Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.310.842
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Tonči kaže...

Kako sam rekao: znam da je u McD hrana kvalitetnije pripremana i s daleko boljim higijenskim pravilima, nego u mnogim "velikim" restoranima. To je ono što ljudi ne kuže, jer automatski mediji i kuloarske priče kenjaju po McD kao "smeće" hrani, što je posve neopravdano.

Valja imati na umu da je kod McD kvaliteta konstanta - svaki put je isti hamburger, kolač, kava, tortilja ili bilo što drugo.

Kod nas "pravih" restorana gdje si uvijek siguran da ćeš dobiti obrok iste kvalitete kao i zadnji puta ima valjda dva i po u čitavoj državi, a svi ostali su lutrija. 

Iz perspektive države s 99% loših restorana s ćevapima, bečkom šniclom, "zagrebačkim" i pomfritom i mirisom užeglog ulja iz kuhinje kritizirati McD je promašeno. 

This space for rent!
18 godina
neaktivan
Za žrtvenike i ognjišta, s Božjom pomoći
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.9.2013 14:20 ((s)izgoreo).
17 godina
neaktivan
Ezio kaže...
Diplomat kaže...

A od kuda i kako jaja dolaze?

Mislim da snese kokoš.

Ima inače ona vječna pitalica: što je prvo bilo? kokoš ili jaje? možda te to zbunilo.

mcd im haccp i to bi trebalo biti vjerodostojnije od rekla-kazala napuhanih pričica koje puše internet teoretičari zavjera.

Slažem se.

McD je franšiza tako da svatko tko ispunjava tvrkine uvjet može dobiti licencu, ali istodobno postoje i uvjeti u državi kojoj posluje, recimo kod nas je standard HACCP sustav, kod kojeg glavni kuhar ima više papirologije nego ja kad plaćam račune. Sanitarna inspekcija se osjetno pooštrila, recimo ukoliko nemaš poklopac na kantama za smeće dobije se lijepa kazna.
Ostatak spada pod onu bolje spriječiti nego liječiti jer jedno trovanje donosi daleko veće posljedice nego što će kompanija možebitno uštedjeti ako štedi na kvaliteti.

Naravno da zbog same koncepcije franšize pravila, kontrole i sama kvaliteta variraju od države do države, ali u našem slučaju složio bih se sa Tončijem kada kaže da se u McD-u sigurno ulaže veća briga oko poštivanja propisa.

Restorani su daleko veći rizik po zdravlje jer u McD-u se točnije zna očekivana količina prodaje pojedinih artikala pa namirnice ne stoje, te ono što je bitnije imaju daleko bolju iskoristivost namirnica u zalihi. Većina kuhara koje sam upoznao su lijeni smisliti meni koji iskorištava namirnice pa ima puno otpada koji se povlači po kuhinji. Također McD ima fiksni meni bez mogućnosti izbora pa je lako voditi nabavu za određeni slijedeći period, dok u restoranu nema apsolutno nikakvih pravila jer jedan dan možeš prodati 60 kila liganja, drugi dan 15 kila ribe, treći dan meso itd.

Još možemo nadodati da je kod McD-a daleko veći broj ljudi koji idu tamo damo kako bi našli grešku i žalili se poslije, pa se i zbog toga trudi da se izbjegnu reklamacije.

Kapitalizam i ekonomska računaica su sam sirijus šit.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
18 godina

U nasem MCu se stavlja pink slime pod piletinu.

- Psiho246
18 godina

Da rezimiramo: Mekić je zakon! 
{#}

Rvat katolik!
18 godina
tnakir kaže...

{#}

Iskreno - preskup do bola. {#}

18 godina
Old Iggy kaže...
tnakir kaže...

{#}

Iskreno... meni i nije nesto :)

Rvat katolik!
18 godina
neaktivan

uniformirana hrana, masovna produkcija, proizvodnja mesa eufemizam za klanje neviđenih razmjera, amerikanizacija svega pa i prehrane nasuprot domaće spize i kulture prehrane, fast food prehrana stokom za stoku koja čeka u redovima previše mi sliči na redove krava koje čekaju na automatiziranu smrt na killing flooru etc. etc... su neki od razloga zašto ne želim ulaziti niti jesti hranu iz restorana brze prehrane niti biti dio tog automatiziranog i dehumaniziranog lanca prehrane

18 godina
tnakir kaže...
Old Iggy kaže...

Iskreno... meni i nije nesto :)

Nije ni mani nešto, a kad vidim koliko košta da se najedem (ipak sam ja napola Slavonac) mogu se konkretno najesti za tu lovu na brdo mjesta. {#}

(s)izgoreo kaže...

uniformirana hrana, masovna produkcija, proizvodnja mesa eufemizam za klanje neviđenih razmjera, amerikanizacija svega pa i prehrane nasuprot domaće spize i kulture prehrane, fast food prehrana stokom za stoku koja čeka u redovima previše mi sliči na redove krava koje čekaju na automatiziranu smrt na killing flooru etc. etc... su neki od razloga zašto ne želim ulaziti niti jesti hranu iz restorana brze prehrane niti biti dio tog automatiziranog i dehumaniziranog lanca prehrane

Nemoj na osnovu McD donositi zaključke za sve takve sustave. Npr., meni je TGIF bitno bolji.

18 godina
(s)izgoreo kaže...

Pa zato se to zove fast food. Domaca "fast" spiza je jednako nezdrava jer sve "fast" se ili przi ili sta vec. Ako zelis kuhat kako treba, tu nema mjesta za "fast".

Rvat katolik!
17 godina
odjavljen
Drago kaže...
Tonči kaže...

Kako sam rekao: znam da je u McD hrana kvalitetnije pripremana i s daleko boljim higijenskim pravilima, nego u mnogim "velikim" restoranima. To je ono što ljudi ne kuže, jer automatski mediji i kuloarske priče kenjaju po McD kao "smeće" hrani, što je posve neopravdano.

Valja imati na umu da je kod McD kvaliteta konstanta - svaki put je isti hamburger, kolač, kava, tortilja ili bilo što drugo.

Kod nas "pravih" restorana gdje si uvijek siguran da ćeš dobiti obrok iste kvalitete kao i zadnji puta ima valjda dva i po u čitavoj državi, a svi ostali su lutrija. 

Iz perspektive države s 99% loših restorana s ćevapima, bečkom šniclom, "zagrebačkim" i pomfritom i mirisom užeglog ulja iz kuhinje kritizirati McD je promašeno. 

Ne samo kod nas, nego svugdje. Jeo sam u McD na različitim stranama Zemlje i uvijek je okus identičan. Meni je to zakon stvar kod McD. Što i ti kažeš, kod nas imamo problema s time i nemamo kvalitetu kakvu većina misli.

Nisam ljubitelj McD jer mi se ne sviđa okruženje; malo sam komodan kad je to u pitanju i ne sviđa mi se menza stil sa stolovima 2cm razmaka. Kad idem vani jesti, želim drugo iskustvo. McD mi je, u tom stilu, više za nabrzaka kad baš moram i kad mi se jede njihov sladoled. :)

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
12 godina
neaktivan

ja radije za 100kn kupim kil pršuta,negoli to mc sranj.e...nije hrana,ako nije biorazgradiva...

Spale su nam gaće,zagrizli smo udice,glave nam u pijesku,nezaštićene guzice....
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Pa zato se to zove fast food. Domaca "fast" spiza je jednako nezdrava jer sve "fast" se ili przi ili sta vec. Ako zelis kuhat kako treba, tu nema mjesta za "fast".

eh a i mi imamo tendenciju ubijati hranu prekuhavanjem (ne pričam o fast fudu) sve što se ne raspadne, ne izgubi boju, okus i miris nekuhane namirnice je sirovo i nije za jelo...

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.9.2013 15:53 ((s)izgoreo).
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Jako puno zdrave hrane moš skuhat za manje od sat vremena. Najčešće ti više vremena treba za spremit fast fud (doma) nego nešto kvalitetno.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR | PSN - Danny_HR85
18 godina
(s)izgoreo kaže...
tnakir kaže...

eh a i mi imamo tendenciju ubijati hranu prekuhavanjem (ne pričam o fast fudu) sve što se ne ubije, ne izgubi boju, okus i miris nekuhane namirnice je sirovo i nije za jelo...

Istina. Moja stara kad kuha povrce ubije ga do raspadanja. Em izgubi originalan okus povrca, em ubije sve ono hranjivo/zdravo u njemu.

Rvat katolik!
18 godina
Danny_HR kaže...
tnakir kaže...

Jako puno zdrave hrane moš skuhat za manje od sat vremena. Najčešće ti više vremena treba za spremit fast fud (doma) nego nešto kvalitetno.

Fast fud za po doma je bacit nešto na tavu (jaje, šnicl), pofrigat krumpire na litri ulja i slično. To su jela koja su za 5-10 minuta gotova.

Rvat katolik!
18 godina
Old Iggy kaže...
tnakir kaže...

{#}

smanjili su cijenu bigmac menija od kad je KFC na tržištu..

al još to može dole.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.9.2013 16:04 (nixass).
18 godina
tnakir kaže...
(s)izgoreo kaže...
tnakir kaže...

eh a i mi imamo tendenciju ubijati hranu prekuhavanjem (ne pričam o fast fudu) sve što se ne ubije, ne izgubi boju, okus i miris nekuhane namirnice je sirovo i nije za jelo...

Istina. Moja stara kad kuha povrce ubije ga do raspadanja. Em izgubi originalan okus povrca, em ubije sve ono hranjivo/zdravo u njemu.

zato treba jest juhe (pod uvjetom da to dobro iz povrća ne ispari nego se otopi u vodi i da se ne upropasti)..

juha je bolja stvar od bilo kakvog mekića, čevapa, kulena ili čega već.

juha {#}

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
12 godina
neaktivan

udrite ljudovi,samo dajte...ja za 100kn na gradele bacim(znaci bez ulja i masti) bar 2kg mesa...a holić mi je 54 :)

Spale su nam gaće,zagrizli smo udice,glave nam u pijesku,nezaštićene guzice....
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Fast fud za po doma je bacit nešto na tavu (jaje, šnicl), pofrigat krumpire na litri ulja i slično. To su jela koja su za 5-10 minuta gotova.

ja sam cijelo ljeto preživio na salatama, neke su gotove za 5 do deset minuta, za neke treba više, otkrio sam konzerve crvenog graha skuhan je i posoljen, nikakvih aditiva, izribaš korjen celera i mrkvicu, dodaš sir... fetu npr. mladog luka, paradajza, paprike, rotkvice, možeš baciti tvrdo kuhano jaje, maslinovo, može i bučino i iscjediš limun... imaš kompletan osvježavajući obrok.... ribi treba samo da vidi štednjak i već je gotova... zašto krumpir? imaš palentu gotova je za 10 minuta i riži ne treba puno, pašta... sve 10 do 15 minuta, mlada blitva samo je trun stavi na maslinovo da uvene etc. etc

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.9.2013 16:21 ((s)izgoreo).
18 godina
Tonči kaže...

Nisam ljubitelj McD jer mi se ne sviđa okruženje; malo sam komodan kad je to u pitanju i ne sviđa mi se menza stil sa stolovima 2cm razmaka. Kad idem vani jesti, želim drugo iskustvo. McD mi je, u tom stilu, više za nabrzaka kad baš moram i kad mi se jede njihov sladoled. :)

Ne volim ga ni ja, niti mi je njihova hrana posebno ukusna; jedino sam siguran da me za vrijeme jela neće svojim dimom ubiti neki pušač (srećom sada i u običnim restoranima više nema toga) i da se neću otrovati. 

This space for rent!
15 godina

Jedna stvar me zanima, jel vegeterijanci jednako uživaju u svojoj hrani kao i mesožderi u mesu. U početku očito ima problema s okusom, ali zanima me jel se s vremenom naviknu?

16 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...
tnakir kaže...

ja sam cijelo ljeto preživio na salatama, neke su gotove za 5 do deset minuta, za neke treba više, otkrio sam konzerve crvenog graha skuhan je i posoljen, nikakvih aditiva, izribaš korjen celera i mrkvicu, dodaš sir... fetu npr. mladog luka, paradajza, paprike, rotkvice, možeš baciti tvrdo kuhano jaje, maslinovo, može i bučino i iscjediš limun... imaš kompletan osvježavajući obrok.... ribi treba samo da vidi štednjak i već je gotova... zašto krumpir? imaš palentu gotova je za 10 minuta i riži ne treba puno, pašta... sve 10 do 15 minuta, mlada blitva samo je trun stavi na maslinovo da uvene etc. etc

Unutra obično još frknem tunu ili pileća prsa, možeš praktički baciti što god poželiš u takvu ljetnu salatu, ako si posebno gladan eventualno šaku tijesta skuhaš nabrzaka.

Faith divides us - Death unites us.
14 godina
odjavljen
E jel taj zdravi grah koji jedeš iz Kine?
17 godina
neaktivan
Keops kaže...

Jedna stvar me zanima, jel vegeterijanci jednako uživaju u svojoj hrani kao i mesožderi u mesu. U početku očito ima problema s okusom, ali zanima me jel se s vremenom naviknu?

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
18 godina
neaktivan
Diplomat kaže...
E jel taj zdravi grah koji jedeš iz Kine?

http://www.podravka.hr/brandovi/proizvodi/povrce/grah-crveni

14 godina
odjavljen
Da to je taj Kinez.
18 godina
neaktivan
Diplomat kaže...
Da to je taj Kinez.

a jesi li i ti kinez?

14 godina
odjavljen
Jesam, ja sam slao taj grah u HR! :*
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Ne samo kod nas, nego svugdje. Jeo sam u McD na različitim stranama Zemlje i uvijek je okus identičan. Meni je to zakon stvar kod McD.

Onako, cistokrvno - lazes.

McD iz Hr, iz Skandinavije, iz Njemacke i iz Kanade veze nemaju jedan s drugim.

Probao i ja, dok se nisam informirao sto jedem... i to da se ne razlikuju doslovce laz - a nije lijepo lagati da bi se pobrali poeni u diskusiji.

@keops

Ne znam, evo ti par slika, ti zakljuci:

@Svi ostali

Garantiram da ova jela dodju _jeftinije_ od mesnih alternativa, garantiram da su  "kompletnija" sto se tice nutritivnih vrijednosti, i garantiram da niti jedno ne trazi duze od 30 minuta posla, ukljucujuci sjeckanje svjezeg povrca; cijeli proces nekad traje duze, ali uglavnom poklopis i pustis nek se krcka ili pece).

Istina, ima komadice kozjeg sira - ovo je dok sam bio vegetarijanac, ne 100% veganac Istina, ima komadice kozjeg sira - ovo je dok sam bio vegetarijanac, ne 100% veganac
Dok sam jos jeo ribu Dok sam jos jeo ribu
Domaci pesto od bosiljka kojeg sam sam uzgojio Domaci pesto od bosiljka kojeg sam sam uzgojio
Tikvice Tikvice
Domaci falafel (libanonska tradicionalna kuhinja) Domaci falafel (libanonska tradicionalna kuhinja)
Ovo moje je tofu, curkin je od jaja Ovo moje je tofu, curkin je od jaja
100% veganska pizza - i sir je veganski (pozadina - salata od koromaca) 100% veganska pizza - i sir je veganski (pozadina - salata od koromaca)
Tofu scramble Tofu scramble
Peceni eggplant Peceni eggplant
Veganski chilli Veganski chilli
So I ran faster, but it caught me here.... yes, my loyalties turned... like my ankle, in a seventh grade...
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.9.2013 17:45 (Deus ex machina).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice