Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.064.636
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...

Ovoj zemlji nema spasa....

Ako mogu da te utješim postoji i depresivnije stanje. BejHa je prema mojoj metodi opažanja na rangu 1950-'60, a po nacionalnim odnosima u doba Osmanskog carstva...

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
boxer kaže...
Drago kaže...

Ovoj zemlji nema spasa....

Ako mogu da te utješim postoji i depresivnije stanje. BejHa je prema mojoj metodi opažanja na rangu 1950-'60, a po nacionalnim odnosima u doba Osmanskog carstva...

Mene ti to ne tješi. Ja bih htio da je svim državama nastalim raspodom Jugoslavije bolje nego jest.

This space for rent!
17 godina

Drago, ne slažem se nikako s tobom. Nije bitan broj noćenja, već koliko novaca mi zaradimo.

Broj noćenja zbog jedne Ultre u Splitu vrijedi kao 10 njih '87 (znanstvena metoda do koje se došlo ovom usporedbom - izvlačenje iz guzice, ali čisto da se stavi u kontekst).

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
Bukva kaže...

Drago, ne slažem se nikako s tobom. Nije bitan broj noćenja, već koliko novaca mi zaradimo.

Broj noćenja zbog jedne Ultre u Splitu vrijedi kao 10 njih '87 (znanstvena metoda do koje se došlo ovom usporedbom - izvlačenje iz guzice, ali čisto da se stavi u kontekst).

Ali mi ti i zarađujemo realno kao i prije 30 godina. 90-te smo imali prihod oko 3 milijarde tadašnjih dolara (pogledaj Zaključnu napomenu), a 2012. nam je prihod 6,8 milijardi eura (http://www.mint.hr/default.aspx?id=9718), s tim da je obračun prihoda sada posve drugačiji pa se u prihode ubrajaju i devizne doznake iz inozemstva, koje, zapravo, uopće nisu prihodi od turizma.

Kad revaloriziraš dolare iz 1990. u dolare sada i kad oduzmeš dodatne stavke koje se sada ubrajaju u prihode od turizma, mi se nismo odmakli nego smo pali. 

BTW - ako si htio reći da sada imamo "višu kvalitetu gostiju" pa nam je manje zapravo bolje, fejlao si.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Mene ti to ne tješi. Ja bih htio da je svim državama nastalim raspodom Jugoslavije bolje nego jest.

Jbg, ne daju nam političari.

Neki dan teme o Srebrenici i ratu i ja se po ne znam koji puta zapitam, ŠBBKBB da su se sve zemlje mirno razišle, da nije bilo velikosrpske hegemonije i rata?

Da li bi bilo kao u Sloveniji, ili bi stanje bilo bolje, ili bi ipak industrija i privreda krahirala?

Jbg, nije mentalitet naših naroda u rangu njemačkog, pa da zemlju iz pepela dignu ponovno u velesilu.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
boxer kaže...

Jbg, nije mentalitet naših naroda u rangu njemačkog, pa da zemlju iz pepela dignu ponovno u velesilu.

Da, a nisu nam ni oprostili dugove kao sto su Njemackoj oprostili dugove.

Takoder, tada su svi kreteni bili nacisti koji nisu kasnije mogli sudjelovati u vlasti.

Zamisli da kod nas zabrane HDZovcima i SDPovcima da sudjeluju u vlasti, te da nam jos izbrisu dugove.

Mozda ne bi bili bas kao Njemacka, al mislim da bi nam bilo puno puno bolje.

- Psiho246
17 godina

Miran razlaz bi svakako bio bolji i rat nas je sve uništio, posebno vas u BiH, ali sadašnja ekonomska i društvena stagnacija nije direktno povezana s ratom, nego s kleptokracijama u svim ex-ju državama. Rat, ne-rat, to nije moralo biti tako. 

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

BTW - ako si htio reći da sada imamo "višu kvalitetu gostiju" pa nam je manje zapravo bolje, fejlao si.

Malo mi je nevjerojatno da danas pored Zrća, Dubrovnika i 101 festivala nam je lošije nego prije 88 kada je država pumpala brojke tako da je slala radnike na more o svojem trošku.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina

Mislim da ne znaš baš mnogo o turizmu. Prvo, festivale si imao i prije - na Splitski festival se održava od 1960., primjerice. Ne razumijem kakve veze ima Zrće s bilo čime - to je vrlo malo mjesto i u ukupnom broju turista i noćenja sudjeluje s minijaturnim omjerom. Na što konkretno misliš?

Postoje i konkretne brojke o svemu, tako da to što ti misliš i vjeruješ nije baš toliko bitno. 

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

..s kleptokracijama..

da. Da je bar kleptomanija, bilo bi 'izlječivo' ili sporadično... imali bi neke šanse.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Drago kaže...

Na što konkretno misliš?

Na Spring Break na Zrću.

Na Ultru u Splitu.

Na Sonus na Zrću.

Na Outlook u Puli.

Ovako odokativno promatranje, tamo ide ekipa kojoj nije apsolutno nikakav problem ispljunuti po 1000 € po festivalu / eventu / kako god da ga nazovem (a odakle si izvuka Splitksi festival :D).

Na Ultri je prošle godine bilo, ako se ne varam, oko 200k ljudi. Kad toliko ljudi dođe sa takvom platežnom moći (ajmo samo krenuti od toga da sam kartu platio 900 kuna, to je jedan jako dobar filter u startu da makneš sve koji nemaju ni kinte), jako teško da ćeš me uvjeriti da je to tek "kap u moru".

Doduše nema toliko ljudi, ali ista stvar je i s gore navedenim "eventovima" - i to mogu reći iz prve ruke, jer na njih ja odem. A znam da ih kod nas još barem 10-tak ima. Elektronska scena preko ljeta kod nas u Hrvatskoj je nevjerojatno dobra, doslovno da uživo poslušam gotovo sva "aktualna vodeća imena" ne moram nosom proviriti iz zemlje.

I zbog toga mi je u potpunosti nevjerojatno da smo sa turistima na istoj razini kao i 87 kad je glavni đir bio Splitski festival.

Mislim, nije baš da se previše zamaram brojkama oko turizma, ali gledajući kako će ovo ljeto biti (sa ovakvim eventima) i kako je bilo do prije par godina, a znam da prije 5-6 godina si trebao za to potegnuti do Francuske - nekako sam nevjerni Toma.

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 19:10 (Bukva).
17 godina
Bukva kaže...

Mislim, nije baš da se previše zamaram brojkama oko turizma, ali gledajući kako će ovo ljeto biti (sa ovakvim eventima) i kako je bilo do prije par godina, a znam da prije 5-6 godina si trebao za to potegnuti do Francuske - nekako sam nevjerni Toma.

Čekaj - ja ti dajem podatke iz kraja 80-tih, a ti govoriš kako je tebi bilo prije 5-6 godina? Kakva je to usporedba čega s čime? 

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Čekaj - ja ti dajem podatke iz kraja 80-tih, a ti govoriš kako je tebi bilo prije 5-6 godina? Kakva je to usporedba čega s čime? 

Ok - broj turista koji su došli u Hrvatsku krajem 80-tih zbog elektronske glazbe - nula.

Kakvi su turisti bili krajem 80-tih? Meni u glavi je slika nekog radnika-vulgaris koji je išao mahom na teret države na more i ekipe sa istoka Europe koji su dolazili u Yugu opskrbljeni da prežive desetogodišnji rat. Ne znam, možda sam u krivu.

17 godina

Ja i moja obitelj se bavimo turizmom.

Ja mogu potvrditi da smo prije 10 godina imali mnogo ceha, slovaka, uglavnom turista koji manje placaju i hranu nose od doma.

Danas ih kod nas skoro uopce nema, te dolaze francuzi, njemci, austrijanci koji placaju skoro duplu cijenu nego ovi prije 10 godina, a i trose vise, iznajmljuju glisere itd.

Sto se tice festivala, mislim da Drago podcjenjuje njihovu vaznost.

Oni su u prvom redu odlicna reklama za turizam.
Ultra je mozda i najpopularniji festival u svijetu, Sonus na zrcu najbolji ljetni elektronski festival u Europi.

Uz njih ima jos mali milijon festivala, Garden, Sunce beat, Barrakud, Hideout, Lost Theory, svaki na koji dolaze hrpa zvucnih imena, svaki iz svojeg zanra i za svoju publiku.

Ti mladi ljudi koji se dobro provedu u Hrvatskoj, kada se vrate doma pricaju o tome prijateljima, stavljaju slike nase obale na Facebook te taj glas dolazi do njhovih prijatelja, a i roditelja.

Takoder, imaju novaca i voljni su ga potrositi.

Ima jedna stvar koje nema na papirima, a to je koliko turisti trose na rekreativne droge u Hrvatskoj. To je ogroman novac koji se vrti i ulazi u dzepove lokalnih dilera koji taj novac trose u Hrvatskoj.

Da smo pametniji, marihuana bi vec bila legalizirana, pod drzavnom kontrolom te bi time Hrvatska postala apsolutna broj jedan destinacija za mlade turiste, a drzava bi ubirala ogroman novac na prodaji/porezu.

Ostale lake droge takoder.

Hrvatska/Zrce se danas usporeduje s Ibizom, a bogme nije ni daleko. Fali jos sadrzaja ali to nadomjescujemo ljepotom obale u kojoj svi turisti uzivaju.

- Psiho246
15 godina
Psiho246 kaže...

Ja i moja obitelj se bavimo turizmom.

Ja mogu potvrditi da smo prije 10 godina imali mnogo ceha, slovaka, uglavnom turista koji manje placaju i hranu nose od doma.

Danas ih kod nas skoro uopce nema, te dolaze francuzi, njemci, austrijanci koji placaju skoro duplu cijenu nego ovi prije 10 godina, a i trose vise, iznajmljuju glisere itd.

To je bilo prije 10 god, Poljaci i Česi. Mislim moja cijela ekipa se razdjevičila na Čehinjama (množina:). A Drago priča o 80-tima, kad su vladale Švabe, a Švabo, ako je njemu dobro, ostavit će auto samo da može još trošit! :)

...

Za legalizaciju marihuane se slažem da bi bio odličan potez, dapaće, vrhunski.

http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/ http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/
12 godina
Ne bih se htio puno miješati i polemizirati, al Zrće je idealno mjesto za gay paradu, i to tromjesečnu. A legalizirat će se marihuana ako ova vlast ostane, al zato neće smilje, šparoge i sl., eto di društvo jde.
Postoje samo dvije beskonačne stvari: svemir i ljudska glupost, ali za svemir baš nisam potpuno siguran. (Albert Einstein)
12 godina
Tko je to Njemačkoj oprostio dugove?
Postoje samo dvije beskonačne stvari: svemir i ljudska glupost, ali za svemir baš nisam potpuno siguran. (Albert Einstein)
17 godina
mrki_tua kaže...
Tko je to Njemačkoj oprostio dugove?

Dvaput (Fata je Fata, al' dvaput je dvaput). 

Prvi puta su im između dva rata oproštene ratne reparacije (https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_I_reparations#Amount_paid_by_Germany) i onda nakon Drugog svjetskog rata kada su im zemnlje koje su okupirali u ratu oprostile dugove, 55% (http://www.bloombergview.com/articles/2015-01-27/germany-deserved-debt-relief-greece-doesn-t-i5fdca2y).

Kaže Bloomberg da je to okej za Njemačku (ipak su oni samo započeli rat), a da nije okej za Grčku (jer furt nekaj sereju)...

This space for rent!
15 godina
neaktivan

Hrvatski hotelijeri treba da se ugledaju na Tursku. Pogledajte samo ponude u Turskoj. Vrhunska usluga, kupiš jednu avio kartu a drga gratis, besplatan smještaj djece do 15 godina... Itd, itd i sve to dođe jeftinije nego ljetovanje u Hrvatskoj. Kad ću ja dočekati da mi Dalmatinac plati kartu vlakom iz Zenice u Ploče (cca 100 kuna)? Nikad! Evo zadnji primjer kada mi vlasnik apartmana nije htio iznajmiti apartman jer je apartman slobodan od 19-og a ja bi došao 21-og. To se zove usluga! O upotrebi klime za 5 ojra je suvišno pričati. Imam osjećaj da bi Dalmatinci najviše voljeli novac u naprijed i da im se nitko ne pojavi. 

17 godina
phoenix2003 kaže...

Hrvatski hotelijeri treba da se ugledaju na Tursku. Pogledajte samo ponude u Turskoj. Vrhunska usluga, kupiš jednu avio kartu a drga gratis, besplatan smještaj djece do 15 godina... Itd, itd i sve to dođe jeftinije nego ljetovanje u Hrvatskoj. Kad ću ja dočekati da mi Dalmatinac plati kartu vlakom iz Zenice u Ploče (cca 100 kuna)? Nikad! Evo zadnji primjer kada mi vlasnik apartmana nije htio iznajmiti apartman jer je apartman slobodan od 19-og a ja bi došao 21-og. To se zove usluga! O upotrebi klime za 5 ojra je suvišno pričati. Imam osjećaj da bi Dalmatinci najviše voljeli novac u naprijed i da im se nitko ne pojavi. 

Profesor Srića je svojedobno spominjao "internetski turizam". Ne znam točno da li je na to mislio, ali ja sam to uvijek smatrao najboljom idejom ikada - vi s kontinenta nam pošaljte lovu preko PayPala, a mi vama fotku apartmana. 

Win-win situacija...

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 0:44 (Drago).
17 godina

Vjerojatno još nas nekoliko u Gradu nije statiralo u Game of Thrones...taj poslić se toliko udomaćio, da je sasvim normalno kad ti poznanik kaže... - Ne mogu, sutra...statiram!

http://www.jutarnji.hr/kako-je--igra-prijestolja--promijenila-nas-turizam/1341272/

E sada što se događa...dolazi do navale turista koji širom raširenih očiju traže poste na kojima je bilo snimanje.  More Amerikanaca.  Al pazite ovo...kako se tu radi o dosta aranžmana sa kvalitetnim obilaskom općenito stare jezgre, njih to preveć ne zanima. Ni što je Unesco ni koji dijelovi baštine su specifični....ama ništa (izvor vodiči s terena).  Samo ih zanimaju kadrovi iz serijala i na kojem se dijelu zidina snimalo. 

Eventualno dožive BSOD kada čuju da je Dubrovačka republika prva priznala SAD ili da je ukinula ropstvo 400g prije njih.

Vjerujte...ovdje se okreće jača lova od tih Ultri i Zrća....likovi hrle zbog posrane serije zurit u samo određene dijelove zidina...i naravno ,dobro troše.

Ove s kruzera neću komentirat...nepodnošljivo. Jbt ovi iz kapetanije nisu normalni...slažu ih na otvorenom moru "na čekanje".  Usidre se 4 komada u luci..a 3 još čekaju vez. Onda 400 taxista slijeću ko muha na govno i svi polude...kolaps. I tako do 01.10.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
12 godina
Iako sam dalmatinac, slažem se sa svime. Nažalost ljudi su iz partijskog sistema uketili u kapitalistički i sada žele novac bez ponude.
Šta se gostiju tiče (znači ne gledam kroz zaradu, već općenito) svi azijati, talijani, njemci, stariji skandinavci su poželjni. Amerikanci, Englezi, Francuzi (čast iznimkama, malo starijoj dobi), mladi skandinavci, su za Goli otok, totalno ne odgojeni i umišljaju da su sa drugog svijeta.
Šta se tiče ratne reparacije Njemačke, čini mi se da su do 2010. Plaćali, a to što je "oprošteno" je zato šta su nalupali cifre bez pokrića, i dok su se Japan, Njemačka oporavljali, SAD je cvao, ali sada se kola polako okreću (još oružjem mogu nešto).
12 godina
Nemoj mi o Dubrovniku i gosparima, najgor sorta ljudi uz Hvarane! Oderali bi rodjenu mater, a svoju kunu pet puta okrenu. Za 10 minutno šetanje po zidinama obitelj može otić u Tunis 5 dana. A na Hvaru za večerat možeš u Splitu 3 obroka pojest.
15 godina
neaktivan
Drago kaže...
phoenix2003 kaže...

Profesor Srića je svojedobno spominjao "internetski turizam". Ne znam točno da li je na to mislio, ali ja sam to uvijek smatrao najboljom idejom ikada - vi s kontinenta nam pošaljte lovu preko PayPala, a mi vama fotku apartmana. 

Win-win situacija...

Mjenjajmo slike Jahorine za slike Jadrana i uštedimo par stotki ojra!💰

17 godina
mrki_tua kaže...
Nemoj mi o Dubrovniku i gosparima, najgor sorta ljudi uz Hvarane! Oderali bi rodjenu mater, a svoju kunu pet puta okrenu. Za 10 minutno šetanje po zidinama obitelj može otić u Tunis 5 dana.

Jbg može im bit. I pored svega, nikome se ne radi.  Zadnje tri godine Dubrovnikom je preplavljem slavoncima.  Ljudi rade po hotelima i trgovačkim lancima.  Doslovno nema domaće čeljadi.  Dok oni u troje dijele stanarinu i rade u Konzuma ili privatnom hotelčiću za 3.300kn.  Recimo na stradunu u Sneka ili u Cele (aka gradska kavana) neće niko da radi za 6000kn.  Hoće slavonci.

U čistoće je plaća 6500kn...ajd to kontam, nekako sramota za domaćega...ali neće ni makijato da poslužuju za 6000kn. 

Može im bit...pa ti sad pričaj što hoćeš.  I niko te ne goni na zidine po zvizdanu za masne pare....pa ti lik na pola puta iza kantuna nudi Janu za 20kn ...ja uz predočenje osobne imam skoro gratis .

17 godina
Bukva kaže...

Ok - broj turista koji su došli u Hrvatsku krajem 80-tih zbog elektronske glazbe - nula.

Kakvi su turisti bili krajem 80-tih? Meni u glavi je slika nekog radnika-vulgaris koji je išao mahom na teret države na more i ekipe sa istoka Europe koji su dolazili u Yugu opskrbljeni da prežive desetogodišnji rat. Ne znam, možda sam u krivu.

Sori - promakao mi je ovaj biser analitike. 

Kakve veze ima jesu li turisti u 80-tima došli u Hr zbog elektronske glazbe, Dubrovačkih ljetnih igara ili da češu leđa o štok od vrata? Gleda se broj noćenja i prihod. Broj noćenja je bio malo veći, prihod je bio podjednak ili veći (revaloriziran za vrijednost dolara).

To znači da se nismo pomakli, odnosno da smo za 25 godina uspjeli dosegnuti razinu iz 1987. 

Šta je tebi s tim turistima koji se lože na elektronsku glazbu? Misliš da je to nekakva turistička elita ili šta? 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.6.2015 1:03 (Drago).
17 godina
Drago kaže...

Šta je tebi s tim turistima koji se lože na elektronsku glazbu? Misliš da je to nekakva turistička elita ili šta?

backpackeri u potrazi za hostelom

17 godina
torrente kaže...
Drago kaže...

backpackeri u potrazi za hostelom

A pazi ovo:

http://www.poslovni.hr/after5/moderni-glazbeni-festivali-u-hrvatsku-privlace-goste-vece-platezne-moci-268871#

"Prvo izdanje festivala Ultra Europe u Splitu i Hvaru prošle godine je potaknuo više od 60 milijuna kuna turističke potrošnje..."

"... festival je lani posjetilo oko 100 tisuća ljudi iz čak 75 zemalja..."

To je 600 kuna u tri dana, dakle 200 kuna po posjetitelju po danu - uključene karte, smještaj, hrana... Ono - haj lajf...

This space for rent!
15 godina
Drago kaže...
"U Hrvatskoj je 2014. godine ostvaren 66,1 milijun noćenja, od čega su 92 posto noćenja ostvarili strani gosti. U Hrvatskoj je 1987. godine ostvaren 68,1 milijun noćenja, od čega su domaći gosti činili 33 posto, odnosno ostvarili su 22,4 milijuna noćenja... Ta 2014. godina je bila rekordna. Nikada Republika Hrvatska nije ostvarila taj broj noćenja. Socijalistička Republika Hrvatska je taj broj noćenja ostvarila 1987. godine."

Još se nešto može primjetit iz ovih podataka. Broj smještajnih kapaciteta 1987. nije bio ni upola toliko velik kao u 2014. Osim samih smještajnih jedinica, bili su zauzeti i stambeni kapaciteti što znači da u praksi su u sobi do moje spavali, ne mama i tata, već Šveđani koji preko dana goli igraju na karte, ili Englezi koji jedu nešto kao kekse umjesto kruha, dok ih mala djeca znatiželjno gledaju, ili Švabe koji su moju babu vozili na pazar u 5 uri ujutro. Dakle, kapacitet je bio popunjen 150%.

2014. ima toliko apartmana da su svi puni 90% puni pola 7. do 15-20.8. tj. srce sezone.

Nadalje, osim prevelikog broja apartmana, tu dolazi i do polarizacije turizma oko večih turističkih središta, tipa, grad Hvar pun, Starigrad, Vrboska, Jelsa - ni upola.Makarska puna, Tučepi ispod ceste puni a iznad ceste svi prazni itd. do Dobrovnika.

Tako i polarizacija zarade.

Troši se koncentrirano na određenim mjestima. U kratkom periodu se ispuca ogromna količina love i adio. Ostali se pokrivaju nekako (10-15 000€).

http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/Chef_cr0/ http://eu.battle.net/sc2/en/profile/294395/1/Chef/
12 godina
Nije to može im bit, već dugoročno takvo stanje nije održivo. Bio je tako i Bol na Braču hit destinacija, izlasci, ovo, ono pa je pao (ima tu turizma, ali nije hit kao prije 10 godina). A i treba gosta vratiti dogodine.
Šta se smještaja tiče, npr. u Splitu se u dvi godine kapacitet utrostručio i statistika nije dovoljna da se prikaže realan broj noćenja.
A šta se poslova tiče, slavonci su tu kao i naši ljudi u Njemačkoj, za domaće robovi, a oni zarade super za cijelu godinu.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice