Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.052.052
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Old Iggy kaže...
ihush kaže...
... N.Celzius je dobila Kiklopa, ima smisla... ?

Da ona bude predsjednica? Ima. {#}

-ma ne nego Vilenjak (mali izgubljen izvan shumice.. možda hobbit?), ali vidiš.. i to mi se kao (slika, ne ideja) sviđa. lajk

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Što vi mislite ali ozbiljno kolike su Josipovićeve šanse  dosta ljudi je uvjereno u njegovu pobijedu  ja ne bih volio da on pobijedi ali realno bojim se da se to može dogoditi

17 godina
expert man kaže...

Što vi mislite ali ozbiljno kolike su Josipovićeve šanse  dosta ljudi je uvjereno u njegovu pobijedu  ja ne bih volio da on pobijedi ali realno bojim se da se to može dogoditi

Šanse su mu velike jer još uvijek ima relativno dovoljno pametnih koji ne mogu smisliti ovo ostalih troje.

15 godina
neaktivan

većina ovdje vjerovatno shvaća da sinčić nemože dobiti iz puno razloga planiram glasati za njega iskreno  iznenadilo bi me (pozitivno) da sinčić dobije izbore ali u državi su dvije većinske skupine ljudi oni koji imaju korist od HDZ-a i oni koji imaju korist od SDP-a  a ovi ostali što glasaju za sinčića su većinom obični ljudi kojima gazda ne isplaćuje plaću mjesecima nemogu platiti režije ili mladi ljudi i građani kojima je dosta lopovluka  a postoji i kategorija ljudi koji su prisiljeni glasati za određenu stranku bar ovdje kod mene u ličko-senjskoj županiji na primjer vlasnik trgovine zaposlenicima jasno da doznanja za koga će glasati i ako se pročuje da je neko glasao suprotno dobije otkaz nevjerovatno ali istinito također se iz lokalnih stranaka ljude naziva na mobiter vozi ih se na biračko mjesto i kaže im se za koga da glasaju

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.12.2014 16:44 (expert man).
17 godina

Ljudi koji će glasati za Sinčića imaju samo jedan motiv - da sljedeći predsjednik ne bude netko iz redova HDZ-a ili SDP-a.

Da Sinčić priča okolo kako ćemo svi nakon njegovog izbora za predsjednika letjeti na bubamarama do Marsa, jednak postotak glasova bi osvojio.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.12.2014 16:44 (Veliki Brat).
16 godina
Veliki Brat kaže...

Ljudi koji će glasati za Sinčića imaju samo jedan motiv - da sljedeći predsjednik ne bude netko iz redova HDZ-a ili SDP-a.

Da Sinčić priča okolo kako ćemo svi nakon njegovog izbora za predsjednika letjeti na bubamarama do Marsa, jednak postotak glasova bi osvojio.

VB, naravno da nećemo do Marsa, tamo nema cvijetnih livada gdje bi bubamarci pasli. Letjet ćemo do Nizozemske ili ćemo uvesti legalizaciju... na bubamarama i buamarcima (zbog spolne jednakosti).

-al, da razlog/objašnjenje za Sinčića (meni) je OK. Slažem se i u broju glasova, još ih samo treba pebrojati. Problem je druga runda ili nokaut u prvoj. Tko će koga? MortalCombat? RedSonja, SubZero, Giro, .. nema napušenog Vilenjaka?

15 godina
neaktivan

Dobro su neki rekli u ovoj državi ništa se neće promjeniti ni u narednih 20 godina zato tko ima mogućnosti najbolja opcija je iseliti iz hrvatske

14 godina
neaktivan
expert man kaže...

Dobro su neki rekli u ovoj državi ništa se neće promjeniti ni u narednih 20 godina zato tko ima mogućnosti najbolja opcija je iseliti iz hrvatske

Najbolja opcija je učiniti upravo suprotno od onoga što vam savjetuju razni plaćenici
po forumima, profesionalni zgubidani, uhljebi stranaka, tipkači po forumima,
zagovaratelji raseljavanja Hrvatske i prepuštanja države i njenog blaga raznim
razbojnicima i hijenama.

A taktike "Mađioničarev izbor" i "Zavadi pa vladaj" puše samo lizači oltara ispranih mozgova.

16 godina
Hipnos kaže...
expert man kaže...

Najbolja opcija je učiniti upravo suprotno od onoga što vam savjetuju razni plaćenici
po forumima, profesionalni zgubidani, uhljebi stranaka, tipkači po forumima,
zagovaratelji raseljavanja Hrvatske i prepuštanja države i njenog blaga raznim
razbojnicima i hijenama.

A taktike "Mađioničarev izbor" i "Zavadi pa vladaj" puše samo lizači oltara ispranih mozgova.

preskočio si samo ustaše-četnike-partizane, kler, masone, guštere.. i to bi bilo to.

predpostavljam, ti nisi uhljeb ili forumwarrior, raseljenik, hijena.. .. ali što si? Koja je preporuka u ovim (avaj) teškim dilemama? Kako mi jadni sitnozubci možemo dokučiti 'što je za nas dobro'? Pomoć? Hint? Ime brandnew prezidentea?

edit, ispravak, kler je spomenut pod oltarom.

edit 2: TU, slažem se.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.12.2014 17:59 (ihush).
15 godina
neaktivan

@hipnos ajde reci konkretno što bi mi to trebali i mogli učiniti da popravimo situaciju {#} preživljavati sa plaćom od 3000 kn koju niti ne primamo {#}  a da narod nema volje da nešto učine za cijelu državu  sve dok su vlastiti sitni interesi ispred sve će pokazati i ovi i idući izbori što bih ja radio 8 sati dnevno za državu,banke,hep, inu, t-com, hrt i Todorića  bez mogućnosti da mi išta ostane da odem primjerice na odmor zimovanje ljetovanje, da kupim auto koji neću odplaćivati pola života ako imam opciju otići u neku zemlju gdje se radnik više cijeni pa ako ništa drugo plaću ću dobivati na vrijeme a ne nakon 3 mjeseca

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.12.2014 18:04 (expert man).
14 godina
neaktivan

@ihush

S obzirom da sam veliki ljubitelj ljudskih prava i osobne slobode, dozvolit ćeš mi dozu
anonimnosti pod ovim nickom (koliko je to moguće) i dok ja ne odlučim drugačije. Za
tebe je sasvim nebitno što sam ja, no ukoliko te veseli, slobodno pregledaj moje
prethodne postove pa si složi neki moj psihološki profil, onako za zabavu.

Mogu ti reći da sam izrazito ponosan što živim u ovoj zemlji, zemlji izrazite ljepote i
prepune prirodnih bogatstava, zemlji pametnih, marljivih i dobrih ljudi koji si svojim
radom žele osigurati svoje sretno mjesto pod suncem.
Stoga me jako boli što se u hrvatsku svijest neprestano ubacuje suprotna slika,
izaziva se siromaštvo a ljudi se porobljavaju razno-raznim političkim smicalicama sve
sa ciljem da bi se šačica odabranih (a odabrali su se sami, ne voljom naroda) još više
bogatila a ostatak zemlje upropastio.

Pa onda, kada me već pitaš za savjet kojeg kandidata za predsjednika odabrati,
odgovaram ti da mi nije namjera nikome išta sugerirati.
Jednostavno, dogovori se sam sa sobom i po vlastitoj savjesti izaberi si ono što ti
odgovara.

Pogledaj gdje si sad i odluči gdje želiš Hrvatsku u budućnosti.

A tebi i svim ostalim forumašima (bez obzira na vjeru i naciju) želim sretne
nadolazeće blagdane. To je izuzetna prilika da budemo sa svojim bližnjima,zaboravimo
eventualne zavade i sa veseljem u srcu kročimo u slijedeću godinu.

13 godina
neaktivan

jako si dug i lijep tekst napisao

medutim odgovorio si ko politicar puno rekao a nista kazao

no hard feelings

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
16 godina
Hipnos kaže...

..izrazito ponosan..

ili tužan... ovisi kako okrenemo kontekst. Sve ostalo, 'pet'. Sretno.

(ali nisi nam pomogao, dok prođu blagdani već ćemo imati novog-starog prezidentea..). Što da oni pametni/lijepi/dobri/vrijedni.. biraju od ponuđenog, osim bijega, dal preko grane ili pod bor dok blagdansko ludilo prođe... odoh i ja po sarmu, gledat malo lažne pahuljuce i buljit u sunce. (da teški cinik, čaša nije više do pola prazna/puna, nego je prazna..).

.. evo baš mi s dalekovidnice dopire spot jednog od 'jednakih' koji mi obećaje nema ovrha, sretna djeca, .. milina. ili mučnina.. bilo bi lakše vilicom isčupati mozak i tad glasati.

Sretno svima, potrebno nam je.

(da Ikarus.. ali bar je lijepo, pozitivno, svi mi pišemo podjednako, vidi ankete.. i dalje nema odgovara ZA, samo protiv).

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.12.2014 22:16 (ihush).
15 godina
neaktivan
Hipnos kaže...

@ihush

S obzirom da sam veliki ljubitelj ljudskih prava .....

Ne možeš biti ljubitelj ljudskih prava. Ljudska prava možeš poštivati, zagovarati i promicati. 

13 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...
Hipnos kaže...

@ihush

S obzirom da sam veliki ljubitelj ljudskih prava .....

Ne možeš biti ljubitelj ljudskih prava. Ljudska prava možeš poštivati, zagovarati i promicati. 

policajac koji ne tuče već zagovara ženevsku konvenciju,e sad sam sve vidio.

treba nama u hrvatskoj takvih policajaca mekog srca,a ne ko kod nas direktiva u krivu si pendrekom po glavi

@ihush

stvarno sam se nadao da ce anketu bar netko shvatit ozbiljno ako zelis promjene trebas se boriti za njih poput lenjina i francuza a ne

laprdati samo na forumu i biti internetwarrior

ps tvoj nick jesi li kojim slučajem ljubitelj batmana ili je to izvedenica ime prezime

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
16 godina
Ikarus01 kaže...
..ako zelis promjene trebas se boriti..

-nema šanse, to je nedemokratski... ali o demokraciji Sokrat zna više, čekout.

enivej, to je za sad najbolji sustav, pa ga recikliramo. Problem je izbor između ničega, ne revolucija.

nick, hush (haš) + prefix koji je zbog duljine inicijal ili internet.. daleko prije nego iPad.. jer mail, bug etc traži duži loginname. Po pravilima mađarske notacije, malo slovo tipa varijable (mada su sva slova online 'mala' po starom standardu). Nije neki merkantilnokukuruzni-žitni (za visinu prinosa) ili hemoglobinski... ako se na to misli.

16 godina
tnakir kaže...
Ikarus01 kaže...

inace kudos sincicu treba imati muda onako izici pred vukove,zato ga simpatiziram ali osobno nitko mi se posebice ne sviđa.al kak se veli bira se manje zlo

Ili biti dovoljno lud. Ne u smislu "Idemo pa sta bude", nego bas lud... jer ako on zbilja smatra da je to o cemu prica prava stvar i da tako treba rijesiti probleme, onda mu stvarno fali letva-dvi. 

Mislim da je on pronašao svoju publiku, odnosno glasove.

Ne vjerujem da je momak lud sam po sebi, već mu je to predizborna kampanja. Pokušava dobit mlade sa ovim spikama kako će on legalizirati marihuanu i slično, dodaj na to još da nije iz SDP-a ili HDZ-a odmah ga još određeni postotak više voli.

Mislim da nitko osim Josipovića ni ne razumije kolike ovlasti ima predsjednik - praktički nikakve. Najveća ovlast mu je izreći svoje mišljenje o nečemu, skoro ništa ne može poduzeti u vezi toga.

Swedish latin super funk.
13 godina
neaktivan
sirka666 kaže...
tnakir kaže...
Ikarus01 kaže...

inace kudos sincicu treba imati muda onako izici pred vukove,zato ga simpatiziram ali osobno nitko mi se posebice ne sviđa.al kak se veli bira se manje zlo

Ili biti dovoljno lud. Ne u smislu "Idemo pa sta bude", nego bas lud... jer ako on zbilja smatra da je to o cemu prica prava stvar i da tako treba rijesiti probleme, onda mu stvarno fali letva-dvi. 

Mislim da je on pronašao svoju publiku, odnosno glasove.

Ne vjerujem da je momak lud sam po sebi, već mu je to predizborna kampanja. Pokušava dobit mlade sa ovim spikama kako će on legalizirati marihuanu i slično, dodaj na to još da nije iz SDP-a ili HDZ-a odmah ga još određeni postotak više voli.

Mislim da nitko osim Josipovića ni ne razumije kolike ovlasti ima predsjednik - praktički nikakve. Najveća ovlast mu je izreći svoje mišljenje o nečemu, skoro ništa ne može poduzeti u vezi toga.

A jebaj ga živimo u polupredsjedničkom sustavu ovlasti su mu za qurac i jedino je on toga svjestan čini mi se.

14 godina

Ova tema mi uvijek psihu ubije, država skupa sa narodom šaka jada. Dobro i živimo kad pogledamo koliko je zaostao ovaj narod.

Ubi bene, ibi patria.
17 godina

Da se vratim na onu raspravu:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/policajac-ubio-crnog-18godisnjaka-gradjani-izasli-na-ulice-potukli-se-s-policijom/791598.aspx

Dakle, klinjo izvukao pistolj, policajac ga upucao. Isto kao sto bi i ja napravio. I onda gomila kenja po policiji. Gomila zasluzuje pepper spray ili barem gumene metke.

Rvat katolik!
15 godina
neaktivan

Naravno da se građani sad tako ponašaju kada su napravili takvu atmosferu u društvu. (pootovo ubojstvo 12 s igračkom)

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2014 13:04 (ROFLOLMAO).
17 godina
ROFLOLMAO kaže...

Naravno da se građani sad tako ponašaju kada su napravili takvu atmosferu u društvu. (pootovo ubojstvo 12 s igračkom)

Nista, treba vadit pistolje kada nas policija zaustavi na cesti radi redovne kontrole. Ako se uspiz.de odma prosvjedi.

Rvat katolik!
11 godina
neaktivan

Mislim da zivimo u vremenu pomracene svijesti. Mi neki imamo srecu da oko sebe imamo pojedince koji zaista cine razliku i tako se nekako grupiramo oko sebi slicnih. Medutim, vecina je zaista u teskom mraku i jedino sto mozemo raditi je djelovati u svojim krugovima. Jedino da djelujemo lokALNO i da ne dozvolimo da nam vibraciju poremeti nesto tako kao ciniti ispravno i biti primjer drugima

12 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Ikarus01 kaže...

...

Najgore u svemu je što je on u stvarnosti najveće zlo.

Realno će kraje 2015. kako sad stvari stoje HDZ opet na vlast, a za tu situaciju treba imati i nekog pametnog na Pantovčaku kao bar malu kontru.

Mora da si dobar u šahu. Ovo komentar je vrijedan citiranja.

Istina da predsjednik nema baš nekih ovlasti, ali da bi bilo dobro da je Josipović predsjednik dok će Kradeze biti na vlasti (nadam se da neće), to stoji, za to jesam. 

Ovo u vezi Sinčića, kao i većini, dosta mi je ovih jednih te istih političara (koji se brinu samo za svoju guzicu), ili njihovih mlađih inačica, koji se stalno rotiraju, pa burno reagiram i primam svaku alternativu - a to nije dobro.

Ovo kaj si napisao Veliki Brat, da Kradeze i Esdepe NIJE isto sranje drugo pakovanje, slažem se (opet sam explozivan) - ali sada su imali/imaju priliku da pokažu da su bolji, da nešto određeno naprave, da nešto promjene - rezultat, gotovo ništa, sitno. Jesu malo reda uveli.

Nekaj kaj im zamjeram u ove tri godine:

1) nisu podigli niti jednu tužbu za pretvorbu i privatizaciju da se pare vrate (Sanader se ne računa isto kao i Gavrilović - nebi podigli tužbu da on ne tuži HR),

2) HR je u velikim dugovima - a oni se još zadužuju (sreži ulaganja i projekte - je, ali onda njihovi nebi dobili dio kolača),

3) imaju popis osoba i tvrtki koji ne plačaju radnike isto tako i državi davanja - i ništa ne rade po tome,

4) niti jedna tužba zbog utaje poreza - u Njemačkoj se to radi kratkim postupkom, a kod nas ih bar ima,

5) "5 milijuna više političkim strankama, a nemože se izdvojiti 1,5 milijuna za subvencije hrane siromašne djece u osnovnim školama",

6) trgovcima vračeno da naplačuju vrečice sa svojim logom,

7) povećali dopunsko osiguranje umirovljenicima (60->70 kn), a smanjeno bogatima (oni koji su imali više od 5200 kn plaćali su 100 sada 70 kn),...  

Znam da politika i veliki kapital idu ruku pod ruku, ali sam se nadao da kada dođu socijaldemokrati da će se to smanjiti, da će radnici, nekadašnji srednji sloj, opet doći u prvi plan i olakšati im život - ništa od toga.

Ovo nije SDP za kojega sam ja glasao

P.S. 

Sretni vam praznici, blagdani, ako koje slavite. Ako radite da se malo odmorite. Dobro se najedite, s nekim pićem to zalijte, malo kolača, samo umjereno {#}. I za kraj s porukom Monty Pythonovaca:

"Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations."

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2014 14:10 (veliki bebač).
17 godina
veliki bebač kaže...
Old Iggy kaže...

Najgore u svemu je što je on u stvarnosti najveće zlo.

Realno će kraje 2015. kako sad stvari stoje HDZ opet na vlast, a za tu situaciju treba imati i nekog pametnog na Pantovčaku kao bar malu kontru.

Mora da si dobar u šahu. Ovo komentar je vrijedan citiranja.

Istina da predsjednik nema baš nekih ovlasti, ali da bi bilo dobro da je Josipović predsjednik dok će Kradeze biti na vlasti (nadam se da neće), to stoji, za to jesam. 

Ovo u vezi Sinčića, kao i većini, dosta mi je ovih jednih te istih političara (koji se brinu samo za svoju guzicu), ili njihovih mlađih inačica, koji se stalno rotiraju, pa burno reagiram i primam svaku alternativu - a to nije dobro.

Ovo kaj si napisao Veliki Brat, da Kradeze i Esdepe NIJE isto sranje drugo pakovanje, slažem se (opet sam explozivan) - ali sada su imali/imaju priliku da pokažu da su bolji, da nešto određeno naprave, da nešto promjene - rezultat, gotovo ništa, sitno. Jesu malo reda uveli.

Nekaj kaj im zamjeram u ove tri godine:

1) nisu podigli niti jednu tužbu za pretvorbu i privatizaciju da se pare vrate (Sanader se ne računa isto kao i Gavrilović - nebi podigli tužbu da on ne tuži HR),

2) HR je u velikim dugovima - a oni se još zadužuju (sreži ulaganja i projekte - je, ali onda njihovi nebi dobili dio kolača),

3) imaju popis osoba i tvrtki koji ne plačaju radnike isto tako i državi davanja - i ništa ne rade po tome,

4) niti jedna tužba zbog utaje poreza - u Njemačkoj se to radi kratkim postupkom, a kod nas ih bar ima,

5) "5 milijuna više političkim strankama, a nemože se izdvojiti 1,5 milijuna za subvencije hrane siromašne djece u osnovnim školama",

6) trgovcima vračeno da naplačuju vrečice sa svojim logom,

7) povećali dopunsko osiguranje umirovljenicima (60->70 kn), a smanjeno bogatima (oni koji su imali više od 5200 kn plaćali su 100 sada 70 kn),...  

Znam da politika i veliki kapital idu ruku pod ruku, ali sam se nadao da kada dođu socijaldemokrati da će se to smanjiti, da će radnici, nekadašnji srednji sloj, opet doći u prvi plan i olakšati im život - ništa od toga.

Ovo nije SDP za kojega sam ja glasao

P.S. 

Sretni vam praznici, blagdani, ako koje slavite. Ako radite da se malo odmorite. Dobro se najedite, s nekim pićem to zalijte, malo kolača, samo umjereno {#}. I za kraj s porukom Monty Pythonovaca:

"Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations."

Nije sve tako jednostavno. Politika je u biti jako komplicirana igra koja se da gledati s više strana.

Ima li, recimo, nekoga tko je zadovoljan radom vlade? Teško. No, recimo da ih u ovom postu fiktivno branim i odgovorim na točke redom:

1) Tužbe za pretvorbu i privatizaciju su moguće ako su protuzakonite i ako nije došla zastara - što je jako problematično.

2) Zaduživanje je normalno jer treba para na sve strane, a s druge strane nitko ne želi smanjiti rashode - žele monetizaciju, ne može; žele smanjivanje troška zaposlenih, ne može; iskreno na taj način uopće ne vidim da nešto ozbiljno mogu.

3) Što bi s tim popisom? To što je neka firma u banani država ne može ništa.

4) Utaja poreza - na što točno misliš? Koje slučajeve? Nešto se i polako radi što nije u zastari, ali presporo.

5) Ovo za više para političkim strankama mi nije jasno (jer ne vidim nikakvu potrebu), a pare za djecu nisu u ingerenciji vlade već lokalne samouprave i stavka "+1,5M za djecu" se teško može definirati kroz proračun, o raspodjeli da ne govorim.

6) To s vrećicama mi nije jasno, iako prvotno ne shvaćam zašto je bila zabrana. Svatko može kupovati što želi.

7) Za dopunsko osiguranje se slažem što je ujednačeno, iako se s njim uopće ne slažem u osnovi - ili plaćamo svi ili nitko, kao što bi i svi trebali davati istu cifru iz plaće (plus bonusi ili malusi), ne po postotku.

Problem svake vlade (ne samo socijaldemokratske) su financije, tu u RH sve počinje i završava, nažalost. Razlike u radu HDZ-ove i SDP-ove vlade su realno mizerne jer ni jedni ni drugi nemaju nekih prostora za bitnu promjenu politike.

Političke floskulice tipa "mi bi bolje", "moramo provesti lustraciju", "moramo uvesti reda u državi" može samo ona vlada koja će mačem riješiti sve utege koje ima, po cijenu pobuna, nereda i ostalih sličnih stvari.

A što je najgore sve što jedni potpišu u pravilu dočeka druge, onda se vade na ove prve i tako u krug...

Svako dobro svima! {#}

15 godina

Upravo tako.

Ove točke su zapravo više pod ingerencijom sudstva nego vlade. Neće vlada davat uhidbene naloge, neće vlada dijelit novce ljudima itd.

Vlada jedino što može, i mora, jest stvorit klimu.

Pozitivnu u smislu optimizma, ali i poduzetništva.

Vlada je za malo toga realno kriva, najviše je kriva što se utapa u pesimizmu skup s ostalim narodom.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
14 godina
protjeran
Old Iggy kaže...
Šanse su mu velike jer još uvijek ima relativno dovoljno pametnih koji ne mogu smisliti ovo ostalih troje.

To je tvoje mišljenje i nemoj ga naturati ostalim ljudima.

Nikad nisam rekao za koga ću glasati, jedino sam rekao da je Sinčić Retardinjo naci-anarhist i za njega sigurno neću glasovati.

Vjerujte meni, s tim likom nešto nije u redu. Imam dovoljno životnog iskustva i znanja da mogu procijeniti takovu osobnost.

★OMG! 了不起 NISPE !
17 godina
Budokai kaže...
Old Iggy kaže...

To je tvoje mišljenje i nemoj ga naturati ostalim ljudima.

A?!?

Naravno da ovdje iznosimo svoja mišljenja i po čemu to "namećem" drugima?

14 godina
neaktivan

Kako vam se čini ovaj komentar Davora Gjenera o prekarijatu?

"Josipović radno ovisnom stanovništvu u Hrvatskoj nudi ono što je njegov suradnik Mirando Mrsić projektirao kao ministar rada – model prekarijata. Dakle, sustav socijalne neizvjesnosti, privremenih poslova u koje se po potrebi ulazi i lako izlazi, model nestalnog rada posredstvom agencija, bez stalnog radnog mjesta, a za mlada radnike model nestalnog zaposlenja, pripravništva za minimalnu nadnicu.

Rasprave o prekarijatu danas su jedna od ozbiljnih tema u europskom socijaldemokratskom miljeu, ali u Hrvatskoj taj model socijaldemokrati ne problematiziraju. Izuzetak je tek bivši uspješni ministar socijalne politike Davorko Vidović, koji je i u Milanovićevoj i u Josipovićevoj podjeli karata marginaliziran, kao i brojni drugi ozbiljni socijaldemokratski intelektualci. Izolacija nekih od njih je možda „splendid isolation“, (sjajna izolacija), poput one Tonina Picule, ali unatoč sjajnoj poziciji, ti su akteri stvarno isključeni iz života svoje stranke."

Čini se kao vrlo ozbiljna stvar. S pojmom prekarijata sam se susreo kad sam čitao o situaciji u krizom pogođenoj deinustrijaliziranoj EU, naročito među mlađima od 35 g.

Sjetio sam se članka iz Buga br. 255 iz veljače ove godine (mislim kako je Drago autor):

"Promjena društvenih odnosa - postkapitalizam?
Čini se da je gotovo sigurno da će razvoj tehnologije u razvijenijim društvima mnoge članove tog društva onemogućiti da za život zarađuju radom, a što neće biti njihova krivica.
Iako će produktivnost rasti, pa će mnogi proizvodi biti jeftiniji nego ikad u povijesti, lako je moguće da će sustav, ako se zadrži ovakav sustav novčanih ekonomija gdje se prodavanjem rada dobiva novac za život, za mnoge biti neodrživ.
Jednostavno, toliko će poslova odrađivati računala da će biti sve više onih koji će biti nezapošljivi, bilo da imaju nižu, srednju ili visoku naobrazbu. Govori se od (sic!) smanjenju uposlenosti zbog digitalizacije.
Ovo će do 2020. godine, dakle već za šest godina, izazvati velike socijalne nemire jer će se prekarijat sve više povećavati, bez šanse da se ikad stalno i sigurno zaposli.
Rješenje bi moglo biti posve novi ekonomski i društveni model koji neki nazivaju postkapitalizmom, ali ima i drugih imena. U svakom slučaju, tehnološki će napredak, po tko zna koji put tražiti promjenu društvenih odnosa, ali kada će se ona dogoditi, nije sigurno.
Kao što je bilo s ranijim društvenim uređenjima koja su se mijenjala ovisno od zemlje do zemlje, tako je prilično sigurno da ni ovaj put čitav svijet neće odjednom promijeniti stara uređenja i odnose."

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice