Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.065.665
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
pr0n_addict kaže...
Keops kaže...

Sramota je koliko studenata vidim da jedu u pekari pokraj faksa jer im se neda čekati 15 minuta u redu u menzi

Menza je inače pojam zdrave prehrane. {#} U menzi mi je najiritantnije kada nemam gdje sjesti jer se ekipa ne da otjerati. Pojedu pa sjede i melju k'o da su u kafiću dok novi studenti konstantno dolaze. Ne yebe to njih. {#}

A i tih pekara imaš mali milijun, svakih deset metara barem što se tiče Zagreba. Propadne butik, nema zime za poslovni prostor jer evo pekare već drugi dan.

Istina da se broj pekara podebljao unazad 2,3 godine.

A i kako ne bi kada kilu brasna otkupljuju po 70,80 lipa a polubijeli kruh od 700gr prodaju po cca 6kn.

Da ne govorim o pecivima...

A tek kukuruzni... {#}

Truth in engineering.
17 godina
tnakir kaže...

http://www.index.hr/black/clanak/sad-u-borbi-protiv-pretilosti-restorani-moraju-navesti-broj-kalorija-na-jelovnicima/786435.aspx

Ovo mi zbilja ide na kitu. Zasto restorani moraju ispastati zbog glupih, lijenih budala koje ce svakako pojesti double-burger-with-extra-chees-and-bacon jer ih zaboli kita. Kao da ce pretila osoba smrsaviti zato jer mu na jelu pise broj kalorija? WTF?

Ovo sa zastitom potrosaca ide zbilja predaleko. Zbog gluposti, bezobraznosti i lijenosti pojedinaca zakon maltretira sve zive i nezive oko sebe.

To nije nikakva zaštita potrošača,Izlanuo se jer da hoče zaštitit potrošače i njihovo zdravlje jednim potezom, onda bi recimo potpuno zabranili korištenje šečera u raznim gaziranim napicima.Ovakav potez ili zakon za restorane je bezveze, mogu oni prebrajat kaorije kolko hoče, ako mnogi neupučeni ljudi dnevno popiju litru gazirane vodurine koja je puna šečera.Ko ima takve navike, jao si ga njegovom organizmu suma sumarum gazirana piča su teško sranje na kubik.

Danas je praktički veči dio neupučene populacije izložen šečernom udaru teške kategorije.Rafinirani ili običan šečer jel, on je jedan od tri najvažnija razloga zakaj razni ljudi svi dobnih skupina imaju debeli viša kila=zdravlje je u banani.Ti bokca pa dijabetes je danas ogroman zdravstveni problem, no da zabrane korištenja šečera u raznim napicima pa pola šečerana bi propalo bez greške.

Opet na kraju sve se vrti oko love, industrija hrane oni su tu da zarade lovu, a ne da misle na zdravlje ljudi zato i gadno lobiraju da sve ostane po starom.Nevinašce{#}

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.11.2014 23:40 (rambox).
15 godina
neaktivan
Keops kaže...

Ma danas su kalorije in. Ljudi žderu(moram se ovako izraziti) po pekarama i debljaju se pa bi onda svi nešto mršavili, skidali aplikacije, brojali kalorije... Sramota je koliko studenata vidim da jedu u pekari pokraj faksa jer im se neda čekati 15 minuta u redu u menzi. 

Eh, evo ti odmah moj osobni primjer. Meni je sistem menzi super. Način korištenja subvencija isto. No evo ti problem, ja si ne mogu priuštiti takav luksuz. Koliko god da to apsurdno zvučalo. Pošto sam iz grada, ja dobivam onih standardnih 250kn/mj. I to mi je recimo...pa evo nekakav prosječni izračun. Klasični meni sa kojim prilogom extra jer nisu to sad ne znam kakve velike porcije, me mog novca košta cca. 10kn a subvencije od 25-30. 250/27.5=9, što znači da si ja mjesečno mogu priuštiti 9 punih obroka. Pošto je kriza/recesija/bezparica/bezposlica/bezvelica i sve ostalo, kod kuće kod staraca i nemam baš nekakvu selekciju. Nađe se nekad salame, jaja, crveni luk i to je uglavnom to. I što ti to govori? Šiptari u noćnoj dušu dali za masni burek 9kn. Fast food kiosci sa piletinama, kebapima i sl. što je u rasponu cijena (bar tu u Osijeku) od 10-20kn.

Ja u sebe unesim svakakva sranja, činjenica, no nisam pretil jer zbog svega navedenog plus posao plus studiranje plus još 3 dodatne aktivnosti koje imam, ja možda jednom u mjesecu imam 3 obroka na dan. I ne ne drogiram se no pušim kutiju na dan. Prosjek mojih dnevnih obroka iznosi 1.6 i ne, nesprdam se nego je to zaista statistički izračun. No u tom prosjeku se nalazi više od 50% "nezdravog". Jel to radim namjerno? NE! Već nemam izbora. Jeo bi ja što god da mi daš, uz uvjet da ima zadovoljavajuć okus, poput menzi npr. No ja jednostavno nemam izbora. I nisam jedini u takvoj situaciji. I zato ja uvijek kažem, zdravlje je luksuz i to jako skup luksuz.

Ovdje je problem ustroja i organizacije što državna vlast voli srati kako i mi 'Rvati počinjemo probijati ljestvice pretilih građana, a ništa ne poduzimaju da se to, ne spriječi već postepeno reducira. Kao što rekoh, nije stvar izbora već nemogućnosti.

Kreni prvo od ponude, omogući građanstvu mogućnost tj. opciju da si priušte to. Kriza je takva da svi moraju raditi i letiti na sve strane i to je tako. Omogući "fast food" koji nudi malo više od samo brzo pećene mesine i avijacije. Pusti da se lagano raširi, neka počne rasti trend. Onda radi kampanje za one koji imaju veći problem a ne žele to. I eto još rješiš dva problema, ljudi jedu zdravo, a pritom i reduciraš burzu rada za par mjesta.

I eto dodatak mom tekstu, kako ovo pišem, motani "toliko-masni-da-je-papir-postao-proziran" burek sa sirom me čeka na stolu pored jer napustih svoju rezidenciju u 8:00 ujutro a stigoh u 00:20. Pošto je kraj mjeseca, sva primanja stižu tek idući tjedan te što je hrano ostalo je ostalo a to je skoro pa ništa. I sada bi ja trebao imati "normalnu prehranu/zdravlje/život..."?

My code is not working - Don't know why! My code is working - Don't know why!
15 godina
Keops kaže...

Ma danas su kalorije in. Ljudi žderu(moram se ovako izraziti) po pekarama i debljaju se pa bi onda svi nešto mršavili, skidali aplikacije, brojali kalorije... Sramota je koliko studenata vidim da jedu u pekari pokraj faksa jer im se neda čekati 15 minuta u redu u menzi. 

A što ako nema vremena otić do menze?

Pričam konkretno o VŽu, gdje su novu menzu napravili kod studentskog doma, a dvije koje su bile u centru grada zatvorili.

I ja sad imam 15 min od faksa u centru grada do menze. Pa računaj toliko natrag. A imaš 1 sat pauze. Ak dođeš tamo i budeš jedini u redu, taman da u miru pojedeš.

Mislim, to je odlična lokacija za one koji su u studentskom domu, al za sve ostale baš i ne.

A i ta hrana nije baš oličenje zdrave prehrane.

14 godina

Vrijedi pogledati: https://www.youtube.com/watch?v=Z66TW4wlER0&feature=youtu.be {#}

01000101010000010101010000100000010100110100100001001001010101000010000001001100010011110100111101010011010001010101001000100000001110110010100100101001001010010010100100101001001000000100100000110011
15 godina
neaktivan

Nisam upućen u ombrambene zadaće naše vojske, čini mi se "tu mač" svaka ovakva kupnja.

http://www.jutarnji.hr/morh-obnavlja-flotu-helikoptera-amerikanci-nude-16-polovnih-black-hawka-za-6-mil----po-komadu/1241271/

Koliko čitam po novinama, svaki taj helić na kraju služi ili GSSu ili u medicinske svrhe, pa što se ne kupe specijalni helikopteri baš za namjenu GSSa ili čega li već.

Osim ako to nije neka politika dodvoravnja Amerikancima.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
17 godina
ivan dragi kaže...

Nisam upućen u ombrambene zadaće naše vojske, čini mi se "tu mač" svaka ovakva kupnja.

http://www.jutarnji.hr/morh-obnavlja-flotu-helikoptera-amerikanci-nude-16-polovnih-black-hawka-za-6-mil----po-komadu/1241271/

Koliko čitam po novinama, svaki taj helić na kraju služi ili GSSu ili u medicinske svrhe, pa što se ne kupe specijalni helikopteri baš za namjenu GSSa ili čega li već.

Služe za razne (čitaj, sve) svrhe.

K tome, sama CAPEX cijena je jedno, treba vidjeti OPEX - koliko goriva troše u odnosu na dosadašnje, kako je sa servisima itd...

17 godina
ivan dragi kaže...

Black Hawk je izvrstan ako misliš nisko letiti iznad nizinskih gradova i pucati po nenaoružanim ljudovima. Ako se koristi višenamjenski, kao kod nas gdje se vojni helići uglavnom koriste za neborbene zadaće, pa dva stalno dežuraju za prijevoz bolesnika s otoka, a povremeno na vrh Velebita bez problema digneš tonu težak repetitor, onda to nije za nas. 

Pričao mi je frend koji leti na Mi-8 kako mu se američki kolega na Black Hawku hvalio kako je bez problema sletio sa 6 putnika na zaravan na 800 metara visine. 

"Slušam ga i mislim da li se zajebava - ja na vrh Velebita s osmicom donesem par tona opreme, a on se hvali da je mogao šestoricu povesti na 800 metara?".

Inače novi Mil-171 su otprilike triput jeftiniji po komadu od polovnih Black Hawkova.

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Inače novi Mil-171 su otprilike triput jeftiniji po komadu od polovnih Black Hawkova.

Znači mi dobivamo Black Hawkove {#}

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
15 godina
Drago kaže...
Black Hawk je izvrstan ako misliš nisko letiti iznad nizinskih gradova i pucati po nenaoružanim ljudovima. Ako se koristi višenamjenski, kao kod nas gdje se vojni helići uglavnom koriste za neborbene zadaće, pa dva stalno dežuraju za prijevoz bolesnika s otoka, a povremeno na vrh Velebita bez problema digneš tonu težak repetitor, onda to nije za nas. 

Pričao mi je frend koji leti na Mi-8 kako mu se američki kolega na Black Hawku hvalio kako je bez problema sletio sa 6 putnika na zaravan na 800 metara visine. 

"Slušam ga i mislim da li se zajebava - ja na vrh Velebita s osmicom donesem par tona opreme, a on se hvali da je mogao šestoricu povesti na 800 metara?".

Daj malo više elaboriraj ovu temu, da nebi pomislili da si štovatelj Putina i ruskih letjelica. Mi-8 - Mil-171 - Black Hawk - Kiowa Warrior, tko će se snaći u tom kupusu (mislim na nas civile koji ne letimo), daj na brzinu pro i kontra (odmah nakon dobivenog, krećem u lobiranje).{#}

Stručnjak za odmaganje...
17 godina

Kiowa Warrior je skroz druga priča i to je izvrstan taktički helić, ali ga se treba koristiti u kombinaciji s radarom opremljenim Longbowom (AH-64D - Apache)

Ta dva helića zajedno mogu zaustaviti valjda čitav tenkovski puk i svu pješačku podršku. Međutim - treba li nam to i imamo li love?

Višenamjenski borbeno-transportni Mil 171 (spada u porodicu Mi8) za nas ima daleko više smisla. 

PS

Black Hawk - teoretski nosi 13 ljudova, ali tih 13 su, recimo, tajlandski marinci prosječne težine 55-60 kg i s tropskom opremom do 10 kila po čovjeku. Debeloguze bjelčuge prosječne težine 80-90 kila i sa 25-40 kila opreme, plus dodatna balistička zaštita po heliću, plus ne baš naročito efikasna elisa na visinama daje praktičku nosivost od 5-6 (ako) ljudova. 

Mi8 porodica nosi bez po frke 30 ljudova s opremom i razni viseći teret.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.11.2014 13:58 (Drago).
15 godina

Jedini razlog zasto RH nece vise nikad kupit ruski heli koji je jeftiniji a i bolji je NATO, tj. mi moramo radit ono što nam SAD kaže.

its summer in here...
15 godina
neaktivan

Evo malo novih radosti koje samo pokazuju našu sliku i priliku

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hanzekovic-pokusao-ovrsiti-12godisnju-djevojcicu/786721.aspx

Ovrhe su In ovih dana...a ovo za oib...toliko o tajnosti i privatnosti...

My code is not working - Don't know why! My code is working - Don't know why!
15 godina
neaktivan
Drago kaže...

Pa zato mi ni nije jasno čemu ta investicija.

Ako je ovaj Ruski - SSSrovski toliko jeftiniji, vidim da nema nekih razloga da kupujemo američko (osim ako se radi o fenderu - tada uvijek USA made).

Ali opet me logika tjera da bih radije kupio 10-20 civilno medicinskih helića koji po potrebi mogu poslužiti u obrambene svrhe, ajme reć obrnuto od ove njihove logike da vojni služi civilno, ja bih kupio civilno pa ak treba se lako zavari koji koji kalibar ili crna drška partviša da glumi cijev.

Mada neznam ni što će nam 20 komada, nekako je opravdanije kupiti možda 4-5 komada, jedan po regiji i mirna Bosna.

Al opet, teško je bit pametan s Amerima, možda tak mora bit i amen.

17 godina
ivan dragi kaže...

Fučkaj ga sad moramo i nekaj kupit,Izlanuo se iako to zapravo niti iz bliza nisu helikopteri kakvi bi nama najbolje odgovarali.Eto nedavno su Ameri bili jako darežljivi, pa su nam poklonili puno pustinjskih-kamiončeka, pa eto sad se vozajmo u vrlo rastrošnim vozilima velike mase a kad dođu na blaturdu onda drži fige jel.{#}

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/235170/Default.aspx

agent_00klc kaže...

Jedini razlog zasto RH nece vise nikad kupit ruski heli koji je jeftiniji a i bolji je NATO, tj. mi moramo radit ono što nam SAD kaže.

A čuj pa možemo bit i tvrdoglavi jel,Smijeh no za to trebaju malo veča muda, dakle ništa od toga ili one stare hrvati šuti pa plati ili hrvate u cik-cak vate.

Recimo da se otvrdoglavimo jel, pa zakaj onda ne bi kupili šest komada(za nas sasvim dost) ovog dole letečeg tenka sa katapultirajučim sjedalima.Tri komada nek letaju u Slavoniji, onako povremeno uz Hrvatsko-Srpsku granicu, a ostali nek manekenski parodiraju po Hrvatskoj kud hoče.Nevinašce

http://www.radiocrash.net/category/category/ekipa
14 godina
Sta kazete na ovo? http://www.vecernji.hr/hrvatska/oni-studenti-koji-odu-van-trebaju-vratiti-novac-za-studiranje-976116 U nacelu se slazem s njim ali posto je drzava u banani i sanse za nac posao su takve kakve jesu nekak mi ovo ispada smjesno. Da zivim u nekoj normalnoj drzavi nebi imao nista protiv npr. da prva godina faxa bude besplatna a dalje po uspjehu. I to bi uveo skolarine da boli glava. Osobno znam bezbroj ljudi koji upisuju fakultete a da jednostavno ne zele radit nit studirat, ali eto roditelji natjerali jer "danas nemrems bit ni smetlar bez faxa". I onda dolazi pa nedolazi na predavanja, smeta ostale koji su zapravo dosli samovoljno ucit itd. Koliko love ode na takve? Ja osobno planiram zapalit van, u slucaju da trebam platit, platio bih. Ali onda ocekujem top notch uslugu. Znaci profesore koji se zapravo trude objasnit nesto, koji dolaze na predavanja, kod kojih se zna crno na bijelo pravila polaganja ispita itd. Ocekujem grupe na vjezbama od max 20 ljudi a ne da moramo sjediti po podovima i trgat se prije pocetka sata da uhvatimo slobodno mjesto za klupom (da, tog ima na mom faxu i nije ekonomija u pitanju btw). Ocekujem opremljene labose a ne kompove iz 2001 koji jedva nakon pol h dignu linuxe. Ocekujem da kada dodem na konzultacije kod asistenta iz jednog od strucnijih predmeta ne dobim odgovor na postavljeno pitanje "kolega ovo nisu instrukcije". A sigurno ne ocekujem mail u 11 ujutro da se predavanje (obavezno naravno) u 13 popodne otkazuje. Jbg prof otisao hitno na skijanje a nije imao vremena ranije javit. Visoko skolstvo nam je totalno u banani i onda gospn' ministar misli opalit po djebu ekipu koja doslovno ide trbuhom za kruhom iz ove zabokrecine.
Ako sam ti pomogao opali TD!
17 godina
neaktivan

Slažem se da se ljudima koji odu van raditi izda račun i naplate troškovi studiranja pod jednim uvjetom: da mogu svakom ministru na kraju mandata izdati račun za sve bespotrebne troškove koje je njegovo ministarstvo natuklo, preseljenja sjedišta, uhljebljenja, troškova provođenja reformi koje ne daju rezultata, naknadu materijalne štete za sav nerad u pojedinom resoru, troškove domjenaka, nenemjenskog korištenja službenih automobila, nematerijalne štete i duševnih boli koje doživim svaki put kad neki od njih izjavi glupost, potpunih neispunjenja predizbornih obećanja, prekomjernog oporezovanja i poslodavaca i radnika i rada, neprovođenja zakona, stvaranja i održavanja nefunkcionalnog i preskupog državnog aparata, a svakom saborskom zastupniku račun za formalne izmjene zakona koje rade da mogu reći da su nešto napravili, za svaku ideološku raspravu sa jedinom svrhom skupljanja jeftinih političkih bodova i osnivanje još jednog povjerenstva. I posebnu kaznu za svaku izjavu da su za trenutno stanje krivi nepoduzetni poduzetnici, lijeni radnici, lijeni studenti, lijeni penzioneri, lijena djeca u vrtiću, bivša vlast, predbivša vlast, rat, srbi, komunisti, drugi rat, NDH, austrougarska, Marmont, mleci, bizant ili Rimsko carstvo. Quid pro quo.

iddqd
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.11.2014 8:07 (badmad).
17 godina

Neka ministar pronađe svakom posao pa nitko neće ni ići van. Baš ih je sve izgleda udarilo ovo predblagdansko ludilo.

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
15 godina
neaktivan

Nije on gospon ministar (foteljaš uhljeb, čak nije ni političar), pače čak mislim da je do sad najbolji ministar obrazovanja (tj, nominalno najvještiji - ali bumo vidli). Ima znanje, ima vještine, treba mu dat prostora - i manje politike.

A ovo što kaže badmax nema veze s ovim šta Mornar priča. Nije on kriv za korupciju, niti činjenica da je vlada loša (da su sve vlade bile loše) ne znači da bi sad on trebao prestat s radom, reformama i postavljat društveno bitna pitanja. To dvoje nije povezivo. Studij nije besplatan, to što ga student osobno ne plaća ne znači da to ne košta ništa.

I u idealnom sistemu di nema prečih problema, ovo bi bilo legitimno za raspravit. Što sa studentima u koje uložiš pol miljona kuna i onda odu van. Al da bi taj preduvjet napravio, moraš sve ostalo posložit kako spada. Čemu uvodit peti korak kad nismo prošli prvi.

Ali i ova teza, da nemreš bit smetlar bez diplome je također dio problema. Diplome nam uopće nisu bitne, tj. bitnija su dobra strukovna zanimanja. Nemamo dobre zidarske, tesarske, elektro, strojarske itd srednje škole. A to su sve tražena zanimanja u kojima se da ljepo zaradit. Pazi, metar (dakle samo jedno "lice") kamenog zida je 230kn. Treba to klesat, a na cijelom Krku imaš 5-6 dobrih majstora koji su maltene sami izučili zanat.

Svakako je previše brucoša. Svi nažalost sanjaju o nekom uredskom poslu, diplomi efzga, a nemamo kuhara, dobrih konobara itd. Nitko ne želi "delat" krampom. Jbt, ja žbukera plaćam suhim zlatom. Mislim da čovjeku ostane bar milju eura mjesečno čistog od svih poslova šta radi. Ali kad nađeš dobrog radnika (pitur, zidar, keramičar) dat ćeš i 30% više samo da ne moraš nekog poslje njega zvat da popravi zasrano. Da ne kažem da čovjek u dva dana riješi prostoriju od 30 kvadrata od cigle do krečenja.

Diplome su precijenjene. Osim medicine ne vidim neku koja bi trebala donest sama po sebi nešto. Zapravo cijela ta socijalistička filozofija da će ti netko nešto je promašaj. Uzdaj se use, pokreni nešto sam, država ti nikak nemre pomoć naći posao bili mi u krizi ili ne. Ni norveški političari ne kucaju po vratima nudeći svojim fellow Norvežanima poslove.

17 godina

Naravno da obrazovanje nije besplatno, pa svi mi placamo za obrazovanje putem poreza itd. Da mogu birati sto bi sa novcima koje mi drzava uzima, dio koji ide BandiTM sigurno ne bi isao tamo. Studenti koji idu vani mi ne predstavljaju problem. Ljudi jednostavno brinu za svoju buducnost koje u Lijepoj Našoj nema.

Rvat katolik!
17 godina
tnakir kaže...

Naravno da obrazovanje nije besplatno, pa svi mi placamo za obrazovanje putem poreza itd. Da mogu birati sto bi sa novcima koje mi drzava uzima, dio koji ide BandiTM sigurno ne bi isao tamo. Studenti koji idu vani mi ne predstavljaju problem. Ljudi jednostavno brinu za svoju buducnost koje u Lijepoj Našoj nema.

To novci ne predstavljaju problem? {#}

U svakog tko je otišao van (ili je vječito na burzi) država je (čitaj mi) utukla stotine tisuća kuna.

Ima li to smisla? Ne. Ja već godinama tupim isto - ili plati ili odradi npr. deset godina u RH pa idi van. Srećom se počelo tako razmišljati.

17 godina

Jasno mi je sto zelis reci, ali mi nije jasno koju gospu mi onda placamo drzavi non stop kada od nje nemamo nikakve koristi, odnosno, kada sve njene usluge trebamo naknadno platili ili jos doplatiti?

Rvat katolik!
17 godina
tnakir kaže...

Jasno mi je sto zelis reci, ali mi nije jasno koju gospu mi onda placamo drzavi non stop kada od nje nemamo nikakve koristi, odnosno, kada sve njene usluge trebamo naknadno platili ili jos doplatiti?

Mi plaćamo sve i svašta. Ajmo reći dosta i plaćamo bitno manje namete, ali biramo što želimo plaćati i uvodimo tržišnu utakmicu.

Iliti, neću plaćati obavezno zdravstveno, želim plaćati pravo osiguranje i birati što, kako, kada i gdje želim napraviti.

Nema besplatnog visokog školstva, ima stipendija / ostalih financiranja (privatno, firme itd.). Pa ako me firma financira mora mi dati i posao, platim sam mogu ići van i slično.

Time bi se riješili "besmisleni" studiji (iliti oni koji produciraju kadrove za HZZ), a to brdo para (koje realno i je brdo) možemo preusmjeriti u modernizaciju školstva.

Mi plaćamo tone toga i imamo jako puno koristi.

Problem je što plaćamo na kraju i osobne probitke (školovanje / idem van), a u teoriji ulažem u kadrove koji meni trebaju biti na raspolaganju u budućnosti.

16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
tnakir kaže...

U svakog tko je otišao van (ili je vječito na burzi) država je (čitaj mi) utukla stotine tisuća kuna.

Ima li to smisla? Ne. Ja već godinama tupim isto - ili plati ili odradi npr. deset godina u RH pa idi van. Srećom se počelo tako razmišljati.

Pitanje a gdje?

Načelno se slažem s tobom, ali da je situacija idilična, što bi značilo da sustav omogućuje zapošljavanje kadra kojeg je i školovao. Ovako ispada neka se svatko snađe kako se zna (unutar granica), ali van ne može jer eto ne može. Ušturo, bolje crknite kod nas nego da se pokušate spasiti vani. 

http://www.norgems.com
17 godina
woodgamesfx kaže...
Old Iggy kaže...
tnakir kaže...

Pitanje a gdje?

Načelno se slažem s tobom, ali da je situacija idilična, što bi značilo da sustav omogućuje zapošljavanje kadra kojeg je i školovao. Ovako ispada neka se svatko snađe kako se zna (unutar granica), ali van ne može jer eto ne može. Ušturo, bolje crknite kod nas nego da se pokušate spasiti vani. 

Nije bitno gdje. Ako ne može naći posao npr. 3 do 5 godina (uključujući sve ono što mu se ponudi sa HZZ-a, bez mogućnosti odbijanja i neovisno o lokaciji unutar RH), država ga mora pustiti.

Država ne zapošljava kadar, ona mora stvoriti okruženje za zapošljavanje. A to ne može dok god su stvari ovakve kakve jesu.

17 godina
neaktivan
ivan dragi kaže...

Nije on gospon ministar (foteljaš uhljeb, čak nije ni političar), pače čak mislim da je do sad najbolji ministar obrazovanja (tj, nominalno najvještiji - ali bumo vidli). Ima znanje, ima vještine, treba mu dat prostora - i manje politike.

A ovo što kaže badmax nema veze s ovim šta Mornar priča. Nije on kriv za korupciju...

Nisam govorio direktno samo o Mornaru. Govorim o odgovornosti vlada za postojeću situaciju i ministrovom rješenju uklanjanja simptoma, a ne uzroka.

Edit: skratio citat

iddqd
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.11.2014 11:26 (badmad).
17 godina

Ovo su bizarnosti i indikativno za sustav koji nas je toliko dotukao da ozbiljni ljudi i komentatori na ovom forumu razmišljaju o tome da netko stvarno treba "vraćati" novac za obrazovanje (kome - svim građanima koji su ga platili, uključiv i sebi samome ili pak državi odnosno ministarstvima? Nije isto...) ako odluči svoje znanje iskoristiti kako najbolje zna. 

Univerzalno obrazovanje je Dobro. Kraj priče. Obavezno, opće i besplatno osnovnoškolsko obrazovanje je učinilo NEVJEROJATNE stvari za napredak svih društava koje su ga uvele i nije čudo što razdoblje uvođenja obaveznog državnofinanciranog obrazovanja zovemo dobom Prosvjetiteljstva i što je to doba i dovelo do nevjerojatnog NAGLOG napretka onih zemalja koje su ga prigrlile. Sreća da smo mi u dobu prosvjetiteljstva bili pod vlašću Venecije i Austrougarske ili bi valjda i tada bilo ovakvih koji bi tražili nekakve novce natrag za osnovnu školu. 

Više obrazovanja može biti samo DOBRO za svaku zemlju koja ga uvede. Neke imaju obavezno i srednješkolsko obrazovanje, neke samo osnovnoškolsko, ali jasna je korelacija između blagostanja zemlje i stupnja obrazovanosti društva. 

Mornarove gluposti izvučene iz rukava o stvaranju "startupa" za one koji izađu s faksa su toliko idiotske da ne znam odakle bi počeo. Koliki je postotak preživljavanja svih startupa na rok od tri godine? Manji od 3% za sve, odnosno manji od 10% za one koji uspiju skupiti novce.

Mornar, koji je čitav život na državnoj sisi bi se igrao "poduzetnika". Ali s drugima. 

Mornar je moguće najlošiji i najnekompetentniji ministar, gori čak i od Jovanovića, ali manje konfliktan s onima koji mu mogu jako vratiti (Mamići i Crkva) pa se čini da je bolji od svog prethodnika. Jučerašnji intervju je pokazao da je tip dno. 

Badmad je posve u pravu u svom postu i kada bi ministar za sebe i svoju kastu postavio uvjete kao ove koje predlaže za visokoobrazovane, onda bi se valjda ukakio u gaće već sada misleći - "Odakle mi pare za vratit?!?!?!"

Finska, Švedska, Njemačka, Austrija - sve su to zemlje s izuzetno visokoobrazovanim društvom, besplatnim visokoškolskim obrazovanjem i izuzetno visokim životnim standardom. Kod njih nitko NI NE POMIŠLJA IZJAVITI OVAKVU NOTORNU GLUPOST KOJA JE MORNARU PALA NA PAMET. 

Tip ne da nije zaslužio biti ministar, nego nije zaslužio biti bilo gdje u lancu obrazovanja, a kamoli visokog. 

PS:

Izvrstan odgovor:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/apsolvent-mornaru-neka-ministri-koji-nemaju-rezultate-na-kraju-mandata-vrate-novac/786877.aspx

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.11.2014 11:57 (Drago).
17 godina

... drzava trazi povrat od studenta, ja od drzave. Sto tad? + badmadova opaska o foteljasima koji jednako pofrckaju novac, bez rezultata, nek vrate. Tad je'OK'.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Vot hi sed

This space for rent!
15 godina
neaktivan

Sad nek još onese opet revolucionarnu odluku o ukidanju/ vračanju zaključivanje ocjena na polugodištu. I neka netko opet ubaci argument da su djeca pod stresom i imamo istu stvar več 5 godina.

Nek počnu sređivati od srednjih škola i stave stručne predmete. Bilo bi dobro da uvedu 9. razred osnovne i da onda maknu povjest iz tehničkih smjerov i fiziku iz društvenih. Zatim podjeliti sve smjerove na društvene i prirodoslovne (ne predlažem konkretnu podjelu) i kasnije maknuti mogućnost prebacivanja iz njih kod upisa na fakultete.

Sad imamo slučaje da u teh. za računalstvo prvi put slažete računalu tek u 4. razredu i naravno da su oni koje to ne interesira i nerade sami nesposobni za obavljanje biločega iz opisa tog zanimanja.   

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice