Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.120.258
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
Ezio kaže...

Ja sam odrastao u obitelji vjernika. Jedna rođakinja mi je skoro svaki dan u crkvi. Nakon svojeg radnog dana (koji nema veze sa crkvom) vrlo cesto se odazove na pozive da posjeti problematične ili siromašne obitelji kako bi im organizirala bilo kakvu pomoć. A ja sam kao klinac valjda samo 5 puta u životu bio u crkvi. Nitko me nije mogao ni previse pokusavao natjerati ni da molim ni da idem u crkvu. Ateist sam ali imam poštovanja za te ljude. Za ove sto stalno pljuju po njima a i po svemu ostalom, nemam nikakvog poštovanja.

Sreća pa se poštovanje ne jede.

12 godina
Edge kaže...

Uglavnom zakljucak je da moras imas dobro poznanstvo i mozes postat direktor svega, jos uvijek je ista stvar ko u bivsoj Yugi, samo je to danas malo prikriveno.

pa i nije bas bilo cega, za direktora recimo croatia banke sigurno neces s poznanstvom proci bez makar ekon. faksa i 10-ak godina iskustva, pa da ti je mlanovic brat

ali da, uhljebljavanje podobnih je jos uvijek previse izrazeno i to nas itekako kosta, jer ti podobni najcesce nemaju ambicija nit volje za raditi, a i vrlo cesto veze nemaju s onim sto su nabubali na faksu

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.3.2015 12:53 (picajzla0707).
18 godina
Edge kaže...

Nebitno jel socijalizam ili nesto trece, iskreno znam samo osnovne stvari o uredjenju, no jasna je cinjenica da su u vrhu gotovo svake drzavne firme djelatnici/direktori postavljeni po politickoj odluci, naravno zanemrivajuci iskustvo, razinu obrazovanja, znanje jezika i slicno. Zato i svaka drzavna firma na kraju zavrsi isto, u debelom minusu.

Da stvari ne funkcioniraju dobro primjer je HŽ (tu se ne zna ko pije ko placa), Holding (mozda po uredjenju gori od HŽ-a, ali ih izvlace gradski prirezi koji su najveci u ZG-u), INA je jedan od primjera kak drzava moze unistiti odlicno pozicioniranu firmu. 

Uglavnom zakljucak je da moras imas dobro poznanstvo i mozes postat direktor svega, jos uvijek je ista stvar ko u bivsoj Yugi, samo je to danas malo prikriveno.

Lupetaš bez veze u doslovce svakoj rečenici. Za početak - državne firme su, primjerice, ove godine ukupno poslovale u plusu - http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/glavnina-drzavnih-drustava-poslovala-s-dobiti-problem-smanjenje-investicija/.

Čak i CA od koje je počela diskusija - također u plusu: http://www.tportal.hr/biznis/kompanije/373178/Croatia-Airlines-2014-zavrsila-u-plusu-7-1-milijun-kuna.html

Niti barataš podacima niti znaš o čemu govoriš, INA nije u državnom vlasništvu itd...

Bla...

This space for rent!
15 godina
neaktivan
Edge kaže...
 Holding (mozda po uredjenju gori od HŽ-a, ali ih izvlace gradski prirezi koji su najveci u ZG-u)

Huh?  Izvlači njih (osim još uvijek vrlo naglašenog monopola - parkiraš =zagrebparking, krepaš = gradska groblja, zelenjava = zrinjevac, javni prijevoz = ZET) što redovno maznu 50% dobiti podružnica i povezanih društava koje posluju - sa dobiti, a ima ih (nas)...naravno, ja to nisam rekao.

In the name of tragedy...
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.3.2015 13:13 (thedream).
18 godina
Drago kaže...

Lupetaš bez veze u doslovce svakoj rečenici. Za početak - državne firme su, primjerice, ove godine ukupno poslovale u plusu - http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/glavnina-drzavnih-drustava-poslovala-s-dobiti-problem-smanjenje-investicija/.

kak su silovali ovu petrokemiju to je nevjerojatno.

nikad vise trudna ne bu ostala.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
18 godina

irci prosvjeduju protiv "water charges" iliti ga - ne zele placati vodu koja je do sada bila besplatna.  (teoretski jos uvijek je besplatna, nisu nam poceli jos racune slat).

http://www.rte.ie/news/2015/0321/688718-water-charge-protest/

svaki vikend neki manji prosvjed u gradu, jednom mjesecno veliki.. nije tesko skupit ljude..

na ulazu u kvartove ljudi stoje u smjenama i blokiraju ulaz "irskim vodama" koji su dosli postaviti vodomjere (da, ni vodolmjere svi nemaju, ima jedino novogradnja u nazad 15ak godina).

ljudi po prozorima masovno lijepe "no water meter here".

tak se to radi.. u hr jedino satorase mozes okupit na cestu.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.3.2015 14:18 (nixass).
12 godina
mi smo valjda navikli, ko magarac na batine
13 godina
neaktivan
Što se događa s današnjom djecom

Evo maloprije bio iznositi smeće kad ono čujem dva klinca morti mlađih od 10 kako se deru "navy seals deploy,capture that point,go to the extraction point."Ja ono ostao paf neko vrijeme sam stajao razrogačenih očiju i čeljusti do poda.Kasnije sam im htio doviknuti "seals report to the LZ 5 clicks east" ali nekakav razum je utišao dijete u meni.

Bože sveti pa ja u njihovim godinama nisam znao ni smajlija u qbasic napraviti ,a ovi već sad imaju bolju dikciju i sintaksu od mene.

Odmah su me podsjetili na Dragu i njegov airsoft.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
17 godina
nixass kaže...

irci prosvjeduju protiv "water charges" iliti ga - ne zele placati vodu koja je do sada bila besplatna.  (teoretski jos uvijek je besplatna, nisu nam poceli jos racune slat).

..

koji su dosli postaviti vodomjere..

-inače, pola 'zapada' ne plaća vodu, tj plaća se neki paušal za 'flat' kao neka vodna naknada (koijh mi imamo bezbroj). Kad se pogleda specifikacija, ni mi ne plaćamo vodu, nego pročišćavanje, zaštitu, zagrijavanje itd.

.. jer jedna od 'tekovina civilizacija' je besplatna voda (i zrak), oduvjek, svugdje, tj plaćanjem carine/ulaska u grad imao si pristup vodi-fontani.

Formalno, voda ne smije biti naplaćivana (u 99,0% zamalja), ali naknade-porezi, zaštita i sve što ide pod usluge može. Kad bi to 'preveli' u kavu za recimo 10kn, tad bi kava ili trošak mogli koštati 1kn, usluga konobara 9kn.. pa recimo 'free kava' kao reklama uz sitnu napomenu * plaća se samo usluga konobara/stolac/šalica.. nešto kao reklame koje nam sve živo daju đabe + *samo..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan
Drago kaže...

Državno vlasništvo nije "socijalizam". Nauči nešto o temi o kojoj pričaš. 

OK, to je fašizam, kao i spašavanje banaka poreznim novcem, u tom slućaju su socijalizam/radničko samoupravljanje izolirani slućajevi i glupo je uopće misliti  da će takvo što postati dominantan oblik poslovanja. Znači kada imamo državnu prislilu to nije socijalizam? Fino :)

18 godina
ihush kaže...
nixass kaže...

..

koji su dosli postaviti vodomjere..

-inače, pola 'zapada' ne plaća vodu, tj plaća se neki paušal za 'flat' kao neka vodna naknada (koijh mi imamo bezbroj). Kad se pogleda specifikacija, ni mi ne plaćamo vodu, nego pročišćavanje, zaštitu, zagrijavanje itd.

ovdje bi isto bila neka fiksna naknada. 30ak eura svaka tri mjeseca bez obzira na broj ukucana. bas me zanima u kojem ce smjeru ovo ic. vele domaci da samo izmisljaju poreze u nazad par godina.

17 godina
nixass kaže...
... bas me zanima u kojem ce smjeru ovo ic. vele domaci da samo izmisljaju poreze u nazad par godina.

-svugdje u 'civiliziranom' svijetu je isto, npr parking je bio prvi-logičan korak.. a nekad je u kvartovima bio besplatan (jer je to inače vlasništvo zgrade-građevisnko zemljište itd. pretvorbom-privatizocijom i svime što nam je lijepa naša dobila na dar od '91've. je i ta pretvorba vode u vino tj u gradsko zemljište pa nakon tog naplata parkinga. Samo jedan od 'poreza' koji nisu postojali. Pretvoren u unosniji biz, pogotovo 'outsourcanjem kažnajvanja' s policije na privatnike, pauk itd.

-mi smo oduvijek plaćali neke vodne naknade, po nekom (to znaju smao Arielovi stručnjaci) čudnovatom računu, dok oni ugl imaju flat, kad usporediš cijene su slične (a standard ipak nije). pa uz standard dodati npr RTV, ISP i sl. cijene, .. do goriva. Problem je 'samo neka mala razlika u standardu' npr njemačka-apsurdistan.. kog tad takvi 'porezi' pogađaju? Hint USA dvostranačje republikanci-demokrati, bogati-siromašni.. to je globalni trend. Veliki problem.

17 godina
odjavljen
ihush kaže...
-btw, za uredništvo ili nekog tko nema ideju što natipkati... trenutni ransomware.
Moglo bi se malo 'podići' tenzije npr prema policiji/državi koja može/mora zaštititi građane/firme od takve rabote. Nema razlike u krađi auta i otkupu ili kidnapiranju. Tad je po službenoj dužnosti.. možda malo na tu temu? Tj ne trkeljati o antivirusima (za to postoje plaćeni oglasi), nego o potrebi države da to spriječi. Sve ostalo se nađe u dnevniku/dalekovidnici pa i novi iPhone, a ovo?

Naša policija te teško zaštiti od lokalnog džepara, a ti bi da te štite od čega molim? Hi-tech kriminala? Ista ekipa koja odnese monitore s fakulteta jer sadrže dokaze?

17 godina
You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
15 godina
18 godina
Galt kaže...
Drago kaže...

Državno vlasništvo nije "socijalizam". Nauči nešto o temi o kojoj pričaš. 

OK, to je fašizam, kao i spašavanje banaka poreznim novcem, u tom slućaju su socijalizam/radničko samoupravljanje izolirani slućajevi i glupo je uopće misliti  da će takvo što postati dominantan oblik poslovanja. Znači kada imamo državnu prislilu to nije socijalizam? Fino :)

Koliko ti je godina? Imam osjećaj da si jako mlad i eventualno nešto studiraš, a možda ne.

This space for rent!
11 godina
neaktivan
Drago kaže...

Koliko ti je godina? Imam osjećaj da si jako mlad i eventualno nešto studiraš, a možda ne.

19 godina, studiram na tehničkom fakultetu tako da mi teme o kojima trkeljam po forumu uglavnom nisu moj fah. Inače sam libertarijanac.

13 godina
neaktivan
Galt kaže...

19 godina, studiram na tehničkom fakultetu tako da mi teme o kojima trkeljam po forumu uglavnom nisu moj fah. Inače sam libertarijanac.

*tipa fedora

14 godina
protjeran
Drago kaže...

Drago, nije decko glup, što vise, mislim da je pametan.

trebamo tolerirati razlicitosti.

tko ima ima a tko nema tko ga j.....
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.3.2015 0:13 (Strahoslav Trta).
18 godina
Strahoslav Trta kaže...
Drago kaže...

Drago, nije decko glup, što vise, mislim da je pametan.

trebamo tolerirati razlicitosti.

U stilu "Zašto Mišak ne bi imao svoju emisiju o svemircima, orgonskim energijama i Ickeu?"?

Ili u ovom stilu? 

http://www.index.hr/black/clanak/borna-rajic-sipa-mudrosti-siromastvo-je-odraz-neznanja-a-ne-sudbine-ili-bozje-volje/808816.aspx

This space for rent!
18 godina

Riječi imaju neko svoje značenje, pa kada kažemo "socijalizam", onda iza toga ima neko općeprihvaćeno značenje, koje se može naći u raznim rječnicima ili pak udžbenicima, a kada počnemo ovako svako definirati svoje značenje svake riječi, odnosno kada svatko koristi riječ otfrlje, onda to nema veze s "poštovanjem različitosti" nego najobičnijom trtljavinom ili "šumom", kako to vole zvati oni inforamtičarski nastrojeni. 

Državno vlasništvo postoji u robovlasništvu, feudalizmu, kapitalizmu, svim dosadašnjim pokušajima socijalizma... Ne postoji država u svijetu koja nema nešto, bilo tvornice, pašnjake, urede, agencije - bilo što, u svojem vlasništvu. Obično SVE države imaju barem po nekoliko od svega gore nabrojanoga u svom vlasništvu, i to kapitalističke. 

Dakle, kada netko, recimo Galt, počne bajati nešto o "fašizmu" i "socijalizmu", a zapravo nema pojma što te riječi znače, a državno vlasništvo mu je sinonim za socijalizam, onda meni od toga iskoči vena na čelu. Ne znam - da li bi netko rekao na satu matematike da su zapravo i katete i hipotenuza jedno te isto, a osim toga sve su to dijelovi kvadrata? Pa možda i bi, ali teško da bi mu netko onda iskazao poštovanje jer je "različit", ali bi možda upotrebili neku drugu riječ. 

Privatne firme, kao i one u javnom i državnom ili one u društvenom vlasništvu ili vlasništvu svojih zaposlenika - sve jednako mogu biti uspješne i neuspješne, sve mogu propasti. Kod nas je privatnih firmi propalo koliko te volja i to privatnih firmi koje su imale nevjerojatan "head-start". Obično su ih gazde dobivale za jednu kunu i to prethodno društvene firme koje su 90-tih prvo nacionalizirane, a onda besplatno dane nekom svom omiljenom tajkunu. Ovi poslije nisu plaćali ni poreze ni doprinose (još jedna nepravedna prednost) ali su svejedno propali. 

Ova ideja o idealu privatne firme u kojoj privatnik radi sve idealno za firmu mi je bio prvi indikator da je Galt dijete, netko tko nikada u životu nije radio u bilo kakvoj firmi, pogotovu ne privatnoj i nema pojma kakvih sve budala ima po firmama i kako su sve privatne firme organizirane. 

Ja jamčim da su u nas privatne firme u pravilu lošije i gluplje vođene od velike većine državnih firmi jer sam osobno upoznao ljude koji rade u privatnim firmama i vlasnike privatnih firmi i pored stvarno rijetkih izuzetaka (kojih ima, naravno) većina privatnih firmi je loše vođena. Tko ne vjeruje neka pogleda koliko se i koje naše privatne firme mogu mjeriti sa stranim privatnim firmama. Praktički ih i nema. 

Ali da su i sve firme privatne - znači li to idealno, efikasno funkcioniranje ekonomije?

Pogledajmo primjer Amerike, koja je valjda kapitalistička, ili je i ona "socijalistička"? Naime u zadnje vrijeme čitam po raznim aynrandovskim forumčićima i od "mislilaca" koji se još pale na te besmislice kako zapravo "još nema pravog kapitalizma" (LOL). 

Zadnjih 70 godina pored naftne industrije i IT-a zadnjih 20 godina, jedini sektor koji u Americi stoji superuspješno je vojnoindustrijski kompleks koji uvijek ima posla jer ovi neprestano ratuju, a ratuju baš zbog - vojnoindustrijskog kompleksa. 

Vojna industrija u SAD je privatna, a iza sebe imaju stvarno velik broj projekata koji bi po svakom normalnom mjerilu bili promašaji i razlog propasti firmi, ali to se ne događa. F-117, Bradley Fighting Vehicle, Osprey tilt-rotor, F-22, a sada i F-35 Lightning II. Sve totalna sranja od proizvoda, ali sada samo o F-35

Ovoga zadnjeg pratim nekoliko godina i znam dobro koje je to smeće od razvojnog programa i konkretnog proizvoda (odnosno više njih) kojemu je isključivi cilj uzeti što je moguće više love od društva, ekonomije koja to financira samo da bi se financiralo privatno poduzeće s privatnim vlasnicima i koje služi kao stovarište bivših vojnih grla (viših oficira i generala) kojima na taj način privatnik plaća što su mu nabavljali poslove dok su bili u vojsci na držanoj plaći, a sada mu nabavljaju poslove preko poznanstava u vojsci, ali za privatničku plaću. 

Ukupni trošak razvoja i izrade F-35 u raznim varijantama je preko 60 milijardi dolara. Za tu lovu se dobije dosta žvakaćih, a vjerojatno bi se mogao kupiti i barem jedan ili dva romobila. 

Cijena po komadu je, pak, od 114 do 140 milijuna dolara. Za avion dugačak 15, širok 10 metara i težak 13 tona. 

Za tu lovu dobiješ novi reprezentativni nogometni stadion sa svim pratećim sadržajima i to u Njemačkoj ili Engleskoj. Misli li itko da ima ikakvog smisla uvoditi 2015. u avijaciju avion koji ima tonu problema i košta komad kao jedan stadion ili 20-30 osnovnih škola, kada će ga za 5 godina moći posve zamijeniti automatizirane, bespilotne letjelice? Naravno da ne. 

E, ali to je "cronny capitalism", kao, neka posebna podvrsta kapitalizma, "pravi" kapitalizam nije takav...

Ne postoji "praviji" kapizalizam od ovoga. U 17. stoljeću pa do 19. stoljeća su postojale Dutch East India Company i britanska East India Company i druge slične tvrtke koje su radile baš tako - imale su iza sebe državu koja ih je u početku sponzorirala, da bi oni kasnije ucjenjivali i vodili državu. 

I to je kapitalizam kakav je bio u počecima i kakav je sada. Nema "pravoga" i "lažnoga" - to je to. 

Privatno vlasništvo u socijalizmu ne čini ga kapitalizmom, kao što ni državno vlasništvo ne čini kapitalizam "socijalizmom". Privatni vlasnik i privatna firma mogu biti uspješni i neuspješni, kao i državna ili društvena (zadružna, bilo kakva) firma. 

Ove budalaštine o privatnim firmama kao nužno boljima nemaju nikakvo uporište u stvarnim podacima - bilo kroz povijest bilo ovima koje imamo sada. 

This space for rent!
12 godina
Drago kaže...

Ove budalaštine o privatnim firmama kao nužno boljima nemaju nikakvo uporište u stvarnim podacima - bilo kroz povijest bilo ovima koje imamo sada.  

tako je, razlika je jedino u dobrom ili lošem vođenju firme i najčešće u ljudima koji je vode - ako su tamo došli po babi i stričevima, a pojma nemaju i ne žele učiti i raditi, firma ode u kujac bilo privatna ili državna

zato, idemo delati!

14 godina
protjeran
Drago kaže...
U stilu "Zašto Mišak ne bi imao svoju emisiju o svemircima, orgonskim energijama i Ickeu?"?

Ili u ovom stilu? 

http://www.index.hr/black/clanak/borna-rajic-sipa-mudrosti-siromastvo-je-odraz-neznanja-a-ne-sudbine-ili-bozje-volje/808816.aspx

Miska sam upozna pocetkom stoljeća kad smo imali nekakav koncert u Zagrebu s jos destak bendova u kojima je i bio i Misak (mislim da je svirao bass gitaru).

vec je vodio tu emisiju i ako si gledao emisije koje su se pokazivale u pocetku taj momak je znao prasnuti u emisiji u smijeh jer je njemu sve crackpot bilo smijesno do bola a tako je i pricao (u drustvu), no radio je to i dalje jer je isao solidan honorar.

E, sto se tom momku poslije desilo s neuronima ne znam.

Mislim da je on izuzetno inteligentno prihvatio svoju ulogu jer je emisija postala gledana i stavio se u neku poziju zastitnika crackpotova. Je to malo ljigavo s njegove strane, (po onome kakvog ga ja znam i sto je pricao) no vremena su teska, bend mu je propao, svirki nema i to mu je posao koji se i dan danas odrzava na solidnoj razini gledanosti.

treba se od necega zivjeti.

shvatio sam tvoj upis, no ne zeli svatko biti posten prema sebi i pokusati dati iz sebe ono najbolje, najiskrenije, za drustvo u cjelini.

nedjelja je, odmori se, zasluzio si ;)

tko ima ima a tko nema tko ga j.....
18 godina
Drago kaže...

Vojna industrija u SAD je privatna, a iza sebe imaju stvarno velik broj projekata koji bi po svakom normalnom mjerilu bili promašaji i razlog propasti firmi, ali to se ne događa. F-117, Bradley Fighting Vehicle, Osprey tilt-rotor, F-22, a sada i F-35 Lightning II. Sve totalna sranja od proizvoda, ali sada samo o F-35

haha di si bradleya nasao :D

http://www.imdb.com/title/tt0144550/

11 godina
neaktivan
Drago kaže...

Državno vlasništvo postoji u robovlasništvu, feudalizmu, kapitalizmu, svim dosadašnjim pokušajima socijalizma... Ne postoji država u svijetu koja nema nešto, bilo tvornice, pašnjake, urede, agencije - bilo što, u svojem vlasništvu. Obično SVE države imaju barem po nekoliko od svega gore nabrojanoga u svom vlasništvu, i to kapitalističke. 

Ne postoje "kapitalističke" države, postoje kapitalističke i države orijentirane tržištu, ali samo postojanje države u bilokakvom obliku je negacija kapitalizma i slobodnog tržišta. Razlika je u stupnju u kojem država "dopušta" privatno vlasništvo i slobdno tržište. Dvije krajnosti su Luksemburg u kojem čak i pojedinac, ako se ne varam, ima mogućnost samoodređenja i Sjeverna Koreja.

Drago kaže...

Privatne firme, kao i one u javnom i državnom ili one u društvenom vlasništvu ili vlasništvu svojih zaposlenika - sve jednako mogu biti uspješne i neuspješne, sve mogu propasti. 

Sve mogu propasti, ali razlika između propasti državne firme i privatne je u tome tko snosi posljedice, kod državnih firmi to su porezni obveznici. Takđer, državne firme su najčešće "zaštićene" od konkurencije i tržišta - primjer je HP (http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-posta-nerealnim-cijenama-ubija-konkurenciju-a-gubitke-joj-nadoknadjuju-porezni-obveznici/803420.aspx).

Drago kaže... 

Obično su ih gazde dobivale za jednu kunu i to prethodno društvene firme koje su 90-tih prvo nacionalizirane, a onda besplatno dane nekom svom omiljenom tajkunu. Ovi poslije nisu plaćali ni poreze ni doprinose (još jedna nepravedna prednost) ali su svejedno propali. 

Pa tko nam je kriv? Dali smo sve te firme raznim birokratićima i uhljebćićima na upravljanje i što smo mogli očekivati? Na slobodnom tržištu nemaš posebne privilegije, na istinski slobodnom tržištu ne plaćaš porez jer ga nema.

Drago kaže...

Ova ideja o idealu privatne firme u kojoj privatnik radi sve idealno za firmu mi je bio prvi indikator da je Galt dijete, netko tko nikada u životu nije radio u bilo kakvoj firmi, pogotovu ne privatnoj i nema pojma kakvih sve budala ima po firmama i kako su sve privatne firme organizirane. 

Nakon što sam se izjasnio u vezi godina i "zanimanja" osim što sam dijete, sljedeće što mogu očekivati je da postanem karikatura libertarijanca i da budem ismijavan? :D Student koji živi na račun roditelja.. to su vam libertarijanci, kad "odrasteš" i postaneš "iskusan" onda odbaciš sve te libertarijanske gluposti? Jel tako? Ne baš. Austrijska škola ekonomije/objektivizam su dosta konzistentne škole/filozofije i ništa se ne mijenja s godinama, argumenti/činjenice su još uvijek tu, i njih se pobija argumentima/činjenicama a ne "iskustvom" i "godinama", logično.

Čak nije ni u pitanju poseban "set vrijednosti" s kojim kao mladac želiš "mijenjati svijet", imam kolegu koji je u Radničkoj Fronti, tako da sve oko čega se okupljaju mladi možeš okaraktezirati kao maldenački weltschmerz i idiotariju, ako hočeš, a nadam se da nećeš.

Kako je pekara ili npr. H1 organiziran mene nije ni briga kao potrošača, nije me briga zašto je u nekoj pekari burek lošiji, niti zašto je T-Com 50% skuplji. Ako pekara sutra propadne ja idem u drugu, ako H1 sutra propadne ja mijenjam operatera i "nikom niša" (vlasniku i radnicima je to problem, mene nije briga), dok si država može dopustiti da svoje gluposti sanira državnim novcem, mogu bojati tunele 16 puta, mogu naplaćivati čišćenje snijega 80% više, mogu biti bezobrazni i osorni na šalterima... koga briga, plaćica stiže, a nerijetko i velika lova za politički podobne. Čak ni to da je državna plaćia mala ali sigurna kod nas ne vrijedi, kod nas su plaće u javnom sektoru prevelike, a svi koji rade za državu zaštićeni kao lički medvjedi.

Drago kaže...

Ali da su i sve firme privatne - znači li to idealno, efikasno funkcioniranje ekonomije?

Ne nužno, razlika je u težnjama, privatna filma teži zadovoljiti mušterije jer je o tome ovisi opstanak, javna često ni nezadovoljava neki minimum.

Drago kaže...

E, ali to je "cronny capitalism", kao, neka posebna podvrsta kapitalizma, "pravi" kapitalizam nije takav...

To je fašizam, ništa više, ništa manje.... 

Drago kaže...

Ne postoji "praviji" kapitalizam od ovoga. U 17. stoljeću pa do 19. stoljeća su postojale Dutch East India Company i britanska East India Company i druge slične tvrtke koje su radile baš tako - imale su iza sebe državu koja ih je u početku sponzorirala, da bi oni kasnije ucjenjivali i vodili državu. 

Za mene kapitalizam počinje kada je prvi čovjek odlučio da je dobra ideja ograditi koze i čekati da se reproduciraju te kasnije nešto od toga mesa mijenjao za voće npr. Ili čak samom pojavom čovjeka, koji je ekskluzivni vlasnik svoga tijela i svojih postupaka, btw. to i odgovara definiciji kapitalizma.

Drago kaže...

I to je kapitalizam kakav je bio u počecima i kakav je sada. Nema "pravoga" i "lažnoga" - to je to. 

Sada smo bliže komunizmu nego kapitalizmu - država printa novac, odgaja djecu, skoro pa nema sektora ili područja života u koji se ne miješa. Ako pogledamo komunistički manifest vidjet ćemo da je većina "točaka" postignuta.

Drago kaže...

Privatno vlasništvo u socijalizmu ne čini ga kapitalizmom, kao što ni državno vlasništvo ne čini kapitalizam "socijalizmom". Privatni vlasnik i privatna firma mogu biti uspješni i neuspješni, kao i državna ili društvena (zadružna, bilo kakva) firma. 

Osim nepostojeće inicijative za zadovoljavanje tržišta, kod državnih firmi, što je lijepo pokazalo postoji još i "tragedija javnog", ako je nešto svačije nitko nema poseban interes da to nešto i održi "na životu", još manje profitabilno, kada ti pod ruke padne nešto što nije tvoje već spomenuti birokratiči i uhljebići se ponašaju kao hijene. Kod privatnih firmi toga nema.

Drago kaže...

Nužno bolje nisu, ali generalno bolje jesu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.3.2015 12:58 (Galt).
18 godina

LOL. Tko plaća Lockheed Martinov neuspjeh? Oni sami? Ne nego baš famozni "porezni obveznici". A LM je "uspješna tvrtka".

Nemaš pojma, a dijete si zato jer si dijete. Imaš 19 godina, studiraš tehnički faks, a uhvatio si se ekonomskih tema o kojima ne znaš ništa. Ima razloga zašto se na društvenim faksovima počinje s grčkim filozofima, pa renesansnim misliocima i francuskim enciklopedistima, klasičnoj njemačkoj filozofiji, Marxu, Hayeku, Friedmanu i ostalima. Tvoje "poznavanje" teme se svodi na forumske postove koje si pročitao. 

Ja ti ne mogu u jednom niti stravično dugačkom postu objasniti što sve ne znaš. Kreni čitati i javi se za godinu dana.

This space for rent!
11 godina
protjeran
Drago kaže...

LOL. Tko plaća Lockheed Martinov neuspjeh? Oni sami? Ne nego baš famozni "porezni obveznici". A LM je "uspješna tvrtka".

Nemaš pojma, a dijete si zato jer si dijete. Imaš 19 godina, studiraš tehnički faks, a uhvatio si se ekonomskih tema o kojima ne znaš ništa. Ima razloga zašto se na društvenim faksovima počinje s grčkim filozofima, pa renesansnim misliocima i francuskim enciklopedistima, klasičnoj njemačkoj filozofiji, Marxu, Hayeku, Friedmanu i ostalima. Tvoje "poznavanje" teme se svodi na forumske postove koje si pročitao. 

Ja ti ne mogu u jednom niti stravično dugačkom postu objasniti što sve ne znaš. Kreni čitati i javi se za godinu dana.

Pa Drago,nekako mi "dijete" zvuci suvislije i logicnije,a upucivanje na drustvene faksove,dakle,filozofske,i upucivanje na likove,koji sa ekonomijom nisu imali nista,uglavnom su bili gladni,ili su filozofiranjem masama,prikupili neku lovu,nikako ne mogu povezati sa uspjesnim ekonomskim potezima.Stovise,pojedinci ili grupe ljudi koji su neku ekonomiju izdigli do u danas multinacionalne imperije su bili prilicno brutalni,prilicno neskolovani,dobro povezani i nadasve poduzetni,ne dvoumeci se,niti pri gazenju preko leseva drugih ljudi,kompanija,drzava...Tako je to i danas,samo mnogo suptilnije..

Osobno znam par mladaca,koji su prilicno briljantni i logicni,iako bez nekog drustvenog fakulteta,jednostavno imaju stiha,visok IQ,i sto je najbitnije ,dobro usvajanje znanja kroz pracenje,sudjelovanje i loggicno zakljucivanje...Mozda je decko usput procitao knjiga i konzultirao se sa ljudima,koji su znatno visi nivo,nego ovaj Forum,tko zna?..

11 godina
neaktivan
Drago kaže...

Slućaj SAD-a, koji je "bulkwark of capitalism", navodno.

1. Ukidanje zemljišnog vlasništva i uporaba zemljišnog najma u državne namjene. - ostvareno, porez na nekretnine sprječava vlasništvo bilo kakve nekretenine jer se ta ista nekretnine može oduzeti ako se "duguje" porez. To bi značilo da se nekretnina samo iznajmljuje, zapravo nikada nije tvoja.

2. Veliki progresivni porez. - nakon neuspjelog pokušaja 1895., 1913. u kongresu je dovoljno socijalista za postizanje i takvog nečega. 

3. Ukidanje prava nasljedstva. - postignuto, postoji porez i na to, 

4. Konfiskacija imovine svih emigranata i pobunjenika. - omogućeno ne tako davno, ljudima koje država smatra "pobunjenicima" 

5. Centralizacija kredita u rukama države, preko nacionalne banke, s državnim kapitalom i isključivim monopolom. - postignuto (FED )

6. Centralizacija cjelokupnog transportnog i komunikacijskog sustava u rukama države. - postignuto (The Federal Communication Commission (FCC), The Dept. of Transportation (DOT), The Interstate Commerce Commission (ICC), The Federal Aviation Administration (FAA), državna televizija)

7. Širenje tvornica i sredstava za proizvodnju u rukama države, obrada i poboljšavanje zemljišta prema općem planu. - (The Bureau of land Management, The Department of Agriculture, The Department of Commerce, The Environmental Protection Agency (EPA), itd.)- sve promoviraju sve više regulacije i smanjivanje sloboda.

8. Jednaka obveza rada za sve, stvaranje industrijskih vojski, poglavito za zemljoradnju. - oporezivanje, regulacija i drugi problemi uzrokovani socijalizmom

9. Ujedinjavanje rada, zemljoradnje i industrije, utjecanje na postupno ukidanje suprotnosti između grada i sela. - ovo nije "potrebno".

10. Javno i besplatno obrazovanje sve djece - ostvareno, ali katastrofalno loše

11 godina
neaktivan
Drago kaže...

Imaš 19 godina, studiraš tehnički faks, a uhvatio si se ekonomskih tema o kojima ne znaš ništa. Ima razloga zašto se na društvenim faksovima počinje s grčkim filozofima, pa renesansnim misliocima i francuskim enciklopedistima, klasičnoj njemačkoj filozofiji, Marxu, Hayeku, Friedmanu i ostalima. Tvoje "poznavanje" teme se svodi na forumske postove koje si pročitao. 

LOL. Marx nikad nije vodio nikakvu firmu, nikad se nije bavio politikom, nikad nije imao ikakav posao, udržavao ga je Engels, inače sin imućnog vlasnika tvornice - znači bio na teret radnicima za života, a i nakon smrti, svi pokušaji primjene njegovih tupavih ideja su završile katstrofalno.

U državi imamo "ekonomista" i "stučnjaka" sa filozofskog na izvoz, pa nam nije ni malo bolje, dokaz kako taj svoj fakultet mogu okačiti mačku o rep i dokaz da je lustracija trebala biti provedena, sada je već pomalo i kasno. Mislim, bolje je na zid okčit diplomu nego poster, pa bila ona iz filozofije, sociologije, povijesti, lingvistike ali konkretne koristi od tih diploma skoro pa nemaju ni oni koji ih posjeduju, a kamoli društvo.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.3.2015 5:15 (Galt).
17 godina
Drago kaže...

..

njemačkoj filozofiji, Marxu, Hayeku, Friedmanu i ostalima. Tvoje "poznavanje" teme se svodi na forumske postove koje si pročitao. 

- količina slova/vremena nije dovoljna ni za okoščavanje ili izrastanje 32.gog zuba... A kad spomeneš Marksa osuđen si na 'komunjara' kvalifikaciju. Patuljci pojima nemaju i to je tako (nepormjenjivo-zadano). Preduvijet je čitnaje bar desetak knjiga (Hegel, Kant,..)  i kapacitivnost za razumijevanje pročitanog uz kontekst vremena u kojem nastaje komunizam. Danas je to jednako kao priča o HarryPoteru, nešto davno-nerealno.. nešto što libertijanac/indijanac/patuljak ne koprehenda... Imaš preoptimističan pogled, nedelja/sunčano.. ili si prolupao :)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice