Prvu stvar koju sam napisao kao odgovor Tonciju je objasnjenje da Vitamin B12 ne proizvode zivotinje, vec bakterije koje zivotinje jedu jeduci nesteriliziranu hranu. B12 mozes vrlo jednostavno dobiti iz obogacenog mlijeka, mlijeka od badema, mlijeka od soje, mlijeka od rize.
Ali ne, potrebno je glupovati i dalje...
Nema veze, makar si konzistentan!
A Deuse mislio sam da je jaje jaje a ne menstruacija :P menstruacija je proces. Možeš ti iznjeti i svoje argumente bez omalovažavanja jaja :)
Znas onu: I'd like to, but not as much as I'd like not to :-D
Ali ovo citirano mi je bezveze - ako hoćeš isto ko kajganu, napraviš si kajganu. Ljudi koji bi nešto promijenili, a da sve ostane isto su idioti i najbolje im je ništa niti ne pokušati mijenjati.
To je velika istina, no kao sto rekoh - veganstvo je vezano uz moral, a ne uz dijetu u onom narodnom smislu. Netko voli okus jaja, a ne moze se pomiriti s time da se prema kokosi odnose kako se odnose, pa onda se tome doskace na ovaj nacin.
Sto se tice okusa - u pitanju su glutamati i umami, kako sam objasnio...
Da, tko bi rekao, kao da se skidam sa teške droge...
Meso je zdravo i pridonosi raznolikoj prehrani. To što 90% populacije ovdje jede čvarke i špek nije pokazatelj da je meso nezdravo. Ja jedem meso bez masti (ne jedem ni kožicu od piletine) pripremljeno u maslinovom ulju.
Ugl ovako nešto: http://libra.msra.cn/Publication/35857459/lean-beef-contributes-significant-amounts-of-key-nutrients-to-the-diets-of-us-adults-national
Prije svega - maslinovo ulje se raspada na jacim temperaturama i postaje otrovno, tako da bih ti preporucio ulje od repice ili suncokreta za przenje, a maslinovo ulje samo pokapaj na kraju na gotovu hranu za okus.
Drugo, tnakir i Danny su rekli vrlo pametnu stvar - sve skodi u prekomjernim dozama, i istina je da je grillano povrce otprilike jednako nezdravo kao i grillano meso - ali!
Problem je u tome sto meso koje ces kupiti u marketu i povrce koje ces kupiti u marketu imaju nekoliko redova velicine razlike u kvaliteti.
Povrce kupljeno u marketu je potrebno temeljito oprati i na konju si. Meso kupljeno u marketu je odraslo na steroidima i hormonima. Djeci od 7-8 godina rastu sise zbog mesa, covjece!
To je to, sto se tice zdravlja. Ako ces kupovati organsko meso, onda se potpuno slazem da je meso izvrstan izvor nutrienta, no cisto usporedbe radi - normalna kokos je ovdje 5-7$, organska kokos je 25$.
Kao sto sam rekao vec 5 puta do sada - veganstvo je prehrana iz savjesti, a ne prehrana iz zdravlja.
Takodjer, da ti odgovorim na pitanje u vezi toga da sam jeo meso - nekad ga jedem i danas, pritom mislim na ribu. Dva su razloga:
- uglavnom skrivam da sam veganac od ljudi oko sebe, vas vjerojatno nikad necu sresti, pa me bas briga. Rijetki rijetki prijatelji znaju za to, i ne sire to dalje. Stvar je u tome da se dogodi da netko sprema veceru, a ja im ne zelim komplicirati zivot. Ne libim se reci da ne jedem meso, ali ne kompliciram oko mlijeka, vrhnja, jaja, etc... e sad - kad se kreces u drustvu mesojeda, a ovdje se cesto jede vani jer je jeftino, onda se kreces na mjestima gdje se veganski izbor svodi na salatu, koju bi morao pojesti bez dressinga.Tako da, ukorak s time da ne zelim komplicirati zivot nikome, pojeo bi meso.
- u pocetku nisam bio dobro informiran o tome, i vodio sam se za onom da je najzdravije - najprirodnije, a covjek je po prirodi opportunistic omnivore, dakle jedemo sve uz naklonost onome sto je jednostavno dostupno. S vremenom me je pocelo sve vise i vise muciti to da kad vidim meso/ribu/jaje na tanjuru, ili mlijeko u kavi, da znam kroz sto neka zivotinja prolazi da bi ja to pojeo, i to mi je ogadilo tu hranu.
Informirao sam se bolje, pisao gospodinu Yurofskom da mi da savjete o tome kako zivjeti kao atleta koji je veganac, i jednostavno promjenio prehranu. Uopce nije tesko.
@Veliki Brat
Rostilj je vrhunski nezdrav. Nema to puno veze s masti, vec s pregorenim dijelovima. Kad hrana mijenja sastav zbog topline - stvara kancerogene spojeve. Znaci, svaki put kad sprzis meso i ono uslijed przenja karbonizira - upravo si stvorio kancerogeni spoj.
Naravno, ne nuzno u opasnoj kolicini, ali ako ti je glavnina prehrane to, nemoj se cuditi zdravstvenim problemima u buducnosti.
Sukladno tome, suprotno opcem uvjerenju - mikrovalka je zacudjujuce najzdraviji oblik grijanja hrane nakon kuhanja, jer mikrovalka kuha hranu (tj. kuha vodu u hrani).

pa da ti iz prve ruke (sake?) pokazem koliko snage jedan vegic ima ;-)