Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.052.152
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Old Iggy kaže...
Drago kaže...

Pa to "bogomdano" se smatra normalnim dijelom suvremenog društva i ljudske civilizacije. Ja nisam vidio da društva imaju tendenciju ukidanja obaveznog školstva ili javnog zdravstva.

Sve zemlje s istim sustavom imaju iste probleme. Sve skuplje zdravstvo, sve više umirovljenika koji sve duže žive, sve više visokoobrazovanih na burzi bez realne mogućnosti zaposlenja, sve to enormno stoji, a prihodi su sve manji.

A o ovim "ciframa" o pljački... {#}

Znaci tvoje rjesenje je da se ukine besplatno zdravstvo kako bi umirovljenici prije umirali, te ukinuti besplatni obrazovni sustav kako bi smanjili broj visokoobrazovanih na burzi sve u svrhu poboljsanja financijskog stanja drzave?

Sorry al...the fuck?

- Psiho246
17 godina
odjavljen

Koreja je primjer zemlje koja je upravo snažnim ulaganjem u poljoprivredu i obrazovanje te jakim restrikcijama uvoza, postigla ono što je danas. Naravno, takva politika ne odgovara "nekim" tvrtkama u Hrvatskoj i ostalim parazitima.

SAD je primjer zemlje koja, dok ima dobar model poticajne kompetitivnosti, jednostavno premalo ulaže u javno zdravstvo i obrazovanje i postaje nacija velikih problema: sve veće zatvorske populacije, sve više siromašnih, sve većih razlika, bankrotiranih gradova, teških kriza.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 13:19 (Tonči).
17 godina
Drago kaže...

Da, umirovljenici imaju sve manje mirovine, sve ih je više, pa je stoga logično ukinuti javno zdravstvo. Nabijemo ih.

Imaš bolju varijantu?

Tonči kaže...

Iggy, ne nemaju. O kojim ti visokoobrazovanima na Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Kanadskoj burzi govoriš?

O kojim ja to državama osim RH govorim?

17 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...
Drago kaže...

Pa to "bogomdano" se smatra normalnim dijelom suvremenog društva i ljudske civilizacije. Ja nisam vidio da društva imaju tendenciju ukidanja obaveznog školstva ili javnog zdravstva.

Sve zemlje s istim sustavom imaju iste probleme. Sve skuplje zdravstvo, sve više umirovljenika koji sve duže žive, sve više visokoobrazovanih na burzi bez realne mogućnosti zaposlenja, sve to enormno stoji, a prihodi su sve manji.

A o ovim "ciframa" o pljački... {#}

U podebljanome je jasno da govoriš o tome da zemlje s javnim zdravstvom i obrazovanjem imaju te probleme, zar ne? Ili, kad kažeš "sve zemlje" misliš na Kraljevinu Dalmaciju, Kraljevinu Hrvatsku, Dubrovačku Republiku....?

17 godina
Old Iggy kaže...
Drago kaže...

Da, umirovljenici imaju sve manje mirovine, sve ih je više, pa je stoga logično ukinuti javno zdravstvo. Nabijemo ih.

Imaš bolju varijantu?

Naravno.

Bolja varijanta je društvena solidarnost koja je najpotrebnija kada je društvo u najvećoj krizi. U društvu koje bi bilo u gospodarskom uzletu i imalo golemi BDP i gdje si svak može sve priuštiti, ne treba ti solidarnost. U siromašnim društvima kao što je naše - treba ili će doći do totalnog rasapa i rastakanja društva od kojega se onda stoljećima nećemo oporaviti. 

Ova egoističnost koja bi ostavila starije da krepaju, iako su oni ti na čijim osnovama mi sada živimo, ne samo da je moralno odbojna i neprihvatljiva nego je i kratkovidna - hoćeš li se zalagati da i tebe bace na kompostište kad oodeš u penziju ili to samo vrijedi za druge?

This space for rent!
17 godina
Tonči kaže...

U podebljanome je jasno da govoriš o tome da zemlje s javnim zdravstvom i obrazovanjem imaju te probleme, zar ne? Ili, kad kažeš "sve zemlje" misliš na Kraljevinu Dalmaciju, Kraljevinu Hrvatsku, Dubrovačku Republiku....?

Ne - možeš strpati Englesku, Španjolsku, Frnacusku i brdo drugih zemalja. Govoriti o Norveškoj i Švedskoj je smiješno, nismo u istim startnim pozicijama niti ćemo ikada biti.

Drago kaže...

Bolja varijanta je društvena solidarnost koja je najpotrebnija kada je društvo u najvećoj krizi. U društvu koje bi bilo u gospodarskom uzletu i imalo golemi BDP i gdje si svak može sve priuštiti, ne treba ti solidarnost. U siromašnim društvima kao što je naše - treba ili će doći do totalnog rasapa i rastakanja društva od kojega se onda stoljećima nećemo oporaviti. 

Ova egoističnost koja bi ostavila starije da krepaju, iako su oni ti na čijim osnovama mi sada živimo, ne samo da je moralno odbojna i neprihvatljiva nego je i kratkovidna - hoćeš li se zalagati da i tebe bace na kompostište kad oodeš u penziju ili to samo vrijedi za druge?

Društvena solidarnost? Ne hoda već sad.

Ovako za par godina svi idemo na kompostište.

16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Po tvojem ,onda bi najbolje bilo: tko ne radi ,metak u čelo? Tko je bolestan ,također (ili plinska komora)?!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 13:31 (kizo2703).
17 godina
Old Iggy kaže...

U odnosu na šta? Ja mogu danas otići svojoj liječnici i tražiti kompletnu krvnu sliku i sistematski s ultrazvukom svega i dobit ću ga, kao i neka jadnica s 900 kuna mirovine. 

"Komercijalna" cijena svega toga bi bila oko 3-5 keka kuna. To nekome nije puno, ali može biti razlika između života i smrti, ili života s manje ili više teškom bolesti i normalnog, zdravog života, a tko ne može platiti, isto mu je 3 keke kuna ili 3 milijuna.

Tome treba reći krepaj i pati?

This space for rent!
15 godina
neaktivan

Krepaj il p(L)ati. There, I fixed it..

Faith divides us - Death unites us.
17 godina
odjavljen

Iggy, od Amera bih uzeo dosta toga, ali sustav obrazovanja i zdravstva im je teška koma. To što ti predlažeš graniči s... ne znam... ne mogu pronaći metaforu za koncept koji iznosiš. Snažnu i čistu naciju isključivo 100% sposobnih? Ne starijih od 60? Bez siromašnih? Da ih uklonimo da ne smetaju?

17 godina
Tonči kaže...

Iggy, od Amera bih uzeo dosta toga, ali sustav obrazovanja i zdravstva im je teška koma. To što ti predlažeš graniči s... ne znam... ne mogu pronaći metaforu za koncept koji iznosiš. Snažnu i čistu naciju isključivo 100% sposobnih? Ne starijih od 60? Bez siromašnih? Da ih uklonimo da ne smetaju?

Da uvucemo Hitlera u raspravu? {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
kizo2703 kaže...

Po tvojem ,onda bi najbolje bilo: tko ne radi ,metak u čelo? Tko je bolestan ,također (ili plinska komora)?!

Ne, daleko od toga. Treba naći način kako smanjivši ukupan trošak države doći do najbolje varijante.

Školovanje nepotrebnih kadrova - ukinuti. Nepotrebne troškove u zdravstvu - ukinuti. U mirovinu trpati samo one koji to zasluže (radom, invalidninom, itd.).

Drago kaže...

U odnosu na šta? Ja mogu danas otići svojoj liječnici i tražiti kompletnu krvnu sliku i sistematski s ultrazvukom svega i dobit ću ga, kao i neka jadnica s 900 kuna mirovine.

U tome i je problem, što možeš zatražiti i dobiti, a bez potrebe.

17 godina
1domagoj1 kaže...
Tonči kaže...

Što je najsmješnije, Hitler je dobro radio na socijalnom statusu svoje rase. {#}

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Pa ,i nisi puno fulao. Jel ove nebuloze nisu daleko od onoga što je napisao Tonči:

''Snažnu i čistu naciju isključivo 100% sposobnih? Ne starijih od 60? Bez siromašnih? Da ih uklonimo da ne smetaju?''

Idealna arijevska rasa?!

Old Iggy kaže...

Ne, daleko od toga. Treba naći način kako smanjivši ukupan trošak države doći do najbolje varijante.

Školovanje nepotrebnih kadrova - ukinuti. Nepotrebne troškove u zdravstvu - ukinuti. U mirovinu trpati samo one koji to zasluže (radom, invalidninom, itd.).

Treba ukinuti sve županije i većinu općina i gradova ,koji žderu većinu proračuna.

A ovo o nepotrebnima neću uopće komentirati.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 14:04 (kizo2703).
17 godina
Old Iggy kaže...

U tome i je problem, što možeš zatražiti i dobiti, a bez potrebe.

Odakle ti znaš da je "bez potrebe" (dok te se ne pregleda i ne dobiješ nalaz)?  Svake dvije godine imaš pravo na kompletni sistematski ne zato jer za to "nema potrebe" već zato jer je statistički izračunato i preporuka je da se pogleda kako ti radi kanta, kao što i auto vodiš na redoviti "sistematski" svaki određeni broj kilometara ili godina. 

Zato jer je to jeftinije nego liječenje bolesti u uznapredovalim fazama bilo da se radi o srcu i krvožilnom sustavu, unutarnjim organima, karcinomima, bilo čemu. 

Ja mislim da ekipa bez potrebe dolazi ujutro natašte u bolnicu da ih se pika, pišaju si po rukama i u čašice i onda se skidaju pred nepoznatim ljudima da ih ovi isprepipaju i snime im utrobu. 

U svojoj teoriji si došao dotle da su normalne medicinske procedure "bez potrebe" jer treba nekako dokazati da nam to ne treba. 

Pa  DR Kongo ili Somalija, to su zemlje po tvojoj mjeri.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 14:08 (Drago).
15 godina
neaktivan

Dezerter, a znaaaamo svi šta radimo dezerterima!!

17 godina
Drago kaže...

Odakle ti znaš da je "bez potrebe"? Pa smiješan si, stvarno. Svake dvije godine imaš pravo na kompletni sistematski ne zato jer za to "nema potrebe" već zato jer je statistički izračunato i preporuka je da se pogleda kako ti radi kanta, kao što i auto vodiš na redoviti "sistematski" svaki određeni broj kilometara ili godina. 

Zato jer je to jeftinije nego liječenje bolesti u uznapredovalim fazama bilo da se radi o srcu i krvožilnom sustavu, unutarnjim organima, karcinomima, bilo čemu. 

Ja mislim da ekipa bez potrebe dolazi ujutro natašte u bolnicu da ih se pika, pišaju si po rukama i u čašice i onda se skidaju pred nepoznatim ljudima da ih ovi isprepipaju i snime im utrobu.

Ajde malo prouči koliko se stvarno pretraga napravi bez potrebe.

17 godina
neaktivan

"Na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke koja je trajala od 1. kolovoza, Vlada je od ministra Siniše Hajdaša Dočića čula kako su ulaganja u IT infrastrukturu prošle godine bila 2,25 milijarde kuna. Ove godine u prvih šest mjeseci povećana su, te je predikcije da će do kraja godine one iznositi 2,5 milijarde kuna."

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/danas-prva-sjednica-vlade-nakon-ljetne-stanke---299499.html

14 godina
neaktivan
Fascinantno mi je kod SAD-a da se smatraju uzvisenom i boljom drzavom a ustvari su u istim govnima ko i svi ostali..
17 godina
Old Iggy kaže...

Pa i kažem, u Kongu i Somaliji ni jedna. Tako treba. Životni vijek: 48,37 godina i 51,2 godine.

I automatski si riješio problem penzića i svega...

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Pa i kažem, u Kongu i Somaliji ni jedna. Tako treba. Životni vijek: 48,37 godina i 51,2 godine.

Slično je stanje i kod nas pa je dulji životno vijek, bit će zato što više trošimo u zdravstvu?

17 godina
Old Iggy kaže...
Drago kaže...

Slično je stanje i kod nas pa je dulji životno vijek, bit će zato što više trošimo u zdravstvu?

Ne, to nema veze - ulaganje u zdravstvo (i školstvo) i životni vijek su totalno nepovezani...

Ovo je valjda neka komunistička propaganda: http://ucatlas.ucsc.edu/spend.php

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Ne, to nema veze - ulaganje u zdravstvo (i školstvo) i životni vijek su totalno nepovezani...

Ovo je valjda neka komunistička propaganda: http://ucatlas.ucsc.edu/spend.php

Ti si cijepljen od ironije ili...?

Što će biti kad sustav - pukne?

17 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...

To je pitanje korupcije, nesposobnosti i sl. stvari, ne pojma socijalno/solidarno zdravstvo. Pretrage su rezultat procjene liječnika da su potrebne, a ako su liječnici loši, bit će mnogo pretraga bez potrebe.

17 godina

Pa ga trebamo razbucati prije nego pukne? 

Odgovor je da ne smijemo dozvoliti da pukne i da ne smijemo dozvoliti smanjivanje socijalnih prava ispod granice koju smo imali prije četvrt stoljeća ili imamo sada. 

This space for rent!
17 godina
Tonči kaže...
Old Iggy kaže...

To je pitanje korupcije, nesposobnosti i sl. stvari, ne pojma socijalno/solidarno zdravstvo. Pretrage su rezultat procjene liječnika da su potrebne, a ako su liječnici loši, bit će mnogo pretraga bez potrebe.

Ma koje su to "pretrage bez potrebe"? Odakle znaš da je "pretraga bez potrebe"? Post facto kad vidiš negativan rezultat? Kako to možeš unaprijed znati bez same pretrage? 

Pa neka ih je i bez potrebe - ne odlazi većina love na pretrage, reagense i održavanje aparata već na plaće u zdravstvu. To je fakin činjenica.

This space for rent!
17 godina
Tonči kaže...
Old Iggy kaže...

Točno, ali samo dijelom. Zdravstvo danas košta (u realnom novcu, ne teoretski) n puta više nego prije 20 godina. Problem je što tog novca nema dovoljno.

Drago kaže...

Pa ga trebamo razbucati prije nego pukne? 

Odgovor je da ne smijemo dozvoliti da pukne i da ne smijemo dozvoliti smanjivanje socijalnih prava ispod granice koju smo imali prije četvrt stoljeća ili imamo sada. 

Socijalna prava ćemo morati smanjivati jer smo prešli Rubikon, iliti opet, nema više novca za to (kao što ga realno nije bilo već godinama).

Prije četvrt stoljeća smo imali enormno manje troškove, uz proporcinalno veću zaradu.

17 godina

Pa točno i nije problem u troškovima već u zaradi. Mi ništa ne proizvodimo, a manje od polovice umirovljenika je u punoj starosnoj mirovini. Treba podebljati prihodovni dio, a ne rezati rashodovni dio koji je mizeran. Prosječna penzija je ispod 2 keke kuna, a bit će manja ako se zaposlenost radno sposobnog stanovništva bitno ne podigne i nezaspolenost bitno smanji (nisu iste stvari). 

To su realni politički i makroekonomski problemi jer mi ovim trendovima možemo svake godine smanjivati sva davanja i socijalna prava to ni na koji način neće pomoći ekonomskom oporavku. Na kraju ćemo završiti i bez mirovina i bez zdravstvene zaštite i bez škola i bez fakulteta, a ništa neće biti riješeno.

Onda svako na svoju granu i lijanu u ruku...

This space for rent!
15 godina
neaktivan

Slabljenje radničkih i socijalnih prava u velikoj mjeri su osnovni preduvjet za procvat novokomponovanog menadžerstva, koje nažalost nije zaobišlo ni Hrvatsku. Čitava stvar još donekle funkcionira u javnom sektoru, pod kakvom takvom zaštitom i graktanjem sindikata (o kojima mislim svašta "lipo" al ne smijem reć - no činjenica je da su trn u oku svakom privatniku), dok u privatnom sektoru - što je radnik obespravljeniji, to bolje.

Šutneš ga na cestu, nađeš drugoga i onda to opravdaš fleksibilnim tržištem rada, najbolji primjer ti je zakon o pripravničkom/stažiranju za 1600kn. Nema produljivanja, aj bok.

Ima tu još primjera, od toga da se radnike drži na minimalcu ili 3-4 keke kuna, dobit se zadržava ili traže načini da se prikaže što manjom zbog visoke stope oporezivanja, a u isto vrijeme se vikendice grade, kupuju se auti na firmu, kajići i tako to..

Uglavnom po čemu ćeš prepoznati new-age menadžerčića je fino ispeglano odijelo, frizurica, elokventan i jadnom mu smetaju radnička prava, i u konačnici sindikati. Nije da sam s jednim studirao, a i danas u svakodnevnim kontaktima. Svi isto trabunjaju, radnici su za sve krivi.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice