Zoki poludi!
http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/222199/Default.aspx
Zoki poludi!
http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/222199/Default.aspx
Takodjer - zasto bi povecavao razinu testosterona??? Zar moje tijelo ne zna samo od sebe najbolje koliko mi treba?
Manje body-building foruma, bukva, vise PubMed-a... najvece lazi sam pronasao upravo medju standardnom body-building zajednicom, a tko zna zasto: zato jer protein shake kompanijama ide u dzep da uvjeravaju ljude da ne mogu prezivjeti bez 1kg proteina dnevno.
Pa tom logikom, što si onda tamo napadao ekipu koja ima salo? Pa što, isto tako, njihovo tijelo samo od sebe ne zna najbolje koliko mu masti treba?
Vadiš krv prije, vadiš krv poslije - vidiš razinu testosterona. Nigdje nisam spominjao bodybuilding.
Proizvodnja testosterona se može povećati konzumacijom svih monozasićenih masti(tzv dobre masti) tj. orasima, kikirikijem ,lanenim uljem i sjemenkama, ribom...
(...)
Zar bih ja sad trebala jesti mlijeko radi kazeina i mučiti svoj organizam konstantnim povraćanjem, osipima, mučninama, trćkalicama i grčevima ako mogu pojesti za doručak 2 kuhana jaja i nadoknaditi potrebne nutrijente. 
Od svih tih biljnih nabrojavanja zaboravila si onaj najbitniji - brazilski oraščić. Svejedno, ostali nisu niti približno toliko kvalitetna zamjena.
Ne, naravno, ali tvoja razina serotonina neće nikada biti visoka kao u nekoga tko redovito konzumira mlijeko u kombinaciji sa UH (primjerice mlijeko + med), naravno, pod pretpostavkom da vam je genetika na približnoj razini.
Ono što pokušavam reći je da izbacivanjem određene hrane (koja ne spada pod industrijskom hranom) iz prehrane nećeš učiniti uslugu svome organizmu, već samim suprotno.
EDIT: Deus, kako misliš proteinski overkill? Jedini makronutrijent s kojim ne možeš "overkillat" su proteini.
Pa tom logikom, što si onda tamo napadao ekipu koja ima salo? Pa što, isto tako, njihovo tijelo samo od sebe ne zna najbolje koliko mu masti treba?
Vadiš krv prije, vadiš krv poslije - vidiš razinu testosterona. Nigdje nisam spominjao bodybuilding.
EDIT: Deus, kako misliš proteinski overkill? Jedini makronutrijent s kojim ne možeš "overkillat" su proteini.
U biti zna - ako se prejedes jedan-dva dana, nikom nista. Salo stvaras kontinuiranim prejedanjem, jer tijelo nije bedasto a uostalom ti si gazda - ako se prejedas, tijelo skuzi da mora spremati sastrane "za zimu".
Takodjer, ovaj argument s testoteronom mi ide u prilog; ako se zdravo hranis, testosteron ce ti biti na normalnoj razini. Ako krenes na silu podizati razinu zbog retardiranih razloga kao sto je volumen misica, npr. s anabolicima - povisit ces ga, uz mnoge zanimljive (stetne) efekte.
Ljudi su jedini sisavci koji piju mlijeko drugih sisavaca. Mlijeko je hrana za bebe od krava, ne za ljude. Takodjer, poentiram na ono sto sam vec napisao o "mlijeku" - da to veze s mlijekom iz krave nema, vec je vise-manje masna voda obogacena vitaminima, kalcijem i magnezijem. Ako vec trazis te dodatke, onda ih brate mozes popiti iz bilo kojeg mlijeka (npr. ovo od badema je vrhunsko).
Nutrienti su nutrienti - kako ih dobivas nema ama bas nikakve veze, pod uslovom da kombiniras sastojke ispravno i na taj nacin optimiziras apsorpciju. Uzgred budi receno da upravo mesojedi imaju, u principu, najlosiju prehranu jer se uopce ne potrude pripaziti sto jedu. Takodjer, kako sam vec spomenuo - meso i kelj se pripremaju razlicito, i potonji sa sobom nosi puno manje stetnih tvari nego prvi, sto zbog nacina uzgoja, sto zbog nacina pripreme.
Sve iznad 10-15% bjelancevina dnevno zovem "proteinski overkill". Niti jedno sluzbeno istrazivanje nije pokazalo niti dokazalo da ti treba ista vise, i nutricionisticki vodici cak i zapadnih zemalja tvrde jednake brojke - sto znaci da je prejedanje proteinom cisti luksuz i dezinformacija. Ne pomaze ama bas nicemu, osim praznjenju novcanika.
Od svih tih biljnih nabrojavanja zaboravila si onaj najbitniji - brazilski oraščić. Svejedno, ostali nisu niti približno toliko kvalitetna zamjena.
Ne, naravno, ali tvoja razina serotonina neće nikada biti visoka kao u nekoga tko redovito konzumira mlijeko u kombinaciji sa UH (primjerice mlijeko + med), naravno, pod pretpostavkom da vam je genetika na približnoj razini.
Ono što pokušavam reći je da izbacivanjem određene hrane (koja ne spada pod industrijskom hranom) iz prehrane nećeš učiniti uslugu svome organizmu, već samim suprotno.
Nisam ga spomenula jer se priča da se dovodi u vezu s rakom jetre a to bi odmah netko naljepio 
To što moja razina serotonina neće biti ista mi je manji problem ako mi je crijevna flora i želudac "u normali."
Gle lako je diskutirati o konzumaciji sve hrane kad si zdrav i možeš ju konzumirati. Drugačije razmišljaš kad se svaki dan osjećaš kao da si pojeo nešto pokvareno.
Što se događa s društvom kad ti netko popali sve četiri kapice s ventila na autu, jer mu je to lakše nego kupit ih za 10 kn. 
Stručnjak za odmaganje...
A zašto tražiš zamjenu?? To mi nikad nije išlo u glavu, a neidu mi ni vegetarijanci koji rade "soja šnicle i ostalo." Ako si se odrekao mesa iz bilo kakvih razloga šta će ti onda neka bezvezna zamjena? Ja ne jedem zamjene jer mi je to uopće blentavo. Ako ne smijem mlijeko onda ga ne pijem, ako ne jedem meso onda ga ne konzumiram i gotovo.
Nisam rekao da trazim zamjenu. Gdje sam napisao da trazim zamjenu? Nisam se odrekao mesa. Samo nesto zdravije jedem nego sto sam jeo prije. Sto ukljucuje ogromne kolicine mesa :) Samo kvalitetnijeg i drugacije pripremljenog.
NASA-ina karta zagađenosti zraka diljem svijeta svrstala je Hrvatsku
u kategoriju s izrazito zagađenim zrakom.
http://dnevnik.hr/vijesti/tech/nasa-objavila-ovo-su-zemlje-s-najzagadzenijim-zrakom---303927.html
A zašto tražiš zamjenu?? To mi nikad nije išlo u glavu, a neidu mi ni vegetarijanci koji rade "soja šnicle i ostalo." Ako si se odrekao mesa iz bilo kakvih razloga šta će ti onda neka bezvezna zamjena? Ja ne jedem zamjene jer mi je to uopće blentavo. Ako ne smijem mlijeko onda ga ne pijem, ako ne jedem meso onda ga ne konzumiram i gotovo.
Nisam rekao da trazim zamjenu. Gdje sam napisao da trazim zamjenu? Nisam se odrekao mesa. Samo nesto zdravije jedem nego sto sam jeo prije. Sto ukljucuje ogromne kolicine mesa :) Samo kvalitetnijeg i drugacije pripremljenog.
Krivo sam napisala. Trebalo je pisat isprobavaš(a ne tražiš) zamjenu.
Napisao si da si isprobavao recepte sa zamjenama za meso pa ti nisu dobre. Lapsus calami 
NASA-ina karta zagađenosti zraka diljem svijeta svrstala je Hrvatsku
u kategoriju s izrazito zagađenim zrakom.
http://dnevnik.hr/vijesti/tech/nasa-objavila-ovo-su-zemlje-s-najzagadzenijim-zrakom---303927.html
Nalazimo se na točci gdje se spajaju europski vjetrovi pa nam dopušu svašta k nama. Da je naša veeelika i uspješna industrija uzročnik zagađenja bili bi najčišća država na svijetu 
Sve je tocno osim dijela o teretani. Jedi zdravo, i nece ti trebati da izgledas fit - podrazumijevajuci da 'fit' izgleda znaci da ti se vide misici ispod koze, bez naslaga sala.
Ako hoces vece misice, normalno da moras trenirati, iako ne moras bas u teretanu - no to je druga prica...
Je, izgleda bi ko onaj frajer iz Bosne koji se još nije odlučio jel muško ili žensko...
Ja ne jedem meso 4 godine i čisto sumnjam da bi me na ulici zamjenio za neku žensku.
Deus... samo me zanima jedna stvar. Cemu trosenje toliko energije da zivis zdravo? Zelis zivjeti zauvjek ili? A nedavno si bio pricao kako ti je zapravo svejedno koliko ces zivjeti?
Pa koga uopće briga tko što jede? To je rasprava u stilu "koju marku wc papira koristiš?".
Ako sudite o nekome po tome što jede, onda baš i niste previše razumni.
Deus... samo me zanima jedna stvar. Cemu trosenje toliko energije da zivis zdravo? Zelis zivjeti zauvjek ili? A nedavno si bio pricao kako ti je zapravo svejedno koliko ces zivjeti?
Neznam što će ti on reći, ali moguće je itekako uživati u zdravijem načinu života, neki se kaju zašto neke promjene nisu uveli ranije.
Možda je prešao tridesetu pa ga uvatila kriza.
Ja bi malo razmislio na tvom mjestu i tebi se bliži ta brojka...
Ali si zaboravio da je rekao da to vrijeme koje živi želi proživjeti kvalitetno. A ako mu zdravija prehrana uvjetuje zdrav život, bez bolesti i sličnih stvari zašto ne...
Vratio se big tasty u mcd a vi pricate o nekakvom vegetarijanstvu. Vegetarijanstvo je za curice.
Potpis!
Vratio se big tasty u mcd a vi pricate o nekakvom vegetarijanstvu. Vegetarijanstvo je za curice.
Zasto bi vegiterijanstvo/veganstvo bilo za "curice"? Svatko ima pravo odluciti kako ce se hraniti. Ako nekome smeta patnja i ubijanje kroz koje prolaze ziva bica samo zato da bi on mogao pojesti hamburger ili nesto slicno te odluci ne konzumirati meso bez kojeg se moze, zasto ne?
Neduzno zivo bice dode na svijet u ropstvu na nekakvoj farmi te zavrsi u nekakvom kavezu, prode cjeli svoj zivot u mucenju/vrlo losim uvjetima te ga na kraju zakolju samo zato da bi se ti vratio sa "big tasty u mcd"?
btw, ja sam jedem meso ali u potpunosti razumijem i postujem stav Deus-a.
Moj fikus voli Rahmanjinova, uživa u odležanom Ginu, više preferira Zlatni Pan od Ožujskog i morao sam ga preselit u kuhinju jer se vidljivo počeo sušiti kad sam gledao Dinamo ove godine.
Neduzno zivo bice dode na svijet u ropstvu na nekakvoj farmi te zavrsi u nekakvom kavezu, prode cjeli svoj zivot u mucenju/vrlo losim uvjetima te ga na kraju zakolju samo zato da bi se ti vratio sa "big tasty u mcd"?
btw, ja sam jedem meso ali u potpunosti razumijem i postujem stav Deus-a.
Šta je je, potpuno je nepotrebno mučit životinje zbog bilo čega, služile nam za prehranu ili ne. Jednako je mučno gledat ubijanje krave zbog mesa ili zbog nečeg trećeg. Što se tiče farmi u RH, neznam kako je na svim farmama, al nekako si gledam da taj cowboy živi od te krave pa donekle vjerujem da nema razloga da tu kravu muči ako se oko nje brine 24 sata dnevno. Nekako mislim da nikome nije u cilju nepotrebno/dodatno mučit životinju.
Kad sam kod babe hranio zečeve i kokoši, nakon nekog vremena ti prirastu srcu jednako kao i pas/mačka i nije ti svejedno kad tog zeca zakolju da bi imao šta jest za uskrs.
Nažalost zbog načina i stila života zapadne civilizacije (mehanizacije) ne postoji jeftiniji/isplativiji način uzgoja od tog masovnog. Zato kod nas farme propadaju, nekad jaki "kombinati" danas su drek... al ipak nije ni blizu stanja u americi di je po farmi 500 krava u metar puta metar kavezima. Kod nas je prosjek jako malen i životinje ne žive loše. Žive loše jer im jedina svrha da ih se pojede, al šta da čovjek tu napravi.
Neznam dal ima neki način "dobavljanja" mesa, a da pritom ne ubijemo životinju. Nekome to smeta, meni iskreno ne. Prije sam se masu živciro oko one jadne djece po africi, pa oko svega toga na globalnoj razini što nevalja, al šta možeš napravit? Slali smo robu u Irak, Afganistan, pa nam kažu da je skuplje slanje te robe od same robe.. Pa sam davo novce u karitas.. I ništa se ne mjenja. Samo kupujem čistu savijest.. A nepotrebno.
Kad kupujem meso pazim da je iz RH, jaja imam sa lokalne farme di je stanje sasvim dobro... Nema mi se smisla borit protiv vjetrenjača i plakat svaki dan što dnevno pomre tisuće djece jer nemaju pitku vodu, a mi istu koristimo za poljevanje šekreta. Kad tako krenem razmišljat bi se najradije bacio s mosta, jbt ga. Jednio što možemo jest poštivat nečiji izbor i stav oko toga, al realno ništa se nikad neće promjeniti. Bez uvrede deusu, al na kraju takav stav jedino ide njemu na dušu/savjest i to sve radi zbog sebe. Nažalost je tako da taman da ne jede čitav život nikakvo meso, ni jednoj kravi/kokoši neće spasit ili promjenit život.
Živjeo sam 6 mjeseci bez svinjetine, piletine, ljutog, slanog, masnog, cigara, alkohola, gaziranog pića... zbog zdravstvenog stanja. Jedino što sam smjeo jesti je riba, svježe voće i povrće, tjestenina i to je to. Činilo mi se kao pakao u početku, a nakon mjesec-dva sam jeo više nego kada nisam imao problema. Sada je prošlo već 3-4 mjeseca kako mi je "istekla zabrana" jedenja svega što poželim, a i dalje jedem po tom režimu (uz poneku ne baš tako čestu iznimku). Jednostavno svidjeo mi se taj način prehrane, iako je još teži od vegetarijanskog.
Drugi primjer. Nikada nisam mislio da ću moći da jedem sirovu ribu dok nisam bio na Islandu dvije sedmice. U početku mi se gadilo. Sada mi nedostaje taj poseban i čudan ukus. Bojim se i da saznam koje sam sve životinje tada jeo, trudio sam se da probam bez predrasuda.
Poenta: dok ne isprobaš, ne možeš znati da li ti odgovara taj način ishrane ili ne. Zato poštujem vegetarijance, izašli su iz svoje udobne zone, probali nešto novo i nastavili se hraniti tako. Sa njihovim razmišljanjima se ne slažem, ali dobro, ako su tako izabrali, bravo za njih. Definitivno bolje od onih koji nikad ništa novo ne probaju.
Biljke bolje rastu kad im se pusta klasicna glazba.
Potpis!
Otkud ti ideja da uopce trosim nesto vise energije od nekog drugog prosjecnog covjeka, a kamoli implikacija da trosim masivno vise? Kuhati i kupovati namirnice mora svaki covjek, osim ako konstantno ne jede u restoranima. Sto se tice treninga - u tome istinski uzivam. Speci eggplant ili kokos je maltene ista stvar. Piti mlijeko od badema ili "mlijeko" od krave je ista stvar.
Danny ti je odgovorio na dio koji se tice "konfuzije" o zdravom zivotu i teznji da traje sto duze.
Mozes ti i bolje trolati ;-) Ova tvrdnja je na razini IQ 40, mozes to i sam zakljuciti bez da ti se objasnjava.