Dobro. Drago, Tonči, Danny... Ovdje vidim sukob različitih filozofskih i socioloških gledišta, a ne religijskih iako ne vidim zašto je odjednom proglašavanje nekog vjernikom jednako ruganju i svrstavanju istog u neku nižu kastu ljudi. Kreacionizam je recimo najtočnija teorija i jedina koja zapravo ima potpuno smisla (bez sarkazma) što ne znači da ja vjerujem u nju, ali samo razmislite malo o njoj i o alternativama pa ćete razumjeti.
S obzirom da su obje društvene znanosti ni jedan ne može biti posve u pravu, zaključci su proizvod logike, promatranja i argumentiranja i eksperimentalno ih je teško izvesti.
Naravno da nisu svi ljudi ubojice, ali ne znači da neki ljudi ne mogu postati ubojice. U nekim kulturama je i kanibalizam prihvaćen. Ali evo jedan eksperiment s kojim si vjerovatno upoznat. Stanfordski zatvorski eksperiment prekinut je upravo iz moralnih razloga. Zaključci su bili da neovisno o osobnosti, dodao bi i o odgoju i religiji, kada se ljudi nađu u određenim situacijama ponašaju se na određene načine na koje inače ne bi.
"Društvo bez religije ne može opstati" nije naivna ili zadrta izjava o sudnjem danu ako odbacimo Boga niti sam ja iz Alabame. Recimo Nietzsche progovara o nihilizmu koji se pojavljuje kad se odbacuju trenutne moralne vrijednosti, no nakon toga "nadčovjek" postavlja nove vrijednosti. Primjer nadčovjeka iz prošlosti je Isus koji je odbacio stare vrijednosti i postavio nove na kojima se uglavnom oslanja zapadnjačka kultura.
"Kršćanski moral ipak je bio koristan, jer je za čovjeka bio sredstvo održanja usred surovosti prirodne borbe za opstanak."
"Moral je bio veliko sredstvo protiv praktičkog i teorijskog nililizma." ("Volja za moć")
I dalje smatram da je bilo kakav moral, skup zakona i pravila, potreban za opstanak samog društva te da mora postojati neki oblik sudstva, svjetovni ili zamišljeni božji da se natjera ljude da ne krše ta ista pravila.

dakle nema čvrstih dokaza ali logika nalaže ko je kriv taman za jednu epizodu Zone Sumraka.U međuvremenu Rusi i dalje šalju brodove, nekak po pravilu svakih par dana po jedan brod pravac Sirija.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold