Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.058.990
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Što se događa s našim društvom?
Old Iggy kaže...
Drago kaže...
Old Iggy kaže...

Nebitno da li su redovni studenti ili ne. Ne može država "vječito" plaćati, bez obzira bio on redovan ili ne (iako bi volio vidjeti kako to netko s 26 godina može biti redovan student).

A zašto ne bi mogao biti redovan student sa 26?

A zašto ne bi bio?

Que?

Prvo se čudiš kako netko može biti redovan student s 26 godina, a onda se čudiš zašto ne bi mogao biti redovan student sa 26 godina?

This space for rent!
17 godina
tnakir kaže...

Iggy slazem se sa tobom, ali ni do sada nista nije bilo besplatno, vec je to sve naplaceno od poreza i ostalih djidji. Vec smo bili pricali o slicnoj temi (zdravstveno). Meni je pak lakse da mi drzava otkida od place svaki mjesec pa da svi imamo (kakvu takvu) zdravstvenu zastitu, nego da si ja mogu priustiti vrhunsko lijecenje, a moj siromasni susjed umire jer nema za antibiotik.

Glavni problem je u tome sto je drzava postala sama sebi svrha, a ne ono sto bi trebala biti.

Problem je u tome što svakog zaposlenog zdravstveno stoji u prosjeku puno više od te mizerije, ali to se "zaboravlja", a s druge strane svi bi "vrhunsko liječenje".

Drago kaže...

Pa što bi trebali - onda ukinuti socijalno i početi naplaćivati svakome svaki oblik školovanja?

Ne svaki oblik, samo visokoškolski.

Zdravstveno se ionako ne ukida, samo se distrubuiranije plaća.

Edit: ne čudim se, već bi to izbacio zakonom. 26 godina i redovan student - ne može.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 10:49 (Old Iggy).
17 godina
Old Iggy kaže...

Zdravstvo nije i nikad neće biti besplatno. Isto tako ni školstvo.

Druga strana medalje je percepcija besplatnosti i "nekoštanja" istog, pa kad država potroši par stotina tisuća kuna po studentu i ovaj ode van na to gledamo kao na "ha, snašao se", a ne kao na "gle što nas je opelješio".

Sto ako se taj student za 10 godina vrati u Hrvatsku sa jos vecim stecenim znanjem i inozemnim iskustvom?

Na neki nacin je opet i za to drzava kriva, jer sama nije sposobna osigurati radno mjesto za stupanj njegovog obrazovanja.

Ima primjer onog profesora u Zagrebu koji nezaposlen prosi na ulici. Da je bio pametniji, mozda je trebao na vrijeme traziti zaposlenje u inozemstvu.

Cak se i slazem da bi se moglo uvesti neko ogranicenje za takve studente kada bi im drzava mogla osigurati adekvatan posao, nesto kao sto nogometasi u ex-Yu nisu mogli otic igrat u inozemstvo prije neke godine.

- Psiho246
17 godina
Psiho246 kaže...
Old Iggy kaže...

Zdravstvo nije i nikad neće biti besplatno. Isto tako ni školstvo.

Druga strana medalje je percepcija besplatnosti i "nekoštanja" istog, pa kad država potroši par stotina tisuća kuna po studentu i ovaj ode van na to gledamo kao na "ha, snašao se", a ne kao na "gle što nas je opelješio".

Sto ako se taj student za 10 godina vrati u Hrvatsku sa jos vecim stecenim znanjem i inozemnim iskustvom?

Prvo neka plati državi. A takvi ionako spadaju u kategoriju statističke pogreške, nažalost.

17 godina
Old Iggy kaže...

Problem je u tome što svakog zaposlenog zdravstveno stoji u prosjeku puno više od te mizerije, ali to se "zaboravlja", a s druge strane svi bi "vrhunsko liječenje".

Drago kaže...

Pa što bi trebali - onda ukinuti socijalno i početi naplaćivati svakome svaki oblik školovanja?

Ne svaki oblik, samo visokoškolski.

Zdravstveno se ionako ne ukida, samo se distrubuiranije plaća.

A zašto samo visokoškolski? 

Razumiješ li da ne postoji "previše"obrazovanja i da je obrazovanje direktno ulaganje u boljitak zemlje i društva? Misliš da smo dovoljno pametni kao narod kakvi jesmo i da je visokoškolsko obrazovanje samo za hoštaplere koji si mogu to priuštiti? 

Koja je to logika? Ne možeš imati "preobrazovanu" naciju, a nacije s višim obrazovanjem UVIJEK imaju viši životni standard, uređenije društvo, veće blagostanje. 

U kapitalističkim Švedskoj i Finskoj svatko ima pravo na besplatno visokoškolsko obrazovanje zato jer te države po svim parametrima u samom svjetskom vrhu smatraju da od toga ima korist čitava država. 

Ova tvoja arbitrarna procjena da jedan dio obrazovanja treba plaćati iz vlastitog džepa je posve iracionalna. 

Zašto se ne bi plaćala osnovna škola iz vlastitog džepa, a kasnije tko prođe tu prepreku, dobiva besplatno svako ostalo obrazovanje? 

Ovo su bizarnosti.

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Razumiješ li da ne postoji "previše"obrazovanja i da je obrazovanje direktno ulaganje u boljitak zemlje i društva? Misliš da smo dovoljno pametni kao narod kakvi jesmo i da je visokoškolsko obrazovanje samo za hoštaplere koji si mogu to priuštiti? 

Koja je to logika? Ne možeš imati "preobrazovanu" naciju, a nacije s višim obrazovanjem UVIJEK imaju viši životni standard, uređenije društvo, veće blagostanje. 

U kapitalističkim Švedskoj i Finskoj svatko ima pravo na besplatno visokoškolsko obrazovanje zato jer te države po svim parametrima u samom svjetskom vrhu smatraju da od toga ima korist čitava država. 

Ova tvoja arbitrarna procjena da jedan dio obrazovanja treba plaćati iz vlastitog džepa je posve iracionalna. 

Zašto se ne bi plaćala osnovna škola iz vlastitog džepa, a kasnije tko prođe tu prepreku, dobiva besplatno svako ostalo obrazovanje? 

Ovo su bizarnosti.

Slazem se s tobom u potpunosti, no njega brine izljev mozgova iz Hrvatske.

U Hrvatskoj nema ranih mjesta kao u Svedskoj niti su place kao u Svedskoj sto rezultira izljevom umova.

No obrazovanje nikada nije negativno...

- Psiho246
17 godina
Drago kaže...

Zbog cijene i nepovezanosti visokog školstva s potrebama gospodarstva.

17 godina
Old Iggy kaže...
Drago kaže...

To se apsolutno slažem - 110%. U Njemačkoj prvostupnik koji dođe u firmu raditi dobije svoj projekt koji je u stanju sam dovršiti. 

Ja ne znam da li itko kod nas kad s faksa dođe u bilo koju firmu zna IŠTA, posebice tu mislim na inžinjerska zvanja. I treba sređivati studije koji su odlagališta starog otpada koji prema sebi i svom "arheološkom" znanju formira kolegije, a ne prema potrebama privrede i studenata. Sve je to točno. Ali školstvo treba biti jednako dostupno SVIMA.

EDIT: Da se u logoreičnoj maniri dovežem na samog sebe - imam prijatelja koji je diplomirao i magistrirao na strojarstvu i ima osam dodatnih certifikata koje si je sam platio i to vrlo raznorodnih - od njemačkog certikata za zavarivanje do energetskog razreda. Kaže da ga nitko nikada nije pitao za niti jedan od tih certifikata, a posao koji sada ima priznaje da je dobio preko političke veze jer bi po certifikatima i školovanju mogao slobodno skupljati boce. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 11:14 (Drago).
17 godina
Drago kaže...
Old Iggy kaže...

To se apsolutno slažem - 110%. U Njemačkoj prvostupnik koji dođe u firmu raditi dobije svoj projekt koji je u stanju sam dovršiti. 

Ja ne znam da li itko kod nas kad s faksa dođe u bilo koju firmu zna IŠTA, posebice tu mislim na inžinjerska zvanja. I treba sređivati studije koji su odlagališta starog otpada koji prema sebi i svom "arheološkom" znanju formira kolegije, a ne prema potrebama privrede i studenata. Sve je to točno. Ali školstvo treba biti jednako dostupno SVIMA.

EDIT: Da se u logoreičnoj maniri dovežem na samog sebe - imam prijatelja koji je diplomirao i magistrirao na strojarstvu i ima osam dodatnih certifikata koje si je sam platio i to vrlo raznorodnih - od njemačkog certikata za zavarivanje do energetskog razreda. Kaže da ga nitko nikada nije pitao za niti jedan od tih certifikata, a posao koji sada ima priznaje da je dobio preko političke veze jer bi po certifikatima i školovanju mogao slobodno skupljati boce. 

Tu i je veliki problem - na stranu što samo školstvo nije "kompatibilno", samim lupanjem para u isto neće se bitno poboljšati stanje, treba motivirati privredu da zauzme svoje mjestu u ciklusu školovanja. Pa kad počnu financirati "svoje ljude" tad će se i stvari poboljšati sa sve tri strane - država manje troši, privreda školuje ljude koji im odgovaraju i brže su u poslu, studenti ne plaćaju ništa već je pokriveno stipendijama.

17 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...
Drago kaže...

Iggy, tvoje zagovaranje američkog modela nema smisla. U SAD-u je dobro obrazovanje dostupno samo bogatima, jednako je i sa zdravstvom. Puno bolje zemlje za život su spomenute skandinavske, gdje su i obrazovanje i zdravstvo "besplatni".

Uopće nije nužno da država obrazovanje provodi po potrebama tržišta u potpunosti, već edukacija treba stvarati ne samo šljakere i jeftinu radnu snagu, nego i visokoobrazovane pokretače gospodarstva, autore novih ideja i novih vrijednosti za gospodarstvo. Naravno da ne možemo imati gospodarsku granu ako nemamo nikoga da ga izmisli i proizvede.

Razmišljanje koje potičeš (barem imam taj dojam) gura nas u propast: sve više rezanja javnog obrazovanja (ruši kvalitetu, a konačno ga i guši), sve više rezanja javnog zdravstva (ista stvar) i polako prebacivanje na američki model dostupnosti spomenutog samo onima s mnogo love.

To je sranje od sustava. To će od Hrvatske napraviti zemlju punu konobara, kuhara, sobarica i muzejskih kustosa, europsku plažu i muzej i ništa više.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 11:58 (Tonči).
17 godina

A koja će firma školovati kolegij studenata indologije ili filozofije? A stravično koliko god to zvučalo - i oni nam trebaju.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 11:58 (Drago).
17 godina
Drago kaže...

A koja će firma školovati kolegij studenata indologije ili filozofije? A stravično koliko god to zvučalo - i oni nam trebaju.

Meh :)

Rvat katolik!
17 godina
Tonči kaže...

Iggy, tvoje zagovaranje američkog modela nema smisla. U SAD-u je dobro obrazovanje dostupno samo bogatima, jednako je i sa zdravstvom. Puno bolje zemlje za život su spomenute skandinavske, gdje su i obrazovanje i zdravstvo "besplatni".

Uopće nije nužno da država obrazovanje provodi po potrebama tržišta u potpunosti, već edukacija treba stvarati ne samo šljakere i jeftinu radnu snagu, nego i visokoobrazovane pokretače gospodarstva, autore novih ideja i novih vrijednosti za gospodarstvo. Naravno da ne možemo imati gospodarsku granu ako nemamo nikoga da ga izmisli i proizvede.

Razmišljanje koje potičeš (barem imam taj dojam) gura nas u propast: sve više rezanja javnog obrazovanja (ruši kvalitetu, a konačno ga i guši), sve više rezanja javnog zdravstva (ista stvar) i polako prebacivanje na američki model dostupnosti spomenutog samo onima s mnogo love.

To je sranje od sustava. To će od Hrvatske napraviti zemlju punu konobara, kuhara, sobarica i muzejskih kustosa, europsku plažu i muzej i ništa više.

Mi prvenstveno trebamo izaći iz državnih dugova, a onda sve ostalo. Ovakav socijalno - edukacijski sustav nas samo gura čim u grob, a ne pruža nikakvu mogućnost razvoja. Radi istog smo u kaosu, a niti jedan dio postojećeg sustava nije samoisplativ.

15 godina
Mislim da mi prvo trebamo proglasiti stečaj pa sve ispočetka.
Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Tu i je veliki problem - na stranu što samo školstvo nije "kompatibilno", samim lupanjem para u isto neće se bitno poboljšati stanje, treba motivirati privredu da zauzme svoje mjestu u ciklusu školovanja. Pa kad počnu financirati "svoje ljude" tad će se i stvari poboljšati sa sve tri strane - država manje troši, privreda školuje ljude koji im odgovaraju i brže su u poslu, studenti ne plaćaju ništa već je pokriveno stipendijama.

Ovo je katastrofa iz više razloga - elitizam, uskost obrazovnog programa, drastično smanjenje opće-korisnog znanja, kao i mogućnost se stvori generacije fah idiota koji nakon propadanja onog koji je obrazovanje tražio i platio nemaju dovoljno ostalog znanja kojim bi se okrenuli nečemu drugome.

U SAD-i imamo stotine Brown/Hravarden/Jales/KMIT kvazi fakulteta koji novcem stvaraju famu za obrazovanje umjesto da kvalitetni stručnjaci jamče i interes za upise.

Nekoliko generacija toga i neće biti opće stručnih i slobnorazmišljajućih ljudi koji bi znali procjeniti nisku kvalitetu tih fah-"sveučilišta".

Industrija treba sama filtrirati ljude, jer industrija zbog svoje nestabilnosti i  brzog izumiranja trendova ne smije biti faktor u bitnim civilizacijskim tokovima.

Dodouše meni je cjeloživotno posvećivanje jednom poslu najveći promašaj civilizacije. 

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
15 godina
BUG-ovci NHF ali nakon čitanja većine dnevnih novina (GO) spreman sam za peticiju za ukidanje studija novinarstva. Što će nam to kad je krajnji proizvod (novine) smeće.
Stručnjak za odmaganje...
17 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...
Tonči kaže...

Mi prvenstveno trebamo izaći iz državnih dugova, a onda sve ostalo. Ovakav socijalno - edukacijski sustav nas samo gura čim u grob, a ne pruža nikakvu mogućnost razvoja. Radi istog smo u kaosu, a niti jedan dio postojećeg sustava nije samoisplativ.

Uopće ne razumiješ probleme ove države. Kriv ti je obrazovni sustav?

Problem ove države nije socijalni edukacijski sustav (kao ni zdravstveni), već kriminal, korupcija i ogromno leglo parazita koji su se uvukli u krvožilni sustav države i proračuna, skupa s priljepcima u obliku privatnih firmi koje se također hrane sišući proračunu krv. Uz nevjerojatno napuhane trbušine hoštaplera i kriminalaca u državnoj upravi, lokalnim jedinicama i državnim tvrtkama, imaš nevjerojatnu razinu nesposobnosti i korupcije u svim institucijama, od sigurnosnih službi i MUP-a do pravosuđa i svega ostaloga. Nema te državne institucije, firme ili usluge, gdje ne moraš pljunuti već sada ogroman novac samo zato da dobiješ nešto u razumnom roku i razumne kvalitete.

Tek kada se netko, dovoljno hrabar da ne odleti u zrak zbog plastike pod osovinom, zamjeri organiziranom kriminalu i pokrati s višekratnicima broja 50 sve ove brojke zaposlenih na proračunu i broj agencija, i onda lovu usmjeru o obrazovanje, zdravstvo i nadziranu hi-tech organiziranu poljoprivredu/stočarstvo, tek tada ćemo zaustaviti propadanje. U suprotnom će i hrvatski gradovi malo po malo postati Detroiti.

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Tonči kaže...

U lošem gulaašu smo jer su kuhari štedjeli na povrću istodobno vadeći najbolje komade mesa iz lonca.

Razmišljaš kratkoročno.

Čovjeku ne treba reći da bude dobar, dobrota treba biti "instinktivna", društvo treba raditi na tome da se takvi osjećaju usađuju u ljude, da želja za poboljšavanje ne bude samo floskula veća da se vuku konkretni potezi. Ekonomski-politički gledano apsolutno neisplatvu, civilizacijski gledano ispaltivo za 50 godina.

Znanje se ne može stječi ako nema volje za njime, dobar posao i novac ne stvaraju volju već ambiciju za stvaranje više novca.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
mario.L_hr kaže...
BUG-ovci NHF ali nakon čitanja većine dnevnih novina (GO) spreman sam za peticiju za ukidanje studija novinarstva. Što će nam to kad je krajnji proizvod (novine) smeće.

Svjesni smo mi toga.... Gledam ovu Nikolinu Šajn - prvo "Divljačke borbe tenkovima" (http://www.jutarnji.hr/rusija-izumila-novi-nacionalni-sport--divljacke-borbe-tenkovima/1120721/), a sada i tom pijančini Ćerćilu rekla di mu je misto - http://www.jutarnji.hr/ugledni-profesor--laz-je-da-je-churchill-bio-veliki-voda--bio-je-pijanac-kojem-su-se-svi-smijali-/1121362/.

A podnaslov: ugledni profesor veli...

Ali taj nedostatak osnovnog mozga, to je nešto stravično i pitanje je da li bilo kakvo obrazovanje tu pomaže. 

Ako ima 59234098234 uglednih profesora koji su već Churchilla izanalizirali uzduž i poprijeko i univerzalno ga smatraju jednim od najvećih svjetskih vođa u povijesti, a JEDAN misli drugačije, nije li to simptomatično?

Ne za novinara koji odluči da će bez ikakve ograde prenijeti pisanje, a naslovom još dodati i ono što taj "jedan ugledni profesor" nije ni rekao...

Danas im je "nevjerojatno" i skandafazmaplazmatićno što je avion koji je napravljen za slijetanje na nosač sletio na - nosač aviona! (http://www.jutarnji.hr/video--nevjerojatno-slijetanje-avion-star-45-godina-uspio-sletiti-na-nosac-aviona/1121455/)

I idu ti naslovi bez problema...

This space for rent!
17 godina
Tonči kaže...

Ne, krivo je sve pomalo što se smatra "bogomdano".

A reći da je kriminal i slično krivo za to - mogu se samo nasmijati, nažalost.

15 godina
neaktivan

Jel čemu taj avijon Drago? Ti si tu domaći, i Oleg.

Faith divides us - Death unites us.
17 godina
Old Iggy kaže...
Tonči kaže...

Pa to "bogomdano" se smatra normalnim dijelom suvremenog društva i ljudske civilizacije. Ja nisam vidio da društva imaju tendenciju ukidanja obaveznog školstva ili javnog zdravstva. 

Nisu to nove stvari - to je iz 18. i 19. stoljeća. 

Zavod za javno zdravstvo se zove po Andriji Štamparu, liječniku koji je osmislio sistem javnog zdravstva koji su kasnije prekopirala u UN-u i WHO-u kao idealan sistem opće zdravstvene zaštite (http://en.wikipedia.org/wiki/Andrija_%C5%A0tampar). 

Javno i besplatno školstvo su zagovarali još Isusovci, a imali smo ga i u Austrougarskoj. 

U ovoj maniji "optimizacije" društva i nekakvom "povratku razuma" ti bi nas vratio tamo gdje nismo bili 80-100 godina i iza minimuma koji sada ostvarujemo? 

Ovo je kao ona spika sa "svi se žale, a svi imaju mobitele!" ili ovako neka histerična autoflagelacija gdje neka bizarnost odjednom postaje fokus, a stvarni problem nema veze s time.

This space for rent!
17 godina
odjavljen
Old Iggy kaže...
Tonči kaže...

Smiješno ti je? Meni nije smiješno, jer o svemu znam iz prve i druge ruke pa mi je više tragično, nego smiješno.

17 godina
thedream kaže...

Jel čemu taj avijon Drago? Ti si tu domaći, i Oleg.

Pa za prevesti demižanu vina na kopno i građevni materijal na otok...

This space for rent!
17 godina
Tonči kaže...
Old Iggy kaže...
Tonči kaže...

Smiješno ti je? Meni nije smiješno, jer o svemu znam iz prve i druge ruke pa mi je više tragično, nego smiješno.

Meni isto nije jasno što je "smiješno" u pljački za koju Guste Santini kaže da iznosi barem 100 milijardi dolara u 20 godina. 

Sa 100 milijardi dolara se može stipendirati mnogo studenata i izgraditi mnogo škola i bolnica.

This space for rent!
17 godina
odjavljen

Bilo jednom selo u kojem su seljani svaki mjesec u zajedničku košaru stavljali pola svog mjesečnog utrška od trgovine među sobom i s drugim selima. Svakog mjeseca bi se okupili na trgu oko košare i sipali svoje zlatnike, a punašniji činovnik bi čuvao košaru iz koje bi trebalo spašavati selo u slučaju nepogoda i teških dana. No, čim bi se seljani raspršili nakon "košare" tog mjeseca, debeli činovnik bi pod okriljem mraka odnio košaru doma i zlatnike podijelio s dva debela prijatelja. Kad bi seljani pitali malo pomoći iz košare da kupe ljekovite trave za bolesnu djecu ili knjige za učenje, činovnik bi rekao da se potrošilo.

Jednog dana je tako izbio požar u selu i gustirna je izgorjela i urušio se bunar. Srećom, seljani se sjetiše košare i da njome mogu platiti popravak s obzirom da je tek dan ranije novac prikupljen. Dođoše seljani do činovnika i košare i shvatiše da je prazna, a da su činovnici u kamenim vilama s vlastitim bunarima i svaki na 200kg žive vage....

Bijesni seljani tada se naljutiše i nabiše činovnika i debele prijatelje na kolce, duž ceste do sela. Za primjer debelim činovnicima i putnicima namjernicima da prepričavaju priče o opljačkanome selu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 13:04 (Tonči).
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Bijesni seljani tada se naljutiše i nabiše činovnika i debele prijatelje na kolce, duž ceste do sela. Za primjer debelim činovnicima i putnicima namjernicima da prepričavaju priče o opljačkanome selu.

I kad krecemo prema markovom trgu? {#}

17 godina
Drago kaže...

Pa to "bogomdano" se smatra normalnim dijelom suvremenog društva i ljudske civilizacije. Ja nisam vidio da društva imaju tendenciju ukidanja obaveznog školstva ili javnog zdravstva.

Sve zemlje s istim sustavom imaju iste probleme. Sve skuplje zdravstvo, sve više umirovljenika koji sve duže žive, sve više visokoobrazovanih na burzi bez realne mogućnosti zaposlenja, sve to enormno stoji, a prihodi su sve manji.

A o ovim "ciframa" o pljački... {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 13:13 (Old Iggy).
17 godina
Old Iggy kaže...
Drago kaže...

Sve zemlje s istim sustavom imaju iste probleme. Sve skuplje zdravstvo, sve više umirovljenika koji sve duže žive, sve više visokoobrazovanih na burzi bez realne mogućnosti zaposlenja, sve to enormno stoji, a prihodi su sve manji.

A o ovim "ciframa" o pljački... {#}

Da, umirovljenici imaju sve manje mirovine, sve ih je više, pa je stoga logično ukinuti javno zdravstvo. Nabijemo ih.

Isto tako, svi nas pretječu po po broju visokoobrazovanih - zemlje koje nam prije 20 godina nisu bile do koljena, poput Koreje, Kine, Indonezije i tako... ako je moguće, otežajmo visokoškolsko obrazovanje, tako da otpadnu "oslabljene jedinke" kao u krdo bivola koje promatraju lavice. 

Prirodno čišćenje...

This space for rent!
17 godina
odjavljen

Iggy, ne nemaju. O kojim ti visokoobrazovanima na Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Kanadskoj burzi govoriš?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice