta kako bi on dobio jednu koru koja će, kad ga stavimo na roštilj, sačuvati svježinu i sok. Ukratko, postat će sočan.

Zbog toga ja tvrdim da nitko nema dobro tehnološki obrađen ćevap.

U hrvatskom ugostiteljstvu puno se govori o ćevapu, o tome da li ga uopće posluživati. Imamo mi puno stranih ostavština u gastronomiji, a ja mislim da bi ćevap, s obzirom na potražnju, trebalo upakirati u celofan s pričom, i takvog ga nuditi svijetu. Moj prijedlog je da svaku namirnicu prati neka priča, da sastavimo priču ne samo za ćevap nego i za druga jela.

Tako, primjerice, ako se dogovorimo da u ćevap ide svinjetina, u  opisu bi trebala ići priča o svinjama iz slavonskih šuma. Ako je to junjetina ili govedina, onda bi to bila priča o govedima koja se hrane na obroncima Velebita, koji obiluju s 40-tak vrsta bilja. Ako ide janjetina ili ovčetina, onda bi to bile ovce koje se hrane travom uz obalu koja je bogata sokovima i solju koje donosu vjetrovi s morskom prašinom.

Ako u ćevap ide kokošje meso, ta kokoš bi trebala biti iz našeg dvorišta koja po njemu čeprka.

Prijedlog na slici i opisni prijedlog služe za razmišljanje vama, a kako i meni, tako i mome savezu da zajednički napravimo jedan autohtoni zaštićeni - gastronomski užitak.

Recept se zove "Vlaški Cvit" iz knjige "Noštromov odabir"

http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/ http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 13:59 (KIKI3ooo).
17 godina
moderator

A ljudi, pa nećete se voziti par stotina km da bi pojeli ćevape.

Kupe se u dobroj mesnici, kod kuće se granitna ploča opere i vatra se nahajca. Što ispadne sa roštilja baci se ''šćuki'' koji čeka par metara dalje i svi sretni.

#ĆevapiPron; #Šćuko; #I<3Kolesterol&Trigliceridi; #IEatWhatIKill; #RoštiljDayz

17 godina
odjavljen
DrNasty kaže...

A ljudi, pa nećete se voziti par stotina km da bi pojeli ćevape.

Kupe se u dobroj mesnici, kod kuće se granitna ploča opere i vatra se nahajca. Što ispadne sa roštilja baci se ''šćuki'' koji čeka par metara dalje i svi sretni.

#ĆevapiPron; #Šćuko; #I<3Kolesterol&Trigliceridi; #IEatWhatIKill; #RoštiljDayz

Gotovo identičan "setup" imam kod kuće

Freak Show Inc.
17 godina
Friday kaže...
nixass kaže...

Šta vi irci znate šta je dobar ćevap

ima bosanac u centru dublina mali "restorancek", ambijent je zapeo u 80-ima. plasticni stolnjak, genericke stolice, ko da si stao na staroj cesti prema splitu prije 30 godina. posteri i reklame crtane u paintu.. odem bar jednom mjesecno do njega, irska govedina, fini cevapi :D

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 14:26 (nixass).
17 godina
odjavljen
nixass kaže...

plasticni stolnjak, genericke stolice

Ma tko bi rekao da se baviš informatikom

Freak Show Inc.
15 godina
neaktivan
boxer kaže...

U zadnje vrijeme Bešliću je opao kvalitet. Nije više to-to. Sejo je perfektan. Obišao sam dosta gradova i jeo ćevape ali ovi su definitivno najbolji.

Kad smo već kod ovako lijepe teme evo jedna prigodna fotka za DrNasty-ja, nastala prije nekoliko dana za vrijeme jedno druženja u prirodi ....

14 godina
protjeran
Bukva kaže...

Ok - broj turista koji su došli u Hrvatsku krajem 80-tih zbog elektronske glazbe - nula.

Kakvi su turisti bili krajem 80-tih? Meni u glavi je slika nekog radnika-vulgaris koji je išao mahom na teret države na more i ekipe sa istoka Europe koji su dolazili u Yugu opskrbljeni da prežive desetogodišnji rat. Ne znam, možda sam u krivu.

Onda se svirala Pop glazba po restoranima a bogati bosanski turisti su pili kahvu i donosili janjetinu ispod stola.

Sjećam se koliko sam puta u Igranima, Makarskoj, Brelima itd pao preko komada slanine ili paardajza kojeg su nam donosili bogati bosanski turisti i objedovali u prirodi pod suncem na plaži.

Navik zivi tko krade posteno
17 godina
neaktivan
Friday kaže...

Nek stoji prazan i nek realno bude na gubitku jer nije meni iznajmio, šta će njemu glupi slavonac prljati plahte, ne?

Svatko ima svoju računicu. Ima i tvrdoglavih i svakakvih i onih koji graniče za prijavu u onih kojima bi morala doći inspekcija za kategorizaciju. Žao mi je da si naišao baš na takve.

Loše je što tebi, pretpostavljam, posao ne dopušta planiranje unaprijed, pa igraš lutriju sa onime što je preostalo na tržištu.

Generalno gledajući, kako se nerijetko naiđe na loše majstore, tako se naiđe i na loše iznamljivače.

Percepcija je tu bitan faktor pa se plaćanje odmora generalno više cijeni od ostalih plaćanja, stoga je i nezadovoljstvo veće.

Friday kaže...
Jednu večer smo se provozali do Splita sa nakanom da negdje tamo večeramo. Ćevapi po 90 kn, obična tjestenina 80... Okrenuli smo se i otišli jer smo to nema smisla. U povratku kući smo stali u Sarajevo i tamo su ćevapi cca 32 kn (o kvaliteti neću ni pričati). Da se razumijemo, ja dobro zarađujem i nisam socijalni slučaj koji bi htio ljetovati sa troje djece za 50 kn dnevno. Ali da odem na večeru sa djecom i da me nekakva izdrkotina od jela za nas 5 izađe 600-700 kn? Ne, hvala...

Nekidan sam jeo u Starog Mornara, nas četvero 450 kuna. S time da smo nas dvoje dvometraši i možemo vola izist.

Sarajevo i Split ne možeš uspoređivati. Isto kao Ni Barcelonu i London. Različite kulture, različita vrijednost rada, različiti standard.

Friday kaže...

Treba naplatiti ono što vrijedi i neka ljudi žive od toga, ali neke stvari su definitivno pretjerane.

Navedeš primjer i staneš. To što je Pero skup ne vrijedi za Antu.

Friday kaže...

Prije koju godinu pričam sa šogorom koji živi na Rabu - pitam ga pošto je pivo van sezone (cca 20 kn je u birtiji). Kaže on meni "pa ista je cijena, ovo je otok. Znaš li ti koliko treba da se tu doveze roba?". Ja si kontam - šleper vozi robu u vrijednosti barem milijun kn, ne? Trajekt je 1000 kn u jednom smjeru. Realno to znači 200 kn kapetanu na ruke i mir. Ali OK, neka je trošak 2000 kn samo taj prijelaz tamo i nazad. To je 2 promila od ukupne cijene robe. A oni na takav način pravdaju što je sve skuplje za 20-30 i više posto?

Zašto računaš?

Nepristojno je i arogantno.

Kao da ja tebri vrednujem liniju koda. Zaboli mene, ako obaviš posao dobro - platim, ako ne obaviš - kritikujem. Nit me zanima tvoja trošarina, ni cijena linije koda, ni benzin ni ekvinocijsko preračunavanje jarda u cole kvadratne.

Kad si već spomenuo - kad se vozi jedan trajekt dnevno (ako) tijekom zime, onda ta piva malo više košta...

A i da mu teleportitaju pivo, tebe ta računica ne zanima. Tvoje je da procjeniš je li to vrijedno tvojih novaca, tu tvoje pravo prestaje.

Kao kad me na prvom danu prakse pitao šef - tko ulazi prvi u lokal ti ili dama?

Reako dama jer eto "kavalir" otvara vrata.

Ulaziš ti da vidiš je li lokal dovoljno dobar za tvoju damu.

Isto to samo sa tvojim novčanikom. (Za drastičnije je stvar inspekcije i tu ne moramo "ki bi dabi" scenarije).

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
odjavljen
wyks kaže...
...

Da, tom liku smo poslali inspekciju i dobio je popriličnu kaznu (javljeno nam je povratno iz ministarstva).

Nemoj mi filozofirati o usporedbi sarajeva i splita - 10 odmrznutih ćevapa ne vrijedi 90 kuna da ga jebeš.

Nepristojno je računati? Pristojno je da ti prodaju muda pod bubrege? Isto bi bilo da ti ja kažem kako je cijena moje linije koda drastična jer je struja užasno skupa (a znamo da ti glupi kompjuteri trebaju struju).Bez obzira što za nekakav posao treba 2 sata i struje će se potrošiti sve skupa 1 kn - ja se držim svoje priče da je struja skupa i da zato to košta toliko.

Mislim da kao građanin ove države imam pravo kritizirati ugostitelje koji bi htjeli 3 mjeseca raditi a ostatak godine sve 4 u zrak jer to šalje lošu sliku o nama svima i stvara štetu turizmu. Uostalom, već kao potencijalni gost imam pravo dati svoje mišljenje ako vidim da nešto nema veze s mozgom.

Freak Show Inc.
11 godina
neaktivan

najbolji ćevapi u sarajevu su u želje 

pjeva i treat you like a real lady a rijanu vratio na tvorničke postavke
17 godina
Drago kaže...

A pazi ovo:

http://www.poslovni.hr/after5/moderni-glazbeni-festivali-u-hrvatsku-privlace-goste-vece-platezne-moci-268871#

"Prvo izdanje festivala Ultra Europe u Splitu i Hvaru prošle godine je potaknuo više od 60 milijuna kuna turističke potrošnje..."

"... festival je lani posjetilo oko 100 tisuća ljudi iz čak 75 zemalja..."

To je 600 kuna u tri dana, dakle 200 kuna po posjetitelju po danu - uključene karte, smještaj, hrana... Ono - haj lajf...

Karta košta 900 kuna.

Smještaj - citiram jednog Splićana - "Nisam htia biti džubre pa sam samo duplo diga cjene, a ne 4-5 puta kao drugi"

Ja sam prošle godine oko 300 kuna potrošio samo na vodu.

Ako ti meni daš računicu kako da ja na Ultri potrošim manje od 1000kn, ja tebi na račun prebacujem duplo (i još ću biti u plusu). Karta, smještaj, prijevoz, klopa, cuga, voda i kava.

600 kuna jedino možeš postići da dobiješ kartu, smještaj i prijevoz na nagradnoj igri i da si neka jebačko dobra ženska koju će cijelo vrijeme častiti svime. U tom slučaju, pretpostavljam da bi ti 600 kuna moglo biti dovoljno.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
13 godina
Strahoslav Trta kaže...

Onda se svirala Pop glazba po restoranima a bogati bosanski turisti su pili kahvu i donosili janjetinu ispod stola.

Sjećam se koliko sam puta u Igranima, Makarskoj, Brelima itd pao preko komada slanine ili paardajza kojeg su nam donosili bogati bosanski turisti i objedovali u prirodi pod suncem na plaži.

Viš da je bilo bolje, danas se o dobar paradajz ne mo'š spotaknut ni na placu.

Pravit ću se da sam dobro protumačio tvoj upis i nadovezati se:

Poznato je da je hrvatska u to vrijeme bila faking luksemburg naspram bosne - ne mogu ni zamisliti koliko si frapiran bio. Tvoji prijatelji, redom aristokracija, jamačno su sa znatiželjnim gađenjem slušali tvoja iskustva ljetovanja u mračnim osamdesetima, u raljama paradajza i slanine, dok si ih prepričavao na redovitim soiree-ima.

Nakon uglavnom izmišljenog, evo jedan vrlo osoban dojam:

Meni fali pohana piletina. Ideš na more, taljigaš se bez klime u nekom stojadinu i onda gorski kotar ili oko plitvica, čujem staru kako govori ''hoćemo ovdje?''. Auto se zaustavlja, stara otvara gepek i vadi pohanu piletinu, kruh i domaći paradajz. Ta me piletina taman držala do onog trenutka kada prvi put ugledamo more. Sjećam se da su odmorišta uz staru cestu bila puna ljudi koji su tako objedovali. Išli smo mi i u restorane, na moru smo provodili između 14 i 25 dana, no na putu smo pretežno imali gore opisane pit-stopove.

Sada je put kraći, u autu mi je klima, preko usb-a ili BT-a svira playlista koju sam si složio za put, cura čačka po tabletu, povremeno se naživciram ako umjesto 120 moram voziti 80. Stanemo na nekom odmorištu/pumpi, puš pauza, možda kava i/ili sladoled. Ne bih se vraćao u stojadin, al bih se vratio u vrijeme kada su ljudi bili ležerniji, paradajz je bio bolji, i kada je u gepeku bila pohana piletina.

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
moderator
Friday kaže...

Nemoj mi filozofirati o usporedbi sarajeva i splita - 10 odmrznutih ćevapa ne vrijedi 90 kuna da ga jebeš.

Vrijedi, znaš li ti koliko košta hladnjača smrznutih ćevapa dok dođe iz Sarajeva u Split? :D

13 godina

Što se tiče našeg turizma, ja ću biti toliko bezobrazan jer sam laik i reći kako mislim da se kolega wyks ipak preračunao - svatko se može baviti turizmom (po rvackoj viziji), a na našoj se obali uglavnom svatko i bavi turizmom. Naravno da postoje razlike i ne pada mi na pamet vrijeđati profesionalce, kakvih je u nas (osobni dojam) jako malo. Prodavanje ''jadranske ribe'' ili ''jadranskih lignji'' (prva ruka - iz vijetnama) sa zilijon posto marže, vina u klasi 5-7 eura po cijeni od 30 eura, etc., etc.

Pinta u random pubu je 6 funti, pinta je u tom pubu inače 6 funti, kao što je i median plaća u UK inače oko 200 000 kn godišnje. Kolika je plaća u Francuskoj, kolika u Austriji,... Jesu li cijene, pa i premium cijene tamo usklađene sa njihovim primanjima ili primanjima turista? Ja se sjećam da sam u istri (mislim u poreču) u dućanu gledao goudu vulgaris za 90kn/kg. To je samo jedan primjer, a ne cjepidlačenje. Poreč nije otok, jelda? Ne znam, jel' stvar u tome da sam i ja prašinar slavonac kao kolega Friday pa nemam razumijevanja za naš turizam i pomalo sam licemjeran, al reći ću još samo ovo: ja mislim da mi tjeramo domaće turiste cijenama i (ne)gostoljubivošću, a kada se dogodi deus ex machina i NATO krene bombardirati nekog susjeda, onda ja idem sa frendovima u Dubrovnik na tjedan dana, na babin kuk, u hotel od 4 zvjezdice, polupansion, sa organiziranim prijevozom, u srpnju mjesecu, za 700kn po osobi.

Tread softly because you tread on my dreams.
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 18:17 (ElektričnaOvca).
17 godina
neaktivan
Friday kaže...

Da, tom liku smo poslali inspekciju i dobio je popriličnu kaznu (javljeno nam je povratno iz ministarstva).

Ok, tip je počinio prekršaj, kažnjen je i bok. I tako treba. Kad vidiš nepravilnost, prijaviti je i nadati se da će netko obaviti svoj posao.

Namjerno kažem nadati se, jer bilo je slučajeva gdje se postavi deset stolova na javni puta pa komunalni redar - ćuti ko zaliven.

I tko je tu kriv? Svatko pomalo jer se takav sustav njeguje. Fiskalizacija je pokazala da su generalno svi njegovali sustav lopovluka, pa mi se sad suzdržavam od generalizacije.

Jozo je kriv, inspekcija ga kazni. To nema veze ni sa Antom ni sa Splitom.

Friday kaže...

Ti si rekao da si u jednom restoranu od valjda preko 1000, dobio precjenjeni artikl koji vjerojatno nije odgovarao nekim HACCP normama.

I usporedio si ga sa višestruko jeftinijim gradom, barem što se dnevne potrošnje tiče.

Restorani su generalno jefitniji, klubovi su tu njegdje, barovi - višestruko jeftiniji.

Opet - uspoređuješ neuporedivo.

Uspoređuješ po svim kategorijama precjenjen neautohtoni proizvod sa kulturom jednog grada, gdje je ćevabđinica na svakom čošku.

No vratimo se opet na početak - kakve veze 3 precjenjena lokala imaju sa cijelim gradom i po kojoj to logici možeš usporediti ponudu jednog grada sa drugim?

OSim ako nisu veoma blizu ili dio iste države - možeš uspoređivati tek slične kategorije ponude - tipa lance hotela ili tek u iznimnim slučajevima neki sličan ekskluzivitet tipa uslugu ispred neke znamenitosti.

No i tad nema neke logike osim što eto, naletio si na loše i s pravom se žališ. Ali ne mogu opravdati generaliziranje cijele ponude grada (i rivijere) od 200 000 ljudi.

Friday kaže...

Nepristojno je računati?

Ne znam, u zadnjih 11 godina valjda sam popričao sa 100 000 turista. I nikada niti jedan stranac nije potegnuo pitanje cijene.

Da, dođu mladići koji smatraju da će sa 100 dolara kupiti najbolji noćni klub u gradu. Dođu i ljudi koji ne razumiju zašto su živi škampi 60€ po kilogramu.

No nitko me NIKADA nije pita kolika je cijena rada, koliko je trajekt, koliko je zima, koliko je ljeto.

Jer ni mene to niti u jednoj usluzi ne zanima.

Zanima me je li po mojoj procjeni isplativo. Kao što se pitam je li 300 kuna za današnju ugradnju balkonca previše ili premalo, no ne pitam koliko je benzina potrošio da dođe, koliko je vode popio, koliko je snage utrošio.

Pa gdje bih bio kad bih svakome računao? Eto bio sam u servisu računala. Platio čovjeku njegov rad i raspitao se nude li uslugu za setup i održavanje Linux servera. Tip me pita što je to.

I što sad?

Da ti spominjem kako u drugom gradu ima jedan servis koji sve to nudi u razumnoj cijeni? Da popljujem informatičko nepismeni grad?

Friday kaže...

Mislim da kao građanin ove države imam pravo kritizirati ugostitelje koji bi htjeli 3 mjeseca raditi a ostatak godine sve 4 u zrak jer to šalje lošu sliku o nama svima i stvara štetu turizmu. Uostalom, već kao potencijalni gost imam pravo dati svoje mišljenje ako vidim da nešto nema veze s mozgom.

Ima takvih. I previše.

No to je pitanje samo inspekcije.

Postoji HACCP sistem koji je vrlo rigorozan.

Blesav primjer - rekli su nam da od te godine sve kante moraju imati poklopac. I kupili smo kante. Godinu kasnije su rekli da novi propis kazuje kako trebaju imati nožni mehanizam za otvaranje. Eto bili smo vidoviti pa smo ih kupili i prije vremena jer su zgodniji.

Nadalje, svaka postaja treba imati svoju dasku i svoj nož. Od prije par godina preporuka (možda već i propis) je da budu color-coded, pa da mesna bude crvena, riblja -plava a povrće- zelena.

Što se zamrznutih ćevapa tiče, nikada u 15 godina nismo smrzavali ćevape. To može samo debil. Mjenjali smo kroz sezonu od 100 do 150 stolica kako je trebalo, pa čak u toj najvećoj gužvi na "ledu" je samo stajala riba za ta dva dana, ili plodovi mora.

Zašto ovi primjeri?

Jer postoji kontrola za sve. Od toga da čak ne smiješ imati reklamni materijal za žestoka alkoholna pića vidljiv na šanku (morao sam maknuti kiblu za led sa oznakom neke Votke).

Čak i za smrznuto - moraš imati 6 internih kontrola dnevno sa zapisnikom. Ako je nešto krivo kaznu dobivaju svi potpisano - od šefa kuhinje do poslovođe do vlasnika.

Tako da, sve te nepravilnosti su u domeni lijenih ugostitelja i još lijenije kontrole.

No tu ja pravim distancu i stanku. Ne moram generalizirati i blatiti čitav grad ili regiju (kao onaj kojemu je Dubrovačka rivijera očito grdno učinila nešto nažao) ili davati usporedbe kako je drugdje bolje. Pa naravno da je. Ako je ovaj u prekršaju već mu je susjed bolji.

Pitaj za deklaraciju, moraju je svi imati za svaki proizvod (10 000kuna početne kazne).

(Tu je i ono blaćenje poljoprivrednika zbog poticaja, keramičara zbog satnica, fuga i i neželjenih guzičnih dekoltea, mehaničara, električara, informatičara...)

17 godina
ElektričnaOvca kaže...

Što se tiče našeg turizma, ja ću biti toliko bezobrazan jer sam laik i reći kako mislim da se kolega wyks ipak preračunao - svatko se može baviti turizmom (po rvackoj viziji), a na našoj se obali uglavnom svatko i bavi turizmom. Naravno da postoje razlike i ne pada mi na pamet vrijeđati profesionalce, kakvih je u nas (osobni dojam) jako malo. Prodavanje ''jadranske ribe'' ili ''jadranskih lignji'' (prva ruka - iz vijetnama) sa zilijon posto marže, vina u klasi 5-7 eura po cijeni od 30 eura, etc., etc.

Pinta u random pubu je 6 funti, pinta je u tom pubu inače 6 funti, kao što je i median plaća u UK inače oko 200 000 kn godišnje. Kolika je plaća u Francuskoj, kolika u Austriji,... Jesu li cijene, pa i premium cijene tamo usklađene sa njihovim primanjima ili primanjima turista? Ja se sjećam da sam u istri (mislim u poreču) u dućanu gledao goudu vulgaris za 90kn/kg. To je samo jedan primjer, a ne cjepidlačenje. Poreč nije otok, jelda? Ne znam, jel' stvar u tome da sam i ja prašinar slavonac kao kolega Friday pa nemam razumijevanja za naš turizam i pomalo sam licemjeran, al reći ću još samo ovo: ja mislim da mi tjeramo domaće turiste cijenama i (ne)gostoljubivošću, a kada se dogodi deus ex machina i NATO krene bombardirati nekog susjeda, onda ja idem sa frendovima u Dubrovnik na tjedan dana, na babin kuk, u hotel od 4 zvjezdice, polupansion, sa organiziranim prijevozom, u srpnju mjesecu, za 700kn po osobi.

Ja sam domaći pa dobijem napadaje kad vidim da mi po cesti prodaju "domaće maslinovo ulje rinfuza - 120 kn". Litra lošeg domaćeg vina u rifnuzi - 20-30 kuna. I tako. Ali imaš ljude koji misle da je to zato jer je domaće stvarno bolje od ulja iz Špara za 30 kuna litra. 

Dok je ovaca, bit će i vune...

This space for rent!
14 godina
protjeran
ElektričnaOvca kaže...
Viš da je bilo bolje, danas se o dobar paradajz ne mo'š spotaknut ni na placu.

Pravit ću se da sam dobro protumačio tvoj upis i nadovezati se:

Poznato je da je hrvatska u to vrijeme bila faking luksemburg naspram bosne - ne mogu ni zamisliti koliko si frapiran bio. Tvoji prijatelji, redom aristokracija, jamačno su sa znatiželjnim gađenjem slušali tvoja iskustva ljetovanja u mračnim osamdesetima, u raljama paradajza i slanine, dok si ih prepričavao na redovitim soiree-ima.

Nakon uglavnom izmišljenog, evo jedan vrlo osoban dojam:

Meni fali pohana piletina. Ideš na more, taljigaš se bez klime u nekom stojadinu i onda gorski kotar ili oko plitvica, čujem staru kako govori ''hoćemo ovdje?''. Auto se zaustavlja, stara otvara gepek i vadi pohanu piletinu, kruh i domaći paradajz. Ta me piletina taman držala do onog trenutka kada prvi put ugledamo more. Sjećam se da su odmorišta uz staru cestu bila puna ljudi koji su tako objedovali. Išli smo mi i u restorane, na moru smo provodili između 14 i 25 dana, no na putu smo pretežno imali gore opisane pit-stopove.

Sada je put kraći, u autu mi je klima, preko usb-a ili BT-a svira playlista koju sam si složio za put, cura čačka po tabletu, povremeno se naživciram ako umjesto 120 moram voziti 80. Stanemo na nekom odmorištu/pumpi, puš pauza, možda kava i/ili sladoled. Ne bih se vraćao u stojadin, al bih se vratio u vrijeme kada su ljudi bili ležerniji, paradajz je bio bolji, i kada je u gepeku bila pohana piletina.

U psihologiji morbidna nostalgija je tuga za minulim vremenima. Pacijent obično idealizira prošlost za razliku od sadašnjosti. Razlog može biti gubitak sigurnosti u životu ili čak i jednostavno starenje.

Postoji i "normalna" nostalgija odn. tuga za prošlim vremenima , no, koja nikako ne mora biti "bolja" od sadašnjeg vremena.

I danas imaš Poljaka, Slovenaca, Čeha i sličnih naroda koji još uvijek gledaju na Hrvatsku kao na pripizdinu na jugu Europe pa naši carinici nerijetko nalaze žive kokoši i piliće, jaaj slaninu, jeftine sokove itd  koje naši omoljeni turisti dovoze masovno u gepecima automobila, odu u kamp i ne potroše ni kune kod nas.

Ne želim takve turiste, želim turiste koji slome po tisuću Eura na noć na Zrču pa ću i ja imati konačno plaću da mogu posjetiti Italiju, Španjolsku, USa itd.

Nagledao sam se ljepota našeg lijepog sunčanog jadrana (za sirotinju) za sva vremena.

btw;

što se tiče "realnih cijena za pivo", prije neki dan smo se vratili s Radničkih igara u Poreču i tamo još uvijek možeš naći točeno pivo za 10 kn dok je u Osijeku u Tvrđi 15.

toliko i o tome.

(da, sami smo si platitli sve troškovehrane i hotela) znam i svjestan sam da država nema više novaca za besmisleno rasipanje kao što je bilo osamdesetih.

Četveročlana porodica ljetovala je u radničkim odmaralištima za 500 kn.

Netko je i to na koncu morao platiti i kao što se vidi, "platili smo"

Navik zivi tko krade posteno
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 20:18 (Strahoslav Trta).
15 godina
neaktivan

Kad smo već kod smrznutih ćevapa imam informaciju od insajdera uposlenog u jednom velikom trgovačkom lancu supermarketa kako svo meso kojem ističe rok trajanja se pretvara u ćevape, pljeskavice, sudžukice i dr. te se smrzava i čekaju se vikendi i državni praznici (1.maj i tako to) kako bi se isti ti ćevapi, pljeskavice i sudžukice odmrzli i prodali kao friška roba.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 20:24 (phoenix2003).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice