Vot hi sed
Sve je rekao. Jasno. "Narodski".
Vot hi sed
Sve je rekao. Jasno. "Narodski".
Ima Krule još dobrih fora....
Da mi nije jasno zasto je tome tako, reko bi - nevjerojatno.
Unutar HR nista se nece promjenit bez vanjskog utjecaja.
Ovoga bi trebalo kidnapirat i postavit ga u nas sabor, mislim da bi nasi kenjali ko prehladjene svinje.
Ne znam, ak pozna netko kakve mercenariese kojima se moze uplatit na ziro racun pa da ukokaju ove nase spodobe, slobodno mi senda PP.
1- Lik iz Splita unutar 24 sata pronašao kradljivca bicikla svoga djeteta!
Napravio je video sa slikama kradljivca sa nadzornih kamera i objavio na YouTube i dobio sve informacije od ljudi o kradljivcu unutar 24 sata. Još da je policija nije tako inertna.
2- Vlada pokušava da čim prije da HAC u koncesiju, a predstavnici inicijative "Ne damo naše autoceste", koji su skupili dovoljan broj potpisa za referendum, pokušavaju to spriječiti prijedlogom Ustavnom sudu. SDP (isto kao i HDZ) dok su na vlasti pokušavaju dati u koncesiju autoceste, a dok su bili u oporbi bili su protiv, zašto, zbog provizije. Dok se ovi u inicijativi bore protiv jer znaju kada budu dani u koncesiju plaće će im biti dosta smanjene.
3- U SADu po gradovima nered zbog oslobađajuće presude bijelom policajcu koji je usmrtio nenaoružanog crnca ispalivši u njega 6 metaka. A, kerozin na vatru je objava video snimke kako 2 bijela policajca ubijaju u parku crno dijete sa igračkom pištolja.
Vot hi sed
Meni je nepojmljivo da se ti slažeš s ovim šta je napisano na tome.
Evo sutra država otvara 400.000 radnih mjesta. U podravci recimo. Ili u općini Srijemovci. Pa što Krule, (ili Bug d.o.o) ne otvori 500 radnih mjesta. Ili 500.000 pa nek svi rade. DAJTE LJUDIMA DA RADE!! Mislim watafak. demagogija na entu.
I obvezno otvorite administrativno ekonomska mjesta. I za kuhare, i konobare, i kulturologe. Sve ih zaposlite. Neka momci i cure rade. Treba radit.
Možda je krule ala let 3 pa može umjetnički nekog sterat u pm, ali ovo mi je čisto demagoško proljevanje dijereje. Ima dobrih fora, ovo je loša za nazvat prelošom iz prostog razloga što baš ništa nije rekao. NIti kako to izvest, ni tko je kriv, ni ništa. Općenito "svi ste vi isti" je drek od društvenog komentara renomiranog komentatora.
Niti bi država trebala davat nekome posla (što je njegova glavna teza vodilja u rantu) niti je država jedini krivac što nema posla. A što je s ljudima koji bez diplome rade dva posla? A što vi u BUGU ne zaposlite sve ljude s diplomom?
Daj neki popis 150 sposobnih i voljnih koji bi nas vodili i sjedili u Vladi. Ima nas 4 miljona, očekivao bih da imamo 150 pametnih. Nikako da dođu na red. "Država" im neda. A nema ih zapravo.
Odlično si rekao, znanje treba bit besplatno. Jedno je posao, drugo je obrazovanje. Zašto je država kriva ako na HZZu ima 340 arheologa? (karikiram) Super je što su obrazovani, a sigurno neće imat posla. Čovjek je bubno patku i bit će reš frigan na stolu za koji dan. Koliko je sposoban ili nesposoban teško je reć u mjesec dana što radi. Ti nebi pričao napamet, pa ću ti vjerovat da je nesposoban. Mada nije kriv što radi za državu. Svi profesori rade za državu pa imaju pravo na ideje (i loše ideje). Niti je to dvoje isključivo.
I ne branim državu, nit Mornara. Al sam svjestan da ljudi (narod) seru. Kao što krule sere. Ima posla. Ima i prostora za zaradu. Ali mi imamo dogmu: država je za sve kriva. Jer moraš odmah na direktorsku poziciju. Inače te sram izać iskuće.
Meni je svejedno tko je na vlasti. Uvijek moram ujutro na posao radit ko crnac. Bio sdp ili hdz. Kralo se ili ne. Da, živcira me masu stvari, i moji su ostali bez posla pa rade negdje drugdje, ali šta tu možeš? Jedino korisno je da radiš i da zarađuješ. Tako svi imaju koristi.
Ma mislim, općenito preloš rant. Sad je on društveni komentator, našao se uvrijeđen izjavom, pa totalno prostački sere o nečemu šta nema veze s ovim Mornarom, čovjek koji nit je političar niti je bio igdje blizu kada se kralo.
I ova tvoja teza, "sad bi on da tuđim novcem". Pa upravo vi to tražite kada tražite da država otvara radna mjesta. Vi bi ste da "netko" otvori radna mjesta?! PA HALO!! ČIJIM NOVCEM!!?!? Nitko na ovom forumu nikada nije odgovrio kako da se otvori ijedno radno mjesto. Osim iggija. A to sam pitao u 20 postova i odgovora na ove floskule "država neda posla".
Mada, đaba struka ako nisi političar. Nemožeš biti dobar ministar bez politike. Možeš bit Tesla, ali na toj funkciji si beskoristan. Tu sam fulo totalno i neznam šta sam to uopće napisao.
Svako normalan zna da se naprijed može samo ako konji vuku naprijed. Možemo izabrat najboljeg kočijaša, imat zlatni fijaker, ali ako konji (mi-narod) neće vuć ostat ćemo u blatu zauvjek.
Ja sam plako neki dan, nama je za novine kada netko od hobija napravi posao. Žena pravi kolače pa otvorila obrt i ide joj posao. Pa to bi trebalo bit normalno da si svako gradi sreću radom. I prvo šta je rekla "Dosta mi je bilo kukanja kako nema posla pa sam sama otvorila obrt". E to.
Pa jel znaš tko daje lovu fakultetima za studije? Država.
Ako država misli da nam svake godine treba 340 novih arheologa i daje fakultetima lovu za studij tih arheologa, onda je netko u državi debil. Ako, pak, država misli da nam ne treba 340 novih arheologa svake godine, a svejedno daje lovu za studije 340 novih arheologa, onda je netko u državi lijeni pokvareni debil.
Profesor Dejan Vinković: "Ako je rješenje da mladi ostanu u RH, kako to da onda imamo jednu od najvećih nezaposlenosti mladih visokoobrazovanih u EU? Nešto im ne idu startup-ovi? Vjerojatno zato jer su im znanja super usklađena s potrebama tržišta rada, samo što je to "tržište" glupo pa to ne shvaća... ili?"
"Predvidljivost propasti visokog obrazovanja očituje se i kroz ovakve izjave političara koji se ne žele baviti uzorcima problema nego osmišljavaju kako kamuflirati posljedice. Recimo, umjesto da se ministar bavi sređivanjem poraznog stanja visokoškolskih ustanova koja su pod direktnim upravljanjem MZOS-a, on izbacuje izjave dostojne ranih 90-ih (kojih sam se naslušao kada sam odlazio u inozemstvo)."
Ali evo u čemu je problem - mi nemamo državnika ni političara. Mi nemamo nikakve stvarne planove i programe i mjerljive korake koji pokazuju da li se ti planovi i programi provode. Mi smo nacija neznalica i debila na svim razinama, a pogotovu na razini političkih "elita", ali i akademskih "elita" (treba li, reći, da su, primjerice i Letica i Tomac doktori, a s realno dno - stručno i ljudsko). Imamo tipičan Dunning-Kruger efekt gdje oni koji znaju znaju svoja ograničenja i misle da ne znaju dovoljno, a oni koji ne znaju ništa, nesvjesni su svojih ograničenja i misle da mogu upravljati svime - od daljinskog na TV-u do galaktičke unije planeta. Ali sve to gore nitko ne mora znati, kao što nastavnica u školi ne mora znati da li ti je pas pojeo zadaću, pa si zato loše napisao kontrolni ili su te analno probali svemirci cijelu prošlu noć. Ona samo vidi da ti ne znaš. Tako i kod nas ljudi vide da se u nas jednostavno ne zna, a "rješenja" koja predlažu idioti su dokaz da ne znaju rješavati probleme.
Nije Krule budala, nego je kratko sažeo problem s budalama.
Kako uopće očekivati da političari/državnici naprave bilo kakav plan kada nisu u stanju da naprave Diplomski rad već ga kupe ili prepišu tuđi?! Država nije u stanju da izađe na kraj sa navijačima-huliganima (čitaj Mamićem), a da ne govorim o ozbiljnijim problemima kao što je obrazovanje, nezaposlenost i zdravstvo.
Drzava, odnosno Vlada ima jedan jedini cilj, a to je progurati mandat, izvuci iz njega maksimalnu materijalnu dobit i to je to. Ova vlada nista ne radi na ispravljanju gresaka koje su nas dovele gdje jesmo niti sanira stetu koju su njihove odluke napravile. Bitno im je da skrpe za place i penzije (a to rade novim porezima i kreditima) i to je to.
Rvat katolik!
Vot hi sed
Mislim da si ovim zaključio raspravu. Next, please.
Al stani sekund. Kreneš od početka u krivo.
Šta ti predstavlja to "država"? Jel' to neka fiktivna robonacija iznad mene i tebe koja ima neku zavjeru da nam svima bude loše? Kažeš država daje lovu, a nije istina. Ja dajem lovu i svi mi dajemo lovu. Dakle MI financiramo te fakultete i poljo poticaje i sve besmisleno. MI biramo debile koji time raspolažu, MI ih držimo na vlasti 20 godina, to su ljudi, birači, moji i tvoji susjedi, pa i ti debilni profesori su dio te naše retardirane mase mozgova. Pa nije njih tamo 20. Izmjenilo ih se bar 5.000 po raznim funkcijama i svi su za krac. Pa bokte mazo. Kako onda očekivati da će ta vlast - "elita" biti išta bolja od debilnog naroda koji ih sustavno i redovito bira? Odakle bi izvuko te pametne? Da li znaš ikoga tko bi bio odličan premijer? Ministar financija? Zar bi na ičije ime mogao pljunut 10.000kn "za okladu" pa da kažeš "e ON bi bio odličan premijer".
Točno, mi NEMAMO pametne političare, NEMAMO viziju, NEMAMO plan, NEMAMO novaca, NEMAMO strategiju, NEMAMO znanja. Al šta je tu od prije nepoznato?
Shvati da pokušavam iz tebe izvuć jedan jedini način rješavanja bilo kojeg od ovih gore problema. Svi do zadnjeg usera na forumu znaju da problem postoji. Svi u državi to znamo. Nije sveto pismo izlistat 100.000 problema u ovoj državi. Od nedovoljno sredstava za bolesnu djecu, preko navodnjavanja polja, pa do fakulteta. Svugdje ima problema.
Ali ja pokušavam raspravljati o načinima rješavanja, ne o detekciji problema.
U ovoj temi je bio problem to što je Mornar izvalio. Šta je tu Krule dobro napisao? "P vam materina, mučko đubre, dajte ljudima da rade." Aj neš ti bistre pameti. Kao da slušam onoga iz sindikata. Ja pitam tko je TAJ koji bi trebao dat ljudima da rade? Milanović? Karamarko? Josipović i Kolinda? Jedino da otvore privatnu firmu.
Ajmo u istom tonu ko Krule. Ljudima treba dat novaca, treba im dat kruha, treba dobro zdravstvo, treba super škole, treba da nauče bit tolerantni, da ne divljaju po tekmama, da ne budu nacisti, da ne kradu... Šta je ovakvo navođenje "što bi trebalo" vrijedno spomena i dviljenja?
Meni je vrijednije spomena čut KAKO dat ljudima novaca, KAKO im dat posla, KAKO dobro zdravstvo, ODAKLE dobri profesori koji bi bili kičma školastva..
Da je Krule isto to napisao uz jedan jedini prijedlog KAKO, reko bi mu svaka čast. Ovako se svidio masi jer sere protiv elite. Bravo. Konstruktivno do jaja. Isto to, bez vulgarizama slušam svaki dan na svim vijestima.
E, al kad ja ili iggy kažemo nešto konstruktivno, da treba prestrojit državu (u upravnom smislu) kao i profitabilnu firmu, da treba podjelit otkaze, da treba otpustiti još bar 200.000 ovih iz javnih službi (nemojte mi o doktorima i profesorima), onda smo nesocijalni i dobijemo 100tdova jer je bolje da njih 100 sisa jednu sisu za 4000kn nego da se njima 80 podjele otkazi i da ostaviš 20 najprofitabilnijih radnika koji bi stvarali profit (ili barem nebi radili gubitke) i daš im veću plaću. Da se naprosto kao što je normalno u cijelom svijetu POKRIJU KOLIKO SU DUGAČKI. Samo što bi kod nas ovih 80 zapalilo pol države da to netko krene rješavat.
A ako su im ruke vezane (eliti - vladi) a jesu, jer jedino što možeš dirati u proračunu (zdravstvo, mirovinsko, socijalu i školstvo nesmiješ - a to je 70-80% proračuna) su plaće i radna mjesta (ee al to je pol miljona glasača), pa šta onda kenjamo protiv te elite ako je teoretski impossibruu da netko pametan uopće DOĐE na vlast?
Pitanje za 150 milijardi kuna. Kako stvorit situaciju u državi da imaš jasan porezni i zakonski (pravno sudski) sustav (što bi privuko investitore), koji bi ujedno i punio proračun (što automatski rješava problem zdravstva i školstva - potrošača jel) ako nesmiješ dirati jedini dio proračuna koji ostaje za prčakt da bi se smanjio trošak - radna mjesta u državi (upravi) jer ako daš otkaze idu na naplatu otpremnine u milijunskim iznosima, i još imaš pol miljona prosvjednika, i to sve uz otplatu postojećih kredita i kamata? Najlakše je reć, daj ljudima posla.
Šta drugo preostaje "eliti" nego gasit požare? Tj, kamuflirati posljedice? Kako da netko podjeli otkaze?
Njegov rant ima smisla kao i anketa:
| 6 | 1. Ljudima treba dat posla |
|---|---|
| 4 | 2. Ljudima netreba dat posla |
Al stani sekund. Kreneš od početka u krivo.
Jel? Ja mislim da ti pokušavaš pronaći olakotne okolnosti ministru koji je dno dna sranja.
1) Kako ministrovo planiranje konc-logora (zabrana iseljavanja) za fakultetski obrazovane "rješava" problem? Ministar je taj koji ne zna razlučiti uzrok od posljedice. On je taj koji bi rješavao (što? - ne zna ni on sam) problem nezaposlenosti na taj način da nezaposlenima, a visokoobrazovanima, ne bi dao vani. Što je na taj način riješio?
2) Odakle mu pravo da od ljudi kojima je društvo, a prema specifikacijama i i uz dozvolu NJEGOVOG ministarstva, sufinanciralo studiranje, traži da taj novac vrate MINISTARSTVU koje bi po logici stvari trebalo organizirati studiranje tako da studiji proizvode kadrove koje društvu trebaju?
3) Zašto bi kažnjavao ljude (vrlo mlade, k tome) koji misle da svo to studiranje iza kojeg stoji društvo, a i država preko vlade, ima nekog smisla, odnosno, vjeruju takvim debilima kao što je ministar na riječ, pa kad se ispostavi da ministarstvo živo boli kita ima li studiranje nečega svrhe ili nema, onda trebaju plaćati iz svog džepa greške ministra i ministarstva? Odakle mu pravo?
Imamo tipa koji bi problem prosjaka riješio zabranom prosjačenja, a problem ekonomske emigracije zabranom emigracije, a ne sređivanjem ekonomije i svega onoga što ekonomiji treba da bi bila zdrava.
Ja ne znam imaš li ti kakve veze s ministrom ili SDP-om, ali ovakvo tvoje "razumijevanje" za debile mi je teško shvatljivo ako niti jedna od te dvije veze ne postoji.
Pa da barem onda ima hrabrosti reči da ne misli plačati toliko studenata koji mu neće trebati. Zašto upisivati nešto za što je več 2000 na burzi. Ionako je prolaznost za predimplomski oko 30% pa i da prepolove broj upisanih nebi jako smanjili broj onih koji završe faks.
Ali ja pokušavam raspravljati o načinima rješavanja, ne o detekciji problema.
Pitanje za 150 milijardi kuna. Kako stvorit situaciju u državi da imaš jasan porezni i zakonski (pravno sudski) sustav (što bi privuko investitore), koji bi ujedno i punio proračun (što automatski rješava problem zdravstva i školstva - potrošača jel) ako nesmiješ dirati jedini dio proračuna koji ostaje za prčakt da bi se smanjio trošak - radna mjesta u državi (upravi) jer ako daš otkaze idu na naplatu otpremnine u milijunskim iznosima, i još imaš pol miljona prosvjednika, i to sve uz otplatu postojećih kredita i kamata? Najlakše je reć, daj ljudima posla.
Šta drugo preostaje "eliti" nego gasit požare? Tj, kamuflirati posljedice? Kako da netko podjeli otkaze?
Daleko prekompleksno pitanje za post na forumu, ali evo, za početak: ukinuti postojeće županije i formirati pet regija, ukinuti 127 gradova i 429 općina i oformiti ih ukupno 98 (ako se pitaš di sam izvukao brojke - prepisujem sa Wikipedije Danski teritorijalni ustroj). Spojiti (umetnite neki broj škola/bolnica/ureda državne uprave/sudove) jer nema potrebe da svaka zgrada sa državnim tijelom unutra ima svoj zasebni upravno/administrativni aparat. Staviti jasne kriterije dužnosnicima koje, ako ne ispune - pedala. (Najbanalniji primjer mi je ovaj sa outsourceanjem pomoćnih djelatnosti. Ako privatnik može ustrojiti službu održavanja ustanove jeftinije nego sama ustanova, a prema izjavama vlade to je tako - onda su osoba zadužena za odjel održavanja i voditelj ustanove nesposobni - pedala). Skratiti rokove za donošenje svih mogućih rješenja za investitore na mjesec dana - onaj zobg kojeg nije doneseno rješenje- pedala. Smanjiti porezno i paraporezno opterećenje poduzetnika i radnika i dati im lovu da troše pa je opet ubrati kroz PDV. Smanjiš broj ljudi u upravi pa kad ovi koji ostanu budu grcali u vlastitoj papirologiji, da vidiš kako će je se smanjiti potreban broj papira i neće biti potrebna suglasnost ministarstva kulture za otvaranje svinjogojske farme (true story) ili 13 dozvola za stavljanje fotonaponskih ćelija na krov ili kazni jer od firme koja radi zaštitu na radu nisi tražio da naprave evakuacijski plan u slučaju požara za ured od 18 kvadrata sa jednim jedinim vratima. Kako podijeliti otkaze u upravi? Con cohones muy grande. Umjesto da odčupaju taj flaster, ovi ga već tri godine kilave i još prikače dva.
Eto, napamet, brzopotezno i odokativno... ali, u krajnjoj liniji, kad je učiteljica pitala ko zna, nisam ja digao ruku, ovi na vlasti su. Sad kad ne znaju, imam svako pravo kritizirati i laprdati i bez aktivnog nuđenja rješenja.
Ovo je tako jednostavna stvar, Ivane nije mi jasno sto ne kuzis u cijeloj ovoj prici.
Drzava je ta koja je pogresnim potezima (plus kriminalom) dovela drzavu, a sa time i burzu rada u stanje u kojem sada je. Imamo suficitna zanimanja za koja Ministarstvo ne regulira kvote na upisima, pa tako imamo hrpu mladih ekonomista i pravnika bez posla, a svake godine ih je sve vise. Sve vise ljudi ostaje bez posla. Imamo najvise nezaposlenih visokoobrazovanih ljudi u Europi.
Prema tebi, mladi inzinjer ili bakalar bi trebao camiti i cekati hoce li ga tko zaposliti u RH samo zato jer mu je drustvo platilo skolovanje, a sa diplomom da se hladi u vruce ljetno popodne? Druga opcija bi bila da ode vani, iskoristi tu svoju diplomu i zaradi za sebe, svoju obitelj, jer se zbog toga skolovao. Da bi mogao raditi i financirati svoj copor. Ja se nisam skolovao radi ljepe nase, ja sam se skolovao radi sebe.
I onda dodje vrli Ministar i pocme piyditi da bi studenti trebali vracati pare, ko da su ih uzeli njemu iz djepa, dok s druge strane on i njegova banda trose stotine milijuna na gluposti (aute, "poslovna" putovanja sa djecom i uzom rodbinom, luksuzne urede, novi namjestaj) koje si ti uplatio u proracun, isto kao sto si uplatio u proracun onu lovu koja se iskoristila za financiranje mladog Studenta. Da mu se vrati ta lova da uzme novog Audija? Mozda mu onaj od prosle godine nije dobar? Ionako je njihova prica da je lakse kupiti novo auto nego servisirati ono 3 godine starosti.
Jel? Ja mislim da ti pokušavaš pronaći olakotne okolnosti ministru koji je dno dna sranja.
Imamo tipa koji bi problem prosjaka riješio zabranom prosjačenja, a problem ekonomske emigracije zabranom emigracije, a ne sređivanjem ekonomije i svega onoga što ekonomiji treba da bi bila zdrava.
Nit poznam ministra nit sam u SDPu nit igdje. Radim svoj poso brinem svoje brige, šteta šta nam pol naroda to ne radi.
Ne pokušavam naći olakotne okolnosti za ikoga, čovjek je usro motku, to je bila glupa ideja, nit će to itko implementirati niti će od toga bit išta. Tvrdim da ljudi previše seru po političarima iz prostog razloga da imaju koga krivit za vlastite probleme. I sad je to krelac izjavio i eto pripremamo ražanj ON JE KRIV što tamo neki s tri diplome nema poso. Ma daj molim te. Postoji razlika između konstruktivne kritike (koju još nisam čuo) i od kritiziranja da bi se kritiziralo. Sad se oko te izjave svi krste kao da je rekao da treba pobit sve ljude s nejednakim testisima.
Već sam rekao u nekom postu prije, gospodina Ambasadora (podaci poznati..) je veoma začudilo što nam je glavni problem i tema u društvu politika. Samo o tome znamo laprdat. I u tome tražit krivca za privatne probleme.
Kad se ljudi prestanu žalit na nekoga i potraže krivca u sebi, što je nezamislivo u ovoj državi, tek tada mogu krenut na bolje. Znam i iz vlastitog iskustva.
Pobij sve političare sutra. Sve do zadnjeg. Misliš da će bit nešto bolje dan poslje? misliš da će se manje krast? Da će država procvjetat..
Nema sređivanja ekonomije bez promjene stanja u društvu. Prvo stanje, a onda ekonomija kao rezultat promjene stanja. Neće past vreća novaca s neba. Treba to odnekle zaradit. Jedino društvo (neovisno o odlukama političara) to može napraviti. Ali nema te političke odluke koja može nešto bitnije promjeniti. Pre globalan je ovaj naš sustav da bi na mikro razini (tj, previše smo ovisni o drugima zbog kredita, kamata, uvoza..) mogli sami nešto uprit pa da ide nabolje samo zbog donošenja te neke odluke.. Nije mi jasno zašto misliš da će ala "deus ex machina" neka sveta ruka nekom odlukom nešto napraviti. Pa da postoji takav čovjek, jučer bi apple poslo avion po njega. Onda bi samsung ponudio duplo.
Kao da kažeš da firma treba prvo zaradit više, a onda radit bolje i produktivnije. Besmisleno. Upravo to svi očekuju iz nekog meni nepoznatog razloga.
@badmad. Takav nikad neće doć na vlast. Pipni zaposlene u upravi i ode ti glava.
@tnakir, Ja to ne tvrdim. Pače, potičem izlazak van iz zemlje. I čovjek je tu mjesec i po, teško da je za išta kriv osim za ovu debilnu izjavu. Al za njega me boli k. Bitnije mi je što narod nema prečeg posla od laprdanja. Umjesto da se primi posla.
Mornarova nije loša ako se uvede isti deal kao za Čobankovića koji je za 26 milijuna kuna štete dobio godina dana zatvora preinačenog u 720 sati društveno korisnog rada.
Student na kojeg je država potrošila tih 500 tisuća kuna ima faktor umanjenja 52. Prije odlaska na rad u inozemstvo školarina se mora odraditi ili kao tjedan dana boravka u zatvoru ili kao 13,85 sati guljenja krumpira.
Mornarova nije loša ako se uvede isti deal kao za Čobankovića koji je za 26 milijuna kuna štete dobio godina dana zatvora preinačenog u 720 sati društveno korisnog rada.
Student na kojeg je država potrošila tih 500 tisuća kuna ima faktor umanjenja 52. Prije odlaska na rad u inozemstvo školarina se mora odraditi ili kao tjedan dana boravka u zatvoru ili kao 13,85 sati guljenja krumpira.
:-)
Dobra matematika!
Vedran Mornar, diplomirao 1981. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer Računarska tehnika.
Zar nebi ministar obrazovanja trebao bit neki pedagog ili netko iz podrucja drustvenih znanosti? Netko tko shvaća ideju obrazovanja?
Iako za početak bi bilo OK i da ima barem mrvicu zdravog razuma..
1) Kako ministrovo planiranje konc-logora (zabrana iseljavanja) za fakultetski obrazovane "rješava" problem? Ministar je taj koji ne zna razlučiti uzrok od posljedice. On je taj koji bi rješavao (što? - ne zna ni on sam) problem nezaposlenosti na taj način da nezaposlenima, a visokoobrazovanima, ne bi dao vani. Što je na taj način riješio?
2) Odakle mu pravo da od ljudi kojima je društvo, a prema specifikacijama i i uz dozvolu NJEGOVOG ministarstva, sufinanciralo studiranje, traži da taj novac vrate MINISTARSTVU koje bi po logici stvari trebalo organizirati studiranje tako da studiji proizvode kadrove koje društvu trebaju?
3) Zašto bi kažnjavao ljude (vrlo mlade, k tome) koji misle da svo to studiranje iza kojeg stoji društvo, a i država preko vlade, ima nekog smisla, odnosno, vjeruju takvim debilima kao što je ministar na riječ, pa kad se ispostavi da ministarstvo živo boli kita ima li studiranje nečega svrhe ili nema, onda trebaju plaćati iz svog džepa greške ministra i ministarstva? Odakle mu pravo?
1. Nije to nikakav "konclogor" - radi se o jednostavnoj računici koja nije rijedak primjer u svijetu, kao što nije ni rijedak primjer u poslovnim odnosima. Ja te školujem - odgovaraš mi. Naravno da se ne da takva politika "uključiti sada", ali kroz par godina to će biti realna opcija, kao i obavezno kompletno ili parcijalno plaćanje studija.
2. Ministarstvo ni nema mogućnosti utjecaja na studije (famozna "autonomija sveučilišta"). Prošle godine je još Jovanović krenuo s tom idejom koja je široko popljuvana "jer ne možemo samo biti orijentirani tržištu".
3. U životu nema "vjerovanja na riječ". Kad čujem "studirao sam to i to jer sam vjerovao da ću naći posao", a na burzi generacije nezaposlenih mogu se samo smijati.
O svako malo novim idejama "zapošljavanja ili educiranja" da ne govorim, još mi je gore. Ako si četiri mjeseca na burzi, država ti mora naći posao ili doškolovati - super.
Zar nebi ministar obrazovanja trebao bit neki pedagog ili netko iz podrucja drustvenih znanosti? Netko tko shvaća ideju obrazovanja?
Iako za početak bi bilo OK i da ima barem mrvicu zdravog razuma..
Ni u ludilu. Dobar dio problema naše politike je uzimanje "struke za upravljanje strukom", iako realno ministarstvo mogu voditi ekonomisti, u osnovi pravi menadžeri, ne prosvjetni radnici i slično.
To je puki prljavi biznis, račun dobiti i gubitka, ne edukacijska ili zdravstvena ustanova.
Ministar Mornar inspiraciju prvo potraži kod parazita Bozanića, pametnome dosta.
Baš bih volio da i sada napišu lijepo račun i gore apsolutno sve troškove i cijenu po satu, komadu ili biločemu koji plaćeni iz proračuna.
Pa da vidim na koju foru se dođe do tih 500-600k kn koje tu spominju.
Uostalom, mogli bi malo potaknuti određene fakultete da prilagode nastavne programe godini u kojoj se nalazimo i tehnologijama koje su dostupne i tražene.
2. Ministarstvo ni nema mogućnosti utjecaja na studije (famozna "autonomija sveučilišta"). Prošle godine je još Jovanović krenuo s tom idejom koja je široko popljuvana "jer ne možemo samo biti orijentirani tržištu".
Mislim da griješiš. "Studiranje je uz potporu ministarstva. Ministarstvo odabire koliko će studenata i koji studij pohađati na trošak države. Jovanović je htio ,opet nisam siguran, uvesti da se financiranje sveučilišta vodi korz ministrstvo kako bi nadzirao sve troškove sveučilišta tako da se radi o dvije različite stvari.
Al ajd da uguram stvar u sferu apsurda: zašto samo ograničiti odlazak iz zemlje ljudima sa diplomom? I srednju školu i osnovnu je netko platio prebjegu, a i vrtić se sufinancira. Da ne govorim o tome da se se infrastruktura radi prema kalkulaciji broja stanovnika na određenom području pa bi emigranti trebali i platiti što su svojim odlaskom uje*bali fi kanalizacijskih cijevi ili broja bolničkih soba. I ako mi dijete ode u strukovnu školu, oću dobit nazat ono što bi od poreza platio za visoko školovanje, ili s obzirom da me zaboli uvo za Lado i Ladarice, jel moj dio što im država plaća kostime i putovanja mogu dobit nazad? Jer ako moram platiti trošak korištenog, onda bome oću povrat za neiskorišteno. Ne vidim logiku...
Taj njegov prijedlog je samo još jedna od niza potvrda da ovo nije ni D od demokracije već samo tiranija i diktatura.
No evo moje stajalište, radim, studiram, umirem itd., nakon studija ću ostat šipak zaposlen di sada radim. Jer zašto bi poslodavac plaćao meni Bruto1 kada može zaposliti novi zupčanik koji traži čisti Neto?
Ja sada imam nekoliko godina fikitvnog radnog staža, jer su naši pametni toliko pametni da studentski rad se ne evidentira nigdje (ali ako zaradiš više od 50.000,00kn plačaš 25% poreza) što je ništa drugo nego forma komunističkog režima, svima jednako jel? I sada ja imam neku svoju lijepu, finu, sexy masnu titulu na imenu sa radnim ali ne evidentnim iskustvom, što je btw ekonomist. I da, znam da je previše ekonomista, i ne, ne bih upisivao ništa drugo jer to želim i u tome sam vješt i to me čini sretnim. Nisam ju upisao jer ne znam di bih sa sobom. Za razliku od 70% ostalih...
No, šta je problem? Sve više poznanika, lega, odlazi van, uglavnom u Irsku. Nađe se tu i tamo Norveška, Njemačka, Austrija, Australija, Kanada i SAD....ima ih...i ja sam prepun razočaranja i boli i želim otić. Ali ipak ne toliko. Rađe bih ostao. Da ne zvučim sada kao neki okorjeli patriot no ipak, tu sam rođen, tu se znam, društvo i zajednica, za rodbinu me puca ona stvar iskreno. Ali čekaj malo, ako ja ne mogu dobiti posao nakon 6 mjeseci, godinu, dvije, tri...šta kog vraga onda radim ovdje? Zašto sam tlaka starcima? Zašto gubim godine svog života za ništa? Ministar navodi "start-up". Pa halo, ajmo sada godišnje otvarati 10 000 poduzeća. Pa ko će raditi u njima ako će svi biti samo direktori? Meni nije problem osnovati firmu a opet mi nije problem raditi kao konobar ili nešto niže. U poslu nema sramote, sve se mora jednako cjeniti, jer je neophodno.
No ne vrijedi fantazirati kada mi jednostavno neiskorištavamo resursni potencijal ove države. No u jednome smo stvarno vješti, profesionalci, doktori znanosti, a to je prodaja! Ako ništa drugo, kada treba prodati nešto, tu smo prvi u redu. Samo fali da na granicama imamo ogromne plakate i bill board-e gdje stoji:
"SALE!! SALE!!! EVERYTHING MUST GO! LANDS, WATER, REALESTATE, ARMY, BANKS, AGRICULTURE, ROADS, HIGHWAYS, FACTORIES, SMALL BUSSINESES...YOU NAME IT WE SELL IT!!!COME TO CROATIA AND BUY BUY BUY, CUZ' WE ONLY KNOW HOW TO SELL SELL SELL!IF YOU DON'T LIKE IT, OUR GOVERNMENT WILL BRIBE IT!"
Heh, jedan dobar kolega je probao osnovati firmu, naravno da je propala u roku od 7 mjeseci. Nekakav prosjek vremena propadanja tih 'Rvatskih Startapa. Nakon toga nabio je apsolutno sve što može na Q, otišao u kanadu, zaposlio se, radio ko konj, nakon godinu i kusur rada toliko se popeo na korporativnoj stepenici da je bio na ručku sa njihovim ministrom.
Ali neeeee, ma bit će bolje nagodinu, kako dragi vođa kaže, nitko u 'Rvatskoj nije gladan! Blago nama tako sitima.
I opet prosvjedi radi piydarija (hnl), a kad se treba prosvjedovat protiv bitnih stvari - nema nikoga. Ima bit da nam je dobro u drzavu, da nam je jedina briga nogomet. Svi ti kreteni koni danas budu na rivi imaju dobar posao i sigurnu buducnost u prosperitetnoj lijepoj nasoj ps eto, mogu prosvjedovati protiv ovakvih stvari.
Rvat katolik!
I opet prosvjedi radi piydarija (hnl), a kad se treba prosvjedovat protiv bitnih stvari - nema nikoga. Ima bit da nam je dobro u drzavu, da nam je jedina briga nogomet. Svi ti kreteni koni danas budu na rivi imaju dobar posao i sigurnu buducnost u prosperitetnoj lijepoj nasoj ps eto, mogu prosvjedovati protiv ovakvih stvari.
S obzirom da je danas uhapšen gospon Renault Peugeot (ovo sam stavio da Bug može metnit ona zelena slova s reklamom) Sinovčić, što je još jedna zvjezdica na adventskom kalendaru s čokoladicama
kopka me jedno pitanje zapravo još od uhićenja prošle zvjezdice (Bandića). Jesu li dovoljna ova uhićenja da društvo počne vjerovati "sustavu" odnosno Uskoku i tim CSI Benkovac istražiteljima? Zapravo, imate li vi pozitivno mišljenje o tom Uskoku ili ste više u poziciji "hapse koga smiju"..
Album sa samoljepljivim sličicama Lopovskog Carstva možete kupiti na obližnjem kiosku. I nemojte se dat zbunit, to što dobijete trinejst puta Bandića - to nisu duplići, imate ga za zaljepit pod Afere: Zemljište, Maksimir, Agram, Čistoća, Zet, Otpad i na zadnjoj stranici di imate All Starts i na pretposljednjoj di je cijela ekipa slikana na ponoćki u prvom redu.
Još malo zelenih slova: akcija, računala, tableti, popust.
S obzirom da je danas uhapšen gospon Renault Peugeot
Džonom na poduzetnika!
Mislim da se ipak radi o pogrješci: http://www.vecernji.hr/hrvatska/nadam-se-da-ce-sinovcic-taj-dobrotvor-i-zrtva-biti-pusten-976877
kopka me jedno pitanje -.---
-mene kopkaju presude 'uvrede' HTV/RTL/Mamić itd./i sl. koje oisno o datumu i sudionicima tužbi ima presudu da-ne, kao rulet ali s predvidivim ishodom... pravda je slijepa, ali ipak malo proviruje dok sudi? (gleda tko-koaga??) ..
.. ili nije LOLasto.
-a obožavani album Lopovsko Carstvo, .. da, to je dio naše mladosti, uvijek tu s nama, baš bi bio dobar zvjerinjak, kapitalci.
Džonom na poduzetnika!
Mislim da se ipak radi o pogrješci:..
uvijek je greška, ovisno o presudi znat ćemo i čija. Počinitelja ili tužitelja.. močvara postaje bad place to be, 'glava' je s druge strane globusa, možda van dosega ili samo pichka novčiće na pitchiće dok još ide..
http://www.index.hr/vijesti/clanak/ivan-rude-prikupio-10-tisuca-potpisa-za-predsjednicku-kandidaturu/787638.aspx
Tko je Ivan Rude i što mislite o njemu?