Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.050.493
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Drago kaže...

Pa točno i nije problem u troškovima već u zaradi. Mi ništa ne proizvodimo, a manje od polovice umirovljenika je u punoj starosnoj mirovini. Treba podebljati prihodovni dio, a ne rezati rashodovni dio koji je mizeran. Prosječna penzija je ispod 2 keke kuna, a bit će manja ako se zaposlenost radno sposobnog stanovništva bitno ne podigne i nezaspolenost bitno smanji (nisu iste stvari). 

To su realni politički i makroekonomski problemi jer mi ovim trendovima možemo svake godine smanjivati sva davanja i socijalna prava to ni na koji način neće pomoći ekonomskom oporavku. Na kraju ćemo završiti i bez mirovina i bez zdravstvene zaštite i bez škola i bez fakulteta, a ništa neće biti riješeno.

Onda svako na svoju granu i lijanu u ruku...

Točno. No ne možemo nikoga privući niti možemo sami investirati s ovolikim davanjima. Gordijski čvor koji se ne da samo tako presjeći.

17 godina
odjavljen
Drago kaže...
Tonči kaže...
Old Iggy kaže...

Ajde malo prouči koliko se stvarno pretraga napravi bez potrebe.

To je pitanje korupcije, nesposobnosti i sl. stvari, ne pojma socijalno/solidarno zdravstvo. Pretrage su rezultat procjene liječnika da su potrebne, a ako su liječnici loši, bit će mnogo pretraga bez potrebe.

Ma koje su to "pretrage bez potrebe"? Odakle znaš da je "pretraga bez potrebe"? Post facto kad vidiš negativan rezultat? Kako to možeš unaprijed znati bez same pretrage? 

Pa neka ih je i bez potrebe - ne odlazi većina love na pretrage, reagense i održavanje aparata već na plaće u zdravstvu. To je fakin činjenica.

Opravdavam onaj dio troškova gdje se baba od 90 godina testira na osteoporozu, gdje se radi skeniranje glave za bol u stopalu i sl. karikirane bizarnosti, ali i stvarne događaje da čovjeku dva puta operiraju krivi otvor na glavi umjesto lijevog uha.

Old Iggy kaže...
Tonči kaže...
Old Iggy kaže...

Ajde malo prouči koliko se stvarno pretraga napravi bez potrebe.

To je pitanje korupcije, nesposobnosti i sl. stvari, ne pojma socijalno/solidarno zdravstvo. Pretrage su rezultat procjene liječnika da su potrebne, a ako su liječnici loši, bit će mnogo pretraga bez potrebe.

Točno, ali samo dijelom. Zdravstvo danas košta (u realnom novcu, ne teoretski) n puta više nego prije 20 godina. Problem je što tog novca nema dovoljno.

Drago kaže...

Pa ga trebamo razbucati prije nego pukne? 

Odgovor je da ne smijemo dozvoliti da pukne i da ne smijemo dozvoliti smanjivanje socijalnih prava ispod granice koju smo imali prije četvrt stoljeća ili imamo sada. 

Socijalna prava ćemo morati smanjivati jer smo prešli Rubikon, iliti opet, nema više novca za to (kao što ga realno nije bilo već godinama).

Prije četvrt stoljeća smo imali enormno manje troškove, uz proporcinalno veću zaradu.

Iggy, kako nema novca? Medicinska sestra s plaćom od 5000 kuna košta državu godišnje 75000 kuna. Umjesto da se kupuje automobile od 600.000 kuna za nepotrebne guzice parazitske na proračunu, moglo se imati 4 dodatne sestre u intenzivnoj na dvije godine ili jednu sestru na 8 godina. Po automobilu te klase. Koliko je koštao onaj kojeg je naručila ona s Plitvica?

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/drzava-obnavlja-vozni-park-na-1-742-vozila-trosi-265-milijuna-kuna---278542.html

Od toga 22 osobna za ministre, "više srednje klase"; znajući povijest, moraju biti s grijanim sjedalima i kožom... Koštaju od 400-600 tisuća kuna.

Zato ta sranja da nema novca, nek objese mačku o rep.

Novca ima. Samo je pogrešno raspoređen.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
16 godina

Ljudi malo previše kenjaju po našem zdravstvu.

Realno gledajući, malo izdvajamo za zdravstvo iz plaća, ako pogledate činjenicu da ogroman broj korisnika našeg zdravstvenog sustava uopće ne izdvaja niti kunu. Broj umirovljenika je ogroman i ja se čudim da sustav i funkcionira uopće.

Ljudi ne shvaćaju koliku sreću imaju da je naš sustav ostao socijalan, ali to je za nas normalno jer Hrvati ionako većinu života provedu kukajući, pljujući po svemu, a oboje rade najbolje iz fotelje ili stolice u birtiji.

Ja osobno nisam doktora vidio toliko dugo da se i ne sjećam kada sam bio u ambulanti ili bolnici. Kada bih gledao uplate mogao bih bez problema reći da sam bezveze plaćao i da nema smisla taj moj novac trošiti na nekoga tko će ionako umrijeti jer je u zadnjem stadiju opakog raka ili ima "sreću" biti nositeljem neke druge opake bolesti.

To neću reći jer nisam idiot, ali nekoliko stvari treba posložiti u sustavu koji se teško financira...npr. smanjiti izdavanje stvarno nepotrebnih lijekova i pregleda pacijentima, forsirati generičke lijekove...Svi gutači tableta trebali bi shvatiti da lijekovi čine  nešto više od 20% ukupnog troška zravstva.

Treba znati da država bolnicama plaća masne novce za svaki pregled, operaciju, liječenje, a to ljudi očito ne shvaćaju. Valjda misle kako je država vlasnik i samo se plaćaju doktori te održavanje zgrada.

Za sve koji kenjaju, predlažem da si proučite cijene zahvata u bolnicama pa mi recite da li je strašno naše zdravstvo kada operiraš kuk, a cijena je skoro 5.000 eura ili ako zatrebaš transplantaciju jetre, a cijena je 30.000 eura i ne zaboravite, to je samo jedan zahvat u životu i ne plaćate ga posebno.

Izračunajte si koliko ćete uplatiti u zdr. sustav kroz život i koliko ste puta bili kod doktora te koliko ćete puta biti vi i vaša djeca, pa si malo razmislite da li je puno pljunuti 100-150 eura mjesečno za zdravstvo ako imaš nekakvu plaću od 4.500-5.000 kn neto. Koliko potrošite mjesečno na us*ani auto?

16 godina
Tonči kaže...
Iggy, kako nema novca? Medicinska sestra s plaćom od 5000 kuna košta državu godišnje 75000 kuna. Umjesto da se kupuje automobile od 600.000 kuna za nepotrebne guzice parazitske na proračunu, moglo se imati 4 dodatne sestre u intenzivnoj na dvije godine ili jednu sestru na 8 godina. Po automobilu te klase. Koliko je koštao onaj kojeg je naručila ona s Plitvica?
Od toga 22 osobna za ministre, "više srednje klase"; znajući povijest, moraju biti s grijanim sjedalima i kožom... Koštaju od 400-600 tisuća kuna.

Kao i uvijek, novinarska smeća iznose ukupnu cijenu svih vozila sa PDV-om za kupnju, a riječ je o leasingu.

Klasična simbioza kvazi-novinarstva i klasičnog hrvatskog uma kojeg sam spomenuo u prijašnjoj poruci

17 godina
Tonči kaže...

Socijalna prava ćemo morati smanjivati jer smo prešli Rubikon, iliti opet, nema više novca za to (kao što ga realno nije bilo već godinama).

Prije četvrt stoljeća smo imali enormno manje troškove, uz proporcinalno veću zaradu.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/drzava-obnavlja-vozni-park-na-1-742-vozila-trosi-265-milijuna-kuna---278542.html

Na stranu što svaka sestra puno više košta (u normalnim okruženjima računaj da je trošak hladnog pogona 3 x neto plaća, u ovakvima puno više), kompletna struka je strahovito potplaćena, a tako će biti još desetljećima.

Što se ovog tiče - da, normalno mi je da ministri imaju dobre aute, normalno mi je da ovi na Plitvicama kupe dobre aute za VIP goste, nije mi normalno da ministri imaju tako male plaće... Drugi je problem što nemamo realno novca za puno bitnije stvari. Pokušaj saniranja zdravstva s pet mlrd kuna je samo vrh ledenog brijega, a nije se ni načela osnovna problematika.

17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

ili recimo makne se crkva sa drzavne sise i eto, plus miljarda kuna za zdravstvo, maknu se razno razne nevladine organizacije koje ionako sluze samo za cuclanje proracuna i eto jos novaca, smanje se place politicarima na recimo duplo vecu placu od prosjeka umjesto 5-10 puta vecu placu od prosjeka kao sto imaju danas i evo jos novaca..

Ma ja se dam kladiti u sto kod treba, kad bi mi netko lijepo donio proracun ispisan po stavkama kolko i za sto dajemo pronasao bi minimalno 10 miljardi kuna viska samo tako..

17 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

Na stranu što svaka sestra puno više košta (u normalnim okruženjima računaj da je trošak hladnog pogona 3 x neto plaća, u ovakvima puno više), kompletna struka je strahovito potplaćena, a tako će biti još desetljećima.

Što se ovog tiče - da, normalno mi je da ministri imaju dobre aute, normalno mi je da ovi na Plitvicama kupe dobre aute za VIP goste, nije mi normalno da ministri imaju tako male plaće... Drugi je problem što nemamo realno novca za puno bitnije stvari. Pokušaj saniranja zdravstva s pet mlrd kuna je samo vrh ledenog brijega, a nije se ni načela osnovna problematika.

Ne, sestra košta i manje. Ne vidim kako ona košta 3x? Za što? Kakav hladni pogon sestara kojih je manjak

Vidim ja da tebi nije jasno da su i obrazovanje i zdravstvo višestruko bitniji od svih ministara skupa. Ne, nije normalno niti je potrebno da se voze u tim autima. Sasvim su im dovoljni automobili do 200.000 a i manje. Ne, ne trebaju im "smartphonei", jer se ionako 75% njih ne zna služiti ni običnim računalom. Ne, nisu im male plaće, nego ih je previše. Država smo s manje od 5 milijuna stanovnika, stanemo polovicu New Yorka. Imamo koliko županija? Svaka vukoyebina s dvije kuće je općina s načelnikom i uredom, ali zato bez škole i bez hitne pomoći.

Zato, daj se okani podržavanja yebivjetara i tovljenja na naš račun.

eevek, i taj leasing košta točno određeni iznos.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 14:53 (Tonči).
17 godina
neaktivan

btw, sto se tice placa politicara i kako su oni premalo placeni...

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.475518345855485.1073741827.133129446761045&type=3

{#}

17 godina
Tonči kaže...
Old Iggy kaže...

Ne, sestra košta i manje. Ne vidim kako ona košta 3x? Za što? Kakav hladni pogon sestara kojih je manjak

Vidim ja da tebi nije jasno da su i obrazovanje i zdravstvo višestruko bitniji od svih ministara skupa. Ne, nije normalno niti je potrebno da se voze u tim autima. Sasvim su im dovoljni automobili do 200.000 a i manje. Ne, ne trebaju im "smartphonei", jer se ionako 75% njih ne zna služiti ni običnim računalom. Ne, nisu im male plaće, nego ih je previše. Država smo s manje od 5 milijuna stanovnika, stanemo polovicu New Yorka. Imamo koliko županija? Svaka vukoyebina s dvije kuće je općina s načelnikom i uredom, ali zato bez škole i bez hitne pomoći.

Zato, daj se okani podržavanja yebivjetara i tovljenja na naš račun.

Znaš što je uopće hladni pogon?

Što se ministara tiče, oni na takvim mjestima trebaju imati bitno veću plaću, kao i znanje. Na stranu što bi bar 50% ljudi u državnoj upravi trebalo maknuti i sve to reorganizirati, no...

16 godina
Tonči kaže...

Košta i uredski materijal, pa što? Koliko se sjećam, gotovo pola milijarde kuna godišnje ide za uredski materijal. Treba li ukinuti to?

Trebaju li ti automobili državi? Trebaju. Znamo li konačnu cijenu? Ne znamo.

Opet gluposti, kao i napadi zbog plaća. Ekipa i dalje brije da naši ministri imaju previsoku plaću. Najbolje da državom upravljaju za minimalac.

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Što se ministara tiče, oni na takvim mjestima trebaju imati bitno veću plaću, kao i znanje. Na stranu što bi bar 50% ljudi u državnoj upravi trebalo maknuti i sve to reorganizirati, no...

Zbog cega? Da se mene pita bavljenje politikom se nebi uopce placalo nego bi se smatrao "dobrovoljnim radom za narod/drzavu" ili kako god hoces to nazvati. Pa bi se time bavili oni koji stvarno zele nesto postici bolje za samu drzavu a ne oni koji zele zivjeti na drzavnoj sisi i jos ne dolaziti na radno mjesto (sabor). Pricam opcenito sto se tice politicara dakle i premjeri, razni ministri, svi.

Jedino sto bi dobili placeno je prijevoz/putovanja.

17 godina
Makavelii kaže...
Old Iggy kaže...

Zbog cega?

Za početak, zbog odgovornosti posla i manjeg potencijalnog utjecaja mitologije.

Volontirati za državu je idiotarija.

15 godina
neaktivan

Povratio upravo (doslovce) na slike i snimke mrtve djece iz Sirije. Ne mogu vjerovati, tko god da je ovo napravio. {#}{#} Dugo nisam nešto jezivije vidio.

Faith divides us - Death unites us.
15 godina
neaktivan
eevek kaže...

Opet gluposti, kao i napadi zbog plaća. Ekipa i dalje brije da naši ministri imaju previsoku plaću. Najbolje da državom upravljaju za minimalac.

Bilo bi kudikamo prihvatljivije da imaju fiksiranu zajedničku osnovicu samom pozicijom ministra u Vladi, a dodatke ili eventualne bonuse u skladu sa rezultatima svojih ministarstava. Na mjesečnoj bazi, pa zašto nekad ne bi primio 15 keka, a idući mjesec 25, i tome slično.

Velika odgovornost u pravilu bi po meni nedvosmisleno trebala nositi i veći dohodak odnosno nagradu za takav rad, ali čiste efikasnosti radi i motivacije, mislim da podjela na osnovnu plaću i bonuse ne bi bila loš potez, i vrlo pozitivno javno prihvaćen.

17 godina
Old Iggy kaže...

Ministar ne mora imati nikakvo znanje, to je politički postavljeno mjesto. Ljudi u konkretnom ministarstvu trebaju imati odgovarajuća specijalistička znanja. 

Ova spika s "ministrima iz struke" je nekakva glupost koja se ponavlja zadnjih godina, a nema uporišta ni u čemu. Ministri su političari i trebaju biti jedino dobro političari. Oni koji rade u ministarstvima, stručne službe, oni moraju biti stručni i to je to.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Makavelii kaže...
Old Iggy kaže...

Zbog cega?

Zasto bi bila idiotarija volontirati za drzavu? Ako mogu mladi volontirati za 1600kn (tih 1600kn ode na gablec/prijevoz) zasto nebi i politicari? Oni su nesto bolji od ostalih?

I ne znam kakvu odgovornost snose politicari za svoj posao kod nas? Unistili drzavu privatizacijom, rasprodajom, na drzavnu sisu stavili uhljebe i tko je odgovarao? Nitko i nitko niti nece.

Vecu odgovornost snosi blagajnica u konzumu nego nasi politicari kad nesto zajeb*.

Takoder bi trebalo kazneno odgovarati za lazi iznesene u izbornim kampanjama jer ih na osnovu njih ljudi biraju pa ako se ustanovi da su lagali lijepo odgovarati za prevaru.

17 godina
Makavelii kaže...

Vecu odgovornost snosi blagajnica u konzumu nego nasi politicari kad nesto zajeb*.

Takoder bi trebalo kazneno odgovarati za lazi iznesene u izbornim kampanjama jer ih na osnovu njih ljudi biraju pa ako se ustanovi da su lagali lijepo odgovarati za prevaru.

Kaže Dujomir Marasović "tako je to u politici". Dakle, nije kriv onaj tko laže, već se samo prilagodio "pravilima struke". 

Ali taj ljigavac u Saboru, pa vi vidite...

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Ministar ne mora imati nikakvo znanje, to je politički postavljeno mjesto. Ljudi u konkretnom ministarstvu trebaju imati odgovarajuća specijalistička znanja. 

Ova spika s "ministrima iz struke" je nekakva glupost koja se ponavlja zadnjih godina, a nema uporišta ni u čemu. Ministri su političari i trebaju biti jedino dobro političari. Oni koji rade u ministarstvima, stručne službe, oni moraju biti stručni i to je to.

Trebaju imati znanje. Ne uvijek nužno struke kojom se bave, dapače.

Lutka na čelu ministarstva ne služi ničemu.

Makavelii kaže...

Zasto bi bila idiotarija volontirati za drzavu? Ako mogu mladi volontirati za 1600kn (tih 1600kn ode na gablec/prijevoz) zasto nebi i politicari? Oni su nesto bolji od ostalih?

I ne znam kakvu odgovornost snose politicari za svoj posao kod nas? Unistili drzavu privatizacijom, rasprodajom, na drzavnu sisu stavili uhljebe i tko je odgovarao? Nitko i nitko niti nece.

Usporediti volontiranje i vođenje države je smiješno. Usporediti mlade s pozicijom ministra je još gore.

Druga stvar je što općenito u državi "odgovornost" ne postoji ni kao misaona imenica.

15 godina
neaktivan
Drago kaže...

Ne sumnjam da svako ministarstvo ima stručni tim ljudi iza sebe, no onda je ministrovo samo da - lijepo priča, i ako je moguće - lijepo izgleda pred novinarima i na sastancima.

Ne dijelim tvoje mišljenje iako se slažem da je to prvenstveno politička funkcija, jer sam jedan od glupana koji zagovaraju ministre iz struke. Naravno, ne mora značiti da će liječnik loše voditi ministarstvo gospodarstva, ali kvragu ni da će netko sa šumarskim fakultetom učinkovito voditi ministarstvo zdravstva.

17 godina
Old Iggy kaže...

Trebaju imati znanje. Ne uvijek nužno struke kojom se bave, dapače.

Lutka na čelu ministarstva ne služi ničemu.

Makavelii kaže...

Ma koja "lutka" - pa ovi naši izgledaju kao da ih je poplava izbacila.

Vješt političar treba znati što želi, a "Da, ministre" ekipa je tu da mu donosi fascikle i objasni gdje mu je dio kojim jede, a gdje dio kojim defecira. 

Jer gdje ćeš imati "ministra iz struke" za vanjske poslove, EU integracije, "međugeneracijsku solidarnost i branitelje" i ostalo?

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...
Ma koja "lutka" - pa ovi naši izgledaju kao da ih je poplava izbacila.

Vješt političar treba znati što želi, a "Da, ministre" ekipa je tu da mu donosi fascikle i objasni gdje mu je dio kojim jede, a gdje dio kojim defecira. 

Jer gdje ćeš imati "ministra iz struke" za vanjske poslove, EU integracije, "međugeneracijsku solidarnost i branitelje" i ostalo?

Još si ih pitomo i opisao. {#}

Vanjski poslovi su struka, kao i EU integracije, a za ovo zadnje je dobar makroekonomist najbliži. {#}

17 godina

Kad smo vec kod doktora, evo jedno predavanje Ivora Kovica (sad je glavna vijest da odlazi u VB):

Krajnje je alarmantno da takvi inovatori, znanstvenici i istrazivaci koji su i lijecnici, odlaze iz zemlje.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
1domagoj1 kaže...

Kad smo vec kod doktora, evo jedno predavanje Ivora Kovica (sad je glavna vijest da odlazi u VB):

Krajnje je alarmantno da takvi inovatori, znanstvenici i istrazivaci koji su i lijecnici, odlaze iz zemlje.

Uvijek je sve štimalo dok se moj životopis ocjenjivao pisanim kriterijima, a kad bi povjerenstvo odlučivalo na temelju ‘slobodne procjene’, uvijek sam nekako gubio bitku s bitno slabijim kandidatima."

http://www.jutarnji.hr/prica-hrvatskog-lijecnika-ivor-kovic---ja-sam-doktor-u-hitnoj-pomoci--odlazim-na-rad-u-veliku-britaniju-/1121484/

To je problem, korupcija, a ne zdravstvena zaštita i socijalna prava. 

EDIT: Koliko je kod nas doktora izgubilo licencu? Da li se ikada to dogodilo da je Liječnička komora ikome izdala trajnu zabranu obavljanja doktorskog zvanja zbog grube povrede etičkih i stručnih normi?

Koliko je sudaca famozni Uskok optužio ili sud osudio za korupciju? Tužitelja? Odvjetnika?

Nema toga kod nas. Kod nas je najveći problem švercanje u tramvajima.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 15:42 (Drago).
17 godina
neaktivan

Pjesma je namjenjena BiH ali nekako predobro odgovara i za nas...

17 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

Da, znam takve idiote u razvijenijim zemljama.

17 godina
odjavljen

http://www.index.hr/vijesti/clanak/poruka-ministra-405-kn-mjesecno-za-zdravstveno-osiguranje-bit-ce-poticaj-studentima-da-sto-prije-zavrse/696161.aspx

http://www.presseurop.eu/en/content/news-brief/4077651-eu-issues-law-reform-ultimatum-croatia

Kako nas vode naši "bistri" i sposobni političari... Koje su to ideje, koja rješenja. To su ljudi koji zaista, ali zaista, zaslužuju i veće plaće i novi grijani A6 svake godine.

17 godina
Makavelii kaže...

Pjesma je namjenjena BiH ali nekako predobro odgovara i za nas...

Pa to ti odgovara na cjelom području Jugoslavije jel,Smijeh nema tu nikakve velike razlike ako malo bolje gledaš situaciju pogotovo danas to sigurno. Osim šta su Bosna i Kosovo manje bure baruta jel,no ekonomska situacija je danas svima vrlo slična uključujuči čak i nekad puno napredniju Sloveniju. Inače ta Slovenija je u zadnjih par godina jako otišla u nazad, dakle i kod njih je bilo rasprodano pa čak i popljačkano u nekoliko primjera uglavnom nikak nije dobro to sigurno.{#}{#}

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
17 godina
Tonči kaže...
Old Iggy kaže...

Da, znam takve idiote u razvijenijim zemljama.

Npr.?

17 godina

Stavio sam predavanje, jer me se dojmilo. Moze se potraziti i njegov CV, hrpa ljudi bi ubila za takav CV.

A on nije jedini, sto je najtuznije od svega.

Meh, dosta mi je pesimizma za danas, si ja lejtr.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan

Da se nadovežem (pitajboga na što više, kako vi kucate pet novih strana dnevno), u nas je prosječni umirovljenik svega nekoliko godina stariji od prosječnog zaposlenog čovjeka, a mi bismo ekonomski rast!? Imamo balast s kojim je nemoguće ići naprijed, a dobar dio toga je na račun krive poslijeratne politike što se tretmana branitelja tiče. Umjesto da se ljude pozapošljavalo i omogućilo im da budu produktivni članovi društva većinu se naprosto poslalo u mirovinu, da ne govorimo o povlaštenim mirovinama ljudi koji realno rata nisu vidjeli. Nisu samo oni problem, da se razumijemo, ali u široj slici mora se reći da je cijeli ta priča (i sama ideja umirovljenja umjesto prenamjene) nema nikakvog smisla.

Parva Diplodocus
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice