1. Baš me zanima jel Deus...
2. - odnosno pitanje za desua - koliko kanađana naših godišta (do 35 - 40 godina) ima svoj stan i auto?
1. Iznajmljujem :-) I ne planiram kupiti nesto svoje tako skoro.
2. Od svih prijatelja koje poznajem, dvoje su kupili svoj stan. Jedan je imigrant, a druga ima svoj biznis za >100K $ i lukavo si rijesi porez na manje od 10% godisnje... auto imaju maltene svi osim mene, no mislim da je to vec stvar kulture. Vecina njih, kad ih suocis sa stvarnoscu, priznaje da im auto u biti ne treba, ali naci ce sto i jedan razlog ili naviku koju ne mogu rijesiti bez osobnog auta...
No - imaj na umu da su ovdje podstanari _jako_ zasticeni zakonom, pocevsi od uvjeta pod kojima te mogu izbaciti iz stana (ne mogu) i kako/kada i za koliko ti smiju povisiti stanarinu (otprilike max 20$ godisnje).
Objasni kako kvadrat stana može koštati prosječno recimo 9000 kuna. Ako staviš i cijenu rada, materijala i svega u to, ne košta ni 100€ po kvadratu. Pa onda to nije precjenjeno?
Građevinska mafija se gadno bogati na plećima naroda, u sprezi sa političarima i bankarima koji im daju kredite. Oni ne zarađivaju duplo po kvadratu, oni zarađivaju desetke puta više nego što su uložili. Sve ostalo je društvena komponenta, kao lokacija bla bla. To nam je truli kapitalizam donio.
To je istina, ali racunica je jednostavna:
uzmimo hipotezu da dobijes na poklon kucu u Opatiji na rivi. Dakle, pogled na more i sav taj jazz.
Da li bi prodavao po 100 eura kvadrat, kad znas da imas ljudi koji bi bez trunke razmisljanja ponudili i po 2000 eura kvadrat? Takodjer, cak i da ti ponudis po 100 eura kvadrat - da li mozes garantirati da osoba koja ce kupiti nekretninu nece automatski iznajmiti istu za 2000 eura mjesecno, i onda zivjeti negdje jeftinije kao lord?
Promisli o tom problemu iz obje perspektive, pa ce ti bi jasno da mafija nisu nitko drugo doli tvoji susjedi, prijatelji, rodbina...

, a od svega bi na kraju bilo i neke (drustvene) koristi. Danas vise toga nema, a sto ces, sve si rekao.