Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.292.242
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Old Iggy kaže...

Bolje ju spali u peći, bar neku korist imaš od toga što će malo zagrijati.

Stranka, ne nogomet. {#}

Ako ju spalim u peći onda se bojim da neće postići željeni efekt. Ovako bi se javno vratio na SSS.

Stranke, nogomet, zar to nije danas isto?

Stručnjak za odmaganje...
18 godina
mario.L_hr kaže...
Old Iggy kaže...

Bolje ju spali u peći, bar neku korist imaš od toga što će malo zagrijati.

Stranka, ne nogomet. {#}

Ako ju spalim u peći onda se bojim da neće postići željeni efekt. Ovako bi se javno vratio na SSS.

Stranke, nogomet, zar to nije danas isto?

Ne bi se vratio, ionako je papirnato nebitno.

Stranke i nogomet? Mislim da su ovi drugi financijski puno uspješniji.

17 godina
neaktivan

Vidošević - Muž zadnji sazna.

Situacija da je bračna prevara dobra metafora za pronevjeru javnog novca moguća je samo u filmovima, i to doslovno u Hollywoodu jer tamo barataju iznosima od nekoliko milijuna dolara nakon razvoda.

Također, mislim da u slučaju bračne prevare nitko nije odgovoran za odabir supružnika, ovdje je odgovornost na poslodavcu, budući da se radi o javnom servisu.

Nadalje kako se radi o javnom servisu, prekid konferencije za medije nije naročito dobar potez.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
18 godina

Mega-glup (zapravo namjerno tendenciozan tekst teologa koji nema pojma ni o ekonomiji ni stambenim kreditima nego navija za Žalosnu Sovu pa je bilo koji šlagovrt dobar) o stambenoj štednji: 

http://www.tportal.hr/komentari/komentatori/293219/Kome-odgovara-propast-stambenih-stedionica.html

Stambena štednja u Hrvatskoj je totalni idiotizam, a to govorim kao tip koji je jedno vrijeme imao stambenu štednju i shvatio da bi tim tempom uz poprilično odricanje svakog mjeseca (+plaćanje podstanarstva) jedno za 30 godina skupio dovoljno za kupiti stan. Uzeo sam kredit u banci i uz sve promjene kamate, švicarce i sve ostalo, prošao sam 100 puta bolje nego da sam nastavio stambeno štediti. 

Međutim, pokvareni Mikić je možda i nesvjesno dobro detektirao da će od ovoga najveću štetu imati banke, koje on stavlja u posebnu kategoriju (zna da termin trenutno nije posebno popularan među "pučanstvom") - stambene štedionice. 

Stambene štedionice su mahom podružnice običnih banaka, a od njih se razlikuju po tome što od države za uloženu lovu štediša dobivaju dodatnu lovu (poticaj) s kojom vrlo sigurno na dugi rok mogu tramakavati bez straha da će im to netko iznenada povući (ja sam povukao svoju štednju i bio žestoko penaliziran od te iste "štedionice" - Wuestenrot, ako koga zanima).

JEDINI dobitnici u stambenoj štednji su banke, a ne ni korisnik kredita ni građevinski sektor jer je poticaj taman toliko da krajnjem korisniku ne znači gotovo ništa, a banci kada se sve skupi na hrpu, donosi izvrstan siguran prihod bez ikakvog rizika. 

Stambena štednja kakva je kod nas je totalno beskorisna za sve osim za banke, ali dobro je Mikić to uspio iskoristiti za obračun s vlasti koja mu nije po volji. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2013 14:33 (Drago).
18 godina
neaktivan
Drago kaže...
...
(ja sam povukao svoju štednju i bio žestoko penaliziran od te iste "štedionice" - Wuestenrot, ako koga zanima).

...

Kako (koliko?), ako se smije znati?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2013 13:11 (1domagoj1).
18 godina

Penali su 2005. (2006.?) bili oko 20% onoga što sam do tada uložio. I dalje mislim da sam dobro postupio što sam kupio stan na kredit, a ne iz štednje. 

Možda, ako netko ima stvarno veliku obitelj (puno djece, roditelji, brat, sestra...) i na sve njih pravi ugovore o štednji koju će jedino on iskoristiti, ali ne za sebe, već za svoje dijete jer, te ako ne živi kao podstanar nego u kući ili stanu koji ima u svom vlasništvu, a ima i love za sve to po plaćati, možda mu se isplati. Ali i dalje ne toliko koliko banci kod koje štedi. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2013 13:48 (Drago).
16 godina

Koliko bi skupio u tih 30 godina stambene štednje? Bilo bi skroz ok nakon 30 godina podstanarstva uci u svoj novi stan taman pred penziju, ali nekako sumnjam da bi to bilo ostvarivo.

Da su barem kod nas normalne penzije kao vani, isplatilo bi se doživotno biti podstanar.

Potpis!
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2013 14:00 (Ezio).
18 godina

Pa ovo s penzijama je istina. 

Čitava ta stambena štednja je kod nas preslikana s autrijskog modela koji postoji već desetljećima i gdje se štedi ne za sebe, već za svoju djecu, a ti živiš u nekretnini koju su ti ostavili roditelji (ili je kupili od stambene štednje za tebe) i uz sve domaće preinake koje su je debilizirale i učinile dobrom za banke, a ne korisnike. 

Imaš maksimalni državni poticaj za maksimalnu godišnju stopu štednje po osobi, i onda se moraš dovijati (ako i imaš novaca za više štednje) kako uplate raspodijeliti na više članova obitelji da bi ti na kraju država isplatila poticaj i za tobožnju (formalnu) njihovu stambenu štednju, iako si samo ti stvarno štediša. Komplikacija u kojoj država ništa ne uštedi na poticajima, ali tebe maltretira, a na kraju je rezultat da opet moraš desetljećima uplaćivati da bi skupio novac za pristojan stan ili kuću.

This space for rent!
18 godina

Ček' malo... Pa štediš ne 30, nego 5 godina, za ostatak opet dižeš kredit, samo po nižoj kamatnoj stopi.

Ako sam dobro shvatio iz tendencioznog članka (grozni su mi ti ljudi koji pišu tendenciozne članke!), Linić bi ukinuo državne poticaje na stamb. štednju? I sad je bankama frka, jer više neće imati čiju lovu posuđivati?

Saundz lajk a plen tu mi! Linić anarhist (jebesh Fight Club) {#}

Gledam te!
18 godina
Veliki Brat kaže...

Ček' malo... Pa štediš ne 30, nego 5 godina, za ostatak opet dižeš kredit, samo po nižoj kamatnoj stopi.

To uopće nije inicijalna ideja stambene štednje.

Ideja jest da ja djeci uplaćujem pomalo od rođenja, kroz n godina se skupi i para i kamata i "obostranog povjerenja", a ne da se u par godina skupi na n accounta nešto para i ne znam što već...

18 godina
Veliki Brat kaže...

Ako sam dobro shvatio iz tendencioznog članka (grozni su mi ti ljudi koji pišu tendenciozne članke!), Linić bi ukinuo državne poticaje na stamb. štednju? I sad 

A koliko možeš štediti za pet godina s obzirom da imaš maksimalan godišnji poticaj po fizičkoj osobi na koju se vodi štednja? Na kraju ili moraš imati 10 ili više fiktivnih štediša, a godišnje uplaćuješ 15.000 eura za štednju - ako imaš, ili tobože stambeno štediš, a onda još malo godinama stambeno štediš, samo što ti se to ne prizna, da bi imao tu neku lovu za stan i kuću.

Banke su tu jedini dobitnici, a najveći gubitnik je stvarno glupa država jer ja stvarno nisam čuo za ikoga da se skućio iz stambene štednje iako iz proračuna potiču upravo stambenu štednju.

(Još te bridi osobni stav? Take 2 aspirins & call me in the morning :-))

This space for rent!
17 godina
odjavljen

S obzirom na potpuni nesrazmjer cijena najma, cijena stanova i životnog standarda, i u teoriji su kupovine nekretnina nedostupne za veliku većinu državljana čak i u gornjem platnom ešalonu. Stambena štednja je, kako je rečeno, za stan(ove) djeci, što je opet nebulozno i neizvedivo na trenutnom tržištu koje stanove po kvadratu cijeni najmanje 300% više nego je realno.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
15 godina
Drago kaže...

Pa ovo s penzijama je istina. 

Čitava ta stambena štednja je kod nas preslikana s autrijskog modela koji postoji već desetljećima i gdje se štedi ne za sebe, već za svoju djecu, a ti živiš u nekretnini koju su ti ostavili roditelji (ili je kupili od stambene štednje za tebe) i uz sve domaće preinake koje su je debilizirale i učinile dobrom za banke, a ne korisnike. 

Imaš maksimalni državni poticaj za maksimalnu godišnju stopu štednje po osobi, i onda se moraš dovijati (ako i imaš novaca za više štednje) kako uplate raspodijeliti na više članova obitelji da bi ti na kraju država isplatila poticaj i za tobožnju (formalnu) njihovu stambenu štednju, iako si samo ti stvarno štediša. Komplikacija u kojoj država ništa ne uštedi na poticajima, ali tebe maltretira, a na kraju je rezultat da opet moraš desetljećima uplaćivati da bi skupio novac za pristojan stan ili kuću.

Smisao stambene štednje nije u poticajima. Jer zapitajte se koliko godina bi trebao skupljati poticaje da omni uopće postanu relevantni (cca 100 EUR godišnje dobiješ od države)? Poticaji su se krivo koristili na način da su ih ljudi koristili za klasičnu štednju i tu je Linić potpuno u pravu. Na stranu to što je lijepo kad ti ta lova padne u džep, država se trebala osigurati na ančin da se poticaji isplaćuju samo kod rješavanja stambenog pitanja.

Šogor je dignu kredit preko stambene štedionice a ja klasični bankovni kredit i razlika koja je vidljiva je u kamatnoj stopi u jednom trenutku je to bila zamjetna razlika (imao je kamatu cca 25% manju od moje za po prilici isti iznos kredita, sada je to nekih 10% manje).

Drago, što se tiče osobnog stava, budi muško i reci ............ da smo mi bili u pravu.{#}

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2013 15:03 (mario.L_hr).
18 godina

EDIT: @tonči

U Splitu u kineskom (ti si u tom kvartu?) kvadrat i dalje 2.800 za stanove od 88 kvadrata. To je totalno luđaštvo.

Ja bih za kvart (prljavost, blizinu stadiona i idiota, onaj neki torcidaški roštilj usred parkića, ako znaš o čemu pričam) oduzeo barem pola od toga, a još od ostatka 30% za račun ružnoće zgrada.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2013 15:04 (Drago).
18 godina
neaktivan

Cijena kvadrata u Splitu se drži zato što se može držati. Nema se Split kamo širiti da bi mogle nicati nove jeftinije zgrade, a osim toga radi se o centru svega u županiji. Ekipa iz svih okolnih mjesta šilji za Split i potražnja je takva da su takve cijene moguće.

U ZG su cijene pale jer je praznih stanova ogroman broj, u novim zgradama izgrađenim od 2008. nadalje pogotovo.

P.S. Drago, lako za stadion i blizinu idiota, svugdje si blizu idiota. Al u "kineskom zidu" si par minuta od Marjana, od svih onih malih plažica, od centra itd. Nije baš da se radi o očajnom kvartu na rubu svemira.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR | PSN - Danny_HR85
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2013 15:15 (Danny_HR).
17 godina
odjavljen

Zapravo, Spinut je kvart, Kineski zid je samo jedna (premda ogromna) zgrada. Inače, ta zgrada je zapravo dosta dobra: gradnja je odlična, raspored stanova još bolji (minimum hodnika) i u jednoj od dvije takve zgrade imaš i centralno grijanje. Dakle, to je jedna od boljih pozicija. Negativnost je blizina stadiona (nesnosna buka je prisutna ipak samo kod događaja poput ovoljetnog techno partyja, a kod utakmica je okej), gužva koju to stvara i eventualna šteta koja može nastati u rijetkim slučajevima divljanja.

2800? Ne... oko 2000-2200 je cijena. 2800 se traži na novogradnju usred kvarta, što je nebulozno, a ipak se navodno prodaje (iako i tu ima laži koliko hoćeš). Cijena izgradnje je oko 500-700 eura, no zemljište je izrazito skupo prodavano i to je jedan od problema. Međutim, s cijenom najma od maks. 500 eura, cijene kvadrata su i na 2000 3x veće od onoga što bi trebalo.

18 godina

Razlozi su mi poznati, ali mislim da je konačni izračun i dalje besmislen. 

Maruška Vizek, Splićanka i jako pametna ekonomistica, kaže da sve to nema veze s tržištem te je zato i toliko punu neprodanih stanova, a bit će ih i dalje sve dok se banke ne opamete, odnosno Linić ne stavi progresivne poreze na drugu, treću, četvrtu itd. nekretninu tako da budu prisiljene prodavati.

(Banke su, za one koji ne razumiju, vlasnici ogromnog broja stambenih jedinica - samo u Zagrebu preko 30.000 koje su dobile od komintenata koji nisu mogli plaćati kredite).

This space for rent!
18 godina
Tonči kaže...

Zapravo, Spinut je kvart, Kineski zid je samo jedna (premda ogromna) zgrada. 

Kineski zid su dvije zgrade (gornji i donji), a ne moraš me učiti kako mi se zove kvart.

U mojoj zgradi (gornji kineski, bez centralnog) je moj susjed pop dobio ponudu od 2.800 za svoj stan.

This space for rent!
17 godina
neaktivan

Rijeka vam je lipi grad.

Ako ste slijepi na jedno oko i zažmirite na drugo, i zamislite poljanu cvijeća morali biste začepiti nos jer smrdi.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
18 godina
neaktivan

Možda je netko jako htio taj stan. :)

Šogor je prošle jeseni kupio stan na Bačvicama, tik do hotela Park, za nešto više od 2100 2200 po kvadratu, a sad bi za onaj do dao i 50% više samo da mu ga vlasnici žele prodati.

wyks kaže...

Rijeka vam je lipi grad.

Ako ste slijepi na jedno oko i zažmirite na drugo, i zamislite poljanu cvijeća morali biste začepiti nos jer smrdi.

Nije baš ni u ST drugačije. :) Na rivi, dakako.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR | PSN - Danny_HR85
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2013 15:21 (Danny_HR).
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Nije baš ni u ST drugačije. :) Na rivi, dakako.

Nisam dugo bio dolje, ali ako hoćeš u Rijeci sjesti u zelenilo moraš uzeti 32-ku do Opatije ili Lovrana, ili još bolje dat 50kn za Cammeo do Učke.

17 godina
odjavljen
-
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.10.2013 0:06 (Tonči).
17 godina
odjavljen

Inače, nejasan mi je taj pop/stan ... 2800... LOL. A cijene, kako kažeš, veze nemaju s tržištem. Masu stanova je prazno u Splitu, masu ih se prodaje i priče o širenju su varka za strance. Ima Split mista za još 5-6 kvartova prema Kili i Stobreču, ali cijene ne padaju jer ne moraju, banke i sl. drže to kao kapital. Mulja se tu dosta: stan se malo prodaje, pa nestane iz ponude kao prodan, pa se opet vrati...

17 godina
neaktivan

Tonči lipe su ti te slike.

Evo jedna slika Rijeke.

Ok, priznajem da je iz 1900 i neke ali kolorit se nije promjenio, čak je i dim na istom mjestu.

Doduše tamo sredinom sedmog kad sunce odbljesne od stakla nebodera Tower centra dobije se nešto svijetla i u gradu.

16 godina
Tonči kaže...

odvratno

Potpis!
17 godina
odjavljen

?

18 godina
neaktivan
Tonči kaže...

?

Valjda bi on htio stan dvije minute od plaze, s pogledom na zaljev i stari grad, bez buke i sve to ispod soma eura po metru, ne znam.

16 godina

ovo se zove pogled. kvadrat jedva 4000 eura. solidna starogradnja, zgrada se njiše samo kad prolazi tramvaj. parking osiguran već 2 km dalje.

Potpis!
18 godina

Klizište uključeno u cijenu?

This space for rent!
18 godina
neaktivan
Ezio kaže...

ovo se zove pogled. kvadrat jedva 4000 eura. solidna starogradnja, zgrada se njiše samo kad prolazi tramvaj. parking osiguran već 2 km dalje.

A evo, Tonci ce si onda brsljan zasaditi na prozore, a na balkon staviti koji hibiskus i palmu i eto pogleda. {#}

EDIT: A do parkiralista furas biciklom ili?

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.10.2013 16:30 (1domagoj1).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice