Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.310.396
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen

Čuj, V. Britanija je dokaz da je i određena doza desničarskog nacionalizma korisna, jer multikulturalnost ne funkcionira uvijek, upravo zbog netolerancije manjine koja se bori za prava.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?

Na koji to način dokazuje? Možeš li malo razraditi svoju tvrdnju nekim konkretnim primjerom i podacima? 

Usput, u Velikoj Britaniji je na snazi zakon po kojemu je grof Nikolaj Tolstoj zbog povijesnog revizionizma vezanog uz Drugi svjetski rat bio kažnjen novčanom kaznom od milijun i pol funti, a "grijesi očeva" toliko padaju na "glave sinova" da je Max Mosley zbog incidenta s eskort-damama otjeran s čela FIA-e, ne zbog droca, nego zbog toga kako su one bile odjevene (http://www.huffingtonpost.com/2008/05/18/british-spy-agency-mi5-li_n_102315.html), a sve zbog toga tko mu je bio otac (http://en.wikipedia.org/wiki/Oswald_Mosley). 

"Desničarenje"u VB, Nizozemskoj i drugdje u zapadnoj Evropi toliko nema veze s primitivnim košuljaškim fašizmom Hrvatske, Srbije, Mađarske i ostalih tranzicijskih zemalja da uopće ne znam kakvu paralelu između VB i nas možeš povući. Kakve veze, ima, primjerice, Konzervativna stranaka u VB ili u Nizozemskoj Stranka sloboda Geerta Wildersa s HČSP-om, otvorenim apologetima ustaštva i NDH, ili Thompson ili "rimskim" ili "starim hrvatskim pozdravom"? 

Pa tamo su i desničari antifašisti, i jasno im je tko je bio na ispravnoj strani u Drugom svjetskom ratu.

Dobar tekst - http://www.jutarnji.hr/zbog-simuniceva-povika-vec-sada-trebamo-strahovati-za-vlastiti-dom/1141509/

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 13:30 (Drago).
17 godina
odjavljen
Drago kaže...

Na koji to način dokazuje? Možeš li malo razraditi svoju tvrdnju nekim konkretnim primjerom i podacima? 

Usput, u Velikoj Britaniji je na snazi zakon po kojemu je grof Nikolaj Tolstoj zbog povijesnog revizionizma vezanog uz Drugi svjetski rat bio kažnjen novčanom kaznom od milijun i pol funti, a "grijesi očeva" toliko padaju na "glave sinova" da je Max Mosley zbog incidenta s eskort-damama otjeran s čela FIA-e, ne zbog droca, nego zbog toga kako su one bile odjevene (http://www.huffingtonpost.com/2008/05/18/british-spy-agency-mi5-li_n_102315.html), a sve zbog toga tko mu je bio otac (http://en.wikipedia.org/wiki/Oswald_Mosley). 

"Desničarenje"u VB, Nizozemskoj i drugdje u zapadnoj Evropi toliko nema veze s primitivnim košuljaškim fašizmom Hrvatske, Srbije, Mađarske i ostalih tranzicijskih zemalja da uopće ne znam kakvu paralelu između VB i nas možeš povući. Kakve veze, ima, primjerice, Konzervativna stranaka u VB ili u Nizozemskoj Stranka sloboda Geerta Wildersa s HČSP-om, otvorenim apologetima ustaštva i NDH, ili Thompson ili "rimskim" ili "starim hrvatskim pozdravom"? 

Pa tamo su i desničari antifašisti, i jasno im je tko je bio na ispravnoj strani u Drugom svjetskom ratu.

Slažem se, zapravo. Ja samo komentiram da se taj oblik političko-društvenog djelovanja ne smije do kraja ubiti. U siječnju su radikalni muslimani hodali ulicama Londona i obećavali klanje nevjernika, gušenje slobode (doslovno tako, najavljujući smrt slobodi, lol) i sl. U svibnju su doslovno tjerali policiju niz ulicu....

17 godina
odjavljen

ne želim crni ali ovo mi je fora...{#}

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again, try to live through this night Try to die again.....
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 13:53 (skank666).
15 godina
neaktivan

S obzirom na to tko je danas na čelu HNSa, izostanak reakcija uopće ne čudi... 

Edit: Sad vidim da su se oglasili maloprije...  

http://www.index.hr/sport/clanak/vrbanovic-fifa-je-otvorila-postupak-a-simunic-najavio-tuzbe-suker-mandzukicu-jedna-utakmica-kazne/712779.aspx

Očekivano {#}

 -- || \o/
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 14:10 (Agent Rico).
14 godina
Drago kaže...
...

...

Hmm, ne znam baš - službena im ideologija možda i nije fašizam odnosno nacizam, ali tako ih se klasificira i percipira u široj javnosti:

British National Party;

Nationaldemokratische Partei Deutschlands;

Zaboravio si i Grke koji imaju Zlatnu zoru, koji su također neo-naziji iako oni negiraju da jesu - nije govno nego se džukela posrala. {#}

Što se tiče Francuza, otkada je stari prdonja Le Pen otišao njegova umiljata kćerkica se ipak ponešto distancirala od ultradesnih ideologija, ali i dalje su ekstremni.

Za ostale "krupnije" EU nacije ne znam.

EDIT: Ako si mislio na umjerenu desnicu, onda zanemari čitav post.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 16:53 (pr0n_addict).
18 godina

Ja ne znam da li ja stvarno toliko loše objašnjavam, ili je možda problem na drugoj strani? Kada su britanski konzervativci imali koaliciju s britanskim fašistima ili njemački CDU sa svojim nacistima? Idu li britanski konzervativci stavljati vijence na grobove SS-ovaca u Francuskoj ili Sjevernoj Africi? 

Da li uopće išta razumiješ?

Kod nas naši "demokršćani", lopovski HDZ koalira lokalno, a neformalno i globalno, s post-ustaškim strankama, a tobože "liberalni" HSLS i Kosor idu na Bleiburg žalovati što su se ustaše, a kojima se licemjerno tepa i na državnoj TV kao "domovinskoj vojsci", morali predati tamo nekim banditima i "četnicima", iako su zapravo baš ti "domovinski vojnici" bježali s Čerkezima, slovenskim domobranima, bjelogardejcima i četnicima u istoj koloni od partizana. 

This space for rent!
18 godina
neaktivan

I tako... Evo jedan prigodni, rofl.

Ide Mujo šumom i nosi drva u naručju.
Prolazi pored grupe ustaša i jedan mu poviknu: Za dom!
Kaže Mujo: Ma nije za dom, za vikendicu je. xD

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
Drago kaže...

Ja ne znam da li ja stvarno toliko loše objašnjavam, ili je možda problem na drugoj strani? Kada su britanski konzervativci imali koaliciju s britanskim fašistima ili njemački CDU sa svojim nacistima? Idu li britanski konzervativci stavljati vijence na grobove SS-ovaca u Francuskoj ili Sjevernoj Africi? 

Kod nas naši "demokršćani", lopovski HDZ koalira lokalno, a neformalno i globalno, s post-ustaškim strankama, a tobože "liberalni" HSLS i Kosor idu na Bleiburg žalovati što su se ustaše, a kojima se licemjerno tepa i na državnoj TV kao "domovinskoj vojsci", morali predati tamo nekim banditima i "četnicima", iako su zapravo baš ti "domovinski vojnici" bježali s Čerkezima, slovenskim domobranima, bjelogardejcima i četnicima u istoj koloni od partizana. 

Jesi vidio edit koji sam stavio na svoj post?

Očito si mislio na umjerenu desnicu, to su torijevci odnosno konzervativci.

Ne moraš se baš toliko pjeniti, čemu to?

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
17 godina
odjavljen
Drago kaže...

...

Mislim da je od političke suradnje i koketiranja politike sa zločinom i niskim strastima (sve očekivano od političara), kod nas daleko veći problem što mnogi zapravo nemaju pojma da slave kolaboracioniste s nacistima. Nešto što je postojalo i u Francuskoj pa nema toliko modernih sljedbenika kao naši ustaše. To je strašno.

Inače, metoda bacanja prašine u oči funkcionira odlično. Dok se priglup narod zabavlja uzvicima Šimunića i veličinom fonta na pločama u Vukovaru, potiho se provlače stvari poput ove: http://danas.net.hr/hrvatska/hrvatske-vode-preuzimaju-kontrolu-nad-svim-vodovodima-u-hrvatskoj-sto-je-jedini-preduvjet-da-se-vodna-opskrba-proda

15 godina
neaktivan

HDZ ide kako mu više odgovara,uvijek bilo i uvijek će biti tako,ali nemoj mi razlikovati

njih od SDP-a ili bilo koje druge političke opcije u Hrvatskoj,svi su isti.
Svima je najvažnije da lijepo utove svoje dupe,sada kako su došli do toga to nikog ne briga.

Čuo sam to u vezi Šimunića,i ne mogu se začuditi gluposti ogromnoj,na Hrvate se gleda s mikroskopom

što se tiče bilo kakvog ponašanja,pogotovo od strane predsjednika.
Nisam dobro informiran,no čisto sumnjam da u Srbiji ima ploča s latinicom,koje su napisane na hrvatskom jeziku,

koje se tako očajno traže u Vukovaru?
SAD je imigrantska država,opet je jedan jezik,i sa tim jezikom je sve pokriveno,dobar dan nauči ga ako želiš

živjeti tu i bok,ne se sada ulizivati svakoj manjini,no sve će se to vratiti na izborima.
Naš narod je takav kakav je,puca se od neko domoljublje,katoličanstvo,ali iskreno pričano,

više nitko ne ide na misu,niti pokušava biti kršćanin.
Naši mladi piju,puše 'ko Turčini,psuju Boga kao da im je to prijatelj iz srednje škole,ono stanimo malo na loptu?
Pogotovo me iritira što radi takvih debila se osuđuju svi ostali katolici koji se žele izboriti za svoje pravo,za svoj

brak,jer to je zajednica muškarca i žene.
Nemojte me krivo shvatiti,nemam ja ništa protiv gay ljudi,zovite to kako god hoćete ali brakom nećete!
Brak je svetinja,sakrament u Crkvi,i kao zemlja od 89% katolika očekujem da se toga i drži.
Prije sam bio takvog stava da radi 2% pravih kršćana ne vrijedi potpisivati referndum,no sada ću ga vrlo

rado potpisati,kada vidim kakav pritisak rade i mediji i manjina.
Izvolte skupiti 700.000 ljudi,pa pokrenute referendum da se zajednica homoseksualaca zove brak.
Demokracija ljudi,najbolje je pričati na forumu i srati po drugim ljudima,ali brojke dokazuju što ljudi žele.
Hoće da definicija braka uđje u Ustav,sada radi nekoliko butthurt ljudi da se to ne dogodi,jer traže svoja prava?
Ma daj ta demokracija nema nikakvog smisla,700.000 koji su potpisali to,sprem koliko ljudi koji podržavaju to?
Poštujte odluku večini ili dajte neku peticiju da to promijenite.
Ali ne,najbolje je "srati" po svima drugim,zadrti katolici,što oni imaju diktirati što će i kako će biti?
Ma i o čemu ja mislim,uvijek će biti ovako nikakvo,ali znate što,naša(moja) domovina je na nebesima!
Ja ću se truditi svojim primjerom pokazati i dokazati nešto,svoju djecu ću učiti vrijednosti vjere,ljubavi i rada.
Nemaju svi mišljenje kao ja,te će me vrlo vjerovatno kontrirati,no ne briga me.
Kada imaš pouzdanje u Boga,da će sve biti uredu,i da sve što se događa s nekim ciljom

nekom namjerom onda si potpuno miran,i ne mogu mu biti više zahvalniji svaku noć kada legnem u krevet,

bez obzira kakav dan bio. 

EuNE:AnakinSW,WoT: BlackRainCRO
18 godina

Dobar je Petrina: 

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/300380/Petrina-Tko-glasa-za-ovo-zasluzuje-strijeljanje.html

"Ovakvom odlukom jedinice lokalne samouprave više neće imati sredstva za gradnju vodovodnih mreža i sve prelazi u nadležnost Hrvatskih voda. Dolaskom nekog idiota na čelo Vlade (a takvih nam ne nedostaje) prodajom Hrvatskih voda sve jedinice lokalne samouprave u RH gube svoje vlasništvo. "

Tip kuži stvari, ali ne može protiv kretena nikako.

This space for rent!
18 godina
neaktivan

On je valjda jedini politicar koji mi je simpa, da je bar 30% njih kao on...

16 godina
pandza94 kaže...
Nisam dobro informiran,no čisto sumnjam da u Srbiji ima ploča s latinicom,koje su napisane na hrvatskom jeziku,

Krivo razmišljaš. Za pitanje uvođenja dvojezičnih natpisa i odnosa prema sprskoj u Hrvatskoj apsolutno je nebitno kako se Srbija odnosi prema hrvatskoj manjini. Srbi koji žive u Hrvatskoj su građani i državljani Republike Hrvatske. Stoga su oni jednako članovi hrvatskoga društva kao i Hrvati.

Odnos prema manjinama jedan je od pokazatelja razvijenosti nekoga društva. Poštovanjem manjinskih prava mi postajemo naprednije i bolje društvo. Uskraćivanjem istih radi onoga što rade susjedi, mi odabiremo biti zatucani i zaostali zato jer su i naši susjedi takvi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 18:48 (captain_soap_McTawish).
13 godina
neaktivan
Drago kaže...

Iz istog razloga se oblačila i ustaška i partizanska uniforma. Pravi primjer ti je današnje skandiranje ZDS kad nakon 50 i više godina ljudi i dalje ne znaju što koji pozdravi znače (u ovo sam uvjeren da nitko od njih nije hotimice raspirivao mržnju i širio fašizam). Lako je izmanipulirati masama koje su neinformirane, a mladima ne treba toliko zamjerati na konzervativnosti jer mladi su uvijek bili buntovni i uvijek kontra, a pogotovo u teškim vremenima kad vide kako im roditelji ostaju bez posla i kako nema perspektivne budućnosti za njih.

12 godina
neaktivan
pandza94 kaže...

HDZ ide kako mu više...

Želite da vas se poštuje?Onda počnite i vi poštivati druge.

U Bibliji vam lijepo piše "ne čini drugima ono što ne želiš da i oni učine tebi." E pa počnite se toga držati a ne da koristite samo dijelove koji vam pašu.

Želite da se brak poštuje? Onda se ne kunite u njega kad imate 2 ili 3 prijašnja braka iza sebe.

Želite da se poštuje katolike? Počnite i vi poštivati ljude druge vjere i odabire drugih ljudi. Hrvatska je sekularna država i prema tome nismo svi iste vjere pa nemojte očekivati da će svi živjeti kako vi mislite da je ispravno.

Želite da obitelj i brak budu svetinja? Onda prestanite dijeliti djecu rođenu prirodnim i umjetnim putem, prestanite omalovažavati djecu rođenu van braka, djecu samohranih roditelja i posvojenu djecu.

Želite da se poštuje demokracija? Onda poštujte jednu od osnovnih misli demokracije: SOLIDARNOST

Mene uopće nije briga da li si ti katolik, židov, musliman, crnac, kinez, gay ili bi dok poštuješ druge ljude. Osmijeh

Ali ako sebe stavljaš ispred drugih tvrdeći da je samo tvoje mišljenje/učenje ispravno i da svi ostali koji se ne slažu "seru", onda dušo draga nemamo o čemu razgovarati jer ti fali ono osnovno- poštovanje prema drugom ljudskom biću.

Simple as that. Nevinašce

Don't blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good Luck.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 18:53 (ddarknessfairyy).
16 godina
captain_soap_McTawish kaže...
pandza94 kaže...

Krivo razmišljaš. Za pitanje uvođenja dvojezičnih natpisa i odnosa prema sprskoj u Hrvatskoj apsolutno je nebitno kako se Srbija odnosi prema hrvatskoj manjini. Srbi koji žive u Hrvatskoj su građani i državljani Republike Hrvatske. Stoga su oni jednako članovi hrvatskoga društva kao i Hrvati.

Odnos prema manjinama jedan je od pokazatelja razvijenosti nekoga društva. Poštovanjem manjinskih prava mi postajemo naprednije i bolje društvo. Uskraćivanjem istih radi onoga što rade susjede, mi odabiremo biti zatucani i zaostali zato jer su i naši susjedi takvi.

Apsolutno je najbitniji udio manjinskog stanovnistva. Ali mi moramo biti razvijeniji i bolji od svih ostalih pa vlast zmiri na tvrdnje da je udio napumpan kako bi se nekome uvukli.
Potpis!
18 godina
neaktivan
klok kaže...

Iz istog razloga se oblačila i ustaška i partizanska uniforma. Pravi primjer ti je današnje skandiranje ZDS kad nakon 50 i više godina ljudi i dalje ne znaju što koji pozdravi znače (u ovo sam uvjeren da nitko od njih nije hotimice raspirivao mržnju i širio fašizam). Lako je izmanipulirati masama koje su neinformirane, a mladima ne treba toliko zamjerati na konzervativnosti jer mladi su uvijek bili buntovni i uvijek kontra, a pogotovo u teškim vremenima kad vide kako im roditelji ostaju bez posla i kako nema perspektivne budućnosti za njih.

Ne, uopce pa za 90% ljudi prva poveznica sa ZDS-om nije NDH. Lol, pa to se jos u 8. razredu osnovne skole uci, drugi svj. rat, ovo, ono...

Da treba im zamjeriti, itekako, jer jednom kad se takvo zlo ukorijeni, istrijebiti se tesko moze. Povijest se mnogo puta ponavljala, slicne greske, slicna shema. Mene sve ovo blago podsjeca na 30-te proslog stoljeca, ono ekonomska kriza, gradani mahom nezadovoljni, bez posla, traze krivce, pojavljuje se netko tko obecava rijesiti probleme, okrivljavaju se manjine, [jugo]komunisti, istice se (ekstremni) nacionalizam, do Zidova jos nismo dosli - svoja dva centa stavljam na Rome (i Srbe) - Zidovi su vec isfurani u proslom stoljecu (a sad su i nabrijani i imaju big gans), stignemo jos zapaliti i Sabor te za to okriviti komuniste. I tako... Ima slicnosti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 19:02 (1domagoj1).
17 godina
odjavljen

Razlika je samo u tome što će se teško sukobiti nacionalne vojske. Stvar sada više ide prema socijalnim nemirima i mogla bi završiti internim revolucijama (nebitno što bi vjerojatno mogle biti istovremene) i spaljivanjem/vješanjem tajkuna na sve strane, primarno onih beščutnijih.

13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Ne, uopce pa za 90% ljudi prva poveznica sa ZDS-om nije NDH. Lol, pa to se jos u 8. razredu osnovne skole uci, drugi svj. rat, ovo, ono...

Da treba im zamjeriti, itekako, jer jednom kad se takvo zlo ukorijeni, istrijebiti se tesko moze. Povijest se mnogo puta ponavljala, slicne greske, slicna shema. Mene sve ovo blago podsjeca na 30-te proslog stoljeca, ono ekonomska kriza, gradani mahom nezadovoljni, bez posla, traze krivce, pojavljuje se netko tko obecava rijesiti probleme, okrivljavaju se manjine, [jugo]komunisti, istice se (ekstremni) nacionalizam, do Zidova jos nismo dosli - svoja dva centa stavljam na Rome (i Srbe) - Zidovi su vec isfurani u proslom stoljecu (a sad su i nabrijani i imaju big gans), stignemo jos zapaliti i Sabor te za to okriviti komuniste. I tako... Ima slicnosti.

Ma nije istina. Nije za 90% ljudi to poveznica, bar ne kad njihov voljeni reprezentativac koji je upravo izborio nastup na svjetskom počme skandirati. Kad bi tako bilo, onda bi imali pun stadion ustaša, punu državu i pitam se kako još uvijek funkcionira demokracija i kako je SDP na vlasti, a ne HČSP ili neki drugi od 100 HSPova. Ljudi vjeruju ovim natpisima da je zrinski frankopana pozdravljao tako (karikiram). I vjeruj mi, ne znam kad si išao u školu, al u ovo vrijeme poslije rata, 2. svjetski i Domovinski rat se obrađuju na kraju osmog/četvrtog srednje prije upisa u srednju/faks i to se najčešče toliko slabo ili nikako obradi da samo rijetki nauče nešto u školi (znaju ono, nacizam - loše, antifašizam - dobro, churchill pije viski). Sve ostalo je ulično obrazovanje i vjerovanje rekla kazala povjesničarima. Pogledaj i novine, one za odabranu desnu publiku, vidjet ćeš kako brane pozdrav i ograđuju ga od ustaštluka. 

Znao sam da će se prije ili kasnije netko javiti s ovim 30ete i čini mi se da to i Dragu muči, ali ako dođe do kakvog ekstremnog režima, u što sumnjam, to neće biti zbog naroda koji ga je odabrao već samo isljučivo će se takvo što iscenirati na višim sferama. U današnjem demokratskom društvu koje je koliko toliko sazrelo, i pod nadzorom Europe teško da će ikakav radikalizam nastati. Ne zaboravljaju baš svi povijest. A neke se teme ne bi ni pojavljivale da nema medija.

EDIT: Još mi Drago nisi odgovorio na onu jednu s prošle strane al vidim da je rambo ispod pokrio temu pa nema frke {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 21:10 (klok).
18 godina

preko puta mene na crkvenom zidu već 10 godina stoji cijeli spektar veličina i oblika onog slova U sa križićem u sredini.  strah me da neka nepismena spodoba to staro pismo iz vremena glagoljice  ne prepitura jupolom.

možda budala pomisli da korijeni tog znamenja sežu tek iz prošlog stoljeća.  a ono starije od..

i ja sam bio u zabludi prije 4-5g.  pitam jednom prilikom našeg duma (popa).."dobro velečasni, kad ćete dat mulariji penile da prepituraju ovu sramotu na zidu božijeg hrama".

- " ajde nemoj me sad i ti gnjavit"

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
16 godina
Drago kaže...

Dobar je Petrina: 

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/300380/Petrina-Tko-glasa-za-ovo-zasluzuje-strijeljanje.html

"Ovakvom odlukom jedinice lokalne samouprave više neće imati sredstva za gradnju vodovodnih mreža i sve prelazi u nadležnost Hrvatskih voda. Dolaskom nekog idiota na čelo Vlade (a takvih nam ne nedostaje) prodajom Hrvatskih voda sve jedinice lokalne samouprave u RH gube svoje vlasništvo. "

Tip kuži stvari, ali ne može protiv kretena nikako.

Pa i ne kuži baš {#}

18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Prestanite dijeliti TD-ove na postove kojima ne razumijete značenje.

Zoidberg je u pravu - Markićka i ekipa dolaze s fašističkih pozicija - ne brane nikakav brak ni obitelj koje homoseksualna prava (kojih ni nema, usput rečeno) ni na koji način ne ugrožavaju, već koriste standardnu retoriku i polazište fašizma - obitelj, dom, nacija.

Fašizam je, za one koji raspravljaju, a ne da im se pogledati značenje, ekstremni oblik nacionalizma i odbijanja prihvaćanja bilo kakve različitosti ili varijacije u imaginarnom "nacionalnom biću". 

Stoga ovaj referendum JEST emanacija ponovne fašizacije društva i dolazi iz pro- ili post-fašističkih udruga. To što neki možda ne znaju za koga ili čega glasaju, nije Zoidbergov problem.

Referendum je šovinistički, diskriminatoran, homofoban, ... , ali fašistički? NHF, ali ovakve izjave su mi u rangu razglabanja da je SDP skupina jugokomunista koji žele uništiti Hrvatsku.

Pošto si zagovornik informiranosti pri raspravljanju, referirao bih se na definiciju fašizma s angleške wikipedije:

"Fascism /ˈfæʃɪzəm/ is a form of radical authoritarian nationalism[1][2] that came to prominence in early 20th-century Europe. Influenced by national syndicalism, the first fascist movements emerged in Italy around World War I, combining more typically right-wing positions with elements of left-wing politics, in opposition to communism, socialism, liberal democracy and, in some cases, traditional right-wing conservatism."

EDIT: izbrisao sam slučajno valjda ovu rečenicu kad sam pisao - ovaj gore citat znači da ne samo da konzervativizam nije uvjet za fašizam, već ideologija može biti fašistička, a ne biti konzervativna. Na pamet mi pada imaginarno fašističko društvo u kojem se na doživotnu robiju šalju ljudi koji su protiv toga da žene imaju pravo glasa, a istog momenta se streljaju homofobi i ljudi koji skidaju dvojezične table.

Ono što želim naglasiti je da se olako razbacuješ etiketom fašizma, doslovno do te mjere da stvaraš atmosferu da je fašist svatko tko će zaokružiti za. Mnoštvo je razloga zašto su referendum i tuđa mišljenja da treba proći pogrešni, ali fašizam definitivno nije jedan od razloga. Dolaziš do zaključka da je referendum fašistički bez valjane premise jer ono što si ti opisao kao fašizam je ksenofobija pod krinkom nacionalnosti i religioznosti.

P.S. - naivno je vjerovati da Markićka to radi zato što sanja Veliki hrvatski san o konzervativnoj Hrvatskoj. Ni trenutka ne dvojim da to radi zato što skuplja političke bodove. I ona i cijelo društvo iz Hrasta i inih strančica.

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 21:17 (i_rambo_plache).
14 godina

Lijepo da se netko napokon s time uhvatio u koštac jer nije u redu.

Danas je popularno nazivati sve što nije progresivno i "moderno" u najmanju ruku kontra-revolucionarnim, a sve češće su epiteti daleko ružniji poput ovoga s fašizmom i/ili nacizmom.

Neću ništa zaokružiti jer mislim da je brak čista glupost, institucija koju je vrijeme zgazilo (skupa s monogamijom koja se forsira, a preljubi su prisutni gdje god se okreneš), ali ne smatram one koji će zaokružiti "Za" fašistima, presmiješan je takav epitet. Zadrtost i nazadnost da, ali ovo s fašizmom je pretjerivanje.

Stvara se takvo ozračje gdje da ne znaš o čemu se radi pomislio bi da se sprema državni udar, marš crnokošuljaša na Banske Dvore ili što već. Jedino što sam vidio je da su nosili kutije s potpisima u Sabor, to je sve.

Ljevica je po tom pitanju jednako isključiva poput desnice - tko nije s nama je protiv nas. Vidjeli ste Stazića, pa što mu je ono trebalo s Jasenovcem? Čisto preseravanje.

Sve me to podsjeća na ovu pričicu, jednom kada se zaista pojave i ojačaju fašistička govna (makar i za sto godina) zanemarivati će se problem jer su prije konstantno dizane "lažne uzbune".

Zar ne postoje drugi načini rušenja kredibiliteta ovakvih glupih inicijativa osim korištenja etiketa poput "fašist" i sličnih? Jasno mi je da su to jako moćne optužbe, ali nastave li se ovako intenzivno koristiti za svaku piydariju neminovno će izgubiti na značaju što je izričito opasno.

18 godina

nema vam ljudi na ovim područjima sreće za naših života.  svaki aspekt je devastiran, ekonomski, moralni, politički, vjerski, međuljudski... čekajmo ciklično sljedeći lokalni rat.

kakva hebena demokracija i blagostanje.

prokleti ljudi do bola.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
18 godina
i_rambo_plache kaže...

....

Ono što želim naglasiti je da se olako razbacuješ etiketom fašizma, doslovno do te mjere da stvaraš atmosferu da je fašist svatko tko će zaokružiti za. 

Zapravo sam rekao točno posve suprotno od onoga što ti tvrdiš da sam rekao. Ja i dalje tvrdim da je ta ekipa fašistička, a rekao sam: "Stoga ovaj referendum JEST emanacija ponovne fašizacije društva i dolazi iz pro- ili post-fašističkih udruga. To što neki možda ne znaju za koga ili čega glasaju, nije Zoidbergov problem."

Dakle, točno suprotno. Ja kažem da ekipa ne razumije za koga glasa, dakle takvi NE MORAJU BITI FAŠISTI, a ti mi imputiraš da tvrdim da su fašisti. 

U svim fašističkim državama (i varijanti - nacizmu) homoseksualizam je bio zabranjen i smatran "bolešću" ili "socijalnom devijacijom", a homoseksualci progonjeni - manje ili više. Ne postoji primjer fašističke države u kojoj homoseksualnost nije zabranjena. Italija, Portugal, Čile, Argentina, nacistička Njemačka - nađi jednu u kojoj to nije slučaj. Sada, kada je to praktično nemoguće, onda ih treba na druge načine učiniti građanima drugog reda - zabranimo im prava koja im po ustavu pripadaju, ali ih i dalje nemaju. 

Kako takva "koincidencija"? Nije koincidencija, nego pravilo - fašizam se u praksi UVIJEK veže uz najkonzervativnije snage društva, UVIJEK je uz crkvu i crkva uz njega. 

Pogledaj Benita Mussolinija u Italiji, Salazara u Portugalu, Franca u Španjolskoj, Pinocheta u Čileu ili Perona u Argentini. U stvarnosti se fašizam itekako priklanja konzervatizmu i religiji, pa je tako papa Pio 1929. Mussolinija nazvao "poklonom Providnosti", a zauzvrat su potpisani Lateranski ugovori Italije i Vatikana. 

SVI fašistički vođe s izuzetkom Mussolinija (vjerojatno je bio ateist) bili su IZRAZITI KATOLICI, protivnici homoseksualizma, pobačaja, prava žena i svega što smatramo ljudskim pravima i slobodama. SVI. Svi su, bez izuzetaka, zabranjivali homoseksualnost, pobačaj, ženska i manjinska prava itd.  

Citiraš mi definiciju, a ne pitaš se kako to da to navodno protivljenje konzervativizmu ne vidimo u stvarnosti - ni u fašističkoj Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Čileu, Argentini itd.?

Kako to?

Da li su Francovi falangisti bili konzervativci i s podrškom katoličke crkve iza sebe ili "revolucionari"? Salazar u Portugalu? Pinochet u Čileu?

Naravno, ne zaboravimo da je to ista ekipa iz HRAST-a koja je imala velike planove, ali su se na žalost pošaketali i pokrali službeno računalo (http://www.jutarnji.hr/hrast--svada-clanova-pokreta-za-uspjesnu-hrvatsku-zavrsila-saketanjem-i-kradom-racunala/965395/), te istodobno ide koordinirana akcija protiv ćirilice i ova sramota i skandal u Vukovaru, a u kojoj sudjeluje ta ista ekipa - Markićka, crkva i Čuljak i Karamarko iz HDZ-a. To je ista ekipa i oni su fašisti (http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/144823/Zasto-je-Karamarko-pljunuo-na-Ustav.html).

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 22:00 (Drago).
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

U svim fašističkim državama (i varijanti - nacizmu) homoseksualizam je bio zabranjen i smatran "bolešću" ili "socijalnom devijacijom", a homoseksualci progonjeni - manje ili više.

Drago ovo nije tipična karakteristika samo fašističkih država,mnoge zemlje,uključujući i napredne zapadne demokracije ali i SFRJ kriminalizirale su homoseksualni odnos i to sve do 70tih,ranih 80tih 20 stoljeća. Tako je npr. dobrovoljni homoseksualni odnos između dva muškarca prestao biti krivično (kazneno) djelo (za koje je maksimalna kazna bila do 2 g zatvora) 1977 u Hrvatskoj,Sloveniji,Crnoj Gori i Vojvodini,dok je npr u Srbiji to tek formalno prestao biti 1994.

Čisto za primjer,druge države i godine dekriminalizacije homoseksulanog odnosa:

• Danska 1930
  • Švedska 1954
  • Engleska 1967

Bears, Beets, Battlestar galactica!
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 22:14 (DwightSchrute).
13 godina
neaktivan
Čak je i japanski fašizam bio vezan za kršćanstvo? Toliko o točnosti tvojih navoda.
18 godina
klok kaže...
Čak je i japanski fašizam bio vezan za kršćanstvo? Toliko o točnosti tvojih navoda.

Ma nemaš pojma - japanski fašizam bio je vezan uz svoju crvku - šintoizam, a mi japanski fašizam zovemo fašizmom, a oni to zovu showa (šova - http://en.wikipedia.org/wiki/Statism_in_Sh%C5%8Dwa_Japan) i odbijau da to ima veze s fašizmom, kao što i njemački nacisti odbijau da nacizam isto što i fašizam, a hrvatski ustaše tvrde da nisu ni fašisti ni nacisti već ustaše. 

Povijest, međutim, SVE to stavlja u kategoriju nacifašizma (http://en.wikipedia.org/wiki/Fascism#Position_in_the_political_spectrum) jer jest isto u praksi: ekstremni nacionalizam, ekspanzionizam i zatiranje drugih naroda, odnosno genocid. 

Obrazuj se negdje drugdje jer ja znam biti nezgodan učitelj.

This space for rent!
18 godina
neaktivan
Drago kaže...

Zapravo sam rekao točno posve suprotno od onoga što ti tvrdiš da sam rekao. Ja i dalje tvrdim da je ta ekipa fašistička, a rekao sam: "Stoga ovaj referendum JEST emanacija ponovne fašizacije društva i dolazi iz pro- ili post-fašističkih udruga. To što neki možda ne znaju za koga ili čega glasaju, nije Zoidbergov problem."

Dakle, točno suprotno. Ja kažem da ekipa ne razumije za koga glasa, dakle takvi NE MORAJU BITI FAŠISTI, a ti mi imputiraš da tvrdim da su fašisti. 

Mislio sam ja točno na one koji će svjesno zaokružiti za zbog svojih homofobnih stavova, ne brini. Nisu ni oni fašisti.

Drago kaže...
U svim fašističkim državama (i varijanti - nacizmu) homoseksualizam je bio zabranjen i smatran "bolešću" ili "socijalnom devijacijom", a homoseksualci progonjeni - manje ili više. Ne postoji primjer fašističke države u kojoj homoseksualnost nije zabranjena. Italija, Portugal, Čile, Argentina, nacistička Njemačka - nađi jednu u kojoj to nije slučaj. Sada, kada je to praktično nemoguće, onda ih treba na druge načine učiniti građanima drugog reda - zabranimo im prava koja im po ustavu pripadaju, ali ih i dalje nemaju. 

Homoseksualizam je bila bolest i poremećaj i u "komunizmu". Misliš da je Staljin gladio gejeve po kosici? Možemo li onda referendum nazvati komunističkim?

Drago kaže...
[ostatak]

Okej, zaključismo da je većina (detaljnije kasnije) popularnih fašista dosad bila konzervativna. Nije ni čudno pošto pričamo o režimima iz razdoblja kad je homoseksualnost bila rijetka i smatrana nečistom. Nije ni čudno pošto u doba kriza i revolucija, ljudi generalno postaju konzervativniji (rade u ime boljitka države i naroda). Sve što je bilo smatrano nečistim je u fašizmu bilo osuđivano. Sve. Nije bilo bitno o čemu je riječ, bitno je bilo samo što vođa misli o tom pitanju. Moguće je da si omašio poantu mog prijašnjeg posta - nije fašizam bio u službi protjerivanja gejeva, već je fašizam radikalna politička ideologija totalitarnog režima, diktatorske vlasti, militarizma, autarkije, itd. Znači nešto sasvim deseto. Gejevi su bili usputna, ajmo reć, kolateralna žrtva. Osuđivani su i proganjani zato što se diktatorima nisu sviđali. Da je bio koji fašistički diktator kojemu ne bi smetali, pod njegovom diktaturom garantirano ne bi bili protjerivani.

Nije ok nazivati nešto fašističkim zato što je to ksenofobno, homofobno, diskriminatorno ili šovinističko. To nisu dovoljno jaki argumenti. Nema Markićka namjeru prognati gejeve iz Hrvatske. Nema namjeru osuđivati ih i slati ih na liječenje. Ona im samo želi uskratiti prava. Glupo mi je tebi (vama) koji bi mi tata mogao biti obraćati se takvim tonom, ali naziv za uskraćivanje prava je diskriminacija, ne fašizam.

Za kraj novi, praktičniji primjer - jel staljinizam po tebi onda fašistička doktrina? Nije baš da je uskraćivao prava ženama, a svakako nije bio religiozan.

I da podsjetim - jel onda referendum i komunistički (ni Staljinu gejevi nisu bili dragi)?

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.11.2013 22:35 (i_rambo_plache).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice