Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.291.843
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
ninotocka kaže...

Mene najviše nervira što barem pola radnog naroda može mirno stajati sastrane i gledati izmjene ili neizmjene ZOR-a (a i drugih zakona) jer se na njih ne primjenjuju. Tko tetu iz pekare pita jel radi 8, 10 ili 12 sati i da li joj je to adekvatno plaćeno!? Bune se samo oni iz javnih službi i državnih preduzetja na koje se to donekle i primjenjuje...

Istina, davno je privatni sektor ispao iz većine odredbi ZOR-a. Ako i imaju plaćenu pauzu rade 10 sati pa nadoknade {#}

Isto tako bogme su i neke javne službe davno samostalno izmjenile te odredbe. 

Konkretno meni je radni dan u bolnici trajao 8,5 sati zbog pauze.

Ja NIKAD nisam koristila svoju pauzu. Bila mi je u glupo vrijeme(2 sata prije odlaska doma) i nepotrebna. 

I zašto naprimjer nebih imala pravo otići pola sata ranije doma ako pauzu ne koristim već moram ostati tamo, raditi kroz pauzu i još pola sata dulje. Nekima od nas, pogotovo ako lovimo 2 različita busa pola sata jako puno znači. Kad je smjena bila npr od 6.00-14.30 + još 15 minuta za presvlačenje išla bih od kuće u 4 i 15 ujutro a vraćala se s busom u 18:00 jer nema šanse da se po gužvi probijem do Zaprešića za sat vremena da ulovim drugi autobus. Pa onda lijepo sat i pol čekaj drugi bus na terminalu. Slobodno nek si zadrže tih 200-tinjak kuna mjesečno(koje sam ionako trošila na klopu u pekari i časopise da skratim vrijeme), bar bi bila doma 2 sata ranije i imala vremena obavit kućanske poslove.

A susjeda kojoj je posao da u državnoj instituciji raznosi papire od ureda do ureda lijepo ode na posao u pola 7. Ode na pauzu u 10 i onda 2 sata(da 2 sata) obilazi dućane i shopingira, svaki dan ode pola sata ranije doma i svaki dan u 16:00 već sjedi pred kućom i pije kavicu.

Nekad se stvarno pitam di mi je pamet bila kad sam trulila u medicini i sad nemam posla, zašto se jednostavno nisam se uguzila u neki uredić ili za šalter i uživala {#} 

Don't blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good Luck.
17 godina
Drago kaže...

Umjesto fantomskih 360.000 radnih mjesta koja služe samo tome da se stvara privid rada u poslovima od općeg interesa, ja mislim da bi bilo jeftinije i racionalnije podijeliti otkaze, njih 360.000 i dati svima, pa i ovima što su dobili pedale, taj zajamčeni temeljni dohodak na koji se ne plaćaju doprinosi, pa državu, odnosno realni sektor, daleko manje košta od, recimo, isto takve neto plaće od 3 keke kuna i nitko neće gladovati, ali neće biti ni fantomskih poslova u raznim holdinzima, agencijama, zavodima itd. koji su totalno smeće po svim pokazateljima. 

Čisto ovako fun fact iz jedne naše državne istitucije. Frajer dolazi na posao, sjedne pred TV i šteka po programima do kraja radnog vremena. Ugasi TV i odlazi doma. I tako već XY godina. Toliko su zaštićeni ugovorima o radu (sindikat, jel), da mu se ne može dati otkaz kada sustavno odbija izvršavati radnu obvezu (ako se ne varam, jedina penalizacija mu je što dobija 500 kuna manju plaću). Znači ne radi se o tome da od 8 sati radi 4-5 ili da mu stanka traje 2 sata, on apsolutno ništa ne radi. S jedne strane ti ne možeš dobiti otkaz u državnim službama/firmama valjda i da ubiješ nekoga, s druge strane Vlada trubi kako je realni sektor kriv što nema rasta zapošljavanja (WTF?!?!?), a u isto vrijeme, well, imamo HGK i, eto danas i, HAC, koji još dodatno svojim nametima (povrh svih državnih) guše privatni sektor. A nemojmo zaboraviti (pored 300 i kojeg namete) specifičan trn u našoj profesiji -> ZAMP.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
18 godina

Ne 300, već preko 570 parafiskalnih nameta.

This space for rent!
17 godina
odjavljen
Prije dvije godine sam kolegi po struci kazao: zadovoljan radnik će i sam ponekad odraditi koji sat viška, pogotovo ako stvoriš atmosferu da je to u svačijem interesu. Nezadovoljan radnik kojeg gušiš i tjeraš kao roba, ukrast će ti svaki sat koji može i imati drastično lošiju produktivnost. - Odbio je moj savjet, kupio BMW u prvih 6 mj. i glumatao poduzetnika plaćajući ekipu ispod prosječne plaće države. Sada više nije poduzetnik i dužan je podosta svima, a glavni uzrok je što su mu ljudi odlazili jedan za drugim i što je prošetao preko 50 zaposlenih na samo 6 radnih mjesta, završivši nula projekata uspješno.
Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
12 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Čisto ovako fun fact iz jedne naše državne istitucije. Frajer dolazi na posao, sjedne pred TV i šteka po programima do kraja radnog vremena. Ugasi TV i odlazi doma. I tako već XY godina. Toliko su zaštićeni ugovorima o radu (sindikat, jel), da mu se ne može dati otkaz kada sustavno odbija izvršavati radnu obvezu (ako se ne varam, jedina penalizacija mu je što dobija 500 kuna manju plaću). Znači ne radi se o tome da od 8 sati radi 4-5 ili da mu stanka traje 2 sata, on apsolutno ništa ne radi. 

Ni to inače ne mogu provest ako radnik ne pristane na nižu plaću {#}

Koja smo mi smijurija od države {#}{#}

Don't blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good Luck.
15 godina

Zadovoljan radnik (materijalno i profesionalno) će uvijek dati više, bilo kroz veću satnicu, bilo kroz visoku motiviranost i učinkovitost. Ponekad nisu u pitanju samo novci već i zadovoljavanje profesionalnih ambicija, bilo kroz doškolovavanja ili kroz iskorištavanje punog potencijala na poslu (vođenje projekata).

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan

U utrobu! Inače igram LOTRO pa se utroba često koristi u književnom smislu - utroba planine, Goblin Grada... No ovdje se to čini debilno.

Pogotovo kada je "utroba" ista već 18 godina, pa se ne treba kopati po kilometarskim crijevima 450 različitih zaposlenika koji bi se u jednoj demokratskoj zemlji promjenili na rukovoditeljskim pozicijama.

Inače mjesto šefa kabineta često znači da taj šef i onaj čiji je kabinet provode više vremena skupa nego sa vlastitim supružnicima tako da je bračna nevjera i realna.

(Namjerno sam izbjegavao imena da me Najpoželjniji Političar™ iz HGK ne bi tužio za klevetu kad me UDBA nađe na svojim transkriptima na pisaćim mašinama, i izbjegavati ću poimenice spominjati one koje mućki klevećem na forumu dok Građanska akcija ne obavi građansko uhićenje i izruči Josipa Perkovića - UDBA nikad ne spava)

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
12 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Zadovoljan radnik (materijalno i profesionalno) će uvijek dati više, bilo kroz veću satnicu, bilo kroz visoku motiviranost i učinkovitost. Ponekad nisu u pitanju samo novci već i zadovoljavanje profesionalnih ambicija, bilo kroz doškolovavanja ili kroz iskorištavanje punog potencijala na poslu (vođenje projekata).

Ni to kod nas ne mogu izvest kak spada. Ev ti jedna metalo-prerađivačka privatna firma iz ZG-a. Vlasnik je platio svim radnicima tečaj za rad na CNC-u da ne moraju zapošljavat novog čovjeka uz uvjet da će njima povečat cijenu sata. Došla im inspekcija prije par tjedana i sad ih *ebu da nemaju zaposlenog CNC programera i da ne mogu tak radit jer po našoj inspekciji bravari, varioci i strojarski tehničari su valjda preglupi da bi znali programirat stroj. Sad moraju zaposlit novog radnika koji će radit posao kojeg su mogli odradit ljudi koji već rade tamo i koji su zahvaljujući tome primali veće plaće(od 5000-7000kn).

17 godina
neaktivan
Drago kaže...

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
18 godina
1domagoj1 kaže...

Koju posluku porati?

Kad se več natežeš sa slikama jel,Izlanuo se onda onak usput malo proštundiraj ovu dole fotku.Smijeh

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
18 godina
neaktivan
wyks kaže...
Drago kaže...

My momma always said, life is like a box of imposts.

17 godina
mario.L_hr kaže...

Zadovoljan radnik (materijalno i profesionalno) će uvijek ...

bla-bla...

enivej, kod nas su radnici (samo)zadovoljni. Istina, kad se to prevede, za državne službenike, drqaroshi. Ako je cilj zadovoljstvo, samo im treba dati Playboy u ruke, fotelju.. i imat ćemo naciju zadovoljnih radnika. Da se govori o poštenom radu, životu od plaće-standardu, tad bi zadovoljan radnik bio nešto drugo, nešto iz realnog sektora. Taj radnik nije zadovoljan ili zadovoljen, prije bi se reklo da je frigidna kurva koju se nateže i koja osim profesionalnih šlagvorta (gešpricen, ya-ya, ah-ah...) nema drugih osjetila u tom odnosu. Otupljenost.

Kažu, da se polako žaba može skuhati... ovaj radnik je i kuhan i pečen, još samo fali da se od njega traži da bude 'sretan' (zadovoljan). Sretan je ako progura mjesec, sretan je kad vidi kako su oko kontejnera gužve (EKO PET). Sretan je kad veliki vođe završe na naslovnicama s prefixom USKOK... pa opet nije sretan jer za sreću je potrebno dvoje, a to su tri stvari, plus PDV.

Ekonomska (ne)ovisnost je bitan faktor, koliko god novac u pričama za djecu nije bitan, za normalan život je neophodan. Problem je samo količina-raspodjela. Sad Mrsić, kaže koj'ćetikjurac 8+8+8, ne spavaj, sobodno vrijeme može biti skupljanje boca ili prekovremeno.. i eto 7/24. Naravno, ingenioznost ravna njegovim kognitivnim sposobnostima. Nakon 'kauboja' i striptiza, vidljivo da između aktualnih nema bitne razlike u odnosu na exove, nema ni civilizacijskih cenzusa, ni mozga. Nema ni pristojnosti barem. JingisKan bi imao više obzira, ili ne bi? Sve je to isto pleme, nisu Šošoni i Apači, nego političari i birokrate, poltroni, mediokreti, koji ništa nisu napravili eventualno se samo još nije otkrilo ili pravomoćno presudilo da su pokrali (ne zaradili ili stekli na legitiman način). Nema nam pomoći (by TBFovci).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
ihush kaže...

Sad Mrsić, kaže koj'ćetikjurac 8+8+8, ne spavaj, sobodno vrijeme može biti skupljanje boca ili prekovremeno.. i eto 7/24. 

Zapravo ideja je korektna (Mrsićeva). Retardiranost i debilnost novinara je opet - izvanserijska.

Ono što je Mrsić htio uvest je nešto što je odavno u informacijskoj struci (barem vođama timovima i projektantima) poznati kao eskalacija. Čak ću ići toliko daleko da u ovoj verziji u kojoj je to htio progurati je previše regulirano (mora se najaviti mjesec dana unaprijed).

Znači...

• maksimalno vrijeme produženog radnog vremena je 4 mjeseca u godini
  • radni tjedan i dalje ostaje na 40 sati - "eskalacija" se plaća kao prekovremeno (ali ne ulazi u kvotu maksimalnih prekovremenih)
  • "eksalacija" uvodi broj "redovnih" radnih sati na maksimalno 56 po tjednu
  • mora biti najavljeno mjesec dana unaprijed
  • svaka j****a informatička firma koja je ikada radila ikakav deployment radi po tom principu, samo u ovoj državi svi bi šušku, a nitko ne bi šup*** mrdnuo

Neki dan razgovarao s frnedom pomorcem. Je, tuče fine pare, ali kad se treba, smjena mu traje i po 18 sati. Drugi frend skipper na jahti. Kad radi, radno vrijeme mu je 0-24. Ako gost zove u 3 ujutro da mu šupak treba obrisati, njegova reakcija mora biti "Koji WC papri preferirate?" Isto, plaćen da te glava zaboli. Treći frend analitičar u jednoj financijskoj kući (valjda se to tako zove). Kad se radi, onda se nema vremena niti otuširati (tipičan američki model rada). Plaća - glava boli. Ali to ti je naš mentalitet - ne bi radio niti 6 sati, ali država nam je kriva kad susjed vozi Merđu, a mi Golfa. I onda još novinarčić ti egotripa uvjeravajući te da si sasvim u pravu.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

Zove se "javne i državne službe" u kojima trenutno imamo 400.000 zaposlenih, odnosno svaki  četvrti ili peti zaposleni radi u organizaciji koja ima zajamčeni temeljni dohodak bez obzira koliko i kako radi i da li je njegov posao sam sebi svrha ili ispunjava neku širu društvenu ulogu. 

Usporedbe radi, SAD, koji je nedavno bio u "government shutdownu" ima u državnim službama zaposleno - 800.000 ljudi koji su sada bili na neplaćenom. Država sa 70 puta više stanovnika i oko 300 puta jačom ekonomijom ima samo dva puta (brojkom - 2x) više zaposlenih u državnim službama. 

USA ima 800 tisuća zaposlenih SAMO u saveznim državnim službama. Znači ,FBI ,CIA ,zaposlenici Kongresa i ministarstava ,saveznih nacionalnih parkova ....

Tu ne ulaze zaposlenici svake države posebno ,a nema ni vojske ,nema javnih službi poput policije ,''Čistoće'' ,nema medicinara koji su u 90% slučajeva zaposlenici privatnih bolnica. Itd ,itd.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.10.2013 17:53 (kizo2703).
18 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Prije dvije godine sam kolegi po struci kazao: zadovoljan radnik će i sam ponekad odraditi koji sat viška, pogotovo ako stvoriš atmosferu da je to u svačijem interesu. Nezadovoljan radnik kojeg gušiš i tjeraš kao roba, ukrast će ti svaki sat koji može i imati drastično lošiju produktivnost. - Odbio je moj savjet, kupio BMW u prvih 6 mj. i glumatao poduzetnika plaćajući ekipu ispod prosječne plaće države. Sada više nije poduzetnik i dužan je podosta svima, a glavni uzrok je što su mu ljudi odlazili jedan za drugim i što je prošetao preko 50 zaposlenih na samo 6 radnih mjesta, završivši nula projekata uspješno.

Ja si stvarno ne mogu zamisliti takav mentalitet, sto je tim ljudima u glavi da tako razmisljaju. Jednostavno ne mogu. Pa da imam neku svoju firmu, radio bih skupa sa zaposlenicima i pokusao im na sve nacine osigurati pristojnu placu (hrvatsku pristojnu placu), makar to znacilo da ja imam ispodprosjecnu. Te kao sto Mario kaze, motivirati ih za profesionalno napredovanje, a i kao sto ti kazes, stvoriti im neki osjecaj vrijednosti i da to sto rade, rade u interesu svih. Pa tako ili dok nesto ne postignemo ili dok ne propadnemo.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan
Drago kaže...
(...)

Nisam siguran smatraš li ti ovo argumentom za temeljni dohodak ali ne može ti činjenica da postoje problemi u javnim službama poslužiti kao razlog za usvajanje "manjeg zla". Što nikome nije pomalo problematična činjenica da na ovaj način možemo financirati cijele generacije ljudi koji ne bi radili ništa?

Da, javni sektor je sranje, u redu - unesimo promjene ali brate to nema veze s ovime, tj. barem ne bi trebalo imati veze.

Parva Diplodocus
17 godina
neaktivan
Anonimni_Korisnik_2013 kaže...
Drago kaže...

Nisam siguran smatraš li ti ovo argumentom za temeljni dohodak ali ne može ti činjenica da postoje problemi u javnim službama poslužiti kao razlog za usvajanje "manjeg zla". Što nikome nije pomalo problematična činjenica da na ovaj način možemo financirati cijele generacije ljudi koji ne bi radili ništa?

A možda je to bio samo sarkazam? {#}

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
12 godina
neaktivan

ako je bio sarkazam onda chapeau... mora da sam onda ostario, izgubio touch za internet sarkazam :/

Parva Diplodocus
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Ja si stvarno ne mogu zamisliti takav mentalitet, sto je tim ljudima u glavi da tako razmisljaju.

U 9 godina "karijere" upoznao sam 2-3 ugostitelja koji nisu lagali o svom prometu i prodanim količinama (o napojnicama i okrenutim stranjkinjama da ne pričam).

Jedan je izvalio da kad je sklapao ugovor za davanje svog lokala u najam Euro bio 8.05 HRK. Drugi, kuhar, je dobio na ruke 3000kn napojnice, a pritom je slučajno zaboravio reći da se radilo o svadbi i da je bilo još 20 ljudi u kuhinji pa je to čovjek ostavio za sve.

Auto je kod nas uvijek bio faktor, "službeno" vlaži gaće i diže penise više nego supružnik/ca.

18 godina
kizo2703 kaže...

USA ima 800 tisuća zaposlenih SAMO u saveznim državnim službama. Znači ,FBI ,CIA ,zaposlenici Kongresa i ministarstava ,saveznih nacionalnih parkova ....

Tu ne ulaze zaposlenici svake države posebno ,a nema ni vojske ,nema javnih službi poput policije ,''Čistoće'' ,nema medicinara koji su u 90% slučajeva zaposlenici privatnih bolnica. Itd ,itd.

Mi samo u državnim službama bez lokalnih samouprava i selonačelnika sa glasnogovornicama i ostalim prirepcima imamo 250.000 zaposlenih (https://bib.irb.hr/datoteka/509905.2011-1_04_Bejakovic_Bratic_Vuksic_HJU.pdf). Opet - zemlja sa 300 puta jačom ekonomijom i 70x više stanovnika ima samo 3,5 više zaposlenih u javnim službama. 

U SAD savezna policija (razne agencije tipa FBI, CIA, NSA, TSA, US Marshall, DEA, ATF itd ipak ULAZE u taj broj).

Da skratimo priču - mi imamo oko 650.000 zaposlenih u privatnim tvrtkama, oko 400.000 javnih, državnih, lokalnih itd službenika i oko 300.000 u poduzećima s mješovitim vlasništvom. 

U odnosu na stanovništvo, imamo oko 10% zaposlenih u javnom sektoru odnosno oko 30% od ukupnog broja zaposlenih. 

Evo za EU (bez nas) - http://www.dgaep.gov.pt/upload/RI_estudos%20Presid%C3%AAncias/Public_Employment_EUMS.pdf

Kako god okreneš, ovih 600 keka jadnika u privatnom sektoru i recimo svih 300 keka u mješovitom vlasništvu jednostavno s našom razinom produktivnosti ne može uzdržavati sebe i još 3,5 puta toliko ljudova. A zanemarimo sada da ove firme u mješovitom vlasništvu s izuzetkom Podravke i Ine uglavnom samo srču lovu, a ne proizvode je.

S ozbirom da ja ne vidim da se zaposlenost bitno povećava, negdje se mora rezati, pa ti sad meni objasni gdje i tko treba biti reorganiziran - tip koji u pilani radi za 2800 kuna mjesečno, ili službenik na šalteru u policijskoj upravi koji radi za 5-6 keka?

Usput, kada je reorganiziran način rada javnih službenika koji izdaju dokumente, primjerice?

Da li se procedura za izdavanje osobne ili pasoša mogla identično izvoditi i u 19. stoljeću kao što se izvodi i sada? Kako je zamislila Austrougarska, tako i sada. Za predati zahtjev ideš na tri šaltera i uzimaš uplatnice i taksene marke, za preuzimanje opet dolaziš na četvrti šalter. 

Nasuprot tome, postoji li neka industrija gdje se sada radi jednako kao prije 200 godina? Da li prehrambena industrija danas, primjerice, radi jednako kao u 1813.?

Ja sam siguran da bi korištenjem Interneta i elektroničkog potpisa i OIB-a umjesto 15 ljudi u smjeni na izdavanju dokumenata u policijskoj upravi mogao raditi samo jedan, a stranka bi mogla doći pet na izdavanje dokumenata pet minuta ranije i samo dati otiske za biometriju i kasnije dobiti poštom na vlastitu adresu dokument koji treba. 

Ali ne - procedura kao prije 200 godina. 

Koliko je otpušteno carinika jer smo ušli u EU pa nam na zapadnim granicama ne trebaju? (http://www.vecernji.hr/vijesti/visak-carinika-radit-ce-zatvorima-mup-u-poreznoj-upravi-clanak-560534)

NULA.

Okej, ali to će se sigurno morati promijeniti ili će tako rasipne države nestati. 

This space for rent!
18 godina
Anonimni_Korisnik_2013 kaže...
Drago kaže...
(...)

Da, javni sektor je sranje, u redu - unesimo promjene ali brate to nema veze s ovime, tj. barem ne bi trebalo imati veze.

Ti misliš da ljudi ne bi radili ništa kad bi primali temeljni dohodak od 3 keke kuna?

Ako ima posao za 4 keke, ili 5 keka ili 6 keka... (itd) ja bih ga rado radio. Mislim da je su 4, 5, 6 itd. veći brojevi od 3.

Ti kao komunista i socijalista, ako sam shvatio tvoj post, ideš linijom najžešćih konzervativaca koji su iz istog ovog razloga protiv socijalne pomoći koji svugdje vide "welfare queen" - mitsku ženu koja "uživa" u neradu i minimumu koji joj omogućuje da živi u prikolici i jede konzerve na sniženju. 

Nisam bio ironičan. Mislim da treba krenuti s masovnim otpuštanjima iz javnog sektora jer nas sada više košta njihov rad, nego njihov nerad i zajamčeni dohodak. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.10.2013 21:54 (Drago).
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

U SAD savezna policija (razne agencije tipa FBI, CIA, NSA, TSA, US Marshall, DEA, ATF itd ipak ULAZE u taj broj).

Da skratimo priču - mi imamo oko 650.000 zaposlenih u privatnim tvrtkama, oko 400.000 javnih, državnih, lokalnih itd službenika i oko 300.000 u poduzećima s mješovitim vlasništvom. 

Ja sam siguran da bi korištenjem Interneta i elektroničkog potpisa i OIB-a umjesto 15 ljudi u smjeni na izdavanju dokumenata u policijskoj upravi mogao raditi samo jedan, a stranka bi mogla doći pet na izdavanje dokumenata pet minuta ranije i samo dati otiske za biometriju i kasnije dobiti poštom na vlastitu adresu dokument koji treba. 

Okej, ali to će se sigurno morati promijeniti ili će tako rasipne države nestati. 

Sve je to ubrojano. Ali komentiral sam samo da je (za razliku od nas) to cifra samo savezne administracije. A još barem toliko ih je zaposleno po državama.

Naravno da je 360 ili 400 tisuća kod nas perverzija ,i da bi jedna petina toga bila dosta!

Samo ,očito ćemo se još načekat dok se netko toga sjeti!

Promjenit će se ,pitanje je samo kad i hoćemo li to ti i ja doživjeti. {#}

12 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...

Naravno da je 360 ili 400 tisuća kod nas perverzija ,i da bi jedna petina toga bila dosta!

Samo ,očito ćemo se još načekat dok se netko toga sjeti!

Promjenit će se ,pitanje je samo kad i hoćemo li to ti i ja doživjeti. {#}

Sjetili su se oni toga, al ak ih otpuste izgubit će dobar broj dežurnih birača pa bolje ne dirat {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.10.2013 22:30 (ddarknessfairyy).
17 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

Sjetili su se oni toga, al ak ih otpuste će izgubit dobar broj dežurnih birača pa bolje ne dirat {#}

Da ,na tome SVI gube birače ,ne samo trenutna stranka na vlasti.

17 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
Sve je to ubrojano. Ali komentiral sam samo da je (za razliku od nas) to cifra samo savezne administracije. A još barem toliko ih je zaposleno po državama.

Hrvatska je veličine Zapadne Virdžinije, 41.-e države po veličini u SAD.

Činjenica da u SAD postoje Virdžnije imena ovisnog o geografskom položaju, kao i to da isti zakoni ne vrijede u Zapadnoj i Običnoj Virdžiniji (znači visok stupanj autonomije), te naravno samu veličinu SAD-a govore u prilog tome da je  Dragina usporedba na mjestu.

Krk sa 17 860 stalnih stanovnika (14 000 realno, sigurno ima onih koji koriste otočne povlastice) ima 6 općina na 409 km².

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.10.2013 22:37 (wyks).
18 godina

Samo da bude jasno - moguće je da sadašnji konkretni prijedlog zajamčenog osobnog dohotka nije dovoljno razrađen i treba ga doraditi. Dakle, treba "tvikanje".

Međutim, sama ideja je okej i mislim da će s reformom javnih službi, reformom mirovina (samo 17% penzića s punom starosnom mirovinom - ostali prijevremene, invalidske, ove, one, "boračke") trebati neki mehanizam koji bi osigurao koliko-toliko normalan život ljudima. Pri tome mislim da će sadašnje mirovine SIGURNO biti smanjivane ili ukidane, makar i "stožerašima". 

Ako se stvari nastave ovako, prognoziraju da će prosječna puna mirovina biti ispod 30% plaće iz koje si je uplaćivao. U tom slučaju će većina građana Hrvatske za 10 ili 20 godina i kasnije biti sretna ako im mirovina bude u visini sada zajamčenog minimalnog OD, a oni s prosječnim plaćama ili ispodprosječnim neće biti ni blizu ovoj cifri. A sa 1800 kuna, (ili dvije mirovije od 3600 kuna) se ne može živjeti kako god okreneš.

This space for rent!
17 godina
neaktivan

Drago, nemoguće je skupiti toliko novca bez da građani već imaju visoke plaće i uplaćuju veliki novac u proračun.

A kada do toga dođe Osobni dohodak neće biti potreban jer će velika većina ljudi dobro živjeti i bez OD, pa se moramo zapitati kome je uopće potreban.

Da li je onda bolje ulagati u znanost ili liječničku njegu, usavršavanje već dobrog života, ili davati masu novaca nekome kome nije potreban.

Samim tim broj onih kojima će pomoć biti potrebna biti će manji pa će i socijalna davanja za najpotrebnije biti manja.

Spominje se uvođenje posebnog poreza za OD, za koji uopće ne razumijem logiku jer ne znam kome bi se taj porez uzimao.

Rekao sam već da bi na prvoj isplati doodka došlo do pobune kada bi vidjeli da i Todorić i Sanader dobiju novce, jer tada će se ukljućiti kliker u glavi - pa netko treba to i zaraditi.

Kao što mi je masa ljudi rekla, mi plaćamo tvoje školovanje i nije pošteno da od moje plaće uzimamo za tvoj fakultet.

To su isti ljudi koja sada zagovaraju taj OD.

A što nije na kraju svega bilo lakše popisati broj ljudi koji imaju manje prihode od tog OD, te uložiti 140 000 000 000 kuna u njih tj. u doškolovanja i otvaranje novih radnih mjesta?

Prijedlog: 140 000 000 000 kuna je oko 25 milijardi dolara. Da potrošimo 5 milijardi na najskuplju tehnologiju i školovanje ljudi, te da napravimo Crollywood.

Za 2 milijarde pokupujemo scenarije (rijetko koji scenarist dobije više od milijun $), te ostatak potrošimo na snimanje filmova ili kupimo Marvel/Lucas Arts- oko 5 milijardi svaki.

Avatar je stajao oko 300 milijuna, a zaradio je skoro 3 milijarde, plus što nisu uračunati prihodi od iznamljivanja i prodaje DVD-ova i popratnih sadržaja.

Paranormal Activity je koštao 15 000$ za produkciju, zaradio 117 milijuna.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.10.2013 23:30 (wyks).
17 godina
odjavljen
Bukva kaže...
ihush kaže...

Sad Mrsić, kaže koj'ćetikjurac 8+8+8, ne spavaj, sobodno vrijeme može biti skupljanje boca ili prekovremeno.. i eto 7/24. 

Zapravo ideja je korektna (Mrsićeva). Retardiranost i debilnost novinara je opet - izvanserijska.

...

Ti si od svega zaboravio da domaće tržište rada ne reagira kako si nacrtao:

- volonteri su postali jeftina VSS radna snaga (ima tko hoće(TM) princip)

- ovih "ne mora biti pauze i samo 8 sati" je za nas opasno, jer mi nismo na razini država koje spominješ; u nas će se dogoditi rad od 12 sati bez plaćenih prekovremenih, svaki dan i vikendom.

Drago kaže...

U tom slučaju će većina građana Hrvatske za 10 ili 20 godina i kasnije biti sretna ako im mirovina bude u visini sada zajamčenog minimalnog OD, a oni s prosječnim plaćama ili ispodprosječnim neće biti ni blizu ovoj cifri. A sa 1800 kuna, (ili dvije mirovije od 3600 kuna) se ne može živjeti kako god okreneš.

To već sada jest tako, ne treba čekati 10 ili 20...

17 godina
odjavljen

Nego, što je ovo:

http://pollitika.com/otac-u-istraznom-zatvoru-vec-40-dana-zbog-zanemarivanja-djeteta

Koja to problematična djeca završavaju razrede s odličnim uspjehom i vladanjem uz izvannastavne aktivnosti? Nikad nisam čuo za problematičnu djecu kojoj se dvojke ne poklanjaju da uopće završe obavezno školovanje i koja nemaju cijeli niz ukora i opomena pred isključenje...

15 godina
Drago kaže...
kizo2703 kaže...

Mi samo u državnim službama bez lokalnih samouprava i selonačelnika sa glasnogovornicama i ostalim prirepcima imamo 250.000 zaposlenih (https://bib.irb.hr/datoteka/509905.2011-1_04_Bejakovic_Bratic_Vuksic_HJU.pdf). Opet - zemlja sa 300 puta jačom ekonomijom i 70x više stanovnika ima samo 3,5 više zaposlenih u javnim službama. 

U odnosu na stanovništvo, imamo oko 10% zaposlenih u javnom sektoru odnosno oko 30% od ukupnog broja zaposlenih. 

Evo za EU (bez nas) - http://www.dgaep.gov.pt/upload/RI_estudos%20Presid%C3%AAncias/Public_Employment_EUMS.pdf

Kako god okreneš, ovih 600 keka jadnika u privatnom sektoru i recimo svih 300 keka u mješovitom vlasništvu jednostavno s našom razinom produktivnosti ne može uzdržavati sebe i još 3,5 puta toliko ljudova. A zanemarimo sada da ove firme u mješovitom vlasništvu s izuzetkom Podravke i Ine uglavnom samo srču lovu, a ne proizvode je.

S ozbirom da ja ne vidim da se zaposlenost bitno povećava, negdje se mora rezati, pa ti sad meni objasni gdje i tko treba biti reorganiziran - tip koji u pilani radi za 2800 kuna mjesečno, ili službenik na šalteru u policijskoj upravi koji radi za 5-6 keka?

Usput, kada je reorganiziran način rada javnih službenika koji izdaju dokumente, primjerice?

Da li se procedura za izdavanje osobne ili pasoša mogla identično izvoditi i u 19. stoljeću kao što se izvodi i sada? Kako je zamislila Austrougarska, tako i sada. Za predati zahtjev ideš na tri šaltera i uzimaš uplatnice i taksene marke, za preuzimanje opet dolaziš na četvrti šalter. 

Nasuprot tome, postoji li neka industrija gdje se sada radi jednako kao prije 200 godina? Da li prehrambena industrija danas, primjerice, radi jednako kao u 1813.?

Ali ne - procedura kao prije 200 godina. 

Koliko je otpušteno carinika jer smo ušli u EU pa nam na zapadnim granicama ne trebaju? (http://www.vecernji.hr/vijesti/visak-carinika-radit-ce-zatvorima-mup-u-poreznoj-upravi-clanak-560534)

NULA.

Što se tiče sela i malih općina potpuno se salžem i smatram da to treba ukinut i napravit centralizaciju samih uz obližnje gradove a ne da svako selo ima načelnika s plaćom od 10000kn +/- i ostalom ekipom. Stvarno to nema smisla i već godinama su tu navjeći gubitci u javnom sektoru. Konkreno na području mog grada (NG) gdje su koncentrirane te neke javne službe, ako ideš sjeverno, južno, zapadno ili istočno u krugu 3km na svaku stranu nać ćeš selo za selom sa nečelnikom i samoupravom,.. postavlja se pitanje: Šta rade u cijelom mandatu za 4 godine? Napravi se nova staza ili prokopaju neke kanale. I to je to, ništa što se ne bi moglo napravit konkretnim sjedinjenjem tih sela pod okrilje grada (napominjem da su ta sela spojena s gradom) i pripisat im titulu naselja te da u skladu s tim i funkcioniraju.

Nadalje, procedure u policiji s tvojim primjerom konretno za osobnu se ne slažem. Osobno znam da taj cijelukupan posao se obavlja na jednom šalteru s jednom radnicom koja to obavi za 5 min. 

S tim što smatraš da bi trebalo podijelit otkaze u državnom, javnom sektoru tu se definitivno ne slažem, šta ćeš dobit ako podjeliš cca 200000 otkaza? Apsolutno ništa, kolaps u državi. Da je to tako jednostavno i isplativo kako kažeš to bi odavno bilo napravljeno. Nadam se da znaš da u nekim slušbama ko što su zdravstvo i centri za socijalnu skrb radnika fali što i nije čudno s obzirom na dobni prosjek i nezaposlenost naroda. Da zaključim, smatram da treba rješit pitanje tih sela i vuko*ebina na koje svake godine se izgubi hrpetina novca bezveze i uklonit što više prepreka za ulagače i investitore kako bi se potaklo gospodarstvo.

[G] Sapko
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice