Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.212.203
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
phoenix2003 kaže...

Pa dokle će više svaka drkotina, koja nema ideju o čemu drugo da piše, pisati od dugu Jugoslavije! Ljudi moji, sam dug nije problem. Problem je kako ga vraćati. E tu je razlika. Pogledajte samo koliko je USA danas dužna. A zatim pogledajte njihov standard i procenat nezaposlenosti. I ja sam kao osoba zadužen. Sreća da se mogu zadužiti jer u suprotnom ne bi imao ništa u životu. Dug mogu vraćati i to je to.

Ako je autor teksta toliko pametan neka mi objasni fenomen zeničke Željezare. Bilo je uposleno 20000 ili 22000  radnika. Danas radi 2500. Od četiri visoke peći (Simens-Martenove koje daju najkvalitetniji čelik) radi samo jedna elektro-lučna. Od firme koja je, osim same Zenice, izgradila dosta drugih gradova, izgradila je bezbroj bolnica, hotela, odmarališta... danas ta ista firma daje donacije za ograde lokalnim vrtićima.

Dalje, neka autor teksta objasni fenomen namjenske industrije. Jedan voz je vozio tenkove za Irak i protivtenkovske rakete za Iran. Kompozicija se razdvajale negdje u Turskoj.

Neka autor teksta objasni fenomen turizma i pojam"preko sidikata na more"!

Al me iznervira u sekundi!!!

nerviraš se bezveze jer taj dug ionako vraćamo svi skupa, plus onaj kojim su nas "usrećili" kasnije

uostalom, zašto bi dug jugoslavije ili jugoslavija sama bila zabranjena tema za pisanje, pogotovo kad (kako ti kažeš) "svaka drkotina" i dan danas turpija da je u jugi cvetalo cvetje u naše preduzetje, tekao med i mlijeko, a nema pojma da se ekonomski, politički i društveno juga raspadala nakon titove smrti

ti si do samog kraja juge imao 13 godina i sad pametuješ kakva je situacija bila u jugi, o ustavu i ljudskim pravima, zlatnoj ekonomiji i "moćnim" preduzećima, a ni mi nešto stariji nismo o tome pojma imali tada, sa sadašnjih 42 godine u 80-tima sam i ja bio klinac, nit me je zanimala ekonomija, nit politika, ali to ne znači da sranja nije bilo i da raspad juge i rat koji je uslijedio izvor ima samo u "povampirenim" ustašama i četnicima

također, priče staraca su samo priče, istaknu ono što im paše, zaborave ono što im ne paše, dodaju dvije žlice vegete i eto ti mitologije - tako da zaboravi što je tebi prič'o ćaća - u preduzećima su dva ležala, jedan radio, a sva tri krala što su god stigli i većina tih preduzeća završila bi danas potpuno jednako čak i da se juga nije raspala

na kraju, ako te nešto živcira u tekstu jer misliš da nije točno - baci svoju računicu, potkrijepi je podacima i dokaži da autor kenja kvake

16 godina

Ukratko:

Ja sam imao vrhunsko i besplatno obrazovanje, vrhunsko i besplatno ljiječenje, vrhunsku i besplatnu sigurnost....

Danas imamo: Univerizitete tipa "Megatrend". Teroriste koji mogu ući u policijsku stanicu i napraviti masakr, postaviti autobombu; da se za kazneno djelo ubojstva dobije 4-5 godina zatvora; ispred osnovne škole pedofil slika djevojčice i kad nazoveš policiju kažu ti da nemaju ljudi za to.

Razliku vidi dijete od 5 godina a ne od 13, kako kažeš.

U moje vrijeme jedva se čekao na TV Nedjeljni zabavnik i Muzički tobogan a danas djeca gledaju reality tipa "Parovi". Kad sam ja imao 13 godina, Parovi bi završili u zatvoru a ne na TV pod "kulturno-umjetničkim programom".

13 godina
phoenix2003 kaže...

Ukratko:

Ja sam imao vrhunsko i besplatno obrazovanje, vrhunsko i besplatno ljiječenje, vrhunsku i besplatnu sigurnost....

Danas imamo: Univerizitete tipa "Megatrend". Teroriste koji mogu ući u policijsku stanicu i napraviti masakr, postaviti autobombu; da se za kazneno djelo ubojstva dobije 4-5 godina zatvora; ispred osnovne škole pedofil slika djevojčice i kad nazoveš policiju kažu ti da nemaju ljudi za to.

U moje vrijeme jedva se čekao na TV Nedjeljni zabavnik i Muzički tobogan a danas djeca gledaju reality tipa "Parovi". Kad sam ja imao 13 godina, Parovi bi završili u zatvoru a ne na TV pod "kulturno-umjetničkim programom".

aj ti sinko u sjevernu koreju, tamo nema ni terorista ni pedofila, obrazovanje, zdravstvo i sigurnost su zajamčeni i besplatni, a zasigurno nećeš gledati ni reality osim onog dragog vođe

ne kažem ja da je danas bolje, dapače, meni je osobno u jugi bilo puno bolje

danas sam obični kmet koji crnči za feudalca, plaća nemile desetine kralju i crkvi, a od vlastitog rada jedva preživljava

no sve to skupa ima vrlo malo veze sa jugoslavenskim dugom, ekonomijom, politikom, statistikom, nekadašnjim  debelim svinjama u opštini i njihovim još debljim sinovima u saboru

18 godina
phoenix2003 kaže...

Ukratko:

Ti mijesas dvije kategorije, koje doduse i jesu vezane.

Ekonomska moc jedne drzave i socijalna sigurnost gradana jedne drzave.

Juga je definitivno imala vecu socijalnu sigurnost gradana ali je ocigledno imala model ekonomije koji nije bio odrziv.

Zbog tog ostaje pitanje, koliko bi uopce trajala ta socijalna sigurnost, ako nije bilo ekonomske moci koja bi odrzavala  tu razinu sigurnosti?

Socijalna sigurnost gradana je vazna stavka, nesto sto liberalne zemlje cesto zaboravljaju ali sreden ekonomski sustav je nesto sto drzava mora imati kako bi mogla odrzavati socijalnu sigurnost.

Danas na zalost imamo najgore od oba svijeta. S te strane se slazem da je bilo bolje u Jugi nego danas.

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2015 14:50 (Psiho246).
16 godina

A Čehoslovački i Mađarski model ekonomije također nije bio održiv? U to vrijeme zemlje istočnog bloka su Yu ekonomiju mogli samo sanjati. Na žalost, za reforme koje je pokušao da provede Ante Marković, nije bilo vremena. O Sjevernoj Koreji da ne govorim jer je bespredmetno i smatraću to zezanjem. Sve mi se čini da je nekad sve imalo smisla. Ovo danas sve ode u pizdu materinu. Gdje ćeš dalje kad jedna usrana banka sebi uzima za pravo da novouposlene žene uslovljava da više ne rađaju djecu! Gubimo kompas i bojim se da ćemo se izgubiti.

16 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

A Čehoslovački i Mađarski model ekonomije također nije bio održiv? U to vrijeme zemlje istočnog bloka su Yu ekonomiju mogli samo sanjati. Na žalost, za reforme koje je pokušao da provede Ante Marković, nije bilo vremena. O Sjevernoj Koreji da ne govorim jer je bespredmetno i smatraću to zezanjem. Sve mi se čini da je nekad sve imalo smisla. Ovo danas sve ode u pizdu materinu. Gdje ćeš dalje kad jedna usrana banka sebi uzima za pravo da novouposlene žene uslovljava da više ne rađaju djecu! Gubimo kompas i bojim se da ćemo se izgubiti.

Doduše ti komentiraš za Bosnu koja je sada sve samo ne normalna država. Barem meni tako to izgleda. Ovaj gore Tintilinić forsa neku svoju državu koja nema veze s mozgom, neznaš tko pije ko plaća, ovaj neće kupit drva od susjeda jer je srbin/musliman/boljševik... Bosna je u teškom defektu i nije uopće teško i ćoravom pogodit vrijeme kada je bilo bolje no što je sad.

Da je Yu model bio održiv valjda bi se i održao. Simple as that. U Rh i SLO definitivno nije bio održiv.

To što je juga imala veliku, zapravo hiper proizvodnju, nije baš nikakav pokazatelj ičega osim da se masovno nešto proizvodilo. Da, nađe se dosta primjera di npr Borovo proizvodi gumene cipele za kinesku armiju pa se time pravda sva ostala proizvodnja koja očito nije imala nikakvog tržišnog smisla, ali je "povijest" pokazala koliko je Juga u tim nekim segmentima fejlala.

Opet, ne govorim da je juga bila totalni šit nego da su skrenuli u slijepu ulicu (ekonomski) jer se nije dozvoljavalo mozgovima da išta pametno naprave već se sve vodilo nekim svetim zakonima koji su postajali demode kako se približavala 90-ta i to je tad puklo. Kada je ekonomija postala šit lako je bilo elektrizirat nacionalne tenzije, nije pomoglo ni sveopće favoriziranje srba na svim živim rukovodećim funkcijama (recimo JNA pa nadalje) i teško je reć da je to netko mogao popravit. (Tvoja teza da su Markoviću trebali dat vremena ne stoji jer su tada tenzije postale prevelike da bi itko normalan prihvatio nastavak koprcanja u dreku s Miloševićem).

RH ima dovoljno sreće pa ipak dođe pokoji pametan, nismo u toj pat poziciji di jedan Karabaja drži cijeli jedan nacionalni ili ideološki korpus za taoce samo zato jer je etnički(ideološki takav. Meni je apsolutni "nonsens" da Srbi u Bosni biraju tog čovjeka opet i iznova samo zato jer je Srbin iako je pokazao valjda 350 puta da je glup ko daska. Pa neće ti dat posao njegova nacionalnost već pamet. Pa onda biraj nekog pametnog neovisno o nacionalnosti. I nije mi jasno zašto ne nađu nekog školovanijeg, pametnijeg, elokventnijeg i normalnijeg Srbina kad već mora biti Srbin.

Česi i Mađari nisu imali ni rat ni međunacionalne tenzije ni Miloševića koji je bio najveći destabilizirajući faktor svojim, mogu reć polufašističkim proljevima po raznim poljanama. Mislim šta reć o čovjeku koji se na čelu jedne "demokratske" države toliko zamjeri svijetu da ga hebeni Nato bombardira kako bi prestao s sranjima i etničkim zločinima.

Neću tvrditi da bi juga preživila da nije bilo Slobe, ali je on definitivno jedan od važnijih povoda i izvor svih ostalih reakcija iz drugih YU država koje su kasnije dovele do raspada juge i rata.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2015 20:14 (ivan dragi).
16 godina

Pa vjerovali ili ne, nije Bosna toliko loša koliko čovjek na prvu pomisli. Najveći neprijatelj Bosne je siva ekonomija i generalno neprovođenje/nepoštivanje postojećih zakona. Što se tiče raspada Juge, nekako mi je to najbolje usporediti sa filmom Sabirni centar: Čim je stari umro, imovina se raskrčmila.

17 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...
Tonči kaže...

Zašto onda taj isti Zapad... zapadnjački časopis kaže...

naslovnica iz 1996...

o kojoj je jugoslaviji '96 riječ?

E, vidiš, to ne znam. :) Ali svakako je poanta da su mediji jedno, a istina drugo.

13 godina
Tonči kaže...
picajzla0707 kaže...
Tonči kaže...

Zašto onda taj isti Zapad... zapadnjački časopis kaže...

naslovnica iz 1996...

o kojoj je jugoslaviji '96 riječ?

E, vidiš, to ne znam. :) Ali svakako je poanta da su mediji jedno, a istina drugo.

trololololo

al poanta ti je ok, najčešće

no bez medija (pa makar i onako usranih ko index.hr) debele bi svinje na vlasti radile još veća sranja, ovako ih je bar donekle prpa

17 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Pa vjerovali ili ne, nije Bosna toliko loša koliko čovjek na prvu pomisli. Najveći neprijatelj Bosne je siva ekonomija i generalno neprovođenje/nepoštivanje postojećih zakona. Što se tiče raspada Juge, nekako mi je to najbolje usporediti sa filmom Sabirni centar: Čim je stari umro, imovina se raskrčmila.

Volim svoju zemlju, ali brate, loša je na prvu, drugu i ntu. Mi nemamo državu, već skup NEfunkcionalnih institucija.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
16 godina

Šta ćeš kad smo glupi pa prepustili podobnim a ne sposobnim da vladaju. Opet, pored svega ne treba mnogo zagrebati ispod žabokrečine da bi malo doveo stanje u red. Hrvatska i Srbija nemaju ni blizu unutarnje probleme i složen državni aparat kakav ima BIH a na kraju opet svi imaju iste probleme: isto obrazovanje, isto zdravstveno, ista nezaposlenost, približne plaće, političari istog kalupa, isti lopovi.......

14 godina

Bosna i Hercegovina otprilike ovako se djeli što se tiče ekstremizma: 

1. ISIL/ISIS  - Bošnjački ekstremisti

2. Velika Srbija, odcjepljenje Rep. Srpske, samostalna država ili pripojenje Srbiji - Srbi (Kolko sam skužio najmanje ih je u čitavoj BIH)

3. Herceg Bosna - Odcjepljenje, eventualno pripojenje Hrvatskoj, uvođenje strogo fašističko-nacionalističkih simbola, propaganda, zakona, itd. 

18 godina
moderator

Kako je Pejaković rekao: Zna se ko je u šumi glavni, međed. A ne tri međeda...

16 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

2. Velika Srbija, odcjepljenje Rep. Srpske, samostalna država ili pripojenje Srbiji - Srbi (Kolko sam skužio najmanje ih je u čitavoj BIH)

3. Herceg Bosna - Odcjepljenje, eventualno pripojenje Hrvatskoj, uvođenje strogo fašističko-nacionalističkih simbola, propaganda, zakona, itd. 

Srba najmanje? Pa oni su bitan faktor u BiH. Po zadnjem popisu stanovništva iz 2013. u BiH živi 1 836 603 Bošnjaka, 1 239 019 Srba, 553 000 Hrvata i 163 000 ostalih. Podjela Bosne je gotovo nemoguća zato što ne postoji etnički čisto i cjelovito područje koje se može odcijepiti osim Republike Srpske (a znamo kako i od kada je ona etnički čista).

Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
18 godina
moderator
nj0fra kaže...

Po zadnjem popisu stanovništva iz 2013. u BiH živi 1 836 603 Bošnjaka, 1 239 019 Srba, 553 000 Hrvata i 163 000 ostalih.

Odakle ti podaci (navedi izvor) i odakle ti da ih toliko živi u BiH?

14 godina
nj0fra kaže...

Srba najmanje? Pa oni su bitan faktor u BiH. Po zadnjem popisu stanovništva iz 2013. u BiH živi 1 836 603 Bošnjaka, 1 239 019 Srba, 553 000 Hrvata i 163 000 ostalih. Podjela Bosne je gotovo nemoguća zato što ne postoji etnički čisto i cjelovito područje koje se može odcijepiti osim Republike Srpske (a znamo kako i od kada je ona etnički čista).

Nisam rekao da ih je najmanje kao naroda, nego da mi se čini da imaju manje fašističkih i vjersko-orijentiranih ispada nego ostala 2 naroda

13 godina
neaktivan
Manji BH entitet moze se pokusati otcjepiti i automatski zapoceti novi rat, umanjio si broj bosnjaka za jedno 6-8% po ovim brojkama nema bosnjaka ni 50% a ima nas bar 55% i vise
http://valid.canardpc.com/cache/banner/gru6mh-4.png
13 godina
neaktivan
Jesu manje fasisti sigurno zato imamo Srebrenicu i Tomasicu koju su krili 23godine
13 godina
Ranko Kukumar kaže...

Nisam rekao da ih je najmanje kao naroda, nego da mi se čini da imaju manje fašističkih i vjersko-orijentiranih ispada nego ostala 2 naroda

Jedini grad u kojem se imalo normalno živi je Sarajevu.

A i tu netko nekog ubije svaki ili svaki drugi grad.

Jedinu u Sarajevu ima malo nove generacije koja ne brine baš gdje si bio 91.

14 godina
mirzet1976 kaže...
Jesu manje fasisti sigurno zato imamo Srebrenicu i Tomasicu koju su krili 23godine

Većina čak i ultra-desno orijentiranih srpskih političara nema baš riječi hvale za Srebrenicu. Zato govorim o današnjim ispadima, ne ono što se dogodilo u prošlosti. 

Kod bošnjaka imaš Bilala Bosnića kojeg zadnjih dana neprestano privode - Navodno ima 4 hanume (žene) i oko 20 djece, prakticira ultra-islam, zagovara islamsku državu i šerijatski zakon, zagovara uvođenje harača srbima i hrvatima u BiH....

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2015 23:46 (Ranko Kukumar).
13 godina
neaktivan

evo pa pogledaj fasizam

a bilal je tezak slucaj krenuo nekim svojim putem koji je opasan po bosnjake jer su muslimani pa se lako etiketiraju kao teroristi svi bez iznimke

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.4.2015 0:00 (mirzet1976).
16 godina

Pogledaj profil ljudi koji drže transparent. Zar ti navijače smatraš ozbiljnim? Da se ja pitam, ja bi ih mobilisao na radnu akciju pa da društvu daju nešto korisno. Vidi se da imaju viška energije. Pa kad budu krampali i lopatali cijeli dan neće im biti ni na kraj pameti budalaštine ovog tipa.

13 godina
neaktivan

da al ovo je bilo na vjestima rs u prilogu o godisnjici njihovog fudbalskog kluba a kamera je sve fino uvecala transparent i krenula slijeva na desno da se moze dobro procitati poruka i da je jasno poturicama gdje se nalaze  

18 godina
neaktivan

A da netko to prepiše na latinici? Ja niš' ne kužim šta to piše.

pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
17 godina
neaktivan

Bosna da prostiš jedna zemlja imade, i posna i bosa da prostiš, i hladna i gladna... ništa se nije promjenilo.

Da smo pametniji bolje bi nam bilo, ovako možemo blejati jer nismo ništa bolji od ovaca, sva tri tabora.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.4.2015 0:37 (boxer).
16 godina
neaktivan
DrNasty kaže...
nj0fra kaže...

Po zadnjem popisu stanovništva iz 2013. u BiH živi 1 836 603 Bošnjaka, 1 239 019 Srba, 553 000 Hrvata i 163 000 ostalih.

Odakle ti podaci (navedi izvor) i odakle ti da ih toliko živi u BiH?

http://www.vecernji.hr/hrvatska/nesluzbeni-rezultati-popisa-u-bih-ima-553-tisuce-hrvata-914468

To su neslužbeni rezultati zadnjeg popisa. Službeni bi trebali biti 15. lipnja. Uglavnom se rezultati ne razlikuju znatno od onih 1991., samo što je 200 000 Hrvata manje.

Dvije stvari su beskonačne; svemir i ljudska glupost, ali što se svemira tiče nisam posve siguran.
18 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...

Daj molim te, ako je jednakopravnost i Herceg Bosna ekstemizam onda mislim stvarno.
Hrvati samo žele JEDNAKOPRAVNOST !
Nikada se nije govorilo o odcjepljenju ili pripojenju Hrvatskoj jer Hrvati 90tih nebi  izglasali neovisnost i cjelovitost BiH.
Apsurdno je da je posljednjih 10ak godina drugi narod birao predstavnike Hrvata, da Hrvati porezom iz Hercegovine finaciraju nerad u sarajevu a od tog poreza nista ne dobiju natrag itd..

Long Live Freedom
13 godina
neaktivan

A jel mislis da je uredu da bosnjjaci kao vecina trebaju da se zadovolje sa 30% teritorije BiH kako netrazite komad teritorije od manjeg BH entiteta i tamo ste isto bili prisutni kao i ja nekaada

16 godina
The Black Iso kaže...

Daj molim te, ako je jednakopravnost i Herceg Bosna ekstemizam onda mislim stvarno.
Hrvati samo žele JEDNAKOPRAVNOST !
Nikada se nije govorilo o odcjepljenju ili pripojenju Hrvatskoj jer Hrvati 90tih nebi  izglasali neovisnost i cjelovitost BiH.
Apsurdno je da je posljednjih 10ak godina drugi narod birao predstavnike Hrvata, da Hrvati porezom iz Hercegovine finaciraju nerad u sarajevu a od tog poreza nista ne dobiju natrag itd..

Pročitaj moj post u ovoj temi na strani 1591. a koji se odnosi na majorizaciju Hrvata u BIH.

@Mirzet1976- informatika ti bolje ide od politike. Drži se informatike!

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.4.2015 5:39 (phoenix2003).
16 godina
Ranko Kukumar kaže...
nj0fra kaže...

kad je to jedan miroljubiv narod...

phoenix2003 kaže...

Pogledaj profil ljudi koji drže transparent. Zar ti navijače smatraš ozbiljnim? Da se ja pitam, ja bi ih mobilisao na radnu akciju pa da društvu daju nešto korisno. Vidi se da imaju viška energije. Pa kad budu krampali i lopatali cijeli dan neće im biti ni na kraj pameti budalaštine ovog tipa.

99.9% fašističkih ispada u hrvatskoj dolazi od strane navijača, pa se svejedno cijelu zemlju etiketira kao fašistoidno ustašoidno nacističku.

Potpis!
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.4.2015 7:45 (Ezio).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice