Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.041.491
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Što se događa s našim društvom?
boxer kaže...

Za ova tvoja pravila trebalo bi imati mnogo više uposlenih nego što sada ima za otprilike 100%, što povlači za sobom mnogo izdavanja iz budžeta za školovanje, upošljavanje i ostale stvari, te bi još tome mogao nadodati kupovinu dodatne opreme (uniforme, oružja, kamere, vozila itd.)

Također se raspitaj o omjeru angažiranih policijskih službenika na broj stanovnika koje pokriva policijska služba na tom terenu.

Možda se to naoko čini puno kada vidite da ima mnogo policije, no npr. ovdje gdje ja živim dođe 1 policijski službenik na 400-500 ljudi. 

Sva ova tvoja pravila su uredna za idealne uslove kojih je vrlo, vrlo rijetko, a sva tvoja pravila padaju u vodu kod narušavanja JRiM u većem obimu, masovne tučnjave, huligani na utakmicama i sl. 

Ukratko takvo postupanje je neefikasno. 

Kod mene u selu ima policije kao da smo u vanrednom stanju. Postoji ispostava policijske postaje i toliko ih je da ne znaju šta bi sami sa sobom radili. Dakle - uobičajena priča o neracionalnom trošenju resursa.

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
boxer kaže...

Za ova tvoja pravila trebalo bi imati mnogo više uposlenih nego što sada ima za otprilike 100%, što povlači za sobom mnogo izdavanja iz budžeta za školovanje, upošljavanje i ostale stvari, te bi još tome mogao nadodati kupovinu dodatne opreme (uniforme, oružja, kamere, vozila itd.)

Također se raspitaj o omjeru angažiranih policijskih službenika na broj stanovnika koje pokriva policijska služba na tom terenu.

Možda se to naoko čini puno kada vidite da ima mnogo policije, no npr. ovdje gdje ja živim dođe 1 policijski službenik na 400-500 ljudi. 

Sva ova tvoja pravila su uredna za idealne uslove kojih je vrlo, vrlo rijetko, a sva tvoja pravila padaju u vodu kod narušavanja JRiM u većem obimu, masovne tučnjave, huligani na utakmicama i sl. 

Zašto bi za ovo trebalo puno više ljudi? I to čak duplo? Pa kod mene u gradu (manji gradić-8000st) policija intervenira u prosjeku jednom tjedno, ako. Nekako mi se ne čini da kod nas policija trči od intervencije do intervencije i da je svaka incidentna. Da bi trebala bolja edukacija i osposobljavanje to svakako, no to ne znam zašto uopće raspravljamo da li treba, to mora biti, a ne da treba. Nekako se meni čini da u policiji prvenstveno treba puno bolja selekcija. 

Ovo što sam ja pisao i nije za masovne prosvjede i sl. Iako i tu ima stvari koje bi se trebale primjenjivati. Nema udaranja prvenstveno nikoga na podu, a i nema šaketanja, udaranja nogom i sl. Postoji pendrek i štit, ako obični policijski nije dovoljan, postoje palice.  Nije policija nekakva osvetnička skupina pa sad što netko udari jače to policija još jače. Policija mora shvatiti da je to njima posao i da se oni smiju braniti, ali ni po razno uzvratiti. 

E sad normalno, policiju mora pratiti efikasno sudstvo i zakoni. Što ja mislim da kod nas definitivno fali.

Kamere znam da bi bile trošak, no mislim da bi kod nas trebali novac koji daju za ppištolje kupit kamere. Puno bi korisnije bile. 

http://www.wsj.com/articles/what-happens-when-police-officers-wear-body-cameras-1408320244

17 godina
Friday kaže...

Kod mene u selu ima policije kao da smo u vanrednom stanju. Postoji ispostava policijske postaje i toliko ih je da ne znaju šta bi sami sa sobom radili. Dakle - uobičajena priča o neracionalnom trošenju resursa.

Nedavno sam pročitao da Hrvatska sada ima dvaput više policajaca nego u doba socijalizma.

This space for rent!
17 godina
odjavljen
Drago kaže...

Nedavno sam pročitao da Hrvatska sada ima dvaput više policajaca nego u doba socijalizma.

Ne znam, u socijalizmu sam živio samo 10 godina

Uglavnom, kod nas je stvarno opsadno stanje što se tiče policije (pogranično smo mjesto). Unatoč tome - šverc svega i svačega cvate. Čak štoviše, javna je tajna o sprezi policije i određenih skupina (već su i neke presude pale).

Freak Show Inc.
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

A, pa trebalo je negdje uhljebit sve rodjake i netjake koji su glasali  (i opet će!) za zločinačku ZNA SE!

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Meni je negdje u pozadini ostao podatak da RH na sigurnost (mislim da su tu vatrogasci, policija i sudstvo i možda još nešto, bo) troši najveći postotak BDP-a od svih EU zemalja, i da je broj policajaca po stanovniku među najvećima u EU, al nemam pojma broj.

E sad, da se moram kladiti da li se pod te policajce broje samo krafnari ili i mehaničari, šalteruše, referenti i viši tumarači hodnicima u minstarstvu, znam na što bi stavio lovu...

Edit: uguglo pa mi izbacilo jučerašnju vijest, doduše sa dnevno haer :Sindikat policije u priopćenju te ističe kako se, unatoč prividno velikom broju primljenih, broj zaposlenih u MUP-u smanjio s 26.600, koliko je bilo na početku 2012., na sadašnjih 25.500 državnih službenika.

iddqd
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2015 12:43 (badmad).
17 godina
odjavljen
badmad kaže...

unatoč prividno velikom broju primljenih

Prividno velik broj? Ako znaš koliki je onda ne može biti prividan. Kakvi su to šarani...

Freak Show Inc.
15 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

da se drže par naputaka ameri bi jako smanjili broj ovakvih stvari.

- na verbalno divljanje, vrijeđanje se nikako ne reagira fizičkom silom. Pustiš čovjeka neka urla, vrijeđa, psuje, divlja. Držiš ga na odstojanju i kad se smiri ili kad dođe dovoljan broj ljudi da ga možeš sigurno vezati onda ga vezeš. 

- posao policije nije da pošto poto mora ODMAH nekog privest, ako čovjek ima nož, palicu i sl. ili je jednostavno agresivan fizički zauzmeš defanzivni stav. Ako krene prema tebi ti se povlačiš, a ne pucaš. Opet držiš ga na odstojanju i čekaš da ga prođe koja god droga da ga puca.

- nema udaranja što se zna vidjeti i kod naše policije nekad i za to bi se meni automatski dobivao otkaz. Udaranje čovjeka s bilo čim osim pendrekom/štitom je nedopustivo. Udaranje čovjeka na podu da se smiri također, automatski otkaz. Ako se odupire 2 sjednu na njega i sjediš na njemu 2 sata ako treba nema udaranja, čekaš da se smiri i umori.

nekakvo pravilno postupanje po meni bi bilo:

-dolaziš do čovjeka i tražiš ga da napravi već šta želiš da napravi

-ako ne želi daješ mu do znanja da ćeš ga privesti i narediš mu da se okrene i stavi ruke iza leđa

- ako ne želi i počne psovat, vrijeđat odmakneš se izvadiš pendrek i zoveš pojačanje. ne pokušavaš privest niti ikako konfrontirat osobu nego ti izvađen pendrek/palica služi samo za slučaj da krene prema tebi

-kad dođe pojačanje opet narediš čovjeku da ćeš ga privesti ako je i dalje agresivan opet pričekaš 5-10min da ga pusti adrenalin/droga. do tad je već prošo 30-40 min i najvjerojatnije ga pušta što god da ga drži

- tek kad ima 3-4-5 policajaca onda možeš probat ga privest rušenjem na pod i legneš/klekneš na čovjeka. Ako se opire samo ga sputavaš svojom, odnosno težinom 2-3 čovjeka, iz toga se nitko ne može izvuči, a njegovo opiranje ga samo iscrpljuje. Pa neka opet traje 20min, nema udaranja ili nekakvog savijanja ruku da bi ruka mogla puknut i sl. Ako samo konstantno upotrebljavaš dovoljnu silu da on mora stalno biti napet iscrpit će se za 10-15min

normalno ovo bi moralo ići sa zakonima koji štite policiju:

-vrijeđanje policajca i nepoštivanje zapovjedi policije automatski mj dana društvenokorisnog rada, svaki sljedeći incident, verbalni, mj dana zatvora

-udaranje, napad na policiju automatski 6mj zatvora, makar si ga i fulao, a svaki sljedeći fizički incident godina dana (bez uvjetnog)

-svaki policajac obavezno kameru na opremi (čitao sam negdje da su nakon što su stavili kamere na policiju broj incidenata je drastično opao. Što zbog toga jer se policajci nisu mogli bahatiti, a što jer su ljudi znali da policija ima kameru pa su znali da im neće proči vikanje "policijska brutalnost")

Radim 15 godina u policiji i nema šta nisam doživio ali evo doživio sam i ovo.

17 godina
odjavljen
phoenix2003 kaže...

Koje?

Freak Show Inc.
16 godina
Drago kaže...
Friday kaže...

- da, tako nešto (pošto nema ni TO/guštera relativno logično.., prvi postuilat vladavine, imaj svoju plaćenu zaštitu, dodatno sad rade kao redari za ovrhe pa su traženi. Čak je i pozitivno, polovica ih je ex.kriminalus ili bez ex., pa tako efikasno uklanjaju kriminal s ulica.. osim kad ih pošalju nekom prigodom na ulice)

- početak 90/91. je povećanje x-puta, razlozi su poznati .. pa od tad ta cifra stagnira s laganim padom. Tako da podatak od prije i nije relevantan za usporedbu s vremenom represivnog kom.režima (kojem se mogu pribrojati i neke nedrepubličke službe i sl. pa opet relevantna cifra oscilira).

- u mom selu ima jedna čokoladna kućica (Ivica&Marica..), Marica je stalno ispred, Ivice nema... ja se ne sjećam kad sam vidio policajca (aka Ivica iz priče), mada skoro mogu čikom uz dobar vjetar gađat PU/PP... nema ih ni za lijek, a želio bi ih na ulici/kvartu. Friday.. pošalji kojeg Ivicu, da ne zaboravim kako izgledaju. Eh da, ima par mjesta gdje ih se može vidjeti, na specifičnim dijelovima ceste, gdje popunjuju državni proračun besmislenim kaznama koje nemaju veze s logikom (sigurnost pješaka i sl.), tamo s lizalicama mašu.. a sad i hrpa info.semafora s limitom na 40kmh, 'škola'.. na duploj traci, noćni sati ili ferje, kazna je jednaka ako voziš i 60+1kmh.. naravno, to ne spriječava dilere u parkićima (iza te čokoladne kućice) kao ni rally vozače koji kroz naselje obaraju rekorde višom brzinom tj koliko na 50m (kratke uličice) neki može potegnuti (60-80).. a tu su djeca i ostala živalj stalno, pa i kad idu ili ne idu u školu. Na toj dionici većinu kazni naplate mladim vozačima vikendom kad jure 50-60 do mcdonaldsa mada OŠ tad ne radi (info semafor radi nonstop kao i upozorenje/ograničenje). Logika? Moraju zaraditi za ćevape (odmah do) i/ili državni proračun. Inače sam protiv ležečih policajaca, ali i ovoj usporedbi rekao bi da su korisniji nego živi primjerci, tj bar se nalaze na ulici, ne u stanici/kafiću i sl. Neko vrijeme su eksperimentirali s onim kartonskim policajcima.. i oni su mi čak simpa/korisniji... i bar znam kako izgleda organ reda. Imam filing da ću uskoro morati klinca voditi u neku spec. ustanovu (zoo?... Remetinec?) da bi mu pokazao 'vidiš ovo je striček policajac', on nas čuva... jednako tako mu govorim za DjedaMraza i još uvjek vjeruje... djeca su zlatna.

badmad kaže...
..unatoč prividno velikom broju primljenih, broj zaposlenih u MUP-u smanjio s 26.600, koliko je bilo na početku 2012., na sadašnjih 25.500 državnih službenika.

- allmighty statistika. Razlika se odnosi na uhapšene u raciji, carina, droga itd... pa zato 'manjak'. Da krene outsourcing, specijalne postrojbe ovršiteljskih izbacivača bi prepolovile tu cifru, ali za sad se pokušavaju riješiti samo čistaćica (dal to ima nešto s 'čistom rvacskom'?). Enivej, neće ove predizborne godine, možda iduće...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Drago kaže...
Friday kaže...

Pričao neki dan sa načelnikom  i u razgovoru meni tip veli prije smo kada je bila utakmica slali dva milicajca da čuvaju red i mir i sve protekne bez problema, a sada šaljemo interventu jedinicu i specijalce pa se ne može očuvati red. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
odjavljen
ihush kaže...

Friday.. pošalji kojeg Ivicu, da ne zaboravim kako izgledaju.

Vjeruj mi da ti se ovi ne bi sviđali. Potpuno su beskorisni. Mom šogoru su provalili u kafić 6 puta. Svako jutro je taj isti kafić pun policije - dođu sa 5-6 auta na kavu i svi su kao dobri sa mojim šogorom. Kad je nesretnim slučajem bivši načelnik te iste postaje došao sa 4-5 idiota i ubio boga u mom šogoru jer mu je neodgojene sinove izbacio iz lokala - ista ta policija je napravila zapisnik koji nema veze s mozgom i na kraju je šogor platio kaznu zbog toga što su ga istukli pred 30-40 gostiju. Gospoda koja su došla na uviđaj odmah sutradan su bili primorani otići na godišnji koji je potrajao poprilično dugo.

Nisam od onih koji viču ACAB, ali većeg šljama od policije nisam vidio. Jedan drugi bivši načelnik je mislim upravo u zatvoru zbog koječega što je radio. Trećem pak zatvor upravo visi iznad glave... Sve neki fini ljudi kad razmisliš.

Uvijek se sjetim kako se moj stari jednom svađao sa policajcem jer je policajac inzistirao na tome da su gume ćelave (a stari mi je profesionalni vozač i znao je sve propise u dlaku). Nakon što ga je stari potpuno izbacio iz takta ovaj mu je rekao da će mu napisati kaznu za alkohol. Moj stari pita "pa kako, kad nisam ništa pio". Na to se drugi policajac pored nadoveže - "Da, i? Pa napuhat ću ja umjesto tebe.".

Vjerojatno ne trebam ni spomenuti da im je najnormalnija stvar naplaćivati kazne lokalnoj sirotinji za neispravno svijetlo na biciklu (onda se ipak nekim čudom dogovore da će za par pilića, 50 jaja ili nešto treće "zaboraviti" taj mali incident).

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...
boxer kaže...

Zašto bi za ovo trebalo puno više ljudi? I to čak duplo? Pa kod mene u gradu (manji gradić-8000st) policija intervenira u prosjeku jednom tjedno, ako. Nekako mi se ne čini da kod nas policija trči od intervencije do intervencije i da je svaka incidentna. Da bi trebala bolja edukacija i osposobljavanje to svakako, no to ne znam zašto uopće raspravljamo da li treba, to mora biti, a ne da treba. Nekako se meni čini da u policiji prvenstveno treba puno bolja selekcija. 

Ovo što sam ja pisao i nije za masovne prosvjede i sl. Iako i tu ima stvari koje bi se trebale primjenjivati. Nema udaranja prvenstveno nikoga na podu, a i nema šaketanja, udaranja nogom i sl. Postoji pendrek i štit, ako obični policijski nije dovoljan, postoje palice.  Nije policija nekakva osvetnička skupina pa sad što netko udari jače to policija još jače. Policija mora shvatiti da je to njima posao i da se oni smiju braniti, ali ni po razno uzvratiti. 

E sad normalno, policiju mora pratiti efikasno sudstvo i zakoni. Što ja mislim da kod nas definitivno fali.

Kamere znam da bi bile trošak, no mislim da bi kod nas trebali novac koji daju za ppištolje kupit kamere. Puno bi korisnije bile. 

http://www.wsj.com/articles/what-happens-when-police-officers-wear-body-cameras-1408320244

Imaš ti dobrih stvari u postu za koje si u pravu, no nabacao si i izmiješao neke stvari dosta laički. 

Evo ja ću narušiti red i mir u kafiću, uzet ću stolicu razbijati ljude i inventar a ti čekaj da intervenišeš po svojim pravilima kada mene popusti adrenalin, kokain i rakija,  znaš kada ćeš me obuzdati?

Nikada po svojim pravilima, a možda dobiješ i po njonji. 

Da se razumijemo ne podržavam iživljavanje i nepotrebnu primjenu sile bilo gdje, bilo kada i u bilo kojoj odori, da nebi bilo da branim neke siledžije u uniformama. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2015 13:50 (boxer).
16 godina
Friday kaže...
..
kavu i svi su kao dobri sa mojim šogorom. Kad je nesretnim slučajem bivši načelnik te iste postaje došao sa 4-5 idiota i ubio boga u mom šogoru jer mu je neodgojene sinove izbacio iz lokala - ista ta policija je napravila zapisnik koji nema veze s mozgom i na kraju je šogor platio kaznu zbog toga što su ga istukli ..

- šogor je morao platiti školu.. idući put će znati (i imati advokata i jače idiote ili ...). Zapisnik je sveto pismo (u tome se ne traži logika/dokaz, samo 'vjera').

- al' vidi nesrazmjer.. više policije na kavi kod njega, nego što ih ja uspijem vidjeti (osim ako nemaju tajni tunel za smjenu...). Znaš li što bi ja napravio s takvom 'svadbom' kad dođu na kavu? .. naravno, ako se želim s njima natezati, prijava i debeli živci. To ne preporučam šogoru dok ne ispuni gornje uvijete. Gušt ponekad vrijedi a nakon nekog vremena 'svatovi' pokunjeno bauljaju po mjestašcu. Dal se isplati? Relativnost je osnova svemira, pa i gušta.

15 godina
neaktivan
Friday kaže...
phoenix2003 kaže...

Koje?

Hrpu gluposti koje se odnose na to kako treba raditi!

@Boxer - Što se tiče čuvanja javnog reda i mira "nekad" i sad, treba znati da su "nekad" na utakmice išli navijači a sad uglavnom idu narkomani i pijanci. Subkultura navijača više ne postoji. Postoji nekakv bunt, ventil negativne energije, iživljavanje (i ne znam kako bi još opisao) mladića gdje je cilj napraviti materijalnu štetu, nanjeti tjelesne ozljede drugima pa čak i ubojstvo. Drušvena opasnost na utakmicama "nekad" gotovo da nije postojala jer su ljudi dolazili radi zabave. Danas, na žalost, svi možemo vidjeti tko čini "mainstream" navijača.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2015 14:27 (phoenix2003).
15 godina
neaktivan
Drago kaže...

Mislim da je EU standard 300 policajaca na 100 000 stanovnika. Elem, poučen iskustvom, najveći problem je što (kao i svugdje drugo) za glavne rukovodioce prolaze podobni (koji u pravilu i nemaju nekakvo iskustvo) a ne sposobni. Iz tog proizilazi da nitko godinama ne mjenja i ne prilagođava način rada stvarnim potrebama kako bi efikasnije iskoristio raspoložive ljude i materijalna sredstva. Ukratko, planiraju rad oni koji pojma nemaju što to znači.

17 godina
neaktivan
boxer kaže...

Imaš ti dobrih stvari u postu za koje si u pravu, no nabacao si i izmiješao neke stvari dosta laički. 

Evo ja ću narušiti red i mir u kafiću, uzet ću stolicu razbijati ljude i inventar a ti čekaj da intervenišeš po svojim pravilima kada mene popusti adrenalin, kokain i rakija,  znaš kada ćeš me obuzdati?

Nikada po svojim pravilima, a možda dobiješ i po njonji. 

Da se razumijemo ne podržavam iživljavanje i nepotrebnu primjenu sile bilo gdje, bilo kada i u bilo kojoj odori, da nebi bilo da branim neke siledžije u uniformama. 

Primjer dobrog postupanja (znači ono što su ih trenirali, samo što su ovo dvoje dosta...pa recimo smotani..., ali ako mogu ovi dvoje ovo rješit na nomralan način onda može svatko):

-Početak videa, nema udaranja čovjeka, šaketanja, cipelarenja i sl., rušiš ga pritišćeš na pod, nije policija tu za šakački obračun. Nema ona šta ulazit u borbu s čovjekom.

-Lik se uspije oslobodit i onda udarci palicom, ali samo koliko treba da joj pusti partnera

-i onda defanziva, držiš čovjeka na odstojanju i ako se proba približiti udariš ga palicom i domakneš se (u međuvremenu zoveš pojačanje). nema poteza iz američkih filmova, nema napada na čovjeka, nema sile. Držiš ga na odstojanju i pratiš ga ako krene negdje, nitko nije izvadio pištolj.

-na kraju je lik dobio jedno 20 puta ovom palicom dok nije sjeo i pustio im da ga vežu

Da su ovo radili ameri bila bi bar 4 mrtva uključujuči kamermana i bar jednog policajac.

ista stvar, defanziva, defanziva dok se čovjek ne izmori i dok ne dođe dovoljan broj policajaca da ga mogu sigurno savladati. Opet nema udaranja dok je lik na podu, nema napada i tuče. Nitko nije izvadio pištolj. 

još jedan primjer, nema udaranja čovjeka na podu, nema natezanja, ni ne pokušavaš ga vezat dokle god daje otpor

A što se tiće tvog primjera, da policija bi te trebala pustiti, odnsono ne bi trebali ulaziti s tobom uopće u fizički obračun dokle god si ti u takvom stanju da stolicom razbijaš stvari i nasilan si. Jer postoji velika opasnost da se u tom natezanju netko od policajaca ozljedi ili da se ti ozljediš. Koji je razlog po tebi da bi oni tebe trebali u takvom stanju ići vezati? Inventar si ionako porazbiao dok policija nije ni došla, ljude koje si udario također, ostali sigurno ne sjede i pijuckaju kavu dok ti mašeš stolicama, znači svi su se maknuli i čeka se policija. Policija dolazi i šta bi trebala zaletit se na tebe da udariš nekog ili da te smire s 2 metka u prsa? Policija je tu da smiri situaciju, a ne da eskalira stvari.

16 godina
phoenix2003 kaže...
..

Mislim da je EU standard 300 policajaca na 100 000 stanovnika..

- beskorisna usporedba, čisti statistički broj.. jer je čitava HR jedan veći grad... lako je pokriti grad, teško teritorij, jednako kad to primjeniš na škole, zdravstvo, javni prijevoz itd.. premali smo za takve stat.usporedbe a da su relevantije kao mjerilo. Jedno od rješenja, preseliti sve u ZG, ostaviti par vezova na ZD-ST.. i tad možemo u statističke promjene.

17 godina
odjavljen

Sad već kad smo kod policije (ne znam jel bilo) - jel postoji nekakav minimum fizičke spreme koju policajac mora zadovoljiti? Moram primjetiti da je dobar dio policajaca fizički u vrlo lošem stanju. Apsolutni vrh toga je jedan policajac kod nas u selu - Ako se ne varam, lik ima nešto između 150 i 180 kg. Nije zajebancija. Visok je, ima preko 190 i jedva hoda. On se doslovce gega kako medvjed dok hoda. Kako on može raditi taj posao?

Freak Show Inc.
17 godina
Diablo86 kaže...

Ovako deda policajac koristi elektrošoker, jer je bio neophodan i jer deda ima višegodišnje iskustvo u nošenju oružja. http://www.theguardian.com/us-news/2015/apr/12/video-shows-tulsa-police-pursuing-and-shooting-man-killed-in-alleged-mistake

A ovako se se treba ponašati prema sudionicima u prometnoj nesreći (piše u uputama prve pomoći, pokraj paprenog spreja)

Kaj se tiče ovog prvo zelenog slučaja, kak ti slučajno je izvukel pištolj umjesto elktrošoker, je kako da ne slučajno vražju mater.Poanta svega je vrlo jasna, to je njima navika da prvo potežu pištolje, ipak je to Amerika a ne Engleska fučkaj ga.

Drug slučaj ili žutanjak, to je čak i za Ameriku previše, pa ti panduri su totalne kretenčine na kvadrat.Njihova procjena situacije na ulici je apsurdno pogrešna, čovjek skrivi sudar jer je doživio moždani/ srčani udar, a oni ga na kraju zasipaju sa suzavcem i bace na pod.Ti panduri nisu sposobni niti da čuvaju kravlji drek, a kamoli da po ulici glume policajce koji idijoti pa to je za nepovjerovat.

Američki sistem ja prvo pucaj a dalje je lako, upravo zato je ovaj dolnji Engleski primjer onako kao da smo došli na Pluton.Dakle sumanuti čovjek sa mačetom na ulici, pošprican sa suzavcem ali uzalud, na njega to ne djeluje ali to nije ništa neobično.Engleski policajci ne nose vatreno oružje(za Amerikance to je onako gle budala), pa i da nose opet ne bi brzopotezno ubili ovog bedaka nema šanse.

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2015 15:29 (rambox).
17 godina
neaktivan
Friday kaže...

Sad već kad smo kod policije (ne znam jel bilo) - jel postoji nekakav minimum fizičke spreme koju policajac mora zadovoljiti? Moram primjetiti da je dobar dio policajaca fizički u vrlo lošem stanju. Apsolutni vrh toga je jedan policajac kod nas u selu - Ako se ne varam, lik ima nešto između 150 i 180 kg. Nije zajebancija. Visok je, ima preko 190 i jedva hoda. On se doslovce gega kako medvjed dok hoda. Kako on može raditi taj posao?

Takvi služe za kvazi psihoigrice zastrašivanja kod onih koji lažu, mažu i prave se nevinašcima a tamo dosje i djela ko u Branka Ćopića. 

Ili kod čuvanja prolaza, vrata, ne možeš ih zaobići a ni preskočiti...

15 godina
neaktivan
ihush kaže...
phoenix2003 kaže...
..

Mislim da je EU standard 300 policajaca na 100 000 stanovnika..

- beskorisna usporedba, čisti statistički broj.. jer je čitava HR jedan veći grad... lako je pokriti grad, teško teritorij, jednako kad to primjeniš na škole, zdravstvo, javni prijevoz itd.. premali smo za takve stat.usporedbe a da su relevantije kao mjerilo. Jedno od rješenja, preseliti sve u ZG, ostaviti par vezova na ZD-ST.. i tad možemo u statističke promjene.

Ne možeš ni sanjati kako je teško pokriti grad a kako je lako pokriti ruralna područja. I, da... Nije bitan broj, bitan je omjer.

17 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

A što se tiće tvog primjera, da policija bi te trebala pustiti, odnsono ne bi trebali ulaziti s tobom uopće u fizički obračun dokle god si ti u takvom stanju da stolicom razbijaš stvari i nasilan si. Jer postoji velika opasnost da se u tom natezanju netko od policajaca ozljedi ili da se ti ozljediš. Koji je razlog po tebi da bi oni tebe trebali u takvom stanju ići vezati? Inventar si ionako porazbiao dok policija nije ni došla, ljude koje si udario također, ostali sigurno ne sjede i pijuckaju kavu dok ti mašeš stolicama, znači svi su se maknuli i čeka se policija. Policija dolazi i šta bi trebala zaletit se na tebe da udariš nekog ili da te smire s 2 metka u prsa? Policija je tu da smiri situaciju, a ne da eskalira stvari.

Onaj primjer iz švedske ima idealne uslove, na otvorenom 2vs1 i opet tip ga opali palicom i ispadne mu iz ruke. 

Radi se o tome da ne možeš uvijek defanzivno i to ti treba biti jasno. Ne govorim da treba pucati, ni govora, ali akcija mora biti ne može li verbalno, ide ofanziva, prilaz, izmicanje, poluga, narušavanje ravnoteže, obaranje i stavljanje lisica. Po potrebi ostala sredstva prisile - palica, sprejevi, šokeri ko sa čime raspolaže u praksi. To sve mora biti relativno brzo i što efikasnije da nebi došlo do nepotrebnog ozlijeđivanja. 

Evo simulirat ću: 

Nisam porazbijao sav inventar, ima ga još, jubox, muzička linija, kompjuter, kasa, izlog, ti si došao i smiruješ me, ja sa tobom malo pričam, malo razbijam, vlasnik gleda kako mu nasilnik pred policijom razbija inventar, moli te da mu sačuvaš imovinu, možda i on uleti u obračun sa njime kako bi sačuvao imovinu, a naoružana policija ćaska sa mnom i čeka da se smirim. Kada porazbijam izađem iz lokala i porazbijam još par auta, a ti i dalje čekaj, zovi pojačanje, pa svi zajedno čekajte da se ja smirim. Možda pokušam i pobjeći, sjesti u svoje auto, pa pregazim nekoga, ili potrčim pa prebijem nekoga na putu, a ti i dalje čekaj da se ja smirim. 

Nebi se ti najeo policijskog hljeba, letio bi sa posla nakon druge intervencije na takve prijave zbog disciplinske prijave vlasnika kafića i ozlijeđenog za koje ćeš i  ti biti kriv što nisi postupio u skladu sa situacijom i svojim ovlaštenjima i spriječio daljnji nastank posljedica. 

Stvari postavljaš stalno u idealne uslove kojih često nema. 

Btw, da je Bogdom tako, prvo čuvaš sebe pa ostale, no često nije tako, policijski posao je pod kritikom (vrlo često sa razlogom). Oko ovih stvari popričaj sa nekim tko radi taj posao, možda dobiješ malo bolji uvid.

Nemaju drotovi bezveze beneficirani staž. 

13 godina

Neki dan sam pogledao ruski film Leviathan - bio mi je odličan i zabrinjavajuće blizak u društveno političkom smislu.

Glede policije, bacite oko na ovaj popis http://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_dependencies_by_number_of_police_officers

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
BlackDog22 kaže...

Primjer dobrog postupanja (znači ono što su ih trenirali, samo što su ovo dvoje dosta...pa recimo smotani..., ali ako mogu ovi dvoje ovo rješit na nomralan način onda može svatko):

Zanimljivi videi i informativni opisi. Dobar post.

This space for rent!
13 godina
ElektričnaOvca kaže...

Neki dan sam pogledao ruski film Leviathan - bio mi je odličan i zabrinjavajuće blizak u društveno političkom smislu.

Također preporučujem da pogledate film, baš lijepo prikazuje besmislenu donkihotovsku borbu. Nisam inače nikada vidio depresivnijeg gradića od onoga prikazanog u njemu, samo sivilo i potoci votke.

No ne slažem se sa tvrdnjom da je RH baš tako katastrofalno uređena država.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
16 godina

Samo da ostavim ovaj video, kako se svladva crnac sa odvijačem u ruci.

13 godina
pr0n_addict kaže...
ElektričnaOvca kaže...

Također preporučujem da pogledate film, baš lijepo prikazuje besmislenu donkihotovsku borbu. Nisam inače nikada vidio depresivnijeg gradića od onoga prikazanog u njemu, samo sivilo i potoci votke.

No ne slažem se sa tvrdnjom da je RH baš tako katastrofalno uređena država.

Ipak je riječ o igranom filmu, naravno da postoji svojevrsna hiperbola - u svakom slučaju, ja sam bez ikakvog truda vidio njegove ključne momente kao nešto što bih mogao povezati i s našim društvom.

Tread softly because you tread on my dreams.
17 godina
odjavljen
Diablo86 kaže...

Samo da ostavim ovaj video, kako se svladva crnac sa odvijačem u ruci.

Čovječe, koji su to bolesni kreteni... Frajer leži dolje u lokvi krvi, mrtav a oni urlaju neka ostavi odvijač

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
boxer kaže...

Nebitno da li ti razbijaš još ili ne sprečavanje ozljede da li policajca, dali prekršitelji ili okolnih promatrača je broj 1. Imovina je broj 64. Osim toga dao sam ti primjere defanzivnog pristupa gdje policija ne nasrče na počinitelja nego ga pušta i rade palice. Znači ti se okreneš da razbiješ jubox ja te opletem s palicom po nogama i povučem se nazad. Kreneš na mene moj partner te oplete po rebrima. U americi njih 16 te proganja, 4-rica se polome ko 3.14čke dok te love, razbiju 4 auta, upucaju psa i prolaznika i kad te uhvate ovaj ti skače po glavi dok ti zavrče ruku, na kraju si u komi zbog traume glave i natečenog mozga, ako imaš sreće, ako ne, ubiju te jer su primjetili da imaš neki tamni predmet u ruci za koji su oni pomislili da je antitenkovska 20mm puška, a ustvari bile sunčane naočale. 

A zadnje kao primjer eto ti ovo dva čak vrlo slična slučaja. Čovjek s mačetom od kojeg policija bježi i čovjek s kacavidom kojeg ovaj spraši metkom u roku 3 sec. Znači nekakav primjer defanzivnog djelovanja gdje se policija odmiče od počinitelja i proba nači siguran način da smiri situaciju i primjer amera di ti spraše metak odmah. A umjesto da ga je upuco mogli su se jednostavno odmaknuti na nekih 3-5m i čovjek bi bio živ (ako je umro, nemam pojma)

Jedina iznimka po meni je vatreno oružje, ako izvučeš pištolj i uperiš ga prema policiji/prolazniku to je po meni dovoljno da te ubiju na licu mjesta. Od metka ne možeš ni pobjeć ni odmaknut se i jednako s pištoljem je opasna djeovjak s 45kg i lik 2.10 s 120kg. Tako da bi ja nošenje oružja zabranio u potpunosti (iznimka specijalna policija i osiguranje državnika), a i za posjedovanje bi ograničio samo na lovačko i sportsko oružje i smiješ ga držat samo u sefu u sportskom klubu i u sefu u lovačkom društvu (i normalno koristit za lov).

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2015 21:16 (BlackDog22).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice