Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.053.165
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?

Šta ste se svi ulovili za dizanje cijena...koje dizanje cijena? Dižu se cijene za 20 kn samo maloj skupini umirovljenika. Ostalima svima se spuštaju. Budimo realni umirovljenici su skupina koja najviše potroši novaca u zdravstvu i cijena od 50kn po polici je jednostavno neizvediva. Svi su graknuli a sindikat umirovljenika podržava dizanje cijena. I dalje stoji ono da osobe koje imaju manje od 1500kn(tj bračni par s manje od 3000kn itd.) ne plaćaju ništa. Prema tome nek mi netko objasni po kojoj logici čovjek s plaćom 5040kn zaslužuje plaćati 130kn a umirovljenik sa 3000kn samo 50? I prije nego urlate pročitajte malo, više od pola osiguravajućih kuća uopće ne želi osiguravati starije od 70 godina a druga polovica ima cijene iznad 150kn mjesečno. Jedini način da ostane dopunsko koje je jeftinije za umirovljenike(70kn) je da svi plaćaju istu cijenu polica ili će ih ukinuti pa se tucite sa privatnim osiguranjima.

A što se tiče štrajka u zdravstvu svašta bih o njima rekla al bi vjerojatno dobila kartona ko u priči pa zato neću. Ja da sam na ministrovom mjestu ja nebi pregovarala s njima, ja bih im dala otkaz. Svi oni lijepo zarađuju. Kažu da su im plaće 5000kn-10000kn neto. Da osnovna plaća a po kolektivnim ugovorima imaju toliko dodataka da je to za nepovjerovat. Dobro da ne dobe dodatak zato što dišu. Ovaj rad po broju sati je čista idiotarija. Oni kao odrade 48sati a ostalo ide u prekovremeno, stim da biraju kad će radit. Da uzme dvije noćne(koje se btw računaju kao dupli sati) spava u uredu cijelu noći eto osnovne plaće a onda ostalu deru po duploj satnici. Sve njih treba najurit u smjenski rad. Onda bi se vidjelo koliko tko radi.

Don't blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good Luck.
17 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

A što se tiče štrajka u zdravstvu svašta bih o njima rekla al bi vjerojatno dobila kartona ko u priči pa zato neću. Ja da sam na ministrovom mjestu ja nebi pregovarala s njima, ja bih im dala otkaz. Svi oni lijepo zarađuju. Kažu da su im plaće 5000kn-10000kn neto. Da osnovna plaća a po kolektivnim ugovorima imaju toliko dodataka da je to za nepovjerovat. Dobro da ne dobe dodatak zato što dišu. Ovaj rad po broju sati je čista idiotarija. Oni kao odrade 48sati a ostalo ide u prekovremeno, stim da biraju kad će radit. Da uzme dvije noćne(koje se btw računaju kao dupli sati) spava u uredu cijelu noći eto osnovne plaće a onda ostalu deru po duploj satnici. Sve njih treba najurit u smjenski rad. Onda bi se vidjelo koliko tko radi.

Sad me probudi iz duboke hibernacije sa ovom pričom...

evo ti primjer iz moje blizine, liječnik sa nekih brat bratu 25 godina školovanja (osnovna, srednja, faks, postdiplomski, staž, specijalizacija), radi redovnih 40 sati tjedno, uz to barem dodatnih 4 sata dežurstva tjedno ekstra- neplaćeno, kao nekakvo prisilno volontiranje; 2,3 dvadesetčetvorosatna dežurstva vikendom (koji jesu ekstra plaćeni, ali nije duplo) u kojima najčešće ne uspije oka sklopiti (istovremeno odjelno dežurstvo i konzilijarni na hitnoj), (iako bi bilo bolje da ćori cijelu noć jer to znači da se nikome ništa grozno nije dogodilo),  a koji se po nekoj čudnoj logici ne vode u ukupan broj radnih sati, borba sa HZZO oko njihovih faktura za dijagnostiku i lijekove (koji su isto posebna priča), natezanje oko dijagnostičkih aparata koji ne rade ili ih je premalo pa pacijenti moraju čekati, natezanje sa šefovima koji zbog manjka novaca žele smanjiti prijeme na odjele na minimum.... a da ne govorim o stresu posla kad provede cijelu noć pokušavajuči spasiti nekog ko si je prerezao žile ili silnih suza kad imaju pacijenta kojeg ne mogu spasiti pa mora objasnit familiji da je najbolje da ga uzmu doma da tamo umre (pogotovo ako se radi o mlađem čovjeku)...šta misliš da se takve situacije zaborave kad skinu kutu i krenu doma? i da... plaća nije ni blizu 10 000 kn... i da, rušili su im plaću dvaput u godinu dana po cca 10% svaki put.

A onda kad odu raditi privatno ili u inozemstvo će se pričati da su dezerteri kojima je država omogućila školovanje, a sad nezahvalnici bježe i puštaju nas u ruke uvezenim doktorima iz Turske, Bugarske i medicinskim sestrama iz Mikronezije ili domarima, referentima i časnicima HV-a koji imaju manje plaće a ne cvile (koje će valjda prekvlificirati u sklopu programa iz "ministarstva u operacijsku salu")

I većina ih ne radi u fušu popodne i većina nije na izmišljenim pozicijama u bolnici koje donose dodatke na plaću i dobar dio ohoho prebacuje norme po broju pregleda od optimuma utvrđenih protokolima.

Nakon što su sa plaćama, uvjetima rada i diletantskim školskim programima ponizili učitelje i profesore, valjda treba i zdravstvo do kraja uvaljati u isto blato. Jer svi znaju da su kvalitetno školstvo i zdrastvo elementi koji nisu prebitni uvjeti za postojanje normalnog i perpektivnog društva.

Edit: typo

iddqd
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 0:00 (badmad).
17 godina
ddarknessfairyy kaže...

Budimo realni umirovljenici su skupina koja najviše potroši novaca u zdravstvu

Umirovljenici su u svoje vrijeme uplacivali mirovinsko isto kao sto ga uplacujemo ti i ja. S obzirom da danas uzimam od HZZO-a novce jedino kada idem cistit kamenac sa zuba i mijenjat plombe (srecom, zdravlje me jako dobro sluzi, a i za ove usluge nadoplacujem po parsto kuna, a ove viroze, prehlade i gripe najcesce odradim na poslu jer mi je posao uredski i nemam nekih velikih naprezanja tako da mi je svejedno bio doma ili na poslu, a bolovanja u svojih 7-8 godina staza na bijelo imam sve skupa nekih 10-ak dana), teoretski, ja ne trosim ni promil onoga sto dajem za zdravstveno osiguranje. Jedan dan kada budem bio umirovljenik (kako je krenulo, vjerovatno necu docekat penziju jer ce se u penziju ici sa 80 godina), smatram da imam pravo na zdravstveno osiguranje s obzirom da sam 45 godina svog zivota uplacivao za isto, a jako sam ga malo trosio.

Tako da zapravo nemas pravo govoriti nista oko toga koliko umirovljenici trose na lijecnike. Ljudi su svoje osiguranje platili. Imaju ga pravo i koristiti.

P.S, o falsim umirovljenicima necemo. Oni su kategorija za sebe.

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 0:43 (tnakir).
12 godina
neaktivan
pr0n_addict kaže...

Jedva čekam hukanje i zviždanje našoj himni (koju je, btw, uglazbio Srbin) - svi narodi bivše države životare u septičkim jamama (ajd, Slovenci su donekle još ok), a raja se zabavlja najnižim mogućim strastima. Ne znam kako netko može samoga sebe vidjeti kao patriota dok skandira nevjerojatno odvratne povike, kakva arogancija te usto kompletna odsutnost zdravog razuma...

Panem et circenses, ali baš ono, školski primjer.

Da se ne lažemo, navijači su takvi praktički svugdje. To je odavno prestala biti ljubav prema sportu. U neku ruku ih razumijem, ako imaš nekoliko desetina hiljada ljudi koji se slažu sa tobom, normalno je da šta god da uradiš ne može ti niko ništa. Ne mogu ih sve pohapsiti, ne mogu ih sve istjerati sa stadiona, a samo pokušavanje da se urazume jednostavno nije moguće. Mogu da rade šta god hoće. Nemoguće im je stati na kraj kada se okupe i tako će ostati još mnogo godina. Nije da ih podržavam, nipošto, ali takva je situacija svugdje kada je ovaj sport u pitanju.

Što se tiče današnjeg stanja na terenu, pa prošlo je dosta dobro uzimajući u obzir koliko je rizična utakmica i koliko sam s**nja očekivao. Zvižduci, policija morala da isprati Šimunića sa stadiona i pokoja petarda. Očekivao sam mnogo goru situaciju uzimajući u obzir ko igra i gdje se igra. A sama utakmica je bila fenomenalna, mnogo kvalitetnija nego što sam očekivao, mada je to već za neku drugu temu.

17 godina
ddarknessfairyy kaže...

Ja da sam na ministrovom mjestu ja nebi pregovarala s njima, ja bih im dala otkaz. Svi oni lijepo zarađuju. Kažu da su im plaće 5000kn-10000kn neto. Da osnovna plaća a po kolektivnim ugovorima imaju toliko dodataka da je to za nepovjerovat. Dobro da ne dobe dodatak zato što dišu. Ovaj rad po broju sati je čista idiotarija. Oni kao odrade 48sati a ostalo ide u prekovremeno, stim da biraju kad će radit. Da uzme dvije noćne(koje se btw računaju kao dupli sati) spava u uredu cijelu noći eto osnovne plaće a onda ostalu deru po duploj satnici. Sve njih treba najurit u smjenski rad. Onda bi se vidjelo koliko tko radi.

Kaže predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić da je "prošli mjesec radio 520 sati" (http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/284665/Lijecnici-imaju-tri-tisuce-kuna-vecu-placu-od-porucnika-HV-a.html) za što je dobio 23.400 kuna. 

Ova brojka od "520 sati rada" mi je trenutno upala u oči jer je to 17 sati i 20 minuta dnevno, svaki dan, računajući subote i nedjelje. Izbacimo li nedjelje, odnosno jedan neradni dan u tjednu, onda ispada da taj čovjek u prosjeku radi 20 sati i 50 minuta dnevno. Ostalih 3 sata i 10 minuta pere zube, mijenja veš, spava, gleda televizor i bavi se sindikalnom aktivnošću.

Ja iz svega ovoga mogu zaključiti samo da da imamo pravog supermena među nama, ili da je ovo što ti kažeš - dobijaju dodatak za to što dišu i kao "rad" mu se obračunava i to što je taj dan zaveden u knjizi dežurstava, a zapravo je tko zna gdje.

Ja mislim da u kardasijanskim rudnicima soli robovi ne rade 520 sati mjesečno, ali ovaj tip bez po frke kaže da mu je to satnica...

This space for rent!
17 godina

Nisam točno siguran kako je kod liječnika, ali znam da dosta ekipa u državnim firmama / institucijama / službama pod dežurstvnom vode i - "Budi slobodan na mobitelu i spreman da dođeš ako se nešto dogodi".

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
Bukva kaže...

Nisam točno siguran kako je kod liječnika, ali znam da dosta ekipa u državnim firmama / institucijama / službama pod dežurstvnom vode i - "Budi slobodan na mobitelu i spreman da dođeš ako se nešto dogodi".

mnogi su na raspolaganju i u privatnom sektoru na taj način. samo što u 99% slučajeva nisu i adekvatno plaćeni.

Potpis!
17 godina
odjavljen
r3bl kaže...
Mogu da rade šta god hoće. Nemoguće im je stati na kraj kada se okupe i tako će ostati još mnogo godina. Nije da ih podržavam, nipošto, ali takva je situacija svugdje kada je ovaj sport u pitanju.

To nije točno; Englezi su to efikasno riješili.

Drago kaže...

Kaže predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić da je "prošli mjesec radio 520 sati" (http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/284665/Lijecnici-imaju-tri-tisuce-kuna-vecu-placu-od-porucnika-HV-a.html) za što je dobio 23.400 kuna. 

Ova brojka od "520 sati rada" mi je trenutno upala u oči jer je to 17 sati i 20 minuta dnevno, svaki dan, računajući subote i nedjelje. Izbacimo li nedjelje, odnosno jedan neradni dan u tjednu, onda ispada da taj čovjek u prosjeku radi 20 sati i 50 minuta dnevno. Ostalih 3 sata i 10 minuta pere zube, mijenja veš, spava, gleda televizor i bavi se sindikalnom aktivnošću.

Ja iz svega ovoga mogu zaključiti samo da da imamo pravog supermena među nama, ili da je ovo što ti kažeš - dobijaju dodatak za to što dišu i kao "rad" mu se obračunava i to što je taj dan zaveden u knjizi dežurstava, a zapravo je tko zna gdje.

Ja mislim da u kardasijanskim rudnicima soli robovi ne rade 520 sati mjesečno, ali ovaj tip bez po frke kaže da mu je to satnica...

Supermena tog tipa ima koliko želiš... Točnije, većina tako rade pet stotina sati...

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
14 godina
odjavljen
Bukva kaže...

To ti mogu 100 % potvrditi da je tako u HŽ-u. Naime, za uređaj za kontrolu zaposlenika koji izrađujemo, direktiva je bila da bude otporan na vandalizam jer bi mogao izazvati frustracije djelatnika zbog toga što ih tjera da dolaze na posao. 

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
17 godina
Tonči kaže...

Iggy, baš pričaš gluposti. Kako rekoh, stvar funkcionira na mnogim mjestima.

Nadam se da tvoje ideje nikad neće proći, a onog trenutka kad u Hrvatskoj propadnu solidarno zdravstvo i javno školstvo te mirovinski sustav, tada će i država biti posve nepotrebna i nebitna i kranje vrijeme za napuštanje i prepuštanje govna da propadne do kraja skupa s 200 tajkuna.

Prvo sam te pitao - gdje funkcionira. Ne mogu se sjetiti niti jednog takvog sustava koji funkcionira, a da se ne radi o iznimno bogatim državama.

Psiho246 kaže...

@Iggy - uzrok tvojeg stava oko zdravstva je iskljucivo tvoja sebicnost. Savjetujem ti malo da razmislis o tome, preispitas svoje stavove te postanes bolji covjek.

Moja sebičnost? Ni riječ ne kažem kad plaćam zdravstvo svaki mjesec bitno više od prosjeka. Ni kad plaćam dopunsko. Ni kad plaćam lijekove i opremu jer bolnice nemaju para, lijekovi nisu na listi, komisije ih nisu dozvolile. Ni kad plaćam sve ono "joj, znate, dopunsko ipak ne pokriva". Ni kad plaćam privatne liječnike. Ni kad plaćam HZZO iz državnih prihoda. Ni kad plaćam sve ostalo što zatraže.

Gdje sam ja to "sebičan"? Kad tražim red? Objašnjenja na direktne upite? Objašnjenja na nelogičnosti u zdravstvu (i u školstvu, mirovinskom, državnoj upravi)? Ova zemlja je zrela za ozbiljne rezove jer ne možemo živjeti u socijalističkom kapitalizmu - to ne ide.

16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Prvo sam te pitao - gdje funkcionira. Ne mogu se sjetiti niti jednog takvog sustava koji funkcionira, a da se ne radi o iznimno bogatim državama.

Ova zemlja je zrela za ozbiljne rezove jer ne možemo živjeti u socijalističkom kapitalizmu - to ne ide.

Ni u bogatim zemljama ,poput Njemače ,Švedske ,Finske ,nema ''zabadava'' sve što ti poželiš.

Malo googlaj.

Naravno da je - problem je u tome što glasači hoće taj socijalistički kapitalizam. Pa čak i ti ,bez obzira na svoje izjave.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
12 godina
neaktivan
badmad kaže...

Sad me probudi iz duboke hibernacije sa ovom pričom...

evo ti primjer iz moje blizine, liječnik sa nekih brat bratu 25 godina školovanja (osnovna, srednja, faks, postdiplomski, staž, specijalizacija), radi redovnih 40 sati tjedno, uz to barem dodatnih 4 sata dežurstva tjedno ekstra- neplaćeno, kao nekakvo prisilno volontiranje; 2,3 dvadesetčetvorosatna dežurstva vikendom (koji jesu ekstra plaćeni, ali nije duplo) u kojima najčešće ne uspije oka sklopiti (istovremeno odjelno dežurstvo i konzilijarni na hitnoj), (iako bi bilo bolje da ćori cijelu noć jer to znači da se nikome ništa grozno nije dogodilo),  a koji se po nekoj čudnoj logici ne vode u ukupan broj radnih sati, borba sa HZZO oko njihovih faktura za dijagnostiku i lijekove (koji su isto posebna priča), natezanje oko dijagnostičkih aparata koji ne rade ili ih je premalo pa pacijenti moraju čekati, natezanje sa šefovima koji zbog manjka novaca žele smanjiti prijeme na odjele na minimum.... a da ne govorim o stresu posla kad provede cijelu noć pokušavajuči spasiti nekog ko si je prerezao žile ili silnih suza kad imaju pacijenta kojeg ne mogu spasiti pa mora objasnit familiji da je najbolje da ga uzmu doma da tamo umre (pogotovo ako se radi o mlađem čovjeku)...šta misliš da se takve situacije zaborave kad skinu kutu i krenu doma? i da... plaća nije ni blizu 10 000 kn... i da, rušili su im plaću dvaput u godinu dana po cca 10% svaki put.

A onda kad odu raditi privatno ili u inozemstvo će se pričati da su dezerteri kojima je država omogućila školovanje, a sad nezahvalnici bježe i puštaju nas u ruke uvezenim doktorima iz Turske, Bugarske i medicinskim sestrama iz Mikronezije ili domarima, referentima i časnicima HV-a koji imaju manje plaće a ne cvile (koje će valjda prekvlificirati u sklopu programa iz "ministarstva u operacijsku salu")

I većina ih ne radi u fušu popodne i većina nije na izmišljenim pozicijama u bolnici koje donose dodatke na plaću i dobar dio ohoho prebacuje norme po broju pregleda od optimuma utvrđenih protokolima.

Nakon što su sa plaćama, uvjetima rada i diletantskim školskim programima ponizili učitelje i profesore, valjda treba i zdravstvo do kraja uvaljati u isto blato. Jer svi znaju da su kvalitetno školstvo i zdrastvo elementi koji nisu prebitni uvjeti za postojanje normalnog i perpektivnog društva.

Edit: typo

Taj liječnik o kojem pričaš ili je veliki dobrotvorac ili je lokalno potrčko koje svi ostali liječnici nabacuju sa dežurstvima da se sve praši. Činjenica je da ih je većina upravo ovakva kakvom ih opisujem. Da se razumijemo ja govorim o odjelnim liječnicima. Ne liječnicima opće prakse(koji imaju drugačije ugovore sa HZZO i iz svoje glavarine plaćaju i med.sestru) ni kirurzima koji isto tako imaju drugačije ugovore. Ovdje se govori o liječnicima koji se spremaju u štrajk.

Boli njih briga za preopterečenosti i stanje u zdravstvu. Njih žulja što su im ukinuli kolektivni ugovor koji su potpisali s onim pajacem Milinovićem. Ako im se uvede smjenski rad više neće bit moguće da dobivaju novac za tzv. dežurstva. Imaš svojih 8 sati dnevno(ili dvije smjene odjednom pa si 1 dan slobodan) i gotovo. Šta misliš zašto su ujutro od 7 do 11 bolnice pune liječnika a nakon 11 moraš zvati na 4 odjela da bi došao do jednog liječnika? Ako im uvedu smjenski rad jedan tim će radit ujutro,jedan popodne i to im se ne sviđa. Lakše je reć da si "dežuran" i odmaglit. I ne većina ih ne radi u fušu jer nemaju potrebe. Svađe sa HZZO-om oko materijala??? O čemu pričaš to je posao viših sestara a ne liječnika. A o ovim zaboravljanjima situacija i tim forama nemoj ni pokušavat jer takva patetika kod mene ne pali. I sestre, laboranti, ako hoćeš i hitnjaci se isto tako nagledaju svačega pa ne dobe veće plaće zbog toga. Šta misliš da zato što će im vratit onaj stari kolektivni ugovor će odjednom svi bolje radit??? Pa bio je od 2011 pa se ništa nije promjenilo. Problema u zdravstvu ima mnogo ali nemojmo mješati kruške i jabuke ovaj štrajk nema apsolutno nikakve veze s tim. 

Drago kaže...

On odradi 520 sati {#} Da, jadan se pretvorio u inventar Virovitičke bolnice. {#}

Btw: kardasijanski rudnici {#}{#}

Bukva kaže...

Isto je kod liječnika. Vode se na dežurstvu, a doma su ili u kafiću preko puta bolnice. {#}

Don't blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good Luck.
16 godina
badmad kaže...
..

..

- ovo vrijedi quotati...

Drago kaže...
..

Ova brojka od "520 sati rada" mi je trenutno upala u oči ...

- sve je (kod nas i karadasiji) moguće. Pa opet, neka im (doktorima..) meni više smeta lokalni sherif koji si jednoglasnom odlukom sebi i podložnicima digao plaću 50% pa sad ima crkavicu od 28-29kkn. Nema on prekovremenih, nema ništa, ali ima kasicu i dizače ruku.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Bukva kaže...

Pa sta, i ja sam "dezuran" 24/7, ako mi klekne nekakav server ili servis, stize mi alert na mobitel, pa u sred noci ako treba dizem dupe i sjedam za racunalo. Jel to znaci da ja radim 24/7? Onda zbilja imam usranu satnicu ako cemo to tako gledati.

Rvat katolik!
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Pa sta, i ja sam "dezuran" 24/7, ako mi klekne nekakav server ili servis, stize mi alert na mobitel, pa u sred noci ako treba dizem dupe i sjedam za racunalo. Jel to znaci da ja radim 24/7? Onda zbilja imam usranu satnicu ako cemo to tako gledati.

Da ,ali ti si pišljivi sys admin {#} ,a oni su ''gospoda doktori''. Ako zatraže ,treba im i jajca gladit.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
17 godina

Ne, razlika je u tome što je njima to plaćeno kao da su na radnom mjestu...

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 16:54 (Bukva).
17 godina
kizo2703 kaže...
Old Iggy kaže...

Ova zemlja je zrela za ozbiljne rezove jer ne možemo živjeti u socijalističkom kapitalizmu - to ne ide.

Ni u bogatim zemljama ,poput Njemače ,Švedske ,Finske ,nema ''zabadava'' sve što ti poželiš.

Malo googlaj.

Naravno da je - problem je u tome što glasači hoće taj socijalistički kapitalizam. Pa čak i ti ,bez obzira na svoje izjave.

A gdje ja to želim "zabadava"? Želim ravnopravno i transparentno.

Ja ne želim ni približno takav sustav. Nažalost, 90% ljudi u RH bi takvo što.

16 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Ne, razlika je u tome što je njima to plaćeno kao da su na radnom mjestu...

Pa rade za državu, šta si ti očekivao. Saborskim zastupnicima isto ide plaća, iako ih više od pola ne dolazi redovno na sjednice. Vidjela žaba da konja potkivaju...

“Choose your battles wisely. Life is too short to spend it on warring. Fight only the most, most, most important ones, let the rest go.”
17 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...
badmad kaže...

Gle, govorim o primjeru koji vidim. O tome dal je dobrotvor ili ne, nije ni bitno. Raspored rada na klinici je takav i kraj.

Samo da pojasnim ovo sa dežustvima. Daklem, dežurstvo od 24 sata nije takvo da dođe, uzme telefon i ode gledat televiziju ili na placu. Od 8-16 je normalan odjelni rad + konzilijarni na hitnom. Od 16-08 je dežurstvo odjel + hitni. Nakon tih 24 sata slobodan dan, osim ako je dežurstvo petak ili subota, onda ekstra slobodnog dana nema. Ova četverosatna free dežurstva: nakon normalne smjene od 8-16 ide dežurstvo 16-20 (češće i dulje) odjel + hitni. (E da, pod odjelom mislim klinika sa 4 odjela). Nakon dva, tri takva, može tražiti slobodan dan.Tako da bi smjenski rad o kojem pričaš u konkretnom slučaju donio veću plaću i više slobodnih dana. Mislim da bi potpisali odmah.

Klinika je puna liječnika od 8-11 jer je tada predaja smjene, sastnak i vizita, nakon toga neki idu u ambulante na poliklinici, neki u dijagnostičke labaratorije, dežurci najčešće na hitnom.  I na odjelu ostaje onaj tko je taj dan odjelni (osim ako ih fali u dijagnostici pa onda odjelni ide između labaratorija i odjela.

I nisam spomenuo nabavku materijala, već prepisivanje terapija i testova koje u nekoj kombinaciji Ministarstvo-HZZO-ravnateljstvo bolnice- vrše pritisak da ih se radi što manje jer su uveli pojam famozne bespotrebne pretrage (po logici, ako je nalaz negativan, pretraga je bila bespotrebna, liječnik se razbacuje sa novcem).

A ovo sa "patetikom" sam spomenuo, kao dodatak uz stručnost da bi se napravio razliku u poslovima s kojima se u plaćama uspoređuju liječnici. Pa naravno da taj dio vrijedi i za medicinske sestre, nisam nigdje želio degradirati njihov posao i trud.

A ovi koji su na radnom mjestu za vrijeme radnog vremena u kafiću ili prikazuju svoje multitasking sposobnosti pa u danu u kojem su na odjelu, držali predavanje, pripremali znanstveni rad, koordinirali sindikalnu akciju, robovali u rudniku (dobra!), dežurali i vodili odjel i onda si u osmosatni radni dan upisali da su radili 22 sata (ko kad si newbiji zbrajaju jezgre procesora i takt pa izvale da im CPU piči na 20 ghz), e za to ću zavapiti za pravnom državom. Kriminal je kriminal i kao takvog ga treba tretirati, a ne naći bandita za primjer i reći da su svi takvi, skidaj glave! Da se razumijemo, ne mogu tvrditi da ih je većina u HR kao iz primjera koji sam dao, ali na malom uzorku koji imam, vidim da rade vrijedno, težak posao, i zaslužuju puno više od onoga što dobiju.

Ali kao što često bude, pošteni nagrebu, tako će biti i ovaj put, ovi sa 500 sati će si naći načina za održati prihode na 20K +

Edit: @bukva: nisam siguran, mislim da miješaš dežurstvo i pripravnost. U dežurstvu su dužni biti na radnom mjestu, a u pripravnosti moraju biti spremni u nekom roku doću na radno mjesto. Tipa, turističke amublatne imaju pripravnost, mogu se banjati, igrati ping pong, ali na poziv moraju doći. Mislim da i transplatnacijski timovi imaju pripravnost, ono sjedi doma i nešto, a po pozivu zviz u bolnicu. Ne smije biti u Austriji.  Za razlike u plaćanju dežurstva i pripravnosti nemam trenutno podataka...

iddqd
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 19:52 (badmad).
16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Nažalost, 90% ljudi u RH bi takvo što.

Stvar je u tome da je u našoj državi većina stanovništva u jako lošoj financijskoj situaciji i ne vide način na koji bi se to u budućnosti moglo poboljšati. Samim tim je jasna stvar da žele da im država pomogne ili bar malo olakša ionako tešku situaciju i ne vidim šta te tu čudi. Kod nas ne vole uspješne ljude, jer većina nema gdje biti uspješna, a i nije svaki od nas takav potencijal da bude ambiciozni individualac koji od ničega napravi nešto, niti su nas takve stvari učili u školi. Drago ti je kad čuješ da je neki tvoj prijatelj iz djetinjstva (ili poznanik) postao uspješan (i bogat), ali ako si tipični Hrvat (bez posla ili bez dobrog posla i dužan na sto strana) nadaš se negdje u dubini svoje duše da će ti ta osoba na neki način pomoći da bar malo lakše preživiš (umjesto da kupi nešto što joj nije neophodno), no takva pomoć se uglavnom ne događa, jer ljudi jako lako i jako brzo previše zavole novac (kad ga se napokon domognu) i onda troše nemilice ili ga pak čuvaju za crne dane, tako da tu opet nitko osim njih samih (i države ako uredno plaćaju porez) nema nikakve koristi. Eto zbog toga prosječan Hrvat ne voli uspješne (bogate) ljude.

Zdravko Mamić, iako si to bez problema može priuštiti, nije se ponudio da plati fakultet djetetu od svog dobrog prijatelja s kojim je kao klinac ganjao loptu i prve cure, nego radije časti one koji novca ionako imaju i previše i tako se lijepo slizani vrte u tom malom začaranom krugu bogatstva i moći, dok za to vrijeme sin ili kćer od tog prijatelja rade u Konzumu, jer je firma u kojoj je tata radio propala, a članovi obitelji moraju jesti. Fakultet im ostaje nedosanjani san, a Zdravko sa širokim osmijehom na licu tamburašima gura u džepove novčanice od 500€ samo da ispadne faca, iako bi po meni bio puno veća faca da pomogne nekome da krene u bolju budućnost i ta bi mu osoba bila puno više zahvalna nego tamburaš koji si na kraju "epske gaže" sigurno misli kako je Mamić blesav što tako dijeli novce i pritom je 100% u pravu.

Bogat si onoliko koliko možeš od srca dati, jer onome tko daje većina se toga na neki način vrati. Dok štediš ili razbacuješ lako zarađene pare, netko drugi je gladan i sanja četvrt kruha sa 5 deka najjeftinije salame. Sa par milijuna "viška" na računu ne možeš ispraviti nepravdu u svijetu, ali možeš smanjiti broj ljudi koji je proživljavaju i motivirati sve one koji tome svjedoče da i sami jednog dana (ako budu u mogućnosti) naprave isto.

“Choose your battles wisely. Life is too short to spend it on warring. Fight only the most, most, most important ones, let the rest go.”
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 20:52 (The Man).
12 godina
neaktivan
badmad kaže...
ddarknessfairyy kaže...
badmad kaže...

Gle, govorim o primjeru koji vidim.

Nebi odmah potpisali smjenski rad jer ako računaš on odradi u DVA dana 48 sati i svaki sljedeći sat se piše kao prekovremeno i plaća po satnici za prekovremene. A otom potom kako u tih 24 sata radi cijelo vrijeme. U cijeloj satnici ima najviše 8 sati rada ostalo su slobodni. Konzilijarni u hitnoj su upravo to- konzilijarni i nisu tamo cijelo vrijeme. A i za te konzilijarne ih treba naganjat po bolnici. 

Prepisivanje terapija i dijagnostike ide po protokolima(nažalost) i zna se za koju bolest su koje petrage. A da traže nepotrebne lijekove i  pretrage- traže ih da se sve praši. Čisto onako primjer cijela Vinogradska bolnica ima probema s jednom liječnicom koja uporno traži za dijagnostiku psorijaze pretragu koja se ne radi u NI JEDNOJ bolnici u Hrvatskoj osim u jednoj privatnoj klinici. S tim da se uzorci uzimaju u bolnici pa se šalju u kliniku. Zbog čega? Zato jer se njoj ta pretraga sviđa. Očeš drugi primjer? Liječnica na Sv. Duhu uporno svim pacjentima koji dođu u intenzivnu(neću imenovat odjel) mjenja postojeće terapije i svima prepisuje Sandozove lijekove. A nakon toga se pacjenti za par tjedana vraćaju jer im terapija ne odgovara pa drugi liječnici ispravljaju njene piiipzdarije.

Slažem se s tobom da treba sankcionirati kriminal al je žalosno da je ono što se nekada smatrao kriminal sada postao pravilo. Opet ponavljam ovdje se uopće ne radi o uvjetima nego famoznom ugovoru. Ugovoru koji je na ustavnom sudu proglašen ništavnim a koji traže da se ponovno uvede. Još jedna nevjerojatna glupost, Babić jedan obrazovan čovjek se poziva na ugovor koji nije ustavan.

I ne brka Bukva pojmove u ovom ugovoru je tako definirano. Liječnik koji je u pripravnosti(znači ne svi liječnici jer svi znamo da su u slučaju nužde svi liječnici u pripravnosti) već koji je taj tjedan/dan/vikend u pripravnosti da uletava u slučaju bilo kakve bolesti na njegovom odjelu je automatski u "dežurstvu" i dobiva dodatke na plaću za to. Isto tako žulja ih to što uz odjele trebaju radit hitnu. (Ovaj liječnik kojeg ti spominješ ju i radi) al masa ih to ne želi i po ugovoru nemoraju. Tko bi trebao radit na hitnoj?? Studenti? Pa da opet bude slučajeva da pošalju ljude s infarktom doma jer neznaju pročitat EKG.

12 godina
neaktivan

Jesam ja jedini kojem je ovo apsurdno od strane Facebook-a? Kao četri glavne mete u novom Snowden-ovom leak-u su naznačeni: Outlook/Hotmail, GMail, Yahoo i Facebook. Microsoft, Google i Yahoo ističu kako ih zabrinjava to što NSA navodno može razbiti njihovu enkripciju, a Zuckerberg hladi jaja po čitav dan. Daleko od toga da vjerujem ove tri druge firme, ali bar se trude da kažu ponešto o ovome svemu. To rade tokom čitavog ovog skandala. Ne sjećam se da sam pročitao niti jednu izjavu iz Facebook-a oko svega ovoga. Odavno je poznato da je za Zuckerberg-a pojam privatnost riječ koja ne postoji. Biću stvarno iznenađen ako ne izgube bar mali procenat korisnika ili dobiti iz ove situacije. Znam da je moje mišljenje potpuno nebitno, ali o Zuckerberg-u i njegovoj kompaniji imam stvarno ekstremno nisko mišljenje.

17 godina
neaktivan

Zašto Facebooku treba enkripcija?

Pa svi znaju da se na Facebooku može sve saznati, upravo zato i ostvaruje prihode jer je zanimljiv informacijama koje su lako dostupne.

I ja sam idealist ali opet neke stvari treba prihvatiti takvima kakve jesu, a to je da Facebook jednostavno nije mjesto za privatnost.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 23:08 (wyks).
12 godina
neaktivan
wyks kaže...

Zašto Facebooku treba enkripcija?

Pa svi znaju da se na Facebooku može sve saznati, upravo zato i ostvaruje prihode jer je zanimljiv informacijama koje su lako dostupne.

I ja sam idealist ali opet neke stvari treba prihvatiti takvima kakve jesu, a to je da Facebook jednostavno nije mjesto za privatnost.

A da ne govorimo o tome da svaki tutlek može uć u svaki profil na FB-u

17 godina
odjavljen
ddarknessfairyy kaže...

Tutlek se definira kako?

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
12 godina
neaktivan
Tonči kaže...
ddarknessfairyy kaže...

Tutlek se definira kako?

mulac, bedak, budala {#}

17 godina
neaktivan

Evo ja napravim profil, dodam te kao prijatelja i ti provali a ja skidam kapu i posipam se pepelom.

A za sada mislim da svaki tutlek jedino drugom tutleku moze se uvaliti u account.

Edit: zanemari, krivo citam, zakljucio moj mozak da je uvaljivanje u account a ne gledanje profila. Tu nemam nikakvih pretpostavki

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 23:43 (Dr. Zoidberg).
12 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...
badmad kaže...
ddarknessfairyy kaže...
badmad kaže...

Nebi odmah potpisali smjenski rad...

Svjesna si sranja u sustavu (i ja sam, jer zbog kronične bolesti provodim par tjedana godišnje po raznim bolnicama), ali opet na kraju priznaješ da ih trebamo kakvi god da jesu. Da, ugovor je sranje, ali inače treba biti pažljiv s načinom na koji se radi red u sustavu, jer kad takav pukne ozbiljnije su posljedice nego kad se to dogodi sa smetlarima.

Parva Diplodocus
12 godina
neaktivan
Anonimni_Korisnik_2013 kaže...
ddarknessfairyy kaže...
badmad kaže...
ddarknessfairyy kaže...
badmad kaže...

Nebi odmah potpisali smjenski rad...

Svjesna si sranja u sustavu (i ja sam, jer zbog kronične bolesti provodim par tjedana godišnje po raznim bolnicama), ali opet na kraju priznaješ da ih trebamo kakvi god da jesu. Da, ugovor je sranje, ali inače treba biti pažljiv s načinom na koji se radi red u sustavu, jer kad takav pukne ozbiljnije su posljedice nego kad se to dogodi sa smetlarima.

Ma vidjet češ da od ovog svega neće bit ništa. Štrajk će proć ko i onaj prije par godina. Nitko neće ni primjetit da je štrajk. Liječnici su po zakletvi i zakonu dužni odraditi sve što se mora da nebi ugrozili živote pacjenata. Tak da hitna će dalje radit, operacije će i dalje ići, lijekove će i dalje propisivati. Jedino će otkazat tu i tamo koju pretragu ljudima koji idu na kontrolu al budimo realni to i onako često rade.  {#}

16 godina

uzalud vam trud svirači... jer izjava tjedna s kojom se slažem, prikazuje RL dok ovo naše tipkaranje ne rješava ništa, pa čak ni level skill u WoWu.

quote bitnog dijela:

Kakvo nam je stanje u državi pokazuje to da je najpametniju stvar u moru pametovanja o ovome i onome ovoga tjedna izjavila Nives Celzijus kojoj uskoro, po sudskoj odluci, treba stići književna nagrada Kiklop za 2008. godinu.

-dodatak, izgleda da jedino sudovi rade svoj job, bez obrzira na stranačko-lobističke i prigodne želje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice